Hoelang gaat een matras mee?

Hoelang gaat een matras mee? - Advies & tips voor langere levensduur

Laatst bijgewerkt op: 14.07.2023 Geschatte leestijd: 7 Min.

Lezers vragen regelmatig: Hoelang gaat een matras mee?

Een relevante vraag, gezien een goede nachtrust essentieel is. Daarom is het belangrijk te herkennen wanneer het tijd is voor een nieuw matras.

Bovendien is het handig om al bij het kopen van een matras inzicht te krijgen in de verwachte levensduur van je matras.

Dit artikel belicht daarom hoelang verschillende matrassen meegaan.

We bespreken welke factoren invloed hebben op de levensduur, bieden tips om deze te verlengen én helpen je te bepalen wanneer het tijd is om je oude matras te vervangen.

Lees onze adviezen hieronder! 👇

hoelang gaat matras mee

Belangrijkste punten:

 • De levensduur van matrassen ligt tussen de 3 en 15 jaar
 • De gemiddelde levensduur van een matras is 10 jaar
 • De levensduur is afhankelijk van de materiaalsoort en de dichtheid van een matras
 • De levensduur van een matras wordt beïnvloed door persoonlijke omstandigheden, zoals hoe je een matras gebruikt, vocht, huisdieren en lichaamsgewicht
 • Je kan de levensduur verlengen door goed onderhoud, bescherming en je matras regelmatig om te keren

Wat is de levensduur van een matras?

Uit een rapport over de ecologische criteria voor matrassen [1], opgesteld voor de Europese Commissie, bleek dat de levensduur van een matras ergens tussen de 3 en 15 jaar ligt. 📅

Daarnaast is aangetoond [2] dat de gemiddelde levensduur van een matras ongeveer 10 jaar is.

Hoelang jouw matras precies meegaat is echter afhankelijk van veel factoren:

 • Soort matras
 • Kwaliteit van het matras
 • De dichtheid van dde materialen
 • Het gebruik

Soort matras

Er zijn veel verschillende soorten matrassen, met elk een eigen levensduur.

Hoelang een matras precies meegaat is, onder andere, afhankelijk van de materialen die in een matras worden gebruikt.

Zo kunnen latex matrassen wel 15 jaar meegaan, terwijl binnenveringsmatrassen gemiddeld de kortste levensduur hebben.

Toont de geschatte gemiddelde levensduur bij normaal gebruik
Levensduur
Pocketveren 6-8 jaar
Hybride 8-10 jaar
Traagschuim 8-10 jaar
Koudschuim 10 jaar
Latex 15 jaar

Matraskwaliteit

Daarnaast is natuurlijk de kwaliteit van belang. Een goedkoper matras zal minder lang meegaan dan een duurder, maar kwalitatief beter matras.

tuur original matras
Het 100% natuurlatex matras van Tuur, heeft een hoge verwachte levensduur.

Dichtheid van een matras

Ook de dichtheid van een matras heeft een grote impact op de levensduur. Deze dichtheid wordt ook wel 'soortelijk gewicht' genoemd.

Veel matrassenfabrikanten gebruiken de dichtheid om hun product te promoten, maar vertellen er niet bij waarom dit belangrijk is. Aan ons dus de taak om dit duidelijk te maken!

De dichtheid van een matras wordt aangegeven in kg/m³ en is sterk afhankelijk van de materiaalsoort. De dichtheid klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. 🧐

Als algemene regel geldt: hoe hoger de dichtheid, hoe langer de levensduur.

Wij hebben voor je op een rijtje gezet wat de gemiddelde levensduur per dichtheid is:

Dichtheid in kg/m³

Gemiddelde levensduur matras

Tot 25

2 jaar

30

3 jaar

35

5 tot 6 jaar

40

6 tot 8 jaar

boven de 50

Meer dan 10 jaar

Let bij het kopen van een nieuw matras dus goed op de dichtheid van de materialen! Zo kun je zelf een inschatting maken hoelang een matras ongeveer meegaat.

Pas op: veel matrassenfabrikanten geven een lange garantietermijn van wel 10 of 15 jaar op een matras. Dit betekent niet dat een matras ook altijd zo lang meegaat. De levensduur is namelijk vaak afhankelijk van hoe je zelf met een matras omgaat.

Welke factoren beïnvloeden de levensduur van een matras?

Naast het type matras en de dichtheid van een matras, zijn andere factoren ook van belang voor de levensduur. Deze factoren hebben meer te maken met persoonlijke omstandigheden.

Ook hier zullen we ze één voor één met je bespreken.🔢

Hoe je met een matras omgaat

Ook de manier hoe je met een matras omgaat heeft impact op de levensduur.

Eet of drink je bijvoorbeeld vaak in bed, dan kan het zomaar zijn dat je wel eens wat knoeit. Bacteriën kunnen zich dan gaan nestelen in het matras, wat ten koste gaat van een hygiënisch matras.

Springen op het bed, of kleine beschadigingen kunnen op de langere termijn ook de levensduur van je matras verkorten.

Gebruik van een matras

Logischerwijs is de levensduur afhankelijk van hoe vaak je een matras gebruikt. We gaan er natuurlijk vanuit dat je een matras elke nacht gebruikt, dus dit zal per persoon weinig verschillen.

Maar je zal zien dat het matras in je logeerkamer een stuk langer zijn vorm en comfort behoudt dan je eigen matras! 🛏

Lichaamsgewicht

Zwaardere mensen oefenen meer druk uit op een matras. Dit kan kuilvorming veroorzaken en hierdoor wordt de levensduur van een matras verkort.

Lichtere mensen hebben dus het voordeel dat hun matras wat langer meegaat.

Huisdieren in bed laten slapen

Het is erg gezellig om je hond of kat in bed te laten slapen, maar het is niet zo goed voor je matras. Dieren dragen namelijk veel bacteriën met zich mee, en transpireren veel.

Daarnaast kunnen ze het matras beschadigen door te krabben en te bijten. Ook dit heeft een negatieve impact op hoe lang een matras meegaat.

dieren in bed slapen
Hoe verleidelijk het ook is, voor een optimale levensduur van je matras kun je beter zonder je hond of kat slapen.

Vocht en zweet

Een mens verliest per nacht gemiddeld een kwart liter vocht. Veel matrassen zijn echter zo ontworpen dat ze vocht en zweet goed afvoeren. Maar dit kan een matras niet oneindig.

Naarmate je matras wat ouder wordt, hoopt vocht en zweet (en daarmee bacteriën en schimmels) zich steeds meer op in je matras. Het resultaat? Een onhygiënisch matras.

Sommige matrassen staan erom bekend vocht en warmte beter af te voeren dan andere matrassen. Ideaal voor mensen die veel transpireren, maar toch lang willen genieten van hun matras. Goede voorbeelden hiervan zijn de (enigszins dure) Tempur Sensation Elite en de MLine Cool Motion.

Hoe kun je de levensduur van je matras verlengen?

Er zijn ook manieren om de levensduur van je matras te verlengen. Erg fijn, want een matras is vaak een grote kostenpost.

Wij geven je hieronder 3 tips! 👇

Onderhoud

Het regelmatig reinigen van je matras kan zijn levensduur verlengen. Je maakt het bacteriën en schimmels namelijk lastig om hun tent op te zetten in je matras.

Hoe doe je dit? Het regelmatig stofzuigen van je matras helpt al veel. Bij latex matrassen is het daarnaast belangrijk om het regelmatig af te nemen met een doekje. Een latex matras voert vocht namelijk niet zo makkelijk af.

Denk er ook aan om je beddengoed te wassen. Hierbij gaat het niet alleen om je hoeslaken, je kussensloop en je dekbedovertrek. Als je een matrashoes met rits hebt, kun je deze ook zo nu en dan wassen. 🧺

💡Wil je meer weten over het onderhouden van je matras? Lees hier ons uitgebreide artikel over het reinigen van je matras.

Regelmatig omkeren

Sommige (topdek)matrassen hebben twee verschillende slaapzijden. Dit is fijn voor de levensduur van je matras, omdat je de matras regelmatig kan omkeren.

Hiermee behoudt jouw matras langer zijn vorm en comfort, en blijft het ook langer hygiënisch.

Gebruik van kwalitatief goede slaapproducten

Hoelang een matras meegaat is ook afhankelijk van andere slaapproducten. Deze kunnen namelijk jouw matras beschermen, en zo de levensduur verlengen. Goede voorbeelden hiervan zijn matrasbeschermers en matrastoppers.

Matrasbeschermers kunnen zowel de bovenkant als onderkant van je matras beschermen tegen beschadigingen en vocht.

Matrastoppers leg je bovenop je matras, waardoor je matras een extra beschermlaag heeft, en jij zelf kan genieten van extra comfort.

Ook een kwalitatief goede lattenbodem kan een wereld van verschil maken voor de levensduur van je matras.

Hoe weet je dat het tijd is om je matras te vervangen?

Vaak is het vrij duidelijk wanneer je matras aan vervanging toe is. Je kan letten op de volgende signalen:

 • Heb je een pocketveringmatras of binnenveringsmatras? Houd dan je oren goed open. Wanneer je matras begint te piepen of te kraken, weet je dat de veren enigszins versleten zijn.

 • Heb je een traagschuim matras een gelschuimmatras of koudschuimmatras? Houd dan je ogen goed open. Blijft de vorm van je lichaam langer dan 15 seconden in je matras staan, dan weet je dat het schuim zijn beste tijd heeft gehad.

 • Daarnaast kun je letten op de bewegingsoverdracht. Bij nieuwe, kwalitatief goede matrassen merk je de bewegingen van je partner nauwelijks. Als dit opeens wel het geval is, zijn de materialen in je matras versleten.

 • Het slaapklimaat. Voelt je normaal gesproken heerlijk koele matras opeens warm en/of klam aan? Dan kun je er vanuit gaan dat je matras vocht en warmte niet meer zo goed afvoert. 💧

 • Ruikt je matras onaangenaam? Ook dan weet je dat je matras vocht en warmte niet goed meer kan afvoeren.

 • Word je plotseling regelmatig wakker met rug- of nekpijn? Het kan zomaar zijn dat je matras zijn beste tijd heeft gehad en niet genoeg ondersteuning meer biedt.

Hou al deze signalen goed in de gaten. Zeker als er meerdere tegelijk opspelen, kan het bijna niet anders dat je matras zijn beste jaren gehad heeft. Tijd voor een nieuwe!

💡Rug- en nekpijn heeft niet altijd met een versleten matras te maken. Ook kan het liggen aan je hoofdkussen. Ben je een zijslaper? Overweeg dan eens om een kussen voor zijslapers aan te schaffen. Ben je buikslaper? Dan kan slapen zonder kussen lichamelijke klachten verlichten en voorkomen!

Conclusie: hoelang gaat een matras mee?

Een matras gaat tussen de 3 en 15 jaar mee. Gemiddeld is de levensduur van een matras ongeveer 10 jaar.

Zoals je hebt kunnen lezen, hangt de levensduur van een matras af van het materiaal, de dichtheid, de kwaliteit en het gebruik.

Om een optimale levensduur te garanderen, raden wij aan om je matras zo goed mogelijk te onderhouden en te beschermen.

Ook bij het kopen van een nieuw matras is het handig om goed naar je persoonlijke omstandigheden te kijken.

Denk aan een steviger matras voor zwaardere mensen, en een matras dat warmte en vocht goed afvoert voor wie veel transpireert.

Zo weet jij zeker dat je lekker lang van je nieuwe matras kan genieten.😄

Deze matrassen kwamen goed uit onze matrassentest, op het gebied van verwachte levensduur:

Veelgestelde vragen

Robert Kerkvliet slaapexpert

Robert Kerkvliet

Contentmanager, producttester & gecertificeerd slaapcoach

Lekker slapen? Robert helpt je hier graag bij. Met zijn diepgaande kennis over slaapproducten, ergonomie en de Nederlandse slaapmarkt is hij dé aangewezen persoon om jou van tips, adviezen en (product)aanbevelingen te voorzien. Met zijn hulp hoopt hij dat jij zelf kan zorgen voor de perfecte nachtrust.

Certificaten: Understanding Sleep (RSPH Learn) en Sleep: Neurobiology, Medicine, and Society (Universiteit van Michigan).

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.