Uw slaap is belangrijk voor ons!

IKEA Morgedal matras

IKEA Morgedal Matras Review

Letztes Update am: 13.11.2019

Het IKEA Morgedal matras is een van de populairste matrassen in het IKEA-assortiment. De Morgedal is verkrijgbaar in twee schuim varianten: middelhard of stevig. In deze test nemen we het IKEA Morgedal-schuimmatras onder de microscoop.

⇒ In totaal zijn er 15 matrassen in 18 modellen verkrijgbaar bij de meubelgigant uit Zweden (Klik hier voor een overzicht van alle IKEA-matrassen).

Het Morgedal matras is zeer redelijk geprijsd in vergelijking met andere matrassen, met een prijs van 129 € in de maat 90x200 cm. Kun je voor deze prijs zelfs een goed matras krijgen? In dit artikel delen we onze ervaring met de Morgedal-schuimmatrassen van IKEA.

IKEA Morgedal Matras

Opbouw / Zones

Het Morgedal schuimmatras heeft een eenvoudige structuur. Het bestaat uit slechts twee schuimlagen, die bestaan uit koudschuim of uit polyetherschuim. De bovenste elastische koudschuimlaag vertegenwoordigt de comfortlaag, de onderste polyetherlaag vormt de basis.

De koude schuimlaag is om drukpunten te ontlasten en zich aan te passen aan het lichaam door zijn elastische aard. Polyetherschuim geeft een harder gevoel wanneer het niet wordt gecombineerd met andere soorten schuim. Gewoonlijk wordt polyether als een basislaag van een matras gebruikt. Dit maakt het matras stabieler en duurzamer.

We waren niet erg onder de indruk van de schuimen van het Morgedal-matras. Ze zijn minderwaardig. U kunt dat voelen en zien als u het matras uit elkaar haalt, eigenlijk meteen. Een andere indicatie is de dichtheid van het schuim: ze zijn laag met 35 kg / m3  en 28 kg / m3.

IKEA Morgedal opbouw

Bekleding

De hoes van het IKEA Morgedal matras is donkergrijs en in ruitjespatroon. De bovenkant van de hoes is wit. De matrashoes is volledig gemaakt van katoen en polyester. De combinatie van deze materialen belooft een langdurige duurzaamheid en biedt bovendien een fluweelachtig oppervlak. Tijdens onze tests hebben we ons niet in het zweet gewerkt. De dekking is slechts zeer dun, zodat de schuimlagen beter geventileerd zijn. U kunt de hoes van de Morgedal volgens de fabrikant op maximaal 60 graden wassen.

Het is ook positief dat de hoes van het IKEA  Morgedal matras handgrepen aan de zijkant heeft. Niet elke fabrikant geeft daar om. Dit maakt het veel gemakkelijker om het matras te verplaatsen. U moet echter niet te hard aan de hendels trekken, omdat ze niet erg sterk vast zijn genaaid.

De intense chemische geur van het IKEA Morgedal matras is vrij negatief. Deze was na een paar dagen nog te ruiken.

IKEA Morgedal bekleding

Hardheid en Slaapgevoel

Het IKEA Morgedal schuimmatras is verkrijgbaar in twee verschillende hardheidsgraden, middelhard en stevig. We vonden ze in beide versies erg hard en gaven het matras respectievelijk 7 of 9 van de 10 punten op onze hardheidsschaal.

Het IKEA Morgedal schuimmatras is zeker een van de hardste matrassen die we ooit hebben getest. Zelfs de middelharde versie is aanzienlijk harder dan vergelijkbare matrassen. Voor onze lichtere testers leidde dit tot onaangename drukpunten. We voelden dat het matras de druk niet optimaal kon verdelen en zich niet kon aanpassen aan ons lichaam, zoals we gewend zijn van betere modellen.

Een voordeel van een hard matras is dat je het geschikter is voor zwardere slaapers. U zakt niet te veel in het matras. Maar zelfs zwaardere slapers zullen het probleem hebben dat het matras ongemakkelijke drukpunten niet kan verlichten. Vooral in de schouder- en nekzone kan dit tot pijn leiden. De beste manier om op dit matras te slapen is op de buik.

IKEA Morgedal hardheit

Voor het harde slaapgevoel is het gekozen schuim verantwoordelijk. Polyetherschuim wordt normaal gesproken gebruikt als een stabiel basischuim en geeft een matras een zekere stabiliteit en een lange levensduur. Dit is ook het enige overtuigingspunt van het IKEA Morgedal schuimmatras. U kunt het zeker een aantal jaren gebruiken. Maar als u op zoek bent naar een matras van betere kwaliteit, kunt u beter een ander model bestellen.

⇒ Hier is een overzicht van al onze geteste matrassen!

In de middelharde versie van het Morgedal schuimmatras, die we nog steeds behoorlijk hard vonden als een lichtere slaper, merkten we dat het matras een iets betere inzinking heeft. Over het algemeen vonden we deze variant ook behoorlijk hard en erg wennen.

Levering en Klantenservice

We kochten het IKEA Morgedal schuimmatras direct in de winkel. Daar liggen ze opgerold in een plastic omhulsel in het magazijn. U moet ze zelf mee naar huis nemen, net als elk ander IKEA-product.

U kunt het matras ook laten leveren door IKEA. In dit geval moet u ongeveer 5-7 werkdagen levertijd verwachten. De bezorgkosten zijn € 4,99. Deze lage bezorgkosten zijn te danken aan het feit dat IKEA nu probeert om de andere matrasfabrikanten van de online business bij te houden, die u hoe dan ook de matras gratis zullen sturen. De kosten voor het retourneren van het matras moeten door uzelf worden betaald.

IKEA Morgedal levering

Jammer is dat IKEA in Nederland een kortere proefperiode aanbiedt dan de meeste anderen fabrikanten. De proefperiode is namelijk maar 90 dagen, en niet vrijblijvend. Als u het matras namelijk niet prettig vindt, kunt u het matras alleen 1 keer omruilen voor een ander IKEA matras, u kunt dus niet uw geld terug krijgen.

Ook is het matras omruilen erg moeilijk. Het uitgerolde matras kan alleen onder extreem moeilijke omstandigheden worden teruggebracht naar de winkel en u moet meestal een bestelwagen huren. Een pick-up kost 49,00 €. Hierdoor is IKEA aanzienlijk anders dan vergelijkbare aanbieders.

IKEA biedt in totaal 25 jaar garantie op het Morgedal-matras. Dit is natuurlijk een aanzienlijk aantal, maar het wordt alleen echt in zeer beperkte gevallen gebruikt.

Onze totale beoordeling

Materiaal:  (2.5 / 5)
Comfort:  (1 / 5)
Prijs-kwaliteit verhouding:  (2.5 / 5)
Ademend vermogen:  (3 / 5)
Design:  (2.5 / 5)
Service:  (3 / 5)
Retourneren:  (4 / 5)
Gemiddeld:  (2.5 / 5)

Conclusie

Tot slot willen we nog iets zeggen over het IKEA Morgedal schuimmatras, dat ons niet zo beviel. Voor een  schuimmatras is het in beide versies erg hard (gemiddelde sterkte en stevig) en over het geheel genomen overtreft onze test een ondergemiddeld resultaat niet. Onze zware slapers vonden het matras nog beter dan de lichte mensen. We waren in staat om redelijk goed te slapen op de buik en de rug.

Een groot voordeel is de lage prijs. Het Morgedal schuimmatras is al verkrijgbaar vanaf € 129. Met de nieuwe gereduceerde bezorgkosten van € 4,99 is een online bestelling logisch om het stressvolle slepen te voorkomen. De retour blijft een probleem: alleen omruilen is mogelijk, en dit is op uw eigen kosten.

Het IKEA Morgedal schuimmatras is een matras dat, zoals we hebben ondervonden, alleen geschikt kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar een hard matras voor een kleine prijs. Als u op uw matras wilt besparen, raden wij u aan om goedkope alternatieven te kiezen.

Emma matras kortingscode

Ook interessant:

IKEA matrassen

IKEA matrassen

Een overzicht over het Ikea matrassen.

Bekijken
IKEA lattenbodems

IKEA lattenbodems

Welke lattenbodems zijn beschikbaar bij IKEA? En zijn ze geschikt voor jou? We keken naar de IKEA lattenbodems.

Bekijken
IKEA bedden

IKEA bedden

IKEA heeft als woonspecialist heel veel leuke, betaalbare bedframes. Als je het geen probleem vindt om zelf lekker je bed in elkaar te sleutelen, dan is een IKEA bed zeker een aanrader.

Bekijken

Ook interessant:

 • IKEA matrassen

  IKEA matrassen

  Een overzicht over het Ikea matrassen.

  Bekijken
 • IKEA lattenbodems

  IKEA lattenbodems

  Welke lattenbodems zijn beschikbaar bij IKEA? En zijn ze geschikt voor jou? We keken naar de IKEA lattenbodems.

  Bekijken
 • IKEA bedden

  IKEA bedden

  IKEA heeft als woonspecialist heel veel leuke, betaalbare bedframes. Als je het geen probleem vindt om zelf lekker je bed in elkaar te sleutelen, dan is een IKEA bed zeker een aanrader.

  Bekijken

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.