Uw slaap is belangrijk voor ons!

Review traagschuimmatrassen

Hoe komt de traagschuimmatras uit de test

Laatst bijgewerkt op: 07.01.2021 Zoë 4 Min.

Onze teamleden zijn toegewijde fans van de traagschuimmatras. Enkele van onze huidige favorieten in de matrastests zijn traagschuimmatrassen of combinatiemodellen.

Wat ons zo enthousiast maakt, is niet alleen het aanpasbare comfort. Het is ook geschikt voor alle lichaamstypes en slaapposities. Dat maakt het erg flexibel, vooral voor koppels. In onze review van traagschuimmatrassen vergelijken we de populairste modellen.

Traagschuim - ook wel viscoschuim of memoryschuim genoemd - heeft een unieke textuur. Onze testers beschrijven het als "onnavolgbaar aangenaam" of "comfortabel zacht".

Visco matras
 • Overzicht
 • Traagschuimmatras opbouw
 • Voor- en nadelen
 • Onze tips
 • Welk lattenbodem?
 • Matras maten
 • Onze alternatieven

Geschikt voor...

 • Mensen van alle leeftijden
 • Alle slaapposities
 • Rustige slaper
 • Mensen die het 's nachts vaak koud hebben
 • Mensen met rugklachten
 • Verstelbare lattenbodems

Minder geschikt voor...

 • Mensen die 's nachts zwaar transpireren of graag wat koeler slapen
 • Zeer onrustige slapers
 • Mensen die erg gevoelig zijn voor chemische geuren (deze verdwijnt wel vaak na een tijdje)

De beste traagschuimmatrassen volgens Matrassencheck

Consumentenbond testwinnaar
Emma O2 matras op het bed

Emma O2

Emma O2

De Emma O2 combineert de beste eigenschappen van verschillende soorten schuim voor een goede balans tussen zachtheid, comfort en ondersteuning. Deze matras is de beste volgens de Consumentenbond.

Als je echt op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de Emma O2 iets voor jou.

Dit is de beste matras van 2020 volgens de Consumentenbond. Hij biedt goede ventilatie en vochtafvoer in een betaalbare matras.

De Emma O2 in een notendop

De Emma O2 scoort in de test van de Consumentenbond erg hoog op levensduur en ligeigenschappen. Ook de drukverdeling en stabiliteit zijn bovengemiddeld. Deze matras is dankzij de relatief lage prijs en goede leveringsvoorwaarden heel aantrekkelijk.

De duurzame gebruikte materialen zorgen voor voldoende slaapcomfort ongeacht je lichaamsgewicht of slaaphouding.

Het koudschuim van de Emma O2 vormt zich naar je lichaam zodat je precies daar waar je het nodig hebt voldoende ondersteuning krijgt, zonder dat je te diep wegzakt of in een ongezonde houding te liggen komt.

Ook in onze test scoort deze matras enorm positief. Hij biedt een goede combinatie tussen comfort, zachtheid, een aangenaam slaapklimaat (door de goede ventilatie) en veerkracht.

De uitstekende leveringsvoorwaarden van Emma spelen ook een rol in onze beslissing om de Emma O2 uit te roepen tot onze nieuwe favoriete matras.

25% korting met "CHECK25"*

Premium tip
Mline Slow Motion 6 matras

Slow Motion 6

Slow Motion 6

Een hybride matras ontwikkeld door MLine. Er worden pocketveren en HR-schuim gebruikt, die zorgen voor een unieke slaapbeleving.

De slow motion 6 van MLine is een uniek matras

Het is een prijswinnend matras volgens de Consumentenbond, maar ook zeker volgens onze testslapers.

De Slow Motion 6 in een notendop

De Slow Motion 6 is zeker en vast niet de goedkoopste matras, maar combineert wel optimaal comfort met goede ondersteuning dankzij de combinatie van pocketveren en traagschuim in een 26 cm hoge matras met een dikke afdeklaag van visco-elastisch schuim.

Mline Slow Motion 6 matras

Ideaal voor buik-, zij- en rugslapers tot 140 kilogram die op zoek zijn naar een duurzaam product en bereid zijn om daar een meerprijs voor te betalen.

Je kunt deze matras 100 dagen bij je thuis uitproberen en hem kosteloos retourneren moest hij je toch niet bevallen.

Bovendien heb je recht op 10 jaar garantie. De tijk van de matras kan afgenomen worden en is wasbaar op 60 graden.

2e matras 50% korting*

Cool

Bamboo Cool

Bamboo Cool

De Bamboo Cool is een dikke traagschuimmatras die zich perfect aan het lichaam aanpast.

De Bamboo Cool is de bestverkochte traagschuimmatras van Beter Bed. Met zeven comfortzones en een hoogwaardige tijk biedt deze matras zeer goede ondersteuning voor zwaardere personen of zijslapers.

De Bamboo Cool in een notendop

De Bamboo Cool is een uitstekend geprijsde traagschuimmatras van Beter Bed die al beschikbaar is vanaf €159,20. Voor deze prijs krijg je een kern van 22 cm dik traagschuim dat is opgedeeld in zeven verschillende comfortzones en zo goede ondersteuning biedt aan de verschillende lichaamsdelen zonder drukpunten.

Een traagschuimmatras is vooral geschikt voor iets zwaardere personen, en biedt stevige ondersteuning waar vooral zij- en rugslapers van profiteren. Het traagschuim wordt gecombineerd met 'bamboe-houtskool' (poeder dat ontstaat wanneer bamboe aan een hoge temperatuur verband wordt), waardoor de Bamboo Cool uitstekende ventilatie en vochtafvoer biedt, ook in de zomer. De tijk is afritsbaar en kan eenvoudig gewassen worden in de machine.

Materiaal kern Traagschuim en bamboe-houtskoolpoeder
Tijk Anti-huisstofmijt, machinewasbaar
Hardheidsgraad Gemiddeld/stevig
Geschikt voor Slapers tot 120 kg, zij- en rugslapers

-30% bij Beter Bed*

Hoe de traagschuimmatras is opgebouwd?

De traagschuimmatras - vaak ook visco-matras genoemd - bestaat uit PUR-schuim, een schuimplastic van polyethuraan. Wat het zo speciaal maakt is het geheugeneffect: een handafdruk blijft enkele seconden zichtbaar.

Viscoschuim matras Myrbacka
Traagschuimlaag in het IKEA Myrbacka matras.

De traagschuimmatras is zeer elastisch en past zich aan aan het lichaam. Het heeft een zeer hoge puntelasticiteit en wordt daarom vaak aanbevolen voor orthopedische problemen.

Traagschuimmatrassen bestaan meestal uit een bovenste laag traagschuim en een onderste laag koudschuim of comfortschuim. Veel matrassen in onze tests bestaan ook uit twee of drie verschillende lagen onder de laag traagschuim.

Voor- en nadelen van de traagschuimmatras

Zoals elk matras, heeft ook de traagschuimmatras een aantal voor- en nadelen. In deze review bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van een traagschuimmatras. Al met al wegen de voordelen echter duidelijk zwaarder door. Het belangrijkste voordeel is de zeer elastische aanpasbaarheid.

De traagschuimmatras heeft een hoge puntelasticiteit en wordt daarom regelmatig aanbevolen vanwege de ergonomische kwaliteiten.

traagschuim matras memory

De voordelen

 • Zeer goede pasvorm - optimaal voor rugklachten
  De traagschuimmatras is vooral geschikt voor mensen met rugproblemen. Omdat het zich aanpast aan de lichaamscontouren. Dit vermindert de drukpunten.

 • Groot comfort
  Een goed traagschuimmatras is een 'upgrade', het is een heel comfortabel matras waardoor u na een lange dag op het werk uitkijkt naar een heerlijke nacht op uw nieuwe matras.

 • Minder koud
  Als u het 's nachts vaak koud heeft - ondanks de warme winterdeken - zal het traagschuimmatras u helpen de warmte op te slaan. Het is het warmste type matras dat we hebben getest in onze matrastest.

 • Fijn voor een rustige slaper
  De traagschuimmatras vormt zich naar uw lichaam. U zakt er letterlijk in weg. Rustige slapers vinden vaak wat ze zoeken in dit matras met geheugenschuim.

 • Geschikt voor koppels
  De traagschuimmatras is volledig stabiel en heeft een zeer lage beweginsoverdracht. Dit bevordert een ongestoorde slaap, zelfs als u de traagschuimmatras deelt met uw partner.

De nadelen

 • Niet goedkoop
  Nee, de traagschuimmatras is niet het goedkoopste type matras. Als het u alleen om de prijs gaat, koop dan een goedkoop springveren matras. Maar het feit dat u onze beoordelingen leest, leert ons dat uw slaap u meer waard is. En dat is een goede zaak.

 • Warme slaap
  Voor de meeste mensen geen probleem, voor koukleumen zelfs aangenaam. Het slaapklimaat op de traagschuimmatras is een beetje warmer. Voor degenen die veel transpireren, raden we een meer ademend springverenmatras aan.

 • Temperatuurgevoelig
  De traagschuimmatras is temperatuurgevoelig. In een koude omgeving wordt het matras harder, in een warmere kamer een beetje zachter. In onze ervaring is dat geen probleem. Onder een goede deken is het zelfs in de winter lekker warm.

 • Voor onrustige slapers vermoeiend
  U zakt een beetje weg in de traagschuimmatras en het materiaal is vrij traag (zie memory-effect). Ideaal daarom voor rustige slapers. Maar voor onrustige slapers geldt dat het draaien op de traagschuimmatras een beetje moeilijker is dan op andere matrassen. Ligt u vaak veel te draaien in bed, kies dan liever voor een koudschuimmatras.

 • Sterk aanbevolen: een goede lattenbodem als basis
  Als stabiliserende basis raden we een goed lattenframe aan. Een verstelbare lattenbodem biedt maximale flexibiliteit en ondersteunt de bloedcirculatie.

Waar moet u op letten bij een traagschuimmatras?

Wat moet u weten voor u een traagschuimmatras koopt? Ontdek het in deze review.

1. Een hoge dichtheid

Het belangrijkste kwaliteitskenmerk van een visco matras is een hoge dichtheid (RG). Deze maateenheid geeft aan hoe zwaar een kubieke meter PUR-schuim is.

Dus hoeveel polyethuraan werd opgeschuimd voor één kubieke meter. De vuistregel: hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit van de traagschuimmatras.

 • RG boven 60 m3 / kg: topkwaliteit en zeer lange levensduur (tot 10 jaar)
 • 50-60 m3 / kg: zeer goede kwaliteit en lange levensduur (8-10 jaar)
 • 40-50 m3 / kg: goede kwaliteit en levensduur (6-8 jaar)
 • 30-40 m3 / kg: maximaal gemiddelde kwaliteit en levensduur (3-6 jaar)
 • minder dan 30 m3 / kg: inferieure kwaliteit, zeer korte levensduur (tot 3 jaar)

2. Welke andere materialen worden er gebruikt?

Traagschuimmatrassen bestaan vaak uit meerdere lagen. De bovenste laag is hier meestal een traagschuimlaag. Daarentegen zijn de onderste lagen vaak koudschuim of comfortschuimlagen.

Deze geven het traagschuimmatrassen stabiliteit, maar ondersteunen ook de traagschuimlaag in zijn functies. Ook bij de resterende soorten schuim hangt het af van het volumegewicht. Hoe hoger de dichtheid, hoe hoger de kwaliteit.

Viscolaag in de Emma matras
Visco-schuim in de tweede laag van het Emma matras.

25% korting met "CHECK25"*

3. Compressiehardheid

De compressiehardheid drukt de weerstand uit van een matras. Hoe hoger, des te groter het vermogen van het matras om na het drukken weer zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen.

De compressiehardheid geeft dus een aanwijzing of het matras zich kan aanpassen en of het traagschuimmatras geschikt is voor zwaardere personen.

Welk lattenbodem voor de traagschuimmatras?

1. Of toch liever een boxspring?

De Amerikanen gebruiken bijna altijd een boxspring als ondersteuning voor een traagschuimmatras. Maar we weten dat de Nederlanders dol zijn op hun lattenbodem! En dat is helemaal goed. Maar je kunt ook net zo goed een boxspring gebruiken.

2. Verstelbare lattenbodems

We raden een in de hoogte verstelbare lattenbodem aan omdat de traagschuimmatras zeer flexibel is. Het sluit goed aan op de lattenbodem en is daarom optimaal geschikt voor een in hoogte verstelbaar lattenbodem.

Verstelbare hoofd- en voetsecties zorgen niet alleen voor meer flexibiliteit en comfort. Ze verbeteren de bloedcirculatie bij ouderen en kunnen het ademen gemakkelijker maken.

Maar niet alleen voor verstelbare lattenbodems is de traagschuimmatras geschikt. Natuurlijk kunt u het matras ook goed gebruiken op een harde lattenbodem.

3. Afstand tussen de latten

De 'Stiftung Warentest' uit Duitsland beveelt een lattenafstand aan van niet meer dan 5 cm. Op deze manier profiteert u het meest van de eigenschappen van dit hoogwaardige matras met ligzones.

Meer weten over lattenbodems? Ontdek hier onze review van lattenbodems.

In welke maten zijn traagschuimmatrassen verkrijgbaar?

Gebruik Standaard maat

Baby- en Kindermatrassen

70x140 cm, 60x120 cm

Matrassen voor singles

80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm

Matrassen voor koppels

140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm, 200x200 cm

Alternatieven voor het traagschuimmatras

Het koudschuimmatras

Koudschuimmatrassen hebben dezelfde eigenschappen als visco matrassen. Ze hebben ook een groot aanpassingsvermogen en worden daarom gebruikt voor orthopedische doeleinden.

Vaak zijn speciale ligzones aangebracht om de ergonomische eigenschappen te verbeteren. Zeer goede koudschuimmodellen zijn bijvoorbeeld Ravensberger Orthopedische of Bodyguard.

Voor onrustige slapers is draaien en het zich verplaatsen tijdens de slaap minder zwaar dan op een traagschuimmatras.

Koudschuimmatras
Een typisch koudschuimmatras.

Het latexmatras

Latexmatrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en bieden zeer veel comfort. Latexmatrassen van hoogwaardige natuurlijke latex hebben een zeer goede ventilatie. Slapen op een latexmatras is dus zeker koeler dan op een traagschuimmatras. Ontdek hier onze review van latexmatrassen.

Ook is het gevoel om op een latexmatras te liggen iets anders. Het voelt nogal veerkrachtig. Als een onrustige slaper zou u geen probleem moeten hebben op het latexmatras.

latexmatras schuim
Hier zie je een latexmatras.

⇒ Nieuwsgierig? Vind jouw perfecte matras. Klik hier voor onze matrassentest en -reviews.

Ook interessant...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën