👑 Prinsjesdag deals! 

Emma: tot 50% korting | Tempur: tot 50% korting 💰

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

Matras kopen

Een matras kopen? Lees eerst onze matrassen review (2021)

Remco

Laatst bijgewerkt op: 18.07.2021 10 Min.

Een matras kopen doe je niet iedere dag. Een belangrijke aankoop want eenderde van ons leven liggen we op een matras.

De aanschaf van een nieuw matras doe je wel één keer in de acht tot tien jaar. In de tussentijd zijn er zeer veel goede matrassen ontwikkeld.

Natuurlijk wil je een goed matras kopen. Wij helpen je bij het maken van een goede keuze.

Ook is het kiezen en kopen van een een matras online heel normaal geworden. Wij vertellen je waarom en waar je op moet letten.

Het matras advies van Matrassencheck is goud waard!

Matras kopen

Matras kopen met hulp van © Matrassencheck

Waar moet je op letten bij het kiezen en kopen van een matras?

Voordat we de diepte in gaan met allerlei matrassen fabrikanten, beginnen we bij het begin.

Een matras kiezen en een matras kopen doe je niet zomaar. Het is een hele investering, en daarnaast is erg veel keus. Bovendien wil je een goed matras kopen.

Een goede nachtrust is essentieel! Hierbij hoort het beste matras voor jou!

Wij nemen de aanschaf van een matras erg serieus. Daarom hebben wij meer dan 25 proefslapers die de beste matrassen van Nederland testen.

Lees je goed in voor het kiezen van een matras

De tip die eigenlijk geldt voor iedere grote uitgave: lees je goed in voordat je gaat shoppen.

Wij bieden diverse artikelen. De belangrijkste is matrastesten en reviews om je goed voor te bereiden op alles wat je in de matraswereld tegen gaat komen.

Neem de tijd om jezelf te oriënteren en lees ook de matrastest van de Consumentenbond voor een onafhankelijk en deskundig advies.

De zes stappen voor het kiezen en kopen van een matras

​Bent u op zoek naar een nieuw matras dat bij u past? Ons matras advies bestaat uit 6 stappen:

 1. Plan uw budget
 2. Let op uw gewenste slaaphouding en uw lichaamstype
 3. Kies de juiste mate van hardheid
 4. Kies de juiste matrasmaat
 5. Voordat u koopt: u kunt de matrassen een paar weken zonder risico testen!
 6. Laten we beginnen: kies uw perfecte matras!

1. Plan uw budget

Zoals u misschien al weet, brengt u een derde van uw leven door op uw matras. De aankoop van het matras is daarom een belangrijke keuze.

Zoals bij de meeste producten, krijgt u meestal waar u voor betaalt. Een goed matras heeft meestal een langere levensduur en kan zonder problemen maximaal 8 jaar worden gebruikt.

Matrassencheck verdeelt matrassen over vier prijscategorieën (op basis van de standaardafmetingen 140 x 200 cm):

 • Goedkope matrassen: minder dan 400 €
  Als u een iets kleiner budget heeft, moet u heel goed bedenken (en testen!) welk matras bij u past. Goedkope matrassen zijn vaak niet te vergelijken met betere modellen in termen van kwaliteit. Er vormen zich vaak ligkuilen en ze bieden over het algemeen minder comfort. In deze prijsklasse vindt u de meeste IKEA-Matrassen.

 • Matrassen in de lagere - middelste prijsklasse: 400 - 600 €
  In deze prijsklasse zijn er al behoorlijke matrassen die goed geschikt zijn voor de meeste soorten slapers, zoals het Emma-matras, bekend van de tv-reclame.

 • Matrassen in de middelste prijsklasse: 600 - 800 €
  In deze prijsklasse zitten enkele uitstekende matrassen. Maar ook matrassen zoals SIMBA zijn interessante modellen met speciale voordelen.

 • Matrassen in de hogere prijsklasse: vanaf 800 €
  Luxe matrassen zoals de Tempur-matrassen vallen in deze categorie. Deze matrassen hebben vaak een goede kwaliteit, maar zijn ook niet zo goed voor de portemonnee.
Matrassencheck Tip: voor een hoogwaardig model loont het om ongeveer 600 € te investeren. Voor deze prijs kunt u een matras krijgen dat volledig voldoet aan de kwaliteitseisen die u stelt aan een goed matras. Besparen op uw aankoop? In onze rubriek kortingscodes hebben we kortingscodes verzameld voor populaire matrassen.

2. Let op uw gewenste slaaphouding en uw lichaamstype

Matrassen van hoge kwaliteit zijn geschikt voor de meeste slaapposities en lichaamstypen. Maar vooral voor matrassen die minder dan 400 € kosten, moet u speciale aandacht besteden aan uw gewenste slaaphouding.

Weet hoe je slaapt

De keuze voor een matras wordt mede bepaald door je slaaphouding.

Slaap je op je zij, dan is een zachter matras van koudschuim een aanrader. Rug- en buikslapers kiezen voor een harder matras met traagschuim of pocketvering. Dit kan helpen bij het maken van je keuze.

Welk matras heb je nodig?

Over het algemeen hebben zijslapers een matras nodig dat iets meer indeukt omdat het lichaam alleen op de heupen en schouders op het matrasoppervlak rust.

Zijslapers raden we aan om bij een goedkoper matras te kiezen voor een hardheid niet hoger dan 6/10 punten op onze hardheidsschaal. Rug- en buikslapers daarentegen kunnen probleemloos kiezen voor een harder model.

Veel mensen geloven dat een steviger matras beter is voor de rug. Dat is niet altijd waar. Integendeel, als het matras te stevig is, zal dit vaak rug- en nekpijn veroorzaken omdat het matras geen zacht 'zinken' van de lichaamscentra toestaat.

Tegelijkertijd moet het matras niet te zacht zijn, anders zal het beruchte hangmat-effect het gevolg zijn: de heup zakt meer in en de wervelkolom buigt daardoor.

Over het algemeen hangt het natuurlijk van het lichaamstype af - kleinere en lichtere mensen (tot 70 kg) slapen meestal beter op een iets zachter matras (tot ongeveer 5/10 punten). Zwaardere slapers hebben wat meer steun nodig en moeten daarom een ​​matras kiezen boven de 6/10 punten op onze hardheidsschaal.

3. Kies de juiste hardheidsgraad en materiaal

Hoogwaardige matrassen met een hardheid van ongeveer 5-7 / 10 punten op onze schaal zijn geschikt voor de meeste mensen en meeste soorten slaap.

Het hangt ervan af wat uw favoriete gevoel van liggen is. Hoe voelen matrassen met verschillende hardheidsgraden aan? Onze kleine schapen weten het!

Kies het materiaal van de matras

Heel belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten matrassen zijn, namelijk:

Daarnaast zijn er ook combinatiematrassen, waarbij een pocketveringkern wordt afgetopt met een zachte laag van koud- of traagschuim. Dit staat altijd in de omschrijving van het matras te lezen.

De koudschuim matrassen zijn dik en bestaat uit verschillende lagen schuim. Ideaal voor zijslapers en paren.

Traagschuim is zachter en onthoudt hoe je lag als je bijvoorbeeld ’s nachts even naar het toilet bent geweest. Het past bij alle slaaphoudingen en is vrij warm. Traagschuimmatras wordt ook wel memory matras genoemd.

Een latexmatras is ook warm, maar zacht en fijn voor buik- en zijslapers. Een matras met veren is het stevigst en geeft vering aan het lichaam.

Een pocketveringmatras bevat luchtdoorlatende pockets. Dat is fijn als je het snel warm hebt. De pocketvering matrassen passen goed bij rug- en buikslapers.

​4. Kies de juiste matras maat

Wat uw ideale matras maat is hangt uiteraard af van uw persoonlijke situatie. Slaapt u alleen of met uw partner? Bent u erg groot of juist klein? Hoe groot zijn uw bed en slaapkamer?

De bekende matrasmaten:

 • De meest voorkomende matrasafmetingen voor koppels zijn 140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm en 200x200 cm.
 • Singles kiezen meestal matrassen in de maten 80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm en 140x200 cm.
 • De standaardmaat van 140x200 cm is even geschikt voor singles als voor koppels.
Matrassencheck Tip: voor een tweepersoonsbed kan je één groot matras nemen maar ook twee kleinere matrassen (bijvoorbeeld 80x200 cm) naast elkaar plaatsen. U kunt gemakkelijk de kloof overbruggen met een liefdesbrug of een matraswig.

5. Voordat u koopt: u kunt het matras een paar weken zonder risico testen!

Heel belangrijk: controleer of een matras echt bij u past! Het lichaam heeft enkele weken nodig om te wennen aan een nieuw matras. Een paar minuten een matras testen in de winkel is niet voldoende!

Proefslapen

Voordat je een nieuw matras koopt, is het wel zo fijn om te voelen hoe het ligt. Ga daarvoor naar een beddenspeciaalzaak en neem de tijd om de verschillende typen matrassen te testen. Zorg daarbij dat je:

 • goed uitgerust bent, want anders ligt alles lekker;
 • wijdvallende, soepele kleding draagt, zoals een trainingsbroek;
 • je eigen hoofdkussen meeneemt voor een vertrouwd gevoel;
 • je natuurlijke slaaphouding aanneemt, zo voel je pas goed of het matras bij je past.

Nog beter dan een matras kort uitproberen in de winkel, is natuurlijk gebruikmaken van de mogelijkheid om deze gratis enkele weken uit te proberen bij je thuis. Gelukkig bieden heel wat fabrikanten en winkels zoals Emma of Beter Bed deze optie aan.

6. Laten we beginnen: kies uw perfecte matras!

In onze matrassentest doen we verslag van onze ervaringen met de door ons geteste matrassen. In onze test vindt u alle informatie over het matras, zoals de structuur, het comfort, de graad van hardheid, prijzen, levering en retour.

Ons team heeft elke matras uitvoerig getest en de belangrijkste aspecten onafhankelijk beoordeeld. Daarnaast vindt u voor veel modellen een link naar klantervaringen op Amazon.

Op deze manier leert u snel veel matrassen kennen. Het is heel eenvoudig! Alles voor een goede nachtrust.

U heeft al twee favorieten gevonden, maar u kunt niet beslissen? In onze matrasvergelijkingen hebben we populaire matrassen vergeleken als in een wedstrijd!

Afmetingen matrassen

Matrassen bestaan niet enkel van verschillende merken en materialen, maar ook in verschillende afmetingen.

De maten die je voor je matras kiest, zijn natuurlijk vooral afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en je slaapbehoeften.

Voor een tweepersoonsbed heb je een groter model nodig. Niet enkel koppels maar ook mensen die alleen slapen en meer comfort willen, kunnen kiezen voor een dubbele matras.

Matras kopen 90x200 cm

Dit is de standaard afmeting voor eenpersoonsmatrassen.

Goede matrassen van 90 x 200 cm zijn ideaal voor alleenslapers die geen behoefte hebben aan extra ruimte. Aangezien dit model een van de populairste is, bestaan er heel veel verschillende matrassen van 90 x 200 cm.

Winkels of verkopers die een goed aanbod hebben voor deze afmeting, zijn bijvoorbeeld LIDL, Beter Bed, Tempur, Dekbed-Discounter of Leen Bakker.

Matras kopen 180x200 cm

Dit is een van de grootste matrasmaten die beschikbaar zijn, ideaal voor een kingsize bed.

Deze matras is ook geschikt voor tweepersoonsbedden, of koppels die op zoek zijn naar extra ruimte in bed, bijvoorbeeld om plaats te bieden voor een klein kind.

Heb je behoefte aan meer stabiliteit in bed, dan is een 180 x 200 cm matras een goede optie - zo wordt je op deze matras minder snel gestoord door de bewegingen van je partner.

Matras kopen 140x200 cm

Deze afmeting kom je niet zo vaak tegen, aangezien niet alle fabrikanten deze produceren.

De matras van 140 x 200 cm is zowel geschikt voor ruime eenpersoonsbedden als voor zogenaamde "twijfelaars", bedden die net breed genoeg zijn voor twee personen.

Hoewel niet alle merken de matras van 140 x 200 cm aanbieden, is deze vooral populair voor de logeerkamer of in kleine kamers of studio's om ruimte te besparen.

Belangrijk om op te merken, is dat je de matras van 140 x 200 cm best combineert met een aangepaste lattenbodem voor maximaal comfort.

Matras kopen 160x200 cm

De matras van 160 x 200 cm is geschikt voor koppels die het niet erg vinden om knus bij elkaar te slapen.

De matras van 160 x 200 cm is verder ook ruim genoeg voor smalle tweepersoonsbedden. Hebben jij en je partner nood aan meer plaats en comfort, dan opteer je beter voor een groter formaat, of een combinatie van twee eenpersoonsmatrassen.

Matras kopen van Emma

Emma is de populairste online matrasfabrikant in Nederland van dit moment. De matrassen van Emma bestaan uit hoogwaardig koudschuim en traagschuim en zijn beschikbaar in verschillende maten zoals 90 x 200 cm of 180 x 200 cm.

Emma verkoopt zijn matrassen enkel online, en daarom kun je bij elke aankoop enkele weken thuis proefslapen voor je beslist of je de matras wilt bijhouden.

De populairste matras van Emma is voor de moment de Emma O2. Dit is de winnaar van de Consumentenbond-matrastest van 2020.

Emma biedt een prachtig en zeer goed assortiment.

Matras kopen bij LIDL

Een matras kopen bij LIDL is een uitstekend idee, want duizenden Nederlanders kiezen elk jaar voor een van de populaire modellen van de discounter, zoals de Meradiso of de Badenia.

De matrassen van LIDL zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en uitvoeringen (traagschuim, koudschuim en/of pocketvering), en met een eenpersoonsmatras voor minder dan € 100 is er geen enkele andere winkel die een gelijkaardige kwaliteit kan leveren aan dezelfde prijs.

De LIDL Meradiso werd al verschillende jaren door de Consumentenbond geselecteerd als beste koop. Dit komt door de speciale eigenschappen van het matras.

Matras kopen bij Matt Sleeps

Matt Sleeps verkoopt niet enkel een matras, maar ook een populaire boxspring, een kussen en zelfs een dekbed. Wat Matt Sleeps zo populair maakt, is dat hun product enorm veelzijdig is en op verschillende manieren aangepast kan worden aan de slaapvoorkeuren van de gebruiker.

De matras van Matt Sleeps bevat een hybride combinatie van verschillende materialen, die verwisseld kunnen worden om de matras harder of zachter te maken. Hun producten worden allemaal bij je thuis geleverd, en dankzij de uitprobeergarantie kun je ze probleemloos uittesten en retourneren indien je toch een ander model wenst.

Wil je een matras van Matt Sleeps kopen, lees dan eerst onze uitgebreide review!

Matras kopen bij Beter Bed

Beter Bed is een van de grootste matrassenwinkels in Nederland en België. Deze kan je zeker helpen bij al je slaap wensen.

Deze slaapspecialist blinkt uit dankzij een gevarieerd aanbod van zowel eigen basisproducten als bekende merken in verschillende categorieën zoals matrassen, boxsprings, dekbedden, kussens en nog veel meer voor in de slaapkamer.

Omdat het aanbod van Beter Bed overweldigend kan zijn, raden we je aan om onze review te bekijken om zo populaire producten waar momenteel korting op wordt gegeven te ontdekken.

Bekijk hieronder enkele van de populairste producten van Beter Bed. Deze kenmerken zich door uitstekende ventilatie.

Matras kopen bij Dekbed Discounter

Dekbed Discounter blinkt uit dankzij een groot aanbod en permanente kortingen en deals.

Hoewel je bij Dekbed Discounter niet alle grote kwaliteitsmerken vindt, betekent dat niet dat je minder goede kwaliteit of slaapcomfort krijgt wanneer je bij hen koopt. Op de website vind je matrassen van koudschuim, traagschuim, latex, pocketvering en hybride modellen.

Ga je online een matras kopen, overweeg dan om bij Dekbed Discounter te kijken of de matras van je dromen met korting wordt aangeboden.

Matras kopen bij IKEA

IKEA is een van de grootste meubelwinkels in Nederland en de rest van Europa. Zoals we echter in onze grote review van IKEA-matrassen al hebben aangegeven, zijn we niet meteen fan van de kwaliteit van de Zweedse meubelgigant.

Hoewel het aanbod bij IKEA zeker gevarieerd en groot is, zijn de prijzen naar onze mening te hoog voor de aangeboden kwaliteit.

Wil je toch een matras kopen bij IKEA, lees dan eerst onze IKEA matrassen review.

Matras kopen van Mline

M-line is een populair matrasmerk dat zowel op de eigen website als via Beter Bed verkocht wordt. De matrassen zijn vaak iets duurder, maar uiterst comfortabel en duurzaam, waardoor ze geschikt zijn voor alle soorten slapers.

M-line is in Nederland beperkt beschikbaar bij een aantal handelaars. De matrassen bestaan in verschillende afmetingen zoals 90 x 200 cm, 100 x 200 cm, matrassen van 140 x 200 cm of 200 x 200 cm.

Bij zo'n kwalitatief top merk hoort altijd het zonder risico slapen op het matras. Het bekende 100 dagen proefslapen.

Daarnaast zorgt Mline voor de beste klantenservice en maar liefst 10 jaar garantie op het matras.

Bij normaal gebruik zal je zeker geen klachten hebben. Is er toch iets stuk, dan lost Mline het op! Zij staan klaar voor al je vragen.

Matras kopen van Tempur

Tempur is een kwaliteitsmerk dat al lang op de Nederlandse markt aanwezig is. Veel mensen zien in Tempur een duurzaam en comfortabel merk dat gekenmerkt wordt door iets hogere prijzen, maar daarvoor in de plaats wel zeer goede kwaliteit biedt.

Wij raden een Tempur matras kopen vooral aan voor wie op zoek is naar kwaliteitsvolle koudschuim- of traagschuimmatrassen.

Lees eerst onze review en ontdek de beste matrassen van Tempur, alsook exclusieve aanbiedingen. Tempur het juiste matras voor jou!

Een online matras kopen

Als je eenmaal beslist hebt welke matras je wilt kopen, is de volgende vraag natuurlijk waar je deze gaat aanschaffen.

Heel wat mensen kiezen er nog steeds voor om een matras te kopen in een klassieke winkel bij hen in de buurt.

Terwijl je net zo goed een matras online kan gaan kopen. Een groot voordeel is dat je geen afspraal hoeft te maken. Je kan altijd je matras online kopen.

Bekijk onze reviews van grote matrasmerken voor meer informatie en adviezen over de beste matrassen die je in 2021 kunt kopen online.

Online Matras Kopen

Conclusie

Een matras kopen is geen gemakkelijke opgave.

Omdat je een groot deel van je leven in bed doorbrengt, en je slaap een belangrijke invloed heeft op hoe je je overdag voelt en presteert, is het belangrijk dat je een matras kiest die past bij jouw lichaamstype en voorkeuren.

We raden je absoluut aan om je matras niet in de winkel te kopen, maar dat online te doen.

De meeste matrassenwinkels bieden je de mogelijkheid om matrassen zonder risico bij je thuis uit te proberen gedurende enkele weken. Op die manier kunnen jij en je eventuele partner aanvoelen of het gekozen model comfortabel genoeg is.

Meestal kun je dit gratis laten leveren en ophalen indien je toch nog wilt ruilen na enkele weken. De levertijd is vaak erg kort.

Verder doe je er goed aan om de verschillende matras adviezen op deze pagina na te lezen en na te denken over welk lichaamstype en slaaphouding je hebt. Dat kan je helpen om een matras te kopen die bij jou past.

Ook interessant:

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.