Uw slaap is belangrijk voor ons!

IKEA matrassen

De grote IKEA Matras Test - Update 2019

Letztes Update am: 29.01.2020

Bent u op zoek naar een nieuw IKEA-matras? Maar weet u welk IKEA-matras het meest geschikt is voor u? In het volgende overzicht vindt u de belangrijkste informatie over de IKEA-matrassen en zetten wij de overeenkomsten, verschillen en voor- en nadelen op een rijtje.

Direct naar het overzicht van alle IKEA-matrassen!

IKEA is met ongeveer 155.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van ongeveer 31,9 miljard euro een van 's werelds meest toonaangevende meubelfabrikanten. De enorme meubelzaken zijn nu bijna overal - IKEA heeft 330 vestigingen in 43 landen. Van deze vestigingen staan er 13 in Nederland en 8 in België. Hoewel de Zweedse fabrikant in het begin hoofdzakelijk een inrichtingsexpert was, verkoopt IKEA sinds enkele jaren ook een aantal matrassen. Er zijn 15 IKEA matrassen in 18 verschillende modellen die kunnen worden gegroepeerd in drie hoofdcategorieën: schuimmatrassen, latexmatrassen en binnenveringsmatrassen.

Voor veel IKEA-fans zijn de matrassen populair, omdat ze relatief goedkoop zijn. Maar het valt nog te bezien hoe de kwaliteit zich verhoudt tot die van toonaangevende matrasfabrikanten zoals Emma. Want gespecialiseerde matrasfabrikanten kunnen zich natuurlijk volledig richten op het ontwikkelen van slaapproducten, aangezien zij zich niet hoeven te richten op een breed scala aan meubels en andere inrichtingsproducten.

IKEA logo

IKEA: over de fabrikant

IKEA logos

IKEA werd in 1943 opgericht door de pas overleden Zweed Ingvar Kamprad. In het begin verkocht Kamprad alleen individuele producten, zoals pennen en portefeuilles. In 1951 werd de eerste IKEA catalogus gepubliceerd. Het bedrijfsidee achter IKEA: een massa-geproduceerde selectie van meubels en huishoudelijke producten - redelijk geprijsd voor iedereen. Geïnspireerd door het Scandinavische minimalisme, legde IKEA veel nadruk op aantrekkelijk design. En het was succesvol. De Zweedse meubelindustrie groeide snel. Wereldwijde verkopen bedroegen 34,2 miljard euro in 2016.

Met tot 40.000 vierkante meter winkelruimte zijn de IKEA-winkels enorm. De matrassen zijn echter slechts een klein gebied aan het einde van de route toegewezen. Het is geen toeval dat u in IKEA altijd door de hele winkel moet zwerven. Elke IKEA weet dat het moeilijk is om IKEA te bezoeken zonder naar huis te rijden vol met boodschappentassen. Gelukkig zijn sommige IKEA-matrassen vandaag online te bestellen en voor de maten tot 160x200 betaalt u slechts 5 euro. Ook hoeft u het IKEA-matras godzijdank niet zelf te monteren!

Waar worden IKEA-matrassen gemaakt?

Helaas konden we dat niet duidelijk krijgen. IKEA verstrekt geen informatie over het land waar hun matrassen worden geproduceerd. Zelfs na herhaalde verzoeken wilde IKEA ons niet vertellen waar de producten worden gemaakt.

Om ethische en kwalitatieve redenen is het belangrijk om te weten waar het matras is gefabriceerd en wat de productieomstandigheden zijn in dat land. Immers, niet elk productieland heeft productieomstandigheden die voldoen aan de Europese norm. Bovendien moet u bij de aankoop van een matras er zeker van kunnen zijn dat het product zonder verontreinigende stoffen is geproduceerd.

Overzicht van alle IKEA-matrassen

IKEA heeft momenteel 15 verschillende matrasmodellen in totaal en 18 aangeboden ontwerpen.

De IKEA-matrassen dragen typische Zweedse IKEA-namen. Deze klinken grappig voor niet-Zweden, maar ook vreemd, zoals 'Halvik' of 'Hyllestad'. De IKEA-matrassen lijken allemaal op elkaar maar ze hebben soms heel andere kenmerken. Een bezoek aan de winkel helpt niet veel, omdat het er meestal erg druk is en u dan beperkte hulp krijgt van het winkelpersoneel.

IKEA schuimmatrassen

  Morgedal Matrand Myrbacka Mausund Jömna Moshult Malfors Malvik
Schuim soort Koudschuim

Latex of geheugenschuim

Latex of geheugenschuim

Latex Schuimmatras Schuimmatras Schuimmatras Schuimmatras
Hoogte 18 cm 18 cm 24 cm 20 cm 10 cm 10 cm 12 cm 14 cm
Bedekking

Combinatie van katoen en polyester

Combinatie van katoen en polyester

Combinatie van katoen en polyester

Katoen

ongeweven polyester

Combinatie van katoen en polyester Combinatie van katoen en polyester Combinatie van katoen en polyester
Opbouw

Hoogelastisch polyether, koudschuim

Latex: synthetische latex, polyether

Geheugen: geheugenschuim, Polyether

Latex: synthetische latex, koudschuim

Geheugenschuim: geheugenschuim, koudschuim, polyether

Natuurlatex, synthetische latex

Polyether Polyether Polyether Polyether
Hardheid

In middelhard of stevig verkrijgbaar

middelhard (Latex), stevig (Memoryschaum)

middelhard (Latex), stevig (geheugenschuim)

middelstevig middelstevig middelstevig

in middelhard en stevig verkrijgbaar

in middelhard en stevig verkrijgbaar

Prijs (in de maat 140x200 cm) 219,00 € 329,00 € 429,00 € 599,00 €

29,00 € (alleen in de maat 90x200cm beschikbaar)

99,95 € 119,00 € 149,00 €

IKEA binnenveringsmatrassen

  Husvika Hafslo Hamarvik Hövåg Hyllestad Hokkåsen Hesseng Hydrasund
Soort matras

Binnenveringsmatras

binnenveringsmatras

binnenveringsmatras

Pocketvering matras

Pocketvering matras

Pocketvering matras

Pocketvering matras Pocketvering matras
Hoogte 12 cm 18 cm 21 cm 24 cm 27 cm 31 cm 25 cm 33 cm
Bedekking Polyester

combinatie van katoen en polyester

combinatie van katoen en polyester

combinatie van katoen en polyester

combinatie van katoen en polyester

combinatie van katoen en polyester

combinatie van katoen, lyocell, en linnen

Katoen, en linnen-viscose combinatie

Opbouw

Binnenvering: Bonell stalen springveren

schuim: Polyether

binnenvering: Bonell stalen springveren

schuim: polyether, Polyesterwatten

binnenvering: Bonell stalen springveren

schuim: polyether, Polyesterwatten

binnenvering: Bonell stalen springveren

schuim: polyether, Polyesterwatten

binnenvering: Bonell stalen springveren

schuim: polyether, Polyesterwatten, geheugenschuim

springveren: dubbel gelaste pocket springveren

stevig: geheugenschuim, polyester watten

middelhard: koudschuim, polyesterwatten

springveren: stalen pocketveren

schuim: Polyactide vezelvulling, natuurlatex, synthetische latex, wollen watten, paardenhaar, kokosvezels

springveren: stalen pocketveren

schuim: natuurlatex, synthetische latex, kokosvezels

Hardheid Stevig

in middelhard en stevig beschikbaar

in middelhard en stevig beschikbaar

in middelhard en stevig beschikbaar

in middelhard en stevig beschikbaar

in middelhard en stevig beschikbaar in middelhard en stevig beschikbaar in middelhard en stevig beschikbaar
Prijs (in de maat 140x200 cm)

70,00 € (alleen in de maat 80x200 cm verkrijgbaar)

119,00 € 149,00 € 229,00 € 329,00 € 369,00 € 599,00 € 699,00 €

IKEA-matrassen vergeleken

Wat hebben alle IKEA-matrassen gemeen?

 • Bezorgkosten van een matras: De levering van bepaalde kleinere matrassen (bijvoorbeeld 90x200) kost nu slechts € 4,99. Dat is het zeker waard als u zich daarmee het slepen met het zware matras bespaart. De bezorging wordt gedaan door PostNL, binnen 3-4 dagen bij u thuis.

IKEA online bestellen

 • Verzendkosten van verschillende IKEA producten.
  Heeft u ook een nieuwe lattenbodem nodig? Of een nieuwe tafel? Het IKEA assortiment is enorm en heeft voor ieder wat wils. De bezorgkosten voor online bestellingen bij IKEA zijn voor grotere bestellingen zijn vanaf 45 euro, maar voor dat geld hoeft u zelf niet te sjouwen, vervoeren of een busje te huren. De bezorgers van IKEA leveren uw pakketten af tot in uw slaapkamer. Dit is zeker erg handig als u niet op de begane grond woont.
 • Retourbeleid en testfase.
  Helaas is het retourbeleid van IKEA nog niet zo risicovrij als dat van de grote online matrassenfabrikanten zoals eve of Emma. Bij IKEA kunt u alleen uw matras retourneren als het nog in de originele verpakking verpakt is: oftewel als u het nog niet heeft uitgeprobeerd. Alleen dan kunt u uw volledige aankoopbedrag terug krijgen. Wel hanteert IKEA een ‘tevreden of liever ruilen' beleid. Als uw nieuwe matras u namelijk toch niet bevalt, kunt u het IKEA matras binnen 90 dagen eenmalig omruilen voor een ander IKEA matras. Dit kan echter pas nadat u het matras 4 weken heeft uitgeprobeerd, omdat uw lichaam even de tijd nodig heeft om aan het nieuwe matras te wennen. Als u het IKEA matras terugbrengt naar de winkel, zal het personeel u helpen een nieuw IKEA matras uit te kiezen. Als dit matras duurder is dan uw eerder gekochte matras, dient u het verschil bij te betalen. Mocht het nieuwe matras juist goedkoper zijn, dan krijgt u het verschil in de vorm van een tegoed op een IKEA cadeaukaart. Opmerking: Het IKEA-matras moet schoon en onbeschadigd zijn als u het wilt ruilen. Om problemen met het ruilen te voorkomen, raden we daarom aan om een matrasbeschermer te kopen. Het beschermt het matras tegen vuil en slijtage en verlengt de levensduur van uw matras. Dat u gebruik zou kunnen maken van het ‘tevreden of liever ruilen’beleid is helaas niet zo onwaarschijnlijk. In onze eerste tests scoorden de meeste IKEA-matrassen onder het gemiddelde. Klik hier voor alle matrastesten.
 • U moet zelf uw matras terugbrengen
  Als u uw matras wilt omruilen zult u het matras zelf naar een Ikea-filiaal moeten terug brengen. Dit komt dus volledig voor uw eigen rekening. Zoals u zich kunt voorstellen, is een volledig uitgerold matras vervoeren niet gemakkelijk. Waarschijnlijk hebt u voor het vervoer meerdere mensen en een busje of andere grote wagen nodig, erg nadelig dus.
 • Garantie
  IKEA biedt een matrasgarantie van maar liefst 25 jaar. Dit is aanzienlijk meer dan de meeste fabrikanten. Houd er echter rekening mee dat de garantie alleen van toepassing is op zeer beperkte gevallen: namelijk voor bepaalde materiaal- en verwerkingsfouten. Dit betekent dus dat normale slijtage niet wordt gedekt door de garantie. Natuurlijk adviseren we niemand om het IKEA-matras gedurende 25 jaar te gebruiken. Interessant genoeg zegt IKEA zelf ook: "Zelfs het beste matras wordt minder comfortabel naarmate het ouder is, en stof en mijten hopen zich op in de loop van de tijd, dus we raden aan om je matras elke 8-10 jaar te vervangen." Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn!

Hardheid en slaapgevoel

Helaas zijn onze ervaringen met de IKEA-matrassen niet zo goed. Van de IKEA-matrassen die we hebben getest, heeft alleen het IKEA Morgedal latexmatras aan onze (weliswaar hoge) verwachtingen kunnen voldoen. We waren niet overtuigd door de andere modellen. Dit komt door de vaak inferieure materialen, het vaak te harde gevoel van liggen en de teleurstellende ervaringen met retourneren en klantenservice. Ook de aanvankelijk sterke chemische geur was onaangenaam voor ons.

Bij het testen van de IKEA-matrassen wordt meteen duidelijk dat de modellen vrij stevig zijn. Dit gold voor bijna alle soorten matrassen, maar vooral voor de schuimmatrassen van IKEA. Hoewel IKEA sommige modellen in hardheid 'medium hard' aanbiedt, vonden we dat deze ook behoorlijk hard aanvoelden. Dit is met name problematisch voor een zijslaper die een hogere zinkdiepte nodig heeft (hier hebben we de beste matrassen voor zijslapers samengesteld!). Onze lezers hebben ook meermaals ligkuilen gemeld bij verschillende modellen.

Kort overzicht van alle IKEA matrassen

IKEA Morgedal matras

IKEA Morgedal matras

Kort overzicht van de IKEA Morgedal matras

 • Schuimsoorten: koudschuim
 • Hoogte : 18 cm
 • Bedekking : katoen, polyester
 • Prijs (140x200 cm) : 219 €

De IKEA Morgedal-matras is verkrijgbaar in twee verschillende varianten, een middelhard of stevig schuimmatras. Dit IKEA-matras is verkrijgbaar in de maten 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 en 180 x 200 cm.

Onze ervaring met dit matras was over het algemeen wel positief. Het matras voelde erg stevig aan in onze test (6 van de 10 punten). Op dit matras konden we goed slapen in alle posities. De drukverdeling voelde ook goed.

Aan de andere kant, de Morgedal in de stevigere variant heeft ons niet overtuigd. Het matras voelt vrij hard aan (7 van de 10 punten). In onze tests hebben we vastgesteld dat het Morgedal-schuimmatras niet genoeg inzinkingsdiepte biedt voor zijslapers. In het ergste geval kan dit leiden tot rugpijn. Negatief is ook de intense chemische geur van de Morgedal.

IKEA Matrand matras

IKEA Matrand matras

Kort overzicht van de IKEA Matrand matras

 • Schuimsoorten: latex of geheugenschuim 
 • Hoogte : 18 cm
 • Bedekking : katoen, polyester
 • Prijs (140x200 cm) : 329 €

Het Matrand-matras van IKEA is ook verkrijgbaar in twee variaties, als middelhard latexmatras of als stevig traagschuimmatras. Het Matrand-matras komt op onze hardheidsschaal uit tussen 7 en 8,5 van de 10 punten. Het is dus ook een van de stevigere modellen en kan daarom door zware mensen worden gebruikt. Dit IKEA-matras is verkrijgbaar in de maten 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 en 180 x 200 cm.

Tijdens onze tests merkten we dat we niet op de zij konden slapen. We zakten niet voldoende in het matras, wat tot klachten kan leiden. Vooral onze lichtere testliggers vonden het matras te hard. Hoewel er in de stevigere versie van de Matrand  een flexibel type schuim is geïntegreerd, is deze naar onze ervaring toch niet zo comfortabel als die van andere fabrikanten (bijvoorbeeld eve of Muun). Over het algemeen vinden we dat het matras aan de gemiddelde vereisten kan voldoen en ook een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Maar met kwalitatief hoogwaardige concurrentie is het matras echter nauwelijks vergelijkbaar.

IKEA Myrbacka matras

IKEA Myrbacka matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Myrbacka matras

 • Schuimsoorten: latex of traagschuim 
 • Hoogte: 24 cm
 • Bedekking: katoen en polyester
 • Prijs (140x200 cm) : 429 €

Het Myrbacka-matras van IKEA is verkrijgbaar als middelhard latexmatras en als stevig matras met traagschuim. De Myrbacka is verkrijgbaar in de maten 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 en 180 x 200 cm.

Bij onze tests merkten we dat het Myrbacka-matras comfortabeler was voor kleinere en lichtere personen. We konden het best op de rug en op de buik slapen op de Myrbacka. Zwaardere mensen zinken daarentegen iets te diep in de Myrbacka, omdat het voor hen in de middelharde versie wat te zacht lijkt. Op de hardheidsschaal zouden we de Myrbacka rangschikken op 5-6,5 van de 10. Ook vonden we het van de buik op de rollen een beetje zwaarder door het zinken in het matras. We vonden dit lichtelijk vervelend. Ook hebben we vernomen dat het matras na een tijdje ligkuilen vormt.

IKEA Mausund matras

IKEA Mausund matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Mausund matras

 • Schuimsoorten: natuurlatex en synthetische latex
 • Hoogte: 20 cm
 • Bedekking: katoen
 • Prijs: 599 €

Het IKEA Mausund matras is een van de nieuwste IKEA matrassen. Het is het enige latex matras van IKEA met natuurlijke latex. Ook is het een van de dikste latex matrassen van IKEA met een dikte van 20 cm. Door de materialen en de dikte is het een van de luxere IKEA matrassen. Dit is dan ook zeker te zien aan de prijs, de 140x200 versie is € 599.

IKEA Jömna matras

IKEA Jömna matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Jömna matras

 • Schuimsoorten: Polyether
 • Hoogte: 10 cm
 • Bedekking: ongeweven polyester
 • Preis (90x200 cm): 29 €

Het Jömna matras is een 10 cm dik matras gemaakt van polyether. Dit IKEA-matras is alleen verkrijgbaar in de maat 90 x 200 cm en is met 29 € het goedkoopste matras, die wordt aangeboden door de Zweedse meubelgigant. Onze conclusie is dat u niet langer op dit matras moet slapen dan nodig is.

IKEA Moshult matras

IKEA Moshult matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Moshult matras

 

 • Schuimsoorten: Polyether
 • Hoogte: 10 cm
 • Bedekking: Katoen, Polyester
 • Prijs (140x200 cm) : 99,95 €

Het Moshult-matras is een schuimmatras van slechts 10 cm dik. Vanwege deze dikte, zou u het matras eigenlijk alleen als een zeer lichte slaper moeten gebruiken. Als een zware slaper zinkt u erg diep in het matras en komt u onder bepaalde omstandigheden in aanraking met de lattenbodem, daardoor hebt u dus relatief snel last van rugpijn. IKEA stelt voor om het als kindermatras te gebruiken. Van de Moshult zijn absoluut geen wonderen te verwachten. De IKEA Moshult-matras is verkrijgbaar in de maten 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm en 160 x 200 cm.

IKEA Malfors matras

IKEA Malfors matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Malfors matras

 • Schuimsoorten: Polyether
 • Hoogte: 12 cm
 • Bedekking: katoen, polyester
 • Prijs (140x200 cm): 119 €

Ook het Malfors-matras is een van de dunnere modellen van IKEA met een dikte van 12 cm. Het Malfors-matras is verkrijgbaar in middelhard en stevig. Maar ook hier raden wij aan om alleen als lichtere slapers het matras te gebruiken. Let op dat het Malfors-matras zich niet goed aanpast aan uw lichaamsvorm, wat zal leiden tot onvoldoende slaapcomfort. De Malfors kan mogelijk als gastmatras worden gebruikt. Dit IKEA-matras is momenteel alleen verkrijgbaar in de maten 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200.

IKEA Malvik matras

IKEA Malvik matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Malvik matras

 • Schuimsoorten: polyether
 • Hoogte: 14 cm
 • Bedekking: katoen, polyester
 • Prijs (140x200 cm): 149 €

Het Malvik-matras is gemaakt van polyetherschuim en is daarom niet bijzonder aanpasbaar. Het zou ook slechts een tijdelijke oplossing moeten zijn, omdat hier geen bijzonder goed slaapcomfort wordt geboden. Als een lichte slaper zinkt u niet erg diep in het matras, wat vooral in de zijpositie leidt tot een onaangenaam slaapgevoel. Over het algemeen is het matras relatief hard. Op onze hardheidsschaal zouden we de Malvik een 8 van de 10 punten geven. Met de kwalitatief betere concurrentie kan de Malvik-matras het niet bijbenen. Dit IKEA-matras is verkrijgbaar in de maten 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm en 180 x 200 cm.

IKEA Husvika matras

IKEA Husvika matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Musvika matras

 • Schuimsoorten: Bonell stalen veren, polyether
 • Hoogte: 12 cm
 • Bedekking: polyester
 • Prijs (80x200 cm): 70 €

Het Husvika-matras is een binnenveringsmatras van IKEA. Het bestaat uit polyetherschuimen en een Bonell-veerkern van staal. Het matras is alleen verkrijgbaar in de maat 80x200 cm en daarom alleen geschikt voor kinderen en alleenstaanden. Het matras kan ook worden gebruikt door lichtere zijslapers maar er moet rekening mee worden gehouden dat het bij onze ervaring geen uitstekende pasvorm voor het lichaam heeft. Slapen op de zij vonden we niet bijzonder aangenaam. We konden het beste op de rug liggen. Met een prijs van 70 euro kunt u de Husvika als gastmatras gebruiken.

IKEA Hafslo matras

IKEA Hafslo matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Hafslo matras

 • Schuimsoorten: Bonell stalen veren, Polyether, Polyesterwatten
 • Hoogte: 18 cm
 • Bedekking: katoen, polyester
 • Prijs (140x200 cm) : 119 €

Het Hafslo-matras bestaat uit een Bonell-veerkern, die is ingepakt in polyetherschuim. Het IKEA-matras is verkrijgbaar in een stevige en een middelharde uitvoering. De Bonell-veren bieden volgens onze ervaring een goede vering. Maar zelfs hier kan het matras zich niet optimaal aanpassen aan uw lichaam. Een klein nadeel is dat dit IKEA-matras alleen verkrijgbaar is in drie maten: 90 x 200 cm, 140 x 200 cm en 160 x 200 cm.

IKEA Hamarvik matras

IKEA Hamarvik matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Hamarvik matras

 • Schaumschichten : Bonell stalen veren, polyether, polyesterwatten
 • Hoogte: 21 cm
 • Bedekking: katoen, polyester
 • Prijs (140x200 cm) : 149 €

Ook het IKEA Hamarvik matras, een ander IKEA Bonell-veringsmatras, is verkrijgbaar in middelhard en stevig, maar we vinden dat beide modellen behoorlijk hard zijn. Op onze hardheidsschaal zouden we het matras 7-9 van de 10 punten geven. Hoewel het matras geschikt is voor zware mensen, kan de Hamarvik snel als een plank voelen. Op basis van onze ervaring adviseren wij lichtere personen daarom om een zachter matras te gebruiken. Een zeer goed alternatief  is de SIMBA - een hybride matras die veren en schuimen combineert. Dit IKEA-matras is alleen verkrijgbaar in de maten 90 x 200 cm, 140 x 200 cm en 160 x 200 cm.

IKEA Hövåg matras

IKEA Hövåg matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Hövåg matras

 • Schuimsoorten: stalen veren, polyether, Polyesterwatten
 • Hoogte: 24 cm
 • Bedekking: katoen, polyester
 • Prijs (140x200 cm): 229 €

Het Hövåg-matras was helaas ook slechts gemiddeld in onze test. We classificeren het matras op onze hardheidsschaal met 5-7 van de 10 punten als gemiddelde hardheid. We konden het beste op de buik slapen. Als u graag op de zij slaapt, raden wij u aan om een ander matras te gebruiken, want hier zinkt u te weinig in de schouderzone. De Hövåg kan voordelig zijn voor zware slapers in rug- of buikligging, omdat ze niet te veel in het matras zinken en daardoor stabieler slapen. Dit IKEA-matras is verkrijgbaar in de maten 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm en 180 x 200 cm.

IKEA Hyllestad matras

IKEA Hyllestad matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Hyllestad matras

 • Schuimsoorten: stalen veren, polyether, polyesterwatten, traagschuim
 • Hoogte: 27 cm
 • Bedekking: katoen, polyester
 • Prijs (140x200 cm): 329 €

Het Hyllestad-matras van IKEA is een pocketveringmatras en is een van de hoogwaardige matrassen van de Zweedse meubelfabrikant. U kunt hier ook weer kiezen tussen middelhard en stevig. Over het algemeen zouden we het matras echter als gemiddelde stevigheid classificeren. Daarom kan het naar onze mening goed worden gebruikt door lichte en zware slapers. Het matras is uitgerust met een traagschuimlaag, die zorgt voor een betere aanpasbaarheid aan uw lichaam. Bovendien zorgen de ingebouwde pocketveren voor een goede drukontlasting en een zeer hoge puntelasticiteit. In onze test konden we het beste slapen op de rug.

Een nadeel van de matras is dat deze relatief zwaar is. U moet zeker op zoek gaan naar hulp bij het aanschaffen en uitpakken. Dit IKEA-matras is te koop in de maten 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm en 180 x 200 cm.

IKEA Hokkåsen matras

IKEA Hokkåsen matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Hokkåsen matras

 • Schuimsoorten: dubbel gelaste stalen veren, polyesterwatten, traagschuim
 • Hoogte: 31 cm
 • Bedekking: katoen, polyester
 • Prijs (140x200 cm): 429 €

Met een dikte van 31 cm is het Hokkåsen matras  het hoogste matras die IKEA te bieden heeft. Een dergelijke hoogte is niet noodzakelijk gebruikelijk voor een matras. De meeste matrassen zijn ongeveer 23-25 cm hoog. De Hokkåsen is een pocketveringmatras met dubbel gelaste stalen veren. De omhullende schuimlaag bestaat uit aanpasbaar traagschuim. Vanwege de ongewone hoogte van de matras, kan deze zeker worden gebruikt door zware slapers. Deze zakken niet te diep in het matras en ervaren daardoor een aangenaam gevoel van liggen.

De ingebouwde veren bieden ook een hoge puntelasticiteit en verdelen de druk van het lichaamsgewicht vrij goed. Zelfs lichte slapers kunnen kiezen voor de Hokkåsen. U moet dan echter kiezen voor de middelhard variant, omdat het stevige model te hard zou zijn. Op onze hardheidsschaal krijgt de IKEA Hokkåsen 6-8,5 van det 10 punten. Dit IKEA matras is in de maten 80 x 200 cm, 90 cm x 200, 140 x 200 cm, 160 cm en 200 x 180 x 200 cm beschikbaar.

IKEA Hidrasund matras

IKEA Hidrasund matras
Foto: © IKEA

Kort overzicht van de IKEA Hidrasund matras

 • Schuimsoorten: natuurlatex en synthetische latex
 • Hoogte: 33 cm
 • Bedekking: katoen
 • Prijs (140x200 cm) : 699 €

Het IKEA Hidrasund matras is het duurste matras dat IKEA aanbiedt. Het matras is een combinatie van pocketvering en natuurlatex. Het matras zou door de natuurlijke materialen een goede klimaatregeling hebben. Ook zouden de twee lagen pocketveren de lichaamscontouren perfect volgen en dus voor een goede ondersteuning zorgen.

Voor- en nadelen

Voordelen Nadelen
 • Redelijk geprijsd (afhankelijk van het model)
 •  25 jaar garantie (maar u moet uw matras elke 8-10 jaar vervangen)
 • De bezorging is niet gratis
 • Selectie is onnodig groot en leidt gemakkelijk tot verwarring
 • Niet alle maten beschikbaar
 • De IKEA-matrassen zijn allemaal behoorlijk zwaar, vooral de schuimmatrassen
 • IKEA is geen matrasspecialist
 • Teleurstellende ervaringen met de klantenservice van IKEA

Een goedkoop alternatief: een IKEA topmatras

Een goedkoop alternatief voor een compleet nieuw matras kan een topmatras zijn. Bovendien kunt u uw matras een nieuw gevoel van liggen geven met een topmatras. Een topmatras heeft ook als voordeel dat het matras beschermd is tegen vuil en dat het meestal gemakkelijk te reinigen is. Er is iets voor elke smaak: IKEA heeft zeven matrastoppers in verschillende materialen in het assortiment. Bovendien: alle modellen zijn wasbaar in de machine!

Het IKEA matras en de IKEA lattenbodem

Naast matrassen heeft IKEA ook lattenframes in zijn assortiment - in totaal zeven modellen. Welke IKEA lattenbodem is de juiste? Dat hangt af van uw matras en uw behoeften. We hebben de IKEA lattenbodems van dichterbij bekeken!

-> Hier gaat u naar ons IKEA lattenbodem overzicht

Conclusie

Vergeleken met andere matrassen zijn IKEA-matrassen redelijk geprijsd. Daarnaast komt met 18 varianten een uitgebreide selectie. De extreem lange 25-jarige garantie is ook uniek in de matrassenmarkt.

Er zijn echter enkele nadelen. Over het geheel genomen is de selectie te groot en veroorzaakt verwarring voor de klant, die niet kan beoordelen welke eigenschappen de IKEA-matrassen hebben. Nog een ander probleem: veel IKEA-matrassen zijn alleen verkrijgbaar in bepaalde maten, zoals 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm en 180 x 200 cm. Hier vinden we dat IKEA de selectie beter kan terugbrengen tot een paar modellen van hogere kwaliteit.

Onze eerdere tests van de IKEA-matrassen Hövag, Myrbacka en Hesseng waren helaas teleurstellend. Niet alleen wat betreft materialen en comfort, maar ook wat betreft de klantenservice en het retourbeleid is IKEA beduidend minder dan de matrasspecialisten zoals Simba of Emma. Alleen de IKEA Morgedal heeft onze testers tot nu toe overtuigd. Het is ons niet duidelijk waar de matrassen worden gemaakt, aangezien IKEA geen informatie kon verstrekken.

⇒ Benieuwd wie het het beste heeft gedaan? Klik hier voor onze matrastententest en beoordelingen.

Kortingscodes

Ook interessant...

Emma Original matras

Emma Original matras

Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

Bekijken
IKEA bedden

IKEA bedden

IKEA heeft als woonspecialist heel veel leuke, betaalbare bedframes. Als je het geen probleem vindt om zelf lekker je bed in elkaar te sleutelen, dan is een IKEA bed zeker een aanrader.

Bekijken
Beter Bed matrassen

Beter Bed matrassen

"Retteketet, naar Beter Bed!" Wie kent die slogan eigenlijk niet? Reden om eens meer over dit Nederlandse bedrijf en hun bedden te vertellen.

Bekijken

Ook interessant...

 • Emma Original matras

  Emma Original matras

  Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

  Bekijken
 • IKEA bedden

  IKEA bedden

  IKEA heeft als woonspecialist heel veel leuke, betaalbare bedframes. Als je het geen probleem vindt om zelf lekker je bed in elkaar te sleutelen, dan is een IKEA bed zeker een aanrader.

  Bekijken
 • Beter Bed matrassen

  Beter Bed matrassen

  "Retteketet, naar Beter Bed!" Wie kent die slogan eigenlijk niet? Reden om eens meer over dit Nederlandse bedrijf en hun bedden te vertellen.

  Bekijken

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.