Uw slaap is belangrijk voor ons!

Matrassen 180x200 cm

Matrassen van 180x200 cm: ervaringen en test

Laatst bijgewerkt op: 26.11.2020 Anton 5 Min.

De matras van 180x200 cm is na het formaat 200x200 cm de grootste matras die verkrijgbaar is. Het is een maat die vooral geschikt is voor koppels en gezinnen, want deze matras is breed genoeg voor meer dan twee personen.

Ook een kind of een huisdier kan zonder probleem mee in dit bed slapen. Deze maat is ook geschikt voor onrustige slapers, omdat je niet te dicht bij je partner hoeft te liggen.

Maar welk matras moet je kiezen? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Matrassen 180x200 cm
 • Overzicht
 • Kies uit deze matrassoorten
 • Welke hardheidsgraad moet ik kiezen?
 • Vergelijking tussen 90x200 cm en 180x200 cm
 • Goedkope matrassen van 180x200 cm
 • Conclusie over matrassen van 180x200 cm

Onze aanbevelingen voor matrassen van 180x200 cm

Matras van 180x200 cm - onze kooptips

 • 180x200 cm matrassen zijn groot genoeg voor koppels en gezinnen (ook met huisdieren).
 • Een alternatief voor meer flexibiliteit zijn twee matrassen in 90x200 cm, naast elkaar geplaatst.
 • Let op: twee matrassen van 90x200 cm zijn gemiddeld 30% duurder dan een matras van 180x200 cm.
 • Kies de juiste hardheidsgraad voor jou en je partner.
 • Let naast de prijs ook op de leveringsvoorwaarden en het retourbeleid (30 tot 100 dagen gratis uitproberen zijn standaard).
Uitgelicht
Leesa

Leesa

Leesa

De Leesa is een van onze favorieten. Wat deze matras zo uniek maakt is dat hij zo flexibel is.

De Leesa-matras is een hoogwaardig schuimmatras die bestaat uit drie lagen: Airgocell-schuim, Visco-schuim en een slijtvaste onderlaag. 

Deze samenstelling maakt de Leesa-matras uitzonderlijk comfortabel om op te slapen. Airgocell- en visco-schuim passen zich goed aan uw slaaphouding aan, en ontlasten pijnlijke drukpunten. 

De Leesa in een notendop

Lichte en middelzware (zij-)slapers zullen met deze matras voldoende ondersteuning en comfort ondervinden, terwijl zwaardere slapers er mogelijk iets te veel in zullen wegzakken - met name de schouderzone biedt relatief weinig ondersteuning. De Leesa scoort gemiddeld op onze hardheidsschaal.

Een groot voordeel van Amazon, is dat wanneer u de Leesa-matras hier koopt deze helemaal gratis tot aan uw voordeur wordt geleverd. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over het transport van de matras. Eenmaal thuis aangekomen begint uw testperiode. Tijdens deze periode kunt u de matras zelf testen. Als de matras u niet bevalt, kunt u deze binnen een maand kosteloos retourneren. Zo bent u er zeker van dat dit een aankoop zonder risico is.

Uitgelicht
Emma One

Emma One

Emma One

De Emma One is een van de beste matrassen die we ooit hebben getest.

Een dubbele matras die erg populair is, is de Emma One. Deze matras beschikt over unieke ligeigenschappen en heeft een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding.

De Emma One in een notendop

De Emma One van 180x200 cm is een van de beste matrassen die we ooit hebben getest. De prijs-kwaliteitsverhouding is ook echt goed. Dit is relatief weinig voor een brede tweepersoonsmatras van deze kwaliteit.

20% korting bij Emma*

Het is de combinatie van Airgocell en het koudschuim, dat de Emma One zo comfortabel maakt om in te slapen. De matras wordt overigens aangeboden in drie varianten: hard, medium en zacht. De Emma One kan zowel door lichte als zware personen worden gebruikt.

Daarnaast heeft u ook recht op een 100-daagse testfase, zodat u ruim voldoende tijd heeft om uw aankoop te testen. Alleen de Bodyguard wordt als even goed beoordeeld, maar dan mist u wel het effect van het visco-schuim. 

Uitgelicht
Simba

Simba

Simba

Deze hybride matras combineert de voordelen van pocketvering en latexschuim.

Wat de SIMBA-matras een van onze favorieten maakt, is dat hij een uniek concept en een superieur ontwerp combineert. Deze hybride matras bestaat uit duizenden individueel verpakte pocketveren en latexschuim, wat een uniek soort comfort en dynamische ondersteuning in 7 zones biedt aan een redelijke prijs van €849,00 voor het model 180x200 cm.

De Simba in een notendop

Dit is wellicht een van de meest comfortabele 180x200 cm matrassen die we ooit hebben getest. Wat de SIMBA-matras zo bijzonder maakt, is het innovatieve en buitengewone ontwerp. De uniek verpakte pocketveren in deze matras maken de matras lichter, zonder dat u de voordelen van de schuimlagen verliest.

De SIMBA bevat zeven dynamische zones en vijf verschillende comfortlagen, en is geschikt voor zowel zij- als rugslapers. Het is een behoorlijk stevige matras, dus ook voor zwaardere personen biedt hij voldoende ondersteuning.

Als hybride matras biedt de SIMBA een aangename en ontspannen slaapervaring voor verschillende soorten slapers. Uiteraard is het model ook beschikbaar in andere formaten.

Concreet betekent dit dat het aanpassingsvermogen en de stabiliteit, kenmerken van goede schuimen, nog steeds duidelijk aanwezig zijn in deze matras.

Deze matras is iets prijziger dan andere matrassen in het formaat 180x200 cm, namelijk €849,00. Merk wel op dat hij gratis geleverd wordt en dat je een proefperiode van maar liefst 100 dagen krijgt om de matras risicoloos uit te proberen. Indien de matras je niet bevalt, kan je hem dus gewoon terugsturen.

Kies uit deze matrassoorten

Matrassen van 180x200 cm zijn verkrijgbaar in alle mogelijke soorten en materialen. Niet elk materiaal past bij uw slaaptype en lichaamsvorm.

Ons team heeft al meer dan honderd matrassen getest en we weten waar we op moeten letten. Hieronder vind je onze favorieten en de belangrijkste kenmerken.

Latexmatras 180x200 cm

Geschikt voor ... Minder geschikt voor ...
 • Mensen die graag wat zachter liggen
 • Bij voorkeur voor zijslapers
 • Onrustige slapers
 • Mensen die het vaak koud hebben
 • Mensen met rug- of nekklachten
 • Ecologisch bewuste mensen (natuurlatex)
 • Mensen die veel zweten in bed
 • Mensen die geen zin hebben om de matras vaak te reinigen.
 • Mensen die een kleiner budget hebbe,

Latexmatrassen zijn bijzonder geschikt voor zijslapers. Ze zijn vaak wat zachter, waardoor je in het matras in de schouder- en bekkenzone kunt wegzakken. Dit bevordert een goede en ergonomisch verantwoorde positie van de wervelkolom.

Sommige modellen zijn echter aanzienlijk duurder dan conventionele koudschuimmatrassen. Vooral als je een hoogwaardige natuurlatexmatras wilt kopen, moet je meer betalen. In ruil daarvoor krijg je echter ook een ecologisch product waar je een aantal jaren van kunt genieten.

Binnenveringsmatras 180x200cm

Geschikt voor ... Minder geschikt voor ...
 • Personen die steviger willen liggen
 • Ook geschikt voor zware personen
 • Buik- en rugslapers
 • Mensen die de voorkeur geven aan een koelere slaap
 • Rusteloze slapers
 • Mensen die 's nachts vaker zweten
 • Mensen die het snel koud hebben
 • Mensen die de voorkeur geven aan een zachtere slaapligging
 • Verstelbare lattenbodems

Binnenveringsmatrassen zijn een interessant model voor zwaardere personen, maar ook voor buik- en rugslapers, omdat ze iets steviger en robuuster zijn.

Bij de aankoop van dit model moet u er echter op letten dat deze van hoge kwaliteit is. Anders zullen de veren snel verslijten en zal de matras slecht gaan liggen.

Verschillende ligzones kunnen ook nuttig zijn, zodat het lichaam in een gezonde positie kan liggen. Wij raden u aan een pocket- of tonnenveringsmatras te kopen als dat mogelijk is.

Hier worden de veren bovendien in kleine stofzakken genaaid, die ze tegen vuil en beschadigingen beschermen. Bovendien kunnen de veren de druk zo beter opvangen.

Koudschuimmatras 180x200 cm

Geschikt voor ... Minder geschikt voor ...
 • mensen van alle leeftijden
 • Alle slaaptypes en -posities
 • Rusteloze slapers
 • Mensen met rugklachten
 • Allergiepatiënten
 • Voor verstelbare en vaste lattenbodems
 • Zwaardere personen
 • In het begin is er een chemische geur mogelijk

De koudschuimmatras is een populaire en bekende matrassoort. Deze matras is geschikt voor mensen van alle leeftijden en voor bijna alle slaaptypes.

Het maakt niet uit of je op je rug, zijkant of buik slaapt. Het koudschuimmatras is ook zeer geschikt voor koppels.

Het slaapklimaat op een koudschuimmatras is middelmatig warm. Het kan zowel gebruikt worden door mensen die snel koud hebben als door mensen die snel zweten. Die laatsten moeten ervoor zorgen dat de matras goed ademend en vochtregulerend is.

Het Ravensberger Orthopedische 7-zone-matras is een zeer goedkope, maar ook vrij goede matras. Deze koudschuimmatras is zeer voordelig beschikbaar.

De verschillende zones ontlasten en ondersteunen uw ruggengraat. Bovendien is de orthopedische matras met een hoog volumegewicht van 40-50 kg/m³ zeer duurzaam.

Welke hardheidsgraad moet ik kiezen?

Dit is een zeer moeilijke vraag die niet eenduidig kan worden beantwoord. Het hangt te veel af van je eigen behoeften (geef je de voorkeur aan een harde of zachte matras) en kenmerken (lengte, lichaamsgewicht, lichaamsbouw).

Matrassen 180x200 cm worden vaak onderverdeeld in de hardheidsgraden H1-H4. Sommige fabrikanten geven echter geen enkele mate van stevigheid aan, maar beweren dat hun matras voor iedereen optimaal is.

Over het algemeen zal een zwaardere persoon een stevigere matras nodig hebben, terwijl lichtere personen liever op een zachtere matras slapen. Er zijn echter ook veel andere belangrijke factoren. Bijvoorbeeld uw lichaamsgrootte, uw slaappositie, of u met z'n tweeën of alleen op de matras slaapt en natuurlijk uw persoonlijke voorkeur voor een zachte of stevige matras.

We hebben de volgende tabel ontwikkeld om u te helpen uw weg te vinden en u te laten zien welke matras bij u past:

Hardheidsgraad

Komt overeen met

Liggevoel

Aanbevolen voor ...

Aanbeveling matras

1-3 H1 Ultrazacht Licht zijslaper Nog niet beschikbaar

4

H2

Zacht

Zijslapers (tot 60 kg)

Emma Original, Bodyguard

5

H2/H2+

Gemiddeld

Zijslapers, lichtere buik- en rugslapers (60-80 kg)

Ravensberger Orthopedische matras, Bodyguard zacht (H2+), Emma One Medium, allnatura Supra Comfort (zacht)

6

H3

Gemiddeld

Veel mensen en slaaptypes (65-90 kg)

Leesa, Ravensberger ERGOspring®, Ribeco

7

H3

Stevig

Rug- en buikslapers, zware zijslapers (75-95 kg)

Emma One, Casper Essential, Ribeco 1.000 TFK, allnatura Supra-Comfort (medium)

8

H4

Zeer stevig

Zware rug- en buikslapers (90-120 kg)

Ravensberger ERGOspring®, Auping-natuurmatras, Bodyguard (H4), allnatura Supra-Comfort (stevig)

9-10

H5

Ultrastevig

Zeer zware rug- en buikslapers (vanaf 130 kg)

Nog niet beschikbaar

Vergelijking tussen 90x200 cm en 180x200 cm

De klassieker in de Nederlandse slaapkamers: twee 90x200 cm binnenveringsmatrassen naast elkaar, op harde lattenbodems en met matrasovertrekken. Een zeer conservatieve keuze en zeker niet voor iedereen de beste optie.

Tegelijkertijd moet gezegd worden dat deze variant eigenlijk best wel zinvol is voor binnenveringmatrassen. Dit komt omdat binnenveringsmatrassen kunnen meebewegen als u zich draait, waardoor uw partner wakker kan worden.

Bovendien kunnen beide slapers bij deze variant individueel hun eigen liggevoel en mate van stevigheid kiezen. Dit wordt aanbevolen als er tenminste 15 kg verschil in gewicht is tussen de partners.

Met schuimmatrassen die nauwelijks meebwegen, kunt u gemakkelijk kiezen voor een enkele matras van 180x200 cm. We raden u zelfs aan dit te doen.

Ook voor moderne boxspringbedden raden we een matrassen van 180x200 cm aan. Inmiddels zijn er ook grote lattenbodems in 180x200 cm, wat geen enkel probleem is.Matratzengrößen im Überblick

Goedkope matrassen van 180x200 cm

Besparen op je matrasaankoop?

Bij het kopen van een goedkope matras moet je goed nadenken over het model. Er zijn namelijk enorme kwaliteitsverschillen. Het staat echter vast dat een goedkope matras niet per se slecht hoeft te zijn.

Men kan ervan uitgaan dat een goedkope matras over het algemeen van goede kwaliteit is als het model van 180x200 cm tussen de €300,00 € - €400,00 kost.

Matrassen van 180x200 cm bij IKEA

Zoals je misschien wel al vermoedde, biedt IKEA heel wat verschillende matrassen in de afmeting 180x200 cm. Helaas hebben de matrassen van IKEA ons niet bepaald overtuigd. IKEA matrassen zijn verrassend hard en hebben een sterke geur. Daarom krijgen de IKEA matrassen geen goede beoordeling van ons.

Het enige model dat we redelijkerwijs kunnen aanbevelen is de Morgedal-latexmatras. Dit is een goedkope matras die slechts €229,00 kost.

Bekijk de Morgedal bij IKEA

Vanwege de ongunstige retourvoorwaarden (enkel in de winkel) en de over het algemeen vrij lage kwaliteit raden wij alternatieve leveranciers.

Matrassen van 180x200 cm bij Lidl

Ook bij Lidl kunt u enkele goedkope matrassen van 180x200 cm kopen. Een voorbeeld hiervan is de Lidl Meradiso, die zeer positief beoordeeld werd in onze test.

Koop de Meradiso bij LIDL*

Als je rondspeurt in de onlineshop van LIDL, zul je merken dat ze nog andere slaapartikelen zoals matrastoppers verkopen, waarmee je bijvoorbeeld twee 90x200 cm matrassen met elkaar kunt combineren (bijvoorbeeld als jij en je partner een andere hardheidsgraad verkiezen).

Conclusie over matrassen van 180x200 cm

Er zijn veel geweldige modellen van matrassen, die ook verkrijgbaar zijn in de maat 180x200 cm. Bij het kiezen van de juiste matras kunt u onze reviews en testresultaten bekijken. Vergeet niet dat elk type matras zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen heeft.

Gelukkig kunnen bijna alle moderne matrassen zonder risico's voor 30 of 100 dagen worden uitgeprobeerd en kostenloos geretourneerd indien ze niet naar wens zijn. Het is heel belangrijk dat u zelf test hoe de matras aanvoelt. Naar onze mening is enkel testen in de winkel niet voldoende.

Het lichaam heeft 1-2 weken nodig om te wennen aan een nieuw liggevoel. Dit is dus ook hoeveel tijd je nodig hebt om een nieuwe matras te beoordelen.

Das könnte dich auch interessieren

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën