Uw slaap is belangrijk voor ons!

Matrassen 90x200

Alle matrassen van 90x200 cm op een rijtje

Laatst bijgewerkt op: 28.05.2020 Luuk 5 Min.

De matras van 90x200 cm is een van de meest populaire maten op de markt. Dat is ook de reden waarom de meeste matrassentesten zich op de maat 90x200 cm focussen. Een andere reden is dat deze maat zeer veelzijdig is in gebruik.

De matras van 90x200 biedt voldoende ruimte voor singles. Maar ook in een tweepersoonsbed van 180x200 cm kunnen twee kleinere matrassen van 90x200 cm gebruikt worden. Op die manier kunnen beide partners een matras kiezen die is aangepast aan hun slaapvoorkeuren.

Ons team heeft thuis al tal van matrassen getest. Hier delen we onze ervaringen en onze favoriete 90x200 cm matrassen.

90x200cm
 • Overzicht
 • Voor wie is de 90x200 cm matras geschikt?
 • U kunt kiezen tussen de volgende soorten matrassen
 • Hierop moet u letten wanneer u een aankoop doet
 • Alternatieve matrassen van 90x200 cm
 • Onze tests van 90x200 cm matrassen
 • Hardheidsgraad

De belangrijkste informatie in het kort:

 • Deze matras is geschikt voor elk doel: voor singles, koppels en als gastenbed.
 • U kunt kiezen tussen koudschuimmatrassen, visco-matrassen, latexmatrassen, gelschuimmatrassen en binnenveringsmatrassen.
 • Bij de aankoop van een matras moet u letten op de kwaliteit, de prijs-kwaliteitsverhouding en de voorwaarden (mogelijkheid om zonder aankoopverplichting te testen).
Uitgelicht
Simba Hybrid

Simba Hybrid

Simba Hybrid

Een hybride matras die de voordelen van pocketvering en latexschuim combineert.

De SIMBA-matras combineert een uniek concept en een superieur ontwerp. Deze hybride matras bestaat uit 2.500 individueel verpakte pocketveren en latexschuim, wat een uniek soort comfort en dynamische ondersteuning in 7 zones biedt aan een redelijke prijs.

De Simba Hybrid in een notendop

De SIMBA Hybrid is mogelijk een van de meest geavanceerde 90x200 cm matrassen die we ooit hebben getest.

Wat de SIMBA-matras zo bijzonder maakt, is het innovatieve en buitengewone ontwerp. De uniek verpakte pocketveren in deze matras maken de matras lichter, zonder dat u de voordelen van de schuimlagen verliest.

De SIMBA Hybrid bevat maar liefst vijf verschillende comfortlagen, en is geschikt voor zowel zij- als rugslapers. Het is een behoorlijk stevige matras, dus ook voor zwaardere personen biedt hij voldoende ondersteuning.

Concreet betekent dit dat het aanpassingsvermogen en de stabiliteit, kenmerken van goede schuimen, nog steeds duidelijk aanwezig zijn in deze matras.

Als hybride matras biedt de SIMBA een aangename en ontspannen slaapervaring voor verschillende soorten slapers. Uiteraard is het model ook beschikbaar in andere formaten.

Deze matras is iets prijziger dan andere matrassen in het formaat 90x200 cm, namelijk €499,00. Merk wel op dat hij gratis geleverd wordt en dat je een proefperiode van maar liefst 100 dagen krijgt om de matras risicoloos uit te proberen. Indien de matras je niet bevalt, kan je hem dus gewoon terugsturen.

Uitgelicht
Leesa

Leesa

Leesa

De Leesa is een van onze favorieten. Wat deze matras zo uniek maakt is dat hij zo flexibel is.

De Leesa-matras biedt uitstekend comfort aan een zeer redelijke prijs. De matras is behoorlijk stevig, maar bevat voldoende drukverlagend materiaal, en aangevuld met schuimlagen van hoge kwaliteit zorgt dit voor een goed ondersteuning en aanpassing aan het lichaam.

De Leesa in een notendop

Koop de LEESA voor €425,00 op AMAZON*

De Leesa scoort gemiddeld (5,5/10) op onze hardheidsschaal. Lichte en middelzware (zij-)slapers zullen met deze matras voldoende ondersteuning en comfort ondervinden, terwijl zwaardere slapers er mogelijk iets te veel in zullen wegzakken - met name de schouderzone biedt relatief weinig ondersteuning.

Vooral voor lichte zijslapers is de Leesa interessant.

Wat ons verder heeft overtuigd van de kwaliteit van deze matras, is de hoge dichtheid. Experts gebruiken dit vaak als een beslissende factor voor het bepalen van kwaliteit van matrassen. De toplaag van de matras heeft een dichtheid van 50 kg/m³, de kern van de matras een dichtheid van 45 kg/m³ en de basislaag een dichtheid van 32 kg/m³. 

Koop de LEESA voor €425,00 op AMAZON*

Een groot voordeel van Amazon, is dat wanneer u de Leesa-matras hier koopt deze helemaal gratis tot aan uw voordeur wordt geleverd. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over het transport van de matras. Eenmaal thuis aangekomen begint uw testperiode. Tijdens deze periode kunt u de matras zelf testen. Als de matras u niet bevalt, kunt u deze binnen een maand kosteloos retourneren. Zo bent u er zeker van dat dit een aankoop zonder risico is.

Uitgelicht
Emma One

Emma One

Emma One

De Emma One is een van de beste matrassen die we ooit hebben getest.

De Emma One-matras is ook erg populair. Want met zijn unieke eigenschappen is deze matras voor bijna elk type slaper geschikt. Dit wordt ook bevestigd door onze test. De Emma One kwam samen met de Bodyguard van Bett1, als testwinnaar uit de bus.

De Emma One in een notendop

De Emma One is een van de beste matrassen die we ooit hebben getest. Alleen de Bodyguard wordt als even goed beoordeeld, maar dan mist u wel het effect van het visco-schuim. 

Het is juist dit schuim, in combinatie met de Airgocell en het koudschuim, dat de Emma One zo comfortabel maakt om in te slapen. De matras wordt overigens aangeboden in drie varianten: hard, medium en zacht. De Emma One kan zowel door lichte als zware personen worden gebruikt.

-22% Emma Kortingscode: "CHECK22"*

De prijs-kwaliteitsverhouding is ook echt goed. De Emma One is al verkrijgbaar vanaf €199,00. Dit is relatief weinig voor een matras van deze kwaliteit. Daarnaast heeft u ook recht op een 100-daagse testfase, zodat u ruim voldoende tijd heeft om uw aankoop te testen. 

Voor wie is de 90x200 cm matras geschikt?

90x200 cm is een echte standaardmaat in de wereld van de matrassen, en is daarom geschikt voor bijna iedereen. Een matras van 90x200 cm wordt vaak gebruikt, vooral in eenpersoonsbedden.

Matras van 90x200 cm voor een single/eenpersoonsbed

Logischerwijs is de matras van 90x200 cm speciaal bedoeld voor alleenstaanden in een eenpersoonsbed. Vooral als u een klein appartement en een klein bed heeft, is de aanschaf van een matras met afmeting 90x200 cm aan te raden. En voor één persoon is de breedte zeker voldoende.

U hebt genoeg ruimte voor uzelf op de matras en het bed neemt niet te veel ruimte in de kamer in beslag. De matras van 90x200 cm is niet geschikt voor mensen die graag regelmatig gasten ontvangen. Maar ook onrustige slapers kiezen beter een breder model. Als je veel beweegt en graag diagonaal ligt, kan een matras van 90x200 cm algauw te klein zijn. Gelukkig bestaan er voldoende alternatieven.

90x200 cm voor koppels - kan dat?

Zelfs koppels kunnen een matras van 90x200 cm kopen. Het moeten dan echter twee matrassen zijn, die je naast elkaar legt. Waarom niet gewoon een tweepersoonsmatras kopen? Wel, sommige matrassen zijn niet even geschikt voor u als voor uw partner.

In dit geval kiest u elk de matras die het beste bij u past en plaatst u de twee matrassen van 90x200 cm naast elkaar in een tweepersoonsbed (180x200 cm). U moet er dan voor zorgen dat de matrassen dezelfde lengte hebben.

Matratzentopper 90x200 cmEen matrastopper op de beide matrassen zorgt voor een egaal oppervlak en kan het comfort maximaliseren.

U kunt de vervelende ruimte tussen de twee matrassen overbruggen met een zogenaamde liefdesbrug of u kunt een matrastopper van 180x200 cm kopen die bij u beiden past.

Kindermatras van 90x200 cm

Deze matrasmaat kan ook gebruikt worden als kindermatras van 90x200 cm of als matras voor tieners. Dit formaat biedt kinderen genoeg ruimte om te slapen en ook genoeg ruimte om te spelen.

Wanneer u een matras voor een klein kind koopt, moet u er ook voor zorgen dat de matras een goede stabiliteit en duurzaamheid heeft, zodat deze bestand is tegen een beetje ravotten en spelen van tijd tot tijd.

Ook jongeren kunnen perfect gebruik maken van een 90x200 cm matras. Dit is vooral praktisch voor een kleinere ruimte. Op deze manier neemt het bed niet te veel ruimte in beslag in de kamer, terwijl je toch genoeg ruimte op de matras hebt voor een comfortabele nachtrust.

Als uw tiener of kind echter veel beweegt in zijn slaap, kunt u beter een grotere matras gebruiken. In dat geval adviseren we matrassen van 120x200 cm, 140x200 cm en 160x200 cm.

Een matras van 90x200 cm gebruiken als gastmatras

Een matras van 90x200 cm kan ook gebruikt worden als goedkope gastmatras. Op deze manier wordt de gast een volledig adequate slaapplaats op een comfortabele matras aangeboden. Bovendien neemt een matras van 90x200 cm niet veel ruimte in beslag. Een matras van deze grootte kan ook relatief gemakkelijk worden opgeborgen.

U kunt kiezen tussen de volgende soorten matrassen

Koudschuimmatras van 90x200 cm

De koudschuimmatras is een van de meest voorkomende en goedkoopste modellen in de matrassenwereld. Dit type matras kenmerkt zich vooral door zijn flexibiliteit. Koudschuim is aanpasbaar en heeft een hoge puntelasticiteit. Daarom worden koudschuimmatrassen soms ook aanbevolen voor mensen met rugpijn.

Koudschuim wordt ook vaak gebruikt in matrassen als ondersteunende bodemlaag en zorgt zo voor de stabiliteit van een matras. Omdat de matras een hoge dichtheid heeft, kan ook een lange levensduur worden verwacht. Idealiter heeft een matras een dichtheidsgraad van 40 kg/m³. Als dat het geval is, gaat de matras zo‘n 8 jaar mee. Minderwaardige koudschuimmatrassen zullen veel minder lang meegaan.

Door te kiezen voor een matras met een proefperiode van 30 dagen en gratis verzending neemt u geen risico bij aankoop van de matras.

Ontdek de orthopedische matras van Ravensberger

In onze test van verschillende koudschuimmatrassen waren we vooral overtuigd door de goedkope orthopedische matras van Ravensberger. Hij is bovendien verdeeld in 7 ligzones, wat het lichaam op de juiste plaatsen ondersteunt, maar ook ontlast. Dit is bedoeld om een orthopedische uitlijning van de wervelkolom te bevorderen. Idealiter is deze orthopedische matras te verkrijgen voor een prijs vanaf €169,00.

Visco-schuimmatras van 90x200 cm

De visco-schuimmatras van 90x200 cm heeft een bijzonder hoge graad van aanpasbaarheid en drukontlasting. Dit zorgt ervoor dat de matras zich zeer goed aanpast aan de meest uiteenlopende lichaamscontouren. Visco-matrassen zijn veel geschikter voor orthopedische problemen dan koudschuimmatrassen.

Er moet echter worden opgemerkt dat visco-schuim de lichaamswarmte sneller opneemt. Daarom slaap je wat warmer op visco-matrassen. Mensen die het vaak koud hebben 's nachts, zullen hier blij mee zijn. Omdat dit type schuim zeer bewegingsgevoelig is, wordt rusteloze slapers vaak geadviseerd om een andere soort matras te kiezen. Maar dit is niet altijd nodig. heel wat fabrikanten voegen namelijk een meer elastische latexschuimlaag als bovenlaag over het viscoschuim.

Viscomatratze 90x200 cmAls je met je hand in het schuim drukt, blijft er een duidelijk zichtbare afdruk achter. Daarom wordt dit type schuim ook wel traagschuim genoemd. / Foto: © Matrassencheck

Een dergelijke combinatie is bijvoorbeeld bijzonder succesvol in de Casper-matras. Maar ook de Emma-matras maakt ook gebruik van een viscoschuim in de tweede laag, terwijl de bovenste laag is gemaakt van Airgocell-schuim.

Latexmatras van 90x200 cm

Het voordeel van latexschuim is dat ze meestal een hoge puntelasticiteit en tegelijkertijd een zeer hoog slaapcomfort bieden. Het is zeker koeler om op een latexmatras te slapen dan op een koudschuimmatras. Zo zijn latex matrassen ook geschikt voor mensen die 's nachts wat sneller zweten.

Door hun elasticiteit zijn dergelijke matrassen zeer comfortabel voor mensen die veel bewegen in hun slaap. Latexmatrassen van 90x200 cm zijn ook zeer geschikt voor mensen die wat 'lichter' willen liggen.

De milieuvriendelijke matras bestaat uit 100% natuurlijke materialen

Bekijk de Latexmatrassen van Auping

We houden erg van de latexmatrassen van Auping. Ze zijn volledig gemaakt van latex en kunnen zeker milieuvriendelijk genoemd worden. Hoogwaardige materialen zorgen voor een buitengewone slaapervaring, maar dit heeft ook zijn prijs. De goedkoopste latexmatras van Auping in de maat 90x200 cm kost € 495,00.

Gelschuimmatrassen van 90x200 cm

Gelschuimmatrassen van 90x200 cm worden steeds populairder. Ze zijn over het algemeen iets zachter, en daarom worden er ook vaak gelschuimlagen gebruikt als bovenste comfortlaag bij andere matrassen. De onderste lagen zijn dan meestal iets steviger en zorgen zo voor de nodige stabiliteit. Gelschuimmatrassen zijn zeer flexibel en hebben een hoge puntelasticiteit. Ze zijn beschikbaar in alle conventionele maten. Het slaapklimaat is echter iets koeler, maar dit is sterk afhankelijk van de onderste lagen.

Een voorbeeld van een matras met een bovenste gelschuimlaag is de Emma-matras.

*-22% Emma Kortingscode: "CHECK22"

Binnenveringsmatras van 90x200 cm

Bij uw zoektocht naar de juiste matras van 90x200 cm zijn ook binnenveringsmatrassen absoluut het overwegen waard. Ze behoren tot de absolute klassiekers. Matrassen met een binnenveringskern zijn meestal veel robuuster en stabieler. Daarom zijn ze vooral geschikt voor rug- en buikslapers. Maar ook zwaardere personen kunnen goed slapen op binnenveringmatrassen.

Door de ventilatiekanalen tussen de afzonderlijke veren wordt de binnenveringmatras voortdurend geventileerd. Dit zorgt voor een goede vochtuitwisseling en een uitstekende klimaatregeling. De matras met binnenvering van 90x200 cm is ideaal geschikt voor tweepersoonsbedden. Je legt twee 90x200 matrassen naast elkaar. Beide partners kunnen dus zelf een hardheidsgraad kiezen.

Wie bereid is om wat meer geld uit te geven, moet zeker de Ravensberger ERGOspring® eens bekijken. In deze hoogwaardige matras kan elke veer zich individueel aanpassen aan de bijbehorende druk of belasting. De ERGOspring® matras heeft een ongelooflijk volumegewicht van 72 kg/m³ en is daardoor zeer duurzaam.

Hierop moet u letten wanneer u een aankoop doet

Als u een matras van 90x200 cm wilt kopen, moet u de onderstaande stappen volgen.

 • Besteed aandacht aan de kwaliteit
  Belangrijke indicatoren zijn onder meer de dichtheid of de compressiehardheid. Reviews, vergelijkingen en tests kunnen ook nuttig zijn.

 • Gratis levering en proefperiode zonder aankoopverplichting
  Het is tegenwoordig perfect mogelijk om een matras (bijna) gratis bij u thuis te laten leveren. Zo bespaart u tijd en moeite. Heel belangrijk is ook dat u een proefperiode krijgt, die meestal tussen de 30 en 100 dagen duurt. Zo kunt u de matras zelf thuis uitproberen. In de meeste gevallen kunt u de matras kostenloos retourneren. Het geld wordt achteraf teruggestort. Zo loopt u geen financieel risico.

 • Wat is uw slaappatroon?
  Dit punt is relevant voor de keuze van het gebruikte materiaal. Beweegt u veel in uw slaap? Kies dan niet voor een visco-schuimmatras. Krijgt u het gemakkelijk koud? Dan is een binnenveringmatras geen goede keuze. Als u een zijslaper bent, raden wij u een zachte of middelstevige matras aan. Idealiter beschikt uw matras over verschillende ligzones zodat uw bekken, rug en schouders optimaal ondersteund worden. Zware buik- en rugslapers kunnen best voor een binnenveringsmatras kiezen.

Alternatieve matrassen van 90x200 cm

De matrassen van grote discountwinkels behoren tot de meest verkochte modellen. Dit vooral vanwege de lage prijs. Ons team heeft meer dan honderd matrassen onderzocht. Bij goedkope matrassen van 90x200 cm is voorzichtigheid geboden, omdat kwaliteit meestal zijn prijs heeft. Hier vindt u onze ervaringen met 90x200 matrassen bij discounters:

 • IKEA-matrassen van 90x200 cm: er zijn maar liefst 15 verschillende modellen verkrijgbaar bij IKEA. Helaas was er geen enkele matras van IKEA die ons echt aangenaam verrast heeft. Als we er dan toch een moeten kiezen, dan is dat de Morgedal-latexmatras van 90x200 cm. Maar ook dit is een vrij eenvoudige matras met kunstlatexschuim.

 • De Auping-matras van natuurlatex is duurder, maar u krijgt dan ook een echt natuurproduct met goede leverings- en retourvoorwaarden. Daar kan IKEA niet aan tippen.

 • Matras van 90x200 bij LIDL: Deze discounter heeft veel modellen, allemaal terug te vinden in hun online shop. We hebben nog niet alle modellen kunnen testen.

Onze ervaring leert dat het niet zinvol is om matrassen in een winkel te testen. Dit komt omdat het lichaam een paar dagen nodig heeft om een matras echt te leren kennen. Dit leidt vaak tot miskopen. Daarom raden we over het algemeen af om in de winkel te kopen. Op die manier vermijdt u ook opdringerige verkopers.

Goede en goedkope matrassen van 90x200 cm

We hebben goede ervaringen met de matrassen van OTTO, die we eerder in dit artikel al hebben besproken. Ze hebben al matrassen in het formaat 90x200 cm voor minder dan €200,00.

Wilt u echt een premiummodel, dan zult u wellicht iets meer moeten uitgeven. Er zijn echter vaak promoties en kortingen voor duurdere matrassen. U kunt altijd wel een goed aanbod vinden voor een matras van 90x200 cm.

Onze tests van 90x200 cm matrassen

Wanneer we matrassen testen, vergelijken we altijd modellen in hetzelfde formaat. Namelijk 90x200 cm. De individuele matrastesten hebben daarom alleen betrekking op de individuele matras. De testresultaten kunnen niet altijd helemaal worden toegepast op grotere afmetingen zoals 140x200 cm of 160x200 cm.

Hoewel het oorspronkelijke testresultaat natuurlijk al een goed idee kan geven van de kwaliteit van de matras, kunnen er bepaalde afwijkingen zijn, vooral met betrekking tot de ligeigenschappen en ook de duurzaamheid. Een van de redenen daarvoor is dat grotere matrassen anders belast worden. Soms verschilt de kern van de matras ook bij de grotere modellen.

De beste merken/modellen die uit onze test kwamen zijn Emma One, IKEA, Auping en de Bodyguard van Bett1. Al deze merken vormen een garantie voor kwaliteit en duurzaamheid.

Hardheidsgraad

Wat is de goede stevigheidsgraad?

Een belangrijke vraag bij het kopen van een matras is de juiste stevigheidsgraad. De stevigheidsgraad van het matras beschrijft - zoals de naam al aangeeft - hoe zacht of stevig een matras moet aanvoelen. Verschillen in de stevigheidssgraad worden veroorzaakt door het gebruik van verschillende materialen en door variaties in de dichtheid.

Over het algemeen zal een zwaardere persoon een stevigere matras nodig hebben, terwijl lichtere personen liever op een zachtere matras slapen. Er zijn echter ook veel andere belangrijke factoren. Bijvoorbeeld uw lichaamsgrootte, uw slaappositie, of u met z'n tweeën of alleen op de matras slaapt en natuurlijk uw persoonlijke voorkeur voor een zachte of stevige matras.

Wanneer u een matras van 90x200 cm zoekt, zult u zeker de afkortingen H1, H2, H3 of H4 tegenkomen. De H betekent niets anders dan hardheid of hardheidsgraad. Het getal erachter geeft de respectievelijke sterkte aan (1 is het zachtst, 4 is het hardst). Helaas geven niet alle fabrikanten een bepaalde hardheid aan voor hun matrassen. Sommigen classificeren hun matras helemaal niet of hebben een ander schaal (zacht, middelhard, stevig).

Hardheidsgraad

Komt overeen met

Liggevoel

Aanbevolen voor ...

Aanbeveling matras

1-3 H1 Ultrazacht Licht zijslaper Nog niet beschikbaar

4

H2

Zacht

Zijslapers (tot 60 kg)

Emma Original, Bodyguard

5

H2/H2+

Gemiddeld

Zijslapers, lichtere buik- en rugslapers (60-80 kg)

Ravensberger Orthopedische matras, Bodyguard zacht (H2+), Emma One Medium, allnatura Supra Comfort (zacht)

6

H3

Gemiddeld

Veel mensen en slaaptypes (65-90 kg)

Leesa, Ravensberger ERGOspring®

7

H3

Stevig

Rug- en buikslapers, zware zijslapers (75-95 kg)

Emma One, Casper Essential, allnatura Supra-Comfort (medium)

8

H4

Zeer stevig

Zware rug- en buikslapers (90-120 kg)

Ravensberger ERGOspring®, Auping-natuurmatras, Bodyguard (H4), allnatura Supra-Comfort (stevig)

9-10

H5

Ultrastevig

Zeer zware rug- en buikslapers (vanaf 130 kg)

Nog niet beschikbaar

Kortingscodes

Bekijk ook ...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën