🎉Emma viert feest!

Tot 55% korting op ALLE Emma producten! 💰

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

Beste matras voor zijslapers

De beste matrassen voor zijslapers

Remco

Laatst bijgewerkt op: 21.09.2021 3 Min.

De meeste mensen slapen op hun rug of op hun zij. Zijslapers hebben het voordeel boven rugslapers dat de kans op snurken kleiner is. Ze hebben echter vaker te maken met rug-, heup- en nekpijn als ze de verkeerde matras kiezen en onvoldoende ondersteuning krijgen. Zijslapers hebben stevige ondersteuning nodig omdat ze anders te ver doorzakken.

Zijslapers zijn het best gediend met stevige koudschuimmatrassen, of pocketveringmatrassen met individueel verpakte veren. Deze modellen bieden voldoende veerkracht en ondersteuning - natuurlijk zijn er grote verschillen op het vlak van prijs en kwaliteit.

Ons team van Matrassencheck heeft voor u de belangrijkste punten waar de zijslaper moet letten bij het kopen van een matras op een rijtjes gezet. Daarnaast hebben we drie matrassen geselecteerd die volgens ons het beste geschikt zijn voor zijslapers.

Beste matras voor zijslapers
 • Overzicht
 • Stabiliteit en ondersteuning
 • Bekkenproblemen voorkomen
 • Kussen
 • De juiste hardheid
 • Samengevat: de belangrijkste punten

Onze aanbevelingen voor matrassen voor zijslapers

  Waar moeten zijslapers op letten?

  • Zorg dat de matras voldoende stevigheid en ondersteuning biedt.
  • Ga bij voorkeur voor een matras met hogere hardheidsgraad
  • Koudschuim of individueel verpakte pocketveren zijn het meest geschikt
  • Koop steeds een matras online zodat je deze gratis thuis kunt uitproberen
  • Combineer eventueel je matras met een goede topmatras voor nog meer ondersteuning
  • Ook een goed (verstelbare) lattenbodem kan belangrijk zijn voor zijslapers
  Consumentenbond testwinnaar
  Emma O2 matras op het bed

  Emma O2

  Emma O2

  De Emma O2 is het beste matras van 2021! Door de verschillende soorten schuimlagen, heeft dit matras uitstekende ligeigenschappen.

  Als je echt op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de Emma O2 iets voor jou.

  Dit is de beste matras van 2020 volgens de Consumentenbond. Hij biedt goede ventilatie en vochtafvoer in een betaalbare matras.

  De Emma O2 in een notendop

  De Emma O2 scoort in de test van de Consumentenbond erg hoog op levensduur en ligeigenschappen. Ook de drukverdeling en stabiliteit zijn bovengemiddeld. Deze matras is dankzij de relatief lage prijs en goede leveringsvoorwaarden heel aantrekkelijk.

  De duurzame gebruikte materialen zorgen voor voldoende slaapcomfort ongeacht je lichaamsgewicht of slaaphouding.

  Het koudschuim van de Emma O2 vormt zich naar je lichaam zodat je precies daar waar je het nodig hebt voldoende ondersteuning krijgt, zonder dat je te diep wegzakt of in een ongezonde houding te liggen komt.

  Ook in onze test scoort deze matras enorm positief. Hij biedt een goede combinatie tussen comfort, zachtheid, een aangenaam slaapklimaat (door de goede ventilatie) en veerkracht.

  De uitstekende leveringsvoorwaarden van Emma spelen ook een rol in onze beslissing om de Emma O2 uit te roepen tot onze nieuwe favoriete matras.

  45% korting met "CHECK25"*

  Extra comfortabel
  Hypnia Welzijn Supreme

  Hypnia Welzijn Supreme

  Hypnia Welzijn Supreme

  De Hypnia Welzijn Supreme is een extra dik en heerlijk comfortabel matras, die tegen een zachte prijs verkocht wordt.

  Op de Hypnia Welzijn Supreme heb je gegarandeerd een heerlijke nachtrust. De 5 schuimlagen bieden niet alleen comfort, maar ook uitstekende lichaamsondersteuning.

  Dit premium matras bestaat uit pocketveren, een latex-laag, traagschuim, honingraatschuim en steunschuim.

  De Hypnia Welzijn Supreme in een notendop

  De Hypnia Welzijn Supreme is een lekker dik matras met een totale hoogte van 30 cm.

  De 5 verschillende lagen van de matras zorgen voor een extra comfortabele beleving.

  Bovendien zijn de 7 comfort-zones volgens onze testers een fijne toevoeging aan de matras. Deze verlichten drukpunten en bieden goede ondersteuning voor elk lichaamsdeel.

  De matrashoes is gemaakt van bamboevezels die goede bescherming bieden tegen warmte en vocht. Bovendien voelt de stof heerlijk zacht aan.

  Tot slot zijn alle materialen OEKO-Tex gecertificeerd. Zo weet jij zeker dat je op een gezond matras slaapt.

  45% korting bij Hypnia*

  Consumentenbond testwinnaar
  Emma Original-matras

  Emma Original

  Emma Original

  De Emma Original is een prijswinnend matras van het populaire merk Emma. Heerlijk zacht en ideaal voor lichtere slapers.

  Het is een zeer zacht schuimmatras met een aangenaam slaapklimaat. Het matras biedt goede ondersteuning, zeker voor lichtere personen.

  De Emma Original in een notendop

  De Emma Orginal is door de Consumentenbond beoordeeld en uitgeroepen tot beste matras in Nederland. Bovendien heeft het in België de titel 'Product van het Jaar' ontvangen.

  Het is een one-size-fits-all matras. Hiermee zorgt Emma ervoor dat de Emma Original geschikt is voor vrijwel iedere slaper.

  De combinatie van Airgocell-schuim, traagschuim en koudschuim zorgt voor goede lichaamsondersteuning en heerlijk slaapcomfort.

  Voor het geld hoef je het niet te laten, de Emma Original heeft een zeer scherpe prijs.

  25% korting bij Beter Bed *

  Product van het Jaar
  Tempur Sensation Elite productfoto

  TEMPUR Sensation

  TEMPUR Sensation

  De Tempur Sensation Elite is uitgeroepen tot product van het jaar 2021! Het matras zorgt voor ultiem comfort en goede ondersteuning.

  Het is een medium stevig matras dat uit verschillende lagen schuim en een duurzame ondersteuningslaag bestaat.

  De Tempur Sensation is in drie maten verkrijgbaar: de Prima (19 cm), de Supreme (21 cm) en de Elite (25 cm).

  De TEMPUR Sensation in een notendop

  Als alleen het beste goed genoeg is voor jou, dan is de TEMPUR Sensation misschien wel wat voor jou. Dit hoogwaardige matras combineert verschillende soorten koudschuim in een heerlijk dik matras. Het beschikt over een hoes die eenvoudig af te ritsen en wasbaar is.

  Het matras is behoorlijk stevig en biedt een zeer gelijkmatige drukverdeling, ideaal dus voor zijslapers of wat zwaardere mensen.

  Daarnaast krijg je met de Tempur Sensation ook een matras met goede ventilatie en een speciale 'Cool Touch'-technologie. Warmte wordt snel geabsorbeerd waardoor het matras zelfs in de zomer lekker fris blijft.

  Aan dit alles hangt natuurlijk wel een stevig prijskaartje, matrassen van Tempur bevinden zich zonder twijfel in de hoogste prijsklasse. Gelukkig kun je dit exemplaar kopen met 25% korting bij Tempur, door de onderstaande knop te gebruiken.

  25% korting bij Tempur*

  Stabiliteit en ondersteuning

  De ideale matras voor zijslapers heeft een goede tot zeer goede stabiliteit en ondersteuning. De stabiliteit moet niet worden verward met de stevigheidsgraad of met het slaapgevoel. Een zachte matras kan net zo goed of zelfs stabieler zijn dan een harde matras.

  Het gevaar van een matras van slechte kwaliteit voor zijslapers, is een slechte uitlijning van de wervelkolom. Dit moet in ieder geval worden vermeden, zodat u geen pijn in de nek en rug krijgt.

  Uw matras moet daarom niet te hard of te zacht zijn. Welke hardheid voor u het beste is hangt af van uw lichaamsgewicht. U moet niet te veel in het matras zakken, omdat uw wervelkolom anders niet in de normale positie ligt maar scheef.

  matras hardheid
  Foto: © Matrassencheck

  Goede ondersteuning is voor een zijslaper belangrijk. De slaaphouding van een zijslaper is niet altijd hetzelfde. Soms slaapt u als zijslaper met uw benen opgetrokken, soms niet.

  Soms is slechts één been opgetrokken. Uw matras moet u in elke positie goed ondersteunen zodat uw wervelkolom goed recht blijft en dus gezond.

  Hiervoor is het zinvol dat de matras verschillende ligvlakken biedt (bv. de zeven slaapzones). Deze indeling zorgt ervoor dat het hoofd beter wordt ondersteund en de zijslaper iets meer in het matras zakt in het gebied rond de schouders en de nek. Zo blijft uw ruggengraat in een gezonde positie.

  Bovendien moet het matras van een zijslaper een hoge punt-elasticiteit hebben en voldoende drukverlichting bieden. Dit zorgt voor een aangename nachtrust zonder fysiek ongemak.

  Bekkenproblemen voorkomen

  Een probleem dat zijslapers vaak hebben, is de bekkendraaiing. Dit is het gevolg van de verplaatsing van de rugspieren en de lumbale wervelkolom.

  Er ontstaat een draaiing wanneer u het bovenlichaam in de tegenovergestelde richting van het onderlichaam draait. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn.

  rugpijn

  Om te beginnen kunt u dit voorkomen door een kussen tussen uw benen te klemmen terwijl u slaapt. De juiste keuze van het matras voor zijslapers is erg belangrijk.

  Uw matras moet u steeds voldoende ondersteunen om pijn te voorkomen. Kies daarom een van onze drie favorieten, zo weet u zeker dat u kwaliteit krijgt aan een degelijke prijs.

  Kussen

  Naast het kiezen van het juiste matras voor zijslapers, speelt ook het kiezen van het juiste kussen een grote en doorslaggevende rol. Het beste matras helpt u niet als uw hoofd niet goed wordt ondersteund vanwege een slecht kussen. Dan wordt u al snel wakker met hevige pijn in de nek.

  U moet daarom op zoek naar een kussen dat uw hoofd en nek goed kan ondersteunen. U moet echter oppassen dat het niet te groot en hard is.

  Vooral kussens gemaakt van latex of memory foam zijn goed geschikt. Ze zorgen ervoor dat het kussen goed past bij de vorm van uw hoofd en dat de druk wordt goed wordt verdeeld.

  Kleine tip: om een bekkenrotatie te voorkomen, kunt u ook een kussen klemmen tussen uw benen, aangezien de wervelkolom dan in een gezonde positie blijft.

  Lees hier onze ervaringen met het populaire Emma Kussen. Ook het Ergonomische Kussen van Hypnia is een uitstekende keuze.

  De juiste hardheid

  Het vinden van de juiste graad van hardheid voor een zijslaper-matras is vaak erg moeilijk. Dit omdat de meeste innovatieve fabrikanten hun matrassen meestal geen speciale hardheid geven voor zijslapers, maar liever een matras maken voor iedereen (one-fits-all matras).

  Dit betekent natuurlijk niet dat een one-fits-all matras voor sommige mensen niet te zacht of te hard wordt gevonden. Zoals u in onze reviews van verschillende matrassen kunt zien, classificeren we de matrassen altijd op een hardheidsschaal van 1-10, op deze basis willen we ons ook hier oriënteren.

  hardheid matras zijslaper

  Al met al zouden we u als zijslaper een iets zachter matras aanraden, dat een gemiddelde sterkte heeft van ongeveer 4-6 punten op onze schaal. Zwaardere mensen zouden een harder model moeten kiezen (6-8).

  Tegelijkertijd moet het matras goede ondersteuning bieden. Dit zal u helpen om de druk op uw nek en rug te verlichten. Het is belangrijk dat het matras zich goed aanpast aan uw lichaam en de druk gelijkmatig verdeelt. Als het matras dat niet doet, zakt u te diep in het matras.

  Een zacht matras met een goede drukontlasting en een hoge puntelasticiteit zorgt ervoor dat uw lichaam op bepaalde punten dieper in de matras kan zinken. Het verdeelt de druk en ondersteunt andere punten, waardoor uw wervelkolom in een gezonde positie blijft.

  Aan de andere kant zal een matras dat te hard is, u te weinig laten zakken in het matras. Als zijslaper is het erg belangrijk dat uw matras zich goed aan uw lichaamsbouw aanpast, zodat u een aangename en rustgevende slaap kunt ervaren.

  Een zacht of middelhard matras maakt het gemakkelijk om er in te zakken en zal zich goed kunnen aanpassen aan uw lichaam.

  De juiste matrassen hardheidDit verdeelt de druk op het matras en vermindert vervelende drukpunten. Het is belangrijk dat u niet te veel in het matras wegzakt, maar ook niet het gevoel heeft dat u op een plank slaapt.

  Hoogwaardige schuimmatrassen voldoen vooral aan deze criteria. Idealiter zou het matras voor zijslapers moeten bestaan uit traagschuim, latexschuim of gelschuim. Het moet ook een stabiele basislaag hebben in de vorm van koud schuim of PUR-schuim.

  Samengevat: de belangrijkste punten

  Matrassencheck raadt u aan om op de volgende punten te letten bij het kopen van een matras als u een zijslaper bent:

  • goede stabiliteit
  • hoge puntelasticiteit
  • zachte tot gemiddelde hardheid (4-6 van de 10 punten op de hardheidsschaal)
  • goede stabiliteit en een goede drukontlasting om vervorming van het bekken te voorkomen
  • goed aanpassingsvermogen
  • Ondersteunende lig-zones (bijvoorbeeld een schouderzone)
  • Een goed kussen

  Kortingscodes

  Emma O2 matras
  Emma O2 matras op het bed
  Emma Prijs vanaf 284 € (499 €)

  Emma O2: een echte winnaar. Ook volgens de Consumentenbond.

  Mline Wave
  MLine Wave productfoto
  Mline Prijs vanaf 466 € (549 €)

  Wave: individueel aanpasbaar kwaliteitsmatras met een fijne prijs!

  Dit kan ook interessant voor jou zijn:

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.