Uw slaap is belangrijk voor ons!

Matras kopen

Een matras kopen? Lees eerst onze matrassen review (2021)

Laatst bijgewerkt op: 07.01.2021

Een matras kopen doe je niet iedere dag. Wel doe je dit eens in de acht tot tien jaar. In die tijd zijn matrassen door fabrikanten vaak alweer vervangen en vernieuwd. Het kan dus zomaar betekenen dat jouw oude type matras niet meer gemaakt of verkocht wordt.

Wil je een matras kopen, dan heb je de keuze uit verschillende fabrikanten zoals LIDL, Beter Bed, Emma, Tempur, IKEA en Matt Sleeps. Je hebt ook de keuze uit verschillende materialen zoals een koudschuimmatras of pocketveringmatras, en ten slotte doet ook de afmeting (bv. matras 90x200 cm of een matras van 180 x 200 cm) er toe.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste fabrikanten, en waar je moet op moet letten wanneer je een nieuwe matras koopt.

Matras kopen

Matras kopen van Emma

Emma is de populairste online matrasfabrikant in Nederland van dit moment. De matrassen van Emma bestaan uit hoogwaardig koudschuim en traagschuim en zijn beschikbaar in verschillende maten zoals 90 x 200 cm of 180 x 200 cm.

Emma verkoopt zijn matrassen enkel online, en daarom kun je bij elke aankoop enkele weken thuis proefslapen voor je beslist of je de matras wilt bijhouden.

De populairste matras van Emma is voor de moment de Emma O2. Dit is de winnaar van de Consumentenbond-matrastest van 2020.

Matras kopen bij LIDL

Een matras kopen bij LIDL is een uitstekend idee, want duizenden Nederlanders kiezen elk jaar voor een van de populaire modellen van de discounter, zoals de Meradiso of de Badenia.

De matrassen van LIDL zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en uitvoeringen (traagschuim, koudschuim en/of pocketvering), en met een eenpersoonsmatras voor minder dan € 100 is er geen enkele andere winkel die een gelijkaardige kwaliteit kan leveren aan dezelfde prijs.

De LIDL Meradiso werd al verschillende jaren door de Consumentenbond geselecteerd als beste koop.

Matras kopen bij Matt Sleeps

Matt Sleeps verkoopt niet enkel een matras, maar ook een populaire boxspring, een kussen en zelfs een dekbed. Wat Matt Sleeps zo populair maakt, is dat hun product enorm veelzijdig is en op verschillende manieren aangepast kan worden aan de slaapvoorkeuren van de gebruiker.

De matras van Matt Sleeps bevat een hybride combinatie van verschillende materialen, die verwisseld kunnen worden om de matras harder of zachter te maken. Hun producten worden allemaal bij je thuis geleverd, en dankzij de uitprobeergarantie kun je ze probleemloos uittesten en retourneren indien je toch een ander model wenst.

Wil je een matras van Matt Sleeps kopen, lees dan eerst onze uitgebreide review!

Matras kopen bij Beter Bed

Beter Bed is een van de grootste matrassenwinkels in Nederland en België. Deze slaapspecialist blinkt uit dankzij een gevarieerd aanbod van zowel eigen basisproducten als bekende merken in verschillende categorieën zoals matrassen, boxsprings, dekbedden, kussens en nog veel meer voor in de slaapkamer.

Omdat het aanbod van Beter Bed overweldigend kan zijn, raden we je aan om onze review te bekijken om zo populaire producten waar momenteel korting op wordt gegeven te ontdekken.

Bekijk hieronder enkele van de populairste producten van Beter Bed.

Matras kopen bij Dekbed Discounter

Dekbed Discounter blinkt uit dankzij een groot aanbod en permanente kortingen en deals.

Hoewel je bij Dekbed Discounter niet alle grote kwaliteitsmerken vindt, betekent dat niet dat je minder goede kwaliteit of slaapcomfort krijgt wanneer je bij hen koopt. Op de website vind je matrassen van koudschuim, traagschuim, latex, pocketvering en hybride modellen.

Ga je online een matras kopen, overweeg dan om bij Dekbed Discounter te kijken of de matras van je dromen met korting wordt aangeboden.

Matras kopen bij IKEA

IKEA is een van de grootste meubelwinkels in Nederland en de rest van Europa. Zoals we echter in onze grote review van IKEA-matrassen al hebben aangegeven, zijn we niet meteen fan van de kwaliteit van de Zweedse meubelgigant.

Hoewel het aanbod bij IKEA zeker gevarieerd en groot is, zijn de prijzen naar onze mening te hoog voor de aangeboden kwaliteit.

Wil je toch een matras kopen bij IKEA, lees dan eerst onze IKEA matrassen review.

Matras kopen van Mline

M-line is een populair matrasmerk dat zowel op de eigen website als via Beter Bed verkocht wordt. De matrassen zijn vaak iets duurder, maar uiterst comfortabel en duurzaam, waardoor ze geschikt zijn voor alle soorten slapers.

M-line is in Nederland beperkt beschikbaar bij een aantal handelaars. De matrassen bestaan in verschillende afmetingen zoals 90 x 200 cm, 100 x 200 cm, matrassen van 140 x 200 cm of 200 x 200 cm.

Matras kopen van Tempur

Tempur is een kwaliteitsmerk dat al lang op de Nederlandse markt aanwezig is. Veel mensen zien in Tempur een duurzaam en comfortabel merk dat gekenmerkt wordt door iets hogere prijzen, maar daarvoor in de plaats wel zeer goede kwaliteit biedt.

Wij raden een Tempur matras kopen vooral aan voor wie op zoek is naar kwaliteitsvolle koudschuim- of traagschuimmatrassen.

Lees eerst onze review en ontdek de beste matrassen van Tempur, alsook exclusieve aanbiedingen.

Afmetingen matrassen

Matrassen bestaan niet enkel van verschillende merken en materialen, maar ook in verschillende afmetingen. De afmeting voor je matras die je kiest, is natuurlijk vooral afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en je slaapbehoeften. Voor een tweepersoonsbed heb je een groter model nodig. Niet enkel koppels maar ook mensen die alleen slapen en meer comfort willen, kunnen kiezen voor een dubbele matras.

Matras kopen 90 x 200 cm

Dit is de standaard afmeting voor eenpersoonsmatrassen. Goede matrassen van 90 x 200 cm zijn ideaal voor alleenslapers die geen behoefte hebben aan extra ruimte. Aangezien dit model een van de populairste is, bestaan er heel veel verschillende matrassen van 90 x 200 cm. Winkels of verkopers die een goed aanbod hebben voor deze afmeting, zijn bijvoorbeeld LIDL, Beter Bed, Tempur, Dekbed-Discounter of Leen Bakker.

Matras kopen 180x200 cm

Dit is een van de grootste matrasmaten die beschikbaar zijn, ideaal voor een kingsize bed. Deze matras is ook geschikt voor tweepersoonsbedden, of koppels die op zoek zijn naar extra ruimte in bed, bijvoorbeeld om plaats te bieden voor een klein kind. Hev je behoefte aan meer stabiliteit in bed, dan is een 180 x 200 cm matras een goede optie - zo wordt je op deze matras minder snel gestoord door de bewegingen van je partner.

Matras kopen 140 x 200 cm

Deze afmeting kom je niet zo vaak tegen, aangezien niet alle fabrikanten deze produceren. De matras van 140 x 200 cm is zowel geschikt voor ruime eenpersoonsbedden als voor zogenaamde "twijfelaars", bedden die net breed genoeg zijn voor twee personen. Hoewel niet alle merken de matras van 140 x 200 cm aanbieden, is deze vooral populair voor de logeerkamer of in kleine kamers of studio's om ruimte te besparen.

Belangrijk om op te merken, is dat je de matras van 140 x 200 cm best combineert met een aangepaste lattenbodem voor maximaal comfort.

Matras kopen 160 x 200 cm

De matras van 160 x 200 cm is geschikt voor koppels die het niet erg vinden om knus bij elkaar te slapen. De matras van 160 x 200 cm is verder ook ruim genoeg voor smalle tweepersoonsbedden. Hebben jij en je partner nood aan meer plaats en comfort, dan opteer je beter voor een groter formaat, of een combinatie van twee eenpersoonsmatrassen.

Stappen om een goede matras te kopen

Volg de volgende stappen wanneer je een nieuwe matras kiest. We overlopen de belangrijkste kenmerken en overwegingen voor de aankoop van een nieuwe matras.

Lees je goed in

Een tip die eigenlijk geldt voor iedere grote uitgave: lees je goed in voordat je gaat shoppen. Ga je een mWij bieden diverse artikelen, matrastesten en reviews om je goed voor te bereiden op alles wat je in de matraswereld tegen gaat komen.

Neem de tijd om jezelf te oriënteren en lees ook dematrastest van de Consumentenbond voor een onafhankelijk en deskundig advies.

Bepaal je budget

Het zoekt vele malen makkelijker als je weet wat je ongeveer wilt uitgeven aan een nieuw matras. Er zijn namelijk matrassen die heel duur zijn, maar ook goedkopere varianten die minstens zo lekker slapen. Door je budget vast te stellen, zoek je gerichter en kom je niet voor verrassingen te staan.

Weet hoe je slaapt

De keuze voor een matras wordt mede bepaald door je slaaphouding. Slaap je op je zij, dan is een zachter matras van koudschuim een aanrader. Rug- en buikslapers kiezen voor een harder matras met traagschuim of pocketvering. Dit kan helpen bij het maken van je keuze.

Bepaal je lichaamsbouw

Ben je licht en klein van stuk, dan is een hard matras snel veel te stevig voor jouw lichaamsbouw. Je hebt dan meer baat bij een zachter matras, dat goede ondersteuning biedt. Ben je zwaarder of lang dan is een harder matras juist fijner, omdat je er dieper in zakt. Een zacht matras kan dan juist weer problemen geven.

Voor wie is de matras?

Is het nieuwe matras alleen voor jou? Dan weet je sneller wat je nodig hebt. Maar slaap je met zijn tweetjes op hetzelfde matras, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de beide wensen voor een matras. Of is het matras juist voor je kindje? Dan moet je rekening houden met de behoeftes van baby’s, peuters en kinderen. Zij hebben namelijk een ademend, zuurstofdoorlatend matras nodig dat ook nog eens stevig is.

Kies het materiaal van de matras

Heel belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten matrassen zijn, namelijk:

Daarnaast zijn er ook combinatiematrassen, waarbij een pocketveringkern wordt afgetopt met een zachte laag van koud- of traagschuim. Dit staat altijd in de omschrijving van het matras te lezen.

Een koudschuimmatras is dik en bestaat uit verschillende lagen schuim. Ideaal voor zijslapers en paren. Traagschuim is zachter en onthoudt hoe je lag als je bijvoorbeeld ’s nachts even naar het toilet bent geweest. Het past bij alle slaaphoudingen en is vrij warm. Een latexmatras is ook warm, maar zacht en fijn voor buik- en zijslapers. Een matras met veren is het stevigst en geeft vering aan het lichaam. Een pocketveringmatras bevat luchtdoorlatende pockets. Dat is fijn als je het snel warm hebt. Het past goed bij rug- en buikslapers.

Bepaal de afmetingen

Een matras dat mooi aan alle kanten aansluit op je bed, zorgt voor een goede nachtrust. Het matras kan immers niet gaan schuiven als het goed past. Meet daarom even je bed na om zo de juiste maat voor het matras te weten.

Matrassen zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. Zo kun je voor een eenpersoonsbed zowel een matras kopen van 90 x 200 cm, als een bredere matras van 140 x 200 cm. Tweepersoonsbedden zijn dan weer geschikt voor matrassen van 160 x 200 of 180 x 200 cm.

Proefliggen of proefslapen

Voordat je een nieuw matras koopt, is het wel zo fijn om te voelen hoe het ligt. Ga daarvoor naar een beddenspeciaalzaak en neem de tijd om de verschillende typen matrassen te testen. Zorg daarbij dat je:

  • goed uitgerust bent, want anders ligt alles lekker;
  • wijdvallende, soepele kleding draagt, zoals een trainingsbroek;
  • je eigen hoofdkussen meeneemt voor een vertrouwd gevoel;
  • je natuurlijke slaaphouding aanneemt, zo voel je pas goed of het matras bij je past.

Nog beter dan een matras kort uitproberen in de winkel, is natuurlijk gebruikmaken van de mogelijkheid om deze gratis enkele weken uit te proberen bij je thuis. Gelukkig bieden heel wat fabrikanten en winkels zoals Emma of Beter Bed deze optie aan.

Denk ook aan de bedbodem

Heel veel mensen vergeten dat een bedbodem ook wel eens aan vervanging toe is. Staat je bed alweer een tijdje en ga je een nieuw matras kopen, bekijk dan kritisch of de bodem nog wel goed is. Overigens is het ook heel belangrijk om te weten of een matras op een lattenbodem of juist op een dichte bodem moet liggen om jou de beste ondersteuning te bieden. In de omschrijving van het matras hoort te staan voor welke bodem het matras geschikt is. Staat dit er niet, neem dan voor aanschaf even contact op met de beddenverkoper.

Vraag goed advies

Kom je er toch niet helemaal uit welk matras nu je nieuwe slaapmaatje wordt? Neem dan eens contact op met de beddenspecialist of met ons. Of lees eerst even verder op onze website. Wij testen namelijk heel veel matrassen voor een langere tijd, zodat we jou het beste onafhankelijke advies kunnen geven. Zo weet je zeker dat je een goed matras aanschaft dat helemaal bij jou past.

De beste adviezen om een matras te kopen vind je natuurlijk op Matrassencheck. Bekijk daarom hier onze uitgebreide reviews van matrassen van grote fabrikanten zoals LIDL, Emma, Beter Bed of Tempur.

Matras kopen in Amsterdam of online?

Als je eenmaal beslist hebt welke matras je wilt kopen, is de volgende vraag natuurlijk waar je deze gaat aanschaffen.

Heel wat mensen kiezen er nog steeds voor om een matras te kopen in een klassieke winkel bij hen in de buurt, bijvoorbeeld door een matras te kopen in Amsterdam, een matras te kopen in Den Haag, een matras te kopen in Rotterdam of een matras te kopen in Utrecht, Eindhoven of Breda. Al deze steden hebben inderdaad een ruim aanbod aan matras- en slaapwinkels waar je ongetwijfeld een groot assortiment terugvindt.

Toch raden we je af om een matras in de winkel te kopen. In de plaats daarvan kijk je best bij een goede online retailer zoals Emma, Beter Bed, Dekbed Discounter of LIDL of zij je matras niet in aanbieding hebben.

Bekijk onze reviews van grote matrasmerken voor meer informatie en adviezen over de beste matrassen die je in 2021 kunt kopen online.

Conclusie

Een matras kopen is geen gemakkelijke opgave. Omdat je een groot deel van je leven in bed doorbrengt, en je slaap een belangrijke invloed heeft op hoe je je overdag voelt en presteert, is het belangrijk dat je een matras kiest die past bij jouw lichaamstype en voorkeuren.

We raden je absoluut aan om je matras niet in de winkel te kopen, maar dat online te doen. De meeste matrassenwinkels bieden je de mogelijkheid om matrassen zonder risico bij je thuis uit te proberen gedurende enkele weken. Op die manier kunnen jij en je eventuele partner aanvoelen of het gekozen model comfortabel genoeg is. Meestal kun je dit gratis laten leveren en ophalen indien je toch nog wilt ruilen na enkele weken.

Verder doe je er goed aan om de verschillende adviezen op deze pagina na te lezen en na te denken over welk lichaamstype en slaaphouding je hebt. Dat kan je helpen om een matras te kiezen die bij jou past.

Ook interessant:

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën