EK Deals 2021 ⚽🦶

Tot wel 34% korting bij Emma en Beter Bed!

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

IKEA matrassen review

De grote IKEA Matras Test - Update 2021

Remco

Laatst bijgewerkt op: 23.02.2021 10 Min.

Zoekt u een nieuw IKEA-matras? Of wilt u gewoon de beste matras? In dit artikel bespreken we IKEA-matrassen die het populairst zijn.

We bekijken ook de beste alternatieven voor IKEA-matrassen, wat hun voor- en nadelen zijn en hoe comfortabel ze zijn.

De matrassen van IKEA zijn populair, maar niet altijd de beste opties. Vaak zijn ze duurder dan merkloze modellen die een vergelijkbare kwaliteit bieden, en bovendien zijn de aankoop- en leveringvoorwaarden bij IKEA zeker niet altijd de beste.

We raden je aan om ook de matrassen van Emma, Beter Bed en Matt Sleeps te overwegen. Op deze matrassen slaap je beter, en wordt je uitgerust wakker.

Voor veel IKEA-fans zijn de matrassen populair, omdat ze relatief goedkoop zijn. Maar het valt nog te bezien hoe de kwaliteit zich verhoudt tot die van toonaangevende matrasfabrikanten zoals Emma. Want gespecialiseerde matrasfabrikanten kunnen zich natuurlijk volledig richten op het ontwikkelen van slaapproducten.

Bekijk de beste matras volgens de Consumentenbond!

IKEA Matrassen
 • Overzicht
 • IKEA-matrassen vergeleken
 • Hardheid en slaapgevoel
 • Een goedkoop alternatief
 • IKEA lattenbodem
 • Waar vervaardigd?
 • Over de fabrikant
 • Conclusie

Voordelen

 • Redelijk geprijsd (afhankelijk van het model)
 • 25 jaar garantie (maar u moet wel uw matras elke 8-10 jaar vervangen)

Nadelen

 • De bezorging is niet gratis
 • Selectie is onnodig groot en leidt gemakkelijk tot verwarring
 • Niet alle maten beschikbaar
 • De IKEA-matrassen zijn allemaal behoorlijk zwaar, vooral de schuimmatrassen
 • IKEA is geen matrasspecialist
 • Teleurstellende ervaringen met de klantenservice van IKEA
 • Het Hövåg-matras was helaas ook slechts gemiddeld in onze test. We classificeren het matras op onze hardheidsschaal met 5-7 van de 10 punten als gemiddelde hardheid.
 • De IKEA Morgedal-matras is verkrijgbaar in twee verschillende varianten, een middelhard of stevig schuimmatras.

Beter dan IKEA:

IKEA Hövåg matras

IKEA Hövåg

IKEA Hövåg

Het Hövåg-matras was helaas ook slechts gemiddeld in onze test. We classificeren het matras op onze hardheidsschaal met 5-7 van de 10 punten als gemiddelde hardheid.

We konden het beste op de buik slapen. Als u graag op de zij slaapt, raden wij u aan om een ander matras te gebruiken, want hier zinkt u te weinig in de schouderzone.

De Hövåg kan voordelig zijn voor zware slapers in rug- of buikligging, omdat ze niet te veel in het matras zinken en daardoor stabieler slapen. Dit IKEA-matras is verkrijgbaar in de maten 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm en 180 x 200 cm.

De IKEA Hövåg in een notendop

Kort overzicht van de IKEA Hövåg matras
 • Schuimsoorten: stalen veren, polyether, Polyesterwatten
 • Hoogte: 24 cm
 • Bedekking: katoen, polyester
 • Prijs (140x200 cm): 229 €
IKEA Morgedal matras

IKEA Morgedal

IKEA Morgedal

De IKEA Morgedal-matras is verkrijgbaar in twee verschillende varianten, een middelhard of stevig schuimmatras.

Dit IKEA-matras is verkrijgbaar in de maten 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 en 180 x 200 cm.

Onze ervaring met deze matras was over het algemeen wel positief. Het matras voelde erg stevig aan in onze test. Op deze matras konden we goed slapen in alle posities. De drukverdeling voelde ook er natuurlijk aan.

De IKEA Morgedal in een notendop

Deze matras is uiterst geschikt voor wat lichtere slapers en mensen die op zoek zijn naar stevige ondersteuning

In onze tests hebben we vastgesteld dat het Morgedal-schuimmatras wat minder inzinkingsdiepte biedt voor zijslapers. In het ergste geval kan dit leiden tot rugpijn. Verder is dit een van onze favorieten bij IKEA.

Kort overzicht van de IKEA Morgedal matras
 • Schuimsoorten: koudschuim
 • Hoogte : 18 cm
 • Bedekking : katoen, polyester
 • Prijs (90x200 cm) : 129 €
Consumentenbond testwinnaar
Emma O2 matras op het bed

Emma O2

Emma O2

De Emma O2 is een uitstekend alternatief voor de matrassen van IKEA. Hij biedt superieur comfort en een veel betere prijs-kwaliteitsverhouding.

De O2 van Emma kwam als beste uit de test van de Consumentenbond. De hybride mix van verschillende schuimsoorten biedt veel beter comfort dan de matrassen van IKEA en is bovendien goedkoper.

De Emma O2 in een notendop

De Emma O2 is een nieuwe matras die uitsluitend online verkocht wordt.

Hij is beschikbaar in verschillende afmetingen, maar de kern van de matras is steeds dezelfde, een hybride ontwerp van hoog veerkrachtig schuim, een laag stevig traagschuim en een andere laag koudschuim.

De O2 kenmerkt zich door het hoge aanpassingsvermogen aan het lichaam en de goede ventilatie.

Deze matras overtreft het aanbod van IKEA op alle vlakken. Bovendien is de O2 naar onze mening ook veel voordeliger, gelet op de kwaliteit en de duurzaamheid. Omdat je 100 dagen kunt proefslapen zonder extra kosten, is de aankoop ook risicovrij, wat niet zo is bij IKEA.

Dit is een uitgelezen kans om het comfort van de befaamde Emma-matrassen te leren kennen aan de beste prijs! Ook in de test van de Consumentenbond komt hij er als beste uit.

25% korting met "CHECK25"*

Laagste prijs
Lidl Meradiso op het bed

Lidl Meradiso

Lidl Meradiso

Dit is een absolute prijstopper die verrassend veel comfort biedt. Hij is beschikbaar in verschillende hardheidsgraden en maten.

Dit is een absolute prijstopper die verrassend veel comfort biedt. Hij is beschikbaar in verschillende hardheidsgraden en maten.

De Lidl Meradiso in een notendop

Dit is een absolute prijstopper die verrassend veel comfort biedt. Hij is beschikbaar in verschillende hardheidsgraden en maten.

Uitgelicht
Emma One

Emma One

Emma One

De Emma One is een van de beste matrassen die we ooit hebben getest. Hij combineert unieke ligeigenschappen met duurzame materialen en een uitstekende prijs.

Een erg populaire twijfelaar is de Emma One-matras. Deze matras beschikt over unieke ligeigenschappen en heeft een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Dit wordt ook bevestigd door onze test. 

De Emma One in een notendop

Het is juist dit schuim, in combinatie met de Airgocell en het koudschuim, dat de Emma One zo comfortabel maakt om in te slapen. De matras wordt overigens aangeboden in drie varianten: hard, medium en zacht. De Emma One kan zowel door lichte als zware personen worden gebruikt.

20% korting bij Emma*

De prijs-kwaliteitsverhouding is ook echt goed. De Emma One is al verkrijgbaar vanaf €299,00. Dit is relatief weinig voor een matras van deze kwaliteit. Daarnaast heeft u ook recht op een 100-daagse testfase, zodat u ruim voldoende tijd heeft om uw aankoop te testen. 

Slow Motion 2

Slow Motion 2

Slow Motion 2

De Slow Motion 2 is het kleine broertje van de Slow Motion 6. Deze comfortabele matras is gemaakt van een dikke laag koudschuim, afgewerkt met een toplaag van elastisch traagschuim.

De Slow Motion 2 is het kleine broertje van de Slow Motion 6. Deze comfortabele matras is gemaakt van een dikke laag koudschuim, afgewerkt met een toplaag van elastisch traagschuim.

De Slow Motion 2 in een notendop

Ben je op zoek naar een goedkopere variant van de hoogwaardige modellen van M-line, zonder te veel in te boeten aan slaapcomfort of duurzaamheid? Dan is de Slow Motion 2 misschien wel het alternatief voor jou.

De Slow Motion 2 is het kleine broertje van de Slow Motion 6, en biedt een uitstekend comfort in combinatie met goede ventilatie en temperatuurregeling.

Erg handig is ook het feit dat de hoes van deze matras afneembaar is en in de machine gewassen kan worden op 60°C. Deze schuimmatras is geschikt voor zij-, buik- en rugslapers tot 120 kg en is beschikbaar als eenpersoons- en tweepersoonsmodel in verschillende lengtes en breedtes.

Deze comfortabele matras is gemaakt van een dikke laag koudschuim, afgewerkt met een toplaag van elastisch traagschuim. Hij is beschikbaar vanaf €561,75.

25% korting bij MLine *

IKEA volgens de Consumentenbond

De matrassen van IKEA worden, samen met tientallen andere die beschikbaar zijn in Nederland, elk jaar onder de loep genomen door de Consumentenbond.

Hun kwaliteit, duurzaamheid, prijs en comfort wordt vergeleken met dat van andere matrassen en gerangschikt in de matrassentest.

Uit deze test van de Consumentenbond blijkt dat de matrassen van IKEA bijzonder zwak scoren. Ook onze review van IKEA-matrassen wijst op een gebrekkige kwaliteit.

Slechts enkele matrassen (zoals de Hövag) scoren een voldoende op het vlak van comfort, en de prijs-kwaliteitsverhouding van IKEA-matrassen is aanzienlijk slechter dan die bij veel online matrassenwinkels.

Ook de drukverdeling van verschillende IKEA-matrassen voldoet niet aan de minimumeisen, wat problemen kan opleveren voor mensen met rugproblemen.

Wil je een matras die aangeraden wordt door de Consumentenbond, kijk dan zeker eens naar de Emma O2 of de Meradiso van LIDL - deze werden namelijk uitgeroepen tot de beste uit de test van 2020!

IKEA-matrassen vergeleken

Wat hebben alle IKEA-matrassen gemeen?

Bezorgkosten van een matras:

De levering van bepaalde kleinere matrassen (bijvoorbeeld 90x200) kost nu slechts € 4,99. Dat is het zeker waard als u zich daarmee het slepen met het zware matras bespaart. De bezorging wordt gedaan door PostNL, binnen 3-4 dagen bij u thuis.

IKEA online bestellen

Verzendkosten van verschillende IKEA producten

Heeft u ook een nieuwe lattenbodem nodig? Of een nieuwe tafel? Het IKEA assortiment is enorm en heeft voor ieder wat wils. De bezorgkosten voor online bestellingen bij IKEA zijn voor grotere bestellingen zijn vanaf 45 euro, maar voor dat geld hoeft u zelf niet te sjouwen, vervoeren of een busje te huren.

De bezorgers van IKEA leveren uw pakketten af tot in uw slaapkamer. Dit is zeker erg handig als u niet op de begane grond woont.

Retourbeleid en testfase

Helaas is het retourbeleid van IKEA nog niet zo risicovrij als dat van de grote online matrassenfabrikanten zoals eve of Emma.

Bij IKEA kunt u alleen uw matras retourneren als het nog in de originele verpakking verpakt is: oftewel als u het nog niet heeft uitgeprobeerd. Alleen dan kunt u uw volledige aankoopbedrag terug krijgen.

Wel hanteert IKEA een ‘tevreden of liever ruilen' beleid. Als uw nieuwe matras u namelijk toch niet bevalt, kunt u het IKEA matras binnen 90 dagen eenmalig omruilen voor een ander IKEA matras.

Dit kan echter pas nadat u het matras 4 weken heeft uitgeprobeerd, omdat uw lichaam even de tijd nodig heeft om aan het nieuwe matras te wennen. Als u het IKEA matras terugbrengt naar de winkel, zal het personeel u helpen een nieuw IKEA matras uit te kiezen.

Als dit matras duurder is dan uw eerder gekochte matras, dient u het verschil bij te betalen. Mocht het nieuwe matras juist goedkoper zijn, dan krijgt u het verschil in de vorm van een tegoed op een IKEA cadeaukaart.

Opmerking: Het IKEA-matras moet schoon en onbeschadigd zijn als u het wilt ruilen. Om problemen met het ruilen te voorkomen, raden we daarom aan om een matrasbeschermer te kopen.

Het beschermt het matras tegen vuil en slijtage en verlengt de levensduur van uw matras. Dat u gebruik zou kunnen maken van het ‘tevreden of liever ruilen’beleid is helaas niet zo onwaarschijnlijk.

In onze eerste tests scoorden de meeste IKEA-matrassen onder het gemiddelde. Klik hier voor alle matrastesten.

U moet zelf uw matras terugbrengen

Als u uw matras wilt omruilen zult u het matras zelf naar een Ikea-filiaal moeten terug brengen. Dit komt dus volledig voor uw eigen rekening.

Zoals u zich kunt voorstellen, is een volledig uitgerold matras vervoeren niet gemakkelijk. Waarschijnlijk hebt u voor het vervoer meerdere mensen en een busje of andere grote wagen nodig, erg nadelig dus.

Garantie

IKEA biedt een matrasgarantie van maar liefst 25 jaar. Dit is aanzienlijk meer dan de meeste fabrikanten. Houd er echter rekening mee dat de garantie alleen van toepassing is op zeer beperkte gevallen: namelijk voor bepaalde materiaal- en verwerkingsfouten.

Dit betekent dus dat normale slijtage niet wordt gedekt door de garantie. Natuurlijk adviseren we niemand om het IKEA-matras gedurende 25 jaar te gebruiken.

Interessant genoeg zegt IKEA zelf ook: "Zelfs het beste matras wordt minder comfortabel naarmate het ouder is, en stof en mijten hopen zich op in de loop van de tijd, dus we raden aan om je matras elke 8-10 jaar te vervangen." Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn!

Hardheid en slaapgevoel

Helaas zijn onze ervaringen met de IKEA-matrassen niet zo goed. Van de IKEA-matrassen die we hebben getest, heeft alleen het IKEA Morgedal latexmatras aan onze (weliswaar hoge) verwachtingen kunnen voldoen.

We waren niet overtuigd door de andere modellen. Dit komt door de vaak inferieure materialen, het vaak te harde gevoel van liggen en de teleurstellende ervaringen met retourneren en klantenservice. Ook de aanvankelijk sterke chemische geur was onaangenaam voor ons.

Bij het testen van de IKEA-matrassen wordt meteen duidelijk dat de modellen vrij stevig zijn. Dit gold voor bijna alle soorten matrassen, maar vooral voor de schuimmatrassen van IKEA.

Hoewel IKEA sommige modellen in hardheid 'medium hard' aanbiedt, vonden we dat deze ook behoorlijk hard aanvoelden. Dit is met name problematisch voor een zijslaper die een hogere zinkdiepte nodig heeft (hier hebben we de beste matrassen voor zijslapers samengesteld!). Onze lezers hebben ook meermaals ligkuilen gemeld bij verschillende modellen.

Een goedkoop alternatief: een IKEA topmatras

Een goedkoop alternatief voor een compleet nieuw matras kan een topmatras zijn. Bovendien kunt u uw matras een nieuw gevoel van liggen geven met een topmatras.

Een topmatras heeft ook als voordeel dat het matras beschermd is tegen vuil en dat het meestal gemakkelijk te reinigen is.

Er is iets voor elke smaak: IKEA heeft zeven matrastoppers in verschillende materialen in het assortiment. Bovendien: alle modellen zijn wasbaar in de machine!

Het IKEA matras en de IKEA lattenbodem

Naast matrassen heeft IKEA ook lattenframes in zijn assortiment - in totaal zeven modellen. Welke IKEA lattenbodem is de juiste? Dat hangt af van uw matras en uw behoeften. We hebben de IKEA lattenbodems van dichterbij bekeken!

-> Hier gaat u naar ons IKEA lattenbodem overzicht

Waar worden IKEA-matrassen gemaakt?

Helaas konden we dat niet duidelijk krijgen. IKEA verstrekt geen informatie over het land waar hun matrassen worden geproduceerd. Zelfs na herhaalde verzoeken wilde IKEA ons niet vertellen waar de producten worden gemaakt.

Om ethische en kwalitatieve redenen is het belangrijk om te weten waar het matras is gefabriceerd en wat de productieomstandigheden zijn in dat land.

Immers, niet elk productieland heeft productieomstandigheden die voldoen aan de Europese norm. Bovendien moet u bij de aankoop van een matras er zeker van kunnen zijn dat het product zonder verontreinigende stoffen is geproduceerd.

IKEA: over de fabrikant

IKEA logos

IKEA werd in 1943 opgericht door de pas overleden Zweed Ingvar Kamprad. In het begin verkocht Kamprad alleen individuele producten, zoals pennen en portefeuilles. In 1951 werd de eerste IKEA catalogus gepubliceerd.

Het bedrijfsidee achter IKEA: een massa-geproduceerde selectie van meubels en huishoudelijke producten - redelijk geprijsd voor iedereen.

Geïnspireerd door het Scandinavische minimalisme, legde IKEA veel nadruk op aantrekkelijk design. En het was succesvol. De Zweedse meubelindustrie groeide snel. Wereldwijde verkopen bedroegen 34,2 miljard euro in 2016.

Met tot 40.000 vierkante meter winkelruimte zijn de IKEA-winkels enorm. De matrassen zijn echter slechts een klein gebied aan het einde van de route toegewezen. Het is geen toeval dat u in IKEA altijd door de hele winkel moet zwerven.

Elke IKEA weet dat het moeilijk is om IKEA te bezoeken zonder naar huis te rijden vol met boodschappentassen. Gelukkig zijn sommige IKEA-matrassen vandaag online te bestellen. Ook hoeft u het IKEA-matras godzijdank niet zelf te monteren!

Conclusie

Vergeleken met andere matrassen zijn IKEA-matrassen redelijk geprijsd. Daarnaast komt met 18 varianten een uitgebreide selectie. De extreem lange 25-jarige garantie is ook uniek in de matrassenmarkt.

Er zijn echter enkele nadelen. Over het geheel genomen is de selectie te groot en veroorzaakt verwarring voor de klant, die niet kan beoordelen welke eigenschappen de IKEA-matrassen hebben.

Nog een ander probleem: veel IKEA-matrassen zijn alleen verkrijgbaar in bepaalde maten, zoals 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm en 180 x 200 cm. Hier vinden we dat IKEA de selectie beter kan terugbrengen tot een paar modellen van hogere kwaliteit.

Bent u eerder op zoek naar een boxspring? Ook die verkoopt IKEA in de webshop tegen aantrekkelijke prijzen!

Onze eerdere tests van de IKEA-matrassen Hövag, Myrbacka en Hesseng waren helaas teleurstellend. Niet alleen wat betreft materialen en comfort, maar ook wat betreft de klantenservice en het retourbeleid is IKEA beduidend minder dan de matrasspecialisten zoals Simba of Emma.

Alleen de IKEA Morgedal heeft onze testers tot nu toe overtuigd. Het is ons niet duidelijk waar de matrassen worden gemaakt, aangezien IKEA geen informatie kon verstrekken.

⇒ Benieuwd wie het het beste heeft gedaan? Klik hier voor onze matrastententest en beoordelingen.

Ook interessant...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën