Uw slaap is belangrijk voor ons!

De beste kindermatrassen

Waar moet je op letten bij de aankoop van een kindermatras

Letztes Update am: 07.12.2019

Als ouder wil je het beste voor je kindje, ook als het om een matras gaat. Kinderen en baby's hebben immers veel slaap nodig en om het maximale uit hun nachtrust te halen is een goed kindermatras onmisbaar. 

In dit artikel hebben we de belangrijkste tests van neutrale consumentenorganisaties samengevat en geven we aanbevelingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een goed baby- of kindermatras.

Met een goed kindermatras krijg jouw kindje de beste nachtrust.

De top 3 beste kindermatrassen

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

 • Afritsbare tijk die wasbaar is op 60 graden

Ongelukjes horen erbij als kinderen klein zijn. Daarom is het belangrijk een matrasje uit te kiezen die makkelijk schoon te krijgen is na zo’n ongelukje. Zorg ervoor dat je een matras met een tijk, de stof die om het matras zit, die je op 60 graden kan wassen. Zo ben je er zeker van dat er geen bacteriën, huisstofmijten en hun eitjes op het matrasje achterblijven.

 • Veiligheidsnormen

Veilig slapen is voor je baby heel belangrijk. Uit de tests van de Consumentenbond blijkt echter dat duurder niet per se veiliger is. VeiligheidNL geeft verschillende punten waar een veilig kindermatras aan moet voldoen. Zo moet het matras stevig zijn, zodat je kindje niet wegzakt, en moet het matrasje goed in het bedje passen.

De Consumentenbond let in haar tests op de volgende veiligheidseisen:

Zijn er onderdelen die beklemmingsgevaren kunnen veroorzaken?

Zijn er verpakking en labels aanwezig die een gevaar kunnen veroorzaken? 

De hardheid wordt getest door middel van een zware bal.

Kunnen er eventuele verstikkingsgevaren ontstaan?

Bevat het matras scherpe randen en onderdelen?

Zijn het matras en de tijk vatbaar voor vervorming?

smiling sleeping baby

 • Goede ventilatie en luchtdoorlating

Een goede ventilatie is belangrijk in een matras. Slecht ventilerende matrassen houden gauw lichaamsvocht vast, waardoor er schimmels kunnen ontstaan. Door op de ventilatie te letten zorg je ervoor dat je kindje op een koel en droog matras slaapt. Ook de luchtdoorlating is van belang, zodat je kindje makkelijk en gezond kan ademen.

In het kader van ventilatie raadt VeiligheidNL ook af een plastic hoes te gebruiken. Dit kan namelijk de ademhaling van je kindje belemmeren. Als je een matrasje kiest waarvan je de tijk op 60 graden kan wassen heb je zo’n plastic hoes ook helemaal niet nodig.

 • Niet te zacht

Zoals we bij de veiligheidsnormen al vermeldden is de stevigheid van het matras zeer belangrijk. Is het matras te zacht, dan kan je kindje erin wegzakken en stikken. Ook is de juiste hardheid belangrijk voor een goede ontwikkeling van de wervelkolom. Of een matras de juiste hardheid heeft kan je gemakkelijk zelf testen door met een vlakke hand het matrasje in te drukken. Zakt het matras niet te ver door? Dan heb je een goed matras.

 • Formaat

Voor de veiligheid is ook het formaat van het matras belangrijk. Er mogen geen spleten zitten tussen de matras en de zijkanten van het babybed. Let daarbij dus goed op bij de aanschaf van een matras.

Welke soort matras is het beste voor baby’s en kinderen?

Net als matrassen voor volwassenen zijn er veel verschillende soorten baby- en kindermatrassen. De meeste baby- en kindermatrassen zijn gemaakt met een vulling van de volgende materialen:

 • Koudschuim

 • Poly Comfortschuim

 • Traagschuim

 • Pocketvering

Een goede, en vooral prijsbewuste keuze, zou een normaal koudschuimmatras van een goede fabrikant zijn. Deze zijn meestal niet te duur en geven toch een goed gevoel van slaap. Een ander voordeel van koudschuimmatrassen is dat ze vaak een gemiddelde hardheid hebben en daarom niet te hard of te zacht zijn.

Zowel de onafhankelijke tests van de Consumentenbond en het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid stellen dat de vulling niet veel uitmaakt voor de veiligheid van een matras, zolang het matras maar stevig is. Wel is het beter om een matras met te zacht traagschuim te vermijden. Uiteindelijk is het belangrijkste dat u een materiaal kiest met de juiste hardheid en ervoor zorgt dat uw kind niet allergisch is voor een van de materialen.

Beste matras volgens de Consumentenbond

IKEA Himlavalv 3D

Ikea Himlavalv 3D

De IKEA Himlavalv 3D komt het beste uit de test van de Consumentenbond. Hieronder bespreken wij de belangrijkste punten.

 • Wasbaarheid

De tijk van de Himlavalv 3D is afneembaar en te wassen op 60 graden. Zo is het matras makkelijk schoon te houden en hoef je je geen zorgen te maken als er vlekken in komen.

 • Veiligheid

De Himlavalv 3D is voor alle veiligheidstests van de Consumentenbond geslaagd en daarom dan ook als zeer veilig beoordeeld. Met dit matras kun je met een gerust hart je kindje in zijn of haar bedje leggen.

 • Ventilatie en luchtdoorlating

Het Himlavalv 3D matras is als zeer luchtdoorlatend beoordeeld door de Consumentenbond. Het matrasje blijft dus koel en droog, voor een optimaal slaapklimaat voor je kindje. Enige nadeel van deze luchtdoorlatendheid, is dat het matras zó luchtdoorlatend is dat het matras te koud kan zijn voor pasgeboren baby’s.

 • Hardheid

Dit matras slaagt met vlag en wimpel voor de duurtest van de Consumentenbond en krijgt een 7,3 voor de lichaamsondersteuning.

 • Formaat

De IKEA Himlavalv 3D is verkrijgbaar in 60x120.


Koop het IKEA Himlavalv 3D matras hier

Beste prijs/kwaliteit opties volgens de Consumentenbond

IKEA Pelleplutt en IKEA Krummelur

Hoewel de IKEA Pelleplutt met zijn 6cm aan de dunne kant is, komt dit matrasje als beste koop uit de Consumentenbondtest met een totaalscore van 7,9. Hij scoort minder goed op de ventilatie en luchtdoorlating en hardheid punten, maar kost dan ook maar 20 euro. 

De Krummelur scoort slechter op vochtdoorlating en luchtdoorlating, maar wordt over het algemeen met een 8 net iets beter beoordeeld. De Krummelur kost 40 euro. Hieronder bespreken wij de belangrijkste punten.

 • Wasbaarheid

Van beide matrassen is de tijk afneembaar en kan gewassen worden op 60 graden. De tijk van de Krummelur kromp echter wel een klein beetje in de test van de Consumentenbond. Iets om op te letten.

 • Veiligheid

Beiden matrassen zijn geslaagd voor alle veiligheidstests van de Consumentenbond geslaagd en daarom een uitstekende en veilige keuze.

 • Ventilatie en luchtdoorlating

Zowel de Pelleplutt als de Krummelur scoren allebei gemiddeld op de luchtdoorlating en vochtdoorvoer en zijn daarmee iets minder ventilerend dan de Himlavalv 3D.

 • Hardheid

De hardheid, en daarmee lichaamsondersteuning, van de Krummelur wordt goed beoordeeld. Hierbij komt deze weer iets beter uit de test dan de Pelleplutt, die met zijn 6cm een mindere lichaamsondersteuning biedt.

 • Formaat

De IKEA Pelleplut en Krummelur zijn beiden verkrijgbaar in 60x120.

 

Koop het IKEA Pelleputt matras hier

Koop het IKEA Krummelur matras hier

Beste keuze volgens het Matrassencheck-team

Emma babymatras

De afgelopen jaren kwam het Emma babymatras steeds als beste uit de test van de Consumentenbond. Ook komt dit matrasje goed uit andere verschillende testen en heeft het veel positieve onafhankelijke reviews van gebruikers. Het is iets prijziger dan de matrassen van IKEA, maar van hoge kwaliteit. Daarnaast kun je 100 nachten proefslapen. Ben je niet tevreden? Dan komen ze het matras kosteloos weer ophalen.

 • Wasbaarheid

De tijk is gemaakt van 66% polyester en 34% viscose en is te wassen op 60 graden. Hierdoor is het matrasje makkelijk schoon te houden.

 • Veiligheid

De veiligheid van het Emma babymatras is uitvoerig getest en de matrassen zijn dan ook vrij van schadelijke stoffen zijn. Daardoor voldoen zij aan strenge richtlijnen zoals LGA-certificaat, OEKO-TEX Standaard 100, FKT-certificaat en het Kwaliteitslabel RAL DGM. 

 • Ventilatie en luchtdoorlating

De tijk van het Emma babymatras is gemaakt van veilig materiaal dat ventilerend en vochtregulerend is. Zo blijft het matras lekker koel en droog voor je kindje. Ook is er extra goed op de ventilatie van de babymatrassen gelet. De matrassen hebben verticale luchtkanalen die zorgen voor een betere ventilatie.

 • Hardheid

Om de juiste hardheid te creëren heeft Emma haar eigen variant schuim ontwikkeld voor hun babymatras: de Safesleep schuim. Hierbij is erop gelet dat het matras precies hard genoeg is voor een baby en peuter.

Ook in de onafhankelijke reviews is te lezen dat het Emma babymatras een goede hardheid heeft, waardoor baby’s en jonge kinderen goed en veilig kunnen slapen. Daarnaast is een veel genoemd pluspunt dat het matras ietsje dikker is en dat het verstevigde randen heeft, wat fijn is voor als je kindje gaat staan in zijn of haar bedje.

 • Formaat

Het Emma babymatras is zowel verkrijgbaar in de afmetingen 60x120 als in 70x140.

 

Koop het Emma babymatras hier

Afgeraden door de Consumentenbond

Wanneer je een matras voor je kindje koopt staat veiligheid natuurlijk voorop. Daarom wordt er veel gewicht toegekend aan de veiligheidsnormen in de verschillende tests. Wanneer een matras voor de veiligheidstest zakt, wordt dit matras dan ook afgeraden. Er zijn enkele matrassen die de veiligheidstest van de Consumentenbond niet hebben doorstaan. Het gaat hier om de:

 • Candide Sleep Safe

 • Angelcare by Mykko

 • ABZ Multicare White on top

Duur is niet per se beter

Zoals bij veel producten geldt ook voor baby- en kindermatrassen: duur is niet per se beter. Het belangrijkste is dat je erop let dat het matrasje makkelijk schoon te maken is, een goede hardheid heeft en bovenal veilig is.

Wat ons betreft zijn zowel de IKEA Pelleplutt als de IKEA Krummelur beide goede keuzes die niet veel hoeven te kosten. Heb je iets meer te spenderen? Dan raden wij de IKEA Himlavalv 3D of het Emma babymatras aan.

Emma babymatras kortingscode

Das könnte dich auch interessieren

Lidl Meradiso

Lidl Meradiso

Het Meradiso matras van Lidl is een absoluut koopje: hij kost slechts €99,99 in de kleinste maat. Dit maakt de Meradiso het goedkoopste matras dat we ooit hebben getest.

Bekijken
Emma Original matras

Emma Original matras

Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

Bekijken
Tempur matrassen

Tempur matrassen

De Tempur matrassen zijn erg groot in de matraswereld en de fabrikant Tempur Sealy is wereldwijd een van de toonaangevende aanbieders van slaapproducten.

Bekijken

Das könnte dich auch interessieren

 • Lidl Meradiso

  Lidl Meradiso

  Het Meradiso matras van Lidl is een absoluut koopje: hij kost slechts €99,99 in de kleinste maat. Dit maakt de Meradiso het goedkoopste matras dat we ooit hebben getest.

  Bekijken
 • Emma Original matras

  Emma Original matras

  Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

  Bekijken
 • Tempur matrassen

  Tempur matrassen

  De Tempur matrassen zijn erg groot in de matraswereld en de fabrikant Tempur Sealy is wereldwijd een van de toonaangevende aanbieders van slaapproducten.

  Bekijken

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.