🎉Emma viert feest!

Tot 55% korting op ALLE Emma producten! 💰

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

Wat is het soortelijk gewicht?

Soortelijk gewicht: een indicatie van kwaliteit en duurzaamheid

Laatst bijgewerkt op: 07.07.2021 Frans 5 Min.

Bij de beschrijving van een matrassen staat vaak een aanduiding "SG". Dit is het zogenaamde soortelijke gewicht.

Het soortelijk gewicht geeft het gewicht van uw matras per kubieke meter, uitgedrukt in kg/m3. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de dichtheid van het materiaal en hoe duurzamer de matras. De dichtheid is daarom een belangrijk kwaliteitskenmerk.

De dichtheid is vooral belangrijk voor schuimmatrassen, zoals koudschuim, latex, visco of gelmatrassen. Daarnaast wordt de dichtheid van een matras ofwel als de gemiddelde waarde van alle schuimlagen vermeld, ofwel wordt de dichtheid van elke laag afzonderlijk gegeven.

Wat is het soortelijk gewicht?
 • Overzicht
 • Definitie
 • Hoe bereken ik het soortelijk gewicht van een matras?
 • Waarom aandacht besteden aan de SG?
 • Houdbaarheid
 • Productie
 • Consumentenbond

  Soortelijk gewicht in het kort

  Wat is het soortelijk gewicht precies?

  • Het soortelijk gewicht van de matras - ook wel het ruimtelijk gewicht genoemd - geeft aan hoeveel kilo massa in één kubieke meter (schuim) is gebruikt. Een typische dichtheidswaarde van een matras is daarom bijvoorbeeld 40 kg/m³.

  Waarom is deze waarde belangrijk?

  • Het soortelijk gewicht geeft een indicatie van de levensduur van een matras. Hoe hoger de SG-waarde, hoe langer de matras zal meegaan.
  Consumentenbond testwinnaar
  Emma O2 matras op het bed

  Emma O2

  Emma O2

  De Emma O2 is het beste matras van 2021! Door de verschillende soorten schuimlagen, heeft dit matras uitstekende ligeigenschappen.

  Als je echt op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de Emma O2 iets voor jou.

  Dit is de beste matras van 2020 volgens de Consumentenbond. Hij biedt goede ventilatie en vochtafvoer in een betaalbare matras.

  De Emma O2 in een notendop

  De Emma O2 scoort in de test van de Consumentenbond erg hoog op levensduur en ligeigenschappen. Ook de drukverdeling en stabiliteit zijn bovengemiddeld. Deze matras is dankzij de relatief lage prijs en goede leveringsvoorwaarden heel aantrekkelijk.

  De duurzame gebruikte materialen zorgen voor voldoende slaapcomfort ongeacht je lichaamsgewicht of slaaphouding.

  Het koudschuim van de Emma O2 vormt zich naar je lichaam zodat je precies daar waar je het nodig hebt voldoende ondersteuning krijgt, zonder dat je te diep wegzakt of in een ongezonde houding te liggen komt.

  Ook in onze test scoort deze matras enorm positief. Hij biedt een goede combinatie tussen comfort, zachtheid, een aangenaam slaapklimaat (door de goede ventilatie) en veerkracht.

  De uitstekende leveringsvoorwaarden van Emma spelen ook een rol in onze beslissing om de Emma O2 uit te roepen tot onze nieuwe favoriete matras.

  45% korting met "CHECK25"*

  Beste koop
  MLine Wave productfoto

  MLine Wave

  MLine Wave

  De MLine Wave is een uniek matras! Het is individueel verstelbaar - jij bepaalt wat de stevigheid van je matras is... handig, toch?

  De MLine Wave is een kwalitatief zeer goed matras. Je kan het matras op 4 verschillende manieren aanpassen.

  Het matras is hiermee geschikt voor iedere slaper.

  De MLine Wave in een notendop

  Als stabiliteit en ondersteuning voor jou belangrijk zijn, dan is de Wave misschien wel het beste matras voor jou. 

  Het koudschuim in het matras past zich volledig aan jouw lichaam aan, waardoor je geen topmatras meer nodig hebt.

  De Aircomfort-toplaag zorgt bovendien voor extra zachtheid.

  15% korting bij MLine *

  Extra comfortabel
  Hypnia Welzijn Supreme

  Hypnia Welzijn Supreme

  Hypnia Welzijn Supreme

  De Hypnia Welzijn Supreme is een extra dik en heerlijk comfortabel matras, die tegen een zachte prijs verkocht wordt.

  Op de Hypnia Welzijn Supreme heb je gegarandeerd een heerlijke nachtrust. De 5 schuimlagen bieden niet alleen comfort, maar ook uitstekende lichaamsondersteuning.

  Dit premium matras bestaat uit pocketveren, een latex-laag, traagschuim, honingraatschuim en steunschuim.

  De Hypnia Welzijn Supreme in een notendop

  De Hypnia Welzijn Supreme is een lekker dik matras met een totale hoogte van 30 cm.

  De 5 verschillende lagen van de matras zorgen voor een extra comfortabele beleving.

  Bovendien zijn de 7 comfort-zones volgens onze testers een fijne toevoeging aan de matras. Deze verlichten drukpunten en bieden goede ondersteuning voor elk lichaamsdeel.

  De matrashoes is gemaakt van bamboevezels die goede bescherming bieden tegen warmte en vocht. Bovendien voelt de stof heerlijk zacht aan.

  Tot slot zijn alle materialen OEKO-Tex gecertificeerd. Zo weet jij zeker dat je op een gezond matras slaapt.

  45% korting bij Hypnia*

  Premium tip
  Mline Slow Motion 6 matras

  Slow Motion 6

  Slow Motion 6

  Een hybride matras ontwikkeld door MLine. Er worden pocketveren en HR-schuim gebruikt, die zorgen voor een unieke slaapbeleving.

  De slow motion 6 van MLine is een uniek matras

  Het is een prijswinnend matras volgens de Consumentenbond, maar ook zeker volgens onze testslapers.

  De Slow Motion 6 in een notendop

  De Slow Motion 6 is zeker en vast niet de goedkoopste matras, maar combineert wel optimaal comfort met goede ondersteuning dankzij de combinatie van pocketveren en traagschuim in een 26 cm hoge matras met een dikke afdeklaag van visco-elastisch schuim.

  Mline Slow Motion 6 matras

  Ideaal voor buik-, zij- en rugslapers tot 140 kilogram die op zoek zijn naar een duurzaam product en bereid zijn om daar een meerprijs voor te betalen.

  Je kunt deze matras 100 dagen bij je thuis uitproberen en hem kosteloos retourneren moest hij je toch niet bevallen.

  Bovendien heb je recht op 10 jaar garantie. De tijk van de matras kan afgenomen worden en is wasbaar op 60 graden.

  25% korting bij MLine *

  Definitie van soortelijk gewicht

  Het soortelijk gewicht (SG) van de schuimmatrassen is een kwaliteitskenmerk. Het geeft informatie over hoe lang een matras meegaat en heeft dus invloed op de kwaliteit van de matras.

  Het soortelijk gewicht, als getal, geeft dus aan hoeveel kilo massa van materiaal in een kubieke meter schuim in de matraskern zit verwerkt.

  Hoe bereken ik het soortelijk gewicht van een matras?

  Geen vermelding van de dichtheid in de specificaties van de fabrikant of verkoper? Geen probleem. We hebben een eenvoudige methode waarmee u het soortelijk van elke matras kunt berekenen.

  Soortelijk gewicht (SG) = Totaalgewicht van de matraskern in kilogram / het volume van de matras in kubieke meter

  Als u deze formule toepast kunt u het soortelijk gewicht van de matras te weten komen. Deze waarde bevindt zich meestal tussen de 15 en de 120 voor matrassen.

  Waarom moet ik bij een matras op het soortelijk gewicht letten?

  Waarom is de dichtheid van een matras afhankelijk van het soortelijk gewicht?

  Het volumegewicht is een cruciaal kwaliteitskenmerk van matrassen. Het is een sleutelcijfer dat de duurzaamheid weerspiegelt. Hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit en de duurzaamheid van de schuimmatras.

  Tegelijkertijd kan het ook een effect hebben op de hardheid van de matras, al is dit niet altijd het geval. Dit komt omdat hoe hoger de dichtheid van de matras, hoe zwaarder het verwerkte schuim en hoe hoger de elasticiteit van de matras.

  De hardheidsgraad van de matras is echter ook afhankelijk van andere factoren zoals het gebruikte materiaal en de structuur (een of meerdere verschillende lagen).

  Wij bevelen een matras met een minimaal soortelijk gewicht van 35 kg/m3 aan voor duurzaamheid.

  Hoelang gaat mijn nieuwe matras mee?

  Als u op zoek bent naar een kwaliteitsmatras die niet na korte tijd versleten is en lang meegaat, moet u vooral letten op het soortelijk gewicht van een matras voordat u het koopt. Natuurlijk spelen ook andere factoren, zoals de kwaliteit van het gebruikte materiaal en het onderhoud, een belangrijke rol.

  Veel moderne schuimmatrassen bestaan uit meerdere schuimlagen met verschillende dichtheden en samenstellingen. levensduur van deze matrassen is zeer moeilijk in te schatten, omdat de verschillende lagen een andere materiaaldichtheid en soortelijk gewicht hebben.

  Al met al geldt hier natuurlijk hetzelfde: Hoe hoger de dichtheid in de afzonderlijke lagen, hoe langer de matras bruikbaar zal zijn.

  Soortelijk gewicht) in kg/m³ Voorziene levensduur
  Tot 25 tot 2 jaar
  30 tpt 3 jaar
  35 5-6 jaar
  40 6-8 jaar
  50+ 10 jaar of langer

  Natuurlijk zijn deze waarden ook afhankelijk van andere factoren, zoals uw lichaamsgewicht of de intensiteit van het gebruik.

  Hoe beter u voor uw matras zorgt, hoe langer deze zal meegaan. Over het algemeen geldt dat koud- en traagschuimmatrassen langer meegaan dan pocketveringmatrassen.

  Een goede matras moet minstens 6 jaar meegaan. Wij raden in geen geval aan om een matras langer dan 8 of zelfs maar 10 jaar te gebruiken. Dit zal de kwaliteit van uw slaap en gezondheid niet ten goede komen.

  Het soortelijk gewicht bij de productie

  Voor de productie van schuimmatrassen wordt synthetisch polyurethaan, ook wel PU of PUR genoemd, gebruikt. Dit is een chemische stof die bestaat uit polyol, een soort alcohol, en isocyanaat.

  Tijdens het productieproces wordt lucht in het polyurethaan opgesloten. De hoeveelheid van deze poriën bepaalt het soortelijk gewicht, de dichtheid, de puntelasticiteit en het 'geheugeneffect' van de matras.


  Wat zeggen experts over het soortelijk gewicht?

  Matrassenexperts en consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond houden rekening met verschillende factoren waaronder de dichtheid, materiaalkwaliteit en ook het soortelijk gewicht.

  Als er tijdens de schuimproductie relatief veel lucht wordt opgevangen in de cellen van de matras, heeft het materiaal dus een lagere dichtheid. Dit heeft enerzijds het voordeel dat de matras wat luchtdoorlatender wordt en dus beter ademt.

  Aan de andere kant is een matras met een laag soortelijk gewicht (minder dan 35 kg/m³) vatbaarder voor onstabiliteit. Dit heeft een negatief effect op de levensduur van de matras.

  Het tegenovergestelde geldt voor een matras met een hoge dichtheid (meer dan 40 kg/m³). Omdat hier minder lucht wordt opgesloten, kunt u een warmer slaapklimaat verwachten.

  Tegelijkertijd is de dichtheid van deze matras hoger, waardoor de matras stabieler blijft. Een matras met een zeer hoge dichtheid (vanaf 60 kg/m³) kan dus 10 jaar of zelfs langer zijn oorspronkelijke vorm behouden.

  Een voorbeeld van een matras met zeer hoge dichtheid en soortelijk gewicht is de Ravensberger ERGOspring.

  Koop de Ravensberger ERGOspring*

  Soortelijk gewicht voor topmatrassen

  Het volumegewicht is natuurlijk ook erg belangrijk voor matrastoppers. Hoe hoger het soortelijk gewicht hier, des te duurzamer de topmatras..

  Het is echter belangrijk te begrijpen dat de dichtheid van een topper niet zo hoog hoeft te zijn als die van een matras. Omdat een matrastopper het slaapcomfort van de matras alleen maar vergroot en voorkomt dat de matras verslijt, is een relatief laag volumegewicht meestal voldoende.

  Bekijk de beste matrastoppers

  Conclusie

  Matrassen die een hoge SG-waarde hebben, zijn vaak van hoge kwaliteit. Ze gaan langer meer, hun veerkracht en de draagkracht zijn groter. Daarom is het belangrijk om deze informatie altijd op te zoeken of te vragen voor u een matras koopt.

  Enkele voorbeelden van matrassen met een hoog soortelijk gewicht zijn de Emma One of de Ravensberger ERGOspring.

  Met de hardheidsgraad van een matras heeft het soortelijk gewicht niet altijd iets te maken, al is er soms wel een relatie Een matras met een hoge SG-graad kan hard of zacht aanvoelen, dit heeft ook te maken met het gebruikte soort schuim en de kwaliteit.. Het werkelijke verschil is meestal de ondersteuning die de matras biedt.

  Bekijk ook ...

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.