👑 Prinsjesdag deals! 

Emma: tot 50% korting | Tempur: tot 50% korting ðŸ’°

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

Hoe kies ik een matras uit?

Hoe kies ik een matras uit?

Laatst bijgewerkt op: 07.07.2021

Een goed deel van het leven wordt doorgebracht met slapen. Voor de tv, op weg naar werk of thuis, in de bus en trein, tijdens een reis, tijdens lezingen, vergaderingen, zelfs tijdens preken in de kerk - de behoefte aan slaap lijkt overal bij elke gelegenheid binnen te vallen.

Geen wonder dat de mens het bed heeft uitgevonden - een meubel dat op een speciale manier voldoet aan de menselijke slaapbehoefte. En het belangrijkste onderdeel van dit meubilair is het matras. Hun enige doel: slapen zo aangenaam mogelijk maken.

Maar ook hier zijn er zoveel slapers en zoveel verschillende behoeftes. Omdat wij willen dat u een rustige en ontspannen slaap heeft, willen we een bijdrage leveren vanuit Matrassencheck. Wij helpen u met onze expertise bij het kiezen van het juiste matras. Omdat uw slaap belangrijk voor ons is!

Zelfs als de eerste indruk het tegenovergestelde suggereert - een matras is een zeer complex object, en aan de selectie van een matras moet men veel aandacht besteden. Daar hebben we in het kort belangrijke concepten rond het matras voor u uitgelegd.

Hoe kies ik een matras uit?
  • Overzicht
  • Welke hardheidsgraad?
  • Slaappositie?
  • Liever koel of warm?
  • Voor wie?
  • Budget?

Welke hardheidsgraad?

Vooral in dit criterium lopen de meningen sterk uiteen. De een slaapt het liefst op een hard oppervlak en de ander geeft de voorkeur aan een zacht oppervlak, weer een heeft liever een matras dat er tussenin ligt.

De ervaring heeft geleerd dat zwaardere mensen, vanaf ongeveer 80 kg, op een hard matras met hoge stabiliteit beter slapen. Houd er echter rekening mee dat het matras niet te hard mag zijn. Anders kunt u niet comfortabel liggen en dan is de slaap niet zo ontspannend als het zou moeten zijn.

Lichtere personen kunnen beter de voorkeur geven aan een van de zachtere varianten (Emma matras). Maar ook hier moet u zorgvuldig kiezen. Als u op een te zacht matras ligt, zal uw wervelkolom niet goed in 1 lijn liggen. Op de lange termijn kan dit leiden tot uiterst pijnlijke rugklachten.

Tegenwoordig wordt er geen absolute graad van hardheid gegeven voor de meeste matrassen. De meeste fabrikanten beweren dat hun product geschikt is voor elke slaper, ongeacht het lichaamsgewicht. Onze ervaring laat zien: het welzijnsgevoel van een matras ervaart iedereen anders en dit is zeker ook zo bij de hardheidsindruk, die een matras geeft.

Daarom hebben we besloten om een hardheidsschaal in onze matrastest te gebruiken. En dit basisinformatie in onze matras reviews te geven, u kunt dus altijd de mate van hardheid van een matras bekijken. Zo krijgt u ten minste een eerste oriëntatie, wat van het begin af aan helpt om bepaalde matrassen uit te sluiten die niet overeenkomen met uw voorkeur voor slaappositie of uw gewicht.

Wat de matrashardheid betreft, moet u zich zeker laten leiden door uw gevoel van welzijn.

Slaappositie?

De geschiktheid van een matras voor uw slaaphouding is van groot belang voor het gevoel van welzijn tijdens het liggen. Buik, rug, of zijslaper? - dit is meestal de vraag. Hier zijn de beste matrassen voor elke slaaphouding!

Houd er altijd rekening mee dat het matras de uitlijning van de wervelkolom in zijn natuurlijke S-vorm ondersteunt. Veel matrassen zijn onderverdeeld in zogenaamde ligvlakken die de inzinking of ondersteuning van bepaalde lichaamsgebieden ondersteunen om zo de orthopedisch gewenste uitlijning van de wervelkolom te geven.

De beste kwaliteit matrassen zijn echter geschikt voor elke slaaphouding.

Liever koel of warm?

Het slaapklimaat is een ander belangrijk kwaliteitskenmerk voor een matras. Als u bijvoorbeeld het 's nachts koud heeft, maar niet onder een berg van deken wilt slapen, moet u letten op de temperatuurregeling van het matras.

Voor "koukleumen" worden met name matrassen aanbevolen, die een traagschuimlaag in de constructie gebruiken, omdat dit type schuim de lichaamswarmte meer absorbeert dan andere schuimen. Dit leidt tot een aangenaam gevoel van warmte zonder het gebruik van vele dekens.

Als je het liever wat koeler hebt, raden we je aan om matrassen met ademende materialen te gebruiken. Als aanvulling kan een bed en kussensloop met temperatuur regulerende eigenschappen geen kwaad.

Voor wie?

Is het matras alleen voor u of voor u en uw partner?

Tenzij het matras alleen voor u is, moet u eerst met uw partner overleggen over het slaapklimaat en de mate van hardheid. Dit is zeker niet altijd gemakkelijk. Klik hier voor de beste matrassen voor koppels!

Maar zelfs sommige matrasfabrikanten hebben hier een oplossing voor. Ze bieden speciale matrassen aan die geschikt zijn voor koppels, waarbij u de mate van hardheid van de twee helften afzonderlijk en individueel kunt aanpassen. Dat wil zeggen, de een kiest een hardere versie, de andere de zachte versie. In dit geval komen de twee matrashelften afzonderlijk. Desondanks hoeft u zich geen zorgen te maken dat dit een scheiding creëert. De speciaal aangepaste hoes drukt de helften zo dicht tegen elkaar dat niemand voor het merkt dat het matras uit twee delen bestaat.

Budget?

Zoals ook zo is bij de meeste andere producten: er zijn redelijk geprijsde matrassen van redelijk goede kwaliteit. En natuurlijk zijn er de high-end matrassen tegen een overeenkomstig hoge prijs. Verder moet u letten op de nuttige levensduur. Het maakt verschil of het geld voor vijf of voor tien jaar wordt uitgegeven.

Hoe dan ook, een ding is een goede zaak en vermindert het risico op een slechte aankoop enorm: de meeste matrassen kunnen tussen de 30 en 100 dagen uitgeprobeerd worden. En als u het gekozen matras niet comfortabel vindt, kunt u ofwel het matras gratis laten ophalen of gratis terugsturen.

Zodat dit niet al te vaak gebeurt en u snel en gemakkelijk het matras vindt dat bij u past, wij zijn er:

Het team van Matrassencheck

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.