Uw slaap is belangrijk voor ons!

IKEA lattenbodems

De IKEA-lattenbodem - Alle modellen in een oogopslag (2018)

Letztes Update am: 29.01.2020

Bent u op zoek naar een goede lattenbodem voor uw nieuwe matras? De IKEA-lattenbodem is een klassieker in Europese slaapkamers: het belooft solide kwaliteit tegen een redelijke prijs. 

Over het algemeen biedt IKEA 7 lattenbodemmodellen in verschillende prijsklassen aan. Elk lattenframe van IKEA heeft verschillende kenmerken en is alleen in bepaalde maten verkrijgbaar. Het IKEA-assortiment strekt zich uit van eenvoudige, onbuigzame lattenbodems tot aanpasbare, verstelbare lattenbodems. Ook het aantal latten van de lattenframes varieert van model tot model. 

Welke IKEA-lattenbodem past bij u? Dat hangt af van uw budget, uw behoeften en uw matras! In ons overzicht hebben we de belangrijkste informatie over alle modellen verzameld. 

Hebt u haast? Direct naar het overzicht van alle IKEA-lattenbodemmodellen. 

IKEA logo

Waarvoor dient een lattenbodem?

Onvoldoende matras ondersteuning kan rugpijn en andere orthopedische problemen veroorzaken. Daarom raden wij u ten zeerste aan om een goede lattenbodem te gebruiken onder uw matras. De lattenbodem, bestaat uit afzonderlijke houten of kunststof latten. Een goede lattenbodem heeft enkele voordelen

 • Verbetert de luchtcirculatie en de slaapomgeving. 
 • Verhoogt slaapcomfort door aanpassing aan het lichaam. 
 • Verbetert de drukverdeling. 
 • Verlengt de levensduur van het matras. 

Voor welke matrassen is de IKEA lattenbodem geschikt?

Er zijn zowel eenvoudige, starre lattenframes als aanpasbare en verstelbare modellen. Dit geldt ook voor lattenbodems assortiment van IKEA. Verstelbare lattenbodems kunnen individueel het comfort verbeteren vanwege hun flexibiliteit, maar ze zijn niet geschikt voor elk type matras. 

Latex Matrassen

Latexmatrassen zijn dimensionaal flexibel en zijn daarom zeer geschikt voor starre en verstelbare lattenbodems. Een latex matras wat wij getest hebben: het Emma matras. Voor de kleinere portemonnee heeft IKEA ook een aantal latex matrassen (IKEA Morgedal matras).

Binnenveringsmatrassen

Voor binnenveringsmatrassen adviseren wij een starre lattenbodem. Voor een verstelbare lattenbodem is het springveermatras slechts in beperkte mate geschikt, omdat de stijve veerkern zich slecht kan aanpassen op onregelamtige oppervlakken. Klik hier voor de starre IKEA-lattenbodemmodellen.

Koudschuimmatrassen

Dankzij hun flexibele kern kunnen koudschuimmatrassen gemakkelijk worden gebruikt op een verstelbare lattenbodem omdat koudschuimmatrassen zonder beschadiging kunnen worden gebogen en uitgerekt. Klik hier voor de verstelbare IKEA modellen met lattenbodems.

Visco matrassen

Visco-matrassen of traagschuimmatrassen zijn extreem flexibel en aanpasbaar. Daarom zijn ze ideaal voor een verstelbare lattenbodem. Maar zelfs een starre lattenbodem kan zonder problemen worden gebruikt voor een Visco-schuimmatras. Klik hier voor de verstelbare IKEA modellen met lattenbodems. 

Welke IKEA lattenbodem modellen zijn er?

Het IKEA lattenbodemframe is verkrijgbaar in drie verschillende types: 

 • Eenvoudig rigide lattenbodemframe (bijvoorbeeld Luroy, vanaf 10 €). 
 • Flexibele aanpasbare lattenbodem (bijvoorbeeld Leirsund vanaf 70 €). 
 • Verstelbare lattenbodem (bijvoorbeeld Lönset verstelbaar vanaf 50 €). 

Aan de ene kant heb je de mogelijkheid om een eenvoudige, redelijk geprijsde lattenbodem te kopen. Aan de andere kant, kun je ook kiezen voor een flexibele of verstelbare lattenbodem van betere kwaliteit. Daarom biedt IKEA een passende variant voor elke klant en voor elk budget. Om de juiste lattenbodem voor u te vinden die perfect aansluit op uw behoeften, hebben we een tabel gemaakt met alle lattenframes van IKEA. 

Wist je dat? De lattenframes van IKEA zijn niet in elke maat verkrijgbaar. De grootste selectie IKEA lattenbodems is verkrijgbaar in de maten 70 x 200 cm, 80 x 200 cm, 90 x 200 cm. Voor koppels is de maximale afmeting 140 x 200 cm beschikbaar. Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om twee eenpersoons lattenbodems naast elkaar te gebruiken om zo een dubbelbed te vormen! 

Alle IKEA lattenbodems in één oogopslag

  Luröy Lönset Leirsund Lilluman
Soort lattenbodem

star en met vaste latten

star met losse latten

star met losse latten

star met losse latten

Materiaal berken berken beuken/berken beuken/berken
Aantal latten 17 28 42

Combinatie met schijven

Comfortzones nee ja ja ja

Verstelbaar hoofdeinde

nee nee nee nee

Verstelbaar voeteneinde

nee nee nee nee

Middelkoord

nee ja ja nee
Max. Belasting 120 kg 120 kg 120 kg 120 kg

Grootte & prijs

70x200 €10

80x200 €15

90x200 €15

70x200 €30

80x200 €35

90x200 €40

80x200 €70

90x200 €80

140x200 €120

80x90 €150

90x200 €160

Frame hoogte

4 cm 9 cm 9 cm 9 cm
Verschillende Hardheidsgradaties nee nee ja ja
Monteren

gemonteerd

zelf monteren

zelf monteren

gemonteerd

Voordelen

+voordelig

+eenvoudig te installeren

+dubbel middenkoord

+zeer robuust

+comfort zones

+hoog latten aantal

+aanpasbare hardheidsgraad

+zeer robuust

+schijven voor maximale aanpassing

+goede afwerking

 

  Leirsund (verstelbaar) Lönset (versteelbar) Laksevag
Soort lattenbodem star met losse latten star met losse latten star en met vaste latten
Materiaal berken/beuken berken/beuken berken/beuken
Aantal latten 42 28 30
Comfortzones ja ja ja
Verstelbaar hoofdeinde ja ja ja
Verstelbaar voeteneinde ja ja ja
Middelkoord ja ja nee
Max. Belastbaarheid 120 kg 120 kg 120 kg
Grootte & prijs

80x200 €110

90x200 €120

140x200 €180

80x200 €50

90x200 €60

140x200 €90

80x200 €230

90x200 €260

Frame hoogte 8 cm 8 cm 11 cm
Aanpassbare Hardheidsgraad ja nee nee
Montage zelf monteren zelf monteren gemonteerd
Voordelen

+hoog lattenaantal

+aanpasbare hardheidsgraad

+zeer robuust

+comfort zones

+verstelbaar hoofd- en voeteneinde

+dubbel middenkoord

+zeer robuust

+comfort zones

+verstelbaar hoofd- en voeteneinde

+comfort zones

+verstelbaar hoofd- en voeteneinde met afstandsbediening

Rigide IKEA lattenbodems

De rigide IKEA lattenbodem is de eenvoudigste van alle lattenbodems. Het bestaat uit een rechthoekig houten frame, waaraan de latten van eenvoudig gelaagd berken bevestigd zijn. IKEA biedt twee verschillende modellen: Luröy en Lönset

Luröy

IKEA Luröy lattenbodem

Kort overzicht IKEA Luröy

 • 17 latten 
 • Hoogte: 4 cm 
 • Prijs: 10 € 

De IKEA lattenbodem Luröy bestaat uit 17 verende latten, die de stabiliteit van het matras verbeteren. Dit maakt het de eenvoudigste, maar met zijn 10 € ook de goedkoopste lattenbodem in het hele IKEA-assortiment. U kunt de lattenbodem kopen in de maten 70x200 cm, 80x200 cm en 90x200 cm. 

Lönset

IKEA Löset lattenbodem

Kort overzicht IKEA Lönset

 • 28 latten
 • Hoogte: 9 cm
 • dubbel middelkoord
 • Prijs: 40 €

De Lönset lattenbodem van IKEA  bestaat uit 28 latten die aan een frame zijn bevestigd. Hij verbetert ook de stabiliteit van het matras. Door verschillende comfortzones wordt uw lichaamsgewicht beter verdeeld over het oppervlak, waardoor u een comfortabeler gevoel krijgt. Kortom, een lattenbodem past zich beter aan uw lichaam aan als er meer latten inzitten. Dit komt omdat uw gewicht zich dan gelijkmatig kan verspreiden over een groter gebied en de drukpunten dus minder belast worden. 

Starre IKEA lattenbodems met aanpasbare latten

Leirsund

IKEA Leirsund lattenbodem

Kort overzicht IKEA Leirsund

 • 42 latten
 • Hoogte: 9 cm
 • 6 aanpasbare latten
 • Prijs: vanaf 70 €

De IKEA Leirsund lattenbodem bestaat uit 42 latten gemaakt van eenvoudig verlijmd berken. Hij past zich ook aan het lichaamsgewicht aan en verdeelt deze gelijkmatig over verschillende delen van het bedoppervlak, terwijl hij de flexibiliteit van het matras versterkt. Bij deze lattenbodem krijgt u 6 instelbare veerbalken waarmee u de sterkte individueel kunt instellen. Helaas wordt de Leirsund lattenbodem niet rechtstreeks aan u geleverd. In de maten 80x200 cm en 90x200 cm kost het 69 €, als u een lattenbodem van 140x200 cm wilt, moet u 119 € betalen.

Lilluman

IKEA Lilluman lattenbodem

Kort overzicht IKEA Lilluman

 • Combinatie lattenbodem met latten en schijven
 • Hoogte: 9 cm
 • Schijven bewegen los van elkaar
 • 6 aanpasbare latten
 • wordt al gemonteerd geleverd
 • Prijs : vanaf 150 €

Het IKEA Lilluman-frame is een zeer speciale lattenbodem. Hij combineert latten met schijven. De schijven bevinden zich in de schouder- en heupzones en bewegen onafhankelijk van elkaar. Ze zorgen dus voor een bijzonder hoge mate van flexibiliteit en daardoor vormt de lattenbodem zich goed naar de lichaamscontouren. Bovendien heeft de Lilluman lattenbodem ook 6 aanpasbare latten, zodat u de kracht naar eigen wens kunt instellen. Ook Lilluman wordt al gemonteerd bij u geleverd, dus u hoeft de lattenbodem niet zelf in elkaar te zetten. Een nadeel van Lilluman is dat de lattenbodem alleen in de maten 80x200 cm en 90x200 cm verkrijgbaar is, voor een prijs van 149 €. Toch biedt Lilluman de meeste mogelijkheden om uw slaapervaring zo individueel mogelijk te maken. 

Verstelbare IKEA lattenbodems

Leirsund (verstelbaar)

IKEA Leirsund verstelbaar lattenbodem

Kort overzicht IKEA Leirsund verstelbaar

 • verstelbaar hoofd- en voeteneinde
 • 42 latten
 • Hoogte: 8 cm
 • 6 aanpasbare latten
 • wordt al gemonteerd geleverd
 • Prijs: vanaf 110 €

De Leirsund IKEA lattenbodem is er ook in een tweede versie: met een verstelbaar hoofd- en voetgedeelte. Het frame waaraan de latten zijn bevestigd, is verdeeld in twee segmenten, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden bewogen. Zo krijgt u de mogelijkheid om zowel het hoofd- als het voetgedeelte omhoog of omlaag te klappen. U kunt de lattenbodem gemakkelijk in de gewenste positie brengen, waardoor u rechtop in bed kunt zitten of uw voeteneinde omhoog kunt doen. De bodem is dus ook geschikt voor mensen die graag zittend in bed ontbijten of televisie kijken. De Leirsund bestaat uit 42 latten van gelaagd berken en heeft 6 verstelbare latten, waardoor u de kracht ook individueel kunt instellen. Ook fijn is dat dit lattenframe al gemonteerd wordt afgeleverd. Het lattenframe kost in de maat 80x200 cm 110 €, in 90x200 cm 120 € en in de maat 140x200 cm kost de Leirsund 180 €. 

Lönset (verstelbaar)

IKEA Löset verstelbaar lattenbodem
Foto: © IKEA

Kort overzicht IKEA Lönset verstelbaar

 • verstelbaar hoofd- en voeteneinde
 • Hoogte: 8 cm
 • 28 latten
 • Prijs: vanaf 50 €

Ook de Lönset IKEA lattenbodem heeft een verstelbare versie. Deze werkt hetzelfde als de verstelbare Leirsund. De Lönset heeft dus ook een verstelbaar hoofd- en voeteneinde. Erg handig als u rechtop wil kunnen zitten in uw bed. De Lönset lattenbodem bestaat uit 28 latten van gelaagd berken. Het lattenframe is verkrijgbaar in de maten 80x200, 90x200 en 140x200.

Laksevag

IKEA Laksevag lattenbodem
Foto: © IKEA

Kort overzicht IKEA Laksevag

 • elektronisch verstelbaar hoofd- en voeteneinde
 • Hoogte: 12 cm
 • 30 latten
 • Prijs: vanaf 230 €

De IKEA Laksevag lattenbodem is een verstelbare lattenbodem die kan worden versteld met een afstandsbediening. Het hoofd- en voeteneinde kunnen apart versteld worden. Dit is erg fijn als u comfortabel vanuit uw bed uw bed wilt verstellen. De IKEA Laksevag heeft 30 latten van gelaagd berken. Het lattenframe is verkrijgbaar in de maten 80x200 en 90x200. 

Belastbaarheid van de IKEA lattenbodems

Alle IKEA-veren van gelaagd berken zitten goed in elkaar en zijn van goede kwaliteit, beter dan we hadden verwacht. Berkenhout is een hoogwaardig materiaal dat zowel elastisch als verend is. Daarom zijn ze allemaal belastbaar tot 120 kg. Het maximale gewicht mag niet worden overschreden, omdat anders de bodem kan breken, wat tot verwondingen kan leiden.  

Ten slotte, als latten doorzakken of breken, het ligoppervlak merkbaar dieper wordt of u regelmatig last hebt van rugpijn, wordt het tijd voor u om naar een nieuwe lattenbodem te zoeken. In principe moet u om de 8 jaar uw lattenbodem vervangen, om dergelijke slijtage te voorkomen. 

Als u drukke kinderen heeft die graag op hun bed spelen of rondspringen, zorg er dan voor dat de lattenbodem een centrale zoneversterking heeft. Deze zijn veel stabieler dan eenvoudige lattenframes. 

Hoe kan ik een IKEA lattenbodem kopen?

Zoals bij alle IKEA producten kunt u de IKEA lattenbodems bij elk IKEA woonwarenhuis in uw omgeving kopen. U kunt de lattenbodem ook online bestellen en deze zonder extra kosten ophalen bij een IKEA filiaal naar keuze. Ook zou u uw lattenbodem online kunnen bestellen en bij u thuis laten bezorgen. Helaas is er voor het bezorgen van bijna alle IKEA lattenbodems een vrachtwagen nodig, waardoor de bezorgkosten 45 € bedragen. Als u er voor kiest de lattenbodem te laten bezorgen, bespaart u zich wel de moeite van het eventuele busje huren, vervoeren, en slepen. Dit alles wordt dan namelijk gedaan door de IKEA bezorgers: ze leveren tot in uw slaapkamer.  

Matrassencheck tip: Veel IKEA bedden hebben de Skorva middenbalk nodig om de IKEA lattenbodem te monteren. Deze zit al bij de prijs inbegrepen bij uw IKEA bed, maar zit in een apart pakket verpakt en ligt op een andere plek in het magazijn. Let er dus goed op als u uw bed gaat kopen of ophalen bij uw IKEA filiaal dat u dit aparte Skorva pakket meeneemt. Wanneer u uw IKEA bed laat bezorgen is het ook altijd handig om te checken of dit pakket met uw bed geleverd is.  

Welke garantie heeft een IKEA lattenbodem?

De meubelwinkel biedt u een garantie van 25 jaar op alle lattenframes van IKEA. Het is echter alleen van toepassing op verwerkings- en materiaalfouten. Als u niet tevreden bent met uw nieuwe IKEA lattenbodem, kunt u hem gemakkelijk binnen een jaar retourneren in uw lokale vestiging. U krijgt dan de volledige aankoopprijs in de vorm van een IKEA tegoedkaart. Dit betekent dat u het gedurende een volledige 365 dagen kunt testen. Het is echter belangrijk dat u de bon voor dit doel bewaart, zodat de retour gemakkelijk werkt. 

Conclusie

 

IKEA biedt een brede selectie lattenbodems. In het algemeen kunt u als u geen verstelbare bodem nodig heeft beter een eenvoudige lattenbodem kopen. Dit omdat de kwaliteit van verstelbare lattenbodems vaak na een tijdje verslechtert door de suspensies in de latten. Dit wordt bevestigd door de 'Stiftung' Warentest. Uit de lattenbodem tests kwam naar voren dat het beter zou zijn om te slapen op een spaanplaat, dan op een slechte bedbodem.  

Een goede lattenbodem van IKEA is de Lönset lattenbodem, die ook zeer goede recensies krijgt van klanten. Deze lattenbodem is al verkrijgbaar voor € 30 en kan ook zonder problemen worden geleverd. 

Ook interessant...

IKEA matrassen

IKEA matrassen

Een overzicht van Ikea matrassen.

Bekijken
IKEA lattenbodems

IKEA lattenbodems

Welke lattenbodems zijn beschikbaar bij IKEA? En zijn ze geschikt voor jou? We hebben de IKEA lattenbodems op een rij gezet..

Bekijken
IKEA bedden

IKEA bedden

IKEA heeft als woonspecialist heel veel leuke, betaalbare bedframes. Als je het geen probleem vindt om zelf lekker je bed in elkaar te sleutelen, dan is een IKEA bed zeker een aanrader.

Bekijken

Ook interessant...

 • IKEA matrassen

  IKEA matrassen

  Een overzicht van Ikea matrassen.

  Bekijken
 • IKEA lattenbodems

  IKEA lattenbodems

  Welke lattenbodems zijn beschikbaar bij IKEA? En zijn ze geschikt voor jou? We hebben de IKEA lattenbodems op een rij gezet..

  Bekijken
 • IKEA bedden

  IKEA bedden

  IKEA heeft als woonspecialist heel veel leuke, betaalbare bedframes. Als je het geen probleem vindt om zelf lekker je bed in elkaar te sleutelen, dan is een IKEA bed zeker een aanrader.

  Bekijken

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.