Uw slaap is belangrijk voor ons!

Matras kopen

Ga je een matras kopen? Lees eerst deze tips

Laatst bijgewerkt op: 24.06.2020

Een matras kopen doe je niet iedere dag. Wel doe je dit eens in de acht tot tien jaar. In die tijd zijn matrassen door fabrikanten vaak alweer vervangen en vernieuwd. Het kan dus zomaar betekenen dat jouw oude type matras niet meer gemaakt of verkocht wordt.

Of misschien wil je zelf wel gewoon een heel nieuw type matras, omdat je behoeftes anders zijn geworden. Wat de reden ook is, een matras koop je niet zomaar. Om je op weg te helpen, geven wij je graag extra tips voor het aanschaffen van een nieuw matras.

Matras kopen

Lees je goed in

Een tip die eigenlijk geldt voor iedere grote uitgave: lees je goed in voordat je gaat shoppen. Wij bieden diverse artikelen, matrastesten en reviews om je goed voor te bereiden op alles wat je in de matraswereld tegen gaat komen.

Neem de tijd om jezelf te oriënteren en lees ook dematrastest van de Consumentenbond voor een onafhankelijk en deskundig advies.

Bepaal je budget

Het zoekt vele malen makkelijker als je weet wat je ongeveer wilt uitgeven aan een nieuw matras. Er zijn namelijk matrassen die heel duur zijn, maar ook goedkopere varianten die minstens zo lekker slapen. Door je budget vast te stellen, zoek je gerichter en kom je niet voor verrassingen te staan.

Weet hoe je slaapt

De keuze voor een matras wordt mede bepaald door je slaaphouding. Slaap je op je zij, dan is een zachter matras van koudschuim een aanrader. Rug- en buikslapers kiezen voor een harder matras met traagschuim of pocketvering. Dit kan helpen bij het maken van je keuze.

Wat is je lichaamsbouw?

Ben je licht en klein van stuk, dan is een hard matras snel veel te stevig voor jouw lichaamsbouw. Je hebt dan meer baat bij een zachter matras, dat goede ondersteuning biedt. Ben je zwaarder of lang dan is een harder matras juist fijner, omdat je er dieper in zakt. Een zacht matras kan dan juist weer problemen geven.

Voor wie is het matras?

Is het nieuwe matras alleen voor jou? Dan weet je sneller wat je nodig hebt. Maar slaap je met zijn tweetjes op hetzelfde matras, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de beide wensen voor een matras. Of is het matras juist voor je kindje? Dan moet je rekening houden met de behoeftes van baby’s, peuters en kinderen. Zij hebben namelijk een ademend, zuurstofdoorlatend matras nodig dat ook nog eens stevig is.

Wat voor soorten matrassen zijn er?

Heel belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten matrassen zijn, namelijk:

Daarnaast zijn er ook combinatiematrassen, waarbij een pocketveringkern wordt afgetopt met een zachte laag van koud- of traagschuim. Dit staat altijd in de omschrijving van het matras te lezen.

Welk type past bij mij?

Een koudschuimmatras is dik en bestaat uit verschillende lagen schuim. Ideaal voor zijslapers en paren. Traagschuim is zachter en onthoudt hoe je lag als je bijvoorbeeld ’s nachts even naar het toilet bent geweest. Het past bij alle slaaphoudingen en is vrij warm. Een latexmatras is ook warm, maar zacht en fijn voor buik- en zijslapers. Een matras met veren is het stevigst en geeft vering aan het lichaam. Een pocketveringmatras bevat luchtdoorlatende pockets. Dat is fijn als je het snel warm hebt. Het past goed bij rug- en buikslapers.

Meet je bed voor de zekerheid goed op

Een matras dat mooi aan alle kanten aansluit op je bed, zorgt voor een goede nachtrust. Het matras kan immers niet gaan schuiven als het goed past. Meet daarom even je bed na om zo de juiste maat voor het matras te weten.

Ga voordat je koopt even proefliggen

Voordat je een nieuw matras koopt, is het wel zo fijn om te voelen hoe het ligt. Ga daarvoor naar een beddenspeciaalzaak en neem de tijd om de verschillende typen matrassen te testen. Zorg daarbij dat je:

  • goed uitgerust bent, want anders ligt alles lekker;
  • wijdvallende, soepele kleding draagt, zoals een trainingsbroek;
  • je eigen hoofdkussen meeneemt voor een vertrouwd gevoel;
  • je natuurlijke slaaphouding aanneemt, zo voel je pas goed of het matras bij je past.

Volg je persoonlijke voorkeur

Natuurlijk is het fijn om te weten welk type matras het beste bij je lichaamsbouw en slaaphouding past. Maar er is ook nog altijd iets als persoonlijke voorkeur. Daarom is het proefliggen een aanrader. Want misschien slaap jij op je zij toch liever op koele pocketvering dan op een matras van traagschuim.

Neem de algemene verkoopvoorwaarden goed door

Heel belangrijk bij de aanschaf van een matras is dat je weet wat de aankoopvoorwaarden zijn. Maar ook wat je rechten zijn, mocht je het matras willen retourneren. Hoelang mag je proefslapen? En komt de winkel het matras ophalen? Een matras kan in de winkel lekker liggen, maar in de praktijk heb je toch langer dan tien minuten nodig om aan een nieuw matras te wennen. Neem daarom deze voorwaarden goed door.

Welke bedbodem is vereist?

Heel veel mensen vergeten dat een bedbodem ook wel eens aan vervanging toe is. Staat je bed alweer een tijdje en ga je een nieuw matras kopen, bekijk dan kritisch of de bodem nog wel goed is. Overigens is het ook heel belangrijk om te weten of een matras op een lattenbodem of juist op een dichte bodem moet liggen om jou de beste ondersteuning te bieden. In de omschrijving van het matras hoort te staan voor welke bodem het matras geschikt is. Staat dit er niet, neem dan voor aanschaf even contact op met de beddenverkoper.

Vraag een goed advies

Kom je er toch niet helemaal uit welk matras nu je nieuwe slaapmaatje wordt? Neem dan eens contact op met de beddenspecialist of met ons. Of lees eerst even verder op onze website. Wij testen namelijk heel veel matrassen voor een langere tijd, zodat we jou het beste onafhankelijke advies kunnen geven. Zo weet je zeker dat je een goed matras aanschaft dat helemaal bij jou past.

Kortingscodes

Gebruik de beste kortingscodes

Emma O2 matras
Testwinnaar gereduceerd Emma O2 matras op het bed
Emma Prijs vanaf 303 € (399 €)

*Bespaar 24% op alles met code "CHECK24"

Ook interessant:

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën