Wat is een boxspring?

Wat is een boxspring?

Laatst bijgewerkt op: 14.07.2023 Geschatte leestijd: 3 Min.

Ben je op zoek naar een comfortabel en stijlvol bed om in te slapen? Dan is een boxspring misschien wat voor jou!

Maar wat is een boxspring nu precies?

In dit artikel leggen we uit wat een boxspring is, wat de voordelen ervan zijn en waar je op moet letten als je er een koopt.

Lees verder en ontdek hoe een boxspring ook jou aan de perfecte nachtrust kan helpen!

Een boxspring is een luxe slaapsysteem

Wat is een boxspring?

Een boxspring is een type bed waarbij het matras op een gestoffeerde onderbak (de bedbodem of box) rust.

Deze ondergrond bestaat uit een houten frame gevuld met pocketveren, die voor extra ondersteuning en comfort zorgen.

Boven op de boxspring wordt vaak een matras en topper geplaatst. Ook het hoofd- en voetbord maken vaak onderdeel uit van dit luxe slaapsysteem.

Verschillende lagen van een boxspring

Boxsprings zijn de laatste paar jaren steeds populairder geworden. En dat is niet zo gek, want ze bieden een aantal voordelen ten opzichte van een traditioneel bed.

De voordelen van een boxspring

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen voor een boxspring kiezen, is omdat het voor een uitstekende ondersteuning van het lichaam zorgt.

De onderbak van een boxspring is ontworpen om het gewicht van de gebruiker gelijkmatig over het oppervlak te verdelen, waardoor er minder druk op de rug en de gewrichten ontstaat.

Dit kan helpen om pijnlijke klachten zoals rugpijn en gewrichtspijn te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Boxspring biedt goede ondersteuning bij rugpijn

Een ander voordeel van een boxspring is het grote comfort. Dankzij de hoogte ervan, gemakkelijk in en uit bed kunt stappen. Dankzij het hoofdbord kun je er ook comfortabel op zitten, bijvoorbeeld om een boek te lezen.

Nog een voordeel van een boxspring is de luxe uitstraling.

De gestoffeerde onderbak en het hoofdbord zijn in verschillende stoffen en kleuren verkrijgbaar, zodat je een boxspring kunt kiezen die bij de inrichting van je slaapkamer past.

Omdat een boxspring vaak dikker en hoger is dan een traditioneel bed, heeft het een imposant uiterlijk. Veel mensen vinden dat een boxspring aan een luxe hotelkamer doet denken.

Tot slot biedt een boxspring goede ventilatie en vochtregulatie. Door de open constructie tussen de onderbak en het matras is er voldoende ruimte voor luchtcirculatie, waardoor lichaamswarmte en vocht gemakkelijk kunnen worden afgevoerd.

Dit reguleert de temperatuur en voorkomt vocht en zelfs schimmels in het matras. Dit draagt natuurlijk bij aan de levensduur van je boxspring.

Onze favoriete boxsprings

Hoe verschilt een boxspring van een bed en lattenbodem?

Het belangrijkste verschil tussen een boxspring en een lattenbodem is de manier waarop ze het matras ondersteunen.

Bij een traditioneel bed rust het matras meestal op een houten lattenbodem of een massief houten frame.

Een lattenbodem bestaat uit meerdere houten latten die op een frame zijn geplaatst. Ze zorgen voor ondersteuning en ventilatie.

Bij sommige lattenbodems is het mogelijk om de latten te verstellen. In dat geval zitten er schuifjes in het midden van de lattenbodem, waarmee je de ondergrond harder kunt maken.

Bij een boxspring ligt het matras op een bedbox

Bij een bed steunt het matras vaak op een lattenbodem

Een boxspring biedt echter meer ondersteuning en comfort, omdat het uit een verende ondergrond en een matras bestaat die samen voor een betere verdeling van het lichaamsgewicht en de drukpunten zorgen.

Ook de hoogte van een boxspring is meer comfortabel.

Een boxspring is ook beter in staat om vocht af te voeren en te ventileren, omdat het een open structuur heeft met veel ruimte tussen de veren. Dit voorkomt de ophoping van vocht en zorgt voor een betere slaaphygiëne.

Een lattenbodem is over het algemeen dan wel weer goedkoper dan een boxspring en makkelijker te installeren.

Waar moet je op letten als je een boxspring koopt?

Als je op zoek bent naar een boxspring, zijn er verschillende factoren waar je op moet letten.

Ten eerste is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en de gebruikte materialen.

Een goede boxspring heeft bijvoorbeeld een stevig houten frame met hoogwaardige veren voor een optimale ondersteuning.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de juiste hardheid en afmetingen van de boxspring, zodat deze bij je slaapvoorkeuren en lichaamsbouw past.

Wij schreven een artikel over de beste boxsprings, waarin we ook ingaan op welk model het best bij jou zou passen.

Wat is een goede topper voor een boxspring?

Voor een goede nachtrust op een boxspring is ook een goede topper belangrijk.

Een matrastopper is een extra laag bovenop het matras, die extra ondersteuning en comfort kan bieden. Ook de temperatuur kun je er soms mee reguleren.

Matrastopper op boxspring

Er zijn verschillende soorten toppers beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen.

Let bij het kiezen van de juiste topper op factoren als het gebruikte materiaal, de dikte, hardheid, warmte- en vochtregulatie en het onderhoudsgemak.

In ons artikel over de beste matrastoppers vind je meer informatie.

Conclusie

Een boxspring is een luxe slaapsysteem dat uit een verende gestoffeerde box, een matras en een topper bestaat. Ook een hoofd- en voetbord maken vaak onderdeel uit van het systeem.

Een boxspring biedt meer comfort, ondersteuning en ventilatie dan een traditioneel bed met lattenbodem, maar is meestal wel duurder.

Koop je een boxspring, matras en topper die bij je persoonlijke slaapvoorkeuren en lichaamsbouw passen, dan zal je gegarandeerd van het comfort en de luxe uitstraling van een boxspring genieten.

Veelgestelde vragen

 • Moet ik een boxspring kopen?


  Als je op zoek bent naar een nieuw bed met een luxe uitstraling en goed slaapcomfort, dan is een boxspring wellicht iets voor je. Een boxspring biedt het lichaam goede ondersteuning maar is wel prijziger dan een gewoon bed.

 • Is een boxspring duur?


  Een boxspring is meestal duurder dan een gewoon bed, maar is vaak van goede kwaliteit en gaat meestal lang mee. Boxsprings worden steeds populairder. Het comfort en de luxe uitstralingen maken het voor veel mensen een nuttige investering.

 • Wat is het verschil tussen een boxspring en een gewoon bed?


  Het belangrijkste verschil zit hem in hoe het matras ondersteund wordt. Bij een boxspring steunt het matras op een bedbox, terwijl een gewoon bed meestal gebruik maakt van een lattenbodem.

Petra tekstschrijver

Petra Meijer

Journalist & content writer

Jarenlang offerde Petra haar nachtrust op om meer gedaan te krijgen. Nu ze erachter is hoe belangrijk het is om goed te slapen, is ze erop gebrand om niet alleen haar, maar ook jouw nachtrust te verbeteren.

Petra's certificaten:  Understanding Sleep (Royal Society for Public Health), The Science of Sleep and Dreams (New Scientist Academy). 

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.