De beste hoogte voor je boxspring

Wat is de beste hoogte voor je boxspring?

Laatst bijgewerkt op: 14.07.2023 Geschatte leestijd: 3 Min.

Een boxspring is een luxe slaapsysteem waarbij het matras op een verende onderbox geplaatst is. Bovenop het matras wordt vaak nog een matrastopper geplaatst.

Een boxspring biedt extra comfort en ondersteuning tijdens het slapen, omdat de verende bedbodem de druk beter verdeelt.

Maar dat is niet de enige reden waarom boxsprings comfortabeler zijn dan normale bedden. Omdat ze hoger zijn, is het makkelijker om het bed in en uit te stappen.

Maar wat is de ideale hoogte voor je boxspring voor een optimaal comfort?

Wij leggen het uit in dit artikel.

Tevreden op boxspring

Zelf de beste hoogte voor je boxspring bepalen

Zelf de ideale hoogte van je boxspring bepalen is heel eenvoudig:

➡️ Om de ideale hoogte van een boxspring voor jouw lengte te bepalen, kun je op een boxspring gaan zitten en controleren of de hoek van je knieën ongeveer 90 graden is. Als dat het geval is, heb je de juiste hoogte gevonden.

➡️ Een andere manier om te testen of de hoogte geschikt is, is door naast de boxspring te gaan staan. De meest comfortabele instaphoogte is wanneer de hoogste rand van het bed net boven je knieholte komt.

Wil je weten welke boxsprings het beste uit onze tests kwamen? Lees het in onze boxspring test en review.

Beste hoogte boxspring bepalen

De hoogte van je boxspring aanpassen

Nu je de beste hoogte van je boxspring hebt vastgesteld, wil je de hoogte van je boxspring natuurlijk aan kunnen passen als deze niet optimaal is.

Maar hoe doe je dat? 🤔 De oplossing ligt in de keuze van de poten.

De opbouw van een boxspring

De gemiddelde hoogte van een boxspring is tussen de 50 en 60 cm.

Om te begrijpen waar de hoogte van een boxspring door wordt bepaald, is het belangrijk om naar de opbouw van een boxspring te kijken.

Poten: De meeste boxspring poten zijn tussen de 5-13 centimeter hoog.

Wil je de hoogte van je boxspring aanpassen om een groter comfort, dan kun je dat het beste doen door middel van de pootjes.

Onderstel: De gemiddelde hoogte van het onderstel van een boxspring varieert meestal tussen de 20 en 30 centimeter, afhankelijk van het specifieke model en de fabrikant.

Matras: De minimale dikte van een matras is 15 centimeter, maar sommige hele dikke matrassen zijn wel 25 centimeter dik. De meeste matrassen zijn zo’n 20 centimeter dik.

Matrastopper: Meestal wordt er nog een oplegmatras op het gewone matras geplaatst. De dikte van een matrastopper bedraagt meestal tussen de 5 en 10 centimeter.

Hoogte van een boxspring

De ideale afmetingen van een boxspring

Wil je naast de ideale hoogte van je boxspring ook weten welke afmetingen je het beste aan kunt houden als je een nieuwe boxspring bestelt?

Wij schreven ook een artikel over de afmetingen van een boxspring.

Afmetingen van een boxspring

Conclusie

De ideale hoogte van een boxspring vind je door ervoor te zorgen dat je knieën een hoek van 90 graden maken als je erop gaat zitten. De boxspring komt dan net iets boven je knieholte.

De hoogte van je boxspring wordt bepaald door de hoogte van de poten, het onderstel, het matras en de matrastopper.

Als je de hoogte van je boxspring aan wil passen voor een optimaal comfort, dan is kan je dat doen door middel van de poten die je bestelt.

Lees verder

 • Moet ik bij het uitzoeken van nachtkastjes rekening houden met de hoogte van mijn boxspring?


  Ja, we raden aan om nachtkastjes te kopen met een hoogte van minimaal 60 centimeter, om te voorkomen dat ze naast de hoge boxspring ‘wegvallen’ en te verzekeren dat je bijvoorbeeld comfortabel een glas water op je nachtkastje kan zetten of een boek weg kan leggen.

  Is je boxspring aan de hoge kant (>60 centimeter), dan is het zelfs aan te bevelen om nog iets hogere nachtkastjes te kiezen.

 • Moet ik bij mijn beddengoed en lakens rekening houden met de hoogte van mijn boxspring?


  Ja. Bij de meeste boxsprings wordt er een matrastopper op het matras geplaatst. Heeft je boxspring een matrastopper? Dan zul je daar rekening mee moeten houden bij het kopen van moltons en hoeslakens, omdat een matrastopper een stuk minder hoog is dan een matras.

Petra tekstschrijver

Petra

Content Writer

Jarenlang offerde ik mijn nachtrust op om meer gedaan te krijgen. Nu ik erachter ben hoe belangrijk het is om goed te slapen, ben ik erop gebrand om niet alleen mijn, maar ook jouw nachtrust te verbeteren. Meer weten? Neem dan contact met me op via petra@airi.media.

Heeft dit artikel je geholpen?
Ja
Nee

Bedankt voor je feedback! Meer tips, advies en kortingscodes ontvangen? ➔ Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback verzonden - bedankt!
Het versturen van je feedback is helaas niet gelukt. Probeer het nog een keer.

Waarom ons vertrouwen?

Bij het beoordelen van producten zijn betrouwbaarheid en vertrouwen belangrijke aandachtspunten. Waarom wij geloven dat jij op Matrassencheck kunt vertrouwen?

 • Speciale testfaciliteit: We hebben wereldwijd meer dan 180 producten getest en sinds kort een eigen testfaciliteit opgezet, die uitgerust is met de modernste apparatuur om de prestaties van de slaapproducten te analyseren.
 • Goedgekeurd door slaapexperts: We werken samen met internationale slaapexperts, die ons team trainen, onze artikelen beoordelen en ons waardevolle inzichten geven op het gebied van slaapgezondheid.
 • Professioneel netwerk: We zijn nauw verbonden met fabrikanten en slaapmerken, waardoor we inzicht hebben in de nieuwste producten, trends en technologiën.
 • Europese marktleider: We zijn met trots de nummer 1 review-website van Europa en maken deel uit van een uitgebreid netwerk dat wereldwijd blijft groeien.

Hoewel onze websites jaarlijks miljoenen bezoekers krijgen, draait het bij ons niet om de cijfers. Zorgen dat de beste keuzes op slaapgebied voor iedereen toegankelijk zijn, dat is waar we voor staan.

>180 producten getest

>19836 uur aan onderzoek

>6 miljoen mensen vertrouwen ons

7 experts

#1 op de Europese markt

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Bol.com, Coolblue, HEMA en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.