Uw slaap is belangrijk voor ons!

Visco matras

Het Visco Matras in de Test

Letztes Update am: 16.09.2019

Onze teamleden zijn toegewijde fans van het viscoschuim matras. Enkele van onze huidige favorieten in de matrastests zijn visco-matrassen of combinatiemodellen. Wat ons zo enthousiast maakt, is niet alleen het aanpasbare comfort. Het is ook geschikt voor alle lichaamstypes en slaapposities. Dat maakt het erg flexibel, vooral voor koppels.

Traagschuim - ook wel viscoschuim of memoryschuim genoemd - heeft een unieke textuur. Onze testers beschrijven het als "onnavolgbaar aangenaam" of "comfortabel zacht".

Visco matras

hoe de viscomattress is opgebouwd

Het viscomatras - vaak Visco-Therm-matras genoemd - bestaat uit PUR-schuim, een schuimplastic van polyethuran. De speciale functie is het geheugeneffect: een handafdruk blijft enkele seconden zichtbaar.

Het viscomatras is zeer elastisch en past zich aan aan het lichaam. Het heeft een zeer hoge puntelasticiteit en wordt daarom vaak aanbevolen voor orthopedische problemen.

Viscomatrassen bestaan meestal uit een bovenste laag visco schuim en een onderste laag koudschuim of comfortschuim. Veel matrassen in onze tests bestaan ook uit twee of drie verschillende lagen onder de laag visco schuim.

Viscoschuim matras Myrbacka
Viscoschuimlaag in de IKEA Myrbacka matras.

 

Is een visco matras ook geschikt voor u?

Geschikt voor Minder geschikt voor
 • Mensen van alle leeftijden
 • Alle slaapposities
 • Rustige slaper
 • Mensen die het 's nachts vaak koud hebben
 • Mensen met rugklachten
 • Verstelbare lattenbodems
 • Mensen die 's nachts zwaar zweten of graag wat koeler slapen
 • Zeer onrustige slapers
 • Mensen die erg gevoelig zijn voor chemische geuren (deze verdwijnt wel vaak na een tijdje)

Voor- en nadelen van het visco matras

Zoals elke matras, heeft het visco matras een aantal voordelen en nadelen. Al met al wegen de voordelen echter duidelijk zwaarder. Het belangrijkste voordeel is de zeer elastische aanpasbaarheid. het visco matras heeft een hoge puntelasticiteit en wordt daarom regelmatig aanbevolen vanwege de ergonomische mogelijkheden.

traagschuim matras memory

De voordelen

 • Zeer goede pasvorm - optimaal voor rugklachten
 • Het visco matras is vooral geschikt voor mensen met rugproblemen. Omdat het zich aanpast aan de lichaamscontouren. Dit vermindert drukpunten.
 • Hoog comfort
 • Een goed visco matras is een upgrade. Omdat het knuffelige comfort gewoon heel comfortabel is. U kijkt hierdoor uit naar uw bed na een lange dag op het werk.
 • Minder koud
 • Als u het 's nachts vaak koud heeft - ondanks de warme winterdeken - zal het traagschuimmatras u helpen de warmte op te slaan. Het is het warmste type matras dat we hebben getest in onze matrastest.
 • Fijn voor een rustige slaper
 • Het visco-matras klampt zich vast aan het lichaam. U zinkt er letterlijk in. Rustige slapers vinden vaak wat ze zoeken in geheugenschuim.
 • Geschikt voor koppels
 • Het visco matras is volledig stil en heeft een zeer lage beweginsoverdracht. Dit bevordert een ongestoorde slaap, zelfs als u het visco matras deelt met uw partner.

De nadelen

 • Niet goedkoop
 • Ja, het visco matras is niet het goedkoopste type matras. Als het alleen om het geld gaat, koop dan een goedkoop springveren matras. Maar het feit dat u onze rapporten leest, leert ons dat uw slaap meer waard is. En dat is een goede zaak.
 • Warme slaap
 • Voor de meeste mensen geen probleem, voor koukleumen zelfs aangenaam. Het slaapklimaat op het visco matras is een beetje warmer. Voor degenen die veel transpireren, raden we een meer ademend springveren matras aan.
 • temperatuurgevoelig
 • Het visco matras is temperatuurgevoelig. In de kou wordt het matras harder, in warmte is het een beetje zachter. In onze ervaring is dat geen probleem. Zelfs in de winter ligt u onder de deken en is het daar warm.
 • Voor onrustige slapers vermoeiend
 • U zakt een beetje weg in het visco matras en het materiaal is vrij traag (zie memory-effect). Ideaal voor rustige slapers. Maar: verplaatsing op het visco matras is een beetje moeilijker dan op andere matrassen. Draait u zich constant om in bed? Kies dan liever voor een koudschuimmatras.
 • Sterk aanbevolen: een goede lattenbodem als basis
 • Als stabiliserende basis raden we een goed lattenframe aan. Een verstelbare lattenbodem biedt maximale flexibiliteit en ondersteunt de bloedcirculatie.

Waar moet u op letten bij een visco matras?

1. Een hoge dichtheid

Het belangrijkste kwaliteitskenmerk van een visco matras is een hoge dichtheid (RG). Deze maateenheid geeft aan hoe zwaar een kubieke meter PUR-schuim is. Dus hoeveel Polyethuran werden opgeschuimd voor een kubieke meter. De vuistregel: hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit van het visco matras.

 • RG boven 60 m3 / kg: topkwaliteit en zeer lange levensduur (tot 10 jaar)
 • 50-60 m3 / kg: Zeer goede kwaliteit en lange levensduur (8-10 jaar)
 • 40-50 m3 / kg: Goede kwaliteit en levensduur (6-8 jaar)
 • 30-40 m3 / kg: maximaal Gemiddelde kwaliteit en levensduur (3-6 jaar)
 • minder dan 30 m3 / kg: inferieure kwaliteit, zeer korte levensduur (tot 3 jaar)

2. Welke andere materialen worden er gebruikt?

Visco matrassen bestaan vaak uit meerdere lagen. De bovenste laag is hier meestal een visco-laag. Daarentegen zijn de onderste lagen vaak koudschuim of comfortschuimlagen. Deze geven het visco-matras stabiliteit, maar ondersteunen ook de traagschuimlaag in zijn functies. Ook bij de resterende schuimen hangt het af van het volumegewicht. Hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit.

Viscolaag in de Emma matras
Visco-schuim in de tweede laag van de Emma matras.

100 nachten proefslapen. Koop nu en Emma matras!*

3. Compressiehardheid

De druksterkte beschrijft de weerstand van een matras. Hoe hoger de druksterkte, hoe groter het vermogen van het matras om na het drukken zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen. De druksterkte geeft dus een aanwijzing of het kussen zich kan ontwikkelen en of het traagschuimmatras geschikt is voor zwaardere personen.

Welk lattenbodem voor het visco matras?

1. Of toch liever een boxspring?

De Amerikanen gebruiken bijna altijd een boxspring als ondersteuning voor en visco matras. Maar we weten dat de Nederlanders dol zijn op hun lattenbodem! En dat is helemaal goed. Maar je kunt ook net zo goed een boxspring gebruiken.

2. Verstelbare lattenbodems

We raden een in de hoogte verstelbare lattenbodem aan. Omdat het visco matras zeer flexibel is. Het sluit goed aan op de lattenbodem en is daarom optimaal geschikt voor een in de hoogte verstelbaar lattenbodem. Verstelbare hoofd- en voetsecties zorgen niet alleen voor meer flexibiliteit en comfort. Ze verbeteren de bloedcirculatie bij ouderen en kunnen het ademen gemakkelijker maken.

Maar niet alleen voor verstelbare lattenbodems is de Visco-matras geschikt. Natuurlijk kunt u de viskeuze matras ook goed gebruiken op een harde lattenbodem.

3. Lattenafstand

De Stiftung Warentest uit Duitsland beveelt een lattenafstand aan van niet meer dan 5 cm. Op deze manier vallen de eigenschappen van een hoogwaardige, gezoneerde matras beter op.

In welke maat zijn visco matrassen verkrijgbaar?

Gebruik Standaard maat

Baby- en Kindermatrassen

70x140 cm, 60x120 cm

Singlematrassen

80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm

Twee persoons matrassen

140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm, 200x200 cm

Alternatieven voor het traagschuimmatras

Het koudschuimmatras

Koudschuimmatrassen hebben dezelfde eigenschappen als visco matrassen. Ze hebben ook een groot aanpassingsvermogen en worden daarom gebruikt voor orthopedische doeleinden. Regelmatig zijn speciale ligzones aangebracht om de ergonomische eigenschappen te verbeteren. Zeer goede koudschuimmodellen zijn bijvoorbeeld Ravensberger Orthopedische of Bodyguard.

Voor rusteloze slapers is draaien en verplaatsen tijdens de slaap minder zwaar dan op een traagschuimmatras.

Koudschuimmatras
Een typisch koudschuimmatras.

Het latexmatras

Latexmatrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en bieden zeer veel comfort. Latexmatrassen van hoogwaardige natuurlijke latex hebben een zeer goede ventilatie. Het slaapklimaat op een latexmatras is dus zeker koeler dan op een visco matras.

Ook is het gevoel om op een latexmatras te liggen iets anders. Het voelt nogal veerkrachtig. Als een rusteloze slaper zou u geen probleem moeten hebben op het latexmatras.

latexmatras schuim
Hier zie je een latexmatras.

⇒ Nieuwsgierig? Vind jouw perfecte matras. Klik hier voor onze matrastententest en -reviews.

Ook interessant...

Koudschuimmatras

Koudschuimmatras

Koudschuimmatras in de test

Mehr erfahren
Binnenveringsmatras

Binnenveringsmatras

De klassieker in Nederlandse slaapkamers: het binnenveringsmatras. In onze binnenveringsmatras-tests beschrijven onze testers het gevoel van liggen op een binnenveringsmatras meestal als iets solide.

Mehr erfahren
Gelschuimmatras

Gelschuimmatras

Het meest flexibele matras dat u ooit zult ervaren. Gegarandeerd!

Mehr erfahren

Ook interessant...

 • Koudschuimmatras

  Koudschuimmatras

  Koudschuimmatras in de test

  Mehr erfahren
 • Binnenveringsmatras

  Binnenveringsmatras

  De klassieker in Nederlandse slaapkamers: het binnenveringsmatras. In onze binnenveringsmatras-tests beschrijven onze testers het gevoel van liggen op een binnenveringsmatras meestal als iets solide.

  Mehr erfahren
 • Gelschuimmatras

  Gelschuimmatras

  Het meest flexibele matras dat u ooit zult ervaren. Gegarandeerd!

  Mehr erfahren

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.