Uw slaap is belangrijk voor ons!

Matrassen voor buikslapers

Het beste matras voor buikslapers

Laatst bijgewerkt op: 24.10.2020 Luuk 2 Min.

Wat is het beste matras voor buikslapers? Aan welke eisen moet een matras voor buikslapers voldoen? Weinig mensen geven de voorkeur aan slapen op hun buik.

Dit kan ook zijn omdat artsen meestal deze slaaphouding afraden. Slapen op uw buik betekent een verhoogd risico op rugpijn, vooral als u op een verkeerd matras ligt.

U vormt dan snel een holle rug of krijgt last van nekpijn, omdat u uw nek moet draaien als u op uw buik slaapt. Maar we zullen u alle nadelen van op de buik slapen besparen, aangezien het lastig is om op een andere manier te slapen als u gewend bent op uw buik te slapen.

We hebben daarom de verschillende matrassen voor buikslapers voor u getest. Het viel ons op dat vooral de juiste hardheid, het juiste kussen, een hoge stabiliteit en een goede ondersteuning erg belangrijk zijn. Dit gaan we u in onze review uitleggen!

Beste matras voor buikslapers
 • Overzicht
 • Stabiliteit / Ondersteuning
 • Het juiste kussen
 • Hardheid
 • Samengevat: De Belangrijkste Punten

Onze aanbevelingen voor matrassen voor buikslapers

Top 3 matrassen voor buikslapers

Consumentenbond testwinnaar
Emma O2 matras op het bed

Emma O2

Emma O2

De Emma O2 combineert de beste eigenschappen van verschillende soorten schuim voor een goede balans tussen zachtheid, comfort en ondersteuning. Deze matras is de beste volgens de Consumentenbond.

Als je echt op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de Emma O2 iets voor jou. Dit is de beste matras van 2020 volgens de Consumentenbond. Hij biedt goede ventilatie en vochtafvoer in een betaalbare matras.

De Emma O2 in een notendop

De Emma O2 scoort in de test van de Consumentenbond erg hoog op levensduur en ligeigenschappen. Ook de drukverdeling en stabiliteit zijn bovengemiddeld. Deze matras is dankzij de relatief lage prijs en goede leveringsvoorwaarden heel aantrekkelijk.

De duurzame gebruikte materialen zorgen voor voldoende slaapcomfort ongeacht je lichaamsgewicht of slaaphouding. Het koudschuim van de Emma O2 vormt zich naar je lichaam zodat je precies daar waar je het nodig hebt voldoende ondersteuning krijgt, zonder dat je te diep wegzakt of in een ongezonde houding te liggen komt.

Ook in onze test scoort deze matras enorm positief. Hij biedt een goede combinatie tussen comfort, zachtheid, een aangenaam slaapklimaat (door de goede ventilatie) en veerkracht.

De uitstekende leveringsvoorwaarden van Emma spelen ook een rol in onze beslissing om de Emma O2 uit te roepen tot onze nieuwe favoriete matras.

-24% op alles met "CHECK24"*

Stabiliteit / Ondersteuning

Als u op uw buik slaapt, verhoogt u de druk die al de hele dag op uw bovenlichaam drukt. Dit leidt uiteindelijk niet alleen tot een onrustige slaap, maar in sommige gevallen ook tot hevige rugpijn als de matras de drukpunten niet goed kan verminderen en verlichten.

Daarom is het belangrijk dat uw nieuwe matras een hoge stabiliteit en goede ondersteuning heeft. Een ander probleem met buikslapen is dat men hun hoofd opzij legt en dat het nekgebied zwaar overbelast is en niet langer een consistente lijn vormt met de wervelkolom.

Hiervoor is de keuze van het juiste kussen erg belangrijk (zie hieronder), maar ook dat het matras een bijzonder goede stabiliteit in het nekgebied biedt. Daarom heeft u een matras nodig met ligvlakken.

Deze ondersteunen u bij het wegzakken in uw matras. Op bepaalde plaatsen moet u meer zakken en op andere weer minder. Hierdoor blijft uw rug stabiel.

Voor buikslapers raden wij schuimmatrassen van de nieuwe generatie aan. Het traagschuim dat ze bevatten in combinatie met de andere lagen van het matras, zorgt voor een optimale lichaamsaanpassing en goede drukontlasting op de vereiste punten.

Ook matrassen die een laag latex hebben in de toplaag zijn erg goed, omdat u dan een goede drukontlasting heeft en tegelijkertijd stabiel ligt.

Het juiste kussen voor buikslapers

De meeste buikslapers maken de grote fout het verkeerde kussen te kiezen. Hoewel velen zich wel al bezighouden met de juiste matraskeuze, verwaarlozen ze het kussen, wat echter net zo belangrijk is als het matras. U kunt het beste matras hebben en toch slecht slapen en wakker worden van de pijn als u het verkeerde kussen heeft.

Omdat buikslapers met hun hoofd opzij slapen en er dus meer druk op de nek ligt, is de keuze voor een goed kussen van groot belang. Als buikslaper moet u weten dat u een kussen nodig heeft dat niet te dik is.

Omdat uw lichaam plat op het matras ligt, heeft u een kussen nodig dat het nekgedeelte ondersteunt en u zo plat mogelijk laat liggen. Ligt u te hoog, dan overbelast u uw cervicale wervelkolom en drukpunten. Het resultaat is opstaan met nekpijn.

Natuurlijk zijn andere factoren ook belangrijk, zoals aanpassingsvermogen aan uw vorm hoofd, verkoeling en comfort, maar zorg er zeker ook voor dat het kussen plat is zodat uw lichaam zo vlak mogelijk ligt.

Denk er dus bij het aankopen van een nieuw matras ook aan om het juiste kussen te kiezen om pijn te voorkomen en een prettige nachtrust te hebben.

Hardheid

Voor elke matrasaankoop speelt de hardheidsgraad een belangrijke rol. Vooral buikslapers moeten een matras met de juiste hardheid kiezen. Een te zacht matras voel je meteen.

Op een te zacht matras zakt de buikstreek dieper in het matras waardoor u een holle rug krijgt. Uw ruggengraat zakt dan door. U moet dus een wat harder matras maar niet té. Kiest u een te hard matras, dan buigt uw rug ook.

De hardheid moet tussen 4 en 7 liggen op onze hardheidsschaal. Het hangt ook hier weer af van uw lichaamsgewicht en uw lengte. Daarom moeten lichte mensen niet kiezen voor een te hard (4-6,5) matras en zwaardere mensen niet voor een te zacht (6-7) matras.

De juiste Hardheid

Het is belangrijk dat het matras naast de juiste hardheidsgraad ook de nodige stabiliteit (zie hierboven) biedt. Daarom is het belangrijk dat het matras is gemaakt van hoogwaardige stoffen waardoor u weer helemaal van uw slaap kunt genieten en afkomt van vervelende pijn.

We raden matrassen aan met zowel een hoge stabiliteit als een goede pasvorm. Een interactie tussen hardere en zachtere schuimen is van groot belang.

Zorg er daarom voor dat uw matras aanpasbaar schuim heeft zoals traagschuim of gelschuim, maar ook een stabiele basislaag van koudschuim of PUR-schuim.

Het beste is als uw matras een stevige, elastische bovenlaag heeft en in de tweede laag aangenaam zacht en comfortabel schuim.

Samengevat: De Belangrijkste Punten

Matrassencheck beveelt aan om op de volgende punten te letten bij het kopen van een matras voor buikslapers:

 • goede stabiliteit, zodat een holle rug wordt vermeden
 • zeer goede ondersteuning van het nekgebied
 • hoogwaardige schuimstoffen zoals latex en traagschuim
 • gemiddelde hardheid (5-7 van de 10 punten op de 24-hardheidsschaal)
 • goed aanpassingsvermogen
 • plat kussen

Ook interessant...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën