IKEA Hövag matras review

IKEA Hövåg matras review

Laatst bijgewerkt op: 06.12.2023 Geschatte leestijd: 7 Min.

Let op: HET IKEA HÖVÅG MATRAS IS NIET LANGER VERKRIJGBAAR EN IS VERVANGEN DOOR DE IKEA VALEVÄG.

Als het op goedkope matrassen aankwam, was de IKEA Hövåg een echte ster.

Het was ooit één van IKEA's populairste hybride matrassen, maar inmiddels is het vervangen door het IKEA Valeväg matras.

Maar wat vonden we van het IKEA Hövåg matras en was het het kopen waard? 🤔

Lees onze IKEA Hövåg matras review om te zien wat we van dit voordelige matras vonden (plus meer over de vervanging en onze favoriete alternatieven).

IKEA HÖVÅG Matras review

Onze favoriete alternatieven voor het IKEA Hövåg matras

Het IKEA Hövåg matras was een van IKEA's populairste pocketveringmatrassen. ⭐

Nu de Hövåg niet meer verkrijgbaar is, hebben we een aantal van onze favoriete betaalbare matrassen voor je op een rij gezet.

Deze matrassen zijn van hogere kwaliteit, ondersteunend, comfortabel en bieden geweldige extra's (zoals betere testresultaten). 🏆

Onze ervaringen met de IKEA Hövåg

Het IKEA matras Hövåg is verkrijgbaar in twee verschillende hardheden: middelhard en stevig. We zouden het matras op onze hardheidsschaal 5 of 7 van de 10 punten geven.

Tijdens onze tests met de stevige versie van het IKEA Hövåg matras, merkten we vanaf het begin dat het relatief weinig inzinkt. Je zakt niet erg diep in het matras, zelfs niet als een zware slaper.

Dit komt onder meer doordat de belangrijke bovenmatraslaag bestaat uit polyetherschuim, dat meestal de iets stevigere basislaag van een matras vormt. Daarom is er geen ideale drukontlasting, waardoor het liggen op de zij een beetje oncomfortabel is.

Het matras voelde voor ons, vooral op de zij, behoorlijk hard aan en biedt hier onvoldoende zinkdiepte. Als je graag op je zij slaapt, moet je op zoek naar een zachter matras met een betere aanpasbaarheid. Omdat je niet voldoende in het matras zakt in de schouderzone en heupzone, wordt de wervelkolom niet optimaal uitgelijnd.
Een goed zachter alternatief dat wij getest hebben is het Hypnia Welzijn Supreme matras.

Voor rug- en buikslapers biedt de Hövag voldoende stabiliteit en ondersteuning in het bekkengebied.

Iets positiefs wat we merkten is dat het matras een vrij goede vering heeft dankzij de geïntegreerde veren.

Een voordeel van de stevigere versie is dat deze ook goed door zware slapers gebruikt kan worden. Deze zinken niet te diep in het matras en het matras wordt daarom niet als te zacht ervaren.

IKEA Hövåg matras op het bed
De harde variant: goed voor buik- en rugslapers. De medium-stevige variant: goed voor zijslapers. / Foto: © Matrassencheck

In de middelharde versie van het IKEA Hövåg matras viel het op dat het matras wat zachter voelt als we op de zij liggen. Hierdoor konden we er beter op slapen dan op de stevigere versie.

Voor zware slapers is er natuurlijk het nadeel dat ze dieper in het matras kunnen zakken en dat Hövåg daardoor te zacht aanvoelt. Daarom zouden we zwaardere mensen zeker de stevigere versie aanraden.

Een pluspunt is het goede ademend vermogen. De Hövåg is een goede keuze voor mensen die snel zweten en daarom 's nachts liever een koel bed hebben.

Voor wie liever wat warmer slaapt, is een traagschuim matras een betere keuze.

Opbouw / Zones

Het Hövåg matras van IKEA is een pocketveringmatras met extra schuimelementen. Concreet betekent dit dat de Hövåg bestaat uit stalen veren (genaaid in kleine stoffen omhulsels) en uit schuimlagen.

De veren worden dus in het matras geplaatst en worden bedekt door een schuimlaag. Dit biedt extra bescherming van de ingebouwde veren. De pocketveerkern van de Hövåg heeft met 190 veren / m² een relatief lage veerdichtheid.

Wist je dat? Het Hövåg matras is een van de 7 verenmatrassen die IKEA aanbiedt. In totaal zijn er 15 matrassen in 18 modellen bij de meubelgigant uit Zweden.
IKEA Hövåg matras schuim
De pocketveren zijn ingepakt in schuim / Foto: © Matrassencheck
IKEA Hövåg matras opbouw
Dit schuim wordt polyetherschuim genoemd / Foto: © Matrassencheck

De schuimelementen van Hövåg zijn gemaakt van polyetherschuim (PUR-schuim). Dit geeft u een algeheel harder gevoel wanneer het niet wordt gecombineerd met andere soorten schuim (zoals visco, koudschuim of latex).

In goede matrassen wordt polyether daarom alleen als basislaag gebruikt. Dat maakt een matras stabieler en duurzamer (langere levensduur).

IKEA maakt gebruik van een polyether-schuim van lage kwaliteit. Dit is direct merkbaar wanneer je het Hövag-schuim van dichterbij bekijkt.

Maar je kunt het ook zien aan de dichtheid van het schuim: 28 kg / m3 is vrij laag. En dit heeft impact op de levensduur van het IKEA matras. 👇

Gemiddelde levensduur schuimmatras
Tot 25 kg/m3 2 jaar
30 kg/m3 3 jaar
35 kg/m3 5 tot 6 jaar
40 kg/m3 6 tot 8 jaar
50 kg/m3 10+ jaar

Een dichtheid tot 30 kg/m3 biedt dus over het algemeen garantie voor een levensduur van ongeveer 3 jaar.

En dat terwijl een goed matras een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 jaar heeft...

Betere alternatieven

Het IKEA Hövag matras is vooral aantrekkelijk vanwege zijn prijs. Maar is het echt wel zo'n goede deal?

Ervan uitgaande dat het IKEA matras slechts 3 jaar meegaat, zul je snel weer een nieuw matras moeten kopen.

Op de lange termijn ben je dus hoogstwaarschijnlijk duurder uit.

Je kunt beter direct een goed matras kopen.

Maar wat zijn goede alternatieven voor de IKEA Hövag in dezelfde prijsklasse? We kunnen je twee aanbevelingen doen:

De kern van de meeste Emma matrassen bestaan ook uit pocketveren. Het omringende schuim is echter van veel hogere kwaliteit dan dat van de IKEA Hövag. Dit garandeert een lange levensduur, en een comfortabeler ligoppervlak.

Een iets goedkopere optie dan de Emma matrassen is de Wave by M line Light. Dit matras zit ongeveer in dezelfde prijsklasse als de IKEA Hövag.

Dit matras van Nederlandse bodem is geen pocketveringmatras, maar een schuimmatras. Door de stevigheid van het schuim biedt het echter net zoveel stevigheid en ondersteuning als een goed pocketveringmatras.

Bovendien kun je de Wave Light aan twee kanten beslapen. De ene kant is medium-stevig, de andere kant stevig. Handig als je niet precies weet welke matras hardheid bij jou past.

Hoes en onderhoud

De hoes van het IKEA matras Hövåg is alleen in één kleur: donkergrijs, de bovenkant van de hoes is wit. De matrashoes is volledig gemaakt van katoen en polyester.

Merk op dat de hoes van het IKEA matras volgens de fabrikant niet wasbaar is. Om hygiënische redenen vonden we dat niet zo goed.

IKEA Hövåg matras hoes

Voor mensen met een allergie is dit niet optimaal. IKEA raadt daarom aan om te reinigen met meubelshampoo, wat veel gecompliceerder is dan alleen het wassen van de hoes.

Een oplossing kan zijn om een wasbare matrasbeschermer aan te schaffen.

Prijzen en maten

We hebben de prijzen en maten van het IKEA Hövag matras voor je op een rij gezet:

Matras 90x200 cm
€159
Matras 140x200 cm
€239
Matras 160x200 cm
€259
Matras 180x200 cm
€299

Levering en Klantenservice

We hebben het IKEA Hövåg matras rechtstreeks in de winkel gekocht. Daar vindt je ze opgerold in een plastic omhulsel en moet je ze dan zelf naar huis slepen, net als elk ander IKEA product.

Je kunt het matras ook laten leveren door IKEA. Hier moet je ongeveer 3-6 werkdagen levertijd verwachten. Houd er echter rekening mee dat je de bezorgkosten zelf moet betalen.

In Nederland worden deze bezorgkosten nog altijd gebaseerd op de grootte van het pakket. Voor het Hövåg matras in de maat 140x200 zijn de bezorgkosten maar €4,95. 🚚

IKEA matras in plastic verpakt
IKEA matrassen worden altijd in plastic verpakt. Je kunt er zelf voor kiezen om 'm zo uit de winkel mee te nemen, of te laten bezorgen.

Helaas is voor de bezorging van sommige grotere maten een vrachwagen nodig, daardoor schieten de bezorgkosten dan ineens omhoog naar €44,95. De kosten voor het retourneren van het matras moet u ook zelf betalen.

Veel matrasmerken bieden tegenwoordig een proefperiode aan. Het is fijn dat IKEA u een 365 dagen proefperiode biedt. Echter, een zeer groot nadeel is dat deze proefperiode niet geheel vrijblijvend is. Het matras is namelijk alleen éénmalig om te ruilen voor een ander IKEA matras. Je kunt dus niet je geld terugkrijgen.

IKEA Hövåg proefslapen
Bevalt het IKEA Hövag matras uiteindelijk toch niet? Dan kun je 'm alleen voor een ander matras omruilen. Geld terugkrijgen kan niet. / Foto: © Matrassencheck

Een ander probleem is de terugkeer. Het uitgerolde matras kan alleen onder extreem moeilijke omstandigheden worden teruggebracht naar de winkel en hiervoor moet u meestal een busje huren.

Dit maakt IKEA duidelijk anders dan vergelijkbare aanbieders, die vaak het matras gratis weer bij u thuis komen ophalen. Matrasfabrikant Hypnia is hier een goed voorbeeld van.

IKEA geeft u een garantie op uw matras van 25 jaar. Dit is natuurlijk een aanzienlijk aantal. We raden echter absoluut niet aan om zo lang een matras te gebruiken.

Conclusie

Al met al was onze ervaring met de IKEA Hövåg gemiddeld, maar soms onder het gemiddelde. Het is een nogal stevige matras. Het comfort vonden we in de rug- en buikligging nog aardig.

Helaas zakte we op onze zij niet ver genoeg in het matras waardoor het matras niet erg comfortabel was. Wat wel positief is, is dat de stevigere versie ook door zware mensen goed kan worden gebruikt.

Iets anders wat fijn is aan het IKEA Matras Hövåg is de gunstige prijs, waarvoor u uiteindelijk een aardig product zult ontvangen. Het Hövåg matras, qua slaapcomfort en materiaal, kan vanuit ons oogpunt echter geen hogere kwaliteit matrassen bijbenen.

Wat minder redelijk zijn de retourvoorwaarden van IKEA matrassen. U heeft dan wel 90 dagen om het matras te testen, daarna kunt u het matras alleen omruilen voor een ander IKEA matras. Geld terugkrijg gaat niet
Ook erg vervelend is dat u het dikke matras zelf moet terugbrengen naar de winkel. Het Hövåg matras is verkrijgbaar in elke IKEA winkel en kan ook online worden besteld. De levering moet u alleen wel zelf betalen.

Het IKEA Matras Hövåg is een redelijk geprijsd pocketveringmatras die aan minimale eisen voldoet. Kwalitatief is het niet te vergelijken met betere modellen.

Beoordeling

3.1
 • Slaapcomfort & ondersteuning

  2,5 / 5

 • Materiaal

  2 / 5

 • Geur

  4,5 / 5

 • Slaapklimaat

  4,5 / 5

 • Bewegingsoverdracht

  3 / 5

 • Levering & Retour

  2 / 5

 • Prijs/Kwaliteit

  3 / 5

Slaapcomfort & ondersteuning
Materiaal
Geur
Slaapklimaat
Bewegingsoverdracht
Levering & Retour
Prijs/Kwaliteit
Remco tekstschrijver & matrassentester

Remco Kiers

Producttester & SEO-specialist

Als de drijvende kracht achter de SEO en partnerrelaties bij Matrassencheck in 2020-2022, heb ik mij ingezet om de website te optimaliseren en diverse matrassen persoonlijk getest. Mijn bijdragen hebben een duurzame impact achtergelaten op de site, een trots resultaat dat ook na mijn vertrek blijft voortbestaan.

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.