Slapen zonder kussen

Slapen zonder kussen: wel of niet doen? Wij vertellen het!

Laatst bijgewerkt op: 29.11.2022

Zijn je nachten onrustig? Word je 's morgens wakker met spanning in je nek? Of heb je last van rug- of hoofdpijn waardoor je geen goede nachtrust hebt?

Dit kan natuurlijk aan de kwaliteit van je matras liggen, maar dit is zeker niet altijd het geval. Ook een slecht kussen kan slaapstoornissen, lichamelijke pijn en soms zelfs torticollis veroorzaken 😥

Slapen zonder kussen kan jou helpen om je nek- en rugspieren meer te ontspannen.

Hierdoor kun jij zelf voor een goede nachtrust zorgen! 🤗

Wij hebben onderzocht voor wie het goed is om zonder kussen te slapen, en voor wie niet!

Wil jij weten wat voor jou de beste optie is? Lees onze bevindingen hieronder 👇

Slapen zonder kussen

Slapen zonder kussen: hoe maak ik de keuze?

Wij krijgen vaak de vraag: wat is beter, met of zonder kussen slapen?

De keuze voor je matras, kussen, of eventueel het slapen zonder kussen is afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat zijn mijn slaaphoudingen?
 • Waar ben ik lichamelijk sterk, en waar zwak?
 • Waar heb ik extra ondersteuning nodig?

Je kunt thuis uitproberen wat het meest comfortabel voor jou is. Lig je lekker op je zij of op je rug? Strek jij je helemaal uit, of lig je liever in de foetushouding?

De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk om te bepalen of slapen zonder kussen bij jou past.

In deze complete gids geven wij alle informatie die jij nodig hebt!

We zijn gewend aan het kussen

Duizenden jaren lang hebben mensen zonder kussen geslapen. Het slapen met kussen en onder een deken is een betrekkelijk modern verschijnsel.

Op een kussen slapen kan voor sommige mensen absoluut voordelen hebben. Daarentegen gebruiken we het kussen vooral omdat we eraan gewend zijn.

Veel mensen kunnen zich niet kunnen voorstellen zonder kussen te slapen. Dit komt voornamelijk omdat wij sinds onze kindertijd nooit anders hebben gedaan.

kind op kussen

Door gewenning lijkt een kussen haast onmisbaar bij het slapen. Gek eigenlijk, als je bedenkt dat ons lichaam prima zonder kussen kan.

De opkomst van handige en comfortabele slaaphulpmiddelen hebben ons slaapgedrag dus aangepast.

Denk je erover na om zonder kussen te slapen? Maar heb je het idee dat je het kussen gaat missen? Geen zorgen, ook dit is puur een vorm van gewenning.

Is het kussen een slechte gewoonte?

Een goed kussen is in principe niet ongezond. Maar er zijn ook slechte kussens die ervoor zorgen dat je lichaam verkeerd op de matras ligt. Dit kan leiden tot lichamelijke pijn bij en door het slapen.

De keuze voor met of zonder kussen slapen is afhankelijk van je lighouding.

Het is dus belangrijk om te weten hoe jouw hoofd, schouders, rug en heupen op het bed liggen.

Buikslapers: zonder kussen slapen!

Als buikslaper kun je het beste je zonder kussen slapen! Twee dingen zijn namelijk belangrijk als je op je buik slaapt:

 • Je moet vrij kunnen ademen

 • Je moet de nek zoveel mogelijk kunnen ontspannen

Als buikslaper word je gedwongen je hoofd te draaien om adem te kunnen halen. Een kussen is daarbij meer een obstakel dan een hulp. De nek wordt namelijk de hele nacht belast, omdat hij zijwaarts op een verhoogd kussen ligt.

Slapen zonder kussen
Foto: © Matrassencheck

Een kussen biedt dus zelden verlichting bij het slapen op de buik. Bovendien kan het drukken van het gezicht in het kussen op den duur een onzuivere huid en nekpijn veroorzaken.

Buikslapers kunnen dus het beste zonder kussen slapen. 😴

Buikslapers moeten ook goed letten op het kopen van het juiste matras. Matrassen met verschillende hardheidsgraden en hoge elasticiteit zijn de beste opties. Deze ondersteunen de bekken, zodat de wervelkolom zich kan ontspannen.

Koudschuimmatrassen zijn in dit geval bijzonder geschikt. Lees hier onze review van de beste koudschuimmatrassen.

Zijslapers: met kussen slapen!

Zijslapers zijn de enigen die hun hoofd niet direct op de matras leggen. Omdat je op je schouder en heup ligt, hangt jouw hoofd vrij in de lucht. Het is daarom belangrijk om je hoofd genoeg ondersteuning te bieden.

Het kiezen van het juiste kussen is extreem belangrijk om comfort te verzekeren, en klachten te vermijden.

Tegenwoordig is er een breed scala aan ergonomische kussens op de markt, zoals het Tempur Original ergonomisch kussen*.

Deze bieden fantastische ondersteuning en besparen je vele sessies bij de osteopaat!

Tempur ergonomisch kussen
Ergonomische kussens voorkomen rug- en nekklachten / Foto: © Tempur
Tempur ergonomisch kussen
Dit is grotendeels te danken aan hun nekondersteunde vorm. / Foto: © Tempur

Vooral dikkere kussens werken goed om drukpunten in je nek te verlichten. Bovendien zorgen ze voor een goede uitlijning van de wervelkolom.

Sommige zijslapers gebruiken hun armen om het hoofd 's nachts te ondersteunen. In principe is het effect vergelijkbaar met dat van een kussen. De ongewone houding van je arm kan daarentegen ongewenste spanning, pijn en stijfheid veroorzaken.

Rugslapers: gebruik een plat kussen

Ben je een rugslaper? Dan balanceer je elke nacht je hoofd tussen je schouders. Op deze manier probeert je lichaam je ruggengraat en spieren wat ontspanning te geven.

Het beste is om je hoofd iets boven je schouders uit te laten steken. Het gebruik van een plat kussen kan hierbij helpen. Een te dik kussen kan namelijk de nek vastzetten. Dit blokkeert de bloedtoevoer, wat spanning in de nek veroorzaakt.

Een uitstekend voorbeeld van een plat kussen is het Emma Kussen. Bij dit kussen is de dikte namelijk individueel aanpasbaar, door één (of meerdere) van de drie lagen te verwijderen.

Emma Kussen
Het Emma Kussen / Foto: © Matrassencheck
Aanpasbare lagen Emma Kussen
De binnenlagen van het Emma Kussen zijn individueel aanpasbaar / Foto: © Matrassencheck

Daarnaast is het van belang om aandacht te besteden aan de hardheid van je matras. Hoe harder je matras, hoe belangrijker het is om een platte hoofdsteun te gebruiken.

Zo zorg jij ervoor dat jouw wervelkolom perfect ondersteund is. En daarmee voorkom je rug- en nekklachten. 😍

Ben je een rugslaper en denk je dat zonder kussen slapen beter voor je is? Dan is een medium stevig latex matras de beste optie voor jou. Geef je de voorkeur aan een wat harder matras? Gebruik dan in ieder geval een plat, kwalitatief goed kussen.

Slapen zonder kussen: afhankelijk van je slaaphouding

Met of zonder kussen slapen is dus sterk afhankelijk van je slaaphouding.

Ben je een rug- of zijslaper? Zorg dan voor een kwalitatief goed hoofdkussen. Voor de zijslaper is een dik kussen beter, voor de rugslaper een plat kussen.

Ben je een buikslaper? Dan is slapen zonder kussen de beste optie voor jou. Bovendien is het een fijne kostenbesparing. 🤑

Wissel je veel van slaappositie tijdens de nacht? Dan kan een medium kussen, zowel qua hardheid als dikte, jou het meeste slaapcomfort bieden.

Lighoudingen

Wat is het beste kussen voor mij?

Je keuze voor een kussen baseer je op je eigen behoeften. Zorg dat je weet dat wat jouw slaap- en lighoudingen zijn. Denk ook goed na over welke hardheid jij het meest comfortabel vindt.

Vervolgens kun je bepalen welk kussen het beste bij jou past. Wij hebben voor je op een rijtje gezet welke soorten kussens er op de markt verkrijgbaar zijn:

 • Nekkussen
 • Traagschuim kussen
 • Donzen kussen
 • Latex kussen
 • Verwarmd kussen
 • Verkoelend kussen
 • Zijslaapkussen
 • Reiskussen

Elk kussen heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen. Zie onze blog over de beste hoofdkussens voor een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten kussens.

Wat is het beste kussen voor rugklachten?

Rugklachten komen vaak voor bij mensen die op hun zij slapen.

In het ideale geval ligt de wervelkolom 's nachts in zijn natuurlijke S-positie. Een slecht matras of het ontbreken van een kussen kan verhinderen dat de wervelkolom ontspant. Dit leidt soms tot knellingen in de tussenwervelschijven wat een onaangename rugpijn veroorzaakt.

De beste manier om dit tegen te gaan is het gebruik van een zogenaamd "zijslaapkussen". Dit type kussen is qua vorm en lengte ideaal voor het slapen op de zij.

In ons artikel over kussens voor zijslapers vind je alle informatie die jij nodig hebt.

Wat is het beste kussen voor nekpijn?

Nekpijn kan veroorzaakt worden door een slecht kussen.

Het is raadzaam om te slapen met een nekkussen. Hiermee wordt je nek extra ondersteund en kan je genieten van een goede nachtrust. Bovendien zorgt het voor de juiste uitlijning van de wervelkolom.

Ben je een rugslaper? Dan is dit type kussen bijzonder geschikt voor jou.😄

Wij raden in dit geval de Tempur Kussens aan. Alle kussens van Tempur zijn van hoogstaande kwaliteit, en bieden een ergonomisch verantwoorde ondersteuning van zowel de nek als hoofd.

Conclusie: slapen zonder kussen, goed of slecht idee?

Wat is beter? Met of zonder kussen slapen? Kortgezegd hangt dit vooral af van je slaaphouding.

Vooral voor buikslapers is slapen zonder kussen een goede optie.

Voor rug- en zijslapers is het van belang om op een kwalitatief goed kussen te slapen.

Het is daarnaast belangrijk om aandacht te schenken aan de signalen die je krijgt van je eigen lichaam. Word je vaak wakker met rug- of nekklachten? Dan wordt het tijd om iets te veranderen.

Op onze website bespreken we veel vragen over slaap. We leggen verschillende producten uit, testen ze en vergelijken ze.

Wil jij beter slapen? Of ben je gewoon op zoek naar een nieuw matras of kussen? Wij hebben alle informatie die jij nodig hebt!

Robert slaapexpert

Robert

Een goede nachtrust doet wonderen. Door 's nachts heerlijk te slapen, kun jij vol energie aan elke nieuwe dag beginnen. Ik help jou hier graag bij! Door het geven van tips, adviezen en informatie over alles wat met slaap te maken heeft, hoop ik dat jij zelf kan zorgen voor een fantastische nachtrust.

Heeft dit artikel je geholpen?
Ja
Nee

Bedankt voor je feedback! Meer tips, advies en kortingscodes ontvangen? ➔ Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback verzonden - bedankt!
Het versturen van je feedback is helaas niet gelukt. Probeer het nog een keer.

Waarom je ons kunt vertrouwen

Dit heeft ons volledige internationale team bereikt:

>180 producten getest

>19836 uur aan onderzoek

>6 miljoen mensen vertrouwen ons

5 experts

#1 op de Europese markt

Dit kan ook interessant voor jou zijn:

  YES, PLEASE! >
  No, continue

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Bol.com, Coolblue, HEMA en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.