Ons testproces

Ons testproces

Slaapproducten testen klinkt als een droombaan. En dat is het ook.

Maar er gaat flink wat tijd inzitten. Meer dan je zou denken.

Dit komt vooral omdat we elk slaapproduct uitgebreid testen.

We hebben een volledig testproces op poten gezet, waarmee we elk hoekje, draadje en luchtje van een matras of ander slaapproduct in kaart kunnen brengen.

Vervolgens verzamelen we alle data en verwerken dit in een gedetailleerd artikel.

Zo kun jij er gerust op zijn dat onze artikelen gebaseerd zijn op persoonlijke en professionale testervaringen.

We zullen je wat meer vertellen over hoe we testen.

Ons testproces

Hoe bepalen we welke producten we testen?

Een essentieel onderdeel van onze misie is volledige transparantie over de producten die we testen en het beoordelingsproces dat hiermee gepaard gaat.

Elk product dat we hebben getest, toont met trots de "Matrassencheck-approved" stempel, zodat je er zeker van kunt zijn dat onze reviews eerlijk, nauwkeurig en onbevooroordeeld zijn.

matrassencheck approved stempel matt matras

matrassencheck approved cloudpillo kussen

Maar er zijn duizenden slaapproducten; het is onmogelijk om ze allemaal te testen.

Bij het beslissen welke producten we testen, overwegen we het voordeel voor onze lezers en stellen we onszelf enkele van de volgende vragen:

 • Is het merk populair of nieuw op de Nederlandse markt?
 • Verdient het merk meer erkenning?
 • Maakt het merk claims die te mooi lijken om waar te zijn?
 • Ontbreekt er iets in andere beoordelingen waarover wij licht kunnen werpen? I
 • s dit een product dat we zelf zouden overwegen te kopen?

Veel van de producten die we ontvangen zijn geschonken via partnerschappen, maar we kopen ook producten die we de moeite waard vinden om te testen.

meerdere slaapproducten op bed
Er is een enorm aanbod aan slaapproducten - welke zijn de moeite waard om te testen?

Zelfs als we een product gratis hebben ontvangen, garandeert dit geen positieve beoordeling - we nemen onze redactionele onafhankelijkheid zeer serieus en publiceren nooit gesponsorde inhoud.

Je leest er meer over in ons redactionele beleid.

Waar worden de producten getest?

We hanteren de volgende aanpak bij het testen van producten:

 • We testen producten in het Airi SleepLab, onze ultramoderne testfaciliteit gelegen in Portugal, waar we toegang hebben tot de nieuwste gadgets en technologieën op het gebied van producttesten.
 • We testen de producten ook thuis vanuit een consumentenperspectief, zodat we 'echte' gebruikservaringen kunnen delen.

Het testen van producten in het Airi SleepLab geeft ons accurate metresulaten, waarmee we de kenmerken van een product beter kunnen evalueren.

professional testing tools on bed at airi sleeplab

mattress testing tools

Dit is van groot belang om functies - zoals de stevigheid van een matras, de uitlijning die een kussen biedt, of de temperatuurregulerende eigenschappen van een matrastopper - nauwkeurig te meten.

Maar we geloven ook dat je niet per se een robot nodig hebt om te vertellen of een product comfortabel of van hoge kwaliteit is.

Door de producten ook thuis te testen, kunnen we het evalueren vanuit het perspectief van de klant. Zo beoordelen we hoe praktisch de levering daadwerkelijk is en hoe een product presteert onder normale slaapomstandigheden.

Al onze testers, ongeacht of het testen thuis of in het Airi SleepLab plaatsvindt, testen producten voor een verlengde periode terwijl ze hun normale dagelijkse routines voortzetten.

two people carrying a mattress
In onze reviews nemen we niet alleen de matraskwaliteit mee, maar kijken we ook naar de klantenservice en levering.

Dit stelt ons in staat om eigenschappen te beoordelen die mogelijk niet meteen opvallen. Denk bijvoorbeeld aan hoe comfortabel de randen van een matras zijn, wanneer je hier 's ochtends op zit om je schoenen aan te trekken.

Het is belangrijk om te onthouden dat veel slaapproducten aanvankelijk oncomfortabel of ongebruikelijk aanvoelen, omdat het lichaam even tijd nodig heeft om aan nieuwe sensaties te wennen. Testen voor een verlengde periode helpt ons om voorbij deze initiële stadia te gaan.

Hoe testen we de verschillende producten?

We nemen ons testproces zeer serieus.

Er zijn verschillende factoren die we overwegen bij het testen van een product, waaronder levering, verpakking en prijs, maar het belangrijkste is het comfort en de geschiktheid van het daadwerkelijke product.

Natuurlijk zal het precieze testproces enigszins verschillen afhankelijk van het product.

Matrassen testen

Een matras vormt de basis van een goede slaapomgeving en beïnvloedt vaak elk ander slaapproduct dat je hebt.

Daarom is ons testproces van matrassen het meest uitgebreid en zullen we altijd de volgende aspecten overwegen:

 • Het comfort en de drukverlichting van het matras
 • De stevigheid en ondersteuning die het biedt
 • Hoe geschikt het matras is voor verschillende slaaphoudingen
 • Hoe geschikt het matras is voor verschillende gewichten
 • Of het goede temperatuurregulatie biedt gedurende de nacht
 • Of het een hoge of lage bewegingsoverdracht heeft

We begrijpen dat veel van deze factoren subjectief zijn. Dankzij gebruik van verschillende meetinstrumenten kunnen we de kenmerken echter nauwkeuriger beoordelen. Daanaast vertrouwen we op het oordeel van ten minste twee personen met verschillende persoonlijke voorkeuren en eisen om een matras te testen.

Dit stelt ons in staat om een eerlijke, algehele beoordeling te maken.

Laten we eens nader kijken naar waarop we een matras beoordelen.

Matrascomfort en stevigheid

Wat het belangrijkste is bij het overwegen van een matras, is hoe goed je erop slaapt.

Natuurlijk is het daadwerkelijk slapen op het matras de beste manier om comfort te testen. Gelukkig werken we met een verscheidenheid aan testers die ons kunnen vertellen hoe comfortabel zij het matras vinden.

testers op matrassen
We werken samen met verschillende testers om gemiddelde consumentenzorgen te weerspiegelen

Comfort is subjectief, dus we vertrouwen ook op objectieve gegevens om comfort te kunnen vertalen naar iets dat nuttig kan zijn voor onze lezers.

Hiervoor kijken we nauwkeuriger naar het comfort en de stevigheid van een matras.

Comfort- en drukverlichtingstests:

 • Subjectieve gevoelstest: We ondernemen alledaagse acties, zoals zitten en slapen op het matras, om de ondersteunings- en comfortniveaus van het matras te beoordelen. We gebruiken het product minimaal zeven dagen.
 • Objectieve sensortest: Met behulp van een sensormat kunnen we drukpunten over verschillende slaaphoudingen vastleggen om te zorgen dat het matras de slaper goed omarmt.

Stevigheid- en ondersteuningstests:

 • Subjectieve inzinkingstests: We meten hoe diep een persoon wegzakt in de materialen van het matras in verschillende posities (rechtstreeks in het midden van het matras staan, zitten en knielen aan de zijkant van het matras, en liggen in verschillende slaaphoudingen). Dit stelt ons in staat om adequater te bepalen hoe ondersteunend een matras zal zijn en hoe comfortabel je het waarschijnlijk zult vinden.
 • Objectieve technische test: Aangezien gevoelstests en inzinkingstests kunnen worden beïnvloed door het lichaamsgewicht en de grootte van een persoon, werken we ook met een durometer om wetenschappelijk inzicht te krijgen in de precieze stevigheid van de gebruikte materialen.
 • Objectieve lasertest: Om de optimale ruggengraatuitlijning, een vitaal onderdeel van matrasstevigheid, te beoordelen, werken we ook met een lijnlaser om de rechtlijnigheid of kromming van de wervelkolom vast te stellen.

Met behulp van deze tests kunnen we de hardheid van het matras beoordelen. We hanteren hierbij een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 het zachtst is en 10 het stevigst.

Het combineren van het juiste comfort met goede ondersteuning en de juiste stevigheid is essentieel bij de aankoop van een matras. Een goed matras, ongeacht de stevigheid, zal zorgen dat je in een gezonde lichaamshouding slaapt, ongeacht of je een zij- rug- of buikslaper bent.

person with good spinal alignment
Lasers helpen ons vast te stellen of onze wervelkolom goed is uitgelijnd.

Je lichaamsgewicht, -bouw en slaaphouding zullen beïnvloeden welke hardheid beter voor je is, aangezien lichtere slapers en zijslapers over het algemeen goed doen op zachtere matrassen, terwijl zwaardere slapers, rugslapers en buikslapers over het algemeen beter kunnen kiezen voor een steviger matras.

Wat is een sensormat?

Een sensormat stelt ons in staat om drukpunten in elke slaaphouding te meten en te bepalen hoe producten zoals matrassen en toppers druk over het oppervlak verdelen.

sensormat

Wat is een durometer?

Een durometer meet de hardheid van materialen aan het oppervlak meten; van matrassen en kussens tot toppers en meer. De durometer meet de hardheid variërend van 0 tot 100, waarbij 0 geen hardheid is (zoals lucht) en 100 het hardst is (zoals een vloer).

Onze huidige schaal voor matrassen en toppers, die de stevigheid van het product met de hoes meet, is als volgt vastgesteld:

 • Tot 20 is zacht
 • Van 20 tot 30 is medium-stevig
 • Boven 30 is stevig

Dit stelt ons in staat om producten beter te classificeren als zacht, medium-stevig en stevig.

durometer

Wat is een lijnlaser?

Een lijnlaser is een apparaat dat een rechte lichtstraal uitzendt, zowel horizontaal als verticaal. Hiermee kunnen we, onder andere, vaststellen of de wervelkolom van onze testers in een rechte lijn ligt.

lijnlaser metingen

De edge-support van een matras

De edge-support - ook wel randondersteuning - van een matras kan gerelateerd zijn aan de algehele stevigheid, maar dit is niet altijd het geval. Sommige matrassen hebben extra ondersteunende randen, terwijl bij andere matrassen de stevigheid naar de randen toe afneemt.

Edge-support is de algehele ondersteuning die je krijgt als je aan het uiteinde (of rand) van je bed ligt of zit.

Hoewel dit niet voor alle slapers belangrijk is, kan randondersteuning een doorslaggevende factor zijn bij de aanschaf van een matras om een aantal sleutelredenen:

 • Als je je bed deelt met een partner en gebruik wilt maken van de volledige breedte van het matras.
 • Als je graag je bed gebruikt voor andere activiteiten, zoals lezen, schrijven of je nagels lakken.
 • Als je vaak aan de zijkant van je bed zit voordat je gaat slapen of 's ochtends opstaat.

De beste manier om de randondersteuning te testen, is door druk uit te oefenen op de rand van het matras om te zien hoe ondersteunend het is, en de inzinktests die we doen als onderdeel van de stevigheidsevaluatie helpen ons dit te beoordelen

morningstar stellar matras op de rand zitten

randondersteuning cloudpillo original

We kunnen de randondersteuning ook 's nachts testen door tijdens het slapen helemaal naar de zijkant van het bed te bewegen.

De meeste matrassen zullen iets inzinken als je zit en knielt aan de rand, maar er zijn ook matrassen die helemaal indeuken. Dit duidt op een zeer slechte randondersteuning en kan behoorlijk oncomfortabel kan zijn.

Bewegingsoverdracht

Bewegingsoverdracht (of, omgekeerd, bewegingsisolatie) geeft aan hoe effectief een matras bewegingen absorbeert.

Dit is vooral belangrijk voor onrustige slapers of stellen die een bed delen.

Dit ziet er ongeveer zo uit:

Emma Hybrid Adjustable bewegingsoverdracht testen

Een matras met lage bewegingsisolatie (of hoge bewegingsoverdracht) draagt elke beweging over telkens wanneer jij of je partner zich beweegt, wat je rust negatief beïnvloedt.

Daarentegen absorbeert een matras met hoge bewegingsisolatie (of lage bewegingsoverdracht) effectief beweging, waardoor jij en je partner stil en comfortabeler blijven.

Ideaal gezien wil je een matras met lage bewegingsoverdracht, maar in sommige gevallen wil je misschien ook een matras met een beetje veerkracht (zoals bij het kiezen van het perfecte matras voor seks).

We testen bewegingsoverdracht op verschillende manieren:

 • Subjectieve real-life scenario's: Door een bed te delen met een partner of huisdier, kunnen we beoordelen hoe gemakkelijk we gestoord worden als de andere partij beweegt. Tijdens onze tests plaatsen we vaak een glas water aan de andere kant van het bed om resultaten te registreren.
 • Objectieve leuke tests: We voeren een reeks "leukere" experimenten uit, zoals het plaatsen van een glas water op het matras en het creëren van wat beweging aan het andere uiteinde (zie video hierboven).
 • Objectieve wetenschappelijke tests: We gebruiken een bewegingslezer om bewegingsoverdracht te meten bij het bewegen of in en uit bed stappen.

Met meer wetenschappelijke testmethoden, zoals de bewegingslezer, krijgen we resultaten die er ongeveer zo uitzien:

Bewegingsoverdracht testen uitslag bewegingsmeter

Bewegingsoverdracht testen met behulp van een bewegingsmeter

De data laat duidelijk zien wanneer er veel beweging is.

De bovenstaande cijfers illustreren eigenlijk het verschil tussen traagschuim matrassen (links), die bekend staan om hun uitzonderlijk lage bewegingsoverdracht, en pocketvering matrassen (rechts), die iets meer veerkracht hebben.

Wat is een bewegingslezer?

Een bewegingslezer is een app die de beweging of bewegingsoverdracht in een matras vastlegt en meet wanneer één slaper zich beweegt.

Dit helpt ons te bepalen of de andere persoon de beweging zal voelen en daardoor gestoord zal worden tijdens het slapen.

bewegingsmeter

Temperatuurregulatie en slaapklimaat

Omdat onze lichamen verschillend functioneren, is temperatuur een subjectief begrip. Sommige mensen hebben het sneller warm tijdens hun slaap en anderen krijgen het juist gemakkelijk koud.

Maar verschillende matrasmaterialen reguleren ook op verschillende manieren de temperatuur en beïnvloeden hoe warm je je 's nachts voelt.

De onderstaande illustratie geeft hier snel een overzicht van:Matrasmaterialen slaapklimaat

Dit betekent echter niet dat je je altijd warm en klam zult voelen op een traagschuim matras, ook al houdt traagschuim de meeste warmte vast.

De beste matrassen zijn ontworpen om de temperatuur effectief te reguleren, overtollige warmte en vocht af te voeren en je koeler en comfortabeler te houden.

Bij het testen van de temperatuur en de eigenschappen van temperatuurregulatie van een matras, overwegen we gegevens van het volgende:

 • Subjectieve gevoelstests: We vertrouwen op verslagen van verschillende testslapers (zowel mannen als vrouwen) om te zien hoe warm zij het op het matras hadden.
 • Objectieve warmtekaarttests: We vertrouwen ook op warmtekaarten in onze tests, waarbij we een temperatuurgeweer gebruiken, om een beter idee te krijgen van hoe goed een matras warmte vasthoudt of verspreidt.

Kijk naar de onderstaande warmtekaarten als voorbeeld:

emma original heat retention

tempur sensation heat retention

Bij de afbeelding aan de linkerkant hield het matras warmte vast waar de slaper lag, maar bleef het elders temperatuurneutraal, wat zorgt voor een koelere en comfortabelere slaap.

Maar het matras aan de rechterkant werd aanzienlijk warmer over het hele oppervlak, wat betekent dat je een nacht tegemoet gaat met meer warmte.

Dit is niet vreselijk als je het 's nachts snel koud hebt, maar het kan een dealbreaker zijn als je een warme slaper bent.

Toevallig tonen beide bovenstaande warmtekaarten traagschuim matrassen.

Wat is een temperatuur gun?

Een 'temperature gun' of laserthermometer is een apparaat dat in staat is om temperatuur vanaf een afstand te meten.

Om te testen met het temperatuurgeweer, zullen we de temperatuur van het matras/product registreren zonder het te hebben gebruikt en vervolgens vijf minuten op het product gaan liggen. We registreren de temperatuur direct na het gaan liggen, en dan nogmaals vijf minuten later.

Dit helpt ons om te meten hoe snel matrassen, toppers of kussens warmte afgeven en afkoelen.

Dit beoordelen is een goede indicatie of een product goede temperatuurregulatie biedt of niet.

temperature gun

Kussens testen

We hebben een aantal van de beste kussens uit Nederland getest.

En we testen niet alleen hoofdkussens.

Ook kniekussens, zwangerschapskussens en massagekussens nemen we onder de loep.

Kussen testen

Kussenlagen testen

Net zoals bij matrassen is de ervaring van een kussen subjectief en afhankelijk van het individu.

Dat gezegd hebbende, zijn er nog steeds een paar belangrijke factoren die we overwegen.

 • Hoogte: De hoogte van het kussen die je nodig hebt, hangt af van je bouw en voorkeursslaaphouding.
 • Stevigheid en ondersteuning: De stevigheid en ondersteuning die een kussen biedt, worden beïnvloed door de gebruikte materialen. We meten stevigheid met behulp van de kettlebell-test.
 • Materiaal: Het materiaal van het kussen beïnvloedt de algehele loft en het gevoel van het kussen, maar is ook belangrijk om te overwegen voor mensen met allergieën.
 • Aanpasbaarheid: Een aanpasbaar kussen heeft verwijderbare lagen of versnipperd schuim zodat het aangepast kan worden aan je ideale stevigheid en hoogte.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gevoel van een kussen beïnvloed kan worden door het matras dat je gebruikt, en je hebt mogelijk een hoger/steviger of lager/zachter kussen nodig, afhankelijk van hoe zacht of stevig je matras is.

emma wolkenkussen

emma wolkenkussen buikslaper

Andere vragen die we onszelf stellen bij het testen van kussens:

 • Hoe wordt het kussen bezorgd?
 • Beschikt het over een afneembare en wasbare hoes?
 • Behoudt het kussen zijn vorm na lang gebruik?
 • Is de temperatuur van het kussen goed in balans?
 • In welke maten is het kussen beschikbaar?

Al deze factoren beïnvloeden je slaapcomfort of de algehele praktische bruikbaarheid van het kussen.

Dekbedden testen

We hebben ook een aantal van de beste dekbedden uit Nederland getest.

In tegenstelling tot wat je wellicht denkt, kan een dekbed een grote impact hebben op je nachtrust.

Het is ook één van de belangrijkste factoren bij de slaaptemperatuur.

Naast de standaardvragen die we onszelf stellen over bezorging en kwaliteit, nemen we ook materialen, het comfort en de wasbaarheid in overweging.

night owl duvet in washing machine

Hoewel dit dekbed zonder hoes wasbaar was, paste het eigenlijk niet in onze wasmachine en moesten we het naar een wasserette brengen.

Door dit hele proces te doorlopen en te documenteren in onze beoordeling, kunnen we lezers behoeden voor het kopen van een dekbed dat niet geschikt is voor hun levensstijl.

Daarnaast nemen een overweging of een beschermer snel kreukt, of het geluid maakt (sommige voelen en klinken alsof het van plastic gemaakt is), en of het goed om het matras heen past.

We testen de waterdichtheid van een beschermer door een "ongelukje" na te bootsen en simpelweg water over het matras heen te morsen.

Zie bijvoorbeeld de onderstaande foto's:

pouring water on mattress protector

water on mattress protector

mattress with mattress protector

Je ziet duidelijk dat het water niet is doorgelopen en dat de matrasbeschermer het matras goed heeft beschermd.

Hoewel matrasbeschermers soms gezien worden als overbodige luxe, zijn wij ervan overtuigd dat een goede beschermer een absolute must-have is.

Matrastoppers testen

Een matrastopper kan de manier waarop een matras aanvoelt compleet veranderen - en aangezien het zo'n groot effect heeft op het slaapoppervlak, lijkt het testen van toppers veel op het testen van matrassen.

Maar houd er rekening mee dat het matras onder de topper een grote invloed heeft op de topper, dus is het vaak onmogelijk om algemene conclusies te trekken.

Naast de meer standaard vragen, overwegen we ook het volgende:

 • Waarvan is de topper gemaakt?
 • Is de topper zacht of iets steviger?
 • Voor welke slaaphouding is de topper het meest geschikt?
 • Is het dik genoeg om een significant verschil te maken?
 • Slaapt het warm of koel?
 • Komt het met een afneembare en/of wasbare hoes?
 • Heeft het banden om het aan het matras te bevestigen?
 • Kan het gemakkelijk worden opgeborgen?

In tegenstelling tot een matrasbeschermer, dekbed en kussen, is een matrastopper niet altijd noodzakelijk.

multiple stacked mattress toppers
Een topmatras kan een goede toevoeging zijn aan je matras, maar is niet altijd nodig.

Bedden en bedframes testen

Een bed is niet compleet zonder een goed bedframe.

Hoewel de meeste mensen een bed kiezen op basis van het algehele ontwerp, zijn er ook enkele praktische factoren om te overwegen.

Bij het testen van bedframes letten we op enkele dingen, waaronder:

 • De grootte: past het ook in kleinere slaapkamers?
 • Zijn de materialen duurzaam en eenvoudig schoon te maken?
 • Hoe eenvoudig is het om het bed in elkaar te zetten?
 • Hoe makkelijk is het om het bed uit elkaar te halen en te vervoeren indien nodig?

We overwegen ook hoe stevig het frame is en voor welk type matras het geschikt is.

bed assembly

legs for bed frame

Helaas hebben we enkele negatieve ervaringen gehad met bedframes, dus er zijn zeker enkele bedden die beter zijn dan andere!

Slaapaccessoires

We hebben hierboven enkele van de meest voorkomende slaapproducten besproken, maar we testen ook vele andere slaapaccessoires en gadgets, waaronder:

We breiden ons assortiment producttests continu uit om je de meest informatieve beoordelingen te bieden.

Waar letten we nog meer op?

Logischerwijs zijn tests en accurate data belangrijk voor ons testproces.

Maar ze zijn alleen relevant voor ons onderzoek als we de wensen van onze lezers begrijpen.

We schrijven onze reviews voor de consument en we willen alles in kaart brengen wat voor hen belangrijk is bij het kopen van een slaapproduct.

Bij het testen van matrassen kijken we daarom ook naar alle randzaken die kunnen bijdragen aan de algehele klantervaring.

Bezorging

Veel online matrasmerken beloven een snelle en eenvoudige levering.

Helaas pakt dit in de praktijk soms anders uit.

Wij nemen daarom altijd het volledige leveringsproces onder de loep - van bezorging tot aan verpakking tot aan geld terugkrijgen bij retour.

Een problematische bezorging is niet altijd de schuld van de fabrikant, dit proces wordt namelijk vaak uitbesteed.
Toch vinden wij het belangrijk om eventuele problemen die wij ervaren te vermelden.

Hierbij stellen we de volgende vragen:

 • Hoelang duurt het voordat het product is bezorgd?
 • Welke communicatie ontvangen we tijdens het bezorgingsproces, en is dit effectief?
 • Wordt het product aan de deur bezorgd of tot in de slaapkamer?
 • Is het product (of de verpakking) nog in goede staat?
 • Hoe is het matras verpakt? Opgerold of uitgerold?
 • Welke verpakkingsmaterialen zijn er gebruikt, en zijn ze recyclebaar?
 • Hoeveel verpakkingsmaterialen zijn er gebruikt?
 • Is er extra aandacht aan de verpakking gegeven (denk aan design, bedankbriefjes of een klein cadeautje)?
 • Is het product eenvoudig uit te pakken?
 • Geurt het product na het uitpakken, en hoelang duurt het voordat de geur vervlogen is?
 • Kunnen we ons oude matras direct mee terugsturen, indien gewenst?

Ook andere zaken kunnen in overweging genomen worden, maar dit is vaak merk-afhankelijk.

Daarnaast nemen we je mee in onze "unboxing"-ervaring. We maken foto's of video's van het volledige proces en documenteren hoe eenvoudig het is om het product uit te pakken.

unboxing hypnia mattress

unwrapping mattress

Sommige lezers hechten waarde aan het gebruik van milieuvriendelijke materialen, terwijl anderen naadloos en stressvrij leveringsproces prioriteren.

Daarom proberen we het gehele leveringsproces vanuit elke mogelijke hoek te observeren.

Als onderdeel van het leveringsproces zullen we ook het retourproces nauwkeuriger bekijken.

Hierbij nemen we de volgende aspecten in overweging:

 • Biedt een fabrikant een risicovrije proefperiode aan waarin je het matras thuis kan testen?
 • Krijg je je geld terug als je toch niet tevreden bent of kun je het product (slechts) ruilen?
 • Is het eenvoudig om het product terug te sturen?
 • Moet de klant betalen voor het retourproces?
 • Haalt de fabrikant het matras weer op?

Hoewel het gros van de online merken proefperiodes aanbieden, verloopt dit proces niet altijd even soepel.

Belangrijk dus om te weten voordat je over gaat tot aankoop.

Praktische eigenschappen

Snelle bezorging, een koel matras en weinig bewegingsoverdracht zijn eigenschappen die handig zijn om te weten voordat je een matras koopt.

Veel matras reviewsites vergeten echter om een blik te werpen op de praktische eigenschappen van een matras.

Je kunt het vergelijken met het kopen van een trui, waarbij je er achteraf pas achter komt dat deze alleen met de hand gewassen kan worden.

Het is handiger als je dit van tevoren wist, toch?

En dat proberen wij voor matrassen in kaart te brengen.

Aangezien je - in tegenstelling tot een trui - je matras elke dag gebruikt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle praktische eigenschappen.

Idealiter wil je een product dat eenvoudig te onderhouden is en een lange levensduur heeft.

Daarom letten we op de volgende aspecten:

 • Heeft het matras een afneembare en wasbare matrashoes?
 • Hoe eenvoudig is het om de hoes te wassen, te drogen en er weer omheen te doen?
 • Kun je het matras schoonmaken als de hoes niet afneembaar is? Zo ja, hoe?
 • Moet het matras regelmatig gekeerd worden? Zo ja, hoe?
 • Hoe moeilijk is het om het matras te verplaatsen? Zitten er stevige draaghendels aan?
 • Hoe zwaar is het matras?

Dit zijn factoren waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt, maar die later van belang kunnen worden.

simba hybrid essential cover

emma hybrid handle

Deze aspecten kunnen we tijdens het testen onderzoeken - en we kunnen zelfs op andere factoren stuiten waar we aanvankelijk niet aan hadden gedacht.

Wanneer je veel geld uitgeeft aan een product, wil je er goed voor zorgen, maar je wilt niet dat deze zorg te veel onderbreking veroorzaakt.

Dit zorgt ervoor dat zelfs als het product de eerste comforttest doorstaat, het ook een product zal zijn dat past bij je drukke levensstijl.

Focus op duurzaamheid

Je wilt geen product kopen dat niet lang meegaat - vooral als het gaat om een significante aankoop, zoals een bed of matras.

De gemiddelde levensduur van een kwaliteitsmatras is 8 - 10 jaar.

Hoewel we onze matrastests niet zo lang uitvoeren, houden we rekening met de gemiddelde duurzaamheid van een matras, afhankelijk van de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn in de constructie van het product.

Van matrassen gemaakt met hoogwaardige materialen (en een goede garantieperiode) mag verwacht worden dat ze zo lang meegaan, terwijl matrassen van lagere kwaliteit materialen waarschijnlijk sneller zullen verslijten.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere slaapproducten.

Soms zijn we zelfs producten tegengekomen die al tijdens onze testperiode faalden!

Dit is vaak te wijten aan productiefouten, maar gelukkig geeft dit ons een goede gelegenheid om ook te testen hoe merken met deze problemen omgaan.

Prijs en betaling

Natuurlijk vragen we ons altijd af of een product wel of niet een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Daar is vaak geen eenvoudig antwoord op, aangezien ieders budget verschilt, maar we overwegen wel een paar dingen:

 • De algehele kwaliteit van de materialen, inclusief schuimdichtheid en het aantal veren
 • De duurzaamheid van het product
 • Of het product wordt geleverd met een proefperiode voor slapen
 • De lengte van de garantieperiode

We hebben gemerkt dat producten die in eerste instantie duur lijken, op de lange termijn vaak goedkoper uitvallen en dus een betere waarde voor het geld bieden.

We overwegen ook welke soort kortingen gedurende het jaar beschikbaar zijn voor klanten en of het merk vergeleken met anderen goede aanbiedingen biedt.

Tot slot overwegen we of het merk flexibele betaalopties biedt, zoals Klarna betalen, rentevrije krediet, enz.

Beschikbaarheid van maten

De grootte lijkt misschien geen grote zorg, maar we hebben vaak problemen ondervonden als het gaat om de maatvoering van slaapproducten.

Dit geldt niet alleen voor matrassen - bedden, slaapbanken, toppers, kussens en beddengoed kunnen allemaal worden beïnvloed door maatvoering!

NL matrasmaten omvatten eenpersoons, twijfelaar, tweepersoons, kingsize en super kingsize, en je zou verwachten dat beddengoed en andere producten overeenkomen - maar je vindt niet altijd het product dat je nodig hebt in de maat die je wilt.

Andere keren zien we dat een bepaald matras alleen beschikbaar is in grotere maten.

Deze factoren beïnvloeden hoe handig een merk zal zijn voor onze Nederlandse lezers, dus het is altijd iets dat we overwegen in onze tests en onze beoordelingen.

Hoe werkt proefslapen?

We hebben kort de proefperiodes voor slapen aangestipt toen we het hadden over de leverings- en retourprocessen, maar het is zo'n belangrijk punt dat het zijn eigen sectie verdient.

Dit verwijst vooral naar matrassen, maar soms vind je slaapproefperiodes ook bij andere producten.

proefslapen
Op veel matrassen kun je risicovrij proefslapen.

De meeste van onze aanbevolen merken voor bed-in-a-box matrassen bieden proefperiodes.

Dit betekent dat je een matras kunt testen in het comfort van je eigen huis om te zien of het geschikt voor je is, en het kunt retourneren voor een volledige terugbetaling als je niet tevreden bent.

Maar niet alle merken hebben geweldige, risicovrije proefperiodes.

We overwegen onder andere het volgende:

 • Hoe lang is de proefperiode?
 • Is het retourproces ingewikkeld?
 • Dekt het merk de kosten van de retourzending?
 • Haalt het merk het product op bij jou thuis?
 • Kom je in aanmerking voor een volledige terugbetaling, of biedt het merk alleen productruilingen of cadeaubonnen aan?
 • Zijn er andere kosten voor de klant?

Kwaliteitsmerken zouden minimaal een slaapproefperiode van 30 nachten moeten bieden met een volledige terugbetaling bij ontevredenheid.

Garanties

Een garantie werkt net iets anders dan een proefperiode.

Een garantie of waarborg beschermt je tegen fabricagefouten, zoals naden die loskomen of je nieuwe matras die inzakt.

Hoewel we vaak een product niet lang genoeg testen om gebruik te maken van de garantie, hebben we wel enkele negatieve ervaringen gehad waarbij de garantie van pas kwam.

Bijvoorbeeld:

We hebben enkele producten getest waarbij de rits of het handvat tijdens het testen brak. We hebben een paar matrassen getest die niet volledig tot hun volledige grootte uitdijden (buiten de 2 cm speelruimte die de meeste merken toestaan). We hebben zelfs defecte producten ontvangen met scheuren, gaten of onjuiste afmetingen. Als dit gebeurt, geeft het ons een gouden kans om te testen hoe merken omgaan met garantieclaims.

Maar als alles goed gaat tijdens het testen, overwegen we eenvoudig hoe lang de garantieperiode is en welke fouten gedekt zijn, en vergelijken dit dan met wat andere merken of retailers bieden.

Een goede matrasgarantie zou ten minste 7 jaar of meer moeten zijn (aangezien dit de gemiddelde levensduur van een matras is).

Veel andere slaapproducten komen niet met garanties, maar goede producten bieden meestal wel een garantie van 1 tot 3 jaar.

Kijken we ook naar beoordelingen en prijzen van andere organisaties=

Wanneer we naar de beoordelingen van andere organisaties kijken, is het niet ongebruikelijk dat we externe prijzen en onderscheidingen meenemen in onze overwegingen. We zorgen er echter altijd voor dat we nagaan hoe betrouwbaar de andere reviews of testresultaten zijn.

Enkele vragen die we onszelf stellen bij het bekijken van andere recensies zijn:

 • Is het product grondig getest?
 • Zijn de beweringen ondersteund door gegevens, of is het slechts iemands mening?
 • Bespreekt de organisatie of website de nadelen van het product?
 • Worden alle zorgen en vragen beantwoord?
 • Worden alternatieven geboden, of wordt slechts één product of merk aanbevolen?

De meeste matrasbeoordelingssites werken met affiliate-partners, maar dit zou nooit de redactionele onafhankelijkheid mogen beïnvloeden.

Dat gezegd hebbende, sommige organisaties of websites plaatsen "recensies" die geschreven zijn door merken of accepteren zelfs betaalde rangschikkingen - dit is niet iets wat wij onderschrijven.

Wij publiceren geen gesponsorde artikelen en accepteren geen betaling voor hogere rangschikkingen.

Met dat in gedachten, welke zijn de meest voorkomende prijzen en certificeringen die we zouden bekijken?

Consumentenbond testresultaten

De Consumentenbond wordt gezien als een betrouwbare, onafhankelijke bron voor het verschaffen van onderbouwd advies aan consumenten.

Zo kunnen ze - voor het kopen van een product - precies zien hoe dit product door de Consumentenbond wordt beoordeeld.

De Consumentenbond test ook slaapproducten, waaronder matrassen, dekbedden en boxsprings.

We kijken zeker naar deze resultaten, wanneer wij een overzicht maken van de producten die volgens ons team de beste keuze zijn binnen een bepaalde productcategorie.

De resultaten kunnen echter wel verschillen. Wij hanteren namelijk een andere aanpak dan de Consumentenbond, die vaak uitsluitend gebruikmaakt van apparaten en ook kleinere merken niet in de tests meeneemt.

Is een matras beoordeeld als 'beste volgens de Consumentenbond'. Dan zullen we ook zeker uitleggen hoe wij over dit product denken én mogelijk nog uitgebreider advies geven, zodat de consument daadwerkelijk inzicht kan krijgen of dit product voor hem/haar geschikt is of niet.

Kijken we ook naar productcertificaties?

Certificeringen werken net iets anders dan prijzen, omdat ze doorgaans bepalen of de producten goed zijn voor jou en het milieu.

We letten altijd op of een product bepaalde certificeringen draagt.

Hoewel de meeste slaapproducten niet biologisch zijn, letten veel merken op de kwaliteit van de gebruikte materialen

OEKO-TEX certifications
Veel merken testen hun producten op schadelijke stoffen.

Veel producten dragen bijvoorbeeld de OEKO-TEX Standard 100 [1] of de CertiPUR-US [2] certificeringen.

Deze certificeringen garanderen dat de materialen vrij zijn van schadelijke chemicaliën en giftige stoffen.

We kunnen ook kijken naar de GOTS (Global Organic Textile Standard) en GOLS (Global Organic Latex Standard) certificeringen als we overwegen organische of latex-gebaseerde producten te beoordelen.

In de EU worden ook strenge veiligheidseisen gesteld op het gebied van brandveiligheid. Alle matrassen moeten brandvertragend zijn en voldoen aan de BS 7177 regelgeving.

Wat doen we met producten die we getest hebben?

Bij Matrassencheck zetten we ons in om een betekenisvolle impact te maken - daarom zijn we trots om te delen dat de producten die we testen in het Airi SleepLab niet zomaar op een plank (of de vloer) blijven liggen.

In plaats daarvan vinden ze via ons donatieprogramma een nieuw thuis.

Matrassencheck - en Sleep Hero internationaal - doneert producten die getest zijn in het Airi SleepLab aan de Antonio Luis de Oliveira Foundation [3], een kinder- en jeugdtehuis dat 27 kinderen en jongeren tussen de 10 en 18 jaar verwelkomt.

donating products
De geteste producten zijn zo goed als nieuw en worden door nieuwe eigenaars zeer gewaardeerd.

Inzicht in ons testproces

Het testen vormt een groot deel van wat we doen, en we zijn trots op onze toewijding aan authentieke, onbevooroordeelde en informatieve beoordelingen.

Onze testprocessen zijn zo ontworpen dat elke productbeoordeling, slaaptip en aanbeveling die we doen niet alleen betrouwbaar is, maar je ook de kracht geeft om geïnformeerde beslissingen te nemen over je slaapgezondheid en de producten die deze ondersteunen.

Bedankt voor het vertrouwen in ons op je reis naar betere slaap.

Samen dromen we niet alleen van een goede nachtrust - we maken het werkelijkheid.

Contact

Jouw inzichten zijn waardevol voor ons. Wij staan dan ook altijd open om onze inhoud en diensten te verbeteren.

Heb je suggesties, vragen of wil je gewoon jouw mening delen?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via matrassencheck@team.airi.media of onze contactpagina .

Ben jij tevreden over onze artikelen? Heeft ons team jou goed geholpen? Overweeg dan om een ​​Trustpilot-beoordeling en/of Google-review [4] achter te laten.

Misschien ook iets voor jou:

JA, GRAAG! >
Nee, bedankt

Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.