Onze ervaringen met het IKEA Myrbacka matras
Het IKEA Myrbacka matras is verkrijgbaar in twee verschillende hardheden: middelhard en stevig. Wij hebben het stevige matras getest, maar vonden de IKEA Myrbacka eerder middelstevig.
We geven het stevigere traagschuimmatras dan ook 6 van de 10 punten op onze hardheidsschaal.
Van een matras met gemiddelde stevigheid zou je eigenlijk een hoge flexibiliteit verwachten en daarom classificeren als vrij universeel. Helaas kunnen we dat niet over de Myrbacka zeggen.
Tijdens onze tests zagen we dat de Myrbacka eigenlijk alleen geschikt is voor kleinere en lichtere slapers en alleen voor deze mensen zorgt voor een comfortabel gevoel. Vooral voor grotere en zwaardere personen kan de Myrbacka in de traagschuim versie niet overtuigen.
We hadden dit anders verwacht vóór onze tests, omdat IKEA het matras momenteel beschrijft als stevig, en omdat traagschuim normaal gesproken een goede lichaamsaanpassing garandeert.
Onze lichte slaper kon in elke slaaphouding goed kon slapen. Maar bij gemiddeld zware en zwaardere mensen scoorde het matras in alle slaaphoudingen slechts zeer gemiddeld tot onder het gemiddelde.
De IKEA Myrbacka kon de druk niet echt verdelen en verlichten, waardoor het matras oncomfortabel was. Onze ervaringen met het matras laten ook zien dat de puntelasticiteit van Myrbacka onvoldoende is.
Daarom vonden we het ook moeilijk om van de buik naar de zij te draaien, omdat we altijd te diep in de matras waren gezonken en het matras de druk niet kon balanceren en verdelen. Op dit punt zijn we beter gewend van andere matrassen.
Het is ook verrassend dat het gebruik van harder polyetherschuim niet heeft gezorgd voor een stevig, comfortabel gevoel.
Zware slapers moeten absoluut hun toevlucht nemen tot een ander model. Voor lichte slapers kan het matras echter een goedkoop alternatief zijn voor duurdere producten.
Houd er echter rekening mee dat de Myrbacka na verloop van tijd nog zachter wordt. Het matras reageert niet erg goed op warmte en vochtigheid.
Na verloop van tijd worden het schuim en de toch al lage stabiliteit van het matras slechter. We vonden dat erg negatief. Na enige tijd werd ons duidelijk dat het matras in het midden een holte vormt en inzakt.
Hoewel we de latexversie slechts korte tijd konden testen, willen we toch een kort overzicht van de lig-karakteristieken geven en onze ervaring met de middelharde versie van Myrbacka met u delen.
Het matras voelt inderdaad zachter aan dan de stevige traagschuim versie. We plaatsen het latexmatras op onze hardheidsschaal tussen 4 en 5 van de 10 punten. Het is zeker nog zachter dan de stevige versie en daarom niet geschikt voor zwaardere personen.
Nogmaals, kleinere en lichtere slapers zullen gemiddeld weer een goed slaapcomfort ervaren, maar ook deze zullen dieper in het matras zinken dan normaal.
Het matras zag er in onze ogen ook niet echt stabiel uit. Zwaardere mensen zullen er letterlijk in wegzakken. In de korte testperiode van het latexmatras was het echter merkbaar dat het duidelijk beter reageerde op warmte en vocht dan de traagschuim variant.
Ben je op zoek naar een matras van hoge kwaliteit? Dan kun je beter een ander model bestellen.
Bekijk onze best geteste matrassen hier!
IKEA Myrbacka matras: Opbouw / Zones
Het IKEA Myrbacka matras is verkrijgbaar als matras van latex of traagschuim. Als extra schuimlaag gebruikt IKEA polyetherschuim in beide varianten van Myrbacka.
Dit vormt de basis van het matras en maakt het matras stabieler en duurzamer.
In de latexversie maakt IKEA gebruik van synthetische latex en zeer elastisch polyetherschuim.
In de traagschuim versie wordt traagschuim gecombineerd met een laag zeer elastische polyether schuim en nog een andere laag polyether. Deze extra laag van normale polyether zou het schuimmatras een beetje steviger maken dan de latexversie.
Het IKEA Myrbacka matras heeft, net als veel andere IKEA matrassen, twee lagen polyetherschuim. Deze zouden voor een stabiel oppervlak moeten zorgen.
De dichtheid van het zeer elastische polyetherschuim is al erg laag met 35 kg / m3. In de tweede polyetherlaag is de dichtheid zelfs nog lager, met 28 kg / m3. Dit toont duidelijk aan dat beide lagen van inferieure kwaliteit zijn.
IKEA Myrbacka matras: Hoes en onderhoud
De hoes van het IKEA Myrbacka matras is wit van kleur. De bovenkant van de hoes is ook wit. De matrasbekleding bestaat uit een combinatie van katoen en polyester.
Het gebruik van deze materialen belooft een langdurige levensduur. De bedekking is zeer dun, zodat de schuimlagen beter "geventileerd" kunnen worden.
Je kunt de stof van Myrbacka volgens de fabrikant op max. 60 graden wassen. We waren niet onder de indruk van de hoes. Hij voelt erg dun en niet zo zacht als in modellen van hogere kwaliteit.
Positief is echter dat de hoes van het IKEA Myrbacka matras aan de zijkant handvaten heeft. Niet elke fabrikant geeft daar om. Dit maakt het veel gemakkelijker om het matras te verplaatsen.
Je moet echter niet te hard aan de hendels trekken, omdat ze niet erg stevig zijn vastgezet.
De intense chemische geur van het IKEA Myrbacka matras is ook zeker een minpunt. Deze geur was na een paar dagen nog te ruiken. Alles bij elkaar is de Myrbacka ook in deze gebieden van lagere kwaliteit.
Myrbacka matras van IKEA: Prijzen en maten
Met een prijs van €429,- in de standaardmaat 140 x2 00 cm, is het IKEA Myrbacka matras niet zo goedkoop als je van een IKEA matras zou verwachten.
We hebben alle prijzen en maten voor je hieronder op een rijtje gezet.
IKEA Myrbacka: Levering & klantenservice
We hebben het IKEA Myrbacka matras online besteld. Het wordt opgerold geleverd in een plastic verpakking. Net als elk ander IKEA-product is het echter ook verkrijgbaar in de winkel. De levering duurde ongeveer 5-7 werkdagen.
Maar let op de leveringsvoorwaarden van IKEA:
De kosten voor het retourneren van het matras moeten ook worden vergoed. Je zal het matras zelf terug moeten brengen naar IKEA, dit kan een hoop moeite en tijd kosten.
Hierdoor is IKEA aanzienlijk anders (in negatieve zin) dan vergelijkbare matrasmerken.
Je hebt een proefperiode van 90 dagen om je matras te testen. Deze proefperiode is echter niet geheel vrijblijvend, aangezien u het matras alleen éénmalig kan omruilen voor een ander IKEA matras. Je kunt dus niet je geld terug krijgen.
IKEA verleent een garantie van 25 jaar voor het Myrbacka matras. Dit is bijzonder lang. We raden echter absoluut niet aan om zo lang een matras te gebruiken.
Waar wordt het IKEA Myrbacka matras gemaakt?
Wat ons een beetje verbaasde, is dat IKEA geen informatie verstrekt over het land van vervaardiging. Zelfs met een oproep aan de hotline werd deze informatie ons niet gegeven.
Dit is natuurlijk vrij ontrustend, want het zou dus goed kunnen dat IKEA zijn matrassen vervaardigd in landen waar de werknemers erg slecht betaald krijgen.
IKEA Myrbacka matras: Conclusie
Kort samengevat is het IKEA Myrbacka matras veel zachter is dan verwacht en behaalde het in onze test slechts lage tot gemiddelde scores.
Voor zware slapers is het matras niet geschikt. Aan de andere kant kunnen lichte slapers er in elke slaaphouding relatief goed op slapen. Maar ook zij moeten erbij stilstaan dat de Myrbacka na een tijdje nog zachter wordt!
Een groot voordeel is de lage prijs. Een groot nadeel zijn de slechte retourvoorwaarden.
Je kunt je geld niet terugkrijgen en het matras maar één keer omruilen voor een ander IKEA matras. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het terugbrengen van het matras, wat uitermate vervelend en zwaar kan zijn.
Vanwege de relatief lage kwaliteit en de problematische retourvoorwaarden van IKEA matrassen, bevelen we liever andere matrassen aan, zoals de vijf onderstaande matrassen of de favorieten in ons beste matrassen overzicht.
Liever ons een e-mail sturen? Dat kan natuurlijk ook. Vul simpelweg ons contactformulier in.