🔥 EMMA DAYS 🔥

Tot 55% korting op de Consumentenbond testwinnaars!

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

Matras voor rugklachten

Matras voor rugklachten: het beste matras om jouw rugpijn te verhelpen (2022)

Robert

Laatst bijgewerkt op: 22.05.2022 5 Min.

Wij krijgen regelmatig de vraag wat de beste matrassen voor rugklachten zijn. Logisch, want rugpijn kan erg vervelend zijn en lang aanhouden.

Een matras voor rugklachten kan hierbij helpen. Door jouw lichaam van de juiste ondersteuning te voorzien en drukpunten te verlichten word jij uitgerust en zonder pijn wakker! 😊

In dit artikel nemen we je daarom mee in alle ins-and-outs van de oorzaken van rugklachten en waar je op moet letten bij het kopen van een matras voor rugklachten.

Ook de beste toppers en topmatrassen voor rugklachten komen aan bod.

Lees het hieronder! 👇

Goed matras voor rugklachten: Emma O2-matras
Consumentenbond testwinnaar
O2 matras
Emma Prijs vanaf 323,84 € (506 €)
De Emma O2 is het beste matras van 2021! Door de verschillende soorten schuimlagen, heeft dit matras uitstekende ligeigenschappen.

~ Al 3 jaar op rij Consumentenbond testwinnaar! 🏆
Prijs vanaf 323,84 € (506 €)
-36% met "EMMACHECK5"* Bekijk onze review

Belangrijke eigenschappen van een matras voor rugklachten:

 • Verlicht drukpunten

 • Past zich goed aan je lichaam aan

 • Heeft het juiste slaapklimaat

 • Heeft de juiste hardheid

 • Is geschikt voor jouw slaaphouding

Kan een matras voor rugklachten zorgen?

Het antwoord op deze vraag is simpel: ja, dat kan zeker!

Het is erg belangrijk dat jouw matras goed bij je lichaamstype en slaaphouding past.

Is dit niet het geval, dan kan een matras voor rug- en nekklachten zorgen.

rugpijn en nekpijn
Een slecht matras kan voor rugklachten en nekklachten zorgen.

Zelfs een duur en/of een kwalitatief hoogwaardig matras kan lichamelijke pijn veroorzaken.

Als bijvoorbeeld de hardheid of het slaapklimaat van het matras niet bij jou past, dan kan dit tot onrustige nachten of een verkeerde slaaphouding leiden.

Het is daarom van groot belang om te ontdekken wat voor slaper jij bent, en welk type matras hier goed bij past.

Op deze manier kan jij een matras of topper kiezen die perfect is ingesteld op jouw lichaam. Zo weet je zeker dat het matras in ieder geval niet de oorzaak is van jouw rugpijn.

Andere oorzaken van rugklachten

Natuurlijk is een verkeerd matras niet de enige oorzaak van rugklachten. Rugpijn kan namelijk op veel verschillende manieren ontstaan.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Een slechte lichaamshouding

 • Stress

 • Spierklachten of blessures

 • Een verkeerd kussen

Belangrijk dus om erachter te komen waar je rugklachten precies vandaan komen.

slechte zithouding rugklachten
Een slechte zithouding is een grote oorzaak van rugklachten.

Als je matras niet de oorzaak van je rugklachten is, dan kan zelfs het beste orthopedische matras voor rugklachten je niet helpen.

Wij raden aan om een afspraak met de huisarts te maken om je rugklachten te laten onderzoeken.

Zo kun jij precies achterhalen waar je rugklachten vandaan komen.

Is mijn kussen de oorzaak van rugklachten?

Hoewel dit vaak over het hoofd wordt gezien, kan een verkeerd kussen ook leiden tot rug- en nekklachten.

Is je kussen bijvoorbeeld te dik of juist te plat, dan kunnen jouw spieren zich niet ontspannen, en word je wakker met een stijf of pijnlijk lichaam.

Dit is gelukkig makkelijk te verhelpen:

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras voor rugklachten?

Denk of weet je dat je huidige matras de oorzaak is van je rugklachten? Dan kun je gericht gaan zoeken naar een matras voor rugklachten die jouw lichaam goed ondersteund.

Hierbij zijn een aantal dingen van belang:

 • Je moet weten wat voor type slaper je bent;
 • Welke materiaalsoort het beste is;
 • En of een zacht of hard matras beter bij jou past.

We bespreken hieronder elk punt in detail. 👇

Wat is beter bij rugklachten: een hard of zacht matras?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat een hard matras beter is bij rugklachten. Hoewel dit soms zeker het geval kan zijn, klopt dit niet altijd.

Bij de hardheid van een matras is het belangrijk dat het past bij jouw lichaamstype en slaaphouding.

Laten we beginnen met het lichaamstype. Ben je wat zwaarder en/of langer, dan heeft je lichaam meer ondersteuning nodig, en is een steviger matras een betere keuze.

Ben je wat lichter en/of kleiner, dan is een zachter matras voor rugklachten juist beter. De grafiek hieronder laat dit duidelijk zien.

Hardheidsgraad matras per lichaamstype
Foto: © Matrassencheck

De hardheid van een matras (zoals je in de figuur hierboven kan zien) geven wij aan op een schaal van 1 tot 10. Hierbij is 1 het zachtst, en 10 het hardst.

De hardheid is van belang, omdat de wervelkolom en ruggengraat in een natuurlijke, gezonde houding moeten liggen tijdens het slapen.

Bij een te hard matras staat je ruggengraat te bol, terwijl een te zacht matras voor het zogenaamde ‘hangmat-effect’ kan zorgen. Beide kunnen voor vervelende rugklachten zorgen.

Hardheidsgraad matras per lichaamstype
Foto: © Matrassencheck

Ook je slaaphouding is hierbij van belang. Rug- en buikslapers hebben een wat steviger matras nodig, zoals bijvoorbeeld het populaire en prijswinnende Emma O2-matras.

Voor zijslapers is het belangrijk dat de schouder en bekken wat meer in het matras zinken. Een zachter matras is dan een goed matras voor rugklachten. Wij raden in dit geval de Hypnia Welzijn Supreme aan.

Matrassencheck tip: wij hebben voor elke slaaphouding een artikel geschreven over de beste matrassen. Check ze hier: beste matras voor rugslapers, beste matrassen voor zijslapers, beste matras voor buikslapers.

Koudschuim of traagschuim bij rugklachten?

Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten.

Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.

Een koudschuim matras is ook een prima matras voor rugklachten, maar alleen voor wie veel ondersteuning nodig heeft. Dit is dus ideaal als je wat zwaarder van gewicht bent. Wij raden in dit geval de Tempur Sensation Elite aan.

Ben je een warme of koude slaper?

Ook het slaapklimaat is van belang bij het voorkomen en verhelpen van rugklachten. Heb je het te warm of te koud tijdens de nacht, dan slaap je onrustig. Hierdoor kan je lichaam niet ontspannen, wat tot vervelende pijn kan leiden.🤕

Voor warme slapers zijn gelschuimmatrassen de beste opties. Deze matrassen beschikken over een extra verkoelende laag, waardoor je matras de hele nacht lekker fris aanvoelt. Uitstekende voorbeelden zijn de Hypnia Vitality en de MLine Cool Motion.

Voor koude slapers zijn latex matrassen een betere keuze. Deze materiaalsoort houdt warmte lekker lang vast, waardoor jij het nooit koud zal hebben tijdens het slapen. Bovendien bieden ze goede ondersteuning.

Latex matras
Latex matrassen zijn ideaal voor koukleumen / Foto: © Matrassencheck

Wat zijn de beste matrassen voor rugklachten?

Zoals je hebt gezien hangt het van jouw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren af wat de beste matrassen voor rugklachten zijn. Er zijn echter speciale orthopedische matrassen ontwikkeld, die goed geschikt zijn voor mensen met rugklachten.

Deze matrassen zijn wel vaak wat duurder dan ‘normale’ matrassen, dus je moet het geld er wel voor over hebben. 💰

Naar onze mening zijn de matrassen van Tempur, MLine en Ravensberger de beste matrasmerken als het gaat om orthopedische matrassen.

Tempur, Ravensberger en MLine
Deze matrasfabrikanten bieden wat ons betreft de beste orthopedische matrassen aan / Foto: © Matrassencheck

Mocht je wat minder geld te besteden hebben, of simpelweg niet zo veel geld aan een matras willen uitgeven, dan is het Emma O2-matras volgens ons het beste matras voor rugklachten.

Dit is een uitstekend all-round matras die hoog gescoord heeft in een test van de Consumentenbond. Bovendien heeft het matras een zeer scherpe prijs.

Wat is de beste topper voor rugklachten?

Ook een matrastopper kan helpen om rugklachten te verlichten. Het geeft net wat meer comfort en ondersteuning aan je normale matras.

Bovendien is het een stuk goedkoper dan een nieuw matras aanschaffen. Wij hebben twee van onze favorieten voor je geselecteerd:

 • Ten eerste, het Hypnia Bamboe Topdekmatras. Deze traagschuim topper is in 2019 in Frankrijk uitgeroepen tot Product van het Jaar en is maar liefst 8 cm dik. Bovendien kan je bij Hypnia 120 dagen proefslapen, zodat jij op je gemak kan kijken of het je rugklachten vermindert.

 • Ten tweede, de Emma Topper. Ook deze topper is verkozen tot Product van het Jaar, maar dan in 2021 door Nederlandse en Belgische consumenten. Wij hebben de Emma Flip Topper zelf getest, en waren meer dan tevreden.

Lijkt één van deze matrastopper jou wel wat? Via de links hieronder kun je ze direct kopen. 👇

Matras voor rugklachten: conclusie

Een matras voor rugklachten kan helpen om van je vervelende lichamelijke pijn af te komen. Het is hierbij wel belangrijk dat je uitzoekt welk matras het beste bij je lichaamstype en slaaphouding past.

Volgens ons is een traagschuim matras of een orthopedische matras het beste matras voor rugklachten.

Daarnaast kan een kwalitatief goede topper ook een prima alternatief zijn om rugklachten te verminderen. Bovendien hebben matrastoppers een fijne, zachte prijs.

Robert

Een goede nachtrust doet wonderen. Door 's nachts heerlijk te slapen kun jij vol energie aan elke nieuwe dag beginnen. Ik help jou hier graag bij! Door het geven van tips, adviezen en informatie over alles wat met slaap te maken heeft, hoop ik dat jij zelf kan zorgen voor een fantastische nachtrust.

Dit kan ook interessant voor jou zijn…

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.