👑 Prinsjesdag deals! 

Emma: tot 50% korting | Tempur: tot 50% korting 💰

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

IKEA Hövag

IKEA Hövåg matras review

Remco

Laatst bijgewerkt op: 07.07.2021 5 Min.

Op herhaald verzoek van onze lezers hebben we een ander product uit het IKEA assortiment getest: het IKEA matras Hövåg. Het Hövåg matras is een van de 7 verenmatrassen die IKEA aanbiedt. In totaal zijn er 15 matrassen in 18 modellen bij de meubelgigant uit Zweden.

Het IKEA Hövåg matras is een pocketveringmatras. Met geïntegreerde veren moet de Hövåg zich aangenaam aanpassen aan het lichaam en een evenwichtige en rustgevende slaap creëren. De Hövåg zit in het laagste prijssegment, en is dus zeer redelijk geprijsd.

Wat minder redelijk zijn de retourvoorwaarden van IKEA matrassen. U heeft dan wel 90 dagen om het matras te testen, daarna kunt u het matras alleen omruilen voor een ander IKEA matras.

Ook erg vervelend is dat u het dikke matras zelf moet terugbrengen naar de winkel. Het Hövåg matras is verkrijgbaar in elke IKEA winkel en kan ook online worden besteld. De levering moet u alleen wel zelf betalen.

In dit rapport willen we onze ervaringen met het IKEA Hövåg Matras en de testresultaten delen.

IKEA HÖVÅG Matras review
 • Overzicht
 • Opbouw / Zones
 • Bedekking en Zorg
 • Hardheidsgraad en Slaapgevoel
 • Levering en Klantenservice
 • Conclusie

Onze top tip:

  Consumentenbond testwinnaar
  Emma O2 matras op het bed

  Emma O2

  Emma O2

  De Emma O2 is een uitstekend alternatief voor de matrassen van IKEA. Hij biedt superieur comfort en een veel betere prijs-kwaliteitsverhouding.

  De O2 van Emma kwam als beste uit de test van de Consumentenbond. De hybride mix van verschillende schuimsoorten biedt veel beter comfort dan de matrassen van IKEA en is bovendien goedkoper.

  De Emma O2 in een notendop

  De Emma O2 is een nieuwe matras die uitsluitend online verkocht wordt.

  Hij is beschikbaar in verschillende afmetingen, maar de kern van de matras is steeds dezelfde, een hybride ontwerp van hoog veerkrachtig schuim, een laag stevig traagschuim en een andere laag koudschuim.

  De O2 kenmerkt zich door het hoge aanpassingsvermogen aan het lichaam en de goede ventilatie.

  Deze matras overtreft het aanbod van IKEA op alle vlakken. Bovendien is de O2 naar onze mening ook veel voordeliger, gelet op de kwaliteit en de duurzaamheid. Omdat je 100 dagen kunt proefslapen zonder extra kosten, is de aankoop ook risicovrij, wat niet zo is bij IKEA.

  Dit is een uitgelezen kans om het comfort van de befaamde Emma-matrassen te leren kennen aan de beste prijs! Ook in de test van de Consumentenbond komt hij er als beste uit.

  25% korting met "CHECK25"*

  Opbouw / Zones

  Het Hövåg matras van IKEA is een pocketveringmatras met extra schuimelementen. Concreet betekent dit dat de Hövåg bestaat uit stalen veren (genaaid in kleine stoffen omhulsels) en uit schuimlagen.

  De veren worden dus in het matras geïnstalleerd en worden bedekt door een schuimlaag. Dit biedt extra bescherming van de ingebouwde veren. De pocketveerkern van de Hövåg heeft met 190 veren / m² een relatief lage veerdichtheid.

  IKEA Hövåg matras schuim

  IKEA Hövåg matras opbouw

  De schuimelementen van Hövåg zijn gemaakt van polyetherschuim (PUR-schuim). Dit geeft u een algeheel harder gevoel wanneer het niet wordt gecombineerd met andere soorten schuim (zoals visco, koudschuim of latex).

  In goede matrassen wordt polyether daarom alleen als basislaag van een matras gebruikt. Daardoor zal een matras een matras stabieler en langduriger maken.

  IKEA maakt gebruik van een polyether-schuim van lage kwaliteit. Dit is direct merkbaar wanneer u het Hövag-schuim van dichterbij bekijkt. Maar u kunt het ook zien aan het feit dat de dichtheid van het schuim met 28 kg / m3 vrij laag is.

  Bedekking en Zorg

  De hoes van het IKEA matras Hövåg is alleen in één kleur: donkergrijs, de bovenkant van de hoes is wit. De matrashoes is volledig gemaakt van katoen en polyester.

  Merk op dat de hoes van het IKEA matras volgens de fabrikant niet wasbaar is. Om hygiënische redenen vonden we dat niet zo goed.

  IKEA Hövåg matras hoes

  Voor mensen met een allergie is dit niet optimaal. IKEA raadt daarom aan om te reinigen met meubelshampoo, wat veel gecompliceerder is dan alleen het wassen van de hoes.

  Hardheidsgraad en Slaapgevoel

  Het IKEA matras Hövåg is verkrijgbaar in twee verschillende hardheden: middelhard en stevig. We zouden het matras op onze hardheidsschaal 5 of 7 van de 10 punten geven.

  Tijdens onze tests met de stevige versie van het IKEA Hövåg matras, merkten we vanaf het begin dat het relatief weinig oplevert. U zakt niet erg diep in het matras, zelfs niet als een zware slaper.

  Dit komt onder meer doordat de belangrijke bovenmatraslaag bestaat uit polyetherschuim, dat meestal de iets stevigere basislaag van een matras vormt. Daarom is er geen ideale drukontlasting, waardoor het liggen op de zij een beetje oncomfortabel is.

  Het matras voelde voor ons, vooral op de zij, behoorlijk hard en biedt hier onvoldoende zinkdiepte. Als u graag op uw zij slaapt, moet u op zoek naar een matras met een betere aanpasbaarheid (hier gaat u naar alle matrastesten). Omdat u niet voldoende in het matras zakt in de schouderzone, wordt de wervelkolom niet optimaal georiënteerd.

  Voor rug- en buikslapers biedt de Hövag voldoende stabiliteit en ondersteuning in het bekkengebied.

  Iets positiefs wat we merkten is dat het matras een vrij goede vering heeft dankzij de geïntegreerde veren. Een voordeel van de vastere versie is dat deze ook goed door zware slapers gebruikt kan worden. Deze zinken niet te diep in het matras en het matras wordt daarom niet als te zacht ervaren.

  IKEA Hövåg matras op het bed

  In de middelharde versie van het IKEA Hövåg matras viel het op dat het matras wat zachter voelt als we op de zij liggen. Hierdoor konden we er beter op slapen dan op de stevigere versie.

  Voor zware slapers is er natuurlijk het nadeel dat ze dieper in het matras kunnen zakken en dat Hövåg daardoor te zacht aanvoelt. Daarom zouden we zwaardere mensen zeker de stevigere versie aanraden.

  Een pluspunt is het goede ademend vermogen. De Hövåg is een goede keuze voor mensen die snel zweten en daarom 's nachts liever een koel bed hebben.

  Matras 90x200 cm
  Matras 90x200 cm
  159 €
  Matras 140x200 cm
  Matras 140x200 cm
  239 €
  Matras 160x200 cm
  Matras 160x200 cm
  259 €
  Matras 180x200 cm
  Matras 180x200 cm
  299 €

  Levering en Klantenservice

  We hebben het IKEA Hövåg matras rechtstreeks in de winkel gekocht. Daar vindt u ze opgerold in een plastic omhulsel en moet u ze dan zelf naar huis slepen, net als elk ander IKEA product.

  U kunt het matras ook laten leveren door IKEA. Hier moet u ongeveer 3-6 werkdagen levertijd verwachten. Houd er echter rekening mee dat u de bezorgkosten zelf moet betalen.

  In Nederland worden deze bezorgkosten nog altijd gebaseerd op de grootte van het pakket. Voor het Hövåg matras in de maat 140x200 zijn de bezorgkosten maar €4,95.

  Helaas is voor de bezorging van sommige grotere maten een vrachwagen nodig, daardoor schieten de bezorgkosten dan ineens omhoog naar €44,95. De kosten voor het retourneren van het matras moet u ook zelf betalen.

  Veel matras fabrikanten bieden tegenwoordig een proefperiode aan. Het is fijn dat IKEA u een 365 dagen proefperiode biedt. Echter, een zeer groot nadeel is dat deze proefperiode niet geheel vrijblijvend is. Het matras is namelijk alleen éénmalig om te ruilen voor een ander IKEA matras. U kunt dus niet uw geld terugkrijgen.

  IKEA Hövåg review

  Een ander probleem is de terugkeer. Het uitgerolde matras kan alleen onder extreem moeilijke omstandigheden worden teruggebracht naar de winkel en hiervoor moet u meestal een busje huren.

  Dit maakt IKEA duidelijk anders dan vergelijkbare aanbieders, die vaak het matras gratis weer bij u thuis komen ophalen.

  IKEA geeft u een garantie op uw matras van 25 jaar. Dit is natuurlijk een aanzienlijk aantal. We raden echter absoluut niet aan om zo lang een matras te gebruiken.

  Conclusie

  Al met al was onze ervaring met de IKEA Hövåg gemiddeld, maar soms onder het gemiddelde. Het is een nogal stevige matras. Het comfort vonden we in de rug- en buikligging nog aardig.

  Helaas zakte we op onze zij niet ver genoeg in het matras waardoor het matras niet erg comfortabel was. Wat wel positief is, is dat de stevigere versie ook door zware mensen goed kan worden gebruikt.

  Iets anders wat fijn is aan het IKEA Matras Hövåg is de gunstige prijs, waarvoor u uiteindelijk ten minste een adequaat product zult ontvangen. Het Hövåg matras, qua slaapcomfort en materiaal, kan vanuit ons oogpunt echter geen hogere kwaliteit matrassen bijbenen.

  Een groot voordeel vonden we de niet geheel vrijblijvende testperiode van 365 dagen. Bij veel andere matras fabrikanten kunt u het matras namelijk gratis terug sturen en krijgt u het volledige aankoop bedrag terug.

  Het IKEA Matras Hövåg is een redelijk geprijsd pocketveringmatras die aan minimale eisen voldoet. Kwalitatief is het niet te vergelijken met betere modellen.

  Slaapcomfort
  Slaapcomfort

  2,5 / 5

  Materiaal
  Materiaal

  2 / 5

  Geur
  Geur

  4,5 / 5

  Slaapklimaat
  Slaapklimaat

  4,5 / 5

  Post-oscillatie
  Post-oscillatie

  3 / 5

  Levering & Retour
  Levering & Retour

  2 / 5

  Prijs/Kwaliteit
  Prijs/Kwaliteit

  3 / 5

  Slaapcomfort
  Slaapcomfort

  2,5 / 5

  Materiaal
  Materiaal

  2 / 5

  Geur
  Geur

  4,5 / 5

  Slaapklimaat
  Slaapklimaat

  4,5 / 5

  Post-oscillatie
  Post-oscillatie

  3 / 5

  Levering & Retour
  Levering & Retour

  2 / 5

  Prijs/Kwaliteit
  Prijs/Kwaliteit

  3 / 5

  Kortingscodes

  Gebruik de beste kortingscodes

  Emma O2 matras
  Emma O2 matras op het bed
  Emma Prijs vanaf 331 € (499 €)

  Emma O2: een echte winnaar. Ook volgens de Consumentenbond.

  Mline Wave
  MLine Wave productfoto
  Mline Prijs vanaf 249 € (499 €)

  Wave: individueel aanpasbaar kwaliteitsmatras met een fijne prijs!

  Interessante matrassen

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.