Caroline Rolland interview

Hoe beweging kan helpen bij slaapapneu - Interview met fysiotherapeute Caroline Rolland (2024)

Laatst bijgewerkt op: 13.03.2024 Geschatte leestijd: 6 Min.

Slaapapneu, een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, brengt tal van negatieve bijwerkingen met zich mee.

Hoewel er nog geen geneesmiddel bestaat, zijn er verschillende methoden om de symptomen te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Veel van deze methoden zijn gerelateerd aan de fysieke gezondheid en het welzijn van personen met slaapapneu.

Om dieper in te gaan op deze aspecten, gingen we in gesprek met fysiotherapeute Caroline Rolland.

caroline rolland slaapexpert

Wie is Caroline Rolland?

  • Caroline is een ervaren fysiotherapeute en osteopaat.
  • Ze is gevestigd in Parijs, Frankrijk.
  • Haar expertise omvat het werken met patiënten die kampen met verschillende aandoeningen, waaronder reumatische, neurologische en ademhalingsproblemen.

Maak kennis met Caroline Rolland

Caroline is een in Frankrijk gevestigde fysiotherapeute en osteopaat met een ruime ervaring in het behandelen van een diverse groep patiënten.

Haar expertise omvat het werken met individuen die lijden aan reumatische en neurologische aandoeningen, evenals mensen met ademhalingsproblemen.

Daarnaast speelt Caroline een significante rol in de ondersteuning van borstkankerpatiënten. Ze biedt uitgebreide zorg die loopt van preoperatieve behandeling tot hulp bij borstreconstructie na de operatie.

Haar professionele ervaring beperkt zich niet tot volwassenen. Caroline werkt met alle leeftijdsgroepen, waaronder kinderen.

Recentelijk is ze gestart met het werken met atleten, om hen te ondersteunen bij alle facetten van de competitieve sportwereld.

Inzicht in slaapapneu

​Om te beginnen vroegen we Caroline naar enkele basisprincipes van slaapapneu.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis die wordt gekenmerkt door terugkerende ademhalingspauzes. De pauzes duren minstens 10 seconden en kunnen meerdere keren voorkomen binnen één uur slaap.😮‍💨

Deze onderbrekingen in de ademhaling staan bekend als apneus of ademhalingspauzes.

De pauzes kunnen zowel de slaapkwaliteit als de algehele levenskwaliteit aanzienlijk verminderen.

Wat is de oorzaak van slaapapneu?

Slaapapneu wordt voornamelijk geassocieerd met de ontspanning van de tong- en keelspieren, wat de luchtdoorgang tijdens de slaap belemmert.

Belangrijke risicofactoren voor volwassenen zijn overgewicht, obesitas, type 2 diabetes, genetische aanleg voor het Slaapapneusyndroom (SAS) en een hogere leeftijd.

Wat zijn de symptomen van slaapapneu?

Slaapapneu wordt vaak niet als eerste herkent door de personen die aan deze aandoening lijden.

Het zijn veelal partners die symptomen opmerken, zoals ademhalingspauzes tijdens de slaap, vaak gepaard met snurken en rusteloosheid.

snurkende man met slaapapneu
​ Snurken is een veelvoorkomend nachtelijk symptoom van slaapapneu

Mensen die aan slaapapneu lijden, kunnen echter ook overdag symptomen ervaren, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratiegebrek.

Veelvoorkomende symptomen of bijwerkingen van slaapapneu zijn: luid snurken, aanhoudende vermoeidheid overdag ondanks voldoende tijd in bed, episodes van happen naar lucht of stikken tijdens de slaap, verschrikte ontwakingen met een gevoel van stikken of verstikken, concentratie- en geheugenproblemen, stemmingswisselingen en ochtendhoofdpijn.

Wat zijn de gevolgen van slaapapneu voor je gezondheid?

De ademhalingspauzes kenmerkend voor slaapapneu leiden tot schommelingen in de hartslag; de hartslag vertraagt tijdens de pauzes en versnelt bij het hervatten van de ademhaling.

Deze schommelingen kunnen de hartspier (myocard) op termijn belasten, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Daarnaast kan slaapapneu leiden tot verminderde zuurstofniveaus in het bloed.

Maar natuurlijk is de meest significante gezondheidsimplicatie van slaapapneu dat het leidt tot slechte slaap, wat veel andere problemen met zich meebrengt.

vrouw met depressie
​ Op de lange termijn kan slechte slaap zelfs leiden tot depressie.

Alle slaapstoornissen beïnvloeden het welzijn op korte termijn, maar hebben ook op de lange termijn gezondheidsconsequenties, zoals veranderingen in eetlust, een verhoogd risico op obesitas, ademhalingsproblemen en een hoge bloeddruk.

Onvoldoende slaap kan vaak al direct de cognitieve en emotionele functies aantasten. Het leidt tot concentratiemoeilijkheden, verminderde alertheid, prikkelbaarheid en - in sommige gevallen - zelfs depressie.

Een slechte nachtrust heeft een aanzienlijke invloed op zowel de gezondheid als de levenskwaliteit.

Behandeling van slaapapneu

Slaapapneu begrijpen is één ding - maar hoe kun je de symptomen van slaapapneu behandelen en verbeteren?

Wanneer moet je hulp zoeken?

Veel patiënten met apneus en micro-ontwakingen merken deze onderbrekingen zelf niet op, wat vaak leidt tot vertraging in het zoeken van medische hulp.

Sterker nog, een verbazingwekkende 80% van de getroffenen is zich niet bewust van hun aandoening.

Het is cruciaal om een zorgverlener te raadplegen zodra een partner ademhalingspauzes tijdens de slaap opmerkt of als symptomen zoals verhoogde vermoeidheid, prikkelbaarheid of concentratiemoeilijkheden duidelijk worden.

Deze symptomen kunnen iemands professionele en sociale leven aanzienlijk beïnvloeden.

In dergelijke gevallen kan een huisarts patiënten begeleiden en doorverwijzen naar een specialist voor verdere evaluatie en behandeling.

Wat is de beste behandeling voor slaapapneu?

Op dit moment is de enige bewezen behandeling voor slaapapneu het gebruik van een apparaat voor positieve luchtwegdruk.

slaapapneu CPAP
CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) machines worden gebruikt bij de behandeling van slaapapneu.

Er zijn geen farmaceutische behandelingen beschikbaar voor deze aandoening.

Het aanpakken van factoren die deze aandoening kunnen beïnvloeden is cruciaal. ✅

Het beheren van onderliggende problemen, zoals obesitas en hart- en vaatziekten, evenals factoren zoals een zittende levensstijl, stress en roken, zijn belangrijk in de algehele behandeling van slaapapneu.

Welke rol speelt fysiotherapie bij de behandeling van slaapapneu?

Het beheersen van de factoren die bijdragen aan slaapapneu, is de beste manier om de symptomen te verminderen. Hierin kan fysiotherapie echt een verschil maken.

Hoe kunnen fysiotherapeuten patiënten met slaapapneu helpen?

Hoewel fysiotherapeuten de behandelingen van een medisch team niet kunnen vervangen, kan hun betrokkenheid de beheersing van slaapapneu en de symptomen ervan aanzienlijk verbeteren.

De rol van fysiotherapeuten omvat het creëren van een gepersonaliseerd trainingsprogramma gericht op regelmatige fysieke activiteit. 🏃

people exercising with weights
Een fysiotherapeut kan een oefenprogramma ontwerpen om mensen te helpen de symptomen van slaapapneu te bestrijden.

Actieve individuen die sporten en oefeningen doen, ervaren vaak een betere slaapkwaliteit in vergelijking met mensen met een zittende levensstijl.

Omdat slaapapneu vaak wordt waargenomen bij personen die overgewicht hebben, is het integreren van fysieke oefeningen en een gebalanceerd dieet essentieel om de symptomen van de aandoening effectief aan te pakken.

Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle fysiotherapeuten zijn opgeleid om hulp te bieden bij slaapapneu. Voor passende begeleiding en verwijzing naar een gespecialiseerde fysiotherapeut, adviseren we een huisarts te raadplegen.

Wat is het effect van sporten voor het slapen?

Het is algemeen bekend dat sporten direct voor het slapengaan het moeilijker kan maken om in slaap te vallen.

Echter, het deelnemen aan fysieke activiteit in de vier uur voor het naar bed gaan kan juist zowel voor de mentale als fysieke gezondheid voordelig zijn.

Onderzoek [1] onder gezonde mensen heeft aangetoond dat de tijd doorgebracht in diepe slaap toeneemt na het beoefenen van sport, vergeleken met perioden waarin niet gesport wordt.

person doing yoga at night
Fysieke activiteit in de vier uur voor het naar bed gaan kan je helpen beter te slapen.

Dit is met name relevant gezien de moderne trend naar een meer zittende levensstijl [2], die in verband wordt gebracht met een toename van aandoeningen zoals obesitas en diabetes.

De link tussen fysieke activiteit en slaapkwaliteit is vrij duidelijk.

Het is aangetoond dat regelmatig bewegen de overgang van slaap naar waakzaamheid vergemakkelijkt en de motivatie gedurdende de dag verhoogt.

Het balanceren van sport en slaap is cruciaal, aangezien het elkaar beìnvloedt.

Een slechte slaapkwaliteit kan leiden tot verminderde efficiëntie en verhoogde vermoeidheid vanwege onvoldoende spierherstel, wat kan leiden tot stijfheid, ontsteking, blessures en andere problemen.

Er is geen richtlijn over welke activiteit, intensiteit, duur of frequentie het beste is. Wat duidelijk is, is de verbetering in waakzaamheid en vermindering van vermoeidheid de volgende dag.

Caroline en Matrassencheck

Caroline maakt deel uit van ons team van slaapexperts.

sleep hero expert
Caroline is een van de experts die met haar kennis helpt onze lezers van nog beter advies te voorzien.

Met haar hulp kunnen we beter begrijpen hoe fysieke activiteit slaap beïnvloedt - en ook hoe verschillende slaapproducten het lichaam kunnen beïnvloeden.

Benieuwd naar de andere interviews met onze slaapexperts?

  • De eerste Nederlandse kinderslaapcoach Susanne Willekes legt uit hoe haar tips al meer dan 2000 gezinnen hebben geholpen
  • Slaaptherapeut Andrew Green vertelt ons meer over slaaptherapie en hoe CBT-i daarbij kan helpen

Contact opnemen met Caroline Rolland

Je kunt contact opnemen met Caroline via haar LinkedIn [3] profiel.

Veelgestelde vragen

Judith tekstschrijver

Judith Willems

Content writer | slaap- en matrasadvies

Door haar achtergrond in creative copywriting én haar expertise op het gebied van slapeloosheid, bevindt Judith zich bij Matrassencheck op de perfecte plek. Ze test producten, volgt menig slaapcursus en werkt nauw samen met slaapprofessionals, wat haar een stapje dichter bij haar missie brengt: mensen inspireren hun slaap serieus te nemen. Heb jij vragen over dit artikel of wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Stuur het naar: judith@airi.media.

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

    JA, GRAAG! >
    Nee, bedankt

    Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.