⚡️BLACK FRIDAY IS BEGONNEN⚡️

Profiteer nu van de laagste prijzen van het jaar!

Hoe lang gaat een matras mee?

Hoe lang gaat een matras mee? Wij vertellen het! (2023)

Laatst bijgewerkt op: 14.07.2023 Geschatte leestijd: 3 Min.

Van onze lezers krijgen wij vaak de vraag: hoe lang gaat een matras mee? Dit is een belangrijke vraag, en is afhankelijk van veel verschillende factoren.

Als je een matras gaat kopen, is het bovendien handig om te weten hoe lang je van je nieuwe aankoop kan genieten! 😴

In dit artikel staat daarom de levensduur van een matras centraal.

We bespreken wat de levensduur van een matras beïnvloedt, hoe je de levensduur kan verlengen, en hoe je weet of het tijd is om je oude matras te vervangen.

Lees onze adviezen hieronder! 👇

Oude matrassen

In het kort: hoe lang gaat een matras mee?

 • De levensduur van matrassen ligt tussen de 3 en 15 jaar

 • De gemiddelde levensduur van een matras is 10 jaar

 • De levensduur is afhankelijk van de materiaalsoort en de dichtheid van een matras

 • De levensduur van een matras wordt beïnvloed door persoonlijke omstandigheden, zoals hoe je een matras gebruikt, vocht, huisdieren en lichaamsgewicht

 • Je kan de levensduur verlengen door goed onderhoud, bescherming en je matras regelmatig om te keren

Wat is de levensduur van een matras?

Uit een grote wetenschappelijke studie voor de Europese Commissie is gebleken dat de levensduur van een matras ergens tussen de 3 en 15 jaar ligt. 📅

Daarnaast is aangetoond (ook in een wetenschappelijke studie 🤓) dat de gemiddelde levensduur van een matras ongeveer 10 jaar is.

Hoe lang jouw matras precies meegaat is echter afhankelijk van veel factoren, die wij stuk voor stuk met je gaan bespreken.

We beginnen met het type matras en de dichtheid van een matras.

Type matras

Er zijn veel verschillende soorten matrassen, met elk een eigen levensduur.

Hoe lang een matras precies meegaat is voornamelijk afhankelijk van de materialen die in een matras worden gebruikt.

Latex matrassen staan er bijvoorbeeld om bekend een zeer lange levensduur te hebben. De gemiddelde levensduur ligt rond de 12 jaar. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de Ravensberger ERGOspring.

Traagschuim matrassen hebben over het algemeen een wat kortere, maar nog steeds prima lange levensduur. De welbekende en prijswinnende Emma O2-matras is hier een goed voorbeeld van.

Daarnaast is natuurlijk de kwaliteit van belang. Een goedkoper matras zal minder lang meegaan dan een duurder, maar kwalitatief beter matras.

Emma O2 matras
Een kwalitatief goed matras, zoals dit Emma O2-matras, zal een stuk langer meegaan dan een goedkoop matras / Foto: © Matrassencheck

Dichtheid van een matras

Ook de dichtheid van een matras heeft een grote impact op de levensduur.

Veel matrassenfabrikanten gebruiken de dichtheid om hun product te promoten, maar vertellen er niet bij waarom dit belangrijk is. Aan ons dus de taak om dit duidelijk te maken!

De dichtheid van een matras wordt aangegeven in kg/m³ en is sterk afhankelijk van de materiaalsoort. De dichtheid klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. 🧐

Als algemene regel geldt: hoe hoger de dichtheid, hoe langer de levensduur.

Wij hebben voor je op een rijtje gezet wat de gemiddelde levensduur per dichtheid is:

Dichtheid in kg/m³

Gemiddelde levensduur matras

Tot 25

2 jaar

30

3 jaar

35

5 tot 6 jaar

40

6 tot 8 jaar

boven de 50

Meer dan 10 jaar

Let bij het kopen van een nieuw matras dus goed op de dichtheid van de materialen! Zo kun je zelf een inschatting maken hoe lang een matras ongeveer meegaat.

Pas op: veel matrassenfabrikanten geven een lange garantietermijn van wel 10 of 15 jaar op een matras. Dit betekent niet dat een matras ook altijd zo lang meegaat. De levensduur is namelijk vaak afhankelijk van hoe je zelf met een matras omgaat.

Welke factoren beïnvloeden de levensduur van een matras?

Naast het type matras en de dichtheid van een matras, zijn andere factoren ook van belang voor de levensduur. Deze factoren hebben meer te maken met persoonlijke omstandigheden.

Ook hier zullen we ze één voor één met je bespreken.🔢

Hoe je met een matras omgaat

Springen op het bed

Ook de manier hoe je met een matras omgaat heeft impact op de levensduur.

Eet of drink je bijvoorbeeld vaak in bed, dan kan het zomaar zijn dat je wel eens wat knoeit. Bacteriën kunnen zich dan gaan nestelen in het matras, wat ten koste gaat van een hygiënisch matras.

Springen op het bed, of kleine beschadigingen kunnen op de langere termijn ook de levensduur van je matras verkorten.

Gebruik van een matras

Logischerwijs is de levensduur afhankelijk van hoe vaak je een matras gebruikt. We gaan er natuurlijk vanuit dat je een matras elke nacht gebruikt, dus dit zal per persoon weinig verschillen.

Maar je zal zien dat het matras in je logeerkamer een stuk langer zijn vorm en comfort behoudt dan je eigen matras! 🛏

Lichaamsgewicht

Zwaardere mensen oefenen meer druk uit op een matras. Dit kan kuilvorming veroorzaken en hierdoor wordt de levensduur van een matras verkort.

Lichtere mensen hebben dus het voordeel dat hun matras wat langer meegaat.

Huisdieren in bed laten slapen

Hond in bed

Het is erg gezellig om je hond of kat in bed te laten slapen, maar het is niet zo goed voor je matras. Dieren dragen namelijk veel bacteriën met zich mee, en transpireren veel.

Daarnaast kunnen ze het matras beschadigen door te krabben en te bijten. Ook dit heeft een negatieve impact op hoe lang een matras meegaat.

Vocht en zweet

Een mens verliest per nacht gemiddeld een kwart liter vocht. Veel matrassen zijn echter zo ontworpen dat ze vocht en zweet goed afvoeren. Maar dit kan een matras niet oneindig.

Naarmate je matras wat ouder wordt, hoopt vocht en zweet (en daarmee bacteriën en schimmels) zich steeds meer op in je matras. Het resultaat? Een onhygiënisch matras.

Sommige matrassen staan erom bekend vocht en warmte beter af te voeren dan andere matrassen. Ideaal voor mensen die veel transpireren, maar toch lang willen genieten van hun matras. Goede voorbeelden hiervan zijn de (enigszins dure) Tempur Sensation Elite, de MLine Cool Motion, en de goedkopere Hypnia Vitality.

Hoe kun je de levensduur van je matras verlengen?

Er zijn ook manieren om de levensduur van je matras te verlengen. Erg fijn, want een matras is vaak een grote kostenpost.

Wij geven je hieronder 3 tips! 👇

Onderhoud

Het regelmatig reinigen van je matras kan zijn levensduur verlengen. Je maakt het bacteriën en schimmels namelijk lastig om hun tent op te zetten in je matras.

Hoe doe je dit? Het regelmatig stofzuigen van je matras helpt al veel. Bij latex matrassen is het daarnaast belangrijk om het regelmatig af te nemen met een doekje. Een latex matras voert vocht namelijk niet zo makkelijk af.

Stofzuiger

Denk er ook aan om je beddengoed te wassen. Hierbij gaat het niet alleen om je hoeslaken, je kussensloop en je dekbedovertrek. Als je een matrashoes met rits hebt, kun je deze ook zo nu en dan wassen. 🧺

Wil je meer weten over het onderhouden van je matras? Lees hier ons uitgebreide artikel over een matras reinigen, waarin we je 10 tips geven!

Regelmatig omkeren

Sommige (topdek)matrassen hebben twee verschillende slaapzijden. Dit is fijn voor de levensduur van je matras, omdat je de matras regelmatig kan omkeren.

Hiermee behoudt jouw matras langer zijn vorm en comfort, en blijft het ook langer hygiënisch.

Matrassencheck tip: Lijkt zo’n dubbelzijdig matras jou wel wat? Lees dan eens onze review over de Weltbett matras.
Je kan er ook voor kiezen om een goedkoper dubbelzijdig topdekmatras aan te schaffen. Wij raden in dit geval de Emma Topper aan.

Gebruik van kwalitatief goede slaapproducten

Hoe lang een matras meegaat is ook afhankelijk van andere slaapproducten. Deze kunnen namelijk jouw matras beschermen, en zo de levensduur verlengen. Goede voorbeelden hiervan zijn matrasbeschermers en matrastoppers.

Matrasbeschermers kunnen zowel de bovenkant als onderkant van je matras beschermen tegen beschadigingen en vocht.

Matrastoppers leg je bovenop je matras, waardoor je matras een extra beschermlaag heeft, en jij zelf kan genieten van extra comfort.

Ook een kwalitatief goede lattenbodem kan een wereld van verschil maken voor de levensduur van je matras.

Hoe weet je dat het tijd is om je matras te vervangen?

Vaak is het vrij duidelijk wanneer je matras aan vervanging toe is. Je kan letten op de volgende signalen:

 • Heb je een pocketveringmatras of binnenveringsmatras? Houd dan je oren goed open. Wanneer je matras begint te piepen of te kraken, weet je dat de veren enigszins versleten zijn.

 • Heb je een traagschuim matras een gelschuimmatras of koudschuimmatras? Houd dan je ogen goed open. Blijft de vorm van je lichaam langer dan 15 seconden in je matras staan, dan weet je dat het schuim zijn beste tijd heeft gehad.

 • Daarnaast kun je letten op de bewegingsoverdracht. Bij nieuwe, kwalitatief goede matrassen merk je de bewegingen van je partner nauwelijks. Als dit opeens wel het geval is, zijn de materialen in je matras versleten.

 • Het slaapklimaat. Voelt je normaal gesproken heerlijk koele matras opeens warm en/of klam aan? Dan kun je er vanuit gaan dat je matras vocht en warmte niet meer zo goed afvoert. 💧

 • Ruikt je matras onaangenaam? Ook dan weet je dat je matras vocht en warmte niet goed meer kan afvoeren.

 • Word je plotseling regelmatig wakker met rug- of nekpijn? Het kan zomaar zijn dat je matras zijn beste tijd heeft gehad en niet genoeg ondersteuning meer biedt.

Oud matras

Hou al deze signalen goed in de gaten. Zeker als er meerdere tegelijk opspelen, kan het bijna niet anders dat je matras zijn beste jaren gehad heeft. Tijd voor een nieuwe!

Rug- en nekpijn heeft niet altijd met een versleten matras te maken. Ook kan het liggen aan je hoofdkussen. Ben je een zijslaper? Overweeg dan eens om een kussen voor zijslapers aan te schaffen. Ben je buikslaper? Dan kan slapen zonder kussen lichamelijke klachten verlichten en voorkomen!

Conclusie: hoe lang gaat een matras mee?

Een matras gaat tussen de 3 en 15 jaar mee. Gemiddeld is de levensduur van een matras ongeveer 10 jaar.

Zoals je hebt kunnen lezen, hangt de levensduur van een matras van veel verschillende dingen af. De materiaalsoort, de dichtheid en de kwaliteit van een matras zeggen veel over hoe lang een matras meegaat.

Om de levensduur te verlengen (of in ieder geval niet te verkorten) raden wij daarnaast aan om je matras zo goed mogelijk te onderhouden en te beschermen.

Ook bij het kopen van een nieuw matras is het handig om goed naar je persoonlijke omstandigheden te kijken. Denk aan een steviger matras voor zwaardere mensen, en een matras die warmte en vocht goed afvoert voor wie veel transpireert.

Zo weet jij zeker dat je lekker lang van je nieuwe matras kan genieten.😄

Hoe lang gaat een matras mee: Veel gestelde vragen

 • Hoe vaak moet ik mijn matras vervangen?


  Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt namelijk van veel verschillende factoren af.

  Goede indicaties dat je matras aan vervanging toe is, zijn:

  • Een onaangename geur

  • Kuilvorming

  • Plotselinge rug- of nekpijn

  • Een klam of vochtig matras

  • Veel bewegingsoverdracht

  • Piepen of kraken

 • Wat is de gemiddelde levensduur van een matras?


  Volgens meerdere wetenschappelijke studies ligt dit rond de 10 jaar.

  De levensduur kan hier echter sterk van afwijken. Sommige matrassen gaan namelijk maar 3 jaar mee, terwijl andere 15 jaar in goede staat blijven.

Robert slaapexpert

Robert

Managing Director

Een goede nachtrust doet wonderen. Door 's nachts heerlijk te slapen, kun jij vol energie aan elke nieuwe dag beginnen. Ik help jou hier graag bij! Door het geven van tips, adviezen en informatie over alles wat met slaap te maken heeft, hoop ik dat jij zelf kan zorgen voor een fantastische nachtrust. Meer weten? Neem dan contact met me op via robert@airi.media.

Heeft dit artikel je geholpen?
Ja
Nee

Bedankt voor je feedback! Meer tips, advies en kortingscodes ontvangen? ➔ Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback verzonden - bedankt!
Het versturen van je feedback is helaas niet gelukt. Probeer het nog een keer.

Waarom ons vertrouwen?

Bij het beoordelen van producten zijn betrouwbaarheid en vertrouwen belangrijke aandachtspunten. Waarom wij geloven dat jij op Matrassencheck kunt vertrouwen?

 • Speciale testfaciliteit: We hebben wereldwijd meer dan 180 producten getest en sinds kort een eigen testfaciliteit opgezet, die uitgerust is met de modernste apparatuur om de prestaties van de slaapproducten te analyseren.
 • Goedgekeurd door slaapexperts: We werken samen met internationale slaapexperts, die ons team trainen, onze artikelen beoordelen en ons waardevolle inzichten geven op het gebied van slaapgezondheid.
 • Professioneel netwerk: We zijn nauw verbonden met fabrikanten en slaapmerken, waardoor we inzicht hebben in de nieuwste producten, trends en technologiën.
 • Europese marktleider: We zijn met trots de nummer 1 review-website van Europa en maken deel uit van een uitgebreid netwerk dat wereldwijd blijft groeien.

Hoewel onze websites jaarlijks miljoenen bezoekers krijgen, draait het bij ons niet om de cijfers. Zorgen dat de beste keuzes op slaapgebied voor iedereen toegankelijk zijn, dat is waar we voor staan.

>180 producten getest

>19836 uur aan onderzoek

>6 miljoen mensen vertrouwen ons

7 experts

#1 op de Europese markt

Dit kan ook interessant voor jou zijn…
  s

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Bol.com, Coolblue, HEMA en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.