👑 Prinsjesdag deals! 

Emma: tot 50% korting | Tempur: tot 50% korting ðŸ’°

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

Matras Reinigen

Matras Reinigen

Laatst bijgewerkt op: 07.07.2021 Joos 4 Min.

We liggen een groot deel van ons leven op een matras en tijdens het slapen transpireren we enorm veel.💧

Het regelmatig reinigen van je matras is daarom essentieel. In dit artikel leggen wij uit hoe je dit doet.

We geven 10 tips die jou zullen helpen om je matras in topconditie houden.

Lees het hieronder! 👇

Matras Reinigen

Matras Reinigen: 10 tips

  1. Lucht de matras

  2. Schoonmaken met een tapijtreiniger

  3. Gebruik bakingsoda

  4. Was de matrashoes

  5. Stofzuig de matras

  6. Gebruik een topmatras

  7. Gebruik een onderdeken

  8. Keer de matras regelmatig om

  9. Onderhoud de matrasbodem

  10. Bescherm de bodem

Lekker slapen op je matras

De hele dag of nacht op je bed liggen, dat is pas lekker. Zo afgezonderd van de buitenwereld, alleen jij, je kussen, je beddengoed en je comfortabele matras. Maar tijdens het slapen transpireert ons lichaam behoorlijk. Hier probeert je matras zo goed als mogelijk mee om te gaan. Toch kan je na verloop van tijd lelijke vlekken op in je matras krijgen. Veel mensen vragen zich af hoe je dan je matras kan reinigen. Zo'n vlek schoonmaken is namelijk niet zo makkelijk.

Een nieuw matras nodig?

Bovendien hopen bacteriën zich op in je matras die voor een vervelende jeuk kunnen zorgen. Het voorkomen van huisstofmijten is essentieel.

Het is daarom van belang dat jij de matras van tijd tot tijd reinigt. Je brengt ongeveer een derde van je leven door op een matras en het is duur om elke 5 tot 8 jaar een nieuw matras aan te schaffen. Maar als je de matras goed onderhoudt en hem regelmatig schoonmaakt, kan je zijn levensduur aanzienlijk verlengen.

Een schoon matras

Een schoon matras je een goed gevoel, waardoor je slaap ook aangenamer is. Het goed zorgen voor je matras is daarom fijn voor jezelf en wij hebben we 10 unieke tips die je daarbij kunnen helpen. Want slaap is lekkerder als dat wordt gedaan op een schoon goed.

1. Je matras laten luchten

Na een goede nachtrust is het beter je matras te laten zitten en dit te luchten in plaats van dat je het direct opmaakt. Dit is in huis een goede manier.

Het beste is eigenlijk om je matras voor 72 uur te laten luchten in de zon. Maar je gebruikt het dagelijks, dus dat is onmogelijk. Wat wel kan is het elke dag wanneer je naar werk of school gaat het gewoon te laten zitten, liefst met de ramen open. Dit geeft je matras ook tijd om te drogen.

2. Je matras schoonmaken met een tapijtreiniger

Het lijkt misschien vreemd dat je een tapijtreiniger gaat gebruiken om je matras schoon te maken maar dit is één van de beste methodes. Het beste is om je matras tenminste 2 keer per jaar te reinigen met een tapijtreiniger. Ongezonde sporen van schimmel en meeldauw kunnen zich in de matras verzamelen vanwege temperatuurveranderingen in de kamer. Er leven ook nog heel wat fokorganismen zoals huisstofmijt in ons matras en deze voeden zich met dode, menselijke huidcellen. Als je vuil en insecten niet van je matras haalt, kunnen de effecten schadelijk zijn voor je gezondheid en dit kan zorgen voor allergieën en ademhalingsproblemen. Als je hier al last van hebt kan het nog schadelijker zijn voor je gezondheid.

Zet je matras staande tegen de muur. Stoom het eerst en spray het oppervlak daarna in met tapijtreinigingsmiddel. Maak de matras niet te nat, want dat kan zorgen voor schimmels en bovendien kost het meer tijd om te drogen. Laat het vervolgens 5 minuten inwerken. Daarna schrob je de vlekken met een borstel en een schone doek. Verwijder het vocht en vuil daarna met een stofzuiger en laat die kant van de matras drogen voordat je de matras omdraait om de andere kant schoon te maken. Draai de matras om en stoom het net zoals u deed bij de andere zijde. Pas ook de rest van de stappen toe die hiervoor zijn genoemd. Reinig de vier smalle zijden van de matras. Laat de matras daarna volledig drogen en leg het na het drogen weer op de basis.

3. Bakingsoda gebruiken voor alle vlekken

Bakingsoda, ook wel bakzout, zuiveringszout of natriumcarbonaat genoemd, is een fijn wit poeder dat zowel gebruikt kan worden als schoonmaakmiddel en als ingrediënt voor het laten rijzen van je koek of pizzadeeg. Bakingsoda is makkelijker te gebruiken en ook milieuvriendelijker, want het wordt uit de natuur gehaald als het mineraal nacolhiet. Bakingsoda één van de beste opties is om je matras te reinigen te maken, omdat het in tegenstelling tot andere chemische schoonmaakmiddelen het je geen kans geeft tot het oplopen van neurologische aandoeningen. Een beetje warm water gebruiken is ook een goed idee. Ook heb je weinig last van een vervelende geur.

Haal je beddengoed van je matras en strooi er daarna wat bakingsoda op. Laat het er voor enkele uren op liggen en laat het inwerken. Azijn, 10% citroenzuur of 10% oxaalzuur zijn goede producten voor het reinigen van hardnekkige vlekken van een matras. Maar bakingsoda is gemakkelijker en dit haalt ook de geurtjes weg. Als je het voor enkele uren laat liggen treed zijn inwerking op. Ga er daarna met een stofzuiger overheen om het van je matras af te krijgen.

4. Je matrashoes wassen

De meeste matrassen hebben een matrashoes die je eraf kan halen en wassen.

Je matrashoes, ook wel tijk genoemd, kan je het best schoon krijgen door het in de wasmachine te doen. Er is altijd een waslabel die vaak aan de binnenkant van de rits zit. Hierop staat vermeld of het geschikt is voor de wasmachine en wat de beste wasvoorschriften zijn.

5. Stofzuig je matras elk weekend

Verwijder stof en huisstofmijt door de bovenkant van het matras schoon te zuigen met een stofzuiger.

Maak er een gewoonte van om elk weekend of om de twee weken zowel de boven als de onderkant van je matras met een krachtige stofzuiger te zuigen. Je matras kan heel gauw stof opvangen, dus daarom is het goed om het regelmatig te stofzuigen.

6. Gebruik een topmatras

Een topmatras heeft een heleboel voordelen. Het is comfortabeler, kleiner en daarom makkelijker om te keren en te wassen. Het neemt het gewicht af van je matras waardoor hij langer meegaat. Daarnaast kan een tweepersoons topmatras handig zijn als je hem bovenop 2 éénpersoonsmatrassen legt. In een tweepersoonsbed heb je dan geen last meer van de kier tussen de 2 onderliggende matrassen.

Een topmatras plaats je bovenop je matras.

7. Het gebruiken van een onderdeken

Los van dat een onderdeken goed is voor je matras, is het veel beter voor jou als individu. Het heeft namelijk een extra zachte ondergrond waardoor het je slaapcomfort verhoogt. Het is vergelijkbaar met een topmatras, maar is dunner en warmer.

Als je een wollen onderdeken heb leg je de wollen zijden bovenop. Bij ander materiaal zoals katoen, dons of synthetisch maakt het niet echt uit. Je legt eenvoudig de onderdeken op je matras en het elastiek bij de punten stop je onder je matras. Zo blijft je onderdeken goed op zijn plek zitten. Daarna maak je zoals normaal jouw bed op.

Stofzuig je onderdeken om de 3 dagen want deze absorbeert zweet, waardoor zout achterblijft in de vorm van kristallen.

Een katoenen of synthetische onderdeken kan je waarschijnlijk gewoon maandelijks wassen in de wasmachine. Kijk hiervoor altijd eerst even op het waslabel voor de juiste wasvoorschriften. Als je een wollen onderdeken hebt, dan kun je deze beter niet wassen in de wasmachine. Laat deze stomen met een tapijtreiniger.

8. Uw matras regelmatig omkeren

Het is slim als je de matras regelmatig keert, want dit verlengt de levensduur, laat uw matras vervluchten, vertraagt kuilvorming en houdt het matras hygiënisch.

Schuimmatrassen moeten tenminste 2 keer per maand gedraaid worden, want deze zijn gevoelig voor kuilvorming.

Matrassen met pocketveren verliezen niet snel hun veerkracht. Maar op die veren van pocketveren liggen altijd 1 of meerdere schuimlagen om het slapen comfortabeler te maken. En die schuimlagen zijn uiteraard wel gevoelig voor kuilvorming. Omdat ze dunner zijn, zijn ze gevoeliger voor kuilvorming dus daarom is het van belang dat je matrassen met pocketveren regelmatig keert.

Ligt er een goedkope polyetherschuim op je pockets, dan is het beter je matras tenminste 3 keer per maand te draaien. Bij een koudschuim-, latex- of traagschuimlaag is het voldoende om je matras 6 keren per jaar te draaien of keren.

Iemand met een zwaar lichaamsgewicht moet zijn matras ook regelmatig keren, want hierdoor is er meer kans op kuilvorming dan bij een matras van een lichter persoon.

Als je veel transpireert is het ook goed dat je de matras regelmatig omkeert.

9. Je bodem onderhouden

Houd uw bedbodem schoon en gebruik een matrasbeschermer op uw bedbodem. Dit verdeelt het gewicht van het matras en voorkomt het insnijden van de latten in het matras. Als u een boxspring bedbodem heeft, is het aan te raden deze regelmatig te stofzuigen omdat een boxspring veel stof vasthoudt.

Plaats een bedbodem onder uw matras. Oude kledingstukken of oude baddoeken kunnen ook dienen als bedbodem.

10. Uw matras beschermen

Bescherm je matras tegen vocht en vuil die rechtstreeks in het matras worden opgenomen door een beschermlaag te plaatsen tussen de lakens en matras. Matrassen zijn gevoelig voor vocht en kunnen makkelijk bevlekt raken. Om te voorkomen dat het gevlekt wordt, kun je het beste een matrasbeschermer aanschaffen. Als je de andere tips hebt gelezen, heb je gezien hoe het matras het beste schoon te maken is, en dat duurt even. Matrasbeschermers absorberen alle vocht die je lichaam verliest. En het kan zomaar voorkomen dat je ook nog op een dag per ongeluk wat op je bed laat vallen. Dit absorbeert de matrasbeschermer ook. Zo voorkom je schimmelvorming en vreemde geurtjes.

Plaats een matrasbeschermers tussen je matras en bedbodem. Dit beschermt je matras tegen beschadiging, vocht en andere vloeistoffen. Bovendien zorgt het ervoor zorgen dat jouw slaap nog lekkerder wordt.

Dit kan ook interessant voor u zijn:

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.