Uw slaap is belangrijk voor ons!

Latexmatras

Het latexmatras - een overzicht

Letztes Update am: 16.09.2019

Het latexmatras is niet erg gebruikelijk in Nederland - ten onrechte. Omdat latexmatrassen een hoog comfortniveau hebben, een zeer goede puntelasticiteit en het zeer goed doen in onze matrastests, vooral voor zijslapers.

Natuurlijke latex wordt verkregen uit rubber. Veel matrassen zijn gemaakt van synthetische latex of een combinatie. Andere populaire varianten zijn latexmatrassen, die uit verschillende lagen schuim bestaan. Zoals een latexlaag en koudschuim, geheugenschuim of comfortschuim. Dit creëert verschillende gevoelens van liggen.

latexmatras

Is een latexmatras ook geschikt voor u?

Geschikt voor Minder geschikt voor
 • Mensen die graag een beetje zachter liggen
 • Vooral ideaal voor zijslapers
 • Rusteloze slapers
 • Mensen die het 's nachts vaak koud hebben
 • Mensen met rug- of nekpijn
 • Verstelbare lattenbodems
 • Koppels
 • Mensen met allergieën (maar let op: latexallergie!)
 • Ecologisch bewuste personen (natuurlijke latex)
 • Mensen die 's nachts zwaar transpireren
 • Mensen die geen zin hebben in onderhoud - het latex matras moet af en toe worden schoongemaakt en omgedraaid
 • Koopjesjagers - het latexmatras is een beetje duurder, maar gaat langer mee
 • Let op: latex matras is vrij zwaar

Voor- en nadelen van het latexmatras

De latexmatras heeft vergelijkbare eigenschappen als een koudschuimmatras. Het heeft een hoog niveau van comfort, een warmer slaapklimaat en een zachter gevoel van liggen.

De voordelen

 • Hoog comfort
  De latexmatras is zeer puntelastisch en past zich aan de lichaamscontouren aan. Dit maakt het latexmatras zeer comfortabel.
 • Goed voor zijslapers
  In onze latexmatrassentest vonden we de matrassen vooral in de zijpositie als aangenaam. Dit komt omdat het gevoel van liggen iets zachter is en dus voldoende zinking toelaat.
 • Lang leven
  Het latexmatras is een van de duurzaamste matrassoorten. Daarom is de hoge prijs in latexmatrassen van hoge kwaliteit vaak een goede investering. Omdat het kan worden gebruikt voor minimaal 10 jaar of zelfs langer.
 • Makkelijk om te draaien tijdens de slaap
  Het latexmatras heeft een grote veerkracht. Daardoor kunt u zonder moeite omdraaien. Dit is vooral handig voor rusteloze slapers.
 • Geschikt voor koppels
  Het latexmatras is volledig geluidsvrij en heeft een lage bewegingsoverdracht. Dit bevordert een ongestoorde slaap, zelfs als u het matras deelt met uw partner.
 • Veilig voor mensen met allergieën
  Het latexmatras wordt als anti-allergeen beschouwd. U dient het latexmatras regelmatig te onderhouden (meer hierover hieronder). Natuurlijk is een latexmatras een slechte keuze voor mensen met latexallergie.

De nadelen

 • Hogere prijs
  Het latexmatras wordt beschouwd als een product van hoge kwaliteit. Vooral met een hoog gehalte aan natuurlijke latex, kan een goede matras meer dan 500,00 € kosten. Maar u kunt het latexmatras langer gebruiken.
 • U slaapt een beetje warmer
  Voor de meeste mensen geen probleem, voor koukleumen zelfs aangenaam. Het latexmatras slaat de warmte op en stoot het vocht op het oppervlak af. Voor degenen die veel transpireren, raden we een meer ademend binnenveringsmatras aan.
 • Verzorging
  Het latexmatras is vochtafstotend. Daarom moet het om de paar weken worden afgenomen. Voor ouderen kan dit bijzonder stressvol zijn, omdat latexmatrassen veel wegen.

Waar moet u op letten bij een latexmatras?

1. De juiste hardheidsgraad

Niet alle matrassen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden. Veel zijn er maar in één hardheid beschikbaar.

Maar als u een beetje zwaarder bent en graag op uw rug of buik slaapt, zou u een steviger model moeten kiezen  of zelfs een ander type matras moeten kopen, zoals bijvoorbeeld een veermatras.

Zijslapers lichte personen kunnen ook kiezen voor een zachter latexmatras model.

2. Heeft u of uw partner een latexallergie?

Helaas zijn mensen vaak allergisch voor latex. Natuurlijk moet u dan het latexmatras laten staan, en voor een andere matrassoort kiezen.

Welk lattenbodem voor het latexmatras?

1. Verstelbare lattenbodems

We raden een in de hoogte verstelbare lattenbodem aan. Omdat het latexmatras zeer flexibel is. Het sluit goed aan op de lattenbodem en is daarom optimaal geschikt voor een in de hoogte verstelbaar lattenbodem. Verstelbare hoofd- en voetsecties zorgen niet alleen voor meer flexibiliteit en comfort. Ze verbeteren de bloedcirculatie bij ouderen en kunnen het ademen gemakkelijker maken.

Maar niet alleen voor verstelbare lattenbodems is het latexmatras geschikt. Natuurlijk kunt u het latexmatras ook goed gebruiken op een harde lattenbodem.

2. Lattenafstand

De Stiftung Warentest beveelt een lattenafstand aan van niet meer dan 5 cm. Op deze manier vallen de eigenschappen van een hoogwaardige, gezoneerde matras beter op.

In welke maat zijn latexmatrassen verkrijgbaar?

Gebruik Standaard maat
Baby- en Kindermatrassen

70x 40 cm, 60x120 cm

Singlematrassen

80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm

Twee persoons matrassen

140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm, 200x200 cm

Alternatieven voor het latexmatras

Het koudschuimmatras

Koudschuimmatrassen hebben dezelfde eigenschappen als latexmatrassen. Ze hebben ook een groot aanpassingsvermogen en worden daarom gebruikt voor orthopedische doeleinden. Regelmatig zijn speciale ligzones aangebracht om de ergonomische eigenschappen te verbeteren. Zeer goede koudschuimmodellen zijn bijvoorbeeld Emma.

100 nachten proefslapen. Koop nu en Emma matras!*

Het gelschuimmatras

Gelschuimmatrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en bieden zeer veel comfort. Gelschuimmatrassen van hoogwaardige natuurlijke latex hebben een zeer goede ventilatie. Het slaapklimaat op een latexmatras is dus zeker koeler dan op een visco matras.

Ook is het gevoel om op een gelschuimmatras te liggen iets anders. Het voelt nogal veerkrachtig. Als een rusteloze slaper zou u geen probleem moeten hebben op het latexmatras.

⇒ Nieuwsgierig? Vind jouw perfecte matras. Klik hier voor onze matrastententest en -reviews.

Ook interessant...

Emma matras original

Emma matras original

Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

Mehr erfahren
Simba matras

Simba matras

De SIMBA is een middelhoge hybride matras, die vooral als prettig werd ervaren door onze lichte en middelzware zij- en rugslapers. Vooral het enigszins veerkrachtige gevoel maakt de SIMBA uniek.

Mehr erfahren
Bodyguard matras

Bodyguard matras

Het bed 1 Bodyguard-matras is de testwinnaar van de Duitse Stiftung Warentest 2018. De bodyguard is verkrijgbaar in twee hardheden: gemiddeld hard (H3 / H4) en zacht (H1 / H2).

Mehr erfahren

Ook interessant...

 • Emma matras original

  Emma matras original

  Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

  Mehr erfahren
 • Simba matras

  Simba matras

  De SIMBA is een middelhoge hybride matras, die vooral als prettig werd ervaren door onze lichte en middelzware zij- en rugslapers. Vooral het enigszins veerkrachtige gevoel maakt de SIMBA uniek.

  Mehr erfahren
 • Bodyguard matras

  Bodyguard matras

  Het bed 1 Bodyguard-matras is de testwinnaar van de Duitse Stiftung Warentest 2018. De bodyguard is verkrijgbaar in twee hardheden: gemiddeld hard (H3 / H4) en zacht (H1 / H2).

  Mehr erfahren

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.