Uw slaap is belangrijk voor ons!

Latex matrassen

Het latexmatras - een overzicht

Laatst bijgewerkt op: 07.01.2021

Het latexmatras is niet erg gebruikelijk in Nederland - ten onrechte. Want latexmatrassen hebben een hoog comfortniveau, een zeer goede puntelasticiteit en ze doen het zeer goed in onze matrastests, vooral voor zijslapers.

Natuurlijke latex wordt verkregen uit rubber. Veel matrassen zijn gemaakt van synthetische latex of een combinatie. Andere populaire varianten zijn latexmatrassen die uit verschillende lagen schuim bestaan. Zoals een latexlaag en koudschuim, geheugenschuim of comfortschuim. Dit creëert verschillende gevoelens van liggen.

latexmatras

Is een latexmatras ook geschikt voor u?

Geschikt voor Minder geschikt voor
 • Mensen die graag een beetje zachter liggen
 • Vooral ideaal voor zijslapers
 • Onrustige slapers
 • Mensen die het 's nachts vaak koud hebben
 • Mensen met rug- of nekpijn
 • Verstelbare lattenbodems
 • Koppels
 • Mensen met allergieën (maar let op: latexallergie!)
 • Ecologisch bewuste personen (natuurlijke latex)
 • Mensen die 's nachts zwaar transpireren
 • Mensen die geen zin hebben in onderhoud - het latex matras moet af en toe worden schoongemaakt en omgedraaid
 • Koopjesjagers - het latexmatras is een beetje duurder, maar gaat langer mee
 • Let op: een latex matras is vrij zwaar

Voor- en nadelen van het latexmatras

Het latexmatras heeft vergelijkbare eigenschappen als een koudschuimmatras. Het biedt een hoog niveau van comfort, een warmer slaapklimaat en een zachter gevoel van liggen.

De voordelen

 • Veel comfort
  De latexmatras is zeer puntelastisch en past zich aan de lichaamscontouren aan. Dit maakt het latexmatras zeer comfortabel.
 • Goed voor zijslapers
  In onze latexmatrassentest vonden we de matrassen vooral in de zijpositie aangenaam. Dit komt omdat het wat zachter aanvoelt en voldoende zinking toelaat.
 • Lang leven
  Het latexmatras is een van de duurzaamste matrassoorten. Daarom is de hoge prijs van latexmatrassen van hoge kwaliteit vaak een goede investering. Het kan immers worden gebruikt gedurende minimaal 10 jaar of zelfs langer.
 • Makkelijk om te draaien tijdens de slaap
  Het latexmatras heeft een grote veerkracht. Daardoor kunt u zich zonder moeite omdraaien. Dit is vooral handig voor onrustige slapers.
 • Geschikt voor koppels
  Het latexmatras is volledig geluidsvrij en heeft een lage bewegingsoverdracht. Dit bevordert een ongestoorde slaap, zelfs als u het matras deelt met uw partner.
 • Veilig voor mensen met allergieën
  Het latexmatras wordt als anti-allergeen beschouwd. U dient het latexmatras regelmatig te onderhouden (meer hierover hieronder). Natuurlijk is een latexmatras een slechte keuze voor mensen met latexallergie.

De nadelen

 • Hogere prijs
  Het latexmatras wordt beschouwd als een product van hoge kwaliteit. Vooral met een hoog gehalte aan natuurlijke latex, kan een goed matras meer dan 500,00 € kosten. Maar u kunt het latexmatras langer gebruiken.
 • U slaapt een beetje warmer
  Voor de meeste mensen geen probleem, voor koukleumen zelfs aangenaam. Het latexmatras slaat de warmte op en stoot het vocht op het oppervlak af. Voor degenen die veel transpireren, raden we een meer ademend binnenveringsmatras aan.
 • Verzorging
  Het latexmatras is vochtafstotend. Daarom moet het om de paar weken worden afgenomen. Voor ouderen kan dit bijzonder lastig zijn, omdat latexmatrassen veel wegen.

Waar moet u op letten bij een latexmatras?

1. De juiste hardheidsgraad

Niet alle matrassen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden. Veel zijn er maar in één hardheid beschikbaar.

Als u een beetje zwaarder bent en graag op uw rug of buik slaapt, zou u een steviger model moeten kiezen of zelfs een ander type matras moeten kopen, zoals bijvoorbeeld een binnenveringsmatras.

Lichte personen die op hun zij slapen kunnen ook kiezen voor een zachter latexmatras model.

2. Heeft u of uw partner een latexallergie?

Helaas zijn mensen vaak allergisch voor latex. Natuurlijk moet u dan het latexmatras laten staan, en voor een andere matrassoort kiezen.

Welk lattenbodem voor het latexmatras?

1. Verstelbare lattenbodems

We raden een in hoogte verstelbare lattenbodem aan omdat het latexmatras zeer flexibel is. Het sluit goed aan op de lattenbodem en is daarom optimaal geschikt voor een in hoogte verstelbaar lattenbodem. Verstelbare hoofd- en voetsecties zorgen niet alleen voor meer flexibiliteit en comfort. Ze verbeteren de bloedcirculatie bij ouderen en kunnen het ademen gemakkelijker maken.

Maar niet alleen voor verstelbare lattenbodems is het latexmatras geschikt. Natuurlijk kunt u het latexmatras ook goed gebruiken op een harde lattenbodem.

2. Afstand tussen de latten

De 'Stiftung' Warentest beveelt een lattenafstand aan van niet meer dan 5 cm. Op deze manier komen de eigenschappen van een hoogwaardige, gezoneerde matras beter tot hun recht.

In welke maten zijn latexmatrassen verkrijgbaar?

Gebruik Standaard maat
Baby- en Kindermatrassen

70x 40 cm, 60x120 cm

Singlematrassen

80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm

Tweepersoonsmatrassen

140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm, 200x200 cm

Alternatieven voor het latexmatras

Het koudschuimmatras

Koudschuimmatrassen hebben dezelfde eigenschappen als latexmatrassen. Ze hebben ook een groot aanpassingsvermogen en worden daarom gebruikt voor orthopedische doeleinden. Regelmatig zijn speciale ligzones aangebracht om de ergonomische eigenschappen te verbeteren. Zeer goede koudschuimmodellen zijn bijvoorbeeld Emma.

100 nachten proefslapen. Koop nu en Emma matras!*

Het gelschuimmatras

Gelschuimmatrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en bieden zeer veel comfort. Gelschuimmatrassen van hoogwaardige natuurlijke latex bieden een zeer goede ventilatie. Het slaapklimaat op een latexmatras is dus zeker koeler dan op een viscomatras.

Ook is het gevoel om op een gelschuimmatras te liggen iets anders. Het voelt nogal veerkrachtig. Als onrustige slaper zou u geen probleem moeten hebben op het latexmatras.

⇒ Nieuwsgierig? Vind jouw perfecte matras. Klik hier voor onze matrastententest en -reviews.

Ook interessant...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën