Beste matrashoes

Matrashoes kopen: de beste matrashoes (2024)

Laatst bijgewerkt op: 04.05.2023 Geschatte leestijd: 5 Min.

Ziet je oude matras er wat versleten en afgedankt uit? Dit betekent echt niet altijd dat je een nieuw matras moet kopen!

Vaak is de matraskern nog van prima kwaliteit, en hoef je alleen de matrashoes te vervangen. Lekkere kostenbesparing, toch? 🤑

Een matrashoes, of matrasovertrek, biedt bescherming aan je matras, is hygiënisch en kan je oude matras een flinke opknapbeurt geven.

Wij hebben voor je uitgezocht wat de beste matrashoezen zijn en waar je op moet letten bij het kopen.

We bespreken het hieronder met je in detail! 👇

Matrashoes kopen: de beste matrashoes

Checklist: Matrashoes kopen

 • Heeft de matrashoes dezelfde grootte als je matras (lengte, breedte EN dikte)?

 • Wasbaar op 60°C

 • OEKO-Tex Standaard 100 gecertificeerd

 • Heeft de matrashoes een rits?

 • Is het geschikt voor allergieën?

Voordelen

 • Bescherming van je matras

 • Verlengt de levensduur van je matras

 • Hygiënisch

 • Extra comfort

 • Matrashoezen met rits zijn wasbaar

 • Sommige matrasovertrekken hebben een koel slaapklimaat

 • Zijn vaak geschikt voor mensen met allergieën

 • Kunnen er fraai uitzien

Nadelen

 • Vaak niet los verkrijgbaar

Waarom een matrashoes kopen?

Een matrashoes zorgt voor extra hygiëne en frisheid, beschermt je matras, en kan voor een extra laag comfort zorgen.

Een matrashoes heeft bovendien als voordeel dat het de levensduur van je matras verlengt. Het beschermt een matras namelijk tegen beschadigingen, vuil en vocht.

Ook zijn sommige matrashoezen goed geschikt voor mensen die veel transpireren of het warm hebben tijdens de nacht. Speciale technologieën worden hierin gebruikt om de matrashoes koel te houden. 🆒

Goede voorbeelden hiervan zijn de matrashoes van de Tempur Sensation Elite en de MLine Cool Motion.

Verschil tussen een matrashoes, matrasbeschermer en hoeslaken

Er wordt veel verschillend beddengoed aangeboden, waaronder een matrashoes, een matrasbeschermer, een hoeslaken en een matrasovertrek.

Hierdoor is het makkelijk om het overzicht kwijt te raken, zeker omdat deze termen vaak door elkaar heen worden gebruikt. 😵

We leggen je daarom het verschil uit:

 • Een matrashoes. matrasovertrek, of tijk is over het algemeen de eerste laag rondom je matras. Bij het kopen van een nieuw matras wordt deze hoes vaak meegeleverd (of het zit er al omheen).

 • Een matrasbeschermer is een extra laag rondom, onder of op je matras. De naam zegt het al: het beschermt de matras tegen vuil, vocht en beschadigingen. Ook kan het voor extra comfort en lichaamsondersteuning zorgen.

  Deze laag wordt vaak niet meegeleverd bij het kopen van een matras, en moet je los aanschaffen. Als je meer wilt weten kun je hier ons artikel over matrasbeschermers lezen.

 • Een hoeslaken is een dunne laag stof die ook een beschermende functie heeft, maar niet zorgt voor extra comfort of ondersteuning. Het is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een kussensloop.

Al deze soorten beddengoed kunnen gecombineerd worden, maar zijn ook afzonderlijk van elkaar te gebruiken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matrashoes?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een matrashoes.

Om je op weg te helpen, hebben wij de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Matrashoes met rits

Ten eerste is het belangrijk dat de matrashoes over een rits beschikt. Matrashoezen met rits zijn namelijk heel eenvoudig te verwijderen, zodat je ze kan wassen.

Matrashoes met rits
Een matrashoes met rits is erg handig! / Foto © Matrassencheck

Zeker bij het kopen van een nieuw matras is het slim om te checken of de meegeleverde matrashoes een rits heeft. Zo hoef je namelijk niet nog een extra matrasbeschermer te kopen.

Geschikt voor allergieën?

Heb je last van allergieën zoals huisstofmijt? Dan is het van groot belang dat je controleert of de matrashoes hypoallergeen (anti-allergisch) is. Niet alle matrassen en matrashoezen zijn namelijk behandeld tegen allergieën. 🤧

Ook is het van belang dat je de matrashoes op hoge temperatuur kan wassen. Hier later meer over.

OEKO-Tex gecertificeerd?

OEKO-Tex certificering

Tot slot is het OEKO-Tex keurmerk van belang. Als een matrashoes deze certificering heeft, weet je zeker dat er geen schadelijke en/of chemische stoffen in het product zijn verwerkt.

Zo heb je de garantie dat je op een gezond matrasovertrek slaapt!

Vaak geven fabrikanten dit duidelijk aan op de hun website.

Waar kan je een matrashoes kopen?

Matrashoezen zijn er in veel soorten, maten en kleuren. We snappen dat het daarom lastig kan zijn om een goed matrasovertrek te vinden. 🤔

Bovendien bieden de meeste matrassenfabrikanten geen losse matrashoezen aan. De matrashoes wordt namelijk al geleverd bij aankoop van een nieuw matras.

We hebben daarom onze favoriete matrassenfabrikanten op een rijtje gezet. Per fabrikant leggen wij uit of ze matrashoezen aanbieden.

IKEA matrashoes

Vrijwel alle IKEA matrassen worden geleverd met een matrashoes. Dit is een fijne eigenschap, want zo hoef je niet nog een losse matrashoes te kopen.

Nadeel aan de matrashoezen van IKEA is dat ze vaak niet afritsbaar zijn. Zo heb je geen mogelijkheid om de matrashoes te wassen, en zul je dus een matrasbeschermer of hoeslaken moeten kopen.

Hypnia matrashoes

De Franse matrassenfabrikant Hypnia staat bekend om zijn uitstekende matrassen tegen een scherpe prijs. Wij hebben sommige matrassen zelf uitgeprobeerd en zijn erg tevreden met dit merk. Bekijk bijvoorbeeld eens onze review over de Hypnia Comfort Plus.

Hypnia matrassen worden altijd geleverd inclusief matrashoes. Net zoals bij de IKEA matrashoezen zijn deze helaas niet afritsbaar. Het is ook niet mogelijk om een losse matrashoes bij Hypnia te bestellen.

Daarentegen biedt Hypnia wel verschillende matrasbeschermers aan. Een overzicht van het Hypnia beddengoed vind je in ons artikel over Hypnia matrassen.

Emma matrashoes

Het populaire en prijswinnende Emma O2-matras beschikt over een wasbare matrashoes met rits. Erg fijn, want zo kun je hoef je niet per se een matrasbeschermer of hoeslaken aan te schaffen!

Emma biedt echter wel een matrasbeschermer aan. Voor extra bescherming en heerlijk comfort kun je er ook voor kiezen om de Emma Topper aan te schaffen

MLine matrashoes

MLine is één van de enige matrassenfabrikanten die losse matrashoezen aanbiedt.

Ideaal om je verouderde matras een upgrade te geven!

Extra voordeel: alle matrashoezen beschikken over een rits.

Matrashoes wassen

Is het moeilijk om een matrashoes te wassen? Zeker niet! Is het belangrijk om een matrashoes te wassen? Absoluut!

Matrashoezen nemen over het algemeen veel vocht op. Ideaal om je matras te beschermen, maar niet zo hygiënisch. Zorg er daarom voor dat je regelmatig je matrashoes wast. 🧺

Vrijwel elk matrasovertrek is wasbaar op maximaal 60 graden. Speciale matrashoezen voor mensen met allergieën zijn vaak zelfs wasbaar op maximaal 95 graden.

Hierbij is het handig als je een matrashoes met rits hebt. Zo kun je snel en eenvoudig het matrasovertrek van je matras afhalen.

Bestaat er een waterdichte matrashoes?

Waterdichte matrashoezen worden door verschillende matrassenfabrikanten verkocht.

Belangrijk bij een waterdichte matrashoes is dat de stof luchtig en ademend is. Zo kan het vocht snel worden afgevoerd.

Een waterdicht matrasovertrek is ideaal voor kleine kinderen of voor mensen met incontinentie. Ook worden waterdichte matrashoezen vaak gebruikt in de ouderenzorg, omdat ze eenvoudig te reinigen zijn.

Waterdichte matrashoes

Nieuwe trend: gekleurde matrashoes

Gekleurde matrashoes

Als je aan een matrashoes denkt, denk je waarschijnlijk aan een witte kleur. Begrijpelijk, want de meeste matrashoezen zijn ook wit van kleur.

Het nadeel is echter dat een wit matrasovertrek snel vuil wordt. Het vuil is in ieder geval duidelijker zichtbaar.

Om deze reden komen er steeds meer gekleurde matrashoezen op de markt. Hierop zijn vlekken, vuil en stof een stuk minder zichtbaar.

Bovendien kan het een leuke kleurrijke toevoeging aan je slaapkamer zijn. 🎨

DIY - Zelf een matrashoes maken

Ook is het natuurlijk mogelijk om je eigen matrashoes te maken!

Ben je handig met een naaimachine, en weet je hoe je een rits moet innaaien? Dan kan dit wel eens leuk groot project voor je worden. 🧵

Het is niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding, maar je kan ook nog eens helemaal zelf bedenken hoe je matrashoes eruit gaat zien.

Zo kun je de matrashoes perfect matchen met de spullen in je slaapkamer!

Grootte van een matrashoes

Een matrashoes is verkrijgbaar in vrijwel elk formaat. Houd er echter rekening mee dat niet iedere matrassenfabrikant elk formaat aanbiedt. Meet daarom voordat je op zoek gaat naar een matrashoes de grootte van je matras op. 📏

Ook de dikte van een matras speelt hierbij een belangrijke rol. Je wilt natuurlijk niet dat het matrasovertrek te ruim of juist te klein is.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, kunnen diktes van matrassen namelijk erg verschillen (zelfs bij dezelfde fabrikant). Als voorbeeld: de Franse matrassenfabrikant Hypnia biedt zowel de Hypnia Welzijn Supreme van 30 cm dik aan, maar ook de Hypnia Essential van 16 cm dik. Dit is bijna 2 keer zo dik!

We hebben een klein overzichtje voor je gemaakt met de meest gangbare formaten. Grote kans dat jouw matras één van deze maten heeft:

 • 80x200 cm

 • 90x200 cm

 • 120x200 cm

 • 140x200 cm

 • 160x200 cm

 • 180x200 cm

 • 200x200 cm

Na het opmeten van je matras ben je goed voorbereid om een matrashoes te kopen. ✔

Matrashoes bevestigen

Nadat je het matrasovertrek gekocht hebt, hoef je hem alleen nog maar om je matras heen te doen. Dit is vaak erg eenvoudig. Zeker als je een matrashoes met rits hebt gekocht.

Matrashoes bevestigen

Is je matras wat aan de zware kant? Vraag dan of iemand je kan helpen. Zo voorkom je dat je een vervelende lichamelijke blessure oploopt bij het optillen van de matras.

Is je matras niet zo zwaar? Til hem dan op en rits de matrashoes eromheen.

Makkie, toch?😄

Matrashoes voor verhuizen

Naast gewone matrashoezen, bestaan er ook matrashoezen om je matras te beschermen als je gaat verhuizen. Dit zijn vaak plastic of stoffen zakken waar je de matras in kan opbergen.

Zo zorg je ervoor dat je matras niet beschadigt als je de matras vervoert, of verplaatst.

Daarnaast kan zo’n matrashoes handig zijn voor het opbergen van je matras.

Heb jij bijvoorbeeld een extra matras voor als iemand blijft slapen? Stop dan je matras in een matrashoes en leg hem bijvoorbeeld onder je bed. Zo voorkom je dat je matras stoffig of vies wordt.🤢

Matrashoes: conclusie

Een matrashoes is een fijne toevoeging aan je normale matras. Het zorgt namelijk voor bescherming, hygiëne en verlengt de levensduur van je matras.

Tegenwoordig worden veel matrassen met matrashoes geleverd, en hoef je dus geen extra matrasbeschermer te kopen.

Wij raden wel aan om altijd te checken of je nieuwe matras een matrashoes met rits heeft. Zo kun je het matrasovertrek eenvoudig afnemen en wassen.

Veelgestelde vragen

 • Hoe was ik een matrashoes?


  Normaal gesproken kun je een matrashoes op 40 tot 60 graden wassen. Hierbij is wel belangrijk dat je een matrashoes met rits hebt. Zo kun je de matrashoes gemakkelijk van je matras verwijderen.

  Sommige matrashoezen die speciaal geschikt zijn voor mensen met allergieën zijn wasbaar op maximaal 95 graden. Zo worden bacteriën en schimmels tijdens het wassen gedood.

 • Hoe vaak moet ik een matrashoes wassen?


  Een matrashoes hoeft niet heel vaak gewassen te worden. Bij te vaak wassen loop je namelijk het risico dat de hoes krimpt.

  Wij raden daarom aan om het matrasovertrek ongeveer 1 keer per jaar te wassen.

 • Kan een matrashoes in de droger?


  Bij sommige matrashoezen is dit mogelijk, maar lees hiervoor goed het waslabel.

  Wij raden echter aan om een matrashoes in de buitenlucht te laten drogen. Zo weet je zeker dat de kwaliteit van je matrashoes behouden blijft.

Robert Kerkvliet slaapexpert

Robert Kerkvliet

Contentmanager, producttester & gecertificeerd slaapcoach

Lekker slapen? Robert helpt je hier graag bij. Met zijn diepgaande kennis over slaapproducten, ergonomie en de Nederlandse slaapmarkt is hij dé aangewezen persoon om jou van tips, adviezen en (product)aanbevelingen te voorzien. Met zijn hulp hoopt hij dat jij zelf kan zorgen voor de perfecte nachtrust. Meer weten? Neem dan contact met Robert op via robert@airi.media of connect met 'm via LinkedIn.

Certificaten: Understanding Sleep (RSPH Learn) en Sleep: Neurobiology, Medicine, and Society (Universiteit van Michigan).

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.