Beste zwangerschapskussen

Het beste zwangerschapskussen voor een comfortabele zwangerschap 2024

Laatst bijgewerkt op: 19.02.2024 Geschatte leestijd: 8 Min.

Ben je zwanger en heb je last van rugpijn, bekkenpijn of brandend maagzuur?

Lukt het je maar niet om een comfortabele houding aan te nemen in bed? 🥱

De perfecte partner in het verlichten van deze veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes? Het zwangerschapskussen!

Wij hebben de verschillende soorten kussens voor jou onderzocht. 🕵️

Zo kun jij ontdekken welk lichaamskussen je het beste steuntje in de rug biedt - letterlijk en figuurlijk.

Leun lekker achterover en lees waarom je niet zonder dit kussen kan én wat het beste zwangerschapskussen is voor jou.

Zwangerschapskussen

Waarom kun jij niet zonder zwangerschapskussen?

 • Stimuleert de optimale slaaphouding voor jou én je baby
 • Vermindert rug-, nek- en knieklachten
 • Biedt ondersteuning en comfort, zelfs bij het voeden

Het beste zwangerschapskussen: een aantal toppers op een rijtje

1. Litollo Zwangerschapskussen XXL U-vorm

Wat betreft comfort tijdens je zwangerschap is Litollo het nummer 1 merk in de Benelux. Het is dan ook geen verrassing dat de body pillows van Litollo honderden positieve reviews hebben op bol.com.

Het U-vormige kussen biedt je lichaam optimale ondersteuning tijdens de zwangerschap, omdat het je volledige lichaam omhult. Dit is niet alleen goed voor jouw lijf, maar heeft ook een positief effect op de ligging van de foetus. 👶=😄

Litollo zwangerschapskussen XXL
Het grote XXL zwangerschapskussen van Litollo ondersteunt je hele lichaam.

De items hebben een zachte, wasbare hoes en een rijke polyestervulling.

Na de zwangerschap is het U-vormige zwangerschapskussen eenvoudig te gebruiken als voedingskussen.

Het nadeel aan dit kussen? Het neemt wel heel veel plek in beslag. Door de U-vorm en het XXL-formaat wordt het lastig om in bed even lekker tegen je partner aan te kruipen.

Daarnaast is de polyestervulling niet heel ademend, waardoor warmte slechter wordt afgevoerd.

Koop bij Bol.com*

2. Litollo Zwangerschapskussen XXL J-vorm

Een kussen dat vergelijkbaar is met de XXL U-vorm, maar aanzienlijk minder ruimte in beslag neemt, is het Litollo Zwangerschapskussen J-vorm.

Dit zijslaapkussen ondersteunt je hoofd, buik en benen tijdens het slapen. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby!

Litollo zwangerschapskussen Jvorm
Het J-vormige zwangerschapskussen ondersteunt zowel jou als jouw baby.

Omdat de J-vorm wat compacter is dan de U-variant kun je het eenvoudig voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo zorgt het voor een goede ondersteuning tijdens het zitten of voeden.

Dat niet alleen zwangere vrouwen enthousiast zijn over dit zwangerschapskussen, blijkt uit meerdere reviews:

review litollo zwangerschapskussen XXL

litollo XXL zwangerschapskussen review

De J-vorm ondersteunt slechts één kant van je lichaam tegelijk, waardoor het wat lastiger is om je ‘s nachts om te draaien. Wel houd je met de J-vorm een stuk meer ruimte over in bed.

Alle Litollo zwangerschapskussens worden geleverd met een afneembare hoes, die je eenvoudig kunt wassen. Bij Litollo [1]staat hygiëne dan ook op 1.

Koop bij Bol.com*

3. Ella Zwangerschapskussen XXL C-vorm

Het Ella Zwangerschapskussen XXL heeft een grote C-vorm die je stimuleert de perfecte houding aan te nemen. Het multifunctionele zijslaapkussen vormt zich naar de natuurlijke vormen van je lichaam, waardoor je optimaal ondersteund wordt.

De kussens worden rijk gevuld met milieuvriendelijk polyester. Ze zijn verkrijgbaar met een keuze uit 2 hoezen; een zachte fleece hoes of een hoes van ademend katoen.

Omdat de C-vorm het zijslapen bevordert, is het zwangerschapskussen van Ella ideaal voor vrouwen die normaal op hun buik of rug slapen.

Daarnaast zorgt het kussen voor een goede ondersteuning bij het geven van borstvoeding of de fles.

Ella zwangerschapskussen XXL
Je kunt zowel voeden met een zwangerschapskussen als slapen met een voedingskussen.

Het komt niet als een verrassing dat ruim 97% van de gebruikers de kussens van Ella een beoordeling [2]geeft van minimaal 4 sterren. 🌟

Wil je dat je lichaam volledig wordt omhuld? Draai jij ‘s nachts vaak naar je andere zij? Dan is het U-vormige kussen van Litollo misschien een betere optie voor jou.

Koop bij Bol.com*

4. Chicco Zwangerschapskussen

Wanneer je een compact en voordelig zwangerschapskussen zoekt, dan is het kussen van Chicco een goede optie. Deze kleine, wigvormige kussens zijn eenvoudig overal mee naartoe te nemen. 🧳

Chicco zwangerschapskussen
Door het compacte formaat is het Chicco Zwangerschapskussen ideaal voor onderweg.

Je kunt het Chicco Zwangerschapskussen gemakkelijk op de juiste plek leggen, zodat het gewenste deel van je lichaam wordt ondersteund. Bovendien is de wig zowel te gebruiken bij het zitten als slapen.

Wanneer je het kussen onder je hoofd plaatst, kan het helpen brandend maagzuur te verminderen. Dit is een symptoom waar veel zwangere vrouwen last van hebben.

Hoewel deze zwangerschapskussens compact, licht en gebruiksvriendelijk zijn, bieden ze niet de steun die de grotere body pillows bieden.

Koop bij Bol.com*

5. Zwangerschapskussen IKEA

Wist je dat ze zelfs bij de grote Zweedse woongigant voedingskussens verkopen? Naast tal van producten voor de babykamer vind je in het assortiment van IKEA ook het LEN voedingskussen.

zwangerschapskussen IKEA
Het zwangerschapskussen van IKEA is perfect geschikt als voedingskussen.

Het kussen, met uitsluitend positieve beoordelingen [3], verlicht je rug en schouders tijdens het geven van borstvoeding of de fles. Dit compacte zwangerschapskussen van IKEA biedt echter aanzienlijk minder steun tijdens het slapen.

Het voedingskussen heeft een hoes die gemaakt is van natuurlijke materialen en een vulling van gerecycled polyester. Hierdoor is het zwangerschapskussen van IKEA een goede keuze voor de milieubewuste moeders. 🍀

6. Zwangerschapskussen HEMA

Voor een voedingskussen waarmee je ook kunt slapen kun je bij de HEMA terecht. Het zwangerschapskussen van dit welbekende warenhuis wordt door veel klanten hoog beoordeeld.

zwangerschapskussen HEMA
Met het zwangerschapskussen van de HEMA kun jij comfortabel op je zij slapen.

Het kussen wordt zelfs de ‘lifesaver voor je zwangerschap’ genoemd.

Het zwangerschapskussen van de HEMA is 1,5 meter lang en perfect voor zijslapers. Je moet echter nog wel zelf een hoes aanschaffen.

Koop bij HEMA*

Onze favorieten

Hoewel je dus ook bij de IKEA en HEMA terecht kunt voor een relatief voordelig zwangerschapkussens, zijn dit onze favorieten:

Wat is een zwangerschapskussen?

Een zwangerschapskussen is een speciaal kussen voor zwangere vrouwen. Het kussen zorgt voor steun en comfort zowel tijdens als na de zwangerschap. Er zijn verschillende soorten en maten kussens; van kleine voedingskussens tot XXL body pillows.

Het kussen wordt ook wel voedingskussen genoemd, omdat je het kunt gebruiken als ondersteuning bij het voeden van je baby. Tijdens je zwangerschap kun je ook prima slapen met een voedingskussen dat wat groter is.

wat is zwangerschapskussen
Een zwangerschapskussen kan zowel tijdens als na je zwangerschap steun bieden.

Het gebruik van een zwangerschapskussen levert veel voordelen op. Zo kan het uiteenlopende klachten helpen verlichten. Naast ondersteuning bij het slapen en voeden, hebben de kussens nog veel meer gebruiksmogelijkheden.

Waar kan je een zwangerschapskussen voor gebruiken?

Zodra je buik begint te groeien kan het lastig zijn om een fijne houding aan te nemen. Wie zwanger is, belandt al snel in de zijligging, terwijl je eigen kussen misschien is afgestemd op een andere slaaphouding.

Je kunt het juiste hoofdkussen natuurlijk proberen te vinden door een goed kussen voor zijslapers te kopen, maar het is vaak zo dat een regulier kussen tijdens de zwangerschap niet genoeg steun aan het lichaam geeft.

Het zwangerschapskussen is dan ook speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen🤰.

Waar kun je het multifunctionele kussen precies voor gebruiken?

toepassingen zwangerschapskussens
Een zwangerschapskussen kent tal van gebruiksmogelijkheden.

Slapen

Een zwangerschapskussen of voedingskussen wordt vaak gebruikt bij het slapen. Het comfortabele item ondersteunt je lichaam en kan helpen rug-, nek- en bekkenpijn te verminderen. Daarnaast helpt het slapen met dit kussen om goed op je zij te slapen.

Onderzoek [4]heeft aangetoond dat een zijligging de beste slaaphouding is voor de gezondheid van jouw baby.

Voeden

Of je nu borstvoeding of de fles geeft; ook na je zwangerschap komt een zwangerschapskussen zeker van pas. Doordat de kussens de baby tijdens het voeden ondersteunen, blijft jou heel wat rug- en nekpijn bespaard.

Zitten

Een zwangerschapskussen biedt ook steun wanneer je op de bank televisie kijkt of door je favoriete opvoedboek bladert. Het stimuleert een comfortabele zithouding die beter is voor zowel jou als de baby.

Een langer zwangerschapskussen, zoals een C-vormig zijslaapkussen, ondersteunt én ontlast tevens je schouders en armen. 💪

Het opvangen van weeën

Wist je dat een zwangerschapskussen ook tijdens de bevalling van pas kan komen? Het kussen kan je helpen om een fijnere houding aan te nemen. Bovendien biedt het zelfs verlichting bij het opvangen van weeën.

Andere toepassingen

Een zwangerschapskussen staat niet voor niks ook bekend als voedingskussen, zijslaapkussen of lichaamskussen. Het item kent verschillende toepassingen en komt ook na de bevalling zeker van pas.

Van een C-vormig voedingskussen of zwangerschapskussen XXL kun je de perfecte donut maken om je baby in te plaatsen. 🍩

Zo blijft het kind goed liggen en kan hij/zij niet zomaar omrollen. Ook kan je een zwangerschapskussen als stootkussen gebruiken in de box van de baby.

Bovendien hoef je niet zwanger te zijn om te kunnen profiteren van de voordelen van een zwangerschapskussen. Ook mensen met lichamelijke klachten en chronische pijn baat hebben bij het gebruik van deze kussens - hierover later meer.


Koop bij Bol.com*

De voordelen van een zwangerschapskussen

Wist je dat meer dan 77% van de zwangere vrouwen [5] last heeft van slaapproblemen?😴

Het is dus geen overbodige luxe om tijdens je zwangerschap voor extra steun en comfort te zorgen.

Het zwangerschapskussen is echter meer dan alleen een helpende hand bij een slechte nachtrust. Dat het een onmisbaar item is voor zwangere vrouwen, blijkt wel uit de uiteenlopende voordelen.

voordelen slapen met voedingskussen
Een zwangerschapskussen biedt veel meer dan alleen comfort.

Voordelen

 • Stimuleert een veilige slaaphouding voor jou en je baby
 • Vermindert rug-, nek- en knieklachten
 • Vermindert bekkenpijn
 • Verbetert bloedcirculatie
 • Verlicht zwangerschapskwaaltjes, zoals brandend maagzuur, kramp en vochtophoping
 • Stimuleert een comfortabele zithouding
 • Helpt bij het aanleggen van de baby bij het voeden
 • Ontlast je schouders en rug bij het voeden

Koop bij Bol.com*

Nadelen

 • Het gebruik van een zwangerschapskussen kent weinig nadelen. Bovendien zijn deze nadelen vooral afhankelijk van de specifieke soort kussens, het materiaal waarvan ze gemaakt zijn én de vulling. Lees snel verder!

Verschillende soorten zwangerschapskussens

Wat het beste zwangerschapskussen is voor jou, is natuurlijk afhankelijk van jouw voorkeur. Ook je lichaam, slaapgewoonten en specifieke zwangerschapskwaaltjes bepalen welk kussen het beste bij jou past.

Er zijn verschillende soorten zwangerschapskussens, met elk hun voordelen en nadelen.

Wig

De wig is het kleinste en veelal goedkoopste zwangerschapskussen, dat een aflopende vorm heeft. Het kan onder verschillende plekken van je lichaam worden geplaatst. Ook kan de wig als vervanging van een hoofdkussen dienen, om zo brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te verminderen.

wig zwangerschapskussen
De wig is een compact zwangerschapskussen dat gericht ondersteuning biedt.

Wig
Voordelen
 • Goedkoop
 • Compact en eenvoudig mee te nemen
 • Pakt gericht zwangerschapskwaaltjes aan
Nadelen
 • Ondersteunt slechts één plek tegelijk
 • Minder multifunctioneel dan andere zwangerschapskussens

Een wigkussen dat wij zeker kunnen aanbevelen is het compacte zwangerschapskussen van Chicco.

Koop bij Bol.com*

Lichaamskussen

Een lichaamskussen is een langwerpig kussen, dat ook wel ‘knuffelkussen’ wordt genoemd. 🧸

Door je benen om deze lange body pillow te klemmen en het kussen te ‘knuffelen’ wordt je lichaam ondersteund. Het is een goed zijslaapkussen dat je eenvoudig in de gewenste vorm kunt leggen.

body pillow zwangerschap
Het langwerpige lichaamskussen is heerlijk om tegenaan te kruipen.

Lichaamskussen
Voordelen
 • Goed zijslaapkussen
 • Flexibel
 • Ook geschikt voor gebruik bij blessures

Nadelen

 • Geeft minder ondersteuning dan andere body pillows
 • Niet speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen

Droom jij van een ergonomisch lichaamskussen? Bekijk dan het zwangerschapskussen van Osteomedix.

Koop bij Bol.com*

C-vorm

Het C-vormige zwangerschapskussen is een body pillow die je volledige lichaam ondersteunt. Bij dit kussen klem je de onderkant tussen je benen, terwijl je jouw hoofd op het uiteinde plaatst. Zo neem je automatisch een goede slaaphouding aan.

Dit zwangerschapskussen is ook geschikt als voedingskussen of als ‘donut’ om de baby in te plaatsen.

C-vorm zwangerschapskussen
Het C-vormige kussen is misschien wel het bekendste zwangerschapskussen.

C-vorm Zwangerschapskussen
Voordelen
 • Perfect zijslaapkussen
 • Ook geschikt als voedingskussen of extra rugsteun
 • Multifunctioneel

Nadelen

 • Vooral geschikt voor zijslapers die op één kant slapen

Spreekt de C-vorm jou het meeste aan? Dan adviseren wij het Ella Zwangerschapskussen XXL. De multifunctionele body pillow van Ella is extra groot en verkrijgbaar in verschillende stoffen.

Koop bij Bol.com*

U-vorm

Bij het slapen met een U-vormig zwangerschapskussen worden zowel je buik, nek, bekken als rug goed ondersteund.

Tijdens de eerste maanden is het kussen tevens geschikt voor rugslapers. Wanneer je op je zij slaapt, kun je eenvoudig van kant wisselen.

U-vorm zwangerschapskussen
De U-vorm is het perfecte zwangerschapskussen voor beweeglijke slapers.

U-vorm Zwangerschapskussen
Voordelen
 • Optimale ondersteuning voor heel je lichaam
 • Ook geschikt voor rugslapers
 • Voorkomt dat je ’s nachts omrolt
 • Multifunctioneel
Nadelen
 • Duurste zwangerschapskussen
 • Neemt veel ruimte in beslag

Zoek jij een zwangerschapskussen dat je lichaam volledig omhult? Dan raden wij het Litollo Zwangerschapskussen U-vorm aan.

Koop bij Bol.com*

J-vorm & L-vorm

Naast de bekendere C en U-vorm zijn er ook zwangerschapskussens met een J of L-vorm. Deze modellen lopen wat rechter en nemen minder ruimte in beslag dan de U-vormige kussens. Hierdoor kan je partner ’s nachts nog lekker tegen je aankruipen, zonder dat er een kussen in de weg ligt.

J-vorm en L-vorm zwangerschapskussens
Een zwangerschapskussen kan je helpen om een natuurlijke zijslaaphouding aan te nemen.

De J- en L-vorm zijn de ideale zijslaapkussens. Door op je zij te slapen creëer je namelijk de optimale bloedcirculatie en zuurstoftoevoer [6] voor de foetus.

De zijslaapkussens stimuleren de beste slaaphouding voor jezelf én jouw baby.

In tegenstelling tot de C-vormige kussens hebben de J en L-vorm een duidelijke boven- en onderkant.

Koop bij Bol.com*

De hoes en het vulmateriaal

Naast het model en de vorm, kan ook de vulling je keuze bepalen.

Een zachte vulling zorgt voor comfort.🪶

Een stevige vulling biedt meer steun. 🧱

Ook de hoezen zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen; van zacht badstof tot ademend katoen.

We maken onderscheid tussen 4 soorten vullingen.

Microparels

Voor een licht zwangerschapskussen dat je overal mee naartoe kunt nemen is een vulling van microparels de perfecte keuze. De vulling bestaat uit kleine – micro – bolletjes die gevuld zijn met lucht, wat een lichtgewicht kussen creëert.

Deze vulling maakt geen geluid wanneer je gaat verliggen en behoudt goed zijn vorm. Zo kun je ook na je zwangerschap van een rijk gevuld kussen genieten.

Piepschuimkorrels

De goedkoopste zwangerschapskussens worden vaak gevuld met piepschuimkorrels.🐥

Deze balletjes zorgen dat het kussen zich snel naar je lichaam vormt. Bij langdurig gebruik kunnen de korrels echter aan elkaar gaan plakken, waardoor de vulling zijn vorm verliest.

Daarnaast is het goedkope materiaal niet geruisloos. De kleine bolletjes maken een knisperend geluid zodra je beweegt.

Polyestervulling

Wanneer je een zwangerschapskussen zoekt dat aanvoelt als een ‘normaal’ kussen, is een polyestervulling een goede optie. In tegenstelling tot de piepschuimkorrels maakt deze vulling geen geluid wanneer je gaat verliggen.

Daarnaast geeft een lichaamskussen met een polyestervulling een goede ondersteuning. Omdat de vulling niet heel ademend is, is polyester minder geschikt voor mensen die veel zweten. 😅

Traagschuim (Memory foam)

Een traagschuimvulling, ook wel memory foam genoemd, biedt de optimale ondersteuning. De stevige vulling weet goed de druk over je lichaam te verdelen. Wanneer je het traagschuim indeukt veert het na enkele seconden weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

Het nadeel aan memory foam is dat het materiaal wat slechter ventileert, waardoor je het flink warm kunt krijgen. Soms wordt het schuim door fabrikanten gescheurd, zodat de warmte alsnog vrij kan komen.

Het perfecte zwangerschapskussen voor jou

Door het brede aanbod kan het lastig zijn om te bepalen wat het beste voedingskussen of zwangerschapskussen voor jou is. We hopen dan ook dat dit artikel je een eindje op weg heeft geholpen.

Voor het gemak hebben we de voor- en nadelen nog even voor je op een rijtje gezet:

Soort Voordelen Nadelen
Wig
 • Compact & eenvoudig te verplaatsen
 • Specifieke ondersteuning op één plek
 • Goedkoopste optie
 • Ondersteunt niet het hele lichaam
 • Minder multifunctioneel dan andere kussens
Lichaamskussen
 • Fijn voor zijslapers
 • Flexibel
 • Meerdere toepassingen
 • Minder ondersteuning
 • Zelf in de juiste vorm leggen
C-vorm
 • Perfect zijslaapkussen
 • Past zich goed aan je lichaam aan
 • Zeer geschikt als voedingskussen
 • Minder geschikt voor rugslapers
 • Lastig om ‘s nachts naar je andere zij te draaien
U-vorm
 • Volledige ondersteuning van het lichaam
 • Ook geschikt voor rugslapers
 • Multifunctioneel
 • Neemt veel ruimte in beslag
 • Duurste zwangerschapskussen
J-vorm
 • Perfecte zijslaapkussen
 • Neemt minder ruimte in beslag in bed
 • Goede ondersteuning voor je buik
 • Lastig om ‘s nachts naar je andere zij te draaien
 • Minder steun tussen de knieën

Een zwangerschapskussen is de perfecte manier om verlichting te bieden bij veel zwangerschapskwaaltjes. Dit blijkt niet alleen uit meerdere onderzoeken, maar ook uit het aantal enthousiaste reviews van gebruikers die hun klachten zien verminderen.

Er zijn verschillende soorten en vormen zwangerschapskussens, die elk hun voordelen en nadelen hebben.

Door te kijken naar je wensen, lichaam en zwangerschapskwaaltjes kun jij bepalen welk zwangerschapskussen er het beste bij jou past.

We wensen je veel succes, steun én comfort!

Veelgestelde vragen

Judith tekstschrijver

Judith Willems

Senior content writer

Door haar achtergrond in creative content writing én haar expertise op het gebied van slapeloosheid, bevindt Judith zich bij Matrassencheck op de perfecte plek. Ze test producten, volgt menig slaapcursus en werkt nauw samen met slaapprofessionals, wat haar een stapje dichter bij haar missie brengt: mensen inspireren hun slaap serieus te nemen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.