Uw slaap is belangrijk voor ons!

Schuimmatras vs. verenmatras

Schuimmatras vs. verenmatras

Letztes Update am: 07.12.2019

Het kiezen van een matras is niet eenvoudig. Dit is ook te danken aan het ongelooflijk grote aanbod. Er zijn veel verschillende matrassen op de markt, elk met zijn eigen specifieke voor- en nadelen.

Inmiddels hebben we op tientallen matrassen kunnen slapen en hebben we onze ervaringen met alle soorten matrassen opgedaan. Vaak wordt ons gevraagd of een schuimmatras of een veermatras geschikter zou zijn. En met precies deze vraag willen wij u in dit artikel helpen. Welk matras past het beste bij u?

Schuimmatras vs. verenmatras

Alle belangrijke punten in een oogopslag

 • Schuimmatrassen zijn meestal geschikter voor lichte tot middelzware mensen. 
 • Verenmatrassen bieden extra stabiliteit en zijn daarom ook geschikt voor zware dwarsliggers.
 • Voor beide soorten matrassen zijn er veel verschillende modellen in verschillende hardheidsgraden.
 • Zowel de matrassen met veerkern als de schuimrubberen matrassen zijn - afhankelijk van de fabrikant - in bijna alle matrasmaten verkrijgbaar.

Wat is een schuimmatras?

De matraskern van een schuimmatras bestaat uit een specifiek matrasschuim. Vooral visco- of koudschuim is populair. Het matras kan slechts uit één schuim bestaan, maar ook uit twee of meer schuimlagen. Onze huidige favoriet, de Emma, heeft drie lagen schuim.

Dit is het geval bij andere hoogwaardige modellen zoals het Simba matras. Schuimstofmatrassen zijn vaak open cellen en hebben vaak luchtdoorlatende poriën, vooral in de bovenste laag, waardoor het matras beter ademend is.

Al met al zijn er veel verschillende materialen die gebruikt kunnen worden in het matras. En niet alle soorten matrassen zijn geschikt voor elke dwarsligger. Maar daar komen we later nog even uitgebreid terug.

Wat is een verenmatras?

De voorjaarsmatrassen behoren tot de klassiekers in de matrassenwereld. Maar u moet weten dat er enorme verschillen zijn in de kwaliteit van dit type matras. Daarom is het belangrijk om bijzonder waakzaam te zijn bij de aankoop.

Over het geheel genomen kan het slaapgevoel op voorjaarsmatrassen als iets steviger worden omschreven. Tenminste steviger dan op de meeste schuimmatrassen en ook duidelijk veerkrachtiger dan op de meeste schuimmatrassen. In tegenstelling tot schuimmatrassen hebben matrassen met een veerkern een betere klimaatregeling en zijn ze ook beter geschikt voor sterk zwetende mensen vanwege de afstanden tussen de veren. Zo kan de luchtvochtigheid zeer goed worden afgevoerd.

Het slaapklimaat blijft dus aangenaam koel. Toch zijn er verschillende varianten van de veermatras. Maar we komen er nog steeds toe.

Details in vergelijking

Verschillen in structuur

Het grootste verschil tussen de twee soorten matrassen is natuurlijk de structuur.

Schuimmatrassen bestaan uitsluitend uit schuimlagen. Eén of meerdere. Populaire combinaties zijn koudschuim, visco-schuim en latexschuim. Een van die combinatiemodellen is de Emma-matras. Om het slaapgevoel van een koudschuimmatras te verfijnen, plaatsen fabrikanten ook graag een dun laagje latex, visco- of gelschuim

Verenmatrassen zijn daarentegen gebaseerd op een kern met alleen maar veren, waarbij er ook hier verschillende types zijn. Deze matrassen zijn echter gecombineerd met een schuimelement aan de boven- en onderkant en natuurlijk aan de zijkanten.

Dit zorgt voor een hoog slaapcomfort. Het comfortmateriaal bestaat vaak uit comfortschuim, polyurethaan, koudschuim (dat lijkt er allemaal op). Er wordt ook wat latexschuim gebruikt. Met kwalitatief hoogwaardige verenmatrassen vindt u ook milieuvriendelijke natuurlatex. Bijvoorbeeld het Ravensberger ERGOspring® matras.

Verschillen in slaapgevoel en ligkarakteristieken

Een ruwe vuistregel luidt: schuimmatrassen voelen vaak iets zachter aan en veermatrassen iets steviger.

Schuimmatrassen kunnen zich goed aanpassen aan de contouren van het lichaam en zorgen voor een aangenaam slaapgevoel. Vooral visco-, koudschuim en latexschuim zijn hier bijzonder populair. Ze verlichten de druk en hebben een laag reboundgedrag, zodat men de nachtelijke bewegingen van een ander persoon minder voelt.

Het kan echter gebeuren dat zware mensen te diep wegzakken op zachtere schuimmatrassen. Vooral als rugslaper moet je oppassen voor het hangmat-effect, dat de wervelkolom zwaar belast. Maar er zijn ook hardschuimmatrassen, zoals de Ravensberger orthopedisch H4.

In elk van onze ervaringsrapporten schatten we de sterkte van een matras op onze 24 graden-schaal van 1 tot 10 in.

Voor dergelijke slaaptypen zou een veermatras, die meer stabiliteit biedt, beter geschikt kunnen zijn. Deze matrassen ondersteunen de dwarsligger goed. De veren worden meestal individueel belast en geven alleen aan waar ze werkelijk gebruikt worden. Er ontstaan dan geen onnodige drukpunten en de spieren kunnen aan het oppervlakte worden ontlast.

Verenmatrassen hebben door hun elasticiteit een zeer hoge puntelasticiteit. Ze geven rug- en buikslapers de nodige stabiliteit, maar zijn ook zeer comfortabel.

Hoogwaardige modellen gaan zeer lang mee. Maar hier moet je zeker aandacht besteden aan hoge kwaliteit en dichtheid. Goedkope springverenmatrassen worden zeer snel doorgestoken en vormen dan ook nog eens een koele bank. Zodra dit is gebeurd, moet u het matras vervangen of u riskeert rugpijn en meer.

Lichte mensen kunnen in sommige voorjaarsmatrassen in de zijligging te weinig zinken, wat kan leiden tot nek- en schouderpijn. Kies dan voor een zachter matras.

De matrashardheidsgraad van het matras

Beide matrastypen zijn verkrijgbaar in vrijwel elke beschikbare hardheidsgraad.

Deze hardheidsgraden zijn beschikbaar:

 • Hardheidsgraad H1 (ultra zacht, zeer zeldzaam)
 • Hardheidsgraad H2 (zacht)
 • Hardheidsgraad H3 (gemiddeld)
 • Hardheidsgraad H4 (vast)
 • Hardheidsgraad H5 (ultra hard, zeer zeldzaam)

Sommige van deze ontberingen komen vaker voor, andere minder vaak. De meest voorkomende zijn H2 en H3 en ondertussen ook H4. De meeste voorjaarsmatrassen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheidsgraden, zodat zelfs lichte mensen een keuze hebben. H1 en H5 matrassen worden zelden gezien.

Sommige van de schuimmatrassen zijn zogenaamde One-fits-all matrassen. Volgens het idee van de fabrikant moet iedereen er goed op kunnen slapen. Geheel zo gemakkelijk dat dat niet vanzelf gaat, want geen enkel matras past bij iedereen. Maar in ieder geval geeft de fabrikant dan meestal geen hardheidsgraad meer aan.

In de regel hebben dergelijke matrassen echter een gemiddelde hardheid, maar worden vaak als iets zachter ervaren (bijvoorbeeld het Emma-matras). Onze ervaring is dat er maar weinig matrassen zijn die echt universeel inzetbaar zijn, voor zover dat mogelijk is. 

Als het gaat om de hardheid is het zeer belangrijk om u goed in het matras in te lezen. Anders bestaat er een risico op rugpijn. Hier kan men profiteren van ervaringsrapporten, klantbeoordelingen of de productentests.

Het slaapklimaat

Er zijn ook grote verschillen in het slaapklimaat. Op springverenmatrassen slaapt u meestal koeler, terwijl u op schuimmatrassen iets warmer kunt slapen.

Dit is te wijten aan het feit dat sommige schuimen de lichaamswarmte beter absorberen en opslaan. Binnenveringmatrassen hebben ventilatiekanalen tussen de geïntegreerde veren.

Hierdoor kan de warmte goed worden afgevoerd en de matras goed worden geventileerd. Verende matrassen zijn daarom zeer geschikt voor mensen die sterk of snel zweten. Daar kan het vrijkomen van de luchtvochtigheid gemakkelijker plaatsvinden.

Samenvatting: Alle voor- en nadelen in één oogopslag

  Schuimmatrasse Verenmatrasse
Vordelen

✓ Hoge drukontlasting 

✓ Goede lichaamsaanpassing

✓ Goed voor Fröstler.

✓ In principe geschikt voor alle slaapposities

✓ Ook geschikt voor mensen met rugpijn. 

✓ Verstelbare lattenbodems kunnen worden gebruikt.

✓ Vrijwel geen resonantie

✓ Stevig liggend comfort

✓ Hoge stabiliteit

✓ Puntelasticiteit voor pocketveermatrassen hoger voor pocketveermatrassen

✓ Ook geschikt voor zware mensen

✓ Bijzonder geschikt voor buik- en rugslapers).

✓ Zeer goede klimaatbeheersing

Nadelen

✗ Niet geschikt voor mensen die veel zweten.

✗ Niet altijd geschikt voor onrustige dwarsliggers (Visco-schuim).

✗ Sommige matrassen hebben in het begin een rubbergeur.

✗ Sommige matrassen zijn zachter dan andere.

✗ Niet geschikt voor Fröstler.

✗ Sterkere na-oscillatie tijdens verplaatsingen

✗ Niet alle modellen zijn geschikt voor lichte zijslapers.

✗ Er zijn inferieure modellen, die snel worden doorgezet.

✗ Niet goed te combineren met een verstelbare lattenbodem.

✗ Behandeling vanwege het hoge eigen gewicht

Welke schuimmatrassen zijn er?

Zoals reeds vermeld, zijn schuimmatrassen in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Wij geven u een overzicht van de meest gebruikte schuimsoorten in matrassen.

Latex matrassen

Een latex matras is geschikt voor iemand die graag wat zachter ligt. Latexschuim biedt een comfortabel zacht ligvlak en is bijzonder geschikt voor zijslapers, maar ook voor lichte buik- en rugliggers. Door de hoge herstelkracht kunnen zelfs onrustige dwarsliggers goed slapen op latex matrassen. Dit betekent dat de weerstand tegen positieveranderingen aanzienlijk lager is dan bijvoorbeeld bij viscomatratzen.ver

In principe is het latexmatras ook geschikt voor mensen met een allergie. Maar je moet voorzichtig zijn als je een allergische reactie hebt op latex. Zulke matrassen kunnen ook interessant zijn voor milieubewuste mensen.

Sommige fabrikanten gebruiken alleen hoogwaardige natuurlijke materialen, zoals natuurlatex. Een aan te bevelen natuurlijk matras zou de Franse Kipli zijn. Synthetische latex, zoals IKEA Morgedal, is veel goedkoper.

Koudschuimmatrassen

Koudschuim is een van de meest populaire matrasschuimen. Het wordt gekenmerkt door zijn lange levensduur, thermische isolatie en aanpasbaarheid. Koudschuimmatrassen hebben een zeer hoge puntelasticiteit en een gemiddeld slaapklimaat.

Koudschuimmatrassen zijn vaak verkrijgbaar als 7-zone-matrassen. De ingebouwde ligzones zijn insnijdingen en moeten een gezond zinken in de matras ondersteunen. Ze zijn bedoeld om een ergonomisch verantwoorde ligpositie te garanderen. De liggende zones kunnen zich voorstellen als verschillende hardheidsgraden in de kern. Ligplaatsen kunnen functioneren, maar dat hoeft niet. Er zijn uitstekende matrassen zonder ligzones.

De Ravensberger Orthopedische Matras is een goede 7-zone koudschuimmatras. Het is ook zeer goedkoop met een prijs vanaf 138,90 €. U kunt het thuis 30 dagen zonder enig risico testen. De levering is gratis.

Visco matrassen

Visco-matrassen bestaan uit thermo-elastisch schuim, dat oorspronkelijk door NASA werd ontworpen voor de ruimtevaart. Visco-schuim (ook wel traagschuim genoemd) kan zich optimaal aan het lichaam aanpassen en zorgt voor een zeer hoge drukontlasting.

Qua kwaliteit is het een van de kwalitatief hoogste matrasschuimen die u kunt krijgen. Tempur matrassen zijn ook bekend om dit schuim.

Matrassen, die voornamelijk uit traagschuim bestaan, worden meestal wat zachter ervaren. Dit type schuim wordt deels aanbevolen bij gewrichts- en rugpijn. Maar het zou ook moeten helpen bij problemen met de bloedsomloop.

De Viscomatratzen hebben een hoge weerstand tegen positieverandering. Bewegingen kunnen iets moeilijker zijn. Daarom raden wij dit type matras vooral aan, tenzij gecombineerd met andere schuimen, voor stille dwarsliggers. Mensen die roteren en draaien zijn vaak beter gediend met een ander type matras. Latex en een verende kern moeten hier worden vermeld.

Gelmatrassen

Bijzonder innovatief zijn de met viskeuze en zware gel gevulde gelmatrassen. Dergelijke matrassen hebben ook een hoge drukontlasting en kunnen zich goed aanpassen aan de wervelkolom. De gelijktijdige ondersteuning van de wervelkolom kan leiden tot een ergonomisch goede ligpositie. Gelmatrassen worden regelmatig gecombineerd met andere schuimen zodat de gellaag zich in de bovensteun bevindt.

In vergelijking met een schuimmatras slaapt het op gelmatrassen wat koeler. Ze zijn temperatuurneutraal. Het gevoel van liggen is echter meestal iets zachter. Bij het vervoeren of uitpakken van de matrassen moet voorzichtig te werk worden gegaan. Gelmatrassen kunnen behoorlijk zwaar worden.

Wat voor soort verenmatras zijn er?

Er zijn ook een paar verschillen met de verenmatrassen, waar je je precies moet differentiëren. We laten u kennismaken met de drie soorten veerkernen.

Zakvering matrassen

Bij pocketveermatrassen (ook wel TFK-matrassen genoemd) zitten de afzonderlijke veren in een stoffen zak. Op deze manier zijn ze beschermd tegen vervuiling en kunnen er meer veren in de kern worden geplaatst. Dit vermindert ook de onnodige geluidsoverlast (piepende geluiden). De pocketveren zijn bedekt met een schuimmateriaal. Dus je voelt de bronnen niet als je gaat liggen.

TFK-matrassen zijn zeer puntelastisch en kunnen zich individueel aan het lichaam aanpassen. Elke veer is van de andere gescheiden en werkt voor zichzelf. Dit betekent dat het alleen plaats geeft waar het geladen is. Zo verschilt een pocketveermatras van een Bonell-veermatras van een Bonell-veermatras.

Door de schuimcoating zijn sommige modellen uitgerust met ligzones, waardoor u op bepaalde punten (bijv. in de schouderzone) iets dieper in het matras kunt zakken. In deze gebieden geven de bronnen min of meer in. Dit is vooral voordelig voor zijdelingse dwarsliggers, zodat de rug in een ergonomisch rechte positie kan blijven staan.

De veren van een TFK-matras zijn spiraalvormig en bieden daarom een goede puntelasticiteit en klimaatregeling, maar beide zijn niet zo goed als de tonvormige pocketveermatrassen.

Matras met een tonnen pocketverenkern matras

De tonvormige pocketveringmatras is de hoogste kwaliteit van een veermatras. In hoogwaardige modellen worden meer dan 1.000 veren in kleine stoffen zakjes genaaid. In dit opzicht is alles hetzelfde met de pocketveermatras.

Het verschil met het TFK-matras is echter dat de veer niet spiraalvormig is, maar bolvormig. Zo wordt een hogere slaapkwaliteit bereikt. Omdat het gewicht zich op zulke veren beter kan verdelen. Het lichaam kan goed worden ondersteund op de bredere veer.

De puntelasticiteit is hoger en de luchtcirculatie is iets beter door de grotere openingen.

Bonell lentelattenbodem matrassen

Bonell veren zijn weer licht gebogen in de vorm van de taille. Zulke matrassen met een vederkern hebben meestal slechts een hanteerbaar aantal veren. Daarom zijn ze niet zo drukverlagend als pocketveren of tonnen pocketveren matrassen.

Ze zijn vooral geschikt voor mensen met een lager gewicht of voor kinderen. Bonell veren zijn extra met elkaar verbonden door draden en hebben dus een oppervlakte-elastisch effect en zijn niet puntelastisch. Zo ontlast het de druk van een heel gebied en niet alleen van bepaalde punten.

Dit leidt echter regelmatig tot een slechtere aanpassing dan bij de andere modellen. Bonell lentematrassen behoren ook tot de goedkoopste lentematrassen.

Welk matras past bij mij?

Maar welke matrassen passen bij wie nu? Schuim- of veermatrassen zijn door hun verschillende eigenschappen logischerwijs beter of slechter geschikt voor bepaalde groepen mensen.

Schuimmatrassen zijn geschikt voor....

 • Personen die minder zweten of sneller bevriezen tijdens het slapen
 • Allergiepatiënten (Let op: latexallergie)
 • Personen met een licht tot gemiddeld gewicht
 • kinderen, let erop dat het kindermatras niet te hard en niet te zacht is
 • zijslapers (maar ook voor andere slaapposities)
 • Verstelbare lattenbodems

Verenmatrassen zijn geschikt voor....

 • Mensen die sneller zweten of een koelere slaap verkiezen
 • Zware mensen die wat meer stabiliteit nodig hebben...
 • dwarsliggers die liever wat harder liegen...
 • Rug- en buikslapers (voor zijslapers zijn zachtere zonematrassen beschikbaar)
 • Rusteloze dwarsliggers

Welke maten zijn beschikbaar?

Hier hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele beperkingen. Schuim- en veermatrassen zullen regelmatig in de meest voorkomende maten te vinden zijn.

Deze omvatten:

 • matras 80x200 cm 
 • matras 90x200 cm
 • matras 100x200 cm 
 • matras 120x200 cm 
 • matras 140x200 cm 
 • matras 160x200 cm 
 • matras 180x200 cm 
 • matras 200x200 cm 

Het wordt moeilijker met speciale maten en lengtes zoals 90x210 cm of 140x220 cm. Ze worden niet door alle fabrikanten aangeboden. Een goede keuze voor 'overlengtes' is de fabrikant Ravensberger. De meeste van deze matrassen zijn ook verkrijgbaar in verschillende speciale maten, zoals de Ravensberger Orthopedische Matras.

Maar ook andere fabrikanten zoals Emma bieden hun matrassen in dergelijke maten aan. Het is iets ingewikkelder met verenmatrassen. Het is niet zo gemakkelijk om hier het juiste model in speciale maten te vinden. 

Waar moet ik op letten bij de aankoop?

 • Hardheid 
  Het kiezen van de juiste hardheidsgraad is erg belangrijk, maar ook niet eenvoudig. Doorslaggevende factoren zijn lichaamsgewicht, lengte, maar ook persoonlijke voorkeuren. De hardheidsgraad speelt ook een beslissende rol bij het voorkomen van rugpijn of nekpijn. Lichte mensen zouden een zachter matras moeten kopen en zwaardere mensen een steviger matras.
 • Dichtheid
  Een hoge dichtheid staat voor zeer hoge kwaliteit. Het getal geeft aan hoeveel kilo schuim er op een vierkante meter is geschuimd. Hoe meer, hoe beter. Matrassen met een hoge dichtheid zakken ook minder snel door en gaan langer mee. Het matras moet een RG van minimaal 40 kg/m³ hebben. Aanbevolen wordt ERGOspring® matras, die alle een zeer hoge dichtheid hebben.
 • Certificaten 
  Om ervoor te zorgen dat uw matras echt vrij is van schadelijke stoffen, moet u rekening houden met certificaten van LGA of OEKO-TEX. Natuurlijk zouden ook matrasproeven van Consumentenbond nuttig zijn.
 • Leveringsvoorwaarden en proeffase 
  Wij raden u aan om online te kopen. Dit is gewoon handiger en sneller. Dit voorkomt vervelend transport van de matrassen. In de meeste gevallen wordt het gratis bij u thuis afgeleverd. Zeer interessant is een testslaapfase, waarin u het matras thuis onder reële omstandigheden kunt testen. Als het matras u niet bevalt, kunt u deze gratis door de fabrikant laten ophalen. Het geld zal ook worden terugbetaald. Afhankelijk van de fabrikant duren dergelijke testfasen meestal 100 of 30 dagen.
 • Prijs-kwaliteitverhouding 
  Om echt een goed voordeel te krijgen, moet u aandacht besteden aan de prijs-kwaliteitverhouding. U kunt zich het beste oriënteren op onze ervaringsrapporten. We konden al op veel matrassen uit de meest verschillende prijsklassen slapen. Hier vindt u de beste matrassen.

Conclusie

Uiteindelijk is het natuurlijk ook een kwestie van gevoel en persoonlijke voorkeur. Toch kunt u nu al ruwweg zeggen voor wie een veermatras en voor wie een schuimmatras geschikt zou zijn.

Zware dwarsliggers, die graag op hun buik of rug slapen, zouden meestal de voorkeur moeten geven aan een goed verenkern model, terwijl het voor lichtere en middelzware zijslapers beter zou zijn om een schuimmatras te kiezen.

Voor koppels zijn er zeer goede modellen beschikbaar voor beide matrastypen, die een laag postoscillatiegedrag hebben en daardoor de bewegingen van de partner vrijwel volledig inslikken.

In ieder geval is het belangrijk dat u altijd let op een hoge kwaliteit en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het is daarom raadzaam om een matras met een proeffase te kopen. Zo kan men testen of de matras geschikt is of niet. De aankoop wordt daardoor volledig risicoloos.

Ook interessant:

Visco matras

Visco matras

Onze teamleden zijn toegewijde fans van het viscoschuim matras. Wat ons zo enthousiast maakt, is niet alleen het aanpasbare comfort. Het is ook geschikt voor alle lichaamstypes en slaapposities.

Bekijken
Koudschuimmatras

Koudschuimmatras

Koudschuim is zeer flexibel. Daarom wordt het ook aangeduid als zeer elastisch schuim. Een koudschuimmatras biedt een aantal voordelen. Is zij ook geschikt voor u? Hier vindt u het antwoord.

Bekijken
Binnenveringsmatras

Binnenveringsmatras

De klassieker in Nederlandse slaapkamers: het binnenveringsmatras. In onze binnenveringsmatras-tests beschrijven onze testers het gevoel van liggen op een binnenveringsmatras meestal als iets solide.

Bekijken

Ook interessant:

 • Visco matras

  Visco matras

  Onze teamleden zijn toegewijde fans van het viscoschuim matras. Wat ons zo enthousiast maakt, is niet alleen het aanpasbare comfort. Het is ook geschikt voor alle lichaamstypes en slaapposities.

  Bekijken
 • Koudschuimmatras

  Koudschuimmatras

  Koudschuim is zeer flexibel. Daarom wordt het ook aangeduid als zeer elastisch schuim. Een koudschuimmatras biedt een aantal voordelen. Is zij ook geschikt voor u? Hier vindt u het antwoord.

  Bekijken
 • Binnenveringsmatras

  Binnenveringsmatras

  De klassieker in Nederlandse slaapkamers: het binnenveringsmatras. In onze binnenveringsmatras-tests beschrijven onze testers het gevoel van liggen op een binnenveringsmatras meestal als iets solide.

  Bekijken

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.