Uw slaap is belangrijk voor ons!

Welk matras past bij mij?

Welk matras past bij mij?

Laatst bijgewerkt op: 18.05.2020

Pocketvering? Een hard schuim matras of toch een lekker zacht traagschuimmatras? Of wordt het toch een boxspring met topmatras? Er zijn zoveel keuzes te maken als het gaat om de aanschaf van een goed matras.

En dan zijn er ook nog eens heel veel merken, diverse kwaliteiten en prijzen. Zie je ook door de matrassen het bed niet meer? Lees dan eerst even dit artikel.

Welk matras past bij mij

Welk matras past bij mij?

Pocketvering? Een hard schuim matras of toch een lekker zacht traagschuimmatras? Of wordt het toch een boxspring met topmatras? Er zijn zoveel keuzes te maken als het gaat om de aanschaf van een goed matras. En dan zijn er ook nog eens heel veel merken, diverse kwaliteiten en prijzen. Zie je ook door de matrassen het bed niet meer? Lees dan eerst even dit artikel.

Zeer persoonlijke keuze

Helaas moeten we eerst zeggen dat er niet echt een vragenlijstje bestaat waarmee je met ieder antwoord uitkomt op het voor jou beste matras. Natuurlijk is er een advies te geven op basis van de manier waarop je slaapt en je persoonlijke behoeftes. Maar ook je persoonlijke voorkeur speelt een duidelijke rol in de keuze van een matras. Want misschien zou je als zijslaper een zachter matras nodig hebben die een diepere ligging biedt, maar slaap jij toch veel comfortabeler op een harder matras. Laat die zogeheten magische vragenlijstjes en online testen maar zitten. Lees liever verder. Wij testen namelijk maandelijks heel veel matrassen. En niet voor een nachtje, nee, voor een langere tijd. Zo kunnen wij de beste adviezen geven. Dit doen de testers van de Consumentenbond namelijk ook.

Ga even proefliggen

De kuilen en bulten in je matras ben je gewend. Zelfs al is je matras hard aan vervanging toe, jij weet je eigen plekje feilloos te vinden. Wie zegt je dat je dat plekje in je nieuwe matras ook vindt? Jij bent daarin het antwoord. Ga daarom eens even een uurtje proefliggen in een beddenspeciaalzaak. Zelfs wanneer je later je matras online gaat bestellen, is het fijn om hier de tijd voor te nemen. Draag daarbij losse kleding (net als in bed) en neem je eigen hoofdkussen mee. Zo weet je snel genoeg of het matras voor jou lekker aanvoelt.

Belangrijke factoren

Er zijn wel een aantal vragen die je voor jezelf kan beantwoorden, voordat je op zoek gaat naar het voor jou beste matras:

  • Wat is mijn budget?
  • Welke maat matras heb ik nodig voor mijn bed?
  • In welke slaaphouding (rug, zij of buik) slaap ik?
  • Wat is mijn lichaamstype?
  • Welke hardheidsgraad past het beste bij mij?
  • Kan ik het matras een paar weken testen, zonder risico?

We helpen je alvast vooruit door de mogelijke antwoorden op deze vragen toe te lichten.

Wat is mijn budget?

Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Maar het is heel goed om te weten dat er in iedere prijsklasse goede matrassen te vinden zijn. In zoekmachines van online matrassenwinkels is het mogelijk om alleen naar die matrassen te zoeken die in je budget vallen.

Welke maat matras heb ik nodig voor mijn bed?

Een heel basic vraag, maar wel een heel belangrijke. Een matras in de juiste maat ondersteunt je lichaam optimaal. Bovendien is een te klein matras in een te ruim bed niet prettig, omdat het gaat schuiven. En dat bevordert de nachtrust niet. Meet daarom voor de zekerheid je bed na voordat je gaat shoppen.

In welke slaaphouding (rug, zij of buik) slaap ik?

De een slaapt het liefst op de zij, de ander op de rug. En weer een ander ligt graag op de buik. Om comfortabel te slapen en verfrist weer op te staan, heb je een matras nodig dat je lichaam volledig draagt en ondersteunt.

Zijslapers liggen veel dieper. Een dikker matras is dan fijn. Vooral een exemplaar met veel schuim is ideaal voor de ondersteuning. Kies voor een matras met koudschuim, latex, gel of viscose.

Een rugslaper heeft een steviger matras nodig, want dat moet zijn rug en hoofd optimaal ondersteunen. Een model met een veerkern, afgetopt met een stevige schuimlaag, is perfect voor de rugslaper.

Slaap je op je buik, dan is een hard matras aan te raden, want zo voorkom je dat je een holle rug trekt en er veel druk op je bekken komt te staan. Pocketvering is een aanrader. Dit type matras ademt namelijk goed.

Wat is mijn lichaamstype?

Ben je stevig gebouwd? Dan wil je niet voor je gevoel meters diep wegzakken in een te zacht schuimmatras. Dat geeft namelijk wel weer stress op je lichaam. Ben je zwaar of groot, kies dan voor een wat harder matras. Zelfs wanneer je op je zij slaapt, is dat beter. Lichtere en kleine personen zakken veel minder weg. Een iets zachter matras geeft hen net wat meer comfort.

Welke hardheidsgraad past het beste bij mij?

Als je kijkt naar hoe je slaapt en naar je lichaamsbouw, dan kun je al een goede keuze maken qua hardheid van het matras. Nog even snel op een rijtje:

  • zijslapers kiezen een medium of zacht matras;
  • buik- en rugslapers kiezen voor een medium tot stevig matras;
  • ben je licht gebouwd of klein van stuk, dan is een zachter matras fijn;
  • zwaardere en lange mensen hebben meer baat bij een medium tot harder matras.

Ook komt hier de persoonlijke voorkeur weer om de hoek kijken. Misschien ben je wel licht en slaap je op je zij, maar vind je toch een steviger matras heel fijn. Door te testen kom je daar uiteraard het snelste achter.

Kan ik het matras een paar weken testen, zonder risico?

Een uurtje proefliggen in een winkel kan helpen bij het uitvogelen welk matras het beste bij je past. Echter, je merkt pas goed of het matras bij je past wanneer je er meerdere nachten achtereenvolgend op slaapt. Voordat je een matras aanschaft, is het daarom verstandig om even de voorwaarden van de webwinkel te checken. Hoe lang mag je proefslapen? En komt de winkel het matras ook weer ophalen als je toch niet tevreden bent? En in welke staat moet het matras dan verkeren om teruggebracht te mogen worden? In de voorwaarden staan de antwoorden op al deze vragen.

Koudschuim, traagschuim en geheugenschuim…

Tot slot willen we het nog even hebben over de verschillende soorten schuim waar matrassen van worden gemaakt. Welk soort schuim past het beste bij wie?

Koudschuimmatras

Koudschuim past zich heel makkelijk aan je lichaam aan. De spanning op het matras blijft goed en biedt een goede ondersteuning. Een matras van koudschuim is een goede keuze voor mensen die onrustig slapen en veel van houding veranderen. Tevens voelt het lekker warm en behaaglijk aan. Een extra voordeel voor koppels is dat het matras tijdens het bewegen weinig geluid maakt.

Latex matras

Dit is een goede keuze voor mensen die op hun zij of buik slapen. Het is lekker zacht, biedt goede ondersteuning en helpt bij rugpijn. Maar heb je een latexallergie of transpireer je veel, laat dit matras dan links liggen.

Matras met springveren

Buik- en rugslapers hebben baat bij een matras met springveren in de kern. Het ligt wat steviger, voelt lekker koel aan en biedt een goede ondersteuning. Ook als je rustig slaapt en weinig beweegt, is dit een goede keuze.

Traagschuimmatras

Traagschuim wordt ook wel geheugenschuim of memory foam genoemd. Het past zich helemaal aan jouw lichaam aan, zodat je altijd je eigen plekje terugvindt. Als je even tussendoor naar het toilet bent en weer in bed kruipt, dan is dit plekje nog goed voelbaar. Traagschuim springt namelijk niet zo snel terug in de oorspronkelijke vorm als koudschuim. Het is lekker warm, past bij iedere slaaphouding en maakt weinig geluid als je je omdraait. Let wel: als je veel transpireert is dit matras snel te warm.

De juiste keuze

We hopen dat dit artikel je voldoende houvast geeft bij het uitzoeken van je nieuwe matras. Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust. Wij helpen je graag verder.

Kortingscodes

Gebruik de beste kortingscodes

Emma Original matras
Emma kortingscode Emma
Emma Price from 399 €

Bespaar 22% op een nieuw Emma matras met code CHECK22

Ook interessant...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën