EK Deals 2021 ⚽🦶

Tot wel 34% korting bij Emma en Beter Bed!

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

Koudschuim matrassen review

De koudschuimmatras onder de loep (update 2021)

Laatst bijgewerkt op: 19.05.2021 Zoë 4 Min.

De koudschuimmatras wordt als een allround-slaapoplossing beschouwd: dit populaire model is geschikt voor de meeste slapers, en is beschikbaar in verschillende configuraties en prijzen. Ook in onze matrassenreview doen een paar koudschuimmatrassen het erg goed.

Wat koudschuim zo kenmerkend maakt, is het feit dat het een open celstructuur heeft, waardoor het materiaal een goede ventilatie en vochtdoorlating biedt - met een koel slaapgevoel tot gevolg.

Een ander voordeel bij koudschuimmatrassen, is dat kuilvorming nauwelijks voorkomt, waardoor de matras zeer lang meegaat en comfortabel blijft (als het schuim van goede kwaliteit is natuurlijk).

Uit onze review van koudschuimmatrassen blijkt dat er wel grote verschillen bestaan tussen koudschuimmatrassen op vlak van prijs-kwaliteitsverhouding; daarom hebben we hieronder onze favoriete modellen opgelijst.

Koudschuimmatras op het testbed
 • Overzicht
 • Voor- en nadelen
 • Onze tips
 • 7 zones koudschuimmatras
 • Welk lattenbodem?
 • Matras maten
 • Onze alternatieven

Geschikt voor

 • Mensen van alle leeftijden
 • Alle slaapposities
 • Onrustige slapers
 • Mensen die het 's nachts vaak koud hebben
 • Mensen met rugklachten
 • Mensen met allergieën
 • Verstelbare lattenbodems

Minder geschikt voor

 • Mensen die 's nachts zwaar transpireren of graag wat koeler slapen
 • Zeer zware personen
 • Mensen die erg gevoelig zijn voor chemische geuren (deze verdwijnt wel vaak na een tijdje)

Onze aanbevelingen voor matrassen van koudschuim

Consumentenbond testwinnaar
Emma O2 matras op het bed

Emma O2

Emma O2

De Emma O2 is het beste matras van 2021! Door de verschillende soorten schuimlagen, heeft dit matras uitstekende ligeigenschappen.

Als je echt op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de Emma O2 iets voor jou.

Dit is de beste matras van 2020 volgens de Consumentenbond. Hij biedt goede ventilatie en vochtafvoer in een betaalbare matras.

De Emma O2 in een notendop

De Emma O2 scoort in de test van de Consumentenbond erg hoog op levensduur en ligeigenschappen. Ook de drukverdeling en stabiliteit zijn bovengemiddeld. Deze matras is dankzij de relatief lage prijs en goede leveringsvoorwaarden heel aantrekkelijk.

De duurzame gebruikte materialen zorgen voor voldoende slaapcomfort ongeacht je lichaamsgewicht of slaaphouding.

Het koudschuim van de Emma O2 vormt zich naar je lichaam zodat je precies daar waar je het nodig hebt voldoende ondersteuning krijgt, zonder dat je te diep wegzakt of in een ongezonde houding te liggen komt.

Ook in onze test scoort deze matras enorm positief. Hij biedt een goede combinatie tussen comfort, zachtheid, een aangenaam slaapklimaat (door de goede ventilatie) en veerkracht.

De uitstekende leveringsvoorwaarden van Emma spelen ook een rol in onze beslissing om de Emma O2 uit te roepen tot onze nieuwe favoriete matras.

25% EK korting met "CHECK25" *

Product van het Jaar
Tempur Sensation Elite productfoto

TEMPUR Sensation

TEMPUR Sensation

De Tempur Sensation Elite is uitgeroepen tot product van het jaar 2021! Het matras zorgt voor ultiem comfort en goede ondersteuning.

Het is een medium stevig matras dat uit verschillende lagen schuim en een duurzame ondersteuningslaag bestaat.

De Tempur Sensation is in drie maten verkrijgbaar: de Prima (19 cm), de Supreme (21 cm) en de Elite (25 cm).

De TEMPUR Sensation in een notendop

Als alleen het beste goed genoeg is voor jou, dan is de TEMPUR Sensation misschien wel wat voor jou. Dit hoogwaardige matras combineert verschillende soorten koudschuim in een heerlijk dik matras. Het beschikt over een hoes die eenvoudig af te ritsen en wasbaar is.

Het matras is behoorlijk stevig en biedt een zeer gelijkmatige drukverdeling, ideaal dus voor zijslapers of wat zwaardere mensen.

Daarnaast krijg je met de Tempur Sensation ook een matras met goede ventilatie en een speciale 'Cool Touch'-technologie. Warmte wordt snel geabsorbeerd waardoor het matras zelfs in de zomer lekker fris blijft.

Aan dit alles hangt natuurlijk wel een stevig prijskaartje, matrassen van Tempur bevinden zich zonder twijfel in de hoogste prijsklasse. Gelukkig kun je dit exemplaar kopen met 25% korting bij Tempur, door de onderstaande knop te gebruiken.

25% korting bij Tempur *

Flex Cool

Flex Cool

Flex Cool

Voordelige koudschuimmatras die naast comfort ook superieure temperatuurcontrole en vochtafvoer biedt, voor een fris slaapgevoel de hele nacht lang.

Goede drukverlaging en een zacht slaapoppervlak in zeven comfortzones, gecombineerd met een ademende tijk en viscose koudschuimlagen voor een koele nachtrust.

De Flex Cool in een notendop

Met zijn 7 comfortzones biedt de Flex Cool goede ondersteuning bij de verschillende lichaamszones. Het viscose koudschuim is ontworpen voor een maximale vochtabsorptie en ventilatie, zodat je steeds fris ligt. 

Flex Cool matras

Daarnaast biedt koudschuim uitstekende drukverlaging zonder dat je stabiliteit verliest of te veel gaat doorzakken, wat niet goed zou zijn voor je wervelkolom. Daardoor is deze matras perfect geschikt voor rug-, zij- en buikslapers.

De tijk is soepel en voelt fris aan, omdat deze is gemaakt van een verkoelende, ademende stof.

-30% bij Beter Bed*

Laagste prijs
Lidl Meradiso op het bed

Lidl Meradiso

Lidl Meradiso

Dit is een absolute prijstopper die verrassend veel comfort biedt. Hij is beschikbaar in verschillende hardheidsgraden en maten.

Dit is een absolute prijstopper die verrassend veel comfort biedt. Hij is beschikbaar in verschillende hardheidsgraden en maten.

De Lidl Meradiso in een notendop

Dit is een absolute prijstopper die verrassend veel comfort biedt. Hij is beschikbaar in verschillende hardheidsgraden en maten.

Beste koop
MLine Wave productfoto

MLine Wave

MLine Wave

De MLine Wave is een uniek matras. Er is de mogelijkheid om de matras naar eigen idee samen te stellen.

De MLine Wave is een kwalitatief zeer goed matras. Je kan de matras op 4 verschillende manieren aanpassen. Het matras is hiermee geschikt voor iedere slaper.

De MLine Wave in een notendop

Als stabiliteit en ondersteuning voor jou belangrijk zijn, dan is de Wave misschien wel de beste matras voor jou. 

Het koudschuim in de matras past zich volledig aan jouw lichaam aan, waardoor je geen topmatras meer nodig hebt.

De Aircomfort-toplaag zorgt bovendien voor extra zachtheid.

25% korting bij MLine *

Uitgelicht
IKEA Malfors matras

Ravensberger Orthopedisch matras

Ravensberger Orthopedisch matras

De Ravensberger 7-zone-matras is zeer flexibel en heeft een goede puntelasticiteit.

Deze matras is zeer geschikt voor mensen met rugproblemen of wie regelmatig 's ochtends opstaat met pijn in de schouder of aan de heupen. Deze flexibele matras biedt namelijk een uitzonderlijk goede ondersteuning.

De Ravensberger Orthopedisch matras in een notendop

De Ravensberger Orthopedische Matras is een bijzonder goedkope matras van Duitse afkomst, die inmiddels ook in Nederland beschikbaar is. Hij is erg populair bij slaapexperts omwille van de goede kwaliteit van de gebruikte materialen en het eenvoudige ontwerp. Dit maakt de matras geschikt voor de meeste soorten slapers. De Ravensberger-matras is ook geschikt voor mensen die onrustig slapen.

Kort overzicht van de Ravensberger Orthopedische Matras

 • Materiaal: koudschuim
 • Hoogte: 19 cm
 • Bedekking: polyester
 • Prijs (90x200 cm): 169 €

Voor- en nadelen van het koudschuimmatras

Zoals elk matras heeft het koudschuimmatras een aantal voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is zeker het grote aanpassingsvermogen. Het koudschuimmatras heeft een hoge puntelasticiteit en wordt daarom regelmatig aanbevolen tegen rugpijn.

koudschuimmatras review
Een typisch koudschuimmatras in zijaanzicht.

De voordelen

 • Zeer goede pasvorm - optimaal voor rugklachten
  Iedereen die op een koudschuimmatras heeft gelegen, weet het: het past zich aangenaam aan het lichaam aan. Een goed koudschuimmatras geeft iets meer steun aan het zwaartepunt van het lichaam en stabiliseert andere lichaamsgebieden. Daarom zitten in veel moderne koudschuimmatrassen 'liggebieden' zodat de wervelkolom in een rechte positie blijft wat goed is voor de rust.

 • Duurzaam
  Een hoogwaardig koudschuimmatras is een goede investering omdat het duurzaam is. Gedurende ongeveer 7-10 jaar behoudt een goed koudschuimmatras zijn elastische vorm. Ligkuilen zouden dan ook een uitzondering zijn vanwege het zeer elastische karakter.

 • Veerkrachtig
  Het koudschuimmatras is ook een goede keuze voor onrustige slapers. Het draaien in de slaap is makkelijker door het veerkrachtige materiaal.

 • Geschikt voor koppels
  Het matras is volledig stil en heeft een zeer lage beweginsoverdracht. Dit bevordert een ongestoorde slaap, zelfs als u het matras deelt met uw partner.

 • Veilig voor mensen met allergieën
  In tegenstelling tot de latexmatras hebben mensen die aan allergiën lijden meestal geen problemen met een koudschuimmatras, omdat huisstofmijt zich minder goed nestelt in koudschuim.

De nadelen

 • Geur in het begin
  Onze lezers vertellen ons over de chemische geur in het begin. Dit komt vaak voor bij een nieuw koudschuimmatras en heeft te maken met het productieproces (bij de productie van gasbellen barst het schuim open). Maak u zich geen zorgen: de geur is onschadelijk voor de gezondheid en verdwijnt vrij snel. Wij adviseren u om het nieuwe koudschuimmatras vaak te ventileren tijdens de eerste dagen.

 • U slaapt een beetje warmer
  Voor de meeste mensen geen probleem, voor koukleumen zelfs aangenaam. Het slaapklimaat op het koudschuimmatras is iets warmer. Voor diegenen die veel transpireren, raden we een meer ademend binnenveringsmatras aan.

 • Sterk aanbevolen: een goede lattenbodem als basis
  Als stabiliserende basis raden we een goed lattenframe aan. Dit moet overeenkomen met de zones van het matras (meer hierover hieronder).

Waar moet u op letten bij een koudschuimmatras matras?

1. Een hoge dichtheid

Het belangrijkste kwaliteitskenmerk van een koudsschuimmatras is een hoge dichtheid (RG). Deze maateenheid geeft aan hoe zwaar een kubieke meter PUR-schuim is.

Dus hoeveel polyethuraan werd opgeschuimd voor een kubieke meter. De vuistregel: hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit van het koudsschuimmatras.

 • RG boven 60 m3 / kg: Topkwaliteit en zeer lange levensduur (tot 10 jaar)
 • 50-60 m3 / kg: Zeer goede kwaliteit en lange levensduur (8-10 jaar)
 • 40-50 m3 / kg: Goede kwaliteit en levensduur (6-8 jaar)
 • 30-40 m3 / kg: Maximaal Gemiddelde kwaliteit en levensduur (3-6 jaar)
 • minder dan 30 m3 / kg: Inferieure kwaliteit, zeer korte levensduur (tot 3 jaar)

2. Ligzones

Met moderne productietechnologie kunnen matrassen worden geproduceerd met verschillende ligzones. Een veel voorkomende naam is bijvoorbeeld de 7-zone koudschuimmatras.

Maar er zijn ook matrassen met 5 of zelfs 9 ligzones. De ligvlakken ondersteunen en ontlasten het lichaam precies daar waar nodig.

Zo wordt op bepaalde punten het zacht zakken in het matras mogelijk gemaakt terwijl andere delen worden gestabiliseerd. Op een goed koudschuimmatras blijft de wervelkolom in rechte positie als u op uw zij ligt.

3. Druksterkte

De druksterkte beschrijft de weerstand van een matras. Hoe hoger de druksterkte, hoe groter het vermogen van het matras om na het drukken zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen.

De druksterkte geeft dus een aanwijzing of het matras zich kan aanpassen en of het traagschuimmatras geschikt is voor zwaardere personen.

Koudschuimmatrassen in 7 zones

Koudschuimmatrassen worden vaak uitgerust met 5 of 7 ligzones. Koudschuimmatrassen met 7 zones zijn voorzien van speciale lagen die de veerkracht van het koude schuim beïnvloeden.

Dus zwaardere lichaamsdelen, zoals het bekken of de schouders, zakken dieper. Lichtere gebieden, zoals het hoofd en de nek worden ondersteund.

Een matras met 7 zones kan dus bijdragen aan een gezonde uitlijning van de wervelkolom. Daarom wordt het koudschuimmatras met 7 zones ook gebruikt als een orthopedisch matras.

de Ravensberger Othopedische 7-zones koudschuim matras

Het Ravensberger Othopedische 7-zones koudschuimmatras.

Uit onze tests blijkt dat een koudschuimmatras met 7 zones goed zijn maar ook matrassen zonder zones hebben vaak uitstekende ergonomische eigenschappen.

Traagschuim matrassen bestaan meestal uit een bovenste laag visco schuim en een onderste laag koudschuim of comfortschuim. Veel matrassen in onze tests bestaan ook uit twee of drie verschillende lagen onder de laag visco schuim.

Welk lattenbodem voor het koudsschuimmatras?

1. Let op de ligzones

Om de verdeling van ligvlakken van een koudschuimmatras te ondersteunen, moet u een lattenbodem kiezen met dezelfde classificatie.

Voor een koudschuimmatras met 7 zones adviseren we ook een lattenbodem met 7 zones. Een lattenbodem met 7 zones laat het bekkengebied en de schouders iets dieper zinken en stabiliseert de rest van het lichaam.

2. Verstelbare lattenbodems

We raden een in de hoogte verstelbare lattenbodem aan. Omdat het koudschuimmatras zeer flexibel is. Het sluit goed aan op de lattenbodem en is daarom optimaal geschikt voor een in hoogte verstelbare lattenbodem.

Verstelbare hoofd- en voetsecties zorgen niet alleen voor meer flexibiliteit en comfort. Ze verbeteren de bloedcirculatie bij ouderen en kunnen het ademen gemakkelijker maken.

Maar niet alleen voor verstelbare lattenbodems is de koudschuimmatras geschikt. Natuurlijk kunt u het matras ook goed gebruiken op een harde lattenbodem.

3. Lattenafstand

De 'Stiftung Warentest' uit Duitsland beveelt een lattenafstand aan van niet meer dan 5 cm. Op deze manier worden de eigenschappen van een hoogwaardig matras met ligzones het best benut.

In welke maat zijn koudschuimmatrassen verkrijgbaar?

Gebruik Standaard maat
Baby- en Kindermatrassen

70x140 cm, 60x120 cm

Matrassen voor singles

80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm

Matrassen voor koppels

140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm, 200x200 cm

Alternatieven voor het koudschuimmatras

Het traagschuimmatras (of viscomatras)

Visco-matrassen en koudschuimmatrassen hebben vergelijkbare eigenschappen. Ze worden gekenmerkt door de zogenaamde Geheugenindruk: bij druk is het schuim zachter en ontlast het het lichaam.

Door het extreem hoge vermogen zich aan te passen alsmede de drukontlasting wordt Visco-schuim ook voor orthopedische doeleinden gebruikt. Een fijn visco matras is bijvoorbeeld de Emma matras.

Het grootste verschil met koudschuim is zeker de lig-ervaring. Visco-schuim past zich nog wat meer aan. Het vormt zich naar het lichaam en zorgt zo voor een uniek gevoel.

Draaien en bewegen tijdens de slaap is echter zwaarder dan op een koudschuimmatras. Voor zeer onrustige slapers is het visco-schuimmatras daarom minder geschikt.

visco matras IKEA Myrbacka
Visco matras IKEA Myrbacka.

Het latexmatras

Latexmatrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en bieden zeer veel comfort. Latexmatrassen van hoogwaardige natuurlijke latex hebben een zeer goede ventilatie. Het slaapklimaat op een latexmatras is dus zeker koeler dan op een koudschuimmatras.

Ook is het gevoel om op een latexmatras te liggen iets anders. Het voelt nogal veerkrachtig. Als rusteloze slaper, zou u dan ook geen probleem op het latexmatras moeten hebben.

schuim in de latexmatras
Schuim in het latexmatras.

⇒ Nieuwsgierig? Vind jouw perfecte matras. Klik hier voor onze matrastententest en -reviews.

Ook interessant...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën