Uw slaap is belangrijk voor ons!

Matrastoppers of dekmatrassen

De beste matrastoppers: een overzicht

Laatst bijgewerkt op: 24.10.2020 Luuk 5 Min.

Je matras ligt niet helemaal lekker en je bent toe aan een upgrade? Dan hebben wij raad. De beste manier om meer comfortabel te slapen voor weinig geld, is met een matrastopper of dekmatras.

Met dit eenvoudige accessoire kun je direct een aantal problemen met uw matras oplossen.

De basismaterialen voor de topper zijn o.a. visco-schuim, gelschuim of koudschuim. We hebben verschillende populaire toppers van verschillende materialen online besteld en zijn deze gedurende enkele weken getest.

Dit zijn onze ervaringen en meningen over misschien wel de populairste matrastoppers in Nederland.

topper
 • Overzicht
 • Wat is een matrastopper?
 • Wanneer kan een matrastopper nuttig zijn?
 • Welke matrastopper is geschikt voor mij?
 • Goedkope matrastoppers
 • Matrastoppers groottes
 • Waar moet u nog op letten bij het kopen van een matrastopper?

Onze aanbevelingen voor topmatrassen

Uitgelicht
Cooltouch

3D Air Hotel Topping

3D Air Hotel Topping

De Hotel-matrastopper zorgt voor extra ondersteuning aan een aantrekkelijke prijs.

De Hotel Topping Air Deluxe is een van de populairste matrastoppers op Bol.com en is beschikbaar in vier maten met een dubbele tijk. Deze dekmatras bestaat voornamelijk uit polyester hollow fiber met een gemiddelde hardheidsgraad.

De 3D Air Hotel Topping in een notendop

Bent u op zoek naar een goedkope en efficiënte manier om de hardheid van uw matras te wijzigen, dan is dit de ideale oplossing: de 3D Air Deluxe Hotel-kwaliteitstopper.

Deze dekmatras bestaat voornamelijk uit hoogwaardig polyester hollow fiber, en is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een goed ventilerende, koele en extra zachte laag om toe te voegen aan een een- of tweepersoonsmatras. 

Deze matrastopper is beschikbaar in vier formaten (90-140-160-180x200 cm) en ademt veel beter dan een latexmatras.

De topper van 180x200 cm kan trouwens ook perfect gebruikt worden in combinatie met twee aparte matrassen in een dubbel bed. De 3D Air Deluxe Hotel Topper bestaat uit 100% polyester met een antiallergische, dubbele tijk, wat zorgt voor een ultrazacht ligvlak. De kern is zo'n 3 cm dik, en aan de onderzijde bevindt zich een stevige laag die voorkomt dat de er zich kuilen gaan vormen.

Bij Bol.com kopen*

Uitgelicht
Emma

Emma Topper

Emma Topper

Deze topper van EMMA is de ideale one-fits-all-oplossing

De topper van Emma bestaat uit een ademende tijk, één zijde met stevig HRX-schuim en één zijde met zacht Airgocell-gelschuim. Je kunt de dekmatras dus draaien om op de zijde te slapen die jij het meest comfortabel vindt.

De Emma Topper in een notendop

De Emma Topper is de perfecte oplossing voor wie op zoek is naar een luxueuze aanvulling op zijn of haar matras.

Wat deze dekmatras zo bijzonder maakt, is het feit dat hij twee kanten heeft die zijn gemaakt van verschillende soorten schuim. Zo krijg je een stevige kant, gemaakt van HRX-schuim, en een zachte, comfortabele kant van Airgocell-gelschuim, materiaal dat ook gebruikt wordt in de Emma One-matras.

Net als bij de matrassen van Emma is de vulling van uitstekende kwaliteit, waardoor je uitstekende ondersteuning krijgt aan je schouders en heupen. Deze matrastopper past zich perfect aan aan je slaaphouding voor een maximaal comfort. Als de Emma-matras iets te duur voor is voor jou, maar je wel van een hoog comfort wilt genieten, dan is deze topper de ideale oplossing.

-24% op alles met "CHECK24"*

Uitgelicht
Recci

Recci Topper

Recci Topper

Aangenaam zacht oppervlak van visco-schuim, H2+ hardheidsgraad, alleen geschikt voor lichte en middelzware dwarsliggers, 10 jaar garantie en 30 dagen proefperiode.

Recci Topper is een zeer goedkope matrastopper met behoorlijke ligeigenschappen. U kunt kiezen tussen een model van 4 cm of 6 cm hoog.

De Recci Topper is volledig gemaakt van elastisch visco-schuim.

De Recci Topper in een notendop

De verschillende materialen gebruikt in de Recci-matrastopper zijn al door verschillende instanties zoals de consumentenbond getest. Ook wij waren onder de indruk van de kwaliteit.

De initiële chemische geur is volledig normaal en niet ongewoon voor matrastoppers. De fabrikant raadt aan de rits van de topper te openen en deze minimaal 48 uur te laten luchten.  Helaas zal de geur pas na 3-5 dagen verdwijnen.

Door zijn zachte hardheidsgraad is de topper alleen geschikt voor lichte en middelzware slapers. Zwaardere mensen zakken gewoon te diep weg in de topper. Vooral in rugligging en buikligging kan de wervelkolom zich slecht gaan vormen

Bij aankoop krijg je 30 nachten de tijd om de topper uit te proberen. Als je beslist om hem vervolgens aan te kopen, heb je recht op 10 jaar garantie.

Recci kopen bij Amazon*

Uitgelicht
Knappstad

IKEA Knappstad

IKEA Knappstad

De Knappstad biedt uitzonderlijk comfort aan een stevige meerprijs.

Deze dekmatras van IKEA is beschikbaar vanaf €159,00 (90x200 cm), in vier verschillende maten.

De prijs is behoorlijk hoog voor een topper, maar dat komt omdat dit een echt luxemodel is. Afhankelijk van de keuze van de zijde slaapt u koeler of warmer.
 

De IKEA Knappstad in een notendop

Dankzij het unieke ontwerp kan met de Knappstad het slaapklimaat zowel in de warme zomermaanden als in de koude zomermaanden optimaal worden aangepast. Verder wordt gebruik gemaakt van hoogwaardig traagschuim, dat met een laag thermo-elastisch gelschuim is ontworpen om een perfecte drukontlasting te bieden.  

De dubbele klimaatfunctie wordt vooral gegarandeerd door het gelschuim, omdat dit langzamer opwarmt. We raden deze IKEA-topmatras aan voor alle mensen die veel zweten in de zomermaanden of het erg koud hebben in de wintermaanden. Met de Topper kan het slaapklimaat dynamisch worden aangepast

IKEA biedt trouwens ook andere matrastoppers aan die wat budgetvriendelijker zijn, je vindt deze verderop in dit artikel.

Uitgelicht
Traumnacht

Traumnacht 3-Star

Traumnacht 3-Star

De Traumnacht 3-Star is een eenvoudige, goedkope en degelijke matrastopper.

Ben je op zoek naar een goedkope matrastopper die extra comfort kan bieden voor je bed? De Traumnacht 3-Star doet wat hij moet en is beschikbaar in 4 formaten.

De Traumnacht 3-Star in een notendop

De goedkoopste matrastopper die we kunnen aanbevelen in de Traumnacht 3-Star, die reeds beschikbaar is vanaf €43,67 op Amazon (90x200 cm). Dit model biedt verrassend veel kwaliteit, maar is toch eenvoudig ontworpen.

De Traumnacht 3-Star bestaat uit een vijf centimeter dikke laag van comfortschuim dat een behoorlijk goede ondersteuning biedt. Aan de hoeken van de matras zijn handige elastische banden bevestigd, zodat je de topper kunt vastmaken aan de matras en deze zeker niet gaat verschuiven 's nachts. 

Bij Amazon kopen*

Deze topmatras zou u een stabiel en steviger maar tegelijkertijd comfortabel gevoel moeten geven. Een bijkomend voordeel van deze matrastopper is dat hij zonder problemen in de wasmachine gewassen kan worden. We raden deze matrastopper vooral aan in combinatie met binnenveringsmatrassen, om een extra zachte comfortlaag toe te voegen.

Wat is een matrastopper?

Een matrastopper is een extra accessoire voor de matras, dat meestal 4-10 cm hoog is, afhankelijk van het model. Een topper of dekmatras heeft verschillende functies.

Eerst en vooral kunt u dit gebruiken om het liggevoel van de matras aan te passen aan uw behoeften, bijvoorbeeld als u wat zachter wilt liggen.

Dit is eenvoudig op te lossen met de juiste matrastopper. Deze biedt een zeer aangenaam gevoel voor de huid en ontlast de spieren. Daarnaast kunt u ook het slaapklimaat reguleren met een matrastopper.

De verschillende topper materialen hebben bijzondere eigenschappen, die we in dit artikel nader zullen bespreken. Wie te veel verwacht van een dekmatras, kan bedrogen uitkomen. We zetten de feiten even op een rij.

Een matrastopper is geen matrasbeschermer. Een matrasbeschermer is verantwoordelijk voor de bescherming van een matras of voor een betere hygiëne. De matrasbeschermer is meestal maar vrij dun en wordt boven op de matras gespannen en met elastieken vastgezet.

Een (waterdichte) matrasbeschermer kan de matras beschermen tegen vloeistoffen of vuil. Dit is vooral praktisch voor mensen die vaak veel zweten of last hebben van incontinentie. Steeds vaker gebruiken huisdiereigenaren ook een matrasbeschermer.

Wanneer kan een matrastopper nuttig zijn?

Matras toppers hebben een ongelooflijk breed scala aan toepassingen en kunnen op veel vlakken helpen. Daarom zijn er veel mensen die hier baat bij kunnen hebben.

Veel mensen geloven echter dat de topper van het matras meer kan doen dan eigenlijk het geval is. Vaak is een nieuw matras echt nodig. Maar wanneer is een matrastopper dan wel voldoende?

Hierbij kan een topper helpen Hiervoor is een matrastopper minder geschikt
 • Zachter liggevoel
 • Warmer slaapklimaat
 • Aangenamere ondersteuning
 • Drukpunten ontlasten
 • Bij twee matrassen in een dubbel bed
 • 'Kuilen' in de matras
 • Een matras steviger maken
 • Bij rugpijn
 • Een koeler slaapklimaat

Voor een zachter liggevoel

Is uw huidige matras te hard? Achteraf gezien had u liever een zachter model gekocht? Geen probleem, een matrastopper biedt de oplossing.

Een goede matrastopper van visco-schuim, gelschuim of latexschuim geeft precies het liggevoel dat uw huidige matras niet kan bieden. Matrastoppers van koudschuim zijn wat harder.

Idealiter moet u de exacte hardheidsgraad van de matras noteren en dan op zoek gaan naar een topper met een zachtere hardheidsgraad. Het is echter moeilijker zoeken als uw matras geen bepaalde hardheidsgraad heeft.

Zachtere matrastoppers zijn modellen die verkocht worden als H1 of H2. Ze zullen je ligvlak zachter maken.

Voor een warmer slaapklimaat

Heeft u het 's nachts vaak koud, vooral in de winter? De matrastopper is hier ook een absolute aanrader! Vooral toppers van visco-schuim en latex helpen je om 's nachts warmer te slapen.

Dit is namelijk bewezen door verschillende tests met toppers. Koudschuimtoppers en geltoppers daarentegen zijn vrij klimaatneutraal. Afhankelijk van het materiaal heeft een topper de neiging om het slaapklimaat warmer te maken.

Toch is het belangrijk dat de viscotoppers het slaapklimaat niet te warm maken.

Matrastoppers voor rugpijn

Men mag zeker niet verwachten dat de nieuwe matrastoppers alle problemen met de rug zomaar kunnen oplossen. Want dat zal waarschijnlijk ook niet het geval zijn.

Een matrastopper kan echter zeker een ondersteunende functie vervullen. Vooral geltoppers of viscotoppers kenmerken zich door hun knuffelige lichaamsaanpassing.

Bij echte goede dekmatrassen zijn deze soorten schuim in staat om de spieren en de wervelkolom te ontlasten.

Toch is de matras in principe verantwoordelijk voor de ergonomie. Op een goede matras die bij u past, blijft de ruggengraat in elke slaaphouding in een rechte positie.

Rugpijn en orthopedische problemen kunnen met een speciaal voor dit doel ontworpen matras worden verminderd of volledig worden vermeden.

Maar de lattenbodem speelt ook een belangrijke rol in de ergonomie. Als deze versleten of gebroken is, heeft zelfs de beste matras weinig zin!

Bekijk ook orthopedische matrassen

Bij de aankoop van een matras moet u ook op de 7 ligzones letten. Ze zorgen voor een maximale ondersteuning.

Helpt een matrastopper tegen ligkuilen?

Absoluut niet! Als er al kuilen in uw matras zitten, moet de matras onmiddellijk worden vervangen. Dit kan u levenslange rugproblemen bezorgen, met rugpijn tot gevolg. Zelfs de beste matrastopper kan hier niet bij helpen.

Matrastopper bij een boxspringbed

Natuurlijk is een topper een must voor een boxspringbed. Als u deze op uw matras legt, zult u al snel een verbetering merken.

Het bed zelf heeft echter niet echt invloed op de keuze van de juiste matrastopper. De matras waarop de yopper wordt geplaatst is veel belangrijker.

Soorten matrastoppers

Een matrastopper is vergelijkbaar met een normale matras. Het bevat een kern die zich in een hoes bevindt. Zowel de kern als de hoes kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Dit resulteert in bijzondere eigenschappen.

Het verschil tussen toppers zit hem in de kern. Hieronder vindt u een overzicht van de soorten kernen:

Koudschuim matrastopper

Matrastoppers van koudschuim zijn over het algemeen steviger dan andere toppers. Daarom zijn ze ook beter geschikt voor zwaardere mensen, omdat de matras op deze manier niet te zacht wordt.

Matrastoppers van koudschuim zijn ook geschikt voor mensen met allergieën. In vergelijking met visco-schuimtoppers biedt de koudschuimtopper ook een zeer goede ondersteuning van het lichaam, hoewel de drukverdeling in onze ervaring iets beter is bij matras toppers van visco-schuim.

Visco-schuimmatrastoppers

Een zeer populaire variant is de matrastopper van viscose schuim (ook wel traagschuim genoemd). Een visco-topper zorgt voor een aangenaam zacht liggevoel.

Visco-toppers verdelen de druk en kunnen zo de spieren aan het oppervlak merkbaar ontlasten. Visco-schuimtoppers zorgen voor een warm slaapklimaat en zijn daarom vooral aan te bevelen in de winter als het koud is.

Latex-schuimmatrastopper

Een latexschuimmatrastopper kenmerkt zich door zijn stevigheid en duurzaamheid. Er zijn verschillende soorten latexmatrassen, bijvoorbeeld van natuurlatex of synthetische latex. Vooral hoogwaardige latex, zoals Talalay-latex, wordt gekenmerkt door een hoge puntelasticiteit.

Latex-toppers voelen zacht en comfortabel aan. Net als de Visco-toppers slaan ze lichaamswarmte op en zijn ze perfect geschikt voor ijskoude mensen. Maar het is veel elastischer en heeft ook een hoge herstellende kracht.

Welke matrastopper is geschikt voor mij?

Dat hangt ervan af. Omdat de beste matrastopper voor u afhankelijk is van uw individuele behoeften. Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen en is daarom meer geschikt voor bepaalde mensen dan voor andere. Er bestaat dus niet zoiets als de beste matrastopper of de beste matras voor iedereen.

Uw slaapsituatie De beste matrastoppers
Zachter liggen Viscotopper, Geltopper
Warmer slapen Viscotopper, koudschuim
Spieren ontlasten Viscotopper, koudschuim, gelschuim
Comfortabeler liggen Viscotopper, gelschuim
Zelfde slaapklimaat Koudschuim

In principe zijn echter alle verschillende soorten matrastoppers geschikt voor elke slaaphouding. Belangrijker voor zwaardere personen is dat u geen topper kiest die je te diep laat zakken.

Dit kan een slecht effect hebben op uw slaappositie. Vooral als rug- of buikslaper moet je liever wat stabieler liggen.

Als je op een binnenveringsmatras slaapt, maar deze is een beetje te hard, kunt u een visco-topper proberen. Zo wordt de elastische binnenveringmatras aangevuld met een aanpasbare toplaag.

Goedkope matrastoppers

Matrastoppers bij IKEA

IKEA biedt verschillende modellen aan. De IKEA matrastoppers zijn meestal vrij doorsnee producten.

Er zijn 6 verschillende modellen te koop in de IKEA online shop. Er zijn koudschuimtoppers, visco-toppers, latex toppers en comfort-toppers.

De beste IKEA-toppers zijn waarschijnlijk de Tistedal en Tussöy modellen. Maar beide zijn niet zo goedkoop voor IKEA.

Matras toppers bij Lidl

De discounter Lidl heeft in zijn online shop een aantal matrassentoppers in de aanbieding.

In de webshop vindt u zijn viscotoppers, geltoppers en eenvoudige matrastoppers van koudschuim of comfortschuim. Een zeer groot voordeel is natuurlijk de lage prijs. De Lidl-matras-toppers zijn verkrijgbaar vanaf 39,99. Alle modellen zijn uitsluitend online beschikbaar.

Bestellen bij LIDL*

De verzending is zeer snel, en levering duurt slechts enkele dagen. Een nadeel is echter dat u een vast bedrag van €4,95 moet betalen voor de verzending.

Matrastoppers groottes

De grootte van uw matrastopper hangt natuurlijk af van de grootte van uw matras. Kleinere maten zijn veel goedkoper dan grotere. In een tweepersoonsbed kan een grote topper over twee afzonderlijke matrassen worden geplaatst om te voorkomen om het comfort te verhogen.

Als u nog steeds niet zeker weet welke matrasmaat voor u geschikt is, dan hebben we precies het juiste advies voor u. We hebben de beste matrastoppers in de volgende afmetingen opgelijst:

 • matrastopper 90x200 cm
 • matrastopper 140x200 cm
 • matrastopper 180x200 cm

Waar moet u nog op letten bij het kopen van een matrastopper?

Dichtheid

De dichtheid van de matrastopper is de hoeveelheid materiaal die wordt gebruikt. Hoe hoger de dichtheid, hoe langer het materiaal moet meegaan. Wij adviseren een volumegewicht van minimaal 50 kg/m³.

Hardheidsgraad

U moet de hardheid van de matrastopper kiezen op basis van uw lichaamsgewicht en lengte. Ook persoonlijke behoeften en voorkeuren zijn belangrijk.

Vragen over de de hardheidsgraad? Matras toppers zijn verkrijgbaar in de hardheidsgraden H2, H3 en H4. Welke mate van stevigheid past bij u?

Proefperiode

Natuurlijk kan het voorkomen dat u niet zo tevreden bent met een van onze aanbevolen modellen. Het is immers uw slaap en enkel u weet wat het best voor u is.

Daarom raden we iedereen aan om alleen producten te kopen die ze zonder risico thuis kunnen testen. Veel fabrikanten bieden een testfase van 100 of 30 dagen aan.

Hygiëne en verzorging

Dit punt is niet alleen belangrijk voor mensen met een allergie. Iedereen moet er voor zorgen dat zijn of haar slaapplaats hygiënisch en proper blijft.

Daarom raden wij u aan een matrastopper te kopen waar u de hoes met een rits kunt verwijderen en op hoge temperatuur kunt wassen.

Daarnaast kan een hoes van een synthetische vezelstof zeer nuttig zijn. Deze stof is meestal te vinden in sportkleding, omdat het zorgt voor een voor een goede vochtuitwisseling. Omdat u veel zweet tijdens het slapen, kan dit handig zijn in de zomer.

Kortingscodes

Das könnte dich auch interessieren

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën