Uw slaap is belangrijk voor ons!

Gelschuimmatras

Het Gelschuimmatras - een overzicht

Letztes Update am: 16.09.2019

Het gelschuimmatras is een van de modernste matrassoorten. In onze gelschuim-matrastest wordt het gevoel van liggen regelmatig beschreven als zacht door onze testers - vergelijkbaar met een mengsel van koud en visco-schuim. Vanwege het puntelastische oppervlak is het gelschuimmatras ook interessant voor mensen met orthopedische problemen.

Gelschuimmatrassen zijn gemaakt van geschuimd polyurethaan, ook wel PUR-gelschuim genoemd. Visco gel wordt vervolgens toegevoegd aan het PUR-gelschuim. Dit zorgt voor een verbeterde puntelasticiteit en verhoogde veerkracht.

gelschuim matras

Wat is een gelschuimmatras?

Een gelschuimmatras kan eenvoudig worden gecombineerd met andere materialen.

In de meeste gelschuimmatrassen bestaat alleen de bovenste laag uit gelschuim, zoals hier in blauw wordt weergegeven. De onderste lagen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt.

Meestal zijn dit lagen koudschuim, binnenvering of comfortschuim. Deze combinaties leiden ertoe dat de gelschuimmatras verschillende lig gevoelens heeft.

Is een gelschuimmatras ook geschikt voor u?

Geschikt voor Minder geschikt voor
 • Mensen die graag zachter liggen
 • Zijslapers
 • Mensen die liever wat koeler slapen
 • Rustige slaper
 • Mensen met rug- of nekpijn of stoornissen in de bloedsomloop
 • Mensen met allergieën
 • Verstelbare lattenbodems
 • Mensen die 's nachts veel zweten
 • Koukleumen
 • Mensen die niet willen slapen op een zacht oppervlak
 • Buikslapers met hoog gewicht (meer dan 100 kg)
 • Lastig omgaan - deze matrassen zijn erg zwaar
 • Zeer onrustige slapers

Voor- en nadelen van het gelschuimmatras

Dus een gel matras combineert positieve eigenschappen die we al kennen uit onze matrassen tests: het is puntelastische als een koudschuim of memory foam matras. Tegelijkertijd heeft het een hoge veerkracht en is het dus duurzaam als een latexmatras. Vanwege de flexibiliteit is het gelschuimmatras geschikt voor elke lattenbodem. Het heeft ook een zeer goed ademend vermogen, vergelijkbaar met veermatrassen.

De voor- en nadelen van het gelschuimmatras zien er als volgt uit:

De voordelen

 • Zeer goede pasvorm - optimaal voor rug- en nekklachten of stoornissen in de bloedsomloop
  Een gelschuimmatras bestaat uit PUR-gelschuim. Dit materiaal lijkt op koud en visco schuim. Daarom heeft het gelschuimmatras, zoals wij hebben ervaren, een vergelijkbaar hoog niveau van conformiteit en puntelasticiteit. Dit zorgt ervoor dat uw wervelkolom in een gezonde oriëntatie blijft.
 • Vooral goed voor zijslapers
  Zijslapers hebben vaak een bijzonder puntelastische matras nodig vanwege hun grotere zinkdiepte. Vooral als u orthopedische problemen als zijslaper, kan het gelschuimmatras een interessante optie zijn.
 • Zeer goed ademend vermogen
  Het gelschuimmatras laat goed lucht door. Dit geeft het een verkoelend slaapklimaat en is daarom ook geschikt voor mensen die wat meer zweten. Bovendien is het temperatuurneutraal: gelschuim is even zacht bij warme en koudere temperaturen.
 • Geschikt voor elk type lattenbodem
  Het gelschuimmatras is gemaakt van flexibel materiaal en kan probleemloos worden gebruikt op verstelbare of elektrische bedframes. Uiteraard is een boxspring of een hard lattenframe geen probleem.
 • Veilig voor mensen met allergieën
  Huisstofmijten voelen zich niet op hun gemak op het gelschuimmatras. Het wordt daarom aanbevolen aan mensen met een allergie.

De nadelen

 • Zachter liggevoel
  Een gelschuimmatras heeft de neiging om wat zachter te zijn. Veel mensen vinden dat fijn, anderen niet. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak.
 • U slaapt wat koeler
  Voor de meeste mensen geen probleem, voor koukleumen wel. Het slaapklimaat op het gelschuimmatras is koeler. Omdat de luchtcirculatie van een gelschuimmatras zeer goed is.
 • Niet ideaal voor zware buikslapers
  Als u meer dan 100 kg weegt en wilt liggen op uw rug of buik, raden wij u een tonvormig pocketveringsmatras aan. Omdat u op een gelschuimmatras vooral in het bekkengebied kunt doorzakken, wat kan leiden tot een orthopedisch probleem.
 • Zwaargewicht
  Gelmatrassen hebben een enorm gewicht en zijn moeilijk te verplaatsen.

Waar moet u op letten bij een gelschuimmatras?

1. Een hoge dichtheid

Hetzelfde geldt voor de gelschuimmatras: hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit. We raden aan om een gelschuimmatras te zoeken met een coating van minimaal RG 50 m3 / kg, bij voorkeur RG 60 m3 / kg. De schuimkern moet dan minstens RG 25 m3 / kg zijn.

2. Voldoende hoogte van het matras

Het gelschuimmatras is een zachter matras in het algemeen. Daarom zinkt u dieper in het matras, hoe breder de gelschuimlaag. Dit is vooral belangrijk voor zijslapers omdat ze nog dieper in het matras zinken dan rug- of buikslapers. Uw nieuwe gelschuimmatras moet daarom een voldoende hoogte hebben. We adviseren een totale hoogte van minstens 15 cm.

Welk lattenbodem voor het gelschuimmatras?

1. Let op de ligzones

Om de verdeling van ligvlakken van een gelschuimmatras te ondersteunen, moet u een lattenbodem kiezen met dezelfde classificatie. Voor een gel-schuimmatras met 7 zones adviseren we daarom een lattenbodem met 7 zones te gebruiken. Een lattenbodem met 7 zones laat het bekkengebied en de schouders iets dieper zinken en stabiliseert de rest van het lichaam.

2. Verstelbare lattenbodems

We raden een in de hoogte verstelbaar lattenbodem aan. Omdat de gelschuimmatras zeer aanpasbaar is. Het klampt zich vast aan het lattenbodem en is daarom optimaal geschikt voor een in de hoogte verstelbaar lattenbodem. Verstelbare hoofd- en voetsecties zorgen niet alleen voor meer flexibiliteit en comfort. Ze verbeteren de bloedcirculatie van ouderen en kunnen het ademen gemakkeiljker maken.

Maar natuulijk is het gelschuimmatras niet alleen geschikt voor verstelbare lattenbodems. U kunt ook gewoon een vaste lattenbodem gebruiken.

3. Lattenafstand

De Stiftung Warentest uit Duitsland beveelt een lattenafstand aan van niet meer dan 5 cm. Op deze manier vallen de eigenschappen van een hoogwaardige, gezoneerde matras beter op.

In welke maat zijn gelschuimmatrassen verkrijgbaar?

Gebruik Standaard maat
Baby- en Kindermatrassen

70x140 cm, 60x120 cm

Singlematrassen

80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm

Twee persoons matrassen

140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm, 200x200 cm

Alternatieven voor het gelschuimmatras

Het koudschuimmatras

Het gevoel op een goed koudschuimmatras te liggen is vergelijkbaar met een gelschuimmatras. Beide soorten matrassen hebben een goede puntelasticiteit en aanpasbaarheid. Beide worden ook aanbevolen voor orthopedische problemen.

Het grootste verschil ligt in het slaapklimaat. Het gelschuimmatras heeft een koeler slaapklimaat dan het koudschuimmatras. Als u liever een beetje warmer slaapt, is een goed koudschuimmatras een betere keuze. Zeer goede koudschuimmodellen zijn bijvoorbeeld Bodyguard of Emma.

Het Traagschuimmatras

Traagschuimmatrassen hebben vergelijkbare eigenschappen als gel-schuimmatrassen. Ze worden gekenmerkt door de zogenaamde Geheugenindruk: bij druk is het schuim zachter en zinkt het het lichaam. Vanwege zijn extreem hoge aanpassingsvermogen wordt geheugenschuim gebruikt voor orthopedische doeleinden. Een zeer goed traagschuimmatras is bijvoorbeeld eve.

Het grootste verschil met gelschuim is zeker de slaapomgeving. Visco-schuimmatrassen zijn temperatuurgevoelig en u slaapt een beetje warmer. Gelschuim aan de andere kant is volledig temperatuurneutraal en meer ademend. U slaapt op een viscomatras dus warmer. Voor koukleumen absoluut een pluspunt.

Het latexmatras

Latexmatrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en bieden zeer veel comfort. Latexmatrassen van hoogwaardige natuurlijke latex hebben een zeer goede ventilatie. Het slaapklimaat op een latexmatras is dus ook koeler, vergelijkbaar met een gelschuimmatras.

Wel is het gevoel om op een latexmatras te liggen iets anders. Het voelt nogal veerkrachtig. Het gelschuimmatras daarentegen is meer aanpasbaar. Beide matrassen zijn meestal wat zachter. Als een rusteloze slaper kunt u beter kiezen voor een latexmatras.

⇒ Nieuwsgierig? Vind jouw perfecte matras. Klik hier voor onze matrastententest en -reviews.

Ook interessant...

Lidl Meradiso

Lidl Meradiso

Het Meradiso matras van Lidl is een absoluut koopje: hij kost slechts €99,99 in de kleinste maat. Dit maakt de Meradiso het goedkoopste matras dat we ooit hebben getest.

Mehr erfahren
Emma matras original

Emma matras original

Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

Mehr erfahren
Simba matras

Simba matras

De SIMBA is een middelhoge hybride matras, die vooral als prettig werd ervaren door onze lichte en middelzware zij- en rugslapers. Vooral het enigszins veerkrachtige gevoel maakt de SIMBA uniek.

Mehr erfahren

Ook interessant...

 • Lidl Meradiso

  Lidl Meradiso

  Het Meradiso matras van Lidl is een absoluut koopje: hij kost slechts €99,99 in de kleinste maat. Dit maakt de Meradiso het goedkoopste matras dat we ooit hebben getest.

  Mehr erfahren
 • Emma matras original

  Emma matras original

  Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

  Mehr erfahren
 • Simba matras

  Simba matras

  De SIMBA is een middelhoge hybride matras, die vooral als prettig werd ervaren door onze lichte en middelzware zij- en rugslapers. Vooral het enigszins veerkrachtige gevoel maakt de SIMBA uniek.

  Mehr erfahren

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.