Uw slaap is belangrijk voor ons!

Beste matras voor zijslapers

De beste matrassen voor zijslapers

Laatst bijgewerkt op: 18.05.2020 Luuk 3 Min.

Wat is het beste matras voor zijslapers? De meeste mensen slapen op hun rug of op hun zij. Zijslapers hebben het voordeel boven rugslapers dat de kans op snurken kleiner is. Ze hebben echter vaker te maken met rug-, heup- en nekpijn als ze het verkeerde matras hebben gekozen.

Ons team van Matrassencheck heeft voor u de belangrijkste punten op een rijtje gezet waarop de zijslaper moet letten bij het kopen van een matras. Daarnaast hebben we een classificatie gemaakt van welke matrassen het meest geschikt zijn.

Beste matras voor zijslapers
 • Overzicht
 • Stabiliteit & Ondersteuning
 • Vermijd: Bekkenrotatie
 • Kussen
 • De juiste hardheid
 • Samengevat: de belangrijkste punten

Top 3 matrassen voor zijslapers:

Stabiliteit & Ondersteuning

Het ideale matras voor zijslapers heeft een goede tot zeer goede stabiliteit en ondersteuning. De stabiliteit moet niet worden verward met de mate van hardheid of met het slaapgevoel. Een zacht matras kan net zo goed of zelfs stabieler zijn dan een hard matras.

Het gevaar van een ongeschikt matras voor zijslapers is dat de wervelkolom niet goed uitgelijnd is. Dit moet in ieder geval worden vermeden, zodat u geen pijn in de nek en rug krijgt.

Uw matras moet daarom niet te hard of te zacht zijn. Welke hardheid voor u het beste is hangt af van uw lichaamsgewicht. U moet niet te veel in het matras zakken, omdat uw wervelkolom anders niet in de normale positie ligt maar scheef.

beste matras voor zijslaper

Goede ondersteuning is voor een zijslaper belangrijk. De slaaphouding van een zijslaper is niet altijd hetzelfde. Soms slaapt u als zijslaper met uw benen opgetrokken, soms niet.

Soms is slechts één been opgetrokken. Uw matras moet u in elke positie goed ondersteunen zodat uw wervelkolom goed recht blijft en dus gezond. Het licht zakken op bepaalde plaatsen en speciale ondersteuning op andere plaatsen is erg belangrijk.

Hiervoor zijn speciale ligvlakken, zoals de 7-ergonomische lig-zones, nuttig. Deze indeling zorgt ervoor dat het hoofd beter wordt ondersteund en de zijslaper iets meer in het matras zakt in het gebied rond de schouders en de nek. Zo blijft uw ruggengraat in de normale positie.

Bovendien moet het matras van een zijslaper een hoge punt-elasticiteit hebben en een goede vermindering van de drukpunten. Dit zorgt voor een aangename nachtrust zonder fysiek ongemak.

Vermijd: Bekkenrotatie

Een probleem dat zijslapers vaak hebben, is de bekkenrotatie. Dit is het gevolg van de verplaatsing van de rugspieren en de lumbale wervelkolom.

Er ontstaat een draaiing wanneer u het bovenlichaam in de tegenovergestelde richting van het onderlichaam draait. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Beste matras voor zijslapers met proefslaper

Om te beginnen kunt u dit voorkomen door een kussen tussen uw benen te klemmen terwijl u slaapt. De juiste keuze van het matras voor zijslapers is erg belangrijk.

Uw matras moet u ondersteunen om pijn te voorkomen. De criteria zijn: wervelkolom, gewicht en de mate van wegzakken.

Kussen

Naast het kiezen van het juiste matras voor zijslapers, speelt ook het kiezen van het juiste kussen een grote en doorslaggevende rol. Het beste matras helpt u niet als uw hoofd niet goed wordt ondersteund vanwege een slecht kussen. Dan wordt u al snel wakker met hevige pijn in de nek.

U moet daarom op zoek naar een kussen dat uw hoofd en nek goed kan ondersteunen. U moet echter oppassen dat het niet te groot en hard is.

Vooral kussens gemaakt van latex of memory foam zijn goed geschikt. Ze zorgen ervoor dat het kussen goed past bij de vorm van uw hoofd en dat de druk wordt goed wordt verdeeld.

Kleine tip: om een bekkenrotatie te voorkomen, kunt u ook een kussen klemmen tussen uw benen, aangezien de wervelkolom dan in een gezonde positie blijft.

We hebben het muun kussen en het eve kussen getest en u kunt de gedetailleerde testrapporten vinden op onze blog.

De juiste hardheid

Het vinden van de juiste graad van hardheid voor een zijslaper-matras is vaak erg moeilijk. Dit omdat de meeste innovatieve fabrikanten hun matrassen meestal geen speciale hardheid geven voor zijslapers, maar liever een matras maken voor iedereen (one-fits-all matras).

Dit betekent natuurlijk niet dat een one-fits-all matras voor sommige mensen niet te zacht of te hard wordt gevonden. Zoals u in onze reviews van verschillende matrassen kunt zien, classificeren we de matrassen altijd op een hardheidsschaal van 1-10, op deze basis willen we ons ook hier oriënteren.

hardheid matras zijslaper

Al met al zouden we u als zijslaper een iets zachter matras aanraden, dat een gemiddelde sterkte heeft van ongeveer 4-6 punten op onze schaal. Zwaardere mensen zouden een harder model moeten kiezen (6-8).

Tegelijkertijd moet het matras goede ondersteuning bieden. Dit zal u helpen om de druk op uw nek en rug te verlichten. Het is belangrijk dat het matras zich goed aanpast aan uw lichaam en de druk gelijkmatig verdeelt. Als het matras dat niet doet, zakt u te diep in het matras.

Een zacht matras met een goede drukontlasting en een hoge puntelasticiteit zorgt ervoor dat uw lichaam op bepaalde punten dieper in de matras kan zinken. Het verdeelt de druk en ondersteunt andere punten, waardoor uw wervelkolom in een gezonde positie blijft.

Aan de andere kant zal een matras dat te hard is, u te weinig laten zakken in het matras. Als zijslaper is het erg belangrijk dat uw matras zich goed aan uw lichaamsbouw aanpast, zodat u een aangename en rustgevende slaap kunt ervaren.

Een zacht of middelhard matras maakt het gemakkelijk om er in te zakken en zal zich goed kunnen aanpassen aan uw lichaam.

De juiste matrassen hardheidDit verdeelt de druk op het matras en vermindert vervelende drukpunten. Het is belangrijk dat u niet te veel in het matras wegzakt, maar ook niet het gevoel heeft dat u op een plank slaapt.

Hoogwaardige schuimmatrassen voldoen vooral aan deze criteria. Idealiter zou het matras voor zijslapers moeten bestaan uit traagschuim, latexschuim of gelschuim. Het moet ook een stabiele basislaag hebben in de vorm van koud schuim of PUR-schuim.

Samengevat: de belangrijkste punten

Matrassencheck raadt u aan om op de volgende punten te letten bij het kopen van een matras als u een zijslaper bent:

 • goede stabiliteit
 • hoge puntelasticiteit
 • zachte tot gemiddelde hardheid (4-6 van de 10 punten op de hardheidsschaal)
 • goede stabiliteit en een goede drukontlasting om vervorming van het bekken te voorkomen
 • goed aanpassingsvermogen
 • Ondersteunende lig-zones (bijvoorbeeld een schouderzone)
 • Een goed kussen

Ook interessant...

Beste matras voor rugslapers

Beste matras voor rugslapers

Voor rugslapers is een matras met uitstekende stabiliteit cruciaal. Het zorgt ervoor dat uw wervelkolom bij uitstek is uitgelijnd.

Bekijken
Het beste matras voor buikslapers

Het beste matras voor buikslapers

Ons team van Matrassencheck heeft voor u de belangrijkste punten op een rijtje gezet waarop u moet letten bij de volgende aankoop van een matras als buikslaper.

Bekijken

Ook interessant...

 • Beste matras voor rugslapers

  Beste matras voor rugslapers

  Voor rugslapers is een matras met uitstekende stabiliteit cruciaal. Het zorgt ervoor dat uw wervelkolom bij uitstek is uitgelijnd.

  Bekijken
 • Het beste matras voor buikslapers

  Het beste matras voor buikslapers

  Ons team van Matrassencheck heeft voor u de belangrijkste punten op een rijtje gezet waarop u moet letten bij de volgende aankoop van een matras als buikslaper.

  Bekijken

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën