Jouw slaap is belangrijk voor ons!

De populairste matrasbeschermers

Wat is de beste matrasbeschermer? (2021)

Remco

Laatst bijgewerkt op: 07.01.2021 5 Min.

Een matrastopper of matrasbeschermer heeft verschillende toepassingen. De belangrijkste taak is de hygiënische bescherming tegen vocht, vuil en bacteriën. Er bestaan ook waterdichte matrastoppers, ook wel matrasbeschermers genoemd.

Vaak hebben matrastoppers ook een eigen vulling, meestal van koud- of traagschuim. Op die manier zorgen ze voor extra slaapcomfort, zachtheid en ondersteuning – ideaal als je matras bijvoorbeeld niet voldoende ondersteuning biedt.

In dit artikel overlopen we de populairste matrasbeschermers in Nederland en bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen en alternatieven.

Matrasbeschermer
 • Overzicht
 • Waarom hebt u een matrasbeschermer nodig?
 • De matrastopper als waterdichte matrasbeschermer
 • Wanneer is een matrasbeschermer aangewezen?
 • Soorten matrasbeschermers
 • Matrasbeschermers met all-roundhoes
 • Matrasbeschermer als onderdeken
 • Hoe de matrasbeschermer bevestigen?
 • Matrasonderlaag - bescherming van onderaf
 • Waar koop ik een goedkope matrastopper?
 • Grootte van de matrasbeschermer
 • Waarop moet je letten bij het kopen van een matrasbeschermer?

Topproducten

In een notendop:

 • Een matrasbeschermers is een goede aanvulling voor een matras
 • Matrasbeschermers bieden extra hygiëne
 • Ze zijn bijzonder geschikt voor mensen met huisdieren
 • Een dikke matrasbeschermer (matrastopper) kan voor meer comfort zorgen
 • Dekmatrassen zijn goedkoop in vergelijking met een nieuwe matras
Onze favoriet
Emma Matrasbeschermer Produktbild

Emma Matrasbeschermer

Emma Matrasbeschermer

De matrasbeschermer van Emma heeft enerzijds een beschermende functie, maar biedt een uitstekende aanvullende comfortlaag met twee soorten schuim en een wasbare tijk.

Wil je niet enkel goede hygiënische bescherming maar ook het comfort en de duurzaamheid van de bekende Emma-matras, maar aan een aantrekkelijkere prijs? De matrasbeschermer van Emma biedt een uitstekende aanvulling op jouw matras en is bij Beter Bed reeds beschikbaar vanaf € 139,00.

De Emma Matrasbeschermer in een notendop

De matrasbeschermer van Emma is ademend, waterdicht en antibacterieel. Het product bestaat uit meerdere lagen schuim.

Deze matrasbeschermer is ultrahygiënisch dankzij de zijdezachte tijk van uniek, vochtregulerend materiaal die zonder problemen op 60 graden gewassen kan worden en de matras optimaal beschermt.

Enerzijds beschikt de matrasbeschermer over een dikke laag HRX-schuim die zorgt voor een optimale verdeling van het lichaamsgewicht. Dankzij de open celstructuur biedt de dekmatras tevens een uitstekende ventilatie.

Verder bevat dit product een gel-achtige schuim die zich perfect aan je lichaamscontouren aanpast. Ideaal voor wie graag zacht en comfortabel ligt.

20% korting bij Emma*

Unificato Matrasbeschermer Produktbild

Unificato Matrasbeschermer

Unificato Matrasbeschermer

Deze matrasbeschermer van Bol bestaat uit een hygiënische, waterdichte en ademende badstof en is zeer voordelig. Hij is met name geschikt als aanvullende comfortlaag die goede ventilatie biedt.

Deze matrasbeschermer is beschikbaar in verschillende maten, en voegt een extra comfortlaag kan toe aan je matras.Deze matrasbeschermer is beschikbaar in verschillende maten, en voegt een extra comfortlaag kan toe aan je matras.

De Unificato Matrasbeschermer in een notendop

De Unificato is al beschikbaar voor minder dan 20 euro, en is daarmee een uitstekende en goedkope matrasbeschermer van lichte badstof met een zijdezachte tijk. Dankzij de elastiekjes kun je deze goed bevestigen op de matras.

Deze matrasbeschermer is eenvoudig te reinigen, wasbaar tot op 90° en drogerbestendig. Bovendien is hij geschikt voor matrashoogtes tot 30 cm. Hij biedt uitstekende bescherming voor mensen met huisdieren, of wie extra slaaphygiëne wilt op vakantie of voor de logeerkamer.

Kopen bij BOL*

Dekbed-Discounter Waterdichte Matrasbeschermer Badstrof

Waterdichte Matrasbeschermer Badstrof

Waterdichte Matrasbeschermer Badstrof

Deze waterdichte matrasbeschermer van Dekbad-Discounter bestaat uit zachte, comfortabele badstof en is daarmee uitzondelijk comfortabel en hygiënisch. Bovendien is hij beschikbaar aan een aantrekkelijke prijs.

De naamloze matrasbeschermer zorgt ervoor dat vocht niet doordringt in de matras, zodat deze langer koel, fris en hygiënisch blijft. Ideaal voor wie last heeft van nachtelijk zweten.

De Waterdichte Matrasbeschermer Badstrof in een notendop

Een van de belangrijkste functies van matrasbeschermers is natuurlijk het beschermen van de matras tegen vocht en vuil. Daar slaagt deze waterdichte beschermer van Dekbed-Discounter perfect in. Hij bestaat namelijk uit een zijdezachte badstof, die heerlijk comfort en zachtheid biedt en tegelijkertijd perfect geschikt is voor mensen die ’s nachts veel zweten.

Wat deze matrasbeschermer zo handig maakt, is dat je hem om je matras doet en daarna bedekt met een gewoon hoeslaken. Zo is deze niet zichbaar en blijft de matras perfect beschermd.

De matrasbeschermer is gemaakt van waterdichte badstof, van 100% polyester. Dit geeft een zacht laagje waar geen vocht doorkan. Wat ook handig is, is dat de beschermer gewoon in de wasmachine gewassen kan worden.

Kopen bij Dekbed-Discounter*

Luddros Matrasbeschermer Produktbild

Luddros Matrasbeschermer

Luddros Matrasbeschermer

De Luddros is een zeer geliefde matrasbeschermer van IKEA. hij bestaat uit een mix van katoen en polyester en heefteen tijk van hypoallergeen polyester en katoen, die in de machine gewassen kan worden is.

Deze matrasbeschermer van IKEA biedt betaalbare en degelijke zachtheid en comfort. Hij vormt de ideale aanvulling op een matras die misschien iets te hard is of niet voldoende comfort biedt.

De Luddros Matrasbeschermer in een notendop

De Luddros biedt voldoende evenwicht tussen hygiëne en comfort. Hij heeft een eenvoudig ontwerp van hypoallergene stoffen, is beschikbaar in verschillende afmetingen en kan dankzij de bevestigingsbanden eenvoudig aan de matras vastgemaakt worden.

Het zachte en hypoallergene materiaal in deze matrasbeschermer zorgt ook voor een zachter slaapvlak dat ultieme hygiëne biedt voor een ontspannende en comfortabele slaap. De polyether tijk kan eenvoudig in de wasmachine worden schoongemaakt.

Waarom hebt u een matrasbeschermer nodig?

huisstofmijten

In de loop der jaren hopen zich onzuiverheden op in een onbeschermde matras.

Allergische reacties worden vaak veroorzaakt door huisstofmijten die zich voeden met huidschilfers in een onbeschermde matras.

De typische muffe slaapkamergeur wordt ook veroorzaakt door huidschilfers die worden afgebroken door bacteriën in de matras.

Ook schimmel kan zich ongemerkt in een onbeschermd matras verspreiden. De schimmelsporen kunnen de lucht in de slaapkamer vervuilen en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Een matrasbeschermer of topper is eenvoudig te reinigen en biedt effectieve bescherming tegen mijten, schimmels en bacteriën.

Matrasbeschermers hebben een heel wat verschillende toepassingen en kunnen op veel manieren helpen. Daarom zijn ze ook geschikt voor veel verschillende groepen mensen. Als je echt problemen hebt met ondersteuning of stabiliteit van je matras, dan ga je beter voor een matrastopper.

Ook voor een zachter liggevoel?

Is je huidige matras te hard? Had je achteraf gezien beter een ander model gekocht? Dan kies je beter voor een matrastopper. Deze is iets duurder dan een gewone matrasbeschermer, maar biedt extra comfort dankzij aanvullende schuimlagen en comfortzones.

Een goede matrastopper van zacht viscoschuim, gelschuim of latexschuim geeft precies het liggevoel dat je huidige matras niet kan bieden. Matrastoppers van koudschuim zijn wat harder.

Zoek naar een matrastopper met de juiste zachtheidsgraad. Het is echter moeilijker als uw matras geen bepaalde hardheidsgraad heeft.

Zachtere matrastoppers hebben meestal hardheidsgraad H1 of H2, die voor een aangenaam ligvlak zorgen.

De matrastopper als waterdichte matrasbeschermer

Een van de belangrijke functies van een matrastopper is het beschermen van de matras tegen vocht en vuil.

De matrastopper als waterdichte matrasbeschermer is volledig ondoordringbaar voor vocht, goedkoop en kan zonder problemen op hoge temperaturen worden gewassen.

Matrasbeschermer

Waterdichte matrastopper

De waterdichte matrasbeschermer is zeer aan te bevelen voor baby's en peuters, zeker als u op reisgaat.

Maar ook voor volwassenen zijn waterdichte matrasbeschermers in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Ze worden niet alleen gebruikt voor mensen met incontinentie of nachtelijk zweten, maar zijn ook ideaal voor wie soms in bed eet of drinkt.

Waterdichte beschermer kopen bij BOL*

Wanneer is een matrasbeschermer aangewezen?

Speciaal voor allergiepatiënten biedt een matrasbeschermer of topper bescherming tegen huisstofmijt en het binnendringen van huidschilfers in de matras.

Een goede matrastopper wordt echter over het algemeen aanbevolen als effectieve bedhygiëne voor iedereen. Voor kleine kinderen en mensen met incontinentie biedt een waterdichte matrastopper een hygiënische bescherming.

Ook mensen met huisdieren en mensen die vaker zweten hebben baat bij een waterdichte matrastopper. Gevoerde matrastoppers zijn vaak een zegen, ze bieden bovendien ook extra comfort.

Voor een warmer slaapklimaat

Heb je het 's nachts vaak koud, vooral nu in de winter? Dan kan een echte matrastopper de oplossing zijn! Vooral toppers van viscoseschuim en latex zorgen ervoor dat je warmer slaapt.

Dit is bewezen door testinstituten uit verschillende tests. Koudschuimtoppers en geltoppers daarentegen zijn vrij temperatuurneutraal.

Ook belangrijk is dat matrasbeschermers en matrastoppers voldoende ventilerend zijn – hiervoor zijn viscoschuimtoppers het meest geschikt.

Matrasbeschermers voor boxsprings

Natuurlijk is een beschermer een must voor een boxspringbed. Het garandeert een luxueus en aangenaam slaapgevoel.

Het bed zelf heeft echter niet echt invloed op de keuze van de juiste beschermer. De matras waarop deze wordt geplaatst is veel belangrijker.

Matrasbeschermers voor boxsprings

Soorten matrasbeschermers

De meest gebruikte materialen voor matrastoppers zijn katoen, microvezel en scheerwol. We leggen uit welk materiaal welke eigenschappen heeft. Het comfort van de matrasbeschermer is vooral afhankelijk van het materiaal in de kern.

Katoen

Voor de meeste mensen is een matrasbeschermer van katoen (ook wel molleton genoemd) een goede keuze. Dit komt omdat katoenen matrastoppers zeer absorberend en duurzaam zijn.

Je kunt ze gemakkelijk schoonmaken op 60 graden en ze behouden hun vorm, zelfs na vele wasbeurten.

Bovendien heeft katoen als natuurlijk materiaal een zeer aangename luchtdoorlaatbaarheid, waardoor schimmelvorming op de matras kan worden voorkomen. Katoenen matrasbeschermers zijn ook zeer geschikt voor mensen met een allergie.

Katoen

Koop een katoenen topper bij Dekbed-Discounter*

Microvezels

Microvezels worden onder andere gebruikt voor de productie van functionele kleding voor sporters. Zweet wordt optimaal geabsorbeerd door microvezelstoffen en komt vrij in de lucht.

Dit effect wordt ook gebruikt bij de productie van beddengoed, dekens, kussens en matrasovertrekken.

Dekmatrassen van microvezelstof zijn zeer huidvriendelijk, ademend en extreem absorberend - tot vijf keer meer absorberend dan katoen!

Microvezels

Scheerwol

Scheerwol wordt direct van het dier geschoren en is dus te onderscheiden van schapenwol.

Daarom is echte scheerwol een hoogwaardig en ecologisch, natuurlijk materiaal.

Een matrashoes van scheerwol zorgt voor een bijzondere warmte, die vooral in de winter zeer aangenaam is. Scheerwol is waterafstotend en ademend.

Het grootste nadeel van een matrastopper van wol of wolmixstof is de verminderde wasbaarheid. Daarom is deze beschermer minder hygiënisch.

Scheerwol

Matrasbeschermers met all-roundhoes

Om een matras te beschermen tegen vuil en beschadigingen van alle kanten, zijn all-round hoezen ideaal. Ze worden op de matras gelegd en zorgen ook voor een betrouwbare beschermlaag aan de zijkanten.

Deze hoezen voorkomen dat vuil en vocht in de matraskern binnendringen. Ook de slijtage van de matras wordt aanzienlijk verminderd.

In plaats van de hele matras te vervangen wanneer die versleten is, raden wij u een allround hoes aan. Zo'n hoes kan heel gemakkelijk en snel op de matras worden getrokken en wordt meestal aan de zijkant gesloten met een ritssluiting.

Matrasbeschermers met all-roundhoes

Matrasbeschermer als onderdeken

Idealiter zou de topper van het matras niet alleen een beschermend effect moeten hebben, maar ook het liggevoel moeten behouden of zelfs verbeteren.

Matras toppers met zachte gewatteerde vullingen worden daarom ook als onderdeken gebruikt.

Dit type matrastopper heeft dus twee belangrijke voordelen: aan de ene kant beschermt het de matras tegen vervuiling en slijtage, en aan de andere kant biedt het extra comfort.

Onderdekens zijn onder andere verkrijgbaar in katoen, microvezel, scheerwol en lamswol.

Voor mensen met een allergie raden wij een koudschuimmatras aan in combinatie met een onderdeken uit microvezel. Koudschuimmatrassen hebben bewezen dat ze bestand zijn tegen huisstofmijt.

Matrasbeschermer als onderdeken

Hoe de matrasbeschermer bevestigen?

Een matrasbeschemer kan in een paar eenvoudige stappen aan het matras worden bevestigd. Daarbij wordt het op zijn plaats gehouden door vier elastieken in de hoeken om plooien of afvallen te voorkomen.

De matrastopper kan net zo gemakkelijk worden verwijderd als dat hij is bevestigd. Afhankelijk van het materiaal is een matrashoes zeer eenvoudig te onderhouden. Het droogt snel en hoeft niet gestreken te worden. Een alternatief voor de bevestiging met elastische banden is de all-round hoes.

Matrasonderlaag - bescherming van onderaf

Niet alleen de bovenzijde van de matras moet worden beschermd. De onderkant van de matras verslijt ook door het dagelijks gebruik. Er zijn twee gangbare typen matrasbeschermers op de markt:

 • De noppenbeschermer
 • De viltbeschermer

Beide types worden tussen de lattenbodem en de matras geplaatst en verschillen alleen in de manier waarop ze worden bevestigd. De matrasbeschermer vermindert slijtage en beschadiging van de matras door de lattenbodem.

Zo verlengt u de levensduur van de matras. Bovendien voorkomt een matrasonderlaag dat bacteriën en schimmels zich van onderaf in de matras verspreiden. Matrasbeschermers zijn verkrijgbaar voor een lage prijs en zijn de ideale tegenhanger van de matrastopper.

Waar koop ik een goedkope matrastopper?

Matrasbeschermers bij IKEA

Ikea logo

IKEA biedt verschillende modellen aan. De IKEA-matrasbeschermers zijn meestal vrij doorsnee producten.

Er zijn heel wat verschillende modellen te koop bij IKEA. Er zijn synthetische toppers, dikke toppers die uit extra schuimlagen bestaan en eenvoudige katoenen modellen.

De beste IKEA-matrastoppers is waarschijnlijk de Luddros, deze is ook erg goedkoop.

Matrasbeschermers bij LIDL

lidl-logo

In tegenstelling tot andere discounters heeft Lidl een aantal matrastoppers permanent in de aanbieding, vooral online.

Er zijn katoenen en synthetische matrastoppers en dikkere matrastoppers van koudschuim of comfortschuim. Een zeer groot voordeel is natuurlijk de lage prijs. De matrasbeschermers van Lidl zijn verkrijgbaar vanaf € 39,99, maar uitsluitend online.

Kopen bij Lidl*

Grootte van de matrasbeschermer

Dit hangt natuurlijk af van de grootte van je matras. Kleinere maten zijn veel goedkoper dan grotere. In een tweepersoonsbed kan een grote beschermer over twee afzonderlijke matrassen worden geplaatst om te voorkomen dat er een gleuf ontstaat.

Hierbij vind je de belangrijkste maten voor matrastoppers:

 • Beschermers van 90 x 200 cm
 • Beschermers van 140 x 200 cm
 • Beschermers van 180 x 200 cm

Waarop moet je letten bij het kopen van een matrasbeschermer?

Hardheidsgraad

De zachtheid van je beschermer, moet je kiezen op basis van je lichaamsgewicht en lengte. Ook persoonlijke behoeften en voorkeuren zijn belangrijk.

Net zoals matrassen zelf, zijn beschermers beschikbaar in verschillende stoffen, materialen en zachtheden.

Hygiëne

Dit punt is niet alleen belangrijk voor mensen met een allergie. Iedereen moet er voor zorgen dat zijn of haar slaapplaats hygiënisch en proper blijft.

Daarom raden we je aan om een beschermer te kopen waar je de hoes met een rits kunt verwijderen en op hoge temperatuur kunt wassen.

Daarnaast kan een synthetische hoes zeer zinvol zijn. Deze stof is meestal te vinden in sportkleding, omdat dit zorgt voor een goede vochtuitwisseling. En omdat je veel zweet tijdens het slapen, is deze stof erg handig voor matrassen of matrasbeschermer.

Bekijk ook...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën