Hoe maak je een boxspring op?

Hoe maak je een boxspring op?

Laatst bijgewerkt op: 14.07.2023 Geschatte leestijd: 3 Min.

Een boxspring zorgt voor veel steun en comfort doordat hij uit een gestoffeerde bedbodem met vering bestaat, met daarop een matras en meestal een matrastopper.

Boxsprings liggen niet alleen lekker, ze hebben ook een mooie, luxe uitstraling die veel mensen aan een prachtige hotelkamer doet denken.

Maar hoe maak je een boxspring op voor de beste look en een langere levensduur? En hoe maak je een boxspring met matrastopper op?

Wij leggen het uit in dit artikel.

Opmaken boxspring

Boxspring opmaken: matrasbeschermer, molton en hoeslaken

Wil je dat je boxspring lang meegaat?

Dan raden we je aan om het op te maken met een waterdichte matrasbeschermer en/of molton en een hoeslaken.

Voor een hygiënische slaapomgeving kan je de molton en het hoeslaken regelmatig wassen.

Was je hoeslaken en molton regelmatig

Het belangrijkste verschil tussen een molton en een matrasbeschermer is dat een molton voornamelijk ontworpen is om vocht en lichaamsvloeistoffen op te nemen, terwijl een matrasbeschermer bedoeld is om te voorkomen dat vocht en vloeistoffen in het matras doordringen.

Daarnaast biedt een matrasbeschermer bescherming biedt tegen stof en allergenen.

Een matrasbeschermer of molton kan de levensduur van je matras verlengen.

Of je een matrasbeschermer of een molton moet gebruiken, hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren.

Als je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren hebt die in bed kunnen plassen, of als je last hebt van allergieën, kan een matrasbeschermer een goede keuze zijn.

Als je het matras wilt beschermen tegen zweet en vuil, is een molton misschien meer geschikt.

De matrasbeschermer of molton ligt over het matras, het hoeslaken gaat daar weer overheen. Het maakt het slaapoppervlak van je matras zacht en comfortabel en beschermt tegen slijtage en vuil.

Hoe maak je een boxspring met matrastopper op?

Let op: De meeste boxsprings worden in combinatie met een matrastopper gebruikt. Dit is een oplegmatras van doorgaans 5-10 centimeter dikte.

Gebruik je een matrastopper, dan zal je daarvoor een speciale molton en een speciaal hoeslaken moeten kopen die bij de dikte van je matrastopper, in plaats van je gewone matras passen.

Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van een matrastopper. Wij schreven een artikel over onze acht favoriete matrastoppers.

Boxspring opmaken: dekbed, overtrek, kussens en sprei

Maak het bed op met een dekbed met dekbedovertrek die breder zijn dan het matras.

Voor een matras van 160, 180 en 200 cm breed kun je bijvoorbeeld een dekbed en overtrek met een breedte van 240 cm gebruiken. Hierdoor hangt het dekbed aan de zijkanten enigszins over het matras heen, waardoor je het bed mooi op kunt maken.

Stop de kussens in de slopen en zorg ervoor dat ze recht liggen en goed zijn uitgelijnd met het hoofdeinde van het bed.

Voeg eventueel nog meer decoratieve kussens toe als je dat mooi vindt. Je kunt natuurlijk dezelfde kleur en stijl van het dekbedovertrek aan houden, maar ook accenten aanbrengen door voor andere kleuren te kiezen.

Tot slot kun je nog een luxe sprei toevoegen. Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en natuurlijk ook van de temperatuur. 🌡

Mooi opgemaakte boxspring

Conclusie

Wil jij je boxspring mooi opmaken en de levensduur ervan verlengen?

Zorg dan voor een matrasbeschermer of molton en een hoeslaken, waarbij je rekening houdt met een eventueel topmatras.

Rond het opmaken van het bed dan af met een mooi dekbedovertrek, (decoratieve) kussens en eventueel een mooie sprei.

Lees verder

 • Wat heb ik nodig om een boxspring op te maken?


  Om een boxspring op te maken heb je een matrasbeschermer of molton nodig, een hoeslaken, een dekbed met dekbedovertrek en kussenslopen. 

  Als je dat mooi vindt kun je ook een sprei gebruiken.

 • Waar moet ik op letten bij het opmaken van een boxspring?


  Als je een matrastopper op je boxspring hebt liggen, zal je hiervoor een speciale molton en een speciaal hoeslaken moeten kopen, omdat een matrastopper minder dik is dan een normaal matras. 

 • Hoe zorg ik ervoor dat mijn boxspring er altijd fris en schoon uitziet?


  Verwijder regelmatig stof en vuil van je boxspring met een stofzuiger of zachte borstel. 

  Draai en keer je matras regelmatig. 

  Gebruik een matrasbeschermer of molton om het matras te beschermer tegen vuil, vocht, vlekken en allergenen. Gebruik ook een hoeslaken om je matras te beschermen tegen vlekken, zweet en slijtage. 

  Was je beddengoed minstens eens per week. Ook je hoeslaken en molton kunnen in de wasmachine.

Petra tekstschrijver

Petra

Content Writer

Jarenlang offerde ik mijn nachtrust op om meer gedaan te krijgen. Nu ik erachter ben hoe belangrijk het is om goed te slapen, ben ik erop gebrand om niet alleen mijn, maar ook jouw nachtrust te verbeteren. Meer weten? Neem dan contact met me op via petra@airi.media.

Heeft dit artikel je geholpen?
Ja
Nee

Bedankt voor je feedback! Meer tips, advies en kortingscodes ontvangen? ➔ Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback verzonden - bedankt!
Het versturen van je feedback is helaas niet gelukt. Probeer het nog een keer.

Waarom ons vertrouwen?

Bij het beoordelen van producten zijn betrouwbaarheid en vertrouwen belangrijke aandachtspunten. Waarom wij geloven dat jij op Matrassencheck kunt vertrouwen?

 • Speciale testfaciliteit: We hebben wereldwijd meer dan 180 producten getest en sinds kort een eigen testfaciliteit opgezet, die uitgerust is met de modernste apparatuur om de prestaties van de slaapproducten te analyseren.
 • Goedgekeurd door slaapexperts: We werken samen met internationale slaapexperts, die ons team trainen, onze artikelen beoordelen en ons waardevolle inzichten geven op het gebied van slaapgezondheid.
 • Professioneel netwerk: We zijn nauw verbonden met fabrikanten en slaapmerken, waardoor we inzicht hebben in de nieuwste producten, trends en technologiën.
 • Europese marktleider: We zijn met trots de nummer 1 review-website van Europa en maken deel uit van een uitgebreid netwerk dat wereldwijd blijft groeien.

Hoewel onze websites jaarlijks miljoenen bezoekers krijgen, draait het bij ons niet om de cijfers. Zorgen dat de beste keuzes op slaapgebied voor iedereen toegankelijk zijn, dat is waar we voor staan.

>180 producten getest

>19836 uur aan onderzoek

>6 miljoen mensen vertrouwen ons

7 experts

#1 op de Europese markt

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Bol.com, Coolblue, HEMA en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.