IKEA Myrbacka matras review

IKEA Myrbacka matras review

Laatst bijgewerkt op: 07.12.2023 Geschatte leestijd: 7 Min.

Let op: Het IKEA Myrbacka matras wordt momenteel niet meer verkocht. Bekijk daarom een actueel overzicht van IKEA matrassen of onze best geteste matrassen.

Het IKEA Myrbacka matras is een van de schuimmatrassen die IKEA aanbiedt.

Het Myrbacka matras bestaat in twee verschillende versies: een latex- of een traagschuimmatras.

Voor onze test hebben we gekozen voor de populaire memory foam-variant (traagschuim). Dit is, volgens IKEA, het stevigere model.

Het IKEA Myrback matras zou zich bijzonder goed kunnen aanpassen aan je lichaam, en zorgen voor een aangenaam en ontspannen gevoel van liggen en slapen. 🤗

Maar is dat ook zo?

In dit artikel delen we onze tegenvallende testresultaten en ervaring met het Myrbacka matras van IKEA. 👇

IKEA Myrbacka matras review

IKEA Myrbacka testoordeel

Spoiler: Helaas waren we niet helemaal overtuigd

 • De IKEA Myrbacka is van matige kwaliteit.
 • Het matras is duurder dan je zou verwachten van een IKEA matras
 • De levensduur is kort
 • Het traagschuim vormt zich niet zo goed naar je lichaam

We adviseren je daarom om naar de beoordelingen van onze testwinnaars en andere traagschuimmatrassen te kijken.

Onze ervaringen met het IKEA Myrbacka matras

Het IKEA Myrbacka matras is verkrijgbaar in twee verschillende hardheden: middelhard en stevig. Wij hebben het stevige matras getest, maar vonden de IKEA Myrbacka eerder middelstevig.

We geven het stevigere traagschuimmatras dan ook 6 van de 10 punten op onze hardheidsschaal.

IKEA Myrbacka hoes met logo

IKEA Myrbacka matras hardheid

Van een matras met gemiddelde stevigheid zou je eigenlijk een hoge flexibiliteit verwachten en daarom classificeren als vrij universeel. Helaas kunnen we dat niet over de Myrbacka zeggen.

Tijdens onze tests zagen we dat de Myrbacka eigenlijk alleen geschikt is voor kleinere en lichtere slapers en alleen voor deze mensen zorgt voor een comfortabel gevoel. Vooral voor grotere en zwaardere personen kan de Myrbacka in de traagschuim versie niet overtuigen.

We hadden dit anders verwacht vóór onze tests, omdat IKEA het matras momenteel beschrijft als stevig, en omdat traagschuim normaal gesproken een goede lichaamsaanpassing garandeert.

IKEA Myrbacka matras op het bed

Onze lichte slaper kon in elke slaaphouding goed kon slapen. Maar bij gemiddeld zware en zwaardere mensen scoorde het matras in alle slaaphoudingen slechts zeer gemiddeld tot onder het gemiddelde.

De IKEA Myrbacka kon de druk niet echt verdelen en verlichten, waardoor het matras oncomfortabel was. Onze ervaringen met het matras laten ook zien dat de puntelasticiteit van Myrbacka onvoldoende is.

Daarom vonden we het ook moeilijk om van de buik naar de zij te draaien, omdat we altijd te diep in de matras waren gezonken en het matras de druk niet kon balanceren en verdelen. Op dit punt zijn we beter gewend van andere matrassen.

Lees ook: welke matras hardheid past bij mij?

Het is ook verrassend dat het gebruik van harder polyetherschuim niet heeft gezorgd voor een stevig, comfortabel gevoel.

Zware slapers moeten absoluut hun toevlucht nemen tot een ander model. Voor lichte slapers kan het matras echter een goedkoop alternatief zijn voor duurdere producten.

Houd er echter rekening mee dat de Myrbacka na verloop van tijd nog zachter wordt. Het matras reageert niet erg goed op warmte en vochtigheid.

Na verloop van tijd worden het schuim en de toch al lage stabiliteit van het matras slechter. We vonden dat erg negatief. Na enige tijd werd ons duidelijk dat het matras in het midden een holte vormt en inzakt.

IKEA Myrbacka review slaapgevoel

Hoewel we de latexversie slechts korte tijd konden testen, willen we toch een kort overzicht van de lig-karakteristieken geven en onze ervaring met de middelharde versie van Myrbacka met u delen.

Het matras voelt inderdaad zachter aan dan de stevige traagschuim versie. We plaatsen het latexmatras op onze hardheidsschaal tussen 4 en 5 van de 10 punten. Het is zeker nog zachter dan de stevige versie en daarom niet geschikt voor zwaardere personen.

IKEA Myrbacka matras inzinktest

IKEA Mybrakca matras met proefslaaper zittend

Nogmaals, kleinere en lichtere slapers zullen gemiddeld weer een goed slaapcomfort ervaren, maar ook deze zullen dieper in het matras zinken dan normaal.

Het matras zag er in onze ogen ook niet echt stabiel uit. Zwaardere mensen zullen er letterlijk in wegzakken. In de korte testperiode van het latexmatras was het echter merkbaar dat het duidelijk beter reageerde op warmte en vocht dan de traagschuim variant.

Ben je op zoek naar een matras van hoge kwaliteit? Dan kun je beter een ander model bestellen.

Bekijk onze best geteste matrassen hier!

IKEA Myrbacka matras: Opbouw / Zones

Het IKEA Myrbacka matras is verkrijgbaar als matras van latex of traagschuim. Als extra schuimlaag gebruikt IKEA polyetherschuim in beide varianten van Myrbacka.

Dit vormt de basis van het matras en maakt het matras stabieler en duurzamer.

IKEA Myrbacka review
Het IKEA Myrbacka matras in volle glorie / Foto: © Matrassencheck

In de latexversie maakt IKEA gebruik van synthetische latex en zeer elastisch polyetherschuim.

In de traagschuim versie wordt traagschuim gecombineerd met een laag zeer elastische polyether schuim en nog een andere laag polyether. Deze extra laag van normale polyether zou het schuimmatras een beetje steviger maken dan de latexversie.

Wist je dat? Andere IKEA modellen bieden ook de mogelijkheid om de mate van hardheid te kiezen. In totaal heeft de meubelgigant uit Zweden 15 matrassen in 18 verschillende versies (hier vindt u een overzicht van alle IKEA-matrassen, prijsinformatie en voor- en nadelen).

Het IKEA Myrbacka matras heeft, net als veel andere IKEA matrassen, twee lagen polyetherschuim. Deze zouden voor een stabiel oppervlak moeten zorgen.

De dichtheid van het zeer elastische polyetherschuim is al erg laag met 35 kg / m3. In de tweede polyetherlaag is de dichtheid zelfs nog lager, met 28 kg / m3. Dit toont duidelijk aan dat beide lagen van inferieure kwaliteit zijn.

IKEA Myrbacka matras traagschuim

IKEA Myrbacka matras schuimlagen

Het bovenste geheugenschuim in de stevigere variant heeft een dichtheid van 50 kg / m3 en ligt daarom binnen het normale bereik.

We hadden echter het gevoel dat het traagschuim dat IKEA gebruikt zich niet zo aangenaam aanpast aan de lichaamscontouren als modellen van hogere kwaliteit doen.

Betere alternatieven

We kunnen je wat betere alternatieven voor de IKEA Myrbacka aanraden.

Natuurlijk zijn al deze alternatieven ook traagschuimmatrassen, zodat jij nog steeds kan genieten van het heerlijk lichaamsvormende schuim.

We kunnen je twee aanbevelingen doen:

Het Hypnia Comfort Plus matras is een uitstekend traagschuimmatras die voor een scherpe prijs verkocht wordt.

Met de huidige Hypnia korting is hij zelfs nog bijna goedkoper dan de IKEA Myrbacka! 💰

Het ligcomfort en de lichaamsondersteuning zijn bovendien een stuk beter bij de Hypnia Comfort Plus.

Koop bij Hypnia*€329,99

Het heerlijke zachte Hypnia Comfort Plus matras
Het heerlijk zachte Hypnia Comfort Plus matras / Foto: © Matrassencheck

Een andere optie is het kopen van een traagschuim topper, zoals de Emma Flip Topper.

Een topper is een dun matras die je bovenop je normale matras legt. Zo kan je het liggevoel aanpassen.

Toppers zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan normale matrassen. Zeker bij traagschuim is dit fijn, want dit is een duur materiaal.

IKEA Myrbacka matras: Hoes en onderhoud

De hoes van het IKEA Myrbacka matras is wit van kleur. De bovenkant van de hoes is ook wit. De matrasbekleding bestaat uit een combinatie van katoen en polyester.

Het gebruik van deze materialen belooft een langdurige levensduur. De bedekking is zeer dun, zodat de schuimlagen beter "geventileerd" kunnen worden.

Je kunt de stof van Myrbacka volgens de fabrikant op max. 60 graden wassen. We waren niet onder de indruk van de hoes. Hij voelt erg dun en niet zo zacht als in modellen van hogere kwaliteit.

IKEA Myrbacka review hoes
De matrashoes van de IKEA Myrbacka is van povere kwaliteit / Foto: © Matrassencheck

Positief is echter dat de hoes van het IKEA Myrbacka matras aan de zijkant handvaten heeft. Niet elke fabrikant geeft daar om. Dit maakt het veel gemakkelijker om het matras te verplaatsen.

Je moet echter niet te hard aan de hendels trekken, omdat ze niet erg stevig zijn vastgezet.

De intense chemische geur van het IKEA Myrbacka matras is ook zeker een minpunt. Deze geur was na een paar dagen nog te ruiken. Alles bij elkaar is de Myrbacka ook in deze gebieden van lagere kwaliteit.

Tip: koop een matrasbeschermer om je matras te beschermen tegen vocht, vuil en vlekken. Verleng zo de levensduur van je matras!

Myrbacka matras van IKEA: Prijzen en maten

Met een prijs van €429,- in de standaardmaat 140 x2 00 cm, is het IKEA Myrbacka matras niet zo goedkoop als je van een IKEA matras zou verwachten.

We hebben alle prijzen en maten voor je hieronder op een rijtje gezet.

Matras 80x200 cm
€289
Matras 90x200 cm
€299
Matras 140x200 cm
€429
Matras 160x200 cm
€499

IKEA Myrbacka: Levering & klantenservice

We hebben het IKEA Myrbacka matras online besteld. Het wordt opgerold geleverd in een plastic verpakking. Net als elk ander IKEA-product is het echter ook verkrijgbaar in de winkel. De levering duurde ongeveer 5-7 werkdagen.

Maar let op de leveringsvoorwaarden van IKEA:

Niet alle matrasmaten worden voor €4,99 geleverd, vanaf bepaalde maten moet worden betaald voor een bezorging met vrachtwagen, dit kost dan ineens €45.

De kosten voor het retourneren van het matras moeten ook worden vergoed. Je zal het matras zelf terug moeten brengen naar IKEA, dit kan een hoop moeite en tijd kosten.

Hierdoor is IKEA aanzienlijk anders (in negatieve zin) dan vergelijkbare matrasmerken.

Je hebt een proefperiode van 90 dagen om je matras te testen. Deze proefperiode is echter niet geheel vrijblijvend, aangezien u het matras alleen éénmalig kan omruilen voor een ander IKEA matras. Je kunt dus niet je geld terug krijgen.

IKEA verleent een garantie van 25 jaar voor het Myrbacka matras. Dit is bijzonder lang. We raden echter absoluut niet aan om zo lang een matras te gebruiken.

Waar wordt het IKEA Myrbacka matras gemaakt?

Wat ons een beetje verbaasde, is dat IKEA geen informatie verstrekt over het land van vervaardiging. Zelfs met een oproep aan de hotline werd deze informatie ons niet gegeven.

Dit is natuurlijk vrij ontrustend, want het zou dus goed kunnen dat IKEA zijn matrassen vervaardigd in landen waar de werknemers erg slecht betaald krijgen.

IKEA Myrbacka matras: Conclusie

Kort samengevat is het IKEA Myrbacka matras veel zachter is dan verwacht en behaalde het in onze test slechts lage tot gemiddelde scores.

Voor zware slapers is het matras niet geschikt. Aan de andere kant kunnen lichte slapers er in elke slaaphouding relatief goed op slapen. Maar ook zij moeten erbij stilstaan dat de Myrbacka na een tijdje nog zachter wordt!

Een groot voordeel is de lage prijs. Een groot nadeel zijn de slechte retourvoorwaarden.

Je kunt je geld niet terugkrijgen en het matras maar één keer omruilen voor een ander IKEA matras. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het terugbrengen van het matras, wat uitermate vervelend en zwaar kan zijn.

Vanwege de relatief lage kwaliteit en de problematische retourvoorwaarden van IKEA matrassen, bevelen we liever andere matrassen aan, zoals de vijf onderstaande matrassen of de favorieten in ons beste matrassen overzicht.

Beoordeling

2.6
 • Slaapcomfort & ondersteuning

  2,5 / 5

 • Materiaal

  2 / 5

 • Geur

  2,5 / 5

 • Slaapklimaat

  2,5 / 5

 • Bewegingsoverdracht

  5 / 5

 • Levering & Retour

  2 / 5

 • Prijs/Kwaliteit

  2 / 5

Slaapcomfort & ondersteuning
Materiaal
Geur
Slaapklimaat
Bewegingsoverdracht
Levering & Retour
Prijs/Kwaliteit

Veelgestelde vragen

 • Wetenswaardigheden


  Het matras dat we hebben getest, kan ook worden gecombineerd met een boxspringbed.

  De voordelen van een boxspring bed in vergelijking met een lattenbodem zijn hier te vinden.

  IKEA biedt ook verschillende toppers waarmee u uw slaapcomfort kunt verfijnen en optimaliseren.

 • Over de fabrikant


  Wie kent de Zweedse meubelzaak niet? Het bedrijf is een van de meest succesvolle bedrijven op het gebied van meubels en heeft nu vestigingen over de hele wereld. Zelfs in Shanghai ontdekten we een filiaal. We zijn ervan overtuigd dat iedereen al ten minste één IKEA kast of bed heeft gebouwd en misschien zelfs thuis een matras van IKEA heeft.

 • Accessoires


  IKEA heeft een ongelooflijk breed assortiment en natuurlijk een enorme selectie accessoires om te slapen. Of het nu gaat om dekens, kussens, hoeslakens of iets anders - IKEA biedt het aan. Het loont om eens een kijkje te nemen in de online winkel van IKEA.

Remco tekstschrijver & matrassentester

Remco Kiers

Producttester & SEO-specialist

Als de drijvende kracht achter de SEO en partnerrelaties bij Matrassencheck in 2020-2022, heb ik mij ingezet om de website te optimaliseren en diverse matrassen persoonlijk getest. Mijn bijdragen hebben een duurzame impact achtergelaten op de site, een trots resultaat dat ook na mijn vertrek blijft voortbestaan.

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.