👑 Prinsjesdag deals! 

Emma: tot 50% korting | Tempur: tot 50% korting ðŸ’°

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

IKEA Morgedal vergeleken en getest

IKEA Morgedal Matras Review

Remco

Laatst bijgewerkt op: 07.07.2021 6 Min.

Het IKEA Morgedal matras is een van de populairste matrassen in het IKEA-assortiment. De Morgedal is verkrijgbaar in twee schuim varianten: middelhard of stevig. In deze test nemen we het IKEA Morgedal-schuimmatras onder de loep.

⇒ In totaal zijn er 15 matrassen in 18 modellen verkrijgbaar bij de meubelgigant uit Zweden (Klik hier voor een overzicht van alle IKEA-matrassen).

Het Morgedal matras is zeer redelijk geprijsd in vergelijking met andere matrassen, met een prijs van 129 € in de maat 90x200 cm. Kun je zelfs voor deze prijs een goed matras krijgen? In dit artikel delen we onze ervaring met de Morgedal-schuimmatrassen van IKEA.

IKEA Morgedal Matras
 • Overzicht
 • Opbouw / Zones
 • Bekleding
 • Hardheid en Slaapgevoel
 • Levering en Klantenservice
 • Conclusie

Onze top tip:

  Consumentenbond testwinnaar
  Emma O2 matras op het bed

  Emma O2

  Emma O2

  De Emma O2 is een uitstekend alternatief voor de matrassen van IKEA. Hij biedt superieur comfort en een veel betere prijs-kwaliteitsverhouding.

  De O2 van Emma kwam als beste uit de test van de Consumentenbond. De hybride mix van verschillende schuimsoorten biedt veel beter comfort dan de matrassen van IKEA en is bovendien goedkoper.

  De Emma O2 in een notendop

  De Emma O2 is een nieuwe matras die uitsluitend online verkocht wordt.

  Hij is beschikbaar in verschillende afmetingen, maar de kern van de matras is steeds dezelfde, een hybride ontwerp van hoog veerkrachtig schuim, een laag stevig traagschuim en een andere laag koudschuim.

  De O2 kenmerkt zich door het hoge aanpassingsvermogen aan het lichaam en de goede ventilatie.

  Deze matras overtreft het aanbod van IKEA op alle vlakken. Bovendien is de O2 naar onze mening ook veel voordeliger, gelet op de kwaliteit en de duurzaamheid. Omdat je 100 dagen kunt proefslapen zonder extra kosten, is de aankoop ook risicovrij, wat niet zo is bij IKEA.

  Dit is een uitgelezen kans om het comfort van de befaamde Emma-matrassen te leren kennen aan de beste prijs! Ook in de test van de Consumentenbond komt hij er als beste uit.

  25% korting met "CHECK25"*

  Opbouw / Zones

  Het Morgedal schuimmatras heeft een eenvoudige structuur. Het bestaat uit slechts twee schuimlagen, die bestaan uit koudschuim of uit polyetherschuim. De bovenste elastische koudschuimlaag zorgt voor het comfort, de onderste polyetherlaag vormt de basis.

  De koudschuimlaag is om drukpunten te ontlasten en zich aan te passen aan het lichaam door zijn elastische aard. Polyetherschuim geeft een harder gevoel wanneer het niet wordt gecombineerd met andere soorten schuim. Gewoonlijk wordt polyether als een basislaag van een matras gebruikt. Dit maakt het matras stabieler en duurzamer.

  IKEA Morgedal matras opbouw

  We waren niet erg onder de indruk van de schuimlagen van het Morgedal-matras. Ze zijn inferieur. U kunt dat eigenlijk meteen voelen en zien als u het matras uit elkaar haalt.

  Een andere indicatie is de dichtheid van het schuim: die is laag met 35 kg / m3 en 28 kg / m3.

  Bekleding

  De hoes van het IKEA Morgedal matras is donkergrijs en in ruitjespatroon. De bovenkant van de hoes is wit. De matrashoes is volledig gemaakt van katoen en polyester.

  De combinatie van deze materialen belooft duurzaamheid en biedt bovendien een fluweelachtig oppervlak. De dekking is slechts zeer dun, zodat de schuimlagen beter geventileerd zijn. U kunt de hoes van de Morgedal volgens de fabrikant op maximaal 60 graden wassen.

  IKEA Morgedal bekleding

  Het is ook positief dat de hoes van het IKEA Morgedal matras handgrepen aan de zijkant heeft. Niet elke fabrikant biedt dit. Dit maakt het echter veel gemakkelijker om het matras te verplaatsen. Je moet alleen niet te hard aan de handgrepen trekken, omdat ze niet erg stevig vast zijn genaaid.

  De intense chemische geur van het IKEA Morgedal matras is vrij negatief. Deze was na een paar dagen nog te ruiken.

  Hardheid en Slaapgevoel

  Het IKEA Morgedal schuimmatras is verkrijgbaar in twee verschillende hardheidsgradaties, middelhard en stevig. We vonden ze in beide versies erg hard en gaven het matras respectievelijk 7 en 9 van de 10 punten op onze hardheidsschaal.

  Het IKEA Morgedal schuimmatras is zeker een van de hardste matrassen die we ooit hebben getest. Zelfs de middelharde versie is aanzienlijk harder dan vergelijkbare matrassen.

  Voor onze lichtere testers leidde dit tot onaangename drukpunten. We voelden dat het matras de druk niet optimaal kon verdelen en zich niet kon aanpassen aan ons lichaam, zoals we gewend zijn van betere modellen.

  Een voordeel van een hard matras is dat het geschikter is voor zwaardere slaapers. U zakt niet te veel in het matras. Maar zelfs zwaardere slapers zullen het probleem hebben dat het matras ongemakkelijke drukpunten niet kan verlichten. Vooral in de schouder- en nekzone kan dit tot pijn leiden. De beste manier om op dit matras te slapen is op de buik.

  IKEA Morgedal hardheit

  Het schuim is verantwoordelijk voor het harde slaapgevoel. Polyetherschuim wordt normaal gesproken gebruikt als een stabiel basischuim en geeft een matras een zekere stabiliteit en een lange levensduur.

  Dit is ook het enige pluspunt van het IKEA Morgedal schuimmatras. U kunt het zeker een aantal jaren gebruiken. Maar als u op zoek bent naar een matras van betere kwaliteit, kunt u beter een ander model bestellen.

  ⇒ Hier is een overzicht van al onze geteste matrassen!

  In de middelharde versie van het Morgedal schuimmatras, dat onze lichtere slaper nog steeds behoorlijk hard vond, merkten we dat je iets beter in het matras zakt. Over het algemeen vonden we deze variant toch ook behoorlijk hard en erg wennen.

  Matras 80x200 cm
  Matras 80x200 cm
  129 €
  Matras 90x200 cm
  Matras 90x200 cm
  139 €
  Matras 140x200 cm
  Matras 140x200 cm
  219 €
  Matras 160x200 cm
  Matras 160x200 cm
  239 €

  Levering en Klantenservice

  We kochten het IKEA Morgedal schuimmatras direct in de winkel. Daar liggen ze opgerold in een plastic omhulsel in het magazijn. U moet het zelf mee naar huis nemen, net als elk ander IKEA-product.

  U kunt het matras ook laten leveren door IKEA. In dit geval moet u ongeveer 5-7 werkdagen levertijd verwachten. De bezorgkosten zijn € 4,99.

  Deze lage bezorgkosten zijn te danken aan het feit dat IKEA nu probeert om de andere matrasfabrikanten van de online winkels bij te houden, die u de matras gratis zullen bezorgen. De kosten voor het retourneren van het matras moeten door uzelf worden betaald.

  IKEA Morgedal levering

  Jammer is dat IKEA in Nederland een kortere proefperiode aanbiedt dan de meeste anderen fabrikanten. De proefperiode is namelijk maar 90 dagen, en niet vrijblijvend.

  Als u het matras namelijk niet prettig vindt, kunt u het matras alleen 1 keer omruilen voor een ander IKEA matras, u kunt dus niet uw geld terug krijgen.

  Ook is het matras omruilen erg moeilijk. Het is heel lastig om het uitgerolde matras terug te brengen naar de winkel en u moet meestal een bestelwagen huren. Een pick-up kost 49,00 €. Hierdoor is IKEA heel anders dan vergelijkbare aanbieders.

  IKEA biedt in totaal 25 jaar garantie op het Morgedal-matras. Dit is natuurlijk erg lang, maar de garantie is alleen in echt zeer beperkte gevallen te gebruiken.

  Conclusie

  Tot slot: het IKEA Morgedal schuimmatras beviel ons testpanel niet zo. Beide versies - gemiddelde sterkte en stevig - waren erg hard en over het geheel genomen scoort dit matras onder het gemiddelde.

  Onze zware slapers vonden het matras beter dan de lichtere personen. We konden op de buik en de rug redelijk goed slapen.

  Een groot voordeel is de lage prijs. Het Morgedal schuimmatras is al verkrijgbaar vanaf € 129. Met de nieuwe gereduceerde bezorgkosten van € 4,99 is een online bestelling logisch om niet met het matras te hoeven slepen. Het retourneren blijft een probleem: alleen omruilen is mogelijk, en dit is op uw eigen kosten.

  Het IKEA Morgedal schuimmatras is een matras dat, zoals we hebben ondervonden, eigenelijk alleen geschikt kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar een hard matras voor een lage prijs. Als u op uw matras wilt besparen, raden wij u aan om goedkope alternatieven te kiezen.

  Slaapcomfort
  Slaapcomfort

  4 / 5

  Materiaal
  Materiaal

  3 / 5

  Geur
  Geur

  2 / 5

  Slaapklimaat
  Slaapklimaat

  4 / 5

  Post-oscillatie
  Post-oscillatie

  4,5 / 5

  Levering & Retour
  Levering & Retour

  2 / 5

  Prijs/Kwaliteit
  Prijs/Kwaliteit

  4 / 5

  Slaapcomfort
  Slaapcomfort

  4 / 5

  Materiaal
  Materiaal

  3 / 5

  Geur
  Geur

  2 / 5

  Slaapklimaat
  Slaapklimaat

  4 / 5

  Post-oscillatie
  Post-oscillatie

  4,5 / 5

  Levering & Retour
  Levering & Retour

  2 / 5

  Prijs/Kwaliteit
  Prijs/Kwaliteit

  4 / 5

  Ook interessant:

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.