Welke boxspring maten en afmetingen zijn er?

Welke boxspring maten en afmetingen zijn er?

Laatst bijgewerkt op: 14.07.2023 Geschatte leestijd: 3 Min.

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe boxspring, is het belangrijk om te weten welke maat boxspring het beste bij jou en jouw slaapkamer past.

Maar hoe kies je de juiste maat die past bij je behoeften en wensen?

In dit artikel bespreken we de verschillende maten en afmetingen van boxsprings, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor een goede nachtrust en optimaal comfort.

Formaat boxspring

Boxspring maten

Voor de meeste mensen is een van de vijf standaardmaten waarin boxsprings verkrijgbaar zijn wel geschikt.

Maar heb je behoefte aan een langere of bredere boxspring, dan kun je gelukkig ook bij steeds meer boxspringmerken terecht.

Standaardmaten boxspring

Boxsprings komen in vijf verschillende standaardmaten.

Formaat in cm
Eenpersoonsbed 90 x 200
Twijfelaar 120 x 200
Tweepersoonsbed 140 x 200
Queensize 160 x 200
Kingsize 180 x 200

Als je met een standaardmaat uit de voeten kunt is dat meestal handig, want ze zijn vaker op voorraad waardoor de levertijd in sommige gevallen een stuk korter is.

Afmetingen boxspring

Afwijkende maten boxsprings

Nederlanders zijn nog altijd het langste volk ter wereld en niemand slaapt graag met zijn voeten buiten het bed. 😬

Als je relatief lang bent, voldoen de standaardmaten boxsprings misschien niet.

Gelukkig zijn er steeds meer boxspringmerken die verschillende lengtematen aanbieden, tot wel 220 cm lang.

Kies je voor een boxspring buiten de standaardmaten? Controleer dan wel of er speciale voorwaarden gelden. Bepaalde voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een risicovrije proefperiode, zijn bij sommige fabrikanten alleen geldig bij standaardmaten.

De beste boxspringmaat bepalen

Bij het kiezen van de beste maat boxspring zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden.

We zullen ze één voor één toelichten.

Lichaamslengte en lichaamsbouw

Allereerst hangt de maat van je boxspring natuurlijk af van het formaat dat je nodig hebt om met je lengte en lichaamsbouw comfortabel te kunnen slapen.

Wil je bepalen hoe lang je boxspring moet zijn? Ga uit van de langste slaper en tel 15-20 cm op bij zijn of haar lengte.

Wil je weten welke breedte je moet kiezen? Kijk dan naar je persoonlijke slaapsituatie en slaapvoorkeuren.

Een brede boxspring – zoals een queen van 160 cm of zelfs een king van 180 cm - kan een goede keuze zijn als je meer ruimte nodig hebt in de breedte, je het bed deelt met een partner of huisdier of als je gewoon van lekker veel ruimte houdt.

Lichaamslengte en lichaamsbouw bepalen formaat boxspring

Naast de afmetingen van het matras is ook de dikte van het matras van belang. Dit bepaalt namelijk de hoogte van de boxspring, wat belangrijk is om comfortabel in- en uit bed te kunnen stappen.

Wil je hier meer over weten? Wij schreven een artikel over de ideale hoogte van je boxspring.

Formaat en inrichting slaapkamer

Verder is het belangrijk om de slaapkamer goed in kaart te brengen voordat je een boxspring kiest.

Past de boxspring in de kamer en kun je er nog omheen lopen? En hoeveel ruimte blijft er over voor andere meubels, zoals een kast? En kunnen de kastdeuren nog makkelijk open?

Over deuren gesproken: denk er ook over na of (het grootste onderdeel van) een groot formaat boxspring door je deur, raam of trappenhuis past.

Ten slotte is het de moeite waard om een boxspring met opbergruimte te overwegen, vooral als je kiest voor een grotere maat boxspring in een relatief kleine kamer.

Boxspring met opbergruimte

Nu je de ideale maat boxspring hebt vastgesteld wil je wellicht weten welke boxsprings wij zouden adviseren. Wij schreven een artikel met onze top 8 beste boxsprings en ook de Consumentenbond heeft verschillende boxsprings getest.

Hopelijk helpen deze artikelen je verder op weg naar een goede nachtrust!

Conclusie

Houd bij het kiezen van de juiste maat boxspring rekening met je lichaamslengte en -bouw en het formaat en de inrichting van je slaapkamer.

Zo vind je een boxspring met een formaat dat bij jouw behoeften past en geniet je van een optimale slaapervaring.

Lees verder

 • Wat zijn de afmetingen van een standaard boxspring?


    Afmetingen
  Eenpersoonsbed 90 x 200 cm
  Twijfelaar 120 x 200 cm
  Tweepersoonsbed 140 x 200 cm
  Queensize 160 x 200 cm
  Kingsize 180 x 200 cm

  In principe zijn er vijf standaardmaten boxsprings. Een eenpersoons boxspring is 90 x 200 cm, een twijfelaar is 120 x 200 cm, een tweepersoons boxspring is 140 x 200 cm. Een queensize boxspring is 160 x 200 cm en een kingsize boxspring is 180 x 200 cm of groter.

 • Waar moet ik op letten bij het kiezen van het formaat van een boxspring?


  Het ideale formaat van je boxspring hangt af van je lengte, lichaamsbouw, persoonlijke voorkeuren (zoals het slapen met een huisdier in bed of ervan houden om je flink uit te kunnen rekken) en het formaat en de inrichting van je slaapkamer. 

 • Kan ik een boxspring op maat laten maken als ik een afwijkende maat nodig heb?


  Ja, het is mogelijk om een boxspring op maat te laten maken als je een afwijkende maat nodig hebt. 

  Veel fabrikanten bieden deze service aan, maar het kan wel duurder zijn dan een standaardmodel. 

  Het kan ook langer duren voordat de op maat gemaakte boxspring wordt geleverd, omdat deze speciaal voor jou wordt geproduceerd.

  Sommige boxsprings zijn sowieso in meerdere maten dan de vijf standaardmaten beschikbaar. Informeer hiernaar bij de winkel of fabrikant van je keuze. 

Petra tekstschrijver

Petra

Content Writer

Jarenlang offerde ik mijn nachtrust op om meer gedaan te krijgen. Nu ik erachter ben hoe belangrijk het is om goed te slapen, ben ik erop gebrand om niet alleen mijn, maar ook jouw nachtrust te verbeteren. Meer weten? Neem dan contact met me op via petra@airi.media.

Heeft dit artikel je geholpen?
Ja
Nee

Bedankt voor je feedback! Meer tips, advies en kortingscodes ontvangen? ➔ Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback verzonden - bedankt!
Het versturen van je feedback is helaas niet gelukt. Probeer het nog een keer.

Waarom ons vertrouwen?

Bij het beoordelen van producten zijn betrouwbaarheid en vertrouwen belangrijke aandachtspunten. Waarom wij geloven dat jij op Matrassencheck kunt vertrouwen?

 • Speciale testfaciliteit: We hebben wereldwijd meer dan 180 producten getest en sinds kort een eigen testfaciliteit opgezet, die uitgerust is met de modernste apparatuur om de prestaties van de slaapproducten te analyseren.
 • Goedgekeurd door slaapexperts: We werken samen met internationale slaapexperts, die ons team trainen, onze artikelen beoordelen en ons waardevolle inzichten geven op het gebied van slaapgezondheid.
 • Professioneel netwerk: We zijn nauw verbonden met fabrikanten en slaapmerken, waardoor we inzicht hebben in de nieuwste producten, trends en technologiën.
 • Europese marktleider: We zijn met trots de nummer 1 review-website van Europa en maken deel uit van een uitgebreid netwerk dat wereldwijd blijft groeien.

Hoewel onze websites jaarlijks miljoenen bezoekers krijgen, draait het bij ons niet om de cijfers. Zorgen dat de beste keuzes op slaapgebied voor iedereen toegankelijk zijn, dat is waar we voor staan.

>180 producten getest

>19836 uur aan onderzoek

>6 miljoen mensen vertrouwen ons

7 experts

#1 op de Europese markt

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Bol.com, Coolblue, HEMA en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.