Gelschuimmatras

Het gelschuimmatras - een overzicht (2023)

Laatst bijgewerkt op: 08.09.2023 Geschatte leestijd: 7 Min.

Het gelschuimmatras is populair vanwege zijn koele slaapgevoel en stevige ondersteuning. 🥶💪

Het is een vrij nieuwe matrassoort en de ontwikkeling is nog in volle gang.

Vrijwel alle gelschuimmatrassen zijn hybride matrassen.

Het gelschuim wordt namelijk gecombineerd met andere materialen in de kern, zoals koudschuim of pocketveren.

Benieuwd of een gel matras iets voor jou is?

Hieronder vind je een selectie van de populairste gelschuimmatrassen in Nederland, en hun belangrijkste eigenschappen en voordelen.

gelschuim matras

De beste gelschuimmatrassen

Geschikt voor

 • Mensen die graag zachter liggen

 • Zijslapers

 • Mensen die liever wat koeler slapen

 • Rustige slaper

 • Mensen met rug- of nekpijn of problemen met de bloedsomloop

 • Verstelbare lattenbodems

 • Mensen die 's nachts veel transpireren

Minder geschikt voor

 • Koukleumen

 • Mensen die niet willen slapen op een zacht oppervlak

 • Buikslapers die zwaar van gewicht zijn (meer dan 100 kg)

 • Lastig om te verplaatsen want deze matrassen zijn erg zwaar

 • Zeer onrustige slapers
Beste slaapklimaat

Lidl Badenia koudschuimmatras

De Badenia van LIDL combineert een dikke laag gelschuim met een kern van koudschuim, voor een fris slaapgevoel en comfort dat zich aan je lichaam aanpast.

Dit matras is een hybride model. De Badenia is vooral populair bij mensen die op zoek zijn naar een koel matras met goede bekkenondersteuning. Qua comfort is hij vergelijkbaar met andere LIDL-matrassen zoals de Livarno.

Het Badenia matras is uniek door het gebruik van twee verschillende soorten schuim: een toplaag van gelschuim voor optimale koelheid en elasticiteit, en een kern van dicht, in zones verdeeld traagschuim voor maximale ondersteuning.

Deze stevige gelschuimlaag ondersteunt de gehele wervelkolom uitstekend, wat vooral ideaal is voor zijslapers die extra belasting op hun rug en schouders ervaren.

Het gelschuim neemt de lichaamstemperatuur op, waardoor warmte snel wordt geabsorbeerd en afgevoerd. De hoes van het matras, gemaakt van lyocell (Tencel), bevordert efficiënt vochttransport. Bovendien is deze hoes afneembaar en wasbaar in de wasmachine.

Beste zachte Lidl matras

Lidl Hn8 Supreme schuimmatras

De HN8 van Lidl combineert een kern van stevig koudschuim met een dikke bovenlaag van gelschuim. Het biedt goede ventilatie en is dan ook geschikt voor de warmere slaper.

Het gelschuim neemt de lichaamswarmte snel op wat vooral in de zomer voor een frisser slaapgevoel zorgt.

Dit koudschuimmatras van Lidl is uitgerust met een unieke 4 cm dikke traagschuimlaag voor extra comfort.

De toplaag van viscoschuim volgt de contouren en bewegingen van het lichaam en biedt optimale ondersteuning aan het bekken en de wervelkolom, dankzij de hoge elasticiteit.

De tijk is geurwerend, anti-allergisch en antibacterieel, en kan eenvoudig worden afgenomen en in de wasmachine gewassen.

Gelschuim is ideaal voor wie het vaak te warm heeft in bed, of voor wie extra ligcomfort zoekt tegen een redelijke prijs.

Koop bij Lidl*249 €

Hoe we testen

Om jou van het beste advies te voorzien, worden de slaapproducten uitvoerig getest door ons veelzijdige team, dat honderden uren ervaring heeft met het beoordelen en testen van eigenschappen als duurzaamheid, ligcomfort en ergonomie. Producten die succesvol zijn getest, ontvangen ons Matrassencheck-keurmerk.

Weten hoe we precies te werk gaan? Bekijk dan ons volledige testproces.

Naar producten die we (nog) niet persoonlijk hebben getest, doen we uitgebreid onderzoek. Daarnaast werken we samen met deskundige slaapexperts, zodat jij verzekerd bent van relevante, betrouwbare informatie die je op weg helpt naar een betere nachtrust.

Wat is een gelschuimmatras?

Een gelschuimmatras bevat een laag gelparels die elasticiteit toevoegen aan de slaapoppervlak en gemakkelijk warmte opnemen voor een koel en zacht slaapcomfort.

Gelschuimmatrassen zijn gemaakt van geschuimd polyurethaan, ook wel PUR-gelschuim genoemd. Visco-gel wordt vervolgens toegevoegd aan het PUR-gelschuim. Dit zorgt voor een verbeterde puntelasticiteit en verhoogde veerkracht.

In de meeste gelschuimmatrassen bestaat alleen de bovenste laag uit gelschuim, zoals je goed kan zien op de afbeelding hieronder.

gelschuimmatras lagen
Een gel matras: alleen de bovenste laag bestaat uit gelschuimparels.

De onderste lagen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals pocketveren, koudschuim, binnenvering of comfortschuim.

Deze combinaties leiden ertoe dat de gelschuimmatras verschillend aanvoelen wanneer men er op ligt.

Gelschuim is ideaal voor wie het vaak te warm heeft in bed. Het zorgt voor een betere temperatuurcontrole dan bij andere materialen en is bovendien relatief goedkoop.

Dit zorgt ervoor dat deze matrassen een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding bieden voor wie een beperkt budget heeft.

Vanwege het puntelastische oppervlak kan het gelschuimmatras ook interessant zijn voor mensen met orthopedische problemen.

Let op: de drukverlagende werking bij gelschuim is minder dan bij traagschuim. Voor heftige lichamelijke klachten raden wij daarom een traagschuimmatras aan.

Voor- en nadelen van het gelschuimmatras

Een gel-matras combineert verschillende van de positieve eigenschappen die we al kennen uit onze matrassentests: het is puntelastisch zoals een koudschuim- of memory foam-matras.

Tegelijkertijd heeft het een hoge veerkracht en is het dus duurzaam als een latexmatras. Vanwege de flexibiliteit is de gelschuimmatras geschikt voor elke lattenbodem. Het heeft ook een zeer goed ademend vermogen, vergelijkbaar met veermatrassen.

De voor- en nadelen van het gelschuimmatras zien er als volgt uit:

De voordelen

 • Zeer goede pasvorm - optimaal voor rug- en nekklachten of problemen met de bloedsomloop
  Een gelschuimmatras bestaat uit PUR-gelschuim. Dit materiaal lijkt op koud- en viscoschuim. Daarom heeft het gelschuimmatras, zoals wij hebben ervaren, een vergelijkbaar hoog niveau van conformiteit en puntelasticiteit. Dit zorgt ervoor dat jouw wervelkolom in een gezonde positie blijft.

 • Vooral goed voor zijslapers
  Zijslapers hebben vaak een bijzonder puntelastisch matras nodig vanwege het verder wegzakken in het matras. Vooral als je orthopedische problemen heeft als zijslaper, kan het gelschuimmatras een interessante optie zijn.

 • Zeer goed ademend vermogen
  Het gelschuimmatras laat goed lucht door. Dit geeft het een verkoelend slaapklimaat en is daarom ook geschikt voor mensen die wat meer transpireren. Bovendien is het temperatuurneutraal: gelschuim is even zacht bij hogere en lagere temperaturen.

 • Geschikt voor elk type lattenbodem
  Het gelschuimmatras is gemaakt van flexibel materiaal en kan probleemloos worden gebruikt op verstelbare of elektrische bedframes. Uiteraard is een boxspring of een hard lattenframe geen probleem.

 • Veilig voor mensen met allergieën
  Huisstofmijten voelen zich niet op hun gemak op het gelschuimmatras. Het wordt daarom aanbevolen aan mensen met een allergie.

De nadelen

 • Zachter liggevoel
  Een gelschuimmatras is wat zachter. Veel mensen vinden dat fijn, anderen niet. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

 • Je slaapt wat koeler
  Voor de meeste mensen geen probleem, voor koukleumen wel. Het slaapklimaat op het gelschuimmatras is koeler omdat de luchtcirculatie van een gelschuimmatras zeer goed is.

 • Niet ideaal voor zware buikslapers
  Als je meer dan 100 kg weegt en op je rug of buik wilt liggen, raden wij u een tonvormig pocketveringsmatras aan. Omdat je op een gelschuimmatras vooral in het bekkengebied kunt doorzakken, wat kan leiden tot een orthopedisch probleem.

 • Zwaarder
  Gelmatrassen hebben een enorm gewicht en zijn dus moeilijk te verplaatsen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een gelschuimmatras?

Let bij het kopen van je gelschuimmatras in ieder geval op de volgende twee punten. 👇

1. Een hoge dichtheid

Hetzelfde geldt voor de gelschuimmatras: hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit. We raden aan om een gelschuimmatras te zoeken met een coating van minimaal RG 50 m3 / kg, bij voorkeur RG 60 m3 / kg. De schuimkern moet dan minstens RG 25 m3 / kg zijn.

2. Voldoende hoogte van het matras

Het gelschuimmatras is een zachter matras in het algemeen. Daarom zink je dieper in het matras naarmate de gelschuimlaag dikker is.

Dit is vooral belangrijk voor zijslapers omdat ze nog dieper in het matras zinken dan rug- of buikslapers.

Je nieuwe gelschuimmatras moet daarom voldoende dik zijn. We adviseren een totale dikte van minstens 15 cm.

Welk lattenbodem voor het gelschuimmatras?

Let op de volgende punten bij het kiezen van een lattenbodem voor je gelschuimmatras. 👇

1. Let op de ligzones

Om de verdeling van ligvlakken van een gelschuimmatras te ondersteunen, moet je een lattenbodem kiezen met dezelfde classificatie.

Voor een gel-schuimmatras met 7 zones adviseren we daarom een lattenbodem met 7 zones te gebruiken. Een lattenbodem met 7 zones laat het bekkengebied en de schouders iets dieper zinken en stabiliseert de rest van het lichaam.

2. Verstelbare lattenbodems

We raden een in de hoogte verstelbaar lattenbodem aan omdat het gelschuimmatras zeer aanpasbaar is. Het klampt zich vast aan de lattenbodem en is daarom optimaal geschikt voor een in hoogte verstelbare lattenbodem.

Verstelbare hoofd- en voetsecties zorgen niet alleen voor meer flexibiliteit en comfort. Ze verbeteren tevens de bloedcirculatie van ouderen en kunnen het ademen gemakkelijker maken.

Maar natuulijk is het gelschuimmatras niet alleen geschikt voor verstelbare lattenbodems. U kunt ook gewoon een vaste lattenbodem gebruiken.

3. Afstand tussen de latten

De 'Stiftung Warentest' uit Duitsland, de evenknie van de Nederlandse Consumentenbond, beveelt een lattenafstand aan van niet meer dan 5 cm.

Op deze manier komen de eigenschappen van een hoogwaardige, gezoneerde matras beter tot hun recht.

In welke maten zijn gelschuimmatrassen verkrijgbaar?

Gebruik Standaard maat
Baby- en Kindermatrassen

70x140 cm, 60x120 cm

Singlematrassen

80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm

Tweepersoonsmatrassen

140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm, 200x200 cm

Alternatieven voor het gelschuimmatras

Gelschuimmatras vergelijken met andere materialen?

Slim! Zo weet je zeker dat je het beste matras voor jou kiest.

Wij kunnen je in de juiste richting helpen door wat materialen te vergelijken.

Het koudschuimmatras

Het gevoel op een goed koudschuimmatras te liggen is vergelijkbaar met een gelschuimmatras. Beide soorten matrassen hebben een goede puntelasticiteit en aanpassingsvermogen. Beide worden ook aanbevolen voor orthopedische problemen.

Het grootste verschil betreft het slaapklimaat. Het gelschuimmatras heeft een koeler slaapklimaat dan het koudschuimmatras. Als u liever een beetje warmer slaapt, is een goed koudschuimmatras een betere keuze. Zeer goede koudschuimmodellen zijn bijvoorbeeld de matrassen van Emma.

Het traagschuimmatras

Traagschuimmatrassen hebben vergelijkbare eigenschappen als gel-schuimmatrassen. Ze worden gekenmerkt door de zogenaamde Geheugenindruk: bij druk is het schuim zachter en zinkt het het lichaam.

Vanwege zijn extreem hoge aanpassingsvermogen wordt geheugenschuim gebruikt voor orthopedische doeleinden. Een zeer goed traagschuimmatras is bijvoorbeeld de Hypnia Comfort Plus.

Het grootste verschil met gelschuim is zeker de slaapomgeving. Visco-schuimmatrassen zijn temperatuurgevoelig en u slaapt een beetje warmer. Gelschuim aan de andere kant is volledig temperatuurneutraal en ademt beter. U slaapt op een viscomatras dus warmer. Voor koukleumen absoluut een pluspunt.

Het latexmatras

Latexmatrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en bieden zeer veel comfort. Latexmatrassen van hoogwaardige natuurlijke latex hebben een zeer goede ventilatie. Het slaapklimaat op een latexmatras is dus ook koeler, vergelijkbaar met een gelschuimmatras.

Wel is het gevoel om op een latexmatras te liggen iets anders. Het voelt nogal veerkrachtig. Het gelschuimmatras daarentegen past zich meer aan. Beide matrassen zijn meestal wat zachter. Als onrustige slaper kunt u beter kiezen voor een latexmatras.

⇒ Nieuwsgierig? Vind jouw perfecte matras. Klik hier voor een overzicht van onze best geteste matrassen.

Gelschuimmatras - Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat het gelschuimmatras ideaal is voor wie op zoek is naar een koeler slaapklimaat.

Daarnaast heeft gelschuim genoeg goede eigenschappen:

 • Veerkrachtig
 • Drukverlagend
 • Comfortabel

Er wordt nog relatief weinig gebruik gemaakt van gelschuim door fabrikanten, maar wie weet verandert dit in de toekomst snel.

Toch zijn er al een paar mooie (relatief goedkope) modellen verkrijgbaar!

De beste gelschuimmatrassen - onze favorieten

Robert slaapexpert

Robert

Managing Director

Een goede nachtrust doet wonderen. Door 's nachts heerlijk te slapen, kun jij vol energie aan elke nieuwe dag beginnen. Ik help jou hier graag bij! Door het geven van tips, adviezen en informatie over alles wat met slaap te maken heeft, hoop ik dat jij zelf kan zorgen voor een fantastische nachtrust. Meer weten? Neem dan contact met me op via robert@airi.media.

Heeft dit artikel je geholpen?
Ja
Nee

Bedankt voor je feedback! Meer tips, advies en kortingscodes ontvangen? ➔ Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback verzonden - bedankt!
Het versturen van je feedback is helaas niet gelukt. Probeer het nog een keer.

Waarom ons vertrouwen?

Bij het beoordelen van producten zijn betrouwbaarheid en vertrouwen belangrijke aandachtspunten. Waarom wij geloven dat jij op Matrassencheck kunt vertrouwen?

 • Speciale testfaciliteit: We hebben wereldwijd meer dan 180 producten getest en sinds kort een eigen testfaciliteit opgezet, die uitgerust is met de modernste apparatuur om de prestaties van de slaapproducten te analyseren.
 • Goedgekeurd door slaapexperts: We werken samen met internationale slaapexperts, die ons team trainen, onze artikelen beoordelen en ons waardevolle inzichten geven op het gebied van slaapgezondheid.
 • Professioneel netwerk: We zijn nauw verbonden met fabrikanten en slaapmerken, waardoor we inzicht hebben in de nieuwste producten, trends en technologiën.
 • Europese marktleider: We zijn met trots de nummer 1 review-website van Europa en maken deel uit van een uitgebreid netwerk dat wereldwijd blijft groeien.

Hoewel onze websites jaarlijks miljoenen bezoekers krijgen, draait het bij ons niet om de cijfers. Zorgen dat de beste keuzes op slaapgebied voor iedereen toegankelijk zijn, dat is waar we voor staan.

>180 producten getest

>19836 uur aan onderzoek

>6 miljoen mensen vertrouwen ons

7 experts

#1 op de Europese markt

Dit kan ook interessant voor jou zijn...
  s

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Bol.com, Coolblue, HEMA en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.