Uw slaap is belangrijk voor ons!

Koudschuimmatras

Hoe komt het koudschuimmatras uit de Test

Laatst bijgewerkt op: 28.05.2020 Zoë 4 Min.

Het koudschuimmatras wordt als een allrounder beschouwd: het moet perfect geschikt zijn voor de overgrote meerderheid mensen en manieren van slapen. Ook in onze matrastests doen een paar koudschuimmatrassen het erg goed.

Het koudschuimmatras is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van koudschuim: een geschuimd plastic van polyethuraan (PUR-schuim). De naam is het resultaat van het productieproces. Polyethuraan wordt in blokken gegoten en uitgehard bij lage temperaturen.

Koudschuim is zeer flexibel. Daarom wordt het ook aangeduid als zeer elastisch schuim. Een koudschuimmatras biedt een aantal voordelen. Is het ook geschikt voor u? Hier vindt u het antwoord.

Koudschuimmatras op het testbed
 • Overzicht
 • 7 zones koudschuimmatras
 • Geschikt voor u?
 • Voor- en nadelen
 • Het emma matras
 • Onze tips
 • Welk lattenbodem?
 • Matras maten
 • Onze alternatieven

Wat is een 7 zones koudschuimmatras?

Koudschuimmatrassen worden vaak uitgerust met 5 of 7 ligzones. Koudschuimmatrassen met 7 zones zijn voorzien van speciale lagen die de veerkracht van het koude schuim beïnvloeden.

Dus zwaardere lichaamsdelen, zoals het bekken of de schouders, zakken dieper. Lichtere gebieden, zoals het hoofd en de nek worden ondersteund.

Een matras met 7 zones kan dus bijdragen aan een gezonde uitlijning van de wervelkolom. Daarom wordt het koudschuimmatras met 7 zones ook gebruikt als een orthopedisch matras.

de Ravensberger Othopedische 7-zones koudschuim matras
Het Ravensberger Othopedische 7-zones koudschuimmatras.

Uit onze tests blijkt dat een koudschuimmatras met 7 zones goed zijn maar ook matrassen zonder zones hebben vaak uitstekende ergonomische eigenschappen.

Traagschuim matrassen bestaan meestal uit een bovenste laag visco schuim en een onderste laag koudschuim of comfortschuim. Veel matrassen in onze tests bestaan ook uit twee of drie verschillende lagen onder de laag visco schuim.

Is een koudsschuimmatras ook geschikt voor u?

Geschikt voor Minder geschikt voor
 • Mensen van alle leeftijden
 • Alle slaapposities
 • Onrustige slapers
 • Mensen die het 's nachts vaak koud hebben
 • Mensen met rugklachten
 • Mensen met allergieën
 • Verstelbare lattenbodems
 • Mensen die 's nachts zwaar transpireren of graag wat koeler slapen
 • Zeer zware personen
 • Mensen die erg gevoelig zijn voor chemische geuren (deze verdwijnt wel vaak na een tijdje)

Voor- en nadelen van het koudschuimmatras

Zoals elk matras heeft het koudschuimmatras een aantal voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is zeker het grote aanpassingsvermogen. Het koudschuimmatras heeft een hoge puntelasticiteit en wordt daarom regelmatig aanbevolen tegen rugpijn.

koudschuimmatras review
Een typisch koudschuimmatras in zijaanzicht.

De voordelen

 • Zeer goede pasvorm - optimaal voor rugklachten
  Iedereen die op een koudschuimmatras heeft gelegen, weet het: het past zich aangenaam aan het lichaam aan. Een goed koudschuimmatras geeft iets meer steun aan het zwaartepunt van het lichaam en stabiliseert andere lichaamsgebieden. Daarom zitten in veel moderne koudschuimmatrassen 'liggebieden' zodat de wervelkolom in een rechte positie blijft wat goed is voor de rust.

 • Duurzaam
  Een hoogwaardig koudschuimmatras is een goede investering omdat het duurzaam is. Gedurende ongeveer 7-10 jaar behoudt een goed koudschuimmatras zijn elastische vorm. Ligkuilen zouden dan ook een uitzondering zijn vanwege het zeer elastische karakter.

 • Veerkrachtig
  Het koudschuimmatras is ook een goede keuze voor onrustige slapers. Het draaien in de slaap is makkelijker door het veerkrachtige materiaal.

 • Geschikt voor koppels
  Het matras is volledig stil en heeft een zeer lage beweginsoverdracht. Dit bevordert een ongestoorde slaap, zelfs als u het matras deelt met uw partner.

 • Veilig voor mensen met allergieën
  In tegenstelling tot de latexmatras hebben mensen die aan allergiën lijden meestal geen problemen met een koudschuimmatras, omdat huisstofmijt zich minder goed nestelt in koudschuim.

De nadelen

 • Geur in het begin
  Onze lezers vertellen ons over de chemische geur in het begin. Dit komt vaak voor bij een nieuw koudschuimmatras en heeft te maken met het productieproces (bij de productie van gasbellen barst het schuim open). Maak u zich geen zorgen: de geur is onschadelijk voor de gezondheid en verdwijnt vrij snel. Wij adviseren u om het nieuwe koudschuimmatras vaak te ventileren tijdens de eerste dagen.

 • U slaapt een beetje warmer
  Voor de meeste mensen geen probleem, voor koukleumen zelfs aangenaam. Het slaapklimaat op het koudschuimmatras is iets warmer. Voor diegenen die veel transpireren, raden we een meer ademend binnenveringsmatras aan.

 • Sterk aanbevolen: een goede lattenbodem als basis
  Als stabiliserende basis raden we een goed lattenframe aan. Dit moet overeenkomen met de zones van het matras (meer hierover hieronder).

Onze aanbevelingen over koudschuimmatrassen

Emma matras

Emma matras met logo
Foto: © Matrassencheck

Een ander populair koudschuimmodel is het Emma-matras. De Emma vonden we een beetje zachter dan de Lidl Meradiso. We vonden vooral dat het een goede keuze was voor een zijslaper omdat het een goede vering biedt.

Het heeft een hoog aanpassingsvermogen en goede puntelasticiteit. Het Emma-matras is verkrijgbaar via de fabrikant vanaf € 399,00.

Bespaar 30% op Emma bij Bol.com*

Waar moet u op letten bij een koudschuimmatras matras?

1. Een hoge dichtheid

Het belangrijkste kwaliteitskenmerk van een koudsschuimmatras is een hoge dichtheid (RG). Deze maateenheid geeft aan hoe zwaar een kubieke meter PUR-schuim is.

Dus hoeveel polyethuraan werd opgeschuimd voor een kubieke meter. De vuistregel: hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit van het koudsschuimmatras.

 • RG boven 60 m3 / kg: Topkwaliteit en zeer lange levensduur (tot 10 jaar)
 • 50-60 m3 / kg: Zeer goede kwaliteit en lange levensduur (8-10 jaar)
 • 40-50 m3 / kg: Goede kwaliteit en levensduur (6-8 jaar)
 • 30-40 m3 / kg: Maximaal Gemiddelde kwaliteit en levensduur (3-6 jaar)
 • minder dan 30 m3 / kg: Inferieure kwaliteit, zeer korte levensduur (tot 3 jaar)

2. Ligzones

Met moderne productietechnologie kunnen matrassen worden geproduceerd met verschillende ligzones. Een veel voorkomende naam is bijvoorbeeld de 7-zone koudschuimmatras.

Maar er zijn ook matrassen met 5 of zelfs 9 ligzones. De ligvlakken ondersteunen en ontlasten het lichaam precies daar waar nodig.

Zo wordt op bepaalde punten het zacht zakken in het matras mogelijk gemaakt terwijl andere delen worden gestabiliseerd. Op een goed koudschuimmatras blijft de wervelkolom in rechte positie als u op uw zij ligt.

3. Druksterkte

De druksterkte beschrijft de weerstand van een matras. Hoe hoger de druksterkte, hoe groter het vermogen van het matras om na het drukken zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen.

De druksterkte geeft dus een aanwijzing of het matras zich kan aanpassen en of het traagschuimmatras geschikt is voor zwaardere personen.

Welk lattenbodem voor het koudsschuimmatras?

1. Let op de ligzones

Om de verdeling van ligvlakken van een koudschuimmatras te ondersteunen, moet u een lattenbodem kiezen met dezelfde classificatie.

Voor een koudschuimmatras met 7 zones adviseren we ook een lattenbodem met 7 zones. Een lattenbodem met 7 zones laat het bekkengebied en de schouders iets dieper zinken en stabiliseert de rest van het lichaam.

2. Verstelbare lattenbodems

We raden een in de hoogte verstelbare lattenbodem aan. Omdat het koudschuimmatras zeer flexibel is. Het sluit goed aan op de lattenbodem en is daarom optimaal geschikt voor een in hoogte verstelbare lattenbodem.

Verstelbare hoofd- en voetsecties zorgen niet alleen voor meer flexibiliteit en comfort. Ze verbeteren de bloedcirculatie bij ouderen en kunnen het ademen gemakkelijker maken.

Maar niet alleen voor verstelbare lattenbodems is de koudschuimmatras geschikt. Natuurlijk kunt u het matras ook goed gebruiken op een harde lattenbodem.

3. Lattenafstand

De 'Stiftung Warentest' uit Duitsland beveelt een lattenafstand aan van niet meer dan 5 cm. Op deze manier worden de eigenschappen van een hoogwaardig matras met ligzones het best benut.

In welke maat zijn koudschuimmatrassen verkrijgbaar?

Gebruik Standaard maat
Baby- en Kindermatrassen

70x140 cm, 60x120 cm

Matrassen voor singles

80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm

Matrassen voor koppels

140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm, 200x200 cm

Alternatieven voor het koudschuimmatras

Het traagschuimmatras (of viscomatras)

Visco-matrassen en koudschuimmatrassen hebben vergelijkbare eigenschappen. Ze worden gekenmerkt door de zogenaamde Geheugenindruk: bij druk is het schuim zachter en ontlast het het lichaam.

Door het extreem hoge vermogen zich aan te passen alsmede de drukontlasting wordt Visco-schuim ook voor orthopedische doeleinden gebruikt. Een fijn visco matras is bijvoorbeeld de Emma matras.

Het grootste verschil met koudschuim is zeker de lig-ervaring. Visco-schuim past zich nog wat meer aan. Het vormt zich naar het lichaam en zorgt zo voor een uniek gevoel.

Draaien en bewegen tijdens de slaap is echter zwaarder dan op een koudschuimmatras. Voor zeer onrustige slapers is het visco-schuimmatras daarom minder geschikt.

visco matras IKEA Myrbacka
Visco matras IKEA Myrbacka.

Het latexmatras

Latexmatrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en bieden zeer veel comfort. Latexmatrassen van hoogwaardige natuurlijke latex hebben een zeer goede ventilatie. Het slaapklimaat op een latexmatras is dus zeker koeler dan op een koudschuimmatras.

Ook is het gevoel om op een latexmatras te liggen iets anders. Het voelt nogal veerkrachtig. Als rusteloze slaper, zou u dan ook geen probleem op het latexmatras moeten hebben.

schuim in de latexmatras
Schuim in het latexmatras.

⇒ Nieuwsgierig? Vind jouw perfecte matras. Klik hier voor onze matrastententest en -reviews.

Ook interessant...

Traagschuimmatras

Traagschuimmatras

Onze teamleden zijn toegewijde fans van de traagschuimmatras. Wat ons zo enthousiast maakt, is niet alleen het comfort omdat het zich aanpast. Hij is ook geschikt voor alle lichaamstypes en posities.

Bekijken
Binnenveringsmatras

Binnenveringsmatras

De klassieker in Nederlandse slaapkamers: het binnenveringsmatras. In onze binnenveringsmatras-tests beschrijven onze testers het gevoel van liggen op een binnenveringsmatras meestal als iets solide.

Bekijken
Gelschuimmatras

Gelschuimmatras

Het meest flexibele matras dat u ooit zult ervaren. Gegarandeerd!

Bekijken

Ook interessant...

 • Traagschuimmatras

  Traagschuimmatras

  Onze teamleden zijn toegewijde fans van de traagschuimmatras. Wat ons zo enthousiast maakt, is niet alleen het comfort omdat het zich aanpast. Hij is ook geschikt voor alle lichaamstypes en posities.

  Bekijken
 • Binnenveringsmatras

  Binnenveringsmatras

  De klassieker in Nederlandse slaapkamers: het binnenveringsmatras. In onze binnenveringsmatras-tests beschrijven onze testers het gevoel van liggen op een binnenveringsmatras meestal als iets solide.

  Bekijken
 • Gelschuimmatras

  Gelschuimmatras

  Het meest flexibele matras dat u ooit zult ervaren. Gegarandeerd!

  Bekijken

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën