Uw slaap is belangrijk voor ons!

De beste matras voor jou

Welk matras past bij mij?

Laatst bijgewerkt op: 07.01.2021

Een veerkrachtige pocketveringmatras, flexibel koudschuim of of toch een lekker zachte traagschuimmatras? Of wordt het toch een boxspring met topmatras? Er zijn zoveel keuzes te maken als het gaat om de aanschaf van een goed matras. De beste matras vinden is moeilijk, vooral omdat er zoveel opties bestaan en iedereen andere slaapbehoeften en voorkeuren heeft.

Heel veel mensen kijken bij het kiezen van de beste matras naar de test van de Consumentenbond zijn. Zij vergelijken namelijk elk jaar alle beste matrassen in Nederland en beoordelen die op basis van verschillende criteria zoals comfort, prijs, ondersteuning en duurzaamheid. In 2020 bleken vooral de O2 van Emma en de matrassen van LIDL en Matt Sleeps hier als winnaar uit te komen.

Welk matras past bij mij
 • Overzicht
 • Welk matras past bij mij?
 • Zeer persoonlijke keuze
 • Goedkope matrassen
 • Ga even proefliggen
 • Belangrijke factoren
 • Welke maat matras heb ik nodig voor mijn bed?
 • Welke slaaphouding?
 • Wat is mijn lichaamstype?
 • Welke hardheidsgraad past het beste bij mij?
 • Proefslapen
 • Verschillende soorten schuim

Topproducten

Dit moet je weten

 • Traagschuim past zich aan het lichaam aan, koudschuim biedt zacht en flexibel comfort
 • Pocketveringmatrassen bieden stabiele ondersteuning
 • De beste matrassen zijn vaak hybride (pocketveren + schuim)
 • Zijslapers of zwaardere mensen kiezen best voor iets stevigere matrassen
 • Kies altijd een matras waarop je kunt proefslapen (bv. bij Emma, Beter Bed of Matt Sleeps)
 • Een topmatras kan je matras nog comfortabeler maken
Consumentenbond testwinnaar
Emma O2 matras op het bed

Emma O2

Emma O2

De Emma O2 combineert de beste eigenschappen van verschillende soorten schuim voor een goede balans tussen zachtheid, comfort en ondersteuning. Deze matras is de beste volgens de Consumentenbond.

Als je echt op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de Emma O2 iets voor jou.

Dit is de beste matras van 2020 volgens de Consumentenbond. Hij biedt goede ventilatie en vochtafvoer in een betaalbare matras.

De Emma O2 in een notendop

De Emma O2 scoort in de test van de Consumentenbond erg hoog op levensduur en ligeigenschappen. Ook de drukverdeling en stabiliteit zijn bovengemiddeld. Deze matras is dankzij de relatief lage prijs en goede leveringsvoorwaarden heel aantrekkelijk.

De duurzame gebruikte materialen zorgen voor voldoende slaapcomfort ongeacht je lichaamsgewicht of slaaphouding.

Het koudschuim van de Emma O2 vormt zich naar je lichaam zodat je precies daar waar je het nodig hebt voldoende ondersteuning krijgt, zonder dat je te diep wegzakt of in een ongezonde houding te liggen komt.

Ook in onze test scoort deze matras enorm positief. Hij biedt een goede combinatie tussen comfort, zachtheid, een aangenaam slaapklimaat (door de goede ventilatie) en veerkracht.

De uitstekende leveringsvoorwaarden van Emma spelen ook een rol in onze beslissing om de Emma O2 uit te roepen tot onze nieuwe favoriete matras.

25% korting met "CHECK25"*

Matt Sleeps Het Matras

Matt Sleeps

Matt Sleeps

De matras van Matt Slaaps is erg populair in Nederland en eveneens beschikbaar in de afmeting 160 x 200 cm matras. Dankzij de unieke dubbelzijdige opbouw in meerdere lagen, zodat je de zachtheid en het slaapgevoel perfect kunt aanpassen aan jouw persoonl

Voor de Matt Sleeps van 160x200 cm betaal je €795 en wordt gratis bij je thuis geleverd. Als tevredenheidsgarantie kun je er 120 dagen op proefslapen voor je een beslissing maakt.

De Matt Sleeps in een notendop

Deze hybride schuimmatras van 160 x 200 cm van Matt Sleeps is opgebouwd uit verschillende soorten koudschuim, traagschuim en een speciale comfortlaag, die aangepast kunnen worden aan uw persoonlijke houding.

De matras van Matt Sleeps  doet het erg goed omwille van het veelzijdige ontwerp. De populaire matras heeft een modulaire opbouw: één duurzame matras bestaande uit verschillende lagen schuim, die in verschillende volgordes gecombineerd kunnen worden om de ondersteuning, ventilatie en zachtheid van de matras aan te passen aan jouw voorkeuren en die van je partner.

Hheeft een uniek ontwerp dat erg stijlvol is en veelzijdig slaapcomfort biedt voor zowel rug-, zij- als buikslapers in de afmeting 160 x 200 cm.

Uit onze test blijkt dat dit een harde, stevige matras is die over voldoende veerkracht beschikt, ook voor zwaardere slapers.

De Matt Sleeps is een van de beste matrassen in de afmeting 160 x 200 cm.

Kopen bij Matt Sleeps

Beste koop
Wave

Wave

Wave

De MLine Wave is een uniek matras. Er is de mogelijkheid om de matras naar eigen idee samen te stellen.

De MLine Wave is een kwalitatief zeer goed matras. Je kan de matras op 4 verschillende manieren aanpassen. Zodat er een ideaal matras ontstaat voor elke soort slaper.

De Wave in een notendop

Als stabiliteit en ondersteuning voor jou prioriteit zijn, dan is de Wave misschien we de beste matras voor jou. 

Het koudschuim in de matras past zich volledig aan jouw lichaam aan, waardoor je geen topmatras meer nodig hebt.

De Aircomfort-toplaag zorgt voor extra zachtheid.

20% korting, gebruik code "CHECK20" *

Premium tip
Mline Slow Motion 6 matras

Slow Motion 6

Slow Motion 6

Een hybride matras ontwikkeld door MLine. Er worden pocketveren en HR-schuim gebruikt, die zorgen voor een unieke slaapbeleving.

De slow motion 6 van MLine is een uniek matras

Het is een prijswinnend matras volgens de Consumentenbond, maar ook zeker volgens onze testslapers.

De Slow Motion 6 in een notendop

De Slow Motion 6 is zeker en vast niet de goedkoopste matras, maar combineert wel optimaal comfort met goede ondersteuning dankzij de combinatie van pocketveren en traagschuim in een 26 cm hoge matras met een dikke afdeklaag van visco-elastisch schuim.

Mline Slow Motion 6 matras

Ideaal voor buik-, zij- en rugslapers tot 140 kilogram die op zoek zijn naar een duurzaam product en bereid zijn om daar een meerprijs voor te betalen.

Je kunt deze matras 100 dagen bij je thuis uitproberen en hem kosteloos retourneren moest hij je toch niet bevallen.

Bovendien heb je recht op 10 jaar garantie. De tijk van de matras kan afgenomen worden en is wasbaar op 60 graden.

2e matras 50% korting*

Cool

Bamboo Cool

Bamboo Cool

De Bamboo Cool is een dikke traagschuimmatras die zich perfect aan het lichaam aanpast.

De Bamboo Cool is de bestverkochte traagschuimmatras van Beter Bed. Met zeven comfortzones en een hoogwaardige tijk biedt deze matras zeer goede ondersteuning voor zwaardere personen of zijslapers.

De Bamboo Cool in een notendop

De Bamboo Cool is een uitstekend geprijsde traagschuimmatras van Beter Bed die al beschikbaar is vanaf €159,20. Voor deze prijs krijg je een kern van 22 cm dik traagschuim dat is opgedeeld in zeven verschillende comfortzones en zo goede ondersteuning biedt aan de verschillende lichaamsdelen zonder drukpunten.

Een traagschuimmatras is vooral geschikt voor iets zwaardere personen, en biedt stevige ondersteuning waar vooral zij- en rugslapers van profiteren. Het traagschuim wordt gecombineerd met 'bamboe-houtskool' (poeder dat ontstaat wanneer bamboe aan een hoge temperatuur verband wordt), waardoor de Bamboo Cool uitstekende ventilatie en vochtafvoer biedt, ook in de zomer. De tijk is afritsbaar en kan eenvoudig gewassen worden in de machine.

Materiaal kern Traagschuim en bamboe-houtskoolpoeder
Tijk Anti-huisstofmijt, machinewasbaar
Hardheidsgraad Gemiddeld/stevig
Geschikt voor Slapers tot 120 kg, zij- en rugslapers

-30% bij Beter Bed*

Welk matras past bij mij?

Een goede matras kiezen kan een moeilijke opgave zijn. Er bestaan heel wat verschillende modellen, materialen en varianten en bovendien heeft iedereen een eigen slaapprofiel en voorkeuren.

Een goede referentie kan de test van de Consumentenbond zijn. Zij vergelijken namelijk elk jaar alle populaire matrassen in Nederland op verschillende criteria zoals comfort, prijs, ondersteuning en duurzaamheid en stellen op basis daarvan een top 20 op met de beste en voordeligste matrassen. In 2020 bleken vooral de O2 van Emma en de matrassen van LIDL en Matt Sleeps hier als winnaar uit te komen.

En dan zijn er ook nog eens heel veel merken, diverse kwaliteiten en prijzen. Wil je weten wat de beste matras voor jou is? Lees dan eerst even dit artikel en bekijk in dit artikel. de toppers uit onze test en de favorieten uit de test van de Consumentenbond.

Zeer persoonlijke keuze

Helaas moeten we eerst zeggen dat er niet echt een vragenlijstje bestaat waarmee je met ieder antwoord uitkomt op het voor jou beste matras. Natuurlijk is er een advies te geven op basis van de manier waarop je slaapt en je persoonlijke behoeftes.

Maar ook je persoonlijke voorkeur speelt een duidelijke rol in de keuze van een matras. Want misschien zou je als zijslaper een zachter matras nodig hebben die een diepere ligging biedt, maar slaap jij toch veel comfortabeler op een harder matras. Dit komt omdat iedereen een ander comfortprofiel heeft.

De persoonlijke voorkeur is dus bepalend, en daarom raden we iedereen aan om een matras te kiezen door deze thuis te laten leveren en er enkele weken op te proefslapen.

En niet voor een nachtje, nee, voor een langere tijd. Zo kunnen wij de beste adviezen geven. Dit doen de testers van de Consumentenbond namelijk ook.

Goedkope matrassen - beperkt budget

Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Maar het is heel goed om te weten dat er in iedere prijsklasse goede matrassen te vinden zijn.

In zoekmachines van online matrassenwinkels is het mogelijk om alleen naar die matrassen te zoeken die in je budget vallen.

Gelukkig vind je tegenwoordig ook heel wat goedkope matrassen op de markt. Goedkoop wilt bovendien lang niet altijd zeggen van mindere kwaliteit.

De eerste optie voor een goedkope matras, is om gebruik te maken van deals of kortingen. Daarvoor raden we je absoluut aan om te kijken bij Beter Bed.

Daar vind je namelijk vaak kwaliteitsmatrassen aan sterk verlaagde prijzen. Hieronder vind je al enkele van de beste deals.

Daarnaast is ook LIDL een uitstekende optie. Vooral de Meradiso is een absolute prijskraker (minder dan € 100 voor een eenpersoonsmodel) die bovendien als beste deal naar boven komt in de matrassentest van de Consumentenbond. Ook andere matrassen zoals de Badenia zijn zeker de moeite waard.

Ga even proefliggen

De kuilen en bulten in je matras ben je gewend. Zelfs al is je matras hard aan vervanging toe, jij weet je eigen plekje feilloos te vinden. Wie zegt je dat je dat plekje in je nieuwe matras ook vindt? Jij bent daarin het antwoord.

Ga daarom eens even een uurtje proefliggen in een beddenspeciaalzaak. Zelfs wanneer je later je matras online gaat bestellen, is het fijn om hier de tijd voor te nemen.

Draag daarbij losse kleding (net als in bed) en neem je eigen hoofdkussen mee. Zo weet je snel genoeg of het matras voor jou lekker aanvoelt.

Belangrijke factoren

Er zijn wel een aantal vragen die je voor jezelf kan beantwoorden, voordat je op zoek gaat naar het voor jou beste matras:

 • Wat is mijn budget?
 • Welke maat matras heb ik nodig voor mijn bed?
 • In welke slaaphouding (rug, zij of buik) slaap ik?
 • Wat is mijn lichaamstype?
 • Welke hardheidsgraad past het beste bij mij?
 • Kan ik het matras een paar weken testen, zonder risico?

We helpen je alvast vooruit door de mogelijke antwoorden op deze vragen toe te lichten.

Welke maat matras heb ik nodig voor mijn bed?

Een heel basic vraag, maar wel een heel belangrijke. Een matras in de juiste maat ondersteunt je lichaam optimaal. Bovendien is een te klein matras in een te ruim bed niet prettig, omdat het gaat schuiven.

En dat bevordert de nachtrust niet. Meet daarom voor de zekerheid je bed na voordat je gaat shoppen.

In welke slaaphouding (rug, zij of buik) slaap ik?

De een slaapt het liefst op de zij, de ander op de rug. En weer een ander ligt graag op de buik. Om comfortabel te slapen en verfrist weer op te staan, heb je een matras nodig dat je lichaam volledig draagt en ondersteunt.

Zijslapers liggen veel dieper. Een dikker matras is dan fijn. Vooral een exemplaar met veel schuim is ideaal voor de ondersteuning. Kies voor een matras met koudschuim, latex, gel of viscose.

Een rugslaper heeft een steviger matras nodig, want dat moet zijn rug en hoofd optimaal ondersteunen. Een model met een veerkern, afgetopt met een stevige schuimlaag, is perfect voor de rugslaper.

Slaap je op je buik, dan is een hard matras aan te raden, want zo voorkom je dat je een holle rug trekt en er veel druk op je bekken komt te staan. Pocketvering is een aanrader. Dit type matras ademt namelijk goed.

Wat is mijn lichaamstype?

Ben je stevig gebouwd? Dan wil je niet voor je gevoel meters diep wegzakken in een te zacht schuimmatras. Dat geeft namelijk wel weer stress op je lichaam.

Ben je zwaar of groot, kies dan voor een wat harder matras. Zelfs wanneer je op je zij slaapt, is dat beter. Lichtere en kleine personen zakken veel minder weg. Een iets zachter matras geeft hen net wat meer comfort.

Welke hardheidsgraad past het beste bij mij?

Als je kijkt naar hoe je slaapt en naar je lichaamsbouw, dan kun je al een goede keuze maken qua hardheid van het matras. Nog even snel op een rijtje:

 • zijslapers kiezen een medium of zacht matras;
 • buik- en rugslapers kiezen voor een medium tot stevig matras;
 • ben je licht gebouwd of klein van stuk, dan is een zachter matras fijn;
 • zwaardere en lange mensen hebben meer baat bij een medium tot harder matras.

Ook komt hier de persoonlijke voorkeur weer om de hoek kijken. Misschien ben je wel licht en slaap je op je zij, maar vind je toch een steviger matras heel fijn. Door te testen kom je daar uiteraard het snelste achter.

Kan ik het matras een paar weken testen, zonder risico?

Een uurtje proefliggen in een winkel kan helpen bij het uitvogelen welk matras het beste bij je past. Echter, je merkt pas goed of het matras bij je past wanneer je er meerdere nachten achtereenvolgend op slaapt.

Voordat je een matras aanschaft, is het daarom verstandig om even de voorwaarden van de webwinkel te checken. Hoe lang mag je proefslapen?

En komt de winkel het matras ook weer ophalen als je toch niet tevreden bent? En in welke staat moet het matras dan verkeren om teruggebracht te mogen worden? In de voorwaarden staan de antwoorden op al deze vragen.

Koudschuim, traagschuim en geheugenschuim…

Tot slot willen we het nog even hebben over de verschillende soorten schuim waar matrassen van worden gemaakt. Welk soort schuim past het beste bij wie?

Koudschuimmatras

Koudschuim past zich heel makkelijk aan je lichaam aan. De spanning op het matras blijft goed en biedt een goede ondersteuning.

Een matras van koudschuim is een goede keuze voor mensen die onrustig slapen en veel van houding veranderen. Tevens voelt het lekker warm en behaaglijk aan.

Een extra voordeel voor koppels is dat het matras tijdens het bewegen weinig geluid maakt.

Latex matras

Dit is een goede keuze voor mensen die op hun zij of buik slapen. Het is lekker zacht, biedt goede ondersteuning en helpt bij rugpijn. Maar heb je een latexallergie of transpireer je veel, laat dit matras dan links liggen.

Matras met springveren

Buik- en rugslapers hebben baat bij een matras met springveren in de kern. Het ligt wat steviger, voelt lekker koel aan en biedt een goede ondersteuning. Ook als je rustig slaapt en weinig beweegt, is dit een goede keuze.

Traagschuimmatras

Traagschuim wordt ook wel geheugenschuim of memory foam genoemd. Het past zich helemaal aan jouw lichaam aan, zodat je altijd je eigen plekje terugvindt.

Als je even tussendoor naar het toilet bent en weer in bed kruipt, dan is dit plekje nog goed voelbaar. Traagschuim springt namelijk niet zo snel terug in de oorspronkelijke vorm als koudschuim.

Het is lekker warm, past bij iedere slaaphouding en maakt weinig geluid als je je omdraait. Let wel: als je veel transpireert is dit matras snel te warm.

Ook interessant...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën