Uw slaap is belangrijk voor ons!

De beste matrassen 200 x 200 cm

Een matras van 200 x 200 cm kopen: waarop moet je letten?

Remco

Laatst bijgewerkt op: 26.11.2020 7 Min.

Zoek je dat beetje extra ruimte in bed, voor een baby of om heerlijk uitgestrekt te slapen met je partner? Of kun je gewoon niet in slaap vallen zonder je huisdier?

De vierkante matras van 200x200 cm is de grootste gangbare matrasmaat en biedt je alle ruimte die jij en je partner nodig hebben.

Maar voordat je beslist over een matras van deze grootte, moet je eerst kijken welke matras het beste is. Met onze gids kun je kennismaken met verschillende matrassen van Beter Bed, Jysk, Emma, Auping, Tempur, Leen Bakker en meer.

We bespreken ook de beste matrassen volgens de Consumentenbond en waar je op moet letten bij je aankoop.

Matrassen van 200 x 200 cm
 • Overzicht
 • Welke soort matras?
 • De hardheidsgraad
 • Waar moet je op letten bij je aankoop?
 • Onze mening

Voordelen:

 • Geschikt voor rustige en onrustige slapers
 • Biedt veel ruimte
 • Goed voor koppels of gezinnen met kinderen en huisdieren
 • In vergelijking met twee matrassen van 100x200 cm kunt u met 200x200 gemiddeld 10-20 % besparen
 • Er is geen ‘kloof’ in het midden

Nadelen:

 • Een matras van 200 x 200 cm neemt veel ruimte in beslag.
 • Hoge prijs
 • Niet alle fabrikanten bieden deze maat aan
 • Geen mogelijkheid tot twee hardheidsgraden (zoals bij twee éénpersoonsmatrassen)

Vergelijken

In een notendop:

 • De matras van 200 x 200 cm is geschikt voor koppels
 • Ook om met een baby of huisdier in bed te slapen
 • Niet alle verkopers hebben deze afmeting
 • Een alternatief is 2 matrassen van 100 x 200 cm (duurder)
 • Koop steeds online om gratis thuis te kunnen proefslapen
 • Let op de stevigheidsgraad en de stabiliteit van de matras
Onze favoriet
Emma O2 Matras

Emma O2

Emma O2

Als je een matras van 200x200 cm zoekt die de beste prijs-kwaliteitsverhouding levert, dan is de Emma O2 iets voor jou.

De Emma O2 is een matras van 200x200 cm die de beste eigenschappen van verschillende soorten schuim combineert voor een goede balans tussen zachtheid, comfort en ondersteuning. Deze matras is de beste volgens de Consumentenbond.

De Emma O2 in een notendop

De Emma O2 scoort in de test van de Consumentenbond erg hoog op levensduur en ligeigenschappen. Ook de drukverdeling en stabiliteit zijn bovengemiddeld.

Deze matras van 200 x 200 cm is dankzij de relatief lage prijs en goede leveringsvoorwaarden heel aantrekkelijk.

De duurzame gebruikte materialen zorgen voor voldoende slaapcomfort ongeacht je lichaamsgewicht of slaaphouding.

Het koudschuim van de Emma O2 vormt zich naar je lichaam zodat je precies daar waar je het nodig hebt voldoende ondersteuning krijgt, zonder dat je te diep wegzakt of in een ongezonde houding te liggen komt.

Ook in onze test scoort deze matras enorm positief. Hij biedt een goede combinatie tussen comfort, zachtheid, een aangenaam slaapklimaat (door de goede ventilatie) en veerkracht.

De uitstekende leveringsvoorwaarden van Emma spelen ook een rol in onze beslissing om de Emma O2 uit te roepen tot onze nieuwe favoriete matras.

-25% op alles met "CHECK25"*

Cloud Supreme 21 Matrassen

Cloud Supreme 21

Cloud Supreme 21

De Cloud Supreme 21 van Tempur is het neusje van de zalm onder de kingsize-matrassen. Hij is ultrazacht en erop slapen voelt alsof je in de wolken zweeft. Geavanceerde technologie voor de ultieme drukverdeling en warmte-isolatie.

Deze matras is een populairste modellen van Beter Bed, en wellicht ook één van meest luxueuze. Die prijs is de matras echter meer dan waard.

De koudschuim kern met Cooltouch-technologie – die ook gebruikt wordt door NASA voor de matrassen in de ruimtevaart – vormt zich perfect naar je lichaam.

De Cloud Supreme 21 in een notendop

De Cloud Supreme 21-matras van Tempur bestaat uit een kern van duurzaam en ultralicht traagschuim, aangevuld met een Durabase-onderlaag voor extra ondersteuning en een toplaag van extra zacht schuim voor dat zweefgevoel.

De tijk is afneembaar en kan op hoge temperatuur in de wasmachine gewassen worden.

Deze matras blinkt uit in drukverdeling en ondersteuning, zodat hij geschikt is voor rug-, buik- en zijslapers in alle gewichtsklassen. De 200 x 200 cm biedt ruim voldoende plaats voor twee partners en een kind of huisdier.

Het superieure comfort van de Cloud Supreme is deels het gevolg van het ultralichte, ventilerende materiaal dat warmte en vocht afvoert en voor een fris slaapgevoel zorgt in de zomer, maar ook warmte-isolatie biedt in de winter. Je krijgt een duurzame matras die minstens 10 jaar meegaat zonder comfortverlies.

-20% bij Beter Bed*

Deluxe King Matras

Deluxe King Matras

Deluxe King Matras

Deze luxueuze matras bestaat uit twee lagen met pocketvering, met daarboven een zachte laag koudschuim voor fris, flexibel comfort.

De Deluxe King heeft een zachtere en hardere kant en kan dus omgekeerd worden naargelang je persoonlijke voorkeur.

De grote kingsize maten zijn ideaal voor koppels die heerlijk ruim willen liggen of met een kindje in bed willen slapen.

De Deluxe King Matras in een notendop

Deze matras is een uitstekende en scherp geprijsde deal voor wie op zoek is naar ruimte, comfort en veerkracht.

De dubbele laag individueel verpakte pocketveren zorgen voor de nodige stevigheid en stabiliteit, het koudschuim vormt zich perfect naar het lichaam om elke lichaamszone perfect te ondersteunen en een fris slaapgevoel te creëren, ook in de zomer.

De individueel verpakte veren kunnen los van elkaar bewegen, waardoor de matras flexibeler is en zich beter vormt naar de contouren van je lichaam.

Koudschuim heeft drukverlagende eigenschappen, die ervoor zorgen dat zwaardere delen van het lichaam, zoals de heupen en schouders, dieper wegzakken in de matras waardoor de wervelkolom recht blijft en de doorbloeding optimaal blijft.

Koudschuim is bovendien ook erg ventilerend. Dit is goed voor de hygiëne en frisheid van de matras.

Kopen bij Dekbed-Discounter*

Platinum Pocket Deluxe Visco Matras

Platinum Pocket Deluxe Visco

Platinum Pocket Deluxe Visco

Deze matras van 200 x 200 cm van Beter Bed bestaat uit zeer hoogwaardig viscoschuim met hoge dichtheidsgraad en een pocketvering, gecombineerd met een extra zacht toplaag voor ultiem comfort.

Heb je maximale ondersteuning nodig en heb je een ruimer budget? Dan is de Platinum Pocket Deluxe-matras de matras voor jou.

Deze 200 x 200 cm matras is iets duurder, maar hij biedt je krijgt wel optimaal comfort met goede ondersteuning dankzij de kern van individueel verpakte pocketveren en toplaag van viscoschuim.

De Platinum Pocket Deluxe Visco in een notendop

De Platinum Pocket Deluxe is een hybride matras van Beter Bed, die geweldig slaapgenot biedt aan een hogere prijs. De combinatie van pocketvering en viscoschuim in een dikkematras met een dikke toplaag van ventilerend schuim.

Ideaal voor iets zwaardere zij- en rugslapers (tot 140 kg) die bereid zijn om meer te betalen voor duurzaam comfort.

Probeer deze matras verschillende weken uit dankzij de proefslaapgarantie van Beter Bed. Bevalt hij je niet, dan kun je hem kosteloos retourneren. Bovendien heb je recht op een garantie van tien jaar.

De tijk van de matras kan afgeritst worden en in de machine gewassen.

-50% bij Beter Bed*

Welke soort matras?

200x200 koudschuimmatras

Je weegt tussen de 40 en 90 kilo en je slaapt nogal onrustig. Je zakt liever niet te ver weg in je matras. En je geeft de voorkeur aan een medium-zacht tot stevig gevoel.

Dan is de koudschuimmatras het meest geschikt voor jou. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende hardheidsgraden.

200x200 visco-matras

Je bent een zijslaper en weegt tussen de 50 en 130 kilo? De perfecte slaapervaring voor jou is wanneer de matras zich perfect aanpast aan uw lichaam?

Dan ben je meer het visco-schuim type. Als je stil kunt liggen en je alleen af en toe kunt omdraaien, moet je nadenken over het kopen van een visco-schuimmatras. Maar je moet er rekening mee houden dat mensen de neiging hebben om wat warmer te slapen op visco-matrassen.

200 x 200 pocketveringmatras

Als je 's nachts veel zweet, is een pocketverenmatras een goede keuze voor je. Daarnaast draai je regelmatig en breng je wat meer op de weegschaal. En ten slotte, je ligt liever niet te zacht, maar ook niet te stevig.

In dit geval is de pocketverenmatras de optimale keuze. Meer informatie vind je in onze gids.

200 x 200 Comfortschuimmatras

Een comfortschuimmatras is vergelijkbaar met een koudschuimmatras, maar bestaat uit een flexibeler mengsel. Hierdoor ontstaat een open poreuze oppervlaktestructuur. Dit maakt de matras punt-elastisch en ademend. Het is vooral geschikt voor wie allergieën heeft.

200x200 gelmatras

Dit model is gevuld met een viscose, zware gel en werkt als een waterbed. Deze matras biedt optimale flexibiliteit en past zich volledig aan het lichaam aan voor een goede drukverlichting.

De gelmatras past zich aan de contouren van het lichaam aan, waardoor de wervelkolom wordt ontlast. Het is vooral geschikt voor mensen met een allergie. Dit omwille van de open, poreuze structuur.

De hardheidsgraad van je 200x200 cm matras

Een aspect waar je steeds rekening mee moet houden bij de aankoop van een matras, is de stevigheidsgraad. Dit is een uiterst persoonlijk criterium.

De hardheidsgraad van een matras geeft aan hoe zacht of stevig een matras moet aanvoelen. Verschillen in de stevigheidssgraad worden veroorzaakt door het gebruik van verschillende materialen en door variaties in de dichtheid.

Hardheidsgraad tafel

Hardheidsgraad Komt overeen met Liggevoel Aanbevolen voor ...
1-3 H1 Ultrazacht Licht zijslaper
4 H2 Zacht Zijslapers (tot 60 kg)
5 H2/H2+ Gemiddeld Zijslapers, lichtere buik- en rugslapers (60-80 kg)
6 H3 Gemiddeld Veel mensen en slaaptypes (65-90 kg)
7 H3 Stevig Rug- en buikslapers, zware zijslapers (75-95 kg)
8 H4 Zeer stevig Zware rug- en buikslapers (90-120 kg)

Hoewel de keuze voor de hardheidsgraad uiterst persoonlijk is, geldt meestal dat zwaardere mensen een steviger model verkiezen. Wanneer u een matras van 90x200 cm zoekt, zult u zeker de afkortingen H1, H2, H3 of H4 tegenkomen.

De H betekent niets anders dan hardheid of hardheidsgraad. Het getal erachter geeft de respectievelijke sterkte aan (1 is het zachtst, 4 is het hardst).

Om te bepalen wat de geschikte hardheidsgraad is, zijn er echter ook veel andere belangrijke factoren. Bijvoorbeeld uw lichaamsgrootte, uw slaappositie, of u met z'n tweeën of alleen op de matras slaapt en natuurlijk uw persoonlijke voorkeur voor een zachte of stevige matras.

Helaas geven niet alle fabrikanten een bepaalde hardheid aan voor hun matrassen. Sommigen classificeren hun matras helemaal niet of hebben een ander schaal (zacht, middelhard, stevig).

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Welk soortelijk gewicht wordt aanbevolen voor matrassen van 200 x 200 cm?

Het soortelijk gewicht is een belangrijk kwaliteitskenmerk van een matras van 200x200 cm. Daarom moet u een soortelijk gewicht kiezen tussen 40 en 50 om de gekochte matras zo lang mogelijk te gebruiken.

Een hoog soortelijk voorkomt ook de vorming van holtes. Bijgaand hebben we een tabel voor u, die laat zien in hoeverre de dichtheid gerelateerd is aan de levensduur van een 200x200 cm matras.

Soortelijk gewicht in kg / m3 Verwachte levensduur
tot 25 Tot 2 jaar
30 Tot 3 jaar
35 5-6 jaar
40 6-8 jaar
50-60 10 jaar en meer

Wasbaarheid van de tijk

Het materiaal van de tijk is best afneembaar en afritsbaar, en kan bij voorkeur ook in de wasmachine gewassen worden op hoge temperatuur (bijvoorbeeld 60 graden). Op die manier blijft de tijk steeds hygiënisch en fris, ook in de zomer wanneer je veel zweet in bed.

Een goede tijk bestaat bij voorkeur ook uit anti-allergisch materiaal om ongemakken te vermijden.

Onze mening

De aanschaf van een 200x200 cm matras doe je best niet overhaast. Let op de genoemde kwaliteitskenmerken van de matrassen, zodat je zeker tevreden bent van je aankoop.

Belangrijk hierbij is ook de mogelijkheid om de matras gratis bij je thuis te laten leveren en te proefslapen, zodat je de matras voldoende kunt uitproberen.

Wij raden je verder aan te letten op de hardheid, de dichtheid en de hoes van de matras. De tijk is bij voorkeur afneembaar en wasbaar in de wasmachine.Als alternatief hebben we andere matrasmaten voor u onderzocht.

Meer informatie over 200 x 200 cm matrassen

 • Bestaan er ook matrastoppers van 200 x 200 cm?

  Ja, u kunt ze vinden op de verschillende online shops, zoals bij LIDL of Beter Bed. Met een topper kunt u twee kleinere matrassen verbinden. Maar Amazon heeft ook veel toppers te bieden.

  Een matrastopper is bovendien ook zinvol als u de ligeigenschappen van de matras wilt veranderen. Dit is een voordeel als de matras erg hard is.

 • Wat is beter: één grote matras of twee kleine?

  Dit hangt af van je gewicht, je lichaamsbouw en je lengte. Voor koppels is een 200x200 matras aan te bevelen als je partner bijzonder vaak beweegt. Twee matrassen bieden de mogelijkheid om een hardheidsgraad en samenstelling te kiezen die bij jouw lichaam past.

 • Welke lattenbodems bestaan er voor matrassen van 200 x 200 cm?

  Er bestaan zeer verschillende lattenbodems voor een grote matras. Het is echter fundamenteel om te weten dat voor een dergelijk ontwerp twee lattenbodems in het formaat 100x200 cm nodig zijn.

  Je vindt een overzicht op onze pagina met lattenbodems. Overweeg ook om een boxspring te kopen.

Bekijk ook:

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën