👑 Prinsjesdag deals! 

Emma: tot 50% korting | Tempur: tot 50% korting 💰

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

Review: matrassen voor buikslapers

Het beste matras voor buikslapers

Remco

Laatst bijgewerkt op: 16.07.2021 2 Min.

Wat is het beste matras voor buikslapers? Aan welke eisen moet een matras voor buikslapers voldoen? Weinig mensen geven de voorkeur aan slapen op hun buik. Wij bespreken in onze review de beste matrassen voor buikslapers.

Dit kan ook zijn omdat artsen meestal deze slaaphouding afraden. Slapen op uw buik betekent een verhoogd risico op rugpijn, vooral als u op een verkeerd matras ligt.

U krijgt dan snel een holle rug of last van nekpijn, omdat u uw nek moet draaien als u op uw buik slaapt. Helaas kun je niet zomaar van slaaphouding veranderen, en daarom is het belangrijk om een goede matras voor buikslapers te kopen. Daarbij raden we vooral aan om een zachte, flexibele matras te kiezen. Enkele goede voorbeelden zijn de Emma O2, de Badenia van LIDL en de Gold Pocket Deluxe Visco van Beter Bed.

We hebben daarom de verschillende matrassen voor buikslapers voor u getest in onze review. Vooral de juiste hardheid, het juiste kussen, een hoge stabiliteit en een goede ondersteuning zijn erg belangrijk.

Beste matras voor buikslapers
 • Overzicht
 • Stabiliteit / Ondersteuning
 • Het juiste kussen
 • Hardheid
 • Samengevat: zo kies je een goede matras

Onze aanbevelingen voor matrassen voor buikslapers

  Top 3 matrassen voor buikslapers

  • Emma O2 - hybride matras met verschillende lagen schuim (winnaar Consumentenbond-review)
  • Tempur Sensation - ultrazachte, veerkrachtige en dikke matras voor superieur comfort
  • Badenia van LIDL - zeer zachte koudschuimmatras met goede bekkenondersteuning
  Consumentenbond testwinnaar
  Emma O2 matras op het bed

  Emma O2

  Emma O2

  De Emma O2 is het beste matras van 2021! Door de verschillende soorten schuimlagen, heeft dit matras uitstekende ligeigenschappen.

  Als je echt op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de Emma O2 iets voor jou.

  Dit is de beste matras van 2020 volgens de Consumentenbond. Hij biedt goede ventilatie en vochtafvoer in een betaalbare matras.

  De Emma O2 in een notendop

  De Emma O2 scoort in de test van de Consumentenbond erg hoog op levensduur en ligeigenschappen. Ook de drukverdeling en stabiliteit zijn bovengemiddeld. Deze matras is dankzij de relatief lage prijs en goede leveringsvoorwaarden heel aantrekkelijk.

  De duurzame gebruikte materialen zorgen voor voldoende slaapcomfort ongeacht je lichaamsgewicht of slaaphouding.

  Het koudschuim van de Emma O2 vormt zich naar je lichaam zodat je precies daar waar je het nodig hebt voldoende ondersteuning krijgt, zonder dat je te diep wegzakt of in een ongezonde houding te liggen komt.

  Ook in onze test scoort deze matras enorm positief. Hij biedt een goede combinatie tussen comfort, zachtheid, een aangenaam slaapklimaat (door de goede ventilatie) en veerkracht.

  De uitstekende leveringsvoorwaarden van Emma spelen ook een rol in onze beslissing om de Emma O2 uit te roepen tot onze nieuwe favoriete matras.

  30% + 5% extra korting met "CHECK25"*

  Badenia van Ldl Product Afbeelding

  Badenia

  Badenia

  De Badenia van LIDL combineert een dikke laag gelschuim met een kern van koudschuim, voor een fris slaapgevoel en comfort dat zich aan je lichaam aanpast.

  Deze matras is een hybride model. De Badenia is vooral populair bij mensen die op zoek zijn naar een koele matras met goede bekkenondersteuning. Qua comfort is hij vergelijkbaar met andere LIDL-matrassen zoals de Meradiso.

  De Badenia in een notendop

  De Badenia is een behoorlijk unieke matras omwille van het gebruik van twee verschillende lagen schuim: één met gelschuim (toplaag) voor maximale koelte en elasticiteit, en een dikke kern van traagschuim in verschillende zones voor maximale ondersteuning. ​

  Het stevige gelschuim zorgt voor goede ondersteuning van de hele wervelkolom, wat vooral belangrijk is voor zijslapers die hun rug en schouder meer belasten.

  Het gelschuim absorbeert de lichaamstemperatuur, zodat warmte sneller opgenomen en afgevoerd wordt. De tijk bestaat uit lyocell (Tencel) wat eveneens zorgt voor een goed vochttransport, en kan afgenomen worden en in de wasmachine gewassen.

  Deze gemiddeld stevige matras in beschikbaar in drie verschillende afmetingen (80 x 200 cm, 90 x 200 cm en 140 x 200 cm) vanaf €199,00.

  Kopen bij LIDL*

  Onze favoriet
  Gold Pocket Deluxe Visco

  Gold Pocket Deluxe Visco

  Gold Pocket Deluxe Visco

  Een hoogwaardige en stevig afgewerkt matras met pocketveren en viscoschuim.

  Een hoogwaardige en duurzame matras met een stevige pocketveringskern. Daarnaast een boven- en onderlaag van viscoschuim en een hoes van antibacteriële polyestervezel in zeven comfortzones.

  Een hybride matras die uitstekend comfort biedt en veerkrachtig blijft voor een goede drukverlichting.

  De Gold Pocket Deluxe Visco in een notendop

  De Gold Pocket Deluxe Visco is bijzonder stevig dankzij het hoge aantal pocketveren.

  De afwerking is perfect door met een unieke laag viscoschuim aan beide kanten van de matras. Deze past zich perfect aan jouw lichaam en slaaphouding.

  Deze matras is onderverdeeld in zeven verschillende comfortzones en heeft een structuur die goed ventileert en warmte absorbeert, dus ideaal voor de zomer en de winter.

  50% korting bij Beter Bed *

  Extra zacht
  Tempur Cloud productfoto

  TEMPUR Cloud

  TEMPUR Cloud

  De Tempur Cloud matrassen staan bekend om hun extra zachte liggevoel. Heerlijk comfort gegarandeerd!

  Een ultrazacht matras in vrijwel elk formaat verkrijgbaar. Erop slapen voelt alsof je in de wolken zweeft.

  Geavanceerde technologie zorgt voor de ultieme drukverdeling en warmte-isolatie.

  Dit matras is één van de populairste modellen van Tempur, en wellicht ook één van meest luxueuze. De prijs is het matras echter meer dan waard.

  De TEMPUR Cloud in een notendop

  De duurzame en ultralichte traagschuim matraskern (met Cooltouch-technologie) vormt zich perfect naar je lichaam.

  De kern wordt aangevuld met een Durabase-onderlaag voor extra ondersteuning en een toplaag van extra zacht schuim voor een zweefgevoel.

  De tijk is afneembaar en kan op hoge temperatuur in de wasmachine gewassen worden.

  Tempur Cloud

  Deze matras blinkt uit in drukverdeling en ondersteuning, zodat hij geschikt is voor rug-, buik- en zijslapers in alle gewichtsklassen.

  Het superieure comfort van de Tempur Cloud is deels het gevolg van het ultralichte, ventilerende materiaal dat warmte en vocht afvoert en voor een fris slaapgevoel zorgt in de zomer, maar ook warmte-isolatie biedt in de winter.

  Je krijgt een duurzaam matras dat minstens 10 jaar meegaat zonder comfortverlies.

  25% korting bij Tempur *

  Stabiliteit / Ondersteuning

  Als u op uw buik slaapt, verhoogt u de druk die al de hele dag op uw bovenlichaam drukt. Dit leidt uiteindelijk niet alleen tot een onrustige slaap, maar in sommige gevallen ook tot hevige rugpijn als de matras de drukpunten niet goed kan verminderen en verlichten.

  Een matras voor buikslapers moet dus vooral voor een evenwichtige drukverdeling zorgen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de matras voldoende zacht en flexibel is, vooral voor zwaardere personen. Een koudschuimmatras is daarvoor perfect.

  Daarom is het belangrijk dat uw nieuwe matras een hoge stabiliteit en goede ondersteuning heeft. Een ander probleem met buikslapen is dat men hun hoofd opzij legt en dat het nekgebied zwaar overbelast is en niet langer een consistente lijn vormt met de wervelkolom.

  Hiervoor is de keuze van het juiste kussen erg belangrijk (zie hieronder), maar ook dat het matras een bijzonder goede stabiliteit in het nekgebied biedt. Daarom heeft u een matras nodig met ligvlakken.

  Deze ondersteunen u bij het wegzakken in uw matras. Op bepaalde plaatsen moet u meer zakken en op andere weer minder. Hierdoor blijft uw rug stabiel.

  Voor buikslapers raden wij schuimmatrassen van de nieuwe generatie aan. Het traagschuim dat ze bevatten in combinatie met de andere lagen van het matras, zorgt voor een optimale lichaamsaanpassing en goede drukontlasting op de vereiste punten.

  Ook matrassen die een laag latex hebben in de toplaag zijn erg goed, omdat u dan een goede drukontlasting heeft en tegelijkertijd stabiel ligt.

  Het juiste kussen voor buikslapers

  De meeste buikslapers maken de grote fout het verkeerde kussen te kiezen. Hoewel velen zich wel al bezighouden met de juiste matraskeuze, verwaarlozen ze het kussen, wat echter net zo belangrijk is als het matras. U kunt het beste matras hebben en toch slecht slapen en wakker worden van de pijn als u het verkeerde kussen heeft. Op onze pagina vindt u een speciale review over hoofdkussens

  Omdat buikslapers met hun hoofd opzij slapen en er dus meer druk op de nek ligt, is de keuze voor een goed kussen van groot belang. Als buikslaper moet u weten dat u een kussen nodig heeft dat niet te dik is.

  Omdat uw lichaam plat op het matras ligt, heeft u een kussen nodig dat het nekgedeelte ondersteunt en u zo plat mogelijk laat liggen. Ligt u te hoog, dan overbelast u uw cervicale wervelkolom en drukpunten. Het resultaat is opstaan met nekpijn.

  Natuurlijk zijn andere factoren ook belangrijk, zoals aanpassingsvermogen aan uw vorm hoofd, verkoeling en comfort, maar zorg er zeker ook voor dat het kussen plat is zodat uw lichaam zo vlak mogelijk ligt.

  Denk er dus bij het aankopen van een nieuw matras ook aan om het juiste kussen te kiezen om pijn te voorkomen en een prettige nachtrust te hebben.

  Het alternatief: de topper

  Een goed alternatief om een matras zachter te maken, is een dikke matrastopper. Dit is vooral een goede optie voor buikslapers die al een stevige matras hebben en eigenlijk wel tevreden zijn met het comfort, maar toch een extra laag zachtheid en comfort willen toevoegen.

  In ons artikel over matrastoppers (of topmatrassen) gaan we uitgebreid in op de verschillende matrastoppers die beschikbaar zijn.

  Voor buikslapers raden we vooral een dikkere matrastopper aan, bij voorkeur een van zacht koudschuim. Dit helpt u om voldoende diep weg te zinken in de matras, wat moeilijker is bij pocketveringmatrassen zonder toplaag. Hieronder vind je enkele voorbeelden van goede matrastoppers voor buikslapers.

  Hardheid

  Voor elke matrasaankoop speelt de hardheidsgraad een belangrijke rol. Vooral buikslapers moeten een matras met de juiste hardheid kiezen. Een te harde matras kan heel erg pijnlijk worden. Eigenlijk

  Op een te zacht matras zakt de buikstreek dieper in het matras waardoor u een holle rug krijgt. Uw ruggengraat zakt dan door. U moet dus een wat harder matras maar niet té. Kiest u een te hard matras, dan buigt uw rug ook.

  De hardheid moet tussen 4 en 7 liggen op onze hardheidsschaal. Het hangt ook hier weer af van uw lichaamsgewicht en uw lengte. Daarom moeten lichte mensen niet kiezen voor een te hard (4-6,5) matras en zwaardere mensen niet voor een te zacht (6-7) matras.

  De juiste Hardheid

  Het is belangrijk dat het matras naast de juiste hardheidsgraad ook de nodige stabiliteit (zie hierboven) biedt. Daarom is het belangrijk dat het matras is gemaakt van hoogwaardige stoffen waardoor u weer helemaal van uw slaap kunt genieten en afkomt van vervelende pijn.

  We raden matrassen aan met zowel een hoge stabiliteit als een goede pasvorm. Een interactie tussen hardere en zachtere schuimen is van groot belang.

  Zorg er daarom voor dat uw matras aanpasbaar schuim heeft zoals traagschuim of gelschuim, maar ook een stabiele basislaag van koudschuim of PUR-schuim.

  Het beste is als uw matras een stevige, elastische bovenlaag heeft en in de tweede laag aangenaam zacht en comfortabel schuim.

  Samengevat: zo kies je een goede matras

  Uit onze review komen duidelijk enkele voorkeuren voor buikslapers naar voren. Buikslapers zoeken best een zachte matras van koudschuim, eventueel gecombineerd met een kern van pocketvering of traagschuim. Ook een schuimtopper of topmatras voor buikslapers kan zinvol zijn.

  Daarnaast is het ook belangrijk dat u een goed kussen zoekt. Vooral de schouders en het nekgebied moeten voldoende ondersteuning krijgen. Een goed voorbeeld van een geschikt kussen voor buikslapers, is dat van Matt Sleeps (zie onze review).

  Matrassencheck beveelt verder aan om op de volgende punten te letten bij het kopen van een matras voor buikslapers:

  • goede stabiliteit, zodat een holle rug wordt vermeden
  • zeer goede ondersteuning van het nekgebied
  • hoogwaardige schuimstoffen zoals latex en traagschuim
  • lage hardheid (5-7 van de 10 punten op de 24-hardheidsschaal)
  • goed aanpassingsvermogen
  • plat kussen

  Kortingscodes

  Gebruik de beste kortingscodes

  Emma O2 matras
  Emma O2 matras op het bed
  Emma Prijs vanaf 331 € (499 €)

  Emma O2: een echte winnaar. Ook volgens de Consumentenbond.

  Mline Wave
  MLine Wave productfoto
  Mline Prijs vanaf 249 € (499 €)

  Wave: individueel aanpasbaar kwaliteitsmatras met een fijne prijs!

  Ook interessant...

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.