Uw slaap is belangrijk voor ons!

De beste kindermatrassen

Waar moet je op letten bij de aankoop van een kindermatras

Laatst bijgewerkt op: 01.06.2020 Zoë 5 Min.

Als ouder wil je het beste voor je kind of baby, ook als het om een matras gaat. Kinderen en baby's hebben immers veel slaap nodig en om het maximale uit hun nachtrust te halen is een goed kindermatras onmisbaar. Maar wat is nu de beste kindermatras? Een met koudschuim, traagschuim of springveren? Of toch een goedkoop model van latex? En welke afmeting is geschikt voor je kind?

In dit artikel hebben we enkele populaire matrassen op een rijtje gezet en met elkaar vergeleken. Zo testten we kindermatrassen van Ravensberger, IKEA en de populairste modellen op Bol.com.

We hebben ook de belangrijkste tests van neutrale consumentenorganisaties samengevat en geven we advies over waar je op moet letten bij de aanschaf van een goed baby- of kindermatras.

Beste matras volgens de Consumentenbond kopen*

Met een goed kindermatras krijgt jouw kindje de beste nachtrust.
 • Overzicht
 • Onze tips
 • Soorten matrassen
 • Beste matras de Consumentenbond
 • Onze favoriet
 • Beste prijs-kwaliteits matras
 • Niet aanbevolen
 • Duurder is niet per se beter

In een notendop:

 • Zoek voor kleine kinderen naar een stevige matras om een inzinkeffect te vermijden
 • Let erop dat de tijk en liefst ook de kern eenvoudig wasbaar zijn
 • Een goede kindermatras kost tussen €40 en €200 en kan drie tot vijf jaar meegaan
 • Niet enkel de matras, maar ook de kwaliteit van het kussen is belangrijk
 • Kies een matras die getest is op veiligheid en materiaalkwaliteit, bijvoorbeeld met kwaliteitslabels zoals Oeko-tex
 • Koop steeds online, zo krijgt je kind een maximale proeftijd om de matras te testen
 • Zoek altijd kortingen en deals voor je koopt, bijvoorbeeld via de links op deze pagina
Ravensberger

Jumper

Jumper

Met de Jumper krijg je twee matrassen in één. Een behoorlijk stevige meegroeimatras met goede ventilatie.

Met de Jumper krijg je twee matrassen in één, voor een aantrekkelijke prijs van €174. Een behoorlijk stevige meegroeimatras met goede ventilatie. Enkel verkrijgbaar bij Beter Bed.

De Jumper in een notendop

Kinderen groeien snel en dat kan problemen opleveren bij de aankoop van een matras en beddengoed. Gelukkige heeft Beter Bed daar een oplossing voor gevonden: de Jumper, een matras die bestaat uit een kleiner exemplaar (90 x 140 cm of 90 x 160 cm) en een andere matras van 90 x 60 cm of 90 x 40 cm. Wanneer je kind nog klein is, slaapt het in een kleiner bed en volstaat één matras. Wanneer je kind groter wordt, kun je beide matrassen aan elkaar vastmaken voor een volwaardige eenpersoonsmatras van 90 x 200 cm.

 • Wasbaarheid

De tijken van de twee matrassen kunnen eenvoudig worden afgenomen en gewassen voor optimale hygiëne.

 • Veiligheid

Deze stevige matras voldoet aan alle veiligheidsnormen voor kindermatrassen. Bovendien bevat hij geen schadelijke stoffen en is hij uitvoerig getest. Het gebruikte materiaal is volledig anti-allergisch.

 • Ventilatie en luchtdoorlating

De kern van de matras bestaat uit kernveren, wat niet enkel zorgt voor goede ondersteuning en comfort, maar ook voor voldoende ventilatiekanalen. Dit leidt tot een goede warmteregulatie en uitstekende vochtafvoer.

Hardheid

De Jumper is een behoorlijk stevige matras, maar biedt toch voldoende zachtheid en doorzakking, zelfs voor kleine kinderen. Helaas is hij niet beschikbaar in verschillende hardheidsgraden, dus eventueel kun je hem combineren met een topmatras voor meer zachtheid of comfort. De matras vormt zich in zijligging erg goed naar de contouren van het lichaam.

 • Formaat

Deze kindermatras bestaat uit twee kleinere matrassen (90 x 140 cm of 90 x 160 cm en 90 x 60 cm of 90 x 40 cm) die aan elkaar kunnen worden bevestigd om samen een eenpersoonsmatras (90 x 200 cm) te vormen.

Laagste prijs
Meradiso

Meradiso kindermatras

Meradiso kindermatras

De Meradiso kindermatras is een degelijk basismodel dat stevig comfort combineert met de laagste prijs.

De Meradiso kindermatras (140 x 70 cm) is een drielaagse comfortschuimmatras in het laagste prijssegment. Voor €39,99 krijg je een stevige matras met afritsbare en wasbare tijk.

De Meradiso kindermatras in een notendop

Het kindermodel van de LIDL Meradiso (bekijk hier het populaire basismodel) is erg populair omwille van de lage prijs. De matras is behoorlijk stevig ontworpen voor goede ondersteuning en stabiliteit, en alle materialen hebben een veiligheidstest doorstaan. Met zijn 10 cm hoog past hij zich optimaal aan het lichaam van je kind aan.

Koop de Meradiso aan de laagste prijs*

 • Wasbaarheid

De tijk van de Meradiso kan eenvoudig worden afgeritst en in de wasmachine worden gewassen op 60 °C. Erg belangrijk bij een kindermatras.

 • Veiligheid

Alle materialen die gebruikt worden in deze matras zijn getest en voldoen aan Europese kwaliteitsnormen. Daarnaast is de hardheidsgraad van de matras ook getest, om te voorkomen dat een kind te zwaar zou wegzakken in de matras tijdens het slapen.

 • Ventilatie en luchtdoorlating

Dit is geen pocketveringmatras maar een model in comfortschuim, dus is de ventilatie net iets minder dan bij andere matrassen. Wel is de tijk gemaakt van huidvriendelijke badstof en gewatteerd met ademende klimaatvezel, voor een koel slaapgevoel in de zomer.

 • Hardheid

De Meradiso is een uitgesproken stevige matras die veel stabiliteit en ondersteuning biedt. Dat komt omdat hij is opgebouwd uit drie lagen comfortschuim. 

 • Formaat

Deze matras is enkel beschikbaar in het formaat 140 x 70 cm. Concreet betekent dat dat de Meradiso geschikt is voor kinderen tot 9-10 jaar oud.

Koop de Meradiso aan de laagste prijs*

Eagle

Eagle peutermatras

Eagle peutermatras

Deze kindermatras is beschikbaar in verschillende groottes en bestaat uit hoogwaardig schuim voor een stevig maar zacht liggevoel

De Eagle kindermatras van het Nederlandse Slaaploods biedt zijdezacht comfort dankzij een dikke kern van schuim en afneembare tijk van hoogwaardige stof. Zo wordt een heerlijke nachtrust gegarandeerd voor je baby of kind.

 

 

De Eagle peutermatras in een notendop

Deze dubbelzijdige kindermatras is beschikbaar in verschillende maten, steeds met een afritsbare hoes. Hij is 12 centimeter hoog en bestaat uit een kern van hoogwaarde polyetherschuim voor optimaal comfort en ondersteuning. De prijs varieert tussen de €50 en de €60 afhankelijk van de afmetingen.

Koop de Eagle kindermatras op Bol*

 • Wasbaarheid

De Eagle is gemakkelijk schoon te maken of houden aangezien de hoes kan worden afgeritst en in de wasmachine gewassen op 60 °C. Dit zorgt voor optimale hygiëne en comfort in elk seizoen.

 • Veiligheid

De matras voldoet aan alle veiligheidsnormen en het gebruikte polyester is getest en goedgekeurd. De matras is behoorlijk stevig waardoor en geen risico is op een doorzinkeffect.

 • Ventilatie en luchtdoorlating

Deze kindermatras heeft een anti-allergische hoes die ook geschikt is voor kinderen met een huisstofmijtallergie. Daartegenover staat dat schuim meestal niet het meest ventilerende materiaal is, en ook niet zorgt voor een optimale vochtafvoer. Daardoor kan de matras minder geschikt zijn in de zomer

 • Hardheid

De Eagle is een gemiddeld zachte kindermatras, zachter dan de Meradiso maar harder dan de Emma. Zo is hij geschikt voor kinderen die op hun zij, buik of rug slapen. Voor kinderen die veel bewegen in hun slaap kan hij misschien iets te weinig ondersteuning bieden.

 • Formaat

Een groot voordeel van deze matras is dat hij beschikbaar is in veel verschillende afmetingen: 60x120, 70x140, 70x150 en 70x160 cm. Zo is hij geschikt voor zowel kleine peuters als kinderen tot 10-11 jaar oud.

Koop de Eagle kindermatras op Bol*

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Afritsbare hoes (ook tijk genoemd) die wasbaar is op 60 graden

Ongelukjes horen erbij als kinderen klein zijn, en hygiëne is uiterst belangrijk voor een goede nachtrust. Daarom is het belangrijk een matrasje uit te kiezen dat makkelijk schoon te krijgen is na zo’n ongelukje.

Zorg ervoor dat je een matras kiest met een tijk, de stof die om het matras zit, die je op 60 graden kan wassen. Zo ben je er zeker van dat er geen bacteriën, of huisstofmijten en hun eitjes op het matrasje achterblijven.

Veiligheidsnormen

Veilig slapen is voor je baby heel belangrijk. Uit de tests van de Consumentenbond blijkt echter dat duurder niet per se veiliger is.

VeiligheidNL geeft verschillende punten waar een veilig kindermatras aan moet voldoen. Zo moet het matras stevig zijn, zodat je kindje niet wegzakt, en moet het matrasje goed in het bedje passen.

De Consumentenbond let in haar tests op de volgende veiligheidseisen:

 • Zijn er onderdelen waardoor uw kindje beklemd kan raken?
 • Zijn er labels of verpakkingsmateriaal aanwezig die een gevaar kunnen veroorzaken?
 • De hardheid (getest door middel van een zware bal).
 • Kan er verstikkingsgevaar ontstaan?
 • Bevat het matras scherpe randen en onderdelen?
 • Is er kans op vervorming van het matras en of de tijk (de hoes)?

smiling sleeping baby

Goede ventilatie en doorluchtcapaciteit

Een goede ventilatie is belangrijk in een matras. Slecht ventilerende matrassen houden al snel lichaamsvocht vast waardoor er schimmels kunnen ontstaan.

Door op de ventilatie en doorluchtcapaciteit te letten, zorg je ervoor dat je kindje op een koele en droge matras slaapt, en geen problemen ervaart met de ademhaling.

Met het oog op ventilatie raadt VeiligheidNL dan ook af een plastic hoes te gebruiken. Dit kan namelijk de ademhaling van je kindje belemmeren.

Als je een matras kiest waarvan je de hoes op 60 graden kan wassen heb je zo’n plastic hoes ook helemaal niet nodig.

Niet te zacht

Zoals we bij de veiligheidsnormen al vermeldden, is de stevigheid van het matras zeer belangrijk. Is het matras te zacht, dan kan je kindje erin wegzakken en stikken.

Ook is de juiste hardheid belangrijk voor een goede ontwikkeling van de wervelkolom. Of een matras de juiste hardheid heeft kan je gemakkelijk zelf testen door met een vlakke hand het matrasje in te drukken. Zakt het matras niet te ver door? Dan heb je een goede matras.

Formaat

Voor de veiligheid is ook het formaat van het matras belangrijk. Er mogen geen spleten zitten tussen het matras en de zijkanten van het babybed. Let daar dus goed op bij de aanschaf van een matras.

Kindermatrassen zijn beschikbaar in veel verschillende afmetingen.

Welk soort matras is het beste voor baby’s en kinderen?

Net als voor volwassenen zijn er veel verschillende soorten matrassen voor baby- en kinderen. De meeste baby- en kindermatrassen zijn gemaakt met een vulling van de volgende materialen:

 • Koudschuim

 • Poly Comfortschuim

 • Traagschuim

 • Pocketvering

Een goede en vooral prijsbewuste keuze, zou een normaal koudschuimmatras van een goede fabrikant zijn. Deze zijn meestal niet te duur en geven toch een goede slaapervaring.

Een ander voordeel van koudschuimmatrassen is dat ze vaak een gemiddelde hardheid hebben en daarom niet te hard of te zacht zijn.

Zowel de onafhankelijke tests van de Consumentenbond en het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid stellen dat de vulling niet veel uitmaakt voor de veiligheid van een matras, zolang het matras maar stevig is.

Wel is het beter om een matras met te zacht traagschuim te vermijden. Het belangrijkste dat u een materiaal kiest met de juiste hardheid en oplet of uw kind niet allergisch is voor één van de materialen.

Beste matras volgens de Consumentenbond

IKEA Himlavalv 3D

Ikea Himlavalv 3D

De IKEA Himlavalv 3D komt het beste uit de test van de Consumentenbond. Ook wij hebben hem uitvoerig getest en vonden dit een uiterst goede matras. Hij biedt uitstekende ondersteuning en bestaat uit zeer duurzame materialen.

Koop de keuze van de Consumentenbond*

Hieronder bespreken wij de belangrijkste punten.

 • Wasbaarheid

De hoes van de Himlavalv 3D is afneembaar en te wassen op 60 graden. Zo is het matras makkelijk schoon te houden en hoef je je geen zorgen te maken om vlekken.

 • Veiligheid

De Himlavalv 3D is voor alle veiligheidstests van de Consumentenbond geslaagd en daarom dan ook als zeer veilig beoordeeld. Met deze matras slapen zowel jij als je kind op beide oren.

 • Ventilatie en luchtdoorlating

Het Himlavalv 3D matras is als zeer luchtdoorlatend beoordeeld door de Consumentenbond. De matras blijft dus koel en droog, voor een optimaal slaapklimaat voor je kindje. Enige nadeel van deze luchtdoorlatendheid is dat de matras zó luchtdoorlatend is dat het matras te koud kan zijn voor pasgeboren baby’s.

 • Hardheid

Dit matras slaagt met vlag en wimpel voor de duurtest van de Consumentenbond en krijgt een 7,3 voor de lichaamsondersteuning.

 • Formaat

De IKEA Himlavalv 3D is slechts beschikbaar in één grootte, namelijk in 60x120 cm.

Bij IKEA kopen*

Beste keuze volgens het Matrassencheck-team

Ravensberger kindermatras

Wie enkel het allerbeste wilt voor zijn kind, vindt in de Ravensberger kindermatras wat hij zoekt. Voor een meerprijs krijg je een kwalitatieve matras die bestaat uit ultrazacht en hoogwaardige, elastisch CALIPORE-schuim met een afritsbare katoenen tijk. Deze matras zit in de Öko-Tex klasse 1 en biedt uitstekende ondersteuning voor kleuters en kinderen tot 11 jaar.

 • Wasbaarheid

De volledige matras en tijk zijn wasbaar zodat een optimale hygiëne steeds gegarandeerd is. De katoenen tijk kan afgeritst worden en gewassen op 60 °C. Maar ook het schuim in de kern van de matras zelf kan op 30 °C gewassen worden.

 • Veiligheid

Het unieke ontwerp van de kindermatras van Ravensberger maakt deze matras uitzonderlijk veilig. In het midden is de matras namelijk ultrazacht, maar aan de zijkanten is hij steviger, zodat kinderen in het midden blijven liggen. Verder is deze matras Öko-Tex gecertifceerd en FKT medisch getest.

 • Ventilatie en luchtdoorlating

De vulling van de matras bestaat voor 100% uit gewatteerde polyester klimaatvezels voor een goede ventilatie, en bovendien zijn er in het schuim extra ventilatiekanalen verwerkt. Het opencellige schuim garandeert een perfecte warmteregulatie en uitstekende vochtafvoer.

Hardheid

Het unieke ontwerp van de Ravensberger matras bestaat uit een zachte zone in het midden en twee hardere randen, zodat kinderen heerlijk liggen in het midden van de matras zonder het risico dat ze van de matras afrollen. De matras vormt zich trouwens ook perfect naar de lichaamscontouren, net zoals bij andere Ravensberger-matrassen.

 • Formaat

De kindermatras is beschikbaar in twee verschillende afmetingen: 60 x 120 cm en 70 x 140 xm.

Kopen bij Ravensberger voor €149,00*

Beste prijs-kwaliteits opties volgens de Consumentenbond

IKEA Pelleplutt en IKEA Krummelur

Hoewel de IKEA Pelleplutt met zijn 6 cm aan de dunne kant is, komt dit matrasje als beste koop uit de Consumentenbondtest met een totaalscore van 7,9.

Hij scoort minder goed op de criteria aangaande de ventilatie, luchtdoorlating en hardheid, maar kost dan ook maar 20 euro.

De Krummelur scoort slechter op vochtdoorlating en luchtdoorlating, maar wordt over het algemeen met een 8 net iets beter beoordeeld. De Krummelur kost 40 euro. Hieronder bespreken wij de belangrijkste punten.

 • Wasbaarheid

Van beide matrassen is de hoes afneembaar en kan gewassen worden op 60 graden. De hoes van de Krummelur kromp echter wel een klein beetje in de test van de Consumentenbond. Iets om op te letten.

 • Veiligheid

Beiden matrassen zijn geslaagd voor alle veiligheidstests van de Consumentenbond en daarom een uitstekende en veilige keuze.

 • Ventilatie en luchtdoorlating

Zowel de Pelleplutt als de Krummelur scoren allebei gemiddeld op de luchtdoorlating en vochtdoorvoer, en zijn daarmee iets minder ventilerend dan de Himlavalv 3D.

 • Hardheid

De hardheid, en daarmee lichaamsondersteuning van de Krummelur, wordt goed beoordeeld. Hierbij komt deze weer iets beter uit de test dan de Pelleplutt, die met zijn 6 cm een mindere lichaamsondersteuning biedt.

 • Formaat

De IKEA Pelleplut en Krummelur zijn beiden verkrijgbaar in 60x120.

IKEA Pelleplutt kopen*

IKEA Krummelur kopen*

Afgeraden door de Consumentenbond

Wanneer je een matras voor je kindje koopt staat veiligheid natuurlijk voorop. Daarom wordt er veel gewicht toegekend aan de veiligheidsnormen in de verschillende tests.

Wanneer een matras voor de veiligheidstest zakt, wordt dit matras dan ook afgeraden. Er zijn enkele matrassen die de veiligheidstest van de Consumentenbond niet hebben doorstaan.

Het gaat hier om de:

 • Candide Sleep Safe

 • Angelcare by Mykko

 • ABZ Multicare White on top

Duurder is niet per se beter

Zoals bij veel producten geldt ook voor baby- en kindermatrassen: duurder is niet per se beter. Het belangrijkste is dat je erop let dat het matrasje makkelijk schoon te maken is, een goede hardheid heeft en bovenal veilig is.

Wat ons betreft zijn zowel de IKEA Pelleplutt als de IKEA Krummelur beide goede keuzes die niet veel hoeven te kosten. Heb je iets meer te spenderen? Dan raden wij de IKEA Himlavalv 3D of het Emma babymatras aan.

Das könnte dich auch interessieren

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën