Uw slaap is belangrijk voor ons!

Gelschuimmatras

De gelschuimmatras - een overzicht

Laatst bijgewerkt op: 24.10.2020 Zoë 7 Min.

De gelschuimmatras is een relatief nieuwe soort matras, die vooral populair is omwille van het koele slaapgevoel en de stevige ondersteuning. Uit onze matrassentest blijkt dat slapers geldschuimmatrassen vaak zacht, elastisch en stabiel noemen. Meestal wordt gelschuim gecombineerd met andere materialenin de kern, zoals koud- of traagschuim.

Gelschuim is relatief goedkoop, wat ervoor zorgt dat deze matrassen een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding bieden voor wie een beperkt budget heeft. Vanwege het puntelastische oppervlak is het gelschuimmatras ook interessant voor mensen met orthopedische problemen.

Gelschuimmatrassen zijn gemaakt van geschuimd polyurethaan, ook wel PUR-gelschuim genoemd. Visco-gel wordt vervolgens toegevoegd aan het PUR-gelschuim. Dit zorgt voor een verbeterde puntelasticiteit en verhoogde veerkracht.

Hieronder vind je een selectie van de populairste gelschuimmatrassen in Nederland, en hun belangrijkste eigenschappen en voordelen.

gelschuim matras
 • Overzicht
 • Wat is een gelschuimmatras?
 • Voor- en nadelen
 • Onze tips
 • Welk lattenbodem
 • Matras maten
 • Onze alternatieven

Geschikt voor

 • Mensen die graag zachter liggen
 • Zijslapers
 • Mensen die liever wat koeler slapen
 • Rustige slaper
 • Mensen met rug- of nekpijn of problemen met de bloedsomloop
 • Mensen met allergieën
 • Verstelbare lattenbodems
 • Mensen die 's nachts veel transpireren

Minder geschikt voor

 • Koukleumen
 • Mensen die niet willen slapen op een zacht oppervlak
 • Buikslapers met hoog gewicht (meer dan 100 kg)
 • Lastig om te verplaatsen want deze matrassen zijn erg zwaar
 • Zeer onrustige slapers

Onze aanbevelingen voor matrassen van gelschuim

Onze favoriet
OCTAsmart HYBRID Plus

OCTAsmart HYBRID Plus

OCTAsmart HYBRID Plus

Een unieke matras die octaspringveren combineert met pocketveren en schuim in een dikke, zachte matras voor superieur slaapcomfort. Wordt gratis geleverd.

De OCTAsmart Hybrid Plus is unieke matras die octaspringveren combineert met pocketveren en schuim in een dikke, zachte matras voor superieur slaapcomfort. Wordt gratis geleverd.

De OCTAsmart HYBRID Plus in een notendop

De OCTAsmart HYBRID Plus is een matras met een bijzondere samenstelling, die we in geen enkel ander model vinden. Hij combineert namelijk pocketvering, comfortschuim en octaspringveren in 3 slimme comfortzones voor maximale ondersteuning en optimale drukverdeling.

Daarnaast is de OCTAsmart HYBRID Plus zeer licht en dus goed ventilerend, wat extra slaapcomfort betekent in de zomer aangezien de matras lekker koel blijft.

Deze matras is behoorlijk dik en duurzaam, maar heeft wel een stevig prijskaartje. Voor een een eenpersoonsmodel betaal je al gauw €320,00.

In een notendop:

 • Unieke samenstelling van drie comfortmaterialen in verschillende zones
 • Goede drukverdeling, gemiddelde hardheidsgraad
 • Geschikt voor orthopedische doeleinden/rugproblemen
 • Goede ventilatie en vochtregulering, koel slaapgevoel in de zomer
 • Ademende en hypoallergene hoes
 • Hoes wasbaar op 30 graden
Easy 1600 Elastifoam

Easy 1600 Elastifoam

Easy 1600 Elastifoam

Basismatras aan een aantrekkelijke prijs, die bestaat uit twee lagen koudschuim met goed ventilatiesysteem en wasbare matrashoes.

Ben je op zoek naar een degelijke matras aan de laagste prijs, dan is de de Easy 1600 misschien wat voor jou. Vijf comfortzones en twee lagen duurzaam koudschuim in een betaalbare, ergonomische matras.

De Easy 1600 Elastifoam in een notendop

De Easy 1600 Elastifoam is een betaalbare koudschuimmatras die vijf verschillende comfortzones bevat, en is opgebouwd uit twee afzonderlijke lagen koudschuim met ventilatiekanalen die door de kern lopen.

Het koudschuimt vormt zich perfect naar het lichaam voor maximale ondersteuning in verschillende slaaphoudingen, en dankzij het lucht- en vochtdoorlatende design worden overbodige warmte afgevoerd en krijg je steeds een goede slaaphygiëne waardoor de matras langer zijn comfort behoudt.

Het meest aantrekkelijke aan deze matras is wellicht de prijs: je vindt al een eenpersoonsmodel vanaf €119,00 bij Leen Bakker.

Badenia 7-zones koudschuimmatras met gelschuimtopper

Badenia 7-zones koudschuimmatras met gelschuimtopper

Badenia 7-zones koudschuimmatras met gelschuimtopper

De Badenia van LIDL combineert een dikke laag gelschuim met een kern van koudschuim, voor een fris slaapgevoel en comfort dat zich aan je lichaam aanpast.

Deze matras is een hybride model. De Badenia is vooral populair bij mensen die op zoek zijn naar een koele matras met goede bekkenondersteuning. Qua comfort is hij vergelijkbaar met andere LIDL-matrassen zoals de Meradiso.

De Badenia 7-zones koudschuimmatras met gelschuimtopper in een notendop

De Badenia is een behoorlijk unieke matras omwille van het gebruik van twee verschillende lagen schuim: één met gelschuim (toplaag) voor maximale koelte en elasticiteit, en een dikke kern van traagschuim in verschillende zones voor maximale ondersteuning.

Het stevige gelschuim zorgt voor goede ondersteuning van de hele wervelkolom, wat vooral belangrijk is voor zijslapers die hun rug en schouder meer belasten.

Het gelschuim absorbeert de lichaamstemperatuur, zodat warmte sneller opgenomen en afgevoerd wordt. De tijk bestaat uit lyocell (Tencel) wat eveneens zorgt voor een goed vochttransport, en kan afgenomen worden en in de wasmachine gewassen.

Deze gemiddeld stevige matras in beschikbaar in drie verschillende afmetingen (80 x 200 cm, 90 x 200 cm en 140 x 200 cm) vanaf €229,00.

Koop de Badenia bij Lidl*

Gold Pocket Deluxe Gel

Gold Pocket Deluxe Gel

Gold Pocket Deluxe Gel

Een hoogwaardige en stevige afgewerkt met een laag gelparels voor een fris slaapgevoel in zeven comfortzones. Superieur comfort aan een meerprijs.

Een hoogwaardige en duurzame matras met gelparels, een stevige pocketveringskern en een hoes van antibacteriële polyestervezel in zeven comfortzones. Hybride matras die uitstekend

De Gold Pocket Deluxe Gel in een notendop

Deze hybride gelmatras van Beter Bed is niet zo goedkoop, maar biedt wel ultieme koelte, comfort en zachtheid. De Gold Pocket Deluxe Gel is bijzonder stevig dankzij het hoge aantal pocketveren en is afgewerkt met een unieke laag comfortabel, drukverlagend Angelpearl-gel die zich perfect aanpast aan jouw lichaam en slaaphouding.

Gold Pocket Deluxe matras

Deze matras is onderverdeeld in zeven verschillende comfortzones en heeft een structuur die goed ventileert en warmte absorbeert, ideaal voor de zomer en de winter dus.

De Gold Pocket Deluxe Gel is beschikbaar in tal van afmetingen en de eenpersoonsmatras kost €349,50 (je krijgt korting als je de onderstaande knop gebruikt).

Een voordeel bij Beter Bed zijn de lage leveringskosten en de mogelijkheid om zonder verplichtingen te proefslapen.

Kopen bij Beter Bed*

Laagste prijs
Flex Cool

Flex Cool

Flex Cool

Voordelige koudschuimmatras die naast comfort ook superieure temperatuurcontrole en vochtafvoer biedt, voor een fris slaapgevoel de hele nacht lang.

Goede drukverlaging en een zacht slaapoppervlak in zeven comfortzones, gecombineerd met een ademende tijk en viscose koudschuimlagen voor een koele nachtrust.

De Flex Cool in een notendop

Met zijn 7 comfortzones biedt de Flex Cool goede ondersteuning bij de verschillende lichaamszones. Het viscose koudschuim is ontworpen voor een maximale vochtabsorptie en ventilatie, zodat je steeds fris ligt. 

Flex Cool matras

Daarnaast biedt koudschuim uitstekende drukverlaging zonder dat je stabiliteit verliest of te veel gaat doorzakken, wat niet goed zou zijn voor je wervelkolom. Daardoor is deze matras perfect geschikt voor rug-, zij- en buikslapers.

De tijk is soepel en voelt fris aan, omdat deze is gemaakt van een verkoelende, ademende stof.

Bekijk Flex Cool met 30% korting*

Wat is een gelschuimmatras?

Een gelschuimmatras bevat een laag gelparels die elasticiteit toevoegen aan de slaapoppervlak en gemakkelijk warmte opnemen voor een koel en zacht slaapcomfort.

In de meeste gelschuimmatrassen bestaat alleen de bovenste laag uit gelschuim, zoals hier in blauw wordt weergegeven. De onderste lagen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals pocketveren, koudschuim, binnenvering of comfortschuim. Deze combinaties leiden ertoe dat de gelschuimmatras verschillend aanvoelen wanneer men er op ligt.

Gelschuim is ideaal voor wie het vaak te warm heeft in bed. Het zorgt voor een betere temperatuurcontrole dan bij andere materialen en is bovendien relatief goedkoop.

Voor- en nadelen van het gelschuimmatras

Een gel-matras combineert verschillende van de positieve eigenschappen die we al kennen uit onze matrassentests: het is puntelastisch zoals een koudschuim- of memory foam-matras.

Tegelijkertijd heeft het een hoge veerkracht en is het dus duurzaam als een latexmatras. Vanwege de flexibiliteit is de gelschuimmatras geschikt voor elke lattenbodem. Het heeft ook een zeer goed ademend vermogen, vergelijkbaar met veermatrassen.

De voor- en nadelen van het gelschuimmatras zien er als volgt uit:

De voordelen

 • Zeer goede pasvorm - optimaal voor rug- en nekklachten of problemen met de bloedsomloop
  Een gelschuimmatras bestaat uit PUR-gelschuim. Dit materiaal lijkt op koud- en viscoschuim. Daarom heeft het gelschuimmatras, zoals wij hebben ervaren, een vergelijkbaar hoog niveau van conformiteit en puntelasticiteit. Dit zorgt ervoor dat uw wervelkolom in een gezonde positie blijft.

 • Vooral goed voor zijslapers
  Zijslapers hebben vaak een bijzonder puntelastisch matras nodig vanwege het verder wegzakken in het matras. Vooral als u orthopedische problemen heeft als zijslaper, kan het gelschuimmatras een interessante optie zijn.

 • Zeer goed ademend vermogen
  Het gelschuimmatras laat goed lucht door. Dit geeft het een verkoelend slaapklimaat en is daarom ook geschikt voor mensen die wat meer transpireren. Bovendien is het temperatuurneutraal: gelschuim is even zacht bij hogere en lagere temperaturen.

 • Geschikt voor elk type lattenbodem
  Het gelschuimmatras is gemaakt van flexibel materiaal en kan probleemloos worden gebruikt op verstelbare of elektrische bedframes. Uiteraard is een boxspring of een hard lattenframe geen probleem.

 • Veilig voor mensen met allergieën
  Huisstofmijten voelen zich niet op hun gemak op het gelschuimmatras. Het wordt daarom aanbevolen aan mensen met een allergie.

De nadelen

 • Zachter liggevoel
  Een gelschuimmatras is wat zachter. Veel mensen vinden dat fijn, anderen niet. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

 • U slaapt wat koeler
  Voor de meeste mensen geen probleem, voor koukleumen wel. Het slaapklimaat op het gelschuimmatras is koeler omdat de luchtcirculatie van een gelschuimmatras zeer goed is.

 • Niet ideaal voor zware buikslapers
  Als u meer dan 100 kg weegt en op uw rug of buik wilt liggen, raden wij u een tonvormig pocketveringsmatras aan. Omdat u op een gelschuimmatras vooral in het bekkengebied kunt doorzakken, wat kan leiden tot een orthopedisch probleem.

 • Zwaarder
  Gelmatrassen hebben een enorm gewicht en zijn dus moeilijk te verplaatsen.

Waar moet u op letten bij een gelschuimmatras?

1. Een hoge dichtheid

Hetzelfde geldt voor de gelschuimmatras: hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit. We raden aan om een gelschuimmatras te zoeken met een coating van minimaal RG 50 m3 / kg, bij voorkeur RG 60 m3 / kg. De schuimkern moet dan minstens RG 25 m3 / kg zijn.

2. Voldoende hoogte van het matras

Het gelschuimmatras is een zachter matras in het algemeen. Daarom zinkt u dieper in het matras naarmate de gelschuimlaag breder is.

Dit is vooral belangrijk voor zijslapers omdat ze nog dieper in het matras zinken dan rug- of buikslapers. Uw nieuwe gelschuimmatras moet daarom voldoende hoogte hebben. We adviseren een totale hoogte van minstens 15 cm.

Welk lattenbodem voor het gelschuimmatras?

1. Let op de ligzones

Om de verdeling van ligvlakken van een gelschuimmatras te ondersteunen, moet u een lattenbodem kiezen met dezelfde classificatie.

Voor een gel-schuimmatras met 7 zones adviseren we daarom een lattenbodem met 7 zones te gebruiken. Een lattenbodem met 7 zones laat het bekkengebied en de schouders iets dieper zinken en stabiliseert de rest van het lichaam.

2. Verstelbare lattenbodems

We raden een in de hoogte verstelbaar lattenbodem aan omdat het gelschuimmatras zeer aanpasbaar is. Het klampt zich vast aan de lattenbodem en is daarom optimaal geschikt voor een in hoogte verstelbare lattenbodem.

Verstelbare hoofd- en voetsecties zorgen niet alleen voor meer flexibiliteit en comfort. Ze verbeteren tevens de bloedcirculatie van ouderen en kunnen het ademen gemakkelijker maken.

Maar natuulijk is het gelschuimmatras niet alleen geschikt voor verstelbare lattenbodems. U kunt ook gewoon een vaste lattenbodem gebruiken.

3. Afstand tussen de latten

De 'Stiftung' Warentest uit Duitsland beveelt een lattenafstand aan van niet meer dan 5 cm. Op deze manier komen de eigenschappen van een hoogwaardige, gezoneerde matras beter tot hun recht.

In welke maten zijn gelschuimmatrassen verkrijgbaar?

Gebruik Standaard maat
Baby- en Kindermatrassen

70x140 cm, 60x120 cm

Singlematrassen

80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm

Tweepersoonsmatrassen

140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm, 200x200 cm

Alternatieven voor het gelschuimmatras

Het koudschuimmatras

Het gevoel op een goed koudschuimmatras te liggen is vergelijkbaar met een gelschuimmatras. Beide soorten matrassen hebben een goede puntelasticiteit en aanpassingsvermogen. Beide worden ook aanbevolen voor orthopedische problemen.

Het grootste verschil betreft het slaapklimaat. Het gelschuimmatras heeft een koeler slaapklimaat dan het koudschuimmatras. Als u liever een beetje warmer slaapt, is een goed koudschuimmatras een betere keuze. Zeer goede koudschuimmodellen zijn bijvoorbeeld Bodyguard of Emma.

Het Traagschuimmatras

Traagschuimmatrassen hebben vergelijkbare eigenschappen als gel-schuimmatrassen. Ze worden gekenmerkt door de zogenaamde Geheugenindruk: bij druk is het schuim zachter en zinkt het het lichaam.

Vanwege zijn extreem hoge aanpassingsvermogen wordt geheugenschuim gebruikt voor orthopedische doeleinden. Een zeer goed traagschuimmatras is bijvoorbeeld eve.

Het grootste verschil met gelschuim is zeker de slaapomgeving. Visco-schuimmatrassen zijn temperatuurgevoelig en u slaapt een beetje warmer. Gelschuim aan de andere kant is volledig temperatuurneutraal en ademt beter. U slaapt op een viscomatras dus warmer. Voor koukleumen absoluut een pluspunt.

Het latexmatras

Latexmatrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en bieden zeer veel comfort. Latexmatrassen van hoogwaardige natuurlijke latex hebben een zeer goede ventilatie. Het slaapklimaat op een latexmatras is dus ook koeler, vergelijkbaar met een gelschuimmatras.

Wel is het gevoel om op een latexmatras te liggen iets anders. Het voelt nogal veerkrachtig. Het gelschuimmatras daarentegen past zich meer aan. Beide matrassen zijn meestal wat zachter. Als onrustige slaper kunt u beter kiezen voor een latexmatras.

⇒ Nieuwsgierig? Vind jouw perfecte matras. Klik hier voor onze matrastententest en -reviews.

Emma matras kortingscode

Ook interessant...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën