Jouw slaap is belangrijk voor ons!

Beste matras voor zijslapers

De beste matrassen voor zijslapers

Remco

Laatst bijgewerkt op: 01.05.2021 3 Min.

De meeste mensen slapen op hun rug of op hun zij. Zijslapers hebben het voordeel boven rugslapers dat de kans op snurken kleiner is. Ze hebben echter vaker te maken met rug-, heup- en nekpijn als ze de verkeerde matras kiezen en onvoldoende ondersteuning krijgen. Zijslapers hebben stevige ondersteuning nodig omdat ze anders te ver doorzakken.

Zijslapers zijn het best gediend met stevige koudschuimmatrassen, of pocketveringmatrassen met individueel verpakte veren. Deze modellen bieden voldoende veerkracht en ondersteuning - natuurlijk zijn er grote verschillen op het vlak van prijs en kwaliteit.

Ons team van Matrassencheck heeft voor u de belangrijkste punten waar de zijslaper moet letten bij het kopen van een matras op een rijtjes gezet. Daarnaast hebben we drie matrassen geselecteerd die volgens ons het beste geschikt zijn voor zijslapers.

Beste matras voor zijslapers
 • Overzicht
 • Stabiliteit en ondersteuning
 • Bekkenproblemen voorkomen
 • Kussen
 • De juiste hardheid
 • Samengevat: de belangrijkste punten

Onze aanbevelingen voor matrassen voor zijslapers

Waar moeten zijslapers op letten?

 • Zorg dat de matras voldoende stevigheid en ondersteuning biedt.
 • Ga bij voorkeur voor een matras met hogere hardheidsgraad
 • Koudschuim of individueel verpakte pocketveren zijn het meest geschikt
 • Koop steeds een matras online zodat je deze gratis thuis kunt uitproberen
 • Combineer eventueel je matras met een goede topmatras voor nog meer ondersteuning
 • Ook een goed (verstelbare) lattenbodem kan belangrijk zijn voor zijslapers
Consumentenbond testwinnaar
Emma O2 matras op het bed

Emma O2

Emma O2

De Emma O2 combineert de beste eigenschappen van verschillende soorten schuim voor een goede balans tussen zachtheid, comfort en ondersteuning. Deze matras is de beste volgens de Consumentenbond.

Als je echt op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de Emma O2 iets voor jou.

Dit is de beste matras van 2020 volgens de Consumentenbond. Hij biedt goede ventilatie en vochtafvoer in een betaalbare matras.

De Emma O2 in een notendop

De Emma O2 scoort in de test van de Consumentenbond erg hoog op levensduur en ligeigenschappen. Ook de drukverdeling en stabiliteit zijn bovengemiddeld. Deze matras is dankzij de relatief lage prijs en goede leveringsvoorwaarden heel aantrekkelijk.

De duurzame gebruikte materialen zorgen voor voldoende slaapcomfort ongeacht je lichaamsgewicht of slaaphouding.

Het koudschuim van de Emma O2 vormt zich naar je lichaam zodat je precies daar waar je het nodig hebt voldoende ondersteuning krijgt, zonder dat je te diep wegzakt of in een ongezonde houding te liggen komt.

Ook in onze test scoort deze matras enorm positief. Hij biedt een goede combinatie tussen comfort, zachtheid, een aangenaam slaapklimaat (door de goede ventilatie) en veerkracht.

De uitstekende leveringsvoorwaarden van Emma spelen ook een rol in onze beslissing om de Emma O2 uit te roepen tot onze nieuwe favoriete matras.

25% korting met "CHECK25"*

Ravensberger ERGOspring

Ravensberger ERGOspring

Ravensberger ERGOspring

Matras met een zeer hoge SG: 72 kg/m³, hoogwaardige combinatie pocketveren en latexschuim met zeven comfortzones.

De ERGOspring® is ongetwijfeld van de meest hoogwaardige matrassen, met een ongeëvenaard soortelijk gewicht van 72 kg/m3 en een combinatie van individueel verpakte pocketveren en latexschuim.

De matras is onderverdeeld in maar liefst 7 zones en biedt daarmee de best mogelijke lichaamsondersteuning.

 

De Ravensberger ERGOspring in een notendop

Deze pocketveringmatras heeft een bijzonder hoog soortelijk gewicht, wat betekent dat de ERGOspring niet alleen duurzaam is, maar ook een stevige, volledige lichaamsondersteuning biedt.

Het model is zowel geschikt voor gebruik met een lattenbodem als in een boxspring. De combinatie van verschillende materialen - individueel verpakte pocketveren en dicht kwaliteitsschuim - zorgt voor een superieur comfort in verschillende zones. Daarom is deze matras ook geschikt voor mensen met rugklachten of schouderproblemen.

Een bijkomend voordeel van deze matras is de afneembare tijk (matrashoes), die gemakkelijk in de wasmachine gewassen kan worden voor optimaal comfort.

Lukas

Lukas

Lukas

De Lukas van Beter Bed bestaat uit een dikke, stevige kern van pocketveren die afgewerkt is met een toplaag van elastisch traagschuim. Zeer budgetvriendelijk.

De Lukas is ideaal voor zijslapers en zware rugslapers, omdat hij erg stevig en stabiel is en ondersteuning biedt in zeven verschillende comfortzones. Zo wordt het bekken maximaal ondersteund en voorkom je problemen met de wervelkolom.

De Lukas in een notendop

Deze matras sprong ons in het oog omwille van de zeer aantrekkelijke prijs (€ 179,00) voor de geleverde kwaliteit. Het flexibele ontwerp is prima geschikt voor zij- en rugslapers en voor gebruik met verschillende soorten bedbodems.

De Lukas beschikt over een kern van 260 pocketveren per m² die zich allemaal onafhankelijk van elkaar aan de vorm van je lichaam aanpassen. Dankzij deze verenkern is de matras goed ventilerend en krijg je uitstekende temperatuurcontrole, ook in de zomer.

Het model is afgewerkt met een toplaag van traagschuim, dat extra zachtheid en een nauwgezette ondersteuning van alle lichaamszones biedt. Het enige nadeel van deze matras is dat hij enkel als eenpersoonsmodel beschikbaar is - in een dubbel bed kun je eventueel twee matrassen naast elkaar leggen.

Kopen bij Beter Bed*

Stabiliteit en ondersteuning

De ideale matras voor zijslapers heeft een goede tot zeer goede stabiliteit en ondersteuning. De stabiliteit moet niet worden verward met de stevigheidsgraad of met het slaapgevoel. Een zachte matras kan net zo goed of zelfs stabieler zijn dan een harde matras.

Het gevaar van een matras van slechte kwaliteit voor zijslapers, is een slechte uitlijning van de wervelkolom. Dit moet in ieder geval worden vermeden, zodat u geen pijn in de nek en rug krijgt.

Uw matras moet daarom niet te hard of te zacht zijn. Welke hardheid voor u het beste is hangt af van uw lichaamsgewicht. U moet niet te veel in het matras zakken, omdat uw wervelkolom anders niet in de normale positie ligt maar scheef.

beste matras voor zijslaper

Goede ondersteuning is voor een zijslaper belangrijk. De slaaphouding van een zijslaper is niet altijd hetzelfde. Soms slaapt u als zijslaper met uw benen opgetrokken, soms niet.

Soms is slechts één been opgetrokken. Uw matras moet u in elke positie goed ondersteunen zodat uw wervelkolom goed recht blijft en dus gezond.

Hiervoor is het zinvol dat de matras verschillende ligvlakken biedt (bv. de zeven slaapzones). Deze indeling zorgt ervoor dat het hoofd beter wordt ondersteund en de zijslaper iets meer in het matras zakt in het gebied rond de schouders en de nek. Zo blijft uw ruggengraat in een gezonde positie.

Bovendien moet het matras van een zijslaper een hoge punt-elasticiteit hebben en voldoende drukverlichting bieden. Dit zorgt voor een aangename nachtrust zonder fysiek ongemak.

Bekkenproblemen voorkomen

Een probleem dat zijslapers vaak hebben, is de bekkendraaiing. Dit is het gevolg van de verplaatsing van de rugspieren en de lumbale wervelkolom.

Er ontstaat een draaiing wanneer u het bovenlichaam in de tegenovergestelde richting van het onderlichaam draait. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Beste matras voor zijslapers met proefslaper

Om te beginnen kunt u dit voorkomen door een kussen tussen uw benen te klemmen terwijl u slaapt. De juiste keuze van het matras voor zijslapers is erg belangrijk.

Uw matras moet u steeds voldoende ondersteunen om pijn te voorkomen. Kies daarom een van onze drie favorieten, zo weet u zeker dat u kwaliteit krijgt aan een degelijke prijs.

Kussen

Naast het kiezen van het juiste matras voor zijslapers, speelt ook het kiezen van het juiste kussen een grote en doorslaggevende rol. Het beste matras helpt u niet als uw hoofd niet goed wordt ondersteund vanwege een slecht kussen. Dan wordt u al snel wakker met hevige pijn in de nek.

U moet daarom op zoek naar een kussen dat uw hoofd en nek goed kan ondersteunen. U moet echter oppassen dat het niet te groot en hard is.

Vooral kussens gemaakt van latex of memory foam zijn goed geschikt. Ze zorgen ervoor dat het kussen goed past bij de vorm van uw hoofd en dat de druk wordt goed wordt verdeeld.

Kleine tip: om een bekkenrotatie te voorkomen, kunt u ook een kussen klemmen tussen uw benen, aangezien de wervelkolom dan in een gezonde positie blijft.

We hebben het muun kussen en het eve kussen getest en u kunt de gedetailleerde testrapporten vinden op onze blog.

De juiste hardheid

Het vinden van de juiste graad van hardheid voor een zijslaper-matras is vaak erg moeilijk. Dit omdat de meeste innovatieve fabrikanten hun matrassen meestal geen speciale hardheid geven voor zijslapers, maar liever een matras maken voor iedereen (one-fits-all matras).

Dit betekent natuurlijk niet dat een one-fits-all matras voor sommige mensen niet te zacht of te hard wordt gevonden. Zoals u in onze reviews van verschillende matrassen kunt zien, classificeren we de matrassen altijd op een hardheidsschaal van 1-10, op deze basis willen we ons ook hier oriënteren.

hardheid matras zijslaper

Al met al zouden we u als zijslaper een iets zachter matras aanraden, dat een gemiddelde sterkte heeft van ongeveer 4-6 punten op onze schaal. Zwaardere mensen zouden een harder model moeten kiezen (6-8).

Tegelijkertijd moet het matras goede ondersteuning bieden. Dit zal u helpen om de druk op uw nek en rug te verlichten. Het is belangrijk dat het matras zich goed aanpast aan uw lichaam en de druk gelijkmatig verdeelt. Als het matras dat niet doet, zakt u te diep in het matras.

Een zacht matras met een goede drukontlasting en een hoge puntelasticiteit zorgt ervoor dat uw lichaam op bepaalde punten dieper in de matras kan zinken. Het verdeelt de druk en ondersteunt andere punten, waardoor uw wervelkolom in een gezonde positie blijft.

Aan de andere kant zal een matras dat te hard is, u te weinig laten zakken in het matras. Als zijslaper is het erg belangrijk dat uw matras zich goed aan uw lichaamsbouw aanpast, zodat u een aangename en rustgevende slaap kunt ervaren.

Een zacht of middelhard matras maakt het gemakkelijk om er in te zakken en zal zich goed kunnen aanpassen aan uw lichaam.

De juiste matrassen hardheidDit verdeelt de druk op het matras en vermindert vervelende drukpunten. Het is belangrijk dat u niet te veel in het matras wegzakt, maar ook niet het gevoel heeft dat u op een plank slaapt.

Hoogwaardige schuimmatrassen voldoen vooral aan deze criteria. Idealiter zou het matras voor zijslapers moeten bestaan uit traagschuim, latexschuim of gelschuim. Het moet ook een stabiele basislaag hebben in de vorm van koud schuim of PUR-schuim.

Samengevat: de belangrijkste punten

Matrassencheck raadt u aan om op de volgende punten te letten bij het kopen van een matras als u een zijslaper bent:

 • goede stabiliteit
 • hoge puntelasticiteit
 • zachte tot gemiddelde hardheid (4-6 van de 10 punten op de hardheidsschaal)
 • goede stabiliteit en een goede drukontlasting om vervorming van het bekken te voorkomen
 • goed aanpassingsvermogen
 • Ondersteunende lig-zones (bijvoorbeeld een schouderzone)
 • Een goed kussen

Kortingscodes

Gebruik de beste kortingscodes

Emma O2 matras
Onze Testwinnaar Emma O2 matras op het bed
Emma Prijs vanaf 286 € (409 €)

Emma O2: een echte winnaar. Ook volgens de Consumentenbond.

Dit kan ook interessant voor jou zijn:

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën