👑 Prinsjesdag deals! 

Emma: tot 50% korting | Tempur: tot 50% korting 💰

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

IKEA lattenbodems

De IKEA-lattenbodem - Alle modellen in een oogopslag (2021)

Remco

Laatst bijgewerkt op: 07.07.2021 8 Min.

Bent u op zoek naar een goede lattenbodem voor uw nieuwe matras? De IKEA-lattenbodem is een klassieker in Europese slaapkamers: het belooft solide kwaliteit tegen een redelijke prijs.

Over het algemeen biedt IKEA 7 lattenbodemmodellen in verschillende prijsklassen aan. Elk lattenframe van IKEA heeft verschillende kenmerken en is alleen in bepaalde maten verkrijgbaar.

Het IKEA-assortiment strekt zich uit van eenvoudige, onbuigzame lattenbodems tot aanpasbare, verstelbare lattenbodems. Ook het aantal latten van de lattenframes varieert van model tot model.

Welke IKEA-lattenbodem past bij u? Dat hangt af van uw budget, uw behoeften en uw matras! In ons overzicht hebben we de belangrijkste informatie over alle modellen verzameld.

Hebt u haast? Direct naar het overzicht van alle IKEA-lattenbodemmodellen.

IKEA lattenbodems
 • Overzicht
 • Warvoor een lattenbodem?
 • Welke matrasse?
 • Koudschuimmatrassen
 • Welke IKEA lattenbodem?
 • Belastbaarheid
 • IKEA Lattenbodem kopen
 • Garantie
 • Conclusie
 • De IKEA Leirsund lattenbodem bestaat uit 42 latten gemaakt van eenvoudig verlijmd berken.
 • Ook de Lönset IKEA lattenbodem heeft een verstelbare versie. Deze werkt hetzelfde als de verstelbare Leirsund.
 • De IKEA lattenbodem Luröy bestaat uit 17 verende latten, die de stabiliteit van het matras verbeteren.
  IKEA Leirsund lattenbodem

  IKEA Leirsund

  IKEA Leirsund

  De IKEA Leirsund lattenbodem bestaat uit 42 latten gemaakt van eenvoudig verlijmd berken.

  Hij past zich ook aan het lichaamsgewicht aan en verdeelt deze gelijkmatig over verschillende delen van het bedoppervlak, terwijl hij de flexibiliteit van het matras versterkt.

  De IKEA Leirsund in een notendop

  Bij deze lattenbodem krijgt u 6 instelbare veerbalken waarmee u de sterkte individueel kunt instellen. Helaas wordt de Leirsund lattenbodem niet rechtstreeks aan u geleverd.

  In de maten 80x200 cm en 90x200 cm kost het 69 €, als u een lattenbodem van 140x200 cm wilt, moet u 119 € betalen.

    IKEA Leirsund
  Soort lattenbodem star met losse latten
  Materiaal beuken/berken
  Aantal latten 42
  Comfortzones ja
  Verstelbaar nee
  Max. Belasting 120 kg
  Grootte & prijs

  80x200 €70

  90x200 €80

  140x200 €120

  Frame hoogte 9 cm
  Monteren zelf monteren
  IKEA Lönset lattenbodem

  IKEA Lönset (verstelbaar)

  IKEA Lönset (verstelbaar)

  Ook de Lönset IKEA lattenbodem heeft een verstelbare versie. Deze werkt hetzelfde als de verstelbare Leirsund.

  De Lönset heeft dus ook een verstelbaar hoofd- en voeteneinde. Erg handig als u rechtop wil kunnen zitten in uw bed. De Lönset lattenbodem bestaat uit 28 latten van gelaagd berken.

  Het lattenframe is verkrijgbaar in de maten 80x200, 90x200 en 140x200.

  De IKEA Lönset (verstelbaar) in een notendop

    IKEA Lönset
  Soort lattenbodem versteelbare lattenbodem
  Materiaal beuken/berken
  Aantal latten 28
  Comfortzones ja
  Verstelbaar ja
  Max. Belasting 120 kg
  Grootte & prijs

  80x200 €50

  90x200 €60

  140x200 €90

  Frame hoogte 8 cm
  Monteren zelf monteren
  IKEA Lüroy lattenbodem

  IKEA Lüroy

  IKEA Lüroy

  De IKEA lattenbodem Luröy bestaat uit 17 verende latten, die de stabiliteit van het matras verbeteren.

  Dit maakt het de eenvoudigste, maar met zijn 10 € ook de goedkoopste lattenbodem in het hele IKEA-assortiment. U kunt de lattenbodem kopen in de maten 70x200 cm, 80x200 cm en 90x200 cm.

  De IKEA Lüroy in een notendop

    IKEA Lüroy
  Soort lattenbodem star met vaste latten
  Materiaal berken
  Aantal latten 17
  Comfortzones nee
  Verstelbaar nee
  Max. Belasting 120 kg
  Grootte & prijs

  80x200 €10

  90x200 €15

  140x200 €15

  Frame hoogte 4 cm
  Monteren gemonteerd

  Waarvoor dient een lattenbodem?

  Onvoldoende matras ondersteuning kan rugpijn en andere orthopedische problemen veroorzaken. Daarom raden wij u ten zeerste aan om een goede lattenbodem te gebruiken onder uw matras.

  De lattenbodem, bestaat uit afzonderlijke houten of kunststof latten. Een goede lattenbodem heeft enkele voordelen:

  • Verbetert de luchtcirculatie en de slaapomgeving.
  • Verhoogt slaapcomfort door aanpassing aan het lichaam.
  • Verbetert de drukverdeling.
  • Verlengt de levensduur van het matras.

  Voor welke matrassen is de IKEA lattenbodem geschikt?

  Er zijn zowel eenvoudige, starre lattenframes als aanpasbare en verstelbare modellen. Dit geldt ook voor lattenbodems assortiment van IKEA.

  Verstelbare lattenbodems kunnen individueel het comfort verbeteren vanwege hun flexibiliteit, maar ze zijn niet geschikt voor elk type matras.

  Latex Matrassen

  Latexmatrassen zijn dimensionaal flexibel en zijn daarom zeer geschikt voor starre en verstelbare lattenbodems.

  Een latex matras wat wij getest hebben: het Emma matras. Voor de kleinere portemonnee heeft IKEA ook een aantal latex matrassen (IKEA Morgedal matras).

  Binnenveringsmatrassen

  Voor binnenveringsmatrassen adviseren wij een starre lattenbodem. Voor een verstelbare lattenbodem is het springveermatras slechts in beperkte mate geschikt, omdat de stijve veerkern zich slecht kan aanpassen op onregelamtige oppervlakken. Klik hier voor de starre IKEA-lattenbodemmodellen.

  Koudschuimmatrassen

  Dankzij hun flexibele kern kunnen koudschuimmatrassen gemakkelijk worden gebruikt op een verstelbare lattenbodem omdat koudschuimmatrassen zonder beschadiging kunnen worden gebogen en uitgerekt. Klik hier voor de verstelbare IKEA modellen met lattenbodems.

  Visco matrassen

  Visco-matrassen of traagschuimmatrassen zijn extreem flexibel en aanpasbaar. Daarom zijn ze ideaal voor een verstelbare lattenbodem. Maar zelfs een starre lattenbodem kan zonder problemen worden gebruikt voor een Visco-schuimmatras. Klik hier voor de verstelbare IKEA modellen met lattenbodems.

  Koudschuimmatrassen

  Dankzij hun flexibele kern kunnen koudschuimmatrassen gemakkelijk worden gebruikt op een verstelbare lattenbodem omdat koudschuimmatrassen zonder beschadiging kunnen worden gebogen en uitgerekt. Klik hier voor de verstelbare IKEA modellen met lattenbodems.

  Welke IKEA lattenbodem modellen zijn er?

  Het IKEA lattenbodemframe is verkrijgbaar in drie verschillende types:

  • Eenvoudig rigide lattenbodemframe (bijvoorbeeld Luroy, vanaf 10 €).
  • Flexibele aanpasbare lattenbodem (bijvoorbeeld Leirsund vanaf 70 €).
  • Verstelbare lattenbodem (bijvoorbeeld Lönset verstelbaar vanaf 50 €).

  Aan de ene kant heb je de mogelijkheid om een eenvoudige, redelijk geprijsde lattenbodem te kopen. Aan de andere kant, kun je ook kiezen voor een flexibele of verstelbare lattenbodem van betere kwaliteit.

  Daarom biedt IKEA een passende variant voor elke klant en voor elk budget. Om de juiste lattenbodem voor u te vinden die perfect aansluit op uw behoeften, hebben we een tabel gemaakt met alle lattenframes van IKEA.

  Wist je dat? De lattenframes van IKEA zijn niet in elke maat verkrijgbaar. De grootste selectie IKEA lattenbodems is verkrijgbaar in de maten 70 x 200 cm, 80 x 200 cm, 90 x 200 cm. Voor koppels is de maximale afmeting 140 x 200 cm beschikbaar. Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om twee eenpersoons lattenbodems naast elkaar te gebruiken om zo een dubbelbed te vormen!

  Belastbaarheid van de IKEA lattenbodems

  Alle IKEA-veren van gelaagd berken zitten goed in elkaar en zijn van goede kwaliteit, beter dan we hadden verwacht. Berkenhout is een hoogwaardig materiaal dat zowel elastisch als verend is.

  Daarom zijn ze allemaal belastbaar tot 120 kg. Het maximale gewicht mag niet worden overschreden, omdat anders de bodem kan breken, wat tot verwondingen kan leiden.

  Ten slotte, als latten doorzakken of breken, het ligoppervlak merkbaar dieper wordt of u regelmatig last hebt van rugpijn, wordt het tijd voor u om naar een nieuwe lattenbodem te zoeken. In principe moet u om de 8 jaar uw lattenbodem vervangen, om dergelijke slijtage te voorkomen.

  Als u drukke kinderen heeft die graag op hun bed spelen of rondspringen, zorg er dan voor dat de lattenbodem een centrale zoneversterking heeft. Deze zijn veel stabieler dan eenvoudige lattenframes.

  Hoe kan ik een IKEA lattenbodem kopen?

  Zoals bij alle IKEA producten kunt u de IKEA lattenbodems bij elk IKEA woonwarenhuis in uw omgeving kopen. U kunt de lattenbodem ook online bestellen en deze zonder extra kosten ophalen bij een IKEA filiaal naar keuze.

  Ook zou u uw lattenbodem online kunnen bestellen en bij u thuis laten bezorgen. Helaas is er voor het bezorgen van bijna alle IKEA lattenbodems een vrachtwagen nodig, waardoor de bezorgkosten 45 € bedragen.

  Als u er voor kiest de lattenbodem te laten bezorgen, bespaart u zich wel de moeite van het eventuele busje huren, vervoeren, en slepen. Dit alles wordt dan namelijk gedaan door de IKEA bezorgers: ze leveren tot in uw slaapkamer.

  Matrassencheck tip: Veel IKEA bedden hebben de Skorva middenbalk nodig om de IKEA lattenbodem te monteren. Deze zit al bij de prijs inbegrepen bij uw IKEA bed, maar zit in een apart pakket verpakt en ligt op een andere plek in het magazijn. Let er dus goed op als u uw bed gaat kopen of ophalen bij uw IKEA filiaal dat u dit aparte Skorva pakket meeneemt. Wanneer u uw IKEA bed laat bezorgen is het ook altijd handig om te checken of dit pakket met uw bed geleverd is.

  Welke garantie heeft een IKEA lattenbodem?

  De meubelwinkel biedt u een garantie van 25 jaar op alle lattenframes van IKEA. Het is echter alleen van toepassing op verwerkings- en materiaalfouten.

  Als u niet tevreden bent met uw nieuwe IKEA lattenbodem, kunt u hem gemakkelijk binnen een jaar retourneren in uw lokale vestiging.

  U krijgt dan de volledige aankoopprijs in de vorm van een IKEA tegoedkaart. Dit betekent dat u het gedurende een volledige 365 dagen kunt testen. Het is echter belangrijk dat u de bon voor dit doel bewaart, zodat de retour gemakkelijk werkt.

  Conclusie

  IKEA biedt een brede selectie lattenbodems. In het algemeen kunt u als u geen verstelbare bodem nodig heeft beter een eenvoudige lattenbodem kopen.

  Dit omdat de kwaliteit van verstelbare lattenbodems vaak na een tijdje verslechtert door de suspensies in de latten. Dit wordt bevestigd door de 'Stiftung' Warentest. Uit de lattenbodem tests kwam naar voren dat het beter zou zijn om te slapen op een spaanplaat, dan op een slechte bedbodem.

  Een goede lattenbodem van IKEA is de Lönset lattenbodem, die ook zeer goede recensies krijgt van klanten. Deze lattenbodem is al verkrijgbaar voor € 30 en kan ook zonder problemen worden geleverd.

  Kortingscodes

  Gebruik de beste kortingscodes

  Beter Bed Bossflex 600
  Bossflex 600 elektrisch verstelbaar bedraad productfoto
  Beter Bed Prijs vanaf 240 € (479 €)

  Bossflex 600: 42 kwaliteitshouten laten voor uitstekende ondersteuning. Geschikt voor elk matras.

  Beter Bed Discflex
  Schotelbodem Discflex elektrisch verstelbaar draadloos productfoto
  Beter Bed Prijs vanaf 519 € (1039 €)

  Discflex - optimale ondersteuning met deze elektrisch verstelbare schotelbodem van Beter Bed!

  Ook interessant...

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.