Uw slaap is belangrijk voor ons!

Wat is het soortelijk gewicht?

Soortelijk gewicht: een indicatie van kwaliteit en duurzaamheid

Laatst bijgewerkt op: 24.06.2020 Frans 5 Min.

Bij de beschrijving van een matrassen staat vaak een aanduiding "SG". Dit is het zogenaamde soortelijke gewicht.

Het soortelijk gewicht geeft het gewicht van uw matras per kubieke meter, uitgedrukt in kg/m3. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de dichtheid van het materiaal en hoe duurzamer de matras. De dichtheid is daarom een belangrijk kwaliteitskenmerk.

De dichtheid is vooral belangrijk voor schuimmatrassen, zoals koudschuim, latex, visco of gelmatrassen. Daarnaast wordt de dichtheid van een matras ofwel als de gemiddelde waarde van alle schuimlagen vermeld, ofwel wordt de dichtheid van elke laag afzonderlijk gegeven.

Wat is het soortelijk gewicht?
  • Overzicht
  • Definitie
  • Hoe bereken ik het soortelijk gewicht van een matras?
  • Waarom aandacht besteden aan de SG?
  • Houdbaarheid
  • Productie
  • Consumentenbond

Soortelijk gewicht in het kort

Wat is het soortelijk gewicht precies?

  • Het soortelijk gewicht van de matras - ook wel het ruimtelijk gewicht genoemd - geeft aan hoeveel kilo massa in één kubieke meter (schuim) is gebruikt. Een typische dichtheidswaarde van een matras is daarom bijvoorbeeld 40 kg/m³.

Waarom is deze waarde belangrijk?

  • Het soortelijk gewicht geeft een indicatie van de levensduur van een matras. Hoe hoger de SG-waarde, hoe langer de matras zal meegaan.
Onze favoriet
Emma Original matras

Emma Original

Emma Original

Een zeer zachte schuimmatras met goede klimaatregulering. Biedt aangename ondersteuning, zeker voor lichtere personen.

De Emma Original is een van de populairste matrassen in Nederland. Het model bestaat uit hoogwaardig schuim in verschillende lagen voor maximale puntelasticiteit en ondersteuning.

De Emma Original in een notendop

De Emma Original is een state-of-the-art traagschuimmatras die onderverdeeld is in verschillende comfortzones en uit meerdere lagen Airgocell-, HRX- en traagschuim bevat. Deze combinatie van verschillende comfortlagen zorgt voor een optimale ondersteuning van alle lichaamsdelen en zones.

Deze matras heeft een gemiddelde stevigheidsgraad en is daarom ook geschikt voor de meeste slaaptypes en -houdingen. Het elastische materiaal past zich perfect aan je lichaam aan. 

De hoes van de matras is gemaakt van een uniek en vochtregulerend materiaal en is perfect wasbaar in de wasmachine voor een optimale slaaphygiëne. Dankzij de speciale antislipvlakken van de Emma Original blijft de matras goed liggen op elke ondergrond.

De gebruikte materialen in deze matras zijn van hoge kwaliteit en erg duurzaam, waardoor de matras bovengemiddeld lang meegaat.

-24% op alles met "CHECK24"*

Ravensberger ERGOspring

Ravensberger ERGOspring

Ravensberger ERGOspring

Matras met een zeer hoge SG: 72 kg/m³, hoogwaardige combinatie pocketveren en latexschuim met zeven comfortzones.

De ERGOspring® is ongetwijfeld van de meest hoogwaardige matrassen, met een ongeëvenaard soortelijk gewicht van 72 kg/m3 en een combinatie van individueel verpakte pocketveren en latexschuim.

De matras is onderverdeeld in maar liefst 7 zones en biedt daarmee de best mogelijke lichaamsondersteuning.

 

De Ravensberger ERGOspring in een notendop

Deze pocketveringmatras heeft een bijzonder hoog soortelijk gewicht, wat betekent dat de ERGOspring niet alleen duurzaam is, maar ook een stevige, volledige lichaamsondersteuning biedt.

Het model is zowel geschikt voor gebruik met een lattenbodem als in een boxspring. De combinatie van verschillende materialen - individueel verpakte pocketveren en dicht kwaliteitsschuim - zorgt voor een superieur comfort in verschillende zones. Daarom is deze matras ook geschikt voor mensen met rugklachten of schouderproblemen.

Een bijkomend voordeel van deze matras is de afneembare tijk (matrashoes), die gemakkelijk in de wasmachine gewassen kan worden voor optimaal comfort.

Slow Motion 6

Slow Motion 6

Slow Motion 6

De Slow Motion is een hoogwaardige traagschuimmatras met SG80 die een kern van pocketveren bevat en dat combineert met twee lagen traagschuim voor maximale ondersteuning.

Ben je op zoek naar hoogwaardig comfort in een matras die geschikt is voor alle soorten bedden dan is de Slow Motion 6 misschien wel wat voor jou. Dit is niet meteen de goedkoopste matras, maar je krijgt wel optimaal comfort met goede ondersteuning dankzij de kern van individueel verpakte pocketveren en de deklaag van viscoschuim.

De Slow Motion 6 in een notendop

De Slow Motion 6 is zeker en vast niet de goedkoopste matras, maar combineert wel optimaal comfort met goede ondersteuning dankzij de combinatie van pocketveren en traagschuim in een 26 cm hoge matras met een dikke afdeklaag van visco-elastisch schuim. Ideaal voor buik-, zij- en rugslapers tot 140 kilogram die op zoek zijn naar een duurzaam product en bereid zijn om daar een meerprijs voor te betalen.

Je kunt deze matras 100 dagen bij je thuis uitproberen en hem kosteloos retourneren moest hij je toch niet bevallen. Bovendien heb je recht op 10 jaar garantie. De tijk van de matras kan afgenomen worden en is wasbaar op 60 graden.

15% Korting bij Beter Bed*

Beste koop
Wave

Wave

Wave

Deze koudschuimmatras in de middelste prijsklasse blinkt uit omdat hij een goede ondersteuning en veel stabiliteit biedt.

De Wave biedt een golf aan slaapcomfort en relaxatie in je slaapkamer. Deze koudschuimmatras in de middelste prijsklasse blinkt uit omdat hij een goede ondersteuning en veel stabiliteit biedt.

De Wave in een notendop

Als stabiliteit en ondersteuning voor jou prioriteit zijn, dan is de Wave misschien we de beste matras voor jou. Het koudschuim in de matras past zich volledig aan jouw lichaam aan, waardoor je geen topmatras meer nodig hebt. De Aircomfort-toplaag zorgt voor extra zachtheid.

Koop de Wave bij Beter Bed*

Definitie van soortelijk gewicht

Het soortelijk gewicht (SG) van de schuimmatrassen is een kwaliteitskenmerk. Het geeft informatie over hoe lang een matras meegaat en heeft dus invloed op de kwaliteit van de matras.

Het soortelijk gewicht, als getal, geeft dus aan hoeveel kilo massa van materiaal in een kubieke meter schuim in de matraskern zit verwerkt.

Hoe bereken ik het soortelijk gewicht van een matras?

Geen vermelding van de dichtheid in de specificaties van de fabrikant of verkoper? Geen probleem. We hebben een eenvoudige methode waarmee u het soortelijk van elke matras kunt berekenen.

Soortelijk gewicht (SG) = Totaalgewicht van de matraskern in kilogram / het volume van de matras in kubieke meter

Als u deze formule toepast kunt u het soortelijk gewicht van de matras te weten komen. Deze waarde bevindt zich meestal tussen de 15 en de 120 voor matrassen.

Waarom moet ik bij een matras op het soortelijk gewicht letten?

Waarom is de dichtheid van een matras afhankelijk van het soortelijk gewicht?

Het volumegewicht is een cruciaal kwaliteitskenmerk van matrassen. Het is een sleutelcijfer dat de duurzaamheid weerspiegelt. Hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit en de duurzaamheid van de schuimmatras.

Tegelijkertijd kan het ook een effect hebben op de hardheid van de matras, al is dit niet altijd het geval. Dit komt omdat hoe hoger de dichtheid van de matras, hoe zwaarder het verwerkte schuim en hoe hoger de elasticiteit van de matras.

De hardheidsgraad van de matras is echter ook afhankelijk van andere factoren zoals het gebruikte materiaal en de structuur (een of meerdere verschillende lagen).

Wij bevelen een matras met een minimaal soortelijk gewicht van 35 kg/m3 aan voor duurzaamheid.

Hoelang gaat mijn nieuwe matras mee?

Als u op zoek bent naar een kwaliteitsmatras die niet na korte tijd versleten is en lang meegaat, moet u vooral letten op het soortelijk gewicht van een matras voordat u het koopt. Natuurlijk spelen ook andere factoren, zoals de kwaliteit van het gebruikte materiaal en het onderhoud, een belangrijke rol.

Veel moderne schuimmatrassen bestaan uit meerdere schuimlagen met verschillende dichtheden en samenstellingen. levensduur van deze matrassen is zeer moeilijk in te schatten, omdat de verschillende lagen een andere materiaaldichtheid en soortelijk gewicht hebben.

Al met al geldt hier natuurlijk hetzelfde: Hoe hoger de dichtheid in de afzonderlijke lagen, hoe langer de matras bruikbaar zal zijn.

Soortelijk gewicht) in kg/m³ Voorziene levensduur
Tot 25 tot 2 jaar
30 tpt 3 jaar
35 5-6 jaar
40 6-8 jaar
50+ 10 jaar of langer

Natuurlijk zijn deze waarden ook afhankelijk van andere factoren, zoals uw lichaamsgewicht of de intensiteit van het gebruik.

Hoe beter u voor uw matras zorgt, hoe langer deze zal meegaan. Over het algemeen geldt dat koud- en traagschuimmatrassen langer meegaan dan pocketveringmatrassen.

Een goede matras moet minstens 6 jaar meegaan. Wij raden in geen geval aan om een matras langer dan 8 of zelfs maar 10 jaar te gebruiken. Dit zal de kwaliteit van uw slaap en gezondheid niet ten goede komen.

Het soortelijk gewicht bij de productie

Voor de productie van schuimmatrassen wordt synthetisch polyurethaan, ook wel PU of PUR genoemd, gebruikt. Dit is een chemische stof die bestaat uit polyol, een soort alcohol, en isocyanaat.

Tijdens het productieproces wordt lucht in het polyurethaan opgesloten. De hoeveelheid van deze poriën bepaalt het soortelijk gewicht, de dichtheid, de puntelasticiteit en het 'geheugeneffect' van de matras.


Wat zeggen experts over het soortelijk gewicht?

Matrassenexperts en consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond houden rekening met verschillende factoren waaronder de dichtheid, materiaalkwaliteit en ook het soortelijk gewicht.

Als er tijdens de schuimproductie relatief veel lucht wordt opgevangen in de cellen van de matras, heeft het materiaal dus een lagere dichtheid. Dit heeft enerzijds het voordeel dat de matras wat luchtdoorlatender wordt en dus beter ademt.

Aan de andere kant is een matras met een laag soortelijk gewicht (minder dan 35 kg/m³) vatbaarder voor onstabiliteit. Dit heeft een negatief effect op de levensduur van de matras.

Het tegenovergestelde geldt voor een matras met een hoge dichtheid (meer dan 40 kg/m³). Omdat hier minder lucht wordt opgesloten, kunt u een warmer slaapklimaat verwachten.

Tegelijkertijd is de dichtheid van deze matras hoger, waardoor de matras stabieler blijft. Een matras met een zeer hoge dichtheid (vanaf 60 kg/m³) kan dus 10 jaar of zelfs langer zijn oorspronkelijke vorm behouden.

Een voorbeeld van een matras met zeer hoge dichtheid en soortelijk gewicht is de Ravensberger ERGOspring.

Koop de Ravensberger ERGOspring*

Soortelijk gewicht voor topmatrassen

Het volumegewicht is natuurlijk ook erg belangrijk voor matrastoppers. Hoe hoger het soortelijk gewicht hier, des te duurzamer de topmatras..

Het is echter belangrijk te begrijpen dat de dichtheid van een topper niet zo hoog hoeft te zijn als die van een matras. Omdat een matrastopper het slaapcomfort van de matras alleen maar vergroot en voorkomt dat de matras verslijt, is een relatief laag volumegewicht meestal voldoende.

Bekijk de beste matrastoppers

Conclusie

Matrassen die een hoge SG-waarde hebben, zijn vaak van hoge kwaliteit. Ze gaan langer meer, hun veerkracht en de draagkracht zijn groter. Daarom is het belangrijk om deze informatie altijd op te zoeken of te vragen voor u een matras koopt.

Enkele voorbeelden van matrassen met een hoog soortelijk gewicht zijn de Emma One of de Ravensberger ERGOspring.

Met de hardheidsgraad van een matras heeft het soortelijk gewicht niet altijd iets te maken, al is er soms wel een relatie Een matras met een hoge SG-graad kan hard of zacht aanvoelen, dit heeft ook te maken met het gebruikte soort schuim en de kwaliteit.. Het werkelijke verschil is meestal de ondersteuning die de matras biedt.

Kortingen en deals

Shop met de beste kortingen

Emma O2 matras
Testwinnaar gereduceerd Emma O2 matras op het bed
Emma Prijs vanaf 303 € (399 €)

*Bespaar 24% op alles met code "CHECK24"

Wave matras Wave
Prijs vanaf 359 €

Beter Bed

Kortingscodes

Bekijk ook ...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën