Uw slaap is belangrijk voor ons!

Koudschuimmatras

Het Koudschuimmatras in de Test

Letztes Update am: 14.11.2019

Het koudschuimmatras wordt als een allrounder beschouwd: het moet perfect geschikt zijn voor de overgrote meerderheid van mensen en soorten slaap. Ook bij onze matrastests doen een paar koudschuimmatrassen het erg goed.

Het koudschuimmatras is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van koudschuim: een geschuimd plastic van polyethuran (PUR-schuim). De naam is het resultaat van het productieproces. Polyethuran wordt in blokken gegoten en uitgehard bij lage temperaturen.

Koudschuim is zeer flexibel. Daarom wordt het ook aangeduid als zeer elastisch schuim. Een koudschuimmatras biedt een aantal voordelen. Is zij ook geschikt voor u? Hier vindt u het antwoord.

Koudschuimmatras op het testbed

Wat is een 7 zones koudschuimmatras?

Koudschuimmatrassen worden regelmatig uitgerust met 5 of 7 ligzones. 7-zone koudschuimmatrassen zijn voorzien van speciale sneden die de veerkracht van het koude schuim beïnvloeden. Dus zwaardere lichaamsgebieden, zoals het bekken of de schouders, zinken dieper. Lichtere gebieden, zoals het hoofd en de nek, moeten worden ondersteund. Een matras met 7 zones kan dus bijdragen aan een gezonde uitlijning van de wervelkolom. Daarom wordt het koudschuimmatras met 7 zones ook gebruikt als een orthopedisch matras.

de Ravensberger Othopedische 7-zones koudschuim matras
De Ravensberger Othopedische 7-zones koudschuimmatras.

Uit onze tests blijkt dat een koudschuimmatras met 7 zones kan werken, maar dat hoeft niet. Ook matrassen zonder zones hebben vaak uitstekende ergonomische eigenschappen.

Tragschuim matrassen bestaan meestal uit een bovenste laag visco schuim en een onderste laag koudschuim of comfortschuim. Veel matrassen in onze tests bestaan ook uit twee of drie verschillende lagen onder de laag visco schuim.

Is een koudsschuimmatras ook geschikt voor u?

Geschikt voor Minder geschikt voor
 • Mensen van alle leeftijden
 • Alle slaapposities
 • Onrustige slaper
 • Mensen die het 's nachts vaak koud hebben
 • Mensen met rugklachten
 • Mensen met allergieën
 • Verstelbare lattenbodems
 • Mensen die 's nachts zwaar zweten of graag wat koeler slapen
 • Zeer zware personen
 • Mensen die erg gevoelig zijn voor chemische geuren (deze verdwijnt wel vaak na een tijdje)

Voor- en nadelen van het koudschuimmatras

Zoals elke matras heeft het koudschuimmatras een aantal voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is zeker het hoge aanpassingsvermogen. Het koudschuimmatras heeft een hoge puntelasticiteit en wordt daarom regelmatig aanbevolen tegen rugpijn.

koudschuimmatras review
Een typisch koudschuimmatras in zijaanzicht.

De voordelen

 • Zeer goede pasvorm - optimaal voor rugklachten
  Iedereen die op een koudschuimmatras heeft gelegen, weet het: het past zich aangenaam aan het lichaam aan. Een goed koudschuimmatras geeft iets meer aan het zwaartepunt van het lichaam en stabiliseert andere lichaamsgebieden. Daarom zitten in veel moderne koudschuimmatrassen liggebieden. Dus de wervelkolom blijft in een rechte en rugvriendelijke oriëntatie.
 • Lang leven
  Een hoogwaardig koudschuimmatras is een goede investering. Omdat ze duurzaam is. Gedurende ongeveer 7-10 jaar moet een goed koudschuimmatras zijn elastische vorm behouden. Ligkuilen zouden ook de uitzondering moeten zijn vanwege het zeer elastische karakter.
 • Makkelijk om in de slaap te bewegen
  Het koudschuimmatras is ook een goede keuze voor rusteloze slapers. Omdat het nachtelijke draaien in de slaap makkelijker is door het veerkrachtige materiaal.
 • Geschikt voor koppels
  Het visco matras is volledig stil en heeft een zeer lage beweginsoverdracht. Dit bevordert een ongestoorde slaap, zelfs als u het visco matras deelt met uw partner.
 • Veilig voor mensen met allergieën
  In tegenstelling tot de latexmatras hebben allergielijders meestal geen problemen met een koudschuimmatras. Omdat huisstofmijt zich minder goed nestelt in koudschuim.

De nadelen

 • Eerste geur
  Onze lezers blijven ons vertellen over de eerste chemische geur. Dit komt vaak voor bij een nieuw koudschuimmatras. Want bij de productie van gasbellen barstte het schuim open. Maak je geen zorgen: de geur is onschadelijk voor de gezondheid en verdwijnt vrij snel. Wij adviseren u om het nieuwe koudschuimmatras vaker te ventileren in de eerste dagen.
 • U slaapt een beetje warmer
  Voor de meeste mensen geen probleem, voor koukleumen zelfs aangenaam. Het slaapklimaat op het koudschuimmatras is iets warmer. Voor degenen die veel transpireren, raden we een meer ademend binnenveringsmatras aan.
 • Sterk aanbevolen: een goede lattenbodem als basis
  Als stabiliserende basis raden we een goed lattenframe aan. Dit moet overeenkomen met de zonering van de matras (meer hierover hieronder).

Onze aanbevelingen in koudschuimmatrassen

Emma matras

Emma matras met logo
Foto: © Matrassencheck

Een ander populair koudschuimmodel is het Emma-matras. De Emma vonden we een beetje zachter dan de Lidl Meradiso. We dachten vooral dat het een goede keuze was voor een zijslaper omdat het een goede zinkdiepte biedt. Het heeft een hoog aanpassingsvermogen en puntelasticiteit. Het Emma-matras is verkrijgbaar via de fabrikant vanaf € 399,00.

100 nachten proefslapen. Koop nu en Emma matras!*

Waar moet u op letten bij een koudschuimmatras matras?

1. Een hoge dichtheid

Het belangrijkste kwaliteitskenmerk van een koudsschuimmatras is een hoge dichtheid (RG). Deze maateenheid geeft aan hoe zwaar een kubieke meter PUR-schuim is. Dus hoeveel Polyethuran werden opgeschuimd voor een kubieke meter. De vuistregel: hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit van het koudsschuimmatras.

 • RG boven 60 m3 / kg: topkwaliteit en zeer lange levensduur (tot 10 jaar)
 • 50-60 m3 / kg: Zeer goede kwaliteit en lange levensduur (8-10 jaar)
 • 40-50 m3 / kg: Goede kwaliteit en levensduur (6-8 jaar)
 • 30-40 m3 / kg: maximaal Gemiddelde kwaliteit en levensduur (3-6 jaar)
 • minder dan 30 m3 / kg: inferieure kwaliteit, zeer korte levensduur (tot 3 jaar)

2. Ligzones

Met moderne productietechnologie kunnen matrassen worden geproduceerd met verschillende ligzones. Een veel voorkomende naam is bijvoorbeeld de 7-zone koudschuimmatras. Maar er zijn ook matrassen met 5 of zelfs 9 ligzones. De ligvlakken ondersteunen het lichaam daar precies en ontlasten waar nodig. Zo wordt op bepaalde punten zacht inzinken in de matras mogelijk gemaakt terwijl andere delen worden gestabiliseerd. In een goed koudschuimmatras blijft de wervelkolom in rechte positie als u op uw zij ligt.

3. Druksterkte

De druksterkte beschrijft de weerstand van een matras. Hoe hoger de druksterkte, hoe groter het vermogen van het matras om na het drukken zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen. De druksterkte geeft dus een aanwijzing of het kussen zich kan ontwikkelen en of het traagschuimmatras geschikt is voor zwaardere personen.

Welk lattenbodem voor het koudsschuimmatras?

1. Let op ligzones

Om de verdeling van ligvlakken van een koudschuimmatras te ondersteunen, moet u een lattenbodem kiezen met dezelfde classificatie. Voor een koudschuimmatras met 7 zones adviseren we ook een lattenbodem met 7 zones. Een lattenbodem met 7 zones laat het bekkengebied en de schouders iets dieper zinken en stabiliseert de rest van het lichaam.

2. Verstelbare lattenbodems

We raden een in de hoogte verstelbare lattenbodem aan. Omdat het koudschuimmatras zeer flexibel is. Het sluit goed aan op de lattenbodem en is daarom optimaal geschikt voor een in de hoogte verstelbaar lattenbodem. Verstelbare hoofd- en voetsecties zorgen niet alleen voor meer flexibiliteit en comfort. Ze verbeteren de bloedcirculatie bij ouderen en kunnen het ademen gemakkelijker maken.

Maar niet alleen voor verstelbare lattenbodems is de koudschuimmatras geschikt. Natuurlijk kunt u de viskeuze matras ook goed gebruiken op een harde lattenbodem.

3. Lattenafstand

De Stiftung Warentest uit Duitsland beveelt een lattenafstand aan van niet meer dan 5 cm. Op deze manier vallen de eigenschappen van een hoogwaardige, gezoneerde matras beter op.

In welke maat zijn koudschuimmatrassen verkrijgbaar?

Gebruik Standaard maat
Baby- en Kindermatrassen

70x140 cm, 60x120 cm

Singlematrassen

80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm

Twee persoons matrassen

140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm, 200x200 cm

Alternatieven voor het koudschuimmatras

Het traagschuimmatras (of viscomatras)

Visco-matrassen hebben vergelijkbare eigenschappen als koudschuimmatrassen. Ze worden gekenmerkt door de zogenaamde Geheugenindruk: bij druk is het schuim zachter en onderscheidt het het lichaam. Door zijn extreem hoge aanpasbaarheid en drukontlasting wordt Visco-schuim voor orthopedische doeleinden gebruikt. Een fijn visco matras is bijvoorbeeld de Emma matras.

Het grootste verschil met koudschuim is zeker het gevoel van liggen. Visco-schuim is weer een beetje meer aanpasbaar. Het kleeft aan het lichaam en zorgt zo voor een uniek gevoel van liggen. Draaien en bewegen tijdens de slaap is echter zwaarder dan op een koudschuimmatras. Voor zeer onrustige slapers is het visco-schuimmatras daarom minder geschikt.

visco matras IKEA Myrbacka
Visco matras IKEA Myrbacka.

Het latexmatras

Latexmatrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en bieden zeer veel comfort. Latexmatrassen van hoogwaardige natuurlijke latex hebben een zeer goede ventilatie. Het slaapklimaat op een latexmatras is dus zeker koeler dan op een koudschuimmatras.

Ook is het gevoel om op een latexmatras te liggen iets anders. Het voelt nogal veerkrachtig. Als een rusteloze slaper, zou u ook geen probleem op de latexmatras moeten hebben.

schuim in de latexmatras
Schuim in de latexmatras.

⇒ Nieuwsgierig? Vind jouw perfecte matras. Klik hier voor onze matrastententest en -reviews.

Ook interessant...

Visco matras

Visco matras

Onze teamleden zijn toegewijde fans van het viscoschuim matras. Wat ons zo enthousiast maakt, is niet alleen het aanpasbare comfort. Het is ook geschikt voor alle lichaamstypes en slaapposities.

Bekijken
Binnenveringsmatras

Binnenveringsmatras

De klassieker in Nederlandse slaapkamers: het binnenveringsmatras. In onze binnenveringsmatras-tests beschrijven onze testers het gevoel van liggen op een binnenveringsmatras meestal als iets solide.

Bekijken
Gelschuimmatras

Gelschuimmatras

Het meest flexibele matras dat u ooit zult ervaren. Gegarandeerd!

Bekijken

Ook interessant...

 • Visco matras

  Visco matras

  Onze teamleden zijn toegewijde fans van het viscoschuim matras. Wat ons zo enthousiast maakt, is niet alleen het aanpasbare comfort. Het is ook geschikt voor alle lichaamstypes en slaapposities.

  Bekijken
 • Binnenveringsmatras

  Binnenveringsmatras

  De klassieker in Nederlandse slaapkamers: het binnenveringsmatras. In onze binnenveringsmatras-tests beschrijven onze testers het gevoel van liggen op een binnenveringsmatras meestal als iets solide.

  Bekijken
 • Gelschuimmatras

  Gelschuimmatras

  Het meest flexibele matras dat u ooit zult ervaren. Gegarandeerd!

  Bekijken

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.