⚡️BLACK FRIDAY IS BEGONNEN⚡️

Profiteer nu van de laagste prijzen van het jaar!

De beste kindermatrassen

Kindermatras of peutermatras kopen? Hier moet je op letten.

Laatst bijgewerkt op: 27.04.2023 Geschatte leestijd: 5 Min.

Kinderen hebben veel slaap nodig. Om het maximale uit hun nachtrust te halen is een goed kindermatras of peutermatras onmisbaar. 🧒

Maar wat is nu het beste kindermatras?

En welke afmeting is geschikt voor je kind? Een matras 70x140 of toch één van 90x200 cm?

Om antwoord te geven op deze vragen hebben we enkele populaire kindermatrassen op een rijtje gezet, en met elkaar vergeleken.

Ook geven we advies over waar je op moet letten bij de aanschaf van een goed peuter- of kindermatras. 🔍

Kindermatrassen en peutermatrassen

Kindermatras - de belangrijkste eigenschappen

 • Goede ondersteuning: kies een stevig kindermatras zonder zones

 • Veiligheid: kies een kindermatras dat getest is op veiligheid en materiaalkwaliteit (bv. OEKO-Tex of CertiPUR)

 • Wasbaar: de hoes moet wasbaar zijn op 60 graden

 • Prijs kindermatras: een goed kindermatras kost tussen de €40 en €400

 • Gemiddelde levensduur kindermatras: drie tot vijf jaar

 • Formaat kindermatras: kies de juiste grootte - een peutermatras 70x140 cm, een juniormatras 80x160 cm of een kindermatras van 90x200 cm
Onze favoriet

Aerosleep Essential pack 2-in-1 kindermatras

Dit kindermatras krijgt hoge beoordelingen van de Consumentenbond. Bovendien wordt hij geleverd inclusief matrasbeschermer.

Het matras is beschikbaar in uiteenlopende formaten: van 80 x 40 cm tot 160 x 70 cm.

Het Aerosleep kindermatras krijgt uitstekende beoordelingen van de Consumentenbond. Vooral de veiligheid en levensduur scoren hoog.

De matras voor baby's en kinderen is goed bestand tegen langdurig gebruik én voldoet aan de Europese veiligheidsstandaarden.

 

Aerosleep babymatras
Aerosleep: een uitstekend babymatras volgens de Consumentenbond. / Foto: © Wehkamp

Het matras is gemaakt van 100% polyester en alle materialen zijn OEKO-Tex Standaard 100 gecertificeerd.

De unieke 3D-technologie zorgt voor goede lucht- en vochtdoorlating zodat je kindje altijd droog en hygiënisch kan slapen.

Bovendien wordt dit matras inclusief matrasbeschermer geleverd die wasbaar is op 60 graden.

Koop bij Bol.com*84,95 €

Verstelbaar

Vipack Jumper

Met de Jumper krijg je twee matrassen in één: een kindermatras 90x140 en een kindermatras 90x200 cm. Een behoorlijk stevige meegroeimatras met goede ventilatie.

Met de Jumper krijg je twee matrassen in één. Een behoorlijk stevige meegroeimatras met goede ventilatie. Verkrijgbaar bij Bol.com.

Kinderen groeien snel en dat kan problemen opleveren bij de aankoop van een matras en beddengoed. Gelukkige heeft Vipack daar een oplossing voor gevonden: de Jumper, een matras die bestaat uit een kleiner exemplaar (90 x 140 cm of 90 x 160 cm) en een andere matras van 90 x 60 cm of 90 x 40 cm.

Wanneer je kind nog klein is, slaapt het in een kleiner bed en volstaat één matras. Wanneer je kind groter wordt, kun je beide matrassen aan elkaar vastmaken voor een volwaardige eenpersoonsmatras van 90 x 200 cm.

 • 🧺 Wasbaarheid

De tijken van de twee matrassen kunnen eenvoudig worden afgenomen en gewassen voor optimale hygiëne.

 • 🦺 Veiligheid

Deze stevige matras voldoet aan alle veiligheidsnormen voor kindermatrassen. Bovendien bevat hij geen schadelijke stoffen en is hij uitvoerig getest. Het gebruikte materiaal is volledig anti-allergisch.

 • 🍃 Ventilatie en luchtdoorlating

De kern van de matras bestaat uit kernveren, wat niet enkel zorgt voor goede ondersteuning en comfort, maar ook voor voldoende ventilatiekanalen. Dit leidt tot een goede warmteregulatie en uitstekende vochtafvoer.

 • 💪 Hardheid

De Jumper is een behoorlijk stevige matras, maar biedt toch voldoende zachtheid en doorzakking, zelfs voor kleine kinderen. Helaas is hij niet beschikbaar in verschillende hardheidsgraden, dus eventueel kun je hem combineren met een topmatras voor meer zachtheid of comfort. De matras vormt zich in zijligging erg goed naar de contouren van het lichaam.

 • 📐 Formaat

Deze kindermatras bestaat uit twee kleinere matrassen (90 x 140 cm of 90 x 160 cm en 90 x 60 cm of 90 x 40 cm) die aan elkaar kunnen worden bevestigd om samen een eenpersoonsmatras (90 x 200 cm) te vormen.

Koop bij Bol.com*

Beste koop

Hypnia Kids Matras

Lekker dik baby-/peutermatras met twee slaapzijden: een zomerkant en een winterkant.

Beschikbaar in twee formaten: 60x120 cm en 70x140 cm.

Het Hypnia babymatras heeft een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Het Hypnia babymatras heeft veel voordelen:

 • 🌦 Twee slaapzijden: zomer- en winterkant
 • 🤧 Anti-allergisch
 • 🌍 OEKO-Tex gecertificeerd (geen schadelijke stoffen)
 • 🧺 Wasbare hoes
 • 💪 Extra dik: 13 cm

Het koudschuim (HR-schuim) in dit babymatras zorgt voor een stevig ligoppervlak.

Bovendien heeft het Hypnia babymatras een scherpe prijs!

Koop bij Hypnia*129 €

Beste Lidl kindermatras

Lidl Breckle Young Comfort kindermatras

Het Breckle koudschuimmatras is speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 2 jaar. De twee verschillende zijden zorgen voor perfecte ondersteuning voor het groeiende kind.
 • Hoogte: 18 cm
 • Hardheid: zacht/medium
 • Geschikt voor: buik-, rug- en zijslapers​
 • CO2-neutrale schuimproductie 

Productdetails

Het Breckle 7-zones kindermatras is gemaakt van koudschuim en heeft een zachte tot medium hardheid, wat voor een comfortabele en ondersteunende slaapervaring zorgt.

Het matras is vrij van schadelijke stoffen en heeft een klimaatregulerende TENCEL™-hoes die wasbaar is op 60 °C - een goede keuze voor de jonge slaper.

We lezen dat de verschillende hardheden niet duidelijk op het matras staan aangegeven. Het kan dus even puzzelen zijn om te weten welke kant je het beste bovenop kunt plaatsen.

Evenals de matrassen voor volwassenen kun je het Lidl kindermatras 90 dagen vrijblijvend uitproberen.

-43% bij Lidl*169 €

bol.com Eagle

Dit kindermatras is beschikbaar in verschillende groottes en bestaat uit hoogwaardig schuim voor een stevig maar zacht liggevoel

De Eagle kindermatras van het Nederlandse Slaaploods biedt zijdezacht comfort dankzij een dikke kern van schuim en afneembare tijk van hoogwaardige stof.

Zo wordt een heerlijke nachtrust gegarandeerd voor je baby of kind.

 

 

Deze dubbelzijdige kindermatras is beschikbaar in verschillende maten, steeds met een afritsbare hoes. Hij is 12 centimeter hoog en bestaat uit een kern van hoogwaarde polyetherschuim voor optimaal comfort en ondersteuning. De prijs varieert tussen de €50 en de €80 afhankelijk van de afmetingen.

 • 🧺 Wasbaarheid

De Eagle is gemakkelijk schoon te maken of houden aangezien de hoes kan worden afgeritst en in de wasmachine gewassen op 60 °C. Dit zorgt voor optimale hygiëne en comfort in elk seizoen.

 • 🦺 Veiligheid

De matras voldoet aan alle veiligheidsnormen en het gebruikte polyester is getest en goedgekeurd. De matras is behoorlijk stevig waardoor en geen risico is op een doorzinkeffect.

 • 🍃 Ventilatie en luchtdoorlating

Deze kindermatras heeft een anti-allergische hoes die ook geschikt is voor kinderen met een huisstofmijtallergie. Daartegenover staat dat schuim meestal niet het meest ventilerende materiaal is, en ook niet zorgt voor een optimale vochtafvoer. Daardoor kan de matras minder geschikt zijn in de zomer

 • 💪 Hardheid

De Eagle is een gemiddeld zachte kindermatras, zachter dan de Meradiso maar harder dan de Emma. Zo is hij geschikt voor kinderen die op hun zij, buik of rug slapen. Voor kinderen die veel bewegen in hun slaap kan hij misschien iets te weinig ondersteuning bieden.

 • 📐 Formaat

Een groot voordeel van deze matras is dat hij beschikbaar is in veel verschillende afmetingen: 60x120, 70x140, 70x150 en 70x160 cm. Zo is hij geschikt voor zowel kleine peuters als kinderen tot 10-11 jaar oud.

Koop bij Bol.com*

Hoe we testen

Om jou van het beste advies te voorzien, worden de slaapproducten uitvoerig getest door ons veelzijdige team, dat honderden uren ervaring heeft met het beoordelen en testen van eigenschappen als duurzaamheid, ligcomfort en ergonomie. Producten die succesvol zijn getest, ontvangen ons Matrassencheck-keurmerk.

Weten hoe we precies te werk gaan? Bekijk dan ons volledige testproces.

Naar producten die we (nog) niet persoonlijk hebben getest, doen we uitgebreid onderzoek. Daarnaast werken we samen met deskundige slaapexperts, zodat jij verzekerd bent van relevante, betrouwbare informatie die je op weg helpt naar een betere nachtrust.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kindermatras?

Laten we met het belangrijkste beginnen: de checklist voor het kopen van een kindermatras. ✅

Want waar moet je precies op letten als je op zoek bent naar een kindermatras? We nemen de belangrijkste punten met je door.

#1 Afritsbare hoes (ook tijk genoemd) die wasbaar is op 60 graden

Ongelukjes horen erbij als kinderen klein zijn, en hygiëne is uiterst belangrijk voor een goede nachtrust. Daarom is het belangrijk een kindermatras te kiezen dat makkelijk schoon te maken is na zo’n ongelukje.

Zorg ervoor dat je een matras kiest met een tijk, de stof die om het matras zit, die je op 60 graden kan wassen. Zo ben je er zeker van dat er geen bacteriën, of huisstofmijten (en hun eitjes) op het matrasje achterblijven.

wasbare hoes kindermatras
Zorg ervoor dat de hoes van je kindermatras wasbaar is op 60 graden.

#2 Veiligheidsnormen

Veilig slapen is voor je kind heel belangrijk. Maar hoe weet je of een kindermatras veilig is? Simpel, door tips van toonaangevende instanties op te volgen.

Zo geeft VeiligheidNL verschillende tips waar een veilig kindermatras aan moet voldoen. Het matras moet onder andere stevig zijn, zodat je kindje niet te diep wegzakt, en het moet goed in het bed passen.

Ook de Consumentenbond heeft een aantal belangrijke punten op een rij gezet.

Zo let de Consumentenbond in haar tests op de volgende veiligheidseisen:

 • Zijn er onderdelen waardoor je kind beklemd kan raken?
 • Zijn er labels of verpakkingsmateriaal aanwezig die een gevaar kunnen veroorzaken?
 • De hardheid (getest door middel van een zware bal).
 • Kan er verstikkingsgevaar ontstaan?
 • Bevat het matras scherpe randen en onderdelen?
 • Is er kans op vervorming van het matras en of de tijk (de hoes)?

Uit de tests van de Consumentenbond blijkt bovendien dat een duurder kindermatras niet per se veiliger is.

slapend kind
Een veilig kindermatras is prioriteit voor een gezonde en goede nachtrust.

De tips van de Consumentenbond en Veiligheid NL zijn vooral gericht op baby's en peuters. Voor de wat oudere kinderen zijn sommige van deze tips niet meer bruikbaar.

Wist je dat we ook een uitgebreid artikel specifiek hebben gewijd aan babymatrassen (jonger dan 2 jaar)?

Wat voor elke leeftijd echter van belang blijft, is het slapen op een gezond matras. Het is daarom belangrijk dat de materialen door onafhankelijke organisaties getest worden.

Check daarom altijd of jouw favoriete kindermatras beschikt over bv. het OEKO-Tex (textiel) of CertiPUR (schuim) keurmerk.

oeko tex kindermatras

CertiPUR kindermatras

#3 Goede ventilatie en doorluchtcapaciteit

Een goede ventilatie is belangrijk in een matras. Slecht ventilerende matrassen houden al snel lichaamsvocht vast waardoor er schimmels kunnen ontstaan.

Door op de ventilatie en doorluchtcapaciteit te letten, zorg je ervoor dat je kindje op een koele en droge matras slaapt, en geen problemen ervaart met de ademhaling.

Met het oog op ventilatie raadt VeiligheidNL dan ook af een plastic hoes te gebruiken. Dit kan namelijk de ademhaling van je kindje belemmeren.

Als je een matras kiest waarvan je de hoes op 60 graden kan wassen heb je zo’n plastic hoes ook helemaal niet nodig.

#4 Niet te zacht

Zoals we bij de veiligheidsnormen al vermeldden, is de stevigheid van het matras zeer belangrijk. Is het matras te zacht, dan kan je kind erin wegzakken en moeite krijgen met ademhalen.

Ook is de juiste hardheid belangrijk voor een goede ontwikkeling van de wervelkolom. Of een matras de juiste hardheid heeft kan je gemakkelijk zelf testen door met een vlakke hand het matras in te drukken.

Zakt het matras niet te ver door? Dan heb je een goed matras.

#5 Kindermatras zonder ligzones

Wil je een standaard eenpersoonsmatras (90x200 cm) voor je kind kopen? Let er dan op dat je er één zonder ligzones koopt.

Veel matrassen voor volwassenen beschikken namelijk over bepaalde ligzones. Deze zones geven extra ondersteuning aan de verschillende delen van het lichaam

ligzones van een matras
Een matras met ligzones.

Voor volwassenen zijn ligzones een uitstekende keuze. Voor kinderen echter niet.

Kinderen (tot 14-15 jaar) zijn namelijk te klein om van de ligzones te profiteren. Zo liggen ze bijvoorbeeld met hun heup in de taillezone, en met hun taille in de schouderzone.

Hierdoor zakt het lichaam op een verkeerde manier weg in het matras - wat pijnklachten tot gevolg kan hebben.

#6 Het juiste formaat

Voor de veiligheid is ook het formaat van het matras belangrijk.

Er mogen bijvoorbeeld geen spleten zitten tussen het matras en de zijkanten van het (kinder)bed. Let daar dus goed op bij de aanschaf van een matras.

Kindermatrassen zijn beschikbaar in veel verschillende afmetingen:

 • 60x120 cm (babymatras)
 • 70x140 cm (peutermatras)
 • 80x160 cm (kindermatras of junior matras)
 • 80x170 cm (kindermatras of junior matras)
 • 90x200 cm (kindermatras of eenpersoonsmatras)

Afhankelijk van de leeftijd en de lengte van je kind bepaal je de geschikte matras afmeting.

Een vuistregel die je kan aanhouden:

De lengte van je kind + 20 cm. Het kindermatras moet minimaal deze grootte hebben.

Ook kun je er vanaf een jaar of 5 à 6 voor kiezen om een standaard eenpersoonsmatras van 90x200 cm voor je kind te kopen.

Je koopt het matras op de groei, en hoeft zo niet elke paar jaar een nieuw matras aan te schaffen.

#7 Proefslapen en kindermatras aanbiedingen

We raden aan om een kindermatras altijd online te kopen. Dit heeft namelijk enkele voordelen:

 • Je kind kan (thuis) proefslapen op een matras. Veel matrasfabrikanten bieden dit uitsluitend online aan.
 • Online worden de beste deals en kortingen op kindermatrassn gegeven.
 • Je kan eenvoudig kindermatrassen van verschillende fabrikanten vergelijken, zoals Ravensberger, IKEA, Hypnia, Una en de populairste modellen op Bol.com.

Welk soort matras is het beste voor peuters en kinderen?

Net als voor volwassenen zijn er veel verschillende soorten matrassen voor peuters en kinderen. De meeste peutermatrassen en kindermatrassen zijn gemaakt met een vulling van één de volgende materialen:

 • Koudschuim

 • Poly Comfortschuim

 • Traagschuim

 • Pocketvering

Een goede en vooral prijsbewuste keuze, is koudschuimmatras of een pocketveringmatras van een goede fabrikant. Deze zijn meestal niet te duur, maar bieden toch een goede slaapervaring.

Een ander voordeel van koudschuimmatrassen en pocketveringmatrassen is dat ze vaak een gemiddelde tot stevige hardheid hebben. Zo zakt je kind niet te diep in het matras.

Zowel de onafhankelijke tests van de Consumentenbond en het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid stellen dat de vulling niet veel uitmaakt voor de veiligheid van een matras, zolang het matras maar stevig is.

Wel is het beter om een matras met te zacht traagschuim te vermijden. Het belangrijkste is dat je een materiaal kiest met de juiste hardheid en checkt of je kind niet allergisch is voor één van de materialen.

Babymatras, peutermatras of kindermatras?

De termen babymatras, peutermatras en kindermatras zijn nogal verwarrend, en worden vaak door elkaar heen gebruikt. Er zijn namelijk geen duidelijk afgebakende definities voor de verschillende soorten kindermatrassen.

Hoe kom je er dan achter welk matras het beste voor jouw kind is? Dit kun je in eerste instantie bepalen aan de hand van de leeftijd van je kind:

Matras Afmeting
Tot 2 jaar Babymatras 60x120 cm
2-4 jaar Peutermatras 70x140 cm
4-7 jaar Juniormatras of kindermatras 80x160 cm
5-15 jaar Kindermatras 90x200 cm

Natuurlijk kan de geschikte matrasgrootte per kind verschillen, maar je kunt ongeveer vasthouden aan deze richtlijnen.

Een meegroei kinderbed

Een meegroei bed kan super handig zijn. Zo hoef je niet om de paar jaar een nieuw matras/bed te kopen.

Je verstelt eenvoudig de lengte en/of breedte van het bed en je kind kan er weer een paar jaar heerlijk op slapen.

Beste kindermatras volgens de Consumentenbond

Het beste kindermatras volgens de Consumentenbond is de IKEA Himlavalv 3D.

Hoewel het een uitstekende beoordeling krijgt van de Consumentenbond, is het eigenlijk geen kindermatras, maar een babymatras.

De IKEA Himlavalv is namelijk maar ín één maat verkrijgbaar: 60x120 cm.

Tip: scroll wat verder naar onder voor een overzicht van de beste kindermatrassen per maat. Zowel 70x140 cm, 80x160 cm als 90x200 cm worden besproken.

IKEA Himlavalv 3D

Ikea Himlavalv 3D

De IKEA Himlavalv 3D komt het beste uit de test van de Consumentenbond. Hij biedt uitstekende ondersteuning en bestaat uit duurzame materialen.

Dit IKEA kindermatras heeft een gemiddelde score van 8,3 ontvangen. Deze score is tot stand gekomen op basis van de volgende beoordelingen per eigenschap:

Januari 2022
Score
Lichaamsondersteuning 7,3
Vochtdoorlating 8,3
Luchtdoorlating 10
Veiligheid 10

Hieronder bespreken wij de belangrijkste punten.

 • 🧺 Wasbaarheid

De hoes van de Himlavalv 3D is afneembaar en te wassen op 60 graden. Zo is het matras makkelijk schoon te houden en hoef je je geen zorgen te maken om vlekken.

 • 🦺 Veiligheid

De Himlavalv 3D is voor alle veiligheidstests van de Consumentenbond geslaagd en daarom dan ook als zeer veilig beoordeeld. Met deze matras slapen zowel jij als je kind op beide oren.

 • 🍃 Ventilatie en luchtdoorlating

Het Himlavalv 3D matras is als zeer luchtdoorlatend beoordeeld door de Consumentenbond. De matras blijft dus koel en droog, voor een optimaal slaapklimaat voor je kindje. Enige nadeel van deze luchtdoorlatendheid is dat de matras zó luchtdoorlatend is dat het matras te koud kan zijn voor pasgeboren baby’s.

 • 💪 Hardheid

Dit matras slaagt met vlag en wimpel voor de duurtest van de Consumentenbond en krijgt een 7,3 voor de lichaamsondersteuning.

 • 📐 Formaat

De IKEA Himlavalv 3D is slechts beschikbaar in één grootte, namelijk in 60x120 cm.

Beste kindermatras volgens Sleep Hero

De Consumentenbond heeft alleen een test gedaan voor de beste babymatrassen (60x120 cm). Peutermatrassen 70x140 cm, juniormatrassen 80x160 cm en kindermatrassen 90x200 cm werden niet meegenomen in deze test.

Een mooi moment voor ons om hier dus bij stil te staan. Onze favorieten:

 • Het beste peutermatras 70x140 cm is het Hypnia kidsmatras
 • Het beste juniormatras 80x160 cm vind je bij Bol.com
 • Het beste kindermatras 90x200 cm is het koudschuimmatras Loes van Beter Bed

Koop onze favoriete kindermatrassen

Beste peutermatras 70x140 cm

Het beste peutermatras 70x140 cm is volgens ons het Hypnia kidsmatras.

De 11 cm dikke kern van dit matras is volledig gemaakt van stevig, maar comfortabel HR-Schuim (koudschuim).

Het matras is aan twee kanten te beslapen en beschikt over een koele zomerkant en een aangenaam warme winterkant. 🌞⛄

Hypnia peutermatras 70x140 cm
Het Hypnia peutermatras.

Daarnaast krijg je bij het Hypnia peutermatras 70x140 cm alles wat je van een goed kindermatras mag verwachten:

 • Materialen zijn OEKO-Tex gecertificeerd (gezond slapen)
 • De matrashoes is wasbaar
 • Materialen zijn hypoallergeen (anti-allergisch)
 • Het matras wordt gratis verzonden
 • Je mag het matras 120 nachten risicovrij uitproberen
 • Eventueel gratis retour

En het beste van alles: de prijs. Voor minder dan 100 euro heb je dit peutermatras 70x140 cm al in huis.

Koop bij Hypnia*129 €

Ravensberger kindermatras (70x140 cm)

Een andere uitstekende optie is het Ravensberger peutermatras.

Voor een meerprijs krijg je een kwalitatieve matras die bestaat uit ultrazacht en hoogwaardige, elastisch CALIPORE-schuim met een afritsbare katoenen tijk. Deze matras zit in de Oeko-Tex klasse 1 en biedt uitstekende ondersteuning voor kleuters en kinderen tot 4 jaar.

 • Wasbaarheid

De volledige matras en tijk zijn wasbaar zodat een optimale hygiëne steeds gegarandeerd is. De katoenen tijk kan afgeritst worden en gewassen op 60 °C. Maar ook het schuim in de kern van de matras zelf kan op 30 °C gewassen worden.

 • Veiligheid

Het unieke ontwerp van de kindermatras van Ravensberger maakt deze matras uitzonderlijk veilig. In het midden is de matras namelijk ultrazacht, maar aan de zijkanten is hij steviger, zodat kinderen in het midden blijven liggen. Verder is deze matras Öko-Tex gecertifceerd en FKT medisch getest.

Ravensberger peutermatras
Het Ravensberger peutermatras 70x140 cm. / Foto: © Ravensberger Matrassen
 • Ventilatie en luchtdoorlating

De vulling van de matras bestaat voor 100% uit gewatteerde polyester klimaatvezels voor een goede ventilatie, en bovendien zijn er in het schuim extra ventilatiekanalen verwerkt. Het opencellige schuim garandeert een perfecte warmteregulatie en uitstekende vochtafvoer.

 • Hardheid

Het unieke ontwerp van de Ravensberger matras bestaat uit een zachte zone in het midden en twee hardere randen, zodat kinderen heerlijk liggen in het midden van de matras zonder het risico dat ze van de matras afrollen. De matras vormt zich trouwens ook perfect naar de lichaamscontouren, net zoals bij andere Ravensberger-matrassen.

 • Formaat

De kindermatras is beschikbaar in twee verschillende afmetingen: 60 x 120 cm en 70 x 140 cm.

Beste juniormatras 80x160 cm

De beste juniormatrassen van 80x160 cm vind je bij Bol.com. Meerdere fabrikanten bieden namelijk hun beste juniormatras hier aan, waaronder:

 • Akkon
 • Sleeptech
 • Aerosleep
 • BestCare

Koop bij Bol.com*

Wij zijn echter niet zo'n fan van juniormatrassen. Dit tussenmaatje is in onze ogen vrij overbodig en een verspilling van geld.

Het is veel duurzamer om direct over te stappen van een baby- of peutermatras naar een kindermatras 90x200 cm.

Beste kindermatras 90x200 cm

Het beste kindermatras is volgens ons het koudschuimmatras Loes van Beter Bed.

Op dit 16 cm dikke en 90x200 cm grote kindermatras valt eigenlijk niks aan te merken.

Een paar eigenschappen:

 • Kern gemaakt van medium-stevig koudschuim
 • Polyester hoes is wasbaar
 • Aan twee kanten te beslapen
 • Goede prijs-/kwaliteitsverhouding
 • 2 jaar garantie
kindermatras loes Beter Bed
Het kindermatras Loes / Foto: © Beter Bed

Het bijzondere aan dit matras zijn de comfortzones. Deze zijn namelijk speciaal afgesteld op kinderen.

Elk lichaamsdeel wordt door de zones extra ondersteund.

Wanneer naar een kindermatras 90x200 cm?

Vanaf een jaar of 4 à 5 kun je voor je kind prima een 90x200 cm matras aanschaffen. Dit is dezelfde maat als een normaal eenpersoonsbed voor volwassenen.

Het belangrijkste verschil tussen een kindermatras en een matras voor volwassenen: de ligzones. Deze mag een kindermatras namelijk niet bevatten.

Een kind is namelijk nog niet groot genoeg om te kunnen profiteren van de extra lichaamsondersteuning die deze ligzones bieden.

Let op: dit geldt natuurlijk niet voor een matras dat ligzones speciaal voor kinderen heeft, zoals het kindermatras Loes van Beter Bed.

Andere goede kindermatrassen 90x200 cm

Beste prijs-kwaliteits opties volgens de Consumentenbond

We komen nog even terug op de matrassen die de Consumentenbond heeft beoordeeld. De Consumentenbond beoordeeld namelijk niet alleen op kwaliteit, maar ook prijs.

Naast het label 'Beste Koop' geven ze ook een label 'Beste koop'. Dit label is ook aan een IKEA kindermatras vergeven: de IKEA Pelleput.

Hieronder bespreken we de eigenschappen van dit IKEA matras en die van een ander goed beoordeeld IKEA kindermatras met een lage prijs: de IKEA Krummelur.

Let op: deze IKEA kindermatrassen zijn beide babymatrassen (60x120 cm). Voor peutermatrassen en kindermatrassen met een goede prijs-/kwaliteitsverhouding kun je terecht bij Hypnia*.

IKEA Pelleplutt en IKEA Krummelur

Hoewel de IKEA Pelleplutt met zijn 6 cm aan de dunne kant is, komt dit matrasje als beste koop uit de Consumentenbondtest met een totaalscore van 7,9.

Hij scoort minder goed op de criteria aangaande de ventilatie, luchtdoorlating en hardheid, maar kost dan ook maar 20 euro.

De Krummelur scoort slechter op vochtdoorlating en luchtdoorlating, maar wordt over het algemeen met een 8 net iets beter beoordeeld. De Krummelur kost 40 euro. Hieronder bespreken wij de belangrijkste punten.

 • 🧺 Wasbaarheid

Van beide matrassen is de hoes afneembaar en kan gewassen worden op 60 graden. De hoes van de Krummelur kromp echter wel een klein beetje in de test van de Consumentenbond. Iets om op te letten.

 • 🦺 Veiligheid

Beiden matrassen zijn geslaagd voor alle veiligheidstests van de Consumentenbond en daarom een uitstekende en veilige keuze.

 • 🍃 Ventilatie en luchtdoorlating

Zowel de Pelleplutt als de Krummelur scoren allebei gemiddeld op de luchtdoorlating en vochtdoorvoer, en zijn daarmee iets minder ventilerend dan de Himlavalv 3D.

 • 💪 Hardheid

De hardheid, en daarmee lichaamsondersteuning van de Krummelur, wordt goed beoordeeld. Hierbij komt deze weer iets beter uit de test dan de Pelleplutt, die met zijn 6 cm een mindere lichaamsondersteuning biedt.

 • 📐 Formaat

De IKEA Pelleplut en Krummelur zijn beiden verkrijgbaar in 60x120.

Afgeraden door de Consumentenbond

Wanneer je een matras voor je kind koopt staat veiligheid natuurlijk voorop. Daarom wordt er veel gewicht toegekend aan de veiligheidsnormen in de verschillende tests.

Wanneer een matras voor de veiligheidstest zakt, wordt dit matras dan ook afgeraden. Er zijn enkele matrassen die de veiligheidstest van de Consumentenbond niet hebben doorstaan.

Het gaat hier om de:

 • Candide Sleep Safe

 • Angelcare by Mykko

 • ABZ Multicare White on top

 • ABZ KM201 Thermocare HR55

Kindermatras: Duurder is niet per se beter

Zoals bij veel producten geldt ook voor peutermatrassen en kindermatrassen: duurder is niet per se beter.

Het belangrijkste is dat je erop let dat het matras makkelijk schoon te maken is, een goede medium-stevige tot stevige hardheid heeft en bovenal veilig is.

Wat ons betreft zijn het Hypnia peutermatras en het meegroeimatras Jumper goede betaalbare keuzes.

Conclusie - Kindermatras

Het kopen van een kindermatras is een belangrijke, maar moeilijke keuze. Let goed op de volgende aandachtspunten:

 • Het juiste formaat matras (60x120 cm voor een baby, 70x140 cm voor een peuter, 90x200 cm voor een kind)
 • Medium-stevig tot stevig matras om inzinken te voorkomen
 • De matrashoes moet wasbaar zijn

Daarnaast raden we aan om altijd je kinder- of peutermatras online te kopen. Zo kun je makkelijk vergelijken, proefslapen en profiteren van de beste matras aanbiedingen.

Veel succes met het maken van je keuze! 🙂

Kindermatras - Veel gestelde vragen

Robert slaapexpert

Robert

Managing Director

Een goede nachtrust doet wonderen. Door 's nachts heerlijk te slapen, kun jij vol energie aan elke nieuwe dag beginnen. Ik help jou hier graag bij! Door het geven van tips, adviezen en informatie over alles wat met slaap te maken heeft, hoop ik dat jij zelf kan zorgen voor een fantastische nachtrust. Meer weten? Neem dan contact met me op via robert@airi.media.

Heeft dit artikel je geholpen?
Ja
Nee

Bedankt voor je feedback! Meer tips, advies en kortingscodes ontvangen? ➔ Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback verzonden - bedankt!
Het versturen van je feedback is helaas niet gelukt. Probeer het nog een keer.

Waarom ons vertrouwen?

Bij het beoordelen van producten zijn betrouwbaarheid en vertrouwen belangrijke aandachtspunten. Waarom wij geloven dat jij op Matrassencheck kunt vertrouwen?

 • Speciale testfaciliteit: We hebben wereldwijd meer dan 180 producten getest en sinds kort een eigen testfaciliteit opgezet, die uitgerust is met de modernste apparatuur om de prestaties van de slaapproducten te analyseren.
 • Goedgekeurd door slaapexperts: We werken samen met internationale slaapexperts, die ons team trainen, onze artikelen beoordelen en ons waardevolle inzichten geven op het gebied van slaapgezondheid.
 • Professioneel netwerk: We zijn nauw verbonden met fabrikanten en slaapmerken, waardoor we inzicht hebben in de nieuwste producten, trends en technologiën.
 • Europese marktleider: We zijn met trots de nummer 1 review-website van Europa en maken deel uit van een uitgebreid netwerk dat wereldwijd blijft groeien.

Hoewel onze websites jaarlijks miljoenen bezoekers krijgen, draait het bij ons niet om de cijfers. Zorgen dat de beste keuzes op slaapgebied voor iedereen toegankelijk zijn, dat is waar we voor staan.

>180 producten getest

>19836 uur aan onderzoek

>6 miljoen mensen vertrouwen ons

7 experts

#1 op de Europese markt

Dit kan ook interessant voor jou zijn...
  s

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Bol.com, Coolblue, HEMA en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.