👑 Prinsjesdag deals! 

Emma: tot 50% korting | Tempur: tot 50% korting ðŸ’°

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

De beste binnenveringsmatrassen (2021)

Binnenveringsmatras - een overzicht

Laatst bijgewerkt op: 07.07.2021

De klassieker in Nederlandse slaapkamers: het binnenveringsmatras. In onze binnenveringsmatras-tests beschrijft ons testpanel het gevoel van liggen op een binnenveringsmatras meestal als solide, stabiel en robuust. Maar ook enigszins veerkrachtig. Het binnenveringsmatras geeft dus een heel ander gevoel dan een schuimmatras, dat aan het lichaam "kleeft".

binnenveringmatras review

Topproducten

  Extra comfortabel
  Hypnia Welzijn Supreme

  Hypnia Welzijn Supreme

  Hypnia Welzijn Supreme

  De Hypnia Welzijn Supreme is een extra dik en heerlijk comfortabel matras, die tegen een zachte prijs verkocht wordt.

  Op de Hypnia Welzijn Supreme heb je gegarandeerd een heerlijke nachtrust. De 5 schuimlagen bieden niet alleen comfort, maar ook uitstekende lichaamsondersteuning.

  Dit premium matras bestaat uit pocketveren, een latex-laag, traagschuim, honingraatschuim en steunschuim.

  De Hypnia Welzijn Supreme in een notendop

  De Hypnia Welzijn Supreme is een lekker dik matras met een totale hoogte van 30 cm.

  De 5 verschillende lagen van de matras zorgen voor een extra comfortabele beleving.

  Bovendien zijn de 7 comfort-zones volgens onze testers een fijne toevoeging aan de matras. Deze verlichten drukpunten en bieden goede ondersteuning voor elk lichaamsdeel.

  De matrashoes is gemaakt van bamboevezels die goede bescherming bieden tegen warmte en vocht. Bovendien voelt de stof heerlijk zacht aan.

  Tot slot zijn alle materialen OEKO-Tex gecertificeerd. Zo weet jij zeker dat je op een gezond matras slaapt.

  45% korting bij Hypnia*

  Premium tip
  Mline Slow Motion 6 matras

  Slow Motion 6

  Slow Motion 6

  Een hybride matras ontwikkeld door MLine. Er worden pocketveren en HR-schuim gebruikt, die zorgen voor een unieke slaapbeleving.

  De slow motion 6 van MLine is een uniek matras

  Het is een prijswinnend matras volgens de Consumentenbond, maar ook zeker volgens onze testslapers.

  De Slow Motion 6 in een notendop

  De Slow Motion 6 is zeker en vast niet de goedkoopste matras, maar combineert wel optimaal comfort met goede ondersteuning dankzij de combinatie van pocketveren en traagschuim in een 26 cm hoge matras met een dikke afdeklaag van visco-elastisch schuim.

  Mline Slow Motion 6 matras

  Ideaal voor buik-, zij- en rugslapers tot 140 kilogram die op zoek zijn naar een duurzaam product en bereid zijn om daar een meerprijs voor te betalen.

  Je kunt deze matras 100 dagen bij je thuis uitproberen en hem kosteloos retourneren moest hij je toch niet bevallen.

  Bovendien heb je recht op 10 jaar garantie. De tijk van de matras kan afgenomen worden en is wasbaar op 60 graden.

  25% korting bij MLine *

  Wat is een binnenveringsmatras?

  Voordat we de voor- en nadelen bespreken: er zijn drie soorten binnenveringsmatrassen: het Bonnell binnenveringsmatras, het pocketveringsmatras en het tonvormige pocketveringsmatras. Deze hebben iets andere eigenschappen.

  1. Bonnell Binnenveringsmatras

  Een Bonnell veermatras heeft een stevige kern van honderden individueel onderling verbonden stalen veren. Op de veerkern zit meestal een schuimlaag, dus u voelt de veren niet direct.

  Het Bonnell binnenveringsmatras is meestal de goedkoopste optie. De matrassen veren goed, maar Bonnell binnenveringsmatrassen hebben geen hoge puntelasticiteit.

  2. Pocketveringsmatras

  Bij een pocketveringsmatras zijn de honderden veren afzonderlijk in zakjes vast genaaid. In tegenstelling tot de Bonell binnenveringsmatrassen zijn de afzonderlijke veren niet met elkaar verbonden, waardoor ze veel meer puntelastisch zijn.

  Als u erop ligt, zakken dus alleen de veren in waar u daadwerkelijk op ligt. Hierdoor zakken de schouder en het bekken dieper en wordt de wervelkolom ondersteund. Dit is vooral belangrijk voor zijslapers die meer zinking nodig hebben.

  3. Tonvormige Pocketveringsmatras

  Het tonvormige pocketveringsmatras is vergelijkbaar met het normale pocketveringsmatras. Ook hierbij zijn de veren vastgenaaid in stoffen omhulsels. Het verschil is de vorm van de veren, die doen denken aan de vorm van tonnen.

  Dit maakt het matras nog puntelastichser. Door deze vorm geeft het tonvormige pocketveringsmatras ook een iets zachter gevoel dan het pocketveringsmatras of het Bonnell binnenveringsmatras.

  Is een binnenveringsmatras geschikt voor u?

  Geschikt voor Minder geschikt voor
  • Mensen die graag op een steviger matras liggen
  • Ook geschikt voor zware mensen
  • Buik- en rugslapers
  • Mensen die liever wat koeler slapen
  • Onrustige slapers
  • Mensen die 's nachts veel zweten
  • Koopjesjagers
  • Koukleumen
  • Mensen die liever op een zachter matras slapen
  • Pure zijslapers (geldt vooral voor Bonnell)
  • Personen die snel wakker worden door de nagalm van de vering
  • Verstelbare lattenbodems
  • Let op: oudere en slechtere modellen hebben de neiging knikken te vormen

  Voor- en nadelen van het binnenveringsmatras

  In onze matrastests hebben we de verschillende binnenveringsmatrassen getest waarbij je onderscheid moet maken tussen de verschillende soorten binnenveringsmatrassen. Over het algemeen is de tonvormige pocketveringsmatras een van de beste binnenveringsmatrassen in onze ervaring.

  beste binnenveringmatras

  De voor- en nadelen van de binnenveringmatras samengevat:

  De voordelen

  • Zeer goed slaapklimaat
   Het binnenveringsmatras heeft een uitstekend slaapklimaat. Omdat de lucht beter binnen de veren kan circuleren dan in een schuimmatras. U slaapt dus koeler in vergelijking met andere matrassen.
  • Uitstekende vochtafvoering
   Als u of uw partner veel transpireert, is het binnenveringsmatras een goede keuze.
  • Tonvormig pocketveringsmatras is puntelastisch
   Het TPV-matras is puntelastisch door de flodderige, bolvormige veren die in losse zakjes zitten. Als je rug- of nekproblemen hebt en op zoek bent naar een veermatras, neem dan een TPV-matras. Een veermatras van Bonnell daarentegen is slechts oppervlakkig elastisch omdat de veren met elkaar zijn verbonden.
  • Stabiele onderlaag
   Het binnenveringsmatras is een robuust matras en dus vooral geschikt voor rug- en buikslapers. Omdat deze een beetje meer ondersteuning nodig hebben zodat ze niet doorzakken. Met name een TPV-matras met 7 ligzones, is naar onze ervaring een goede keuze voor zware mensen.
  • Veilig voor mensen met allergieën
   Door de goede luchtcirculatie worden schimmels voorkomen en ook huisstofmijt nestelt zich hierin moeilijker.

  De nadelen

  • Totaal steviger liggevoel
   De veermatras ligt wat harder. Veel mensen vinden dat fijn, anderen niet. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Als u een beetje zwaarder bent, raden we een steviger matras aan.
  • Neigt naar kuilvorming
   Vooral oudere en inferieure veermatrassen krijgen meer kuilvorming. Dit is niet alleen niet prettig, maar ook slecht voor de wervelkolom. Daarom adviseren wij om niet te veel te proberen te besparen bij het kopen van een springveren matras! Anders moet u binnenkort een nieuw matras kopen en twee keer betalen.
  • U slaapt wat koeler
   Voor de meeste mensen geen probleem, echter wel voor koukleumen. Het slaapklimaat op pocketveringsmatras is koeler.
  • Niet geschikt voor verstelbare / elektrische lattenbodems
   In onze matrastest hadden we geen goede ervaringen met het gebruik van veermatrassen op een verstelbaar lattenrek. Het binnenveringsmatras is niet zo flexibel als een schuimmatras. We raden hier een niet verstelbare lattenbodem aan. Let op: de veermatrassen zijn relatief zwaar en moeilijk te verplaatsen.

  Waar moet u op letten bij een binnenveringsmatras?

  1. Heel veel veren - bij voorkeur minstens 35

  Voor een binnenveringsmatras geldt: hoe meer stalen veren, hoe hoger de kwaliteit. We raden aan te zoeken naar een springverenmatras met minimaal 350 veren (dit voor de kleinste maat 90x200 cm). Dan is het matras niet alleen puntelastisch, maar gaat hij ook langer mee.

  2. Het beste is pocketvering of tonvormig pocketveringsmatras

  Wij zijn absoluut geen fans van Bonnell binnenveringsmatrassen. Niet alleen vinden we ze oncomfortabel, ze hebben ook geen goede puntelasticiteit. Voor zijslapers is het daarom niet goed geschikt. We raden ten zeerste aan om een pocketverings- of een TPV-matras te gebruiken

  simba binnenveringmatras
  Simba tonnenvormig pocketveringsmatras.

  3. Binnenveringsmatras met ligzones

  Als u bijzonder geïnteresseerd bent in orthopedische effecten, moet u denken aan een springveren matras met 5 of 7 ligzones. Dit geldt vooral voor zijslapers, omdat in die positie de wervelkolom recht moet blijven.

  Welk lattenbodem voor het binnenveringsmatras?

  1. Besteed veel aandacht aan de ligzones

  Om de verdeling van de ligvlakken van een binnenveringsmatras te ondersteunen, moet u een lattenbodem kiezen met dezelfde classificatie. Voor een 7-zones verend matras raden we daarom aan een lattenbodem met 7 zones te gebruiken. Een lattenbodem met 7 zones laat het bekkengebied en de schouders iets dieper zinken en stabiliseert de rest van het lichaam.

  2. Niet verstelbare lattenbodems

  Klein nadeel van een verende matras: deze is niet goed geschikt voor verstelbare / elektrische bedbodems. Gebruik uw binnenveringsmatras op een goede, stijve lattenbodem.

  3. Afstand tussen de latten

  De 'Stiftung Warentest' uit Duitsland beveelt een afstand tussen de latten aan van niet meer dan 5 cm. Op deze manier komen de eigenschappen van een hoogwaardig, matras met zones beter uit.

  In welke maat zijn binnenveringsmatrassen verkrijgbaar?

  Gebruik Standaard maat
  Baby- en Kindermatrassen

  70x140 cm, 60x120 cm

  Singlematrassen

  80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm

  Tweepersoonsmatrassen

  140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm, 200x200 cm

  Alternatieven voor het binnenveringsmatras

  Het koudschuimmatras

  Wanneer u op een hoogwaardig koudschuimmatras ligt merkt u dat deze zich veel meer aanpast aan uw lichaam dan de meeste veermatrassen. Koudschuimmatrassen hebben een goede puntelasticiteit - vergelijkbaar met een goede TPV-matras - en een groot aanpassingsvermogen. Daarom worden ze ook aanbevolen voor orthopedische problemen.

  Het grootste verschil ligt in het slaapklimaat. Het binnenveringsmatras heeft een koeler slaapklimaat dan het koudschuimmatras. Als u liever een beetje warmer slaapt, is een goed koudschuimmatras een betere keuze. Zeer goede modellen zijn het Bett1 Bodyguard-matras (vanaf 199 €) en het Emma-matras.

  100 nachten proefslapen. Koop nu en Emma matras!*

  Het latexmatras

  Latexmatrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en bieden veel comfort. Latexmatrassen van hoogwaardige natuurlijke latex hebben een zeer goede ventilatie. Het slaapklimaat op een latexmatras is dus ook koeler, vergelijkbaar met een veermatras.

  Ook is het gevoel om op een latexmatras te liggen iets anders. Het latexmatras is meestal iets zachter dan een verenmatras.

  ⇒ Nieuwsgierig? Vind jouw perfecte matras. Klik hier voor onze matrastententest en -reviews.

  Ook interessant...

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.