⚡️BLACK FRIDAY IS BEGONNEN⚡️

Profiteer nu van de laagste prijzen van het jaar!

IKEA Myrbacka

IKEA Myrbacka matras review

Laatst bijgewerkt op: 20.04.2023 Geschatte leestijd: 7 Min.

Het IKEA Myrbacka matras is een van de zeven schuimmatrassen die IKEA aanbiedt.

Het Myrbacka matras bestaat in twee verschillende versies: een latex- of een traagschuimmatras.

Voor onze test hebben we gekozen voor de populaire memory foam-variant (traagschuim). Dit is, volgens IKEA, het stevigere model.

Het IKEA Myrback matras zou zich bijzonder goed kunnen aanpassen aan je lichaam, en zorgen voor een aangenaam en ontspannen gevoel van liggen en slapen. 🤗

Maar is dat ook zo?

In dit artikel delen we onze testresultaten van en ervaring met het Myrbacka matras van IKEA. 👇

IKEA Myrbacka matras review

Het beste alternatief

IKEA Myrbacka testoordeel

Spoiler: Helaas waren we niet helemaal overtuigd

 • De IKEA Myrbacka is van matige kwaliteit.
 • Het matras is duurder dan je zou verwachten van een IKEA matras
 • De levensduur is kort
 • Het traagschuim vormt zich niet zo goed naar je lichaam

We adviseren je daarom om naar de beoordelingen van onze testwinnaars en andere traagschuimmatrassen te kijken.

Beste comfort

Hypnia Comfort Plus

De Hypnia Comfort Plus is een zeer goed slapend traagschuimmatras die tegen een scherpe prijs verkocht wordt.

De Hypnia Comfort Plus is een niet alleen heerlijk comfortabel, maar biedt bovendien uitstekende lichaamsondersteuning.

Hierdoor kunnen jouw spieren en gewrichten zich ontspannen. Ideaal voor mensen met een rug- en nekklachten.

De Hypnia Comfort Plus in een notendop

Ben je op zoek naar een kwalitatief goed matras tegen een zachte prijs? Dan kan de Hypnia Comfort Plus een goede optie voor jou zijn.

Matrassenfabrikant Hypnia heeft met de Comfort Plus voor een nog comfortabeler matras gezorgd. De Hypnia Comfort Plus is een kwalitatief dik schuimmatras met een dikte van 25 cm.

De matras bestaat uit 2 verschillende schuimlagen: een toplaag van 8 cm visco-elastisch schuim en een matraskern van 17 cm HR-schuim.

Ideaal voor mensen met rug- en nekklachten.

Koop bij Hypnia*359 €

Hoe we testen

Om jou van het beste advies te voorzien, worden de slaapproducten uitvoerig getest door ons veelzijdige team, dat honderden uren ervaring heeft met het beoordelen en testen van eigenschappen als duurzaamheid, ligcomfort en ergonomie. Producten die succesvol zijn getest, ontvangen ons Matrassencheck-keurmerk.

Weten hoe we precies te werk gaan? Bekijk dan ons volledige testproces.

Naar producten die we (nog) niet persoonlijk hebben getest, doen we uitgebreid onderzoek. Daarnaast werken we samen met deskundige slaapexperts, zodat jij verzekerd bent van relevante, betrouwbare informatie die je op weg helpt naar een betere nachtrust.

IKEA-Myrbacka-matras: Opbouw / Zones

Het IKEA Myrbacka matras is verkrijgbaar als matras van latex of traagschuim. Als extra schuimlaag gebruikt IKEA polyetherschuim in beide varianten van Myrbacka.

Dit vormt de basis van het matras en maakt het matras stabieler en duurzamer.

Wij hebben de traagschuimvariant van het IKEA-Myrbacka-matras getest. Dit wordt door IKEA zelf beschreven als stevig matras.

Ter info: De latexvariant heeft een gemiddelde stevigheid. De middelharde latexversie is bedoeld om veerkrachtig en elastisch te zijn.
IKEA Myrbacka review
Het IKEA Myrbacka matras in volle glorie / Foto: © Matrassencheck

In de latexversie maakt IKEA gebruik van synthetische latex en zeer elastisch polyetherschuim.

In de traagschuim versie wordt traagschuim gecombineerd met een laag zeer elastische polyether schuim en nog een andere laag polyether. Deze extra laag van normale polyether zou het schuimmatras een beetje steviger maken dan de latexversie.

Wist je dat? Andere IKEA modellen bieden ook de mogelijkheid om de mate van hardheid te kiezen. In totaal heeft de meubelgigant uit Zweden 15 matrassen in 18 verschillende versies (hier vindt u een overzicht van alle IKEA-matrassen, prijsinformatie en voor- en nadelen).

Het IKEA Myrbacka matras heeft, net als veel andere IKEA matrassen, twee lagen polyetherschuim. Deze zouden voor een stabiel oppervlak moeten zorgen.

De dichtheid van het zeer elastische polyetherschuim is al erg laag met 35 kg / m3. In de tweede polyetherlaag is de dichtheid zelfs nog lager, met 28 kg / m3. Dit toont duidelijk aan dat beide lagen van inferieure kwaliteit zijn.

IKEA Myrbacka matras traagschuim

IKEA Myrbacka matras schuimlagen

Het bovenste geheugenschuim in de stevigere variant heeft een dichtheid van 50 kg / m3 en ligt daarom binnen het normale bereik.

We hadden echter het gevoel dat het traagschuim dat IKEA gebruikt zich niet zo aangenaam aanpast aan de lichaamscontouren als modellen van hogere kwaliteit doen.

Betere alternatieven

We kunnen je wat betere alternatieven voor de IKEA Myrbacka aanraden.

Natuurlijk zijn al deze alternatieven ook traagschuimmatrassen, zodat jij nog steeds kan genieten van het heerlijk lichaamsvormende schuim.

We kunnen je twee aanbevelingen doen:

Het Hypnia Comfort Plus matras is een uitstekend traagschuimmatras die voor een scherpe prijs verkocht wordt.

Met de huidige Hypnia korting is hij zelfs nog bijna goedkoper dan de IKEA Myrbacka! 💰

Het ligcomfort en de lichaamsondersteuning zijn bovendien een stuk beter bij de Hypnia Comfort Plus.

Koop bij Hypnia*359 €

Het heerlijke zachte Hypnia Comfort Plus matras
Het heerlijk zachte Hypnia Comfort Plus matras / Foto: © Matrassencheck

Een andere optie is het kopen van een traagschuim topper.

Een topper is een dun matras die je bovenop je normale matras legt. Zo kan je het liggevoel aanpassen.

Toppers zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan normale matrassen. Zeker bij traagschuim is dit fijn, want dit is een duur materiaal.

Onze favoriete traagschuim topper... 👇

IKEA-Myrbacka-matras: Hoes en onderhoud

De hoes van Het IKEA Myrbacka matras is wit van kleur. De bovenkant van de hoes is ook wit. De matrasbekleding bestaat uit een combinatie van katoen en polyester.

Het gebruik van deze materialen belooft een langdurige levensduur. De bedekking is zeer dun, zodat de schuimlagen beter "geventileerd" kunnen worden.

Je kunt de stof van Myrbacka volgens de fabrikant op max. 60 graden wassen. We waren niet onder de indruk van de hoes. Hij voelt erg dun en niet zo zacht als in modellen van hogere kwaliteit.

IKEA Myrbacka review hoes
De matrashoes van de IKEA Myrbacka is van povere kwaliteit / Foto: © Matrassencheck

Positief is echter dat de hoes van het IKEA Myrbacka matras aan de zijkant handvaten heeft. Niet elke fabrikant geeft daar om. Dit maakt het veel gemakkelijker om het matras te verplaatsen.

Je moet echter niet te hard aan de hendels trekken, omdat ze niet erg stevig zijn vastgezet.

De intense chemische geur van het IKEA Myrbacka matras is ook zeker een minpunt. Deze geur was na een paar dagen nog te ruiken. Alles bij elkaar is de Myrbacka ook in deze gebieden van lagere kwaliteit.

Tip: koop een matrasbeschermer om je matras te beschermen tegen vocht, vuil en vlekken. Verleng zo de levensduur van je matras!

IKEA-Myrbacka-matras: Hardheid en Slaapgevoel

Het IKEA Myrbacka matras is verkrijgbaar in twee verschillende hardheden: middelhard en stevig. We geven het stevigere traagschuimmatras 6 van de 10 punten op onze hardheidsschaal.

Het IKEA Myrbacka matras is objectief een middelstevig matras. Het telt niet echt mee voor de solide matrassen die IKEA daadwerkelijk verkoopt.

IKEA Myrbacka hoes met logo

IKEA Myrbacka matras hardheid

Van een matras met gemiddelde sterkte zou je eigenlijk een hoge flexibiliteit verwachten en daarom classificeren als vrij universeel. Helaas kunnen we dat niet over de Myrbacka zeggen.

Tijdens onze tests zagen we dat de Myrbacka eigenlijk alleen geschikt is voor kleinere en lichtere slapers en alleen voor deze mensen zorgt voor een comfortabel gevoel. Vooral voor grotere en zwaardere personen kan de Myrbacka in de traagschuim versie niet overtuigen.

We hadden dit anders verwacht vóór onze tests, omdat IKEA het matras momenteel beschrijft als stevig en traagschuim normaal gesproken een goede lichaamsaanpassing garandeert.

IKEA Myrbacka matras op het bed

Hoewel onze lichte slaper goed in elke slaaphouding kon slapen, scoorde het matras in alle slaaphoudingen bij zwaardere en "normaal-zware" mensen slechts zeer gemiddeld tot onder het gemiddelde.

De IKEA Myrbacka kon de druk niet echt verdelen en verlichten, waardoor het matras oncomfortabel was. Onze ervaringen met het matras laten ook zien dat de puntelasticiteit van Myrbacka onvoldoende is.

Daarom vonden we het ook moeilijk om van de buik naar de zij te draaien, omdat we altijd te diep in de matras waren gezonken en het matras de druk niet kon balanceren en verdelen. Op dit punt zijn we beter gewend van andere matrassen.

Lees ook: welke matras hardheid past bij mij?

Het is ook verrassend dat het gebruik van harder polyetherschuim niet heeft gezorgd voor een stevig, comfortabel gevoel. Zware slapers moeten absoluut hun toevlucht nemen tot een ander model. Voor lichte slapers kan het matras echter een goedkoop alternatief zijn voor duurdere producten.

Houd er echter rekening mee dat de Myrbacka na verloop van tijd nog zachter wordt. Het matras reageert niet erg goed op warmte en vochtigheid.

Na verloop van tijd worden het schuim en de toch al lage stabiliteit van het matras slechter. We vonden dat erg negatief. Na enige tijd werd ons duidelijk dat het matras in het midden een holte vormt en inzakt.

IKEA Myrbacka review slaapgevoel

Hoewel we de latexversie slechts korte tijd konden testen, willen we u toch een kort overzicht van de lig-karakteristieken geven en onze ervaring met de middelharde versie van Myrbacka met u delen.

Het matras voelt inderdaad zachter aan dan de stevige traagschuim versie. We plaatsen het latexmatras op onze hardheidsschaal tussen 4 en 5 van de 10 punten. Het is zeker nog zachter dan de stevige versie en daarom niet geschikt voor zwaardere personen.

IKEA Myrbacka matras inzinktest

IKEA Mybrakca matras met proefslaaper zittend

Nogmaals, kleinere en lichtere slapers zullen gemiddeld weer een goed slaapcomfort ervaren, maar ook deze zullen dieper in het matras zinken dan normaal.

Het matras zag er ook niet echt stabiel uit in onze ogen. Zwaardere mensen zullen er letterlijk in wegzakken. In de korte testperiode van het latexmatras was het echter merkbaar dat het duidelijk beter reageerde op warmte en vocht dan de variant met traagschuim.

Als u op zoek bent naar een matras van hoge kwaliteit, kunt u beter een ander model bestellen.

⇒ Bekijk hier onze best geteste matrassen!

IKEA-Myrbacka-matras: Prijzen en maten

Met een prijs van 429€ in de standaardmaat 140x200 cm, is het IKEA Myrbacka matras niet zo goedkoop als je zou verwachten van een IKEA matras.

We hebben alle prijzen en maten voor je hieronder op een rijtje gezet.

Matras 80x200 cm
289 €
Matras 90x200 cm
299 €
Matras 140x200 cm
429 €
Matras 160x200 cm
499 €

IKEA-Myrbacka-matras: Levering en Klantenservice

We hebben het IKEA Myrbacka matras online besteld. Het wordt opgerold geleverd in een plastic verpakking. Net als elk ander IKEA-product is het echter ook verkrijgbaar in de winkel. De levering duurde ongeveer 5-7 werkdagen.

Maar let op de leveringsvoorwaarden van IKEA:

Niet alle matrasmaten worden voor €4,99 geleverd, vanaf bepaalde maten moet worden betaald voor een bezorging met vrachtwagen, dit kost dan ineens €45.

De kosten voor het retourneren van de matras moeten ook worden vergoed. U zal het matras zelf terug moeten brengen naar IKEA, dit kan een hoop moeite en tijd kosten.

Hierdoor is IKEA aanzienlijk anders (in negatieve zin) dan vergelijkbare matrasmerken.

U heeft een proefperiode van 90 dagen om uw matras te testen. Deze proefperiode is echter niet geheel vrijblijvend, aangezien u het matras alleen éénmalig kan omruilen voor een ander IKEA matras. U kunt dus niet uw geld terug krijgen.

IKEA verleent een garantie van 25 jaar voor het Myrbacka matras. Dit is natuurlijk een aanzienlijk aantal. We raden echter absoluut niet aan om zo lang een matras te gebruiken.

Waar wordt het IKEA Myrbacka matras gemaakt?

Wat ons een beetje verbaasde, is dat IKEA geen informatie verstrekt over het land van vervaardiging. Zelfs met een oproep aan de hotline werd deze informatie ons niet gegeven.

Dit is natuurlijk vrij ontrustend, want het zou dus goed kunnen dat IKEA zijn matrassen vervaardigd in landen waar de werknemers erg slecht betaald krijgen. We weten het echter gewoonweg niet, we zullen u op de hoogte houden hierover.

IKEA-Myrbacka-matras: Conclusie

Tot slot kan worden gezegd dat het IKEA Myrbacka matras veel zachter is dan u aanvankelijk denkt en in onze test niet verder gaat dan een gemiddeld resultaat.

Voor zware slapers is het matras niet geschikt. Aan de andere kant kunnen lichte slapers relatief goed slapen in elke slaaphouding. Maar deze moeten ook weten dat de Myrbacka nog steeds zachter wordt na een tijdje!

Een groot voordeel is de lage prijs. In vergelijking met andere fabrikanten zijn IKEA-matrassen veel goedkoper. Maar IKEA is ook geen fabrikant die zich expliciet heeft gespecialiseerd in de productie van matrassen.

Een groot nadeel waarmee u te maken heeft met alle IKEA matrassen zijn de slechte retourvoorwaarden. U kunt u geld niet terugkrijgen en maar één keer het matras omruilen voor een ander IKEA matras.

Ook bent u zelf verantwoordelijk voor het terugbrengen van het matras, wat uitermate vervelend en zwaar kan zijn. Dit is zeker iets wat bij andere gespecialiseerde matrasfabrikanten anders is.

Conclusie: Het IKEA Myrbacka matras is een redelijk gemiddeld matras dat meestal zachter is dan hard. Daarom is het slechts gedeeltelijk geschikt voor de meeste slapers. Vanwege de relatief lage kwaliteit en de problematische retour van IKEA matrassen, bevelen we u liever andere matrassen aan.

Beoordeling

2.6
 • Slaapcomfort & ondersteuning

  2,5 / 5

 • Materiaal

  2 / 5

 • Geur

  2,5 / 5

 • Slaapklimaat

  2,5 / 5

 • Bewegingsoverdracht

  5 / 5

 • Levering & Retour

  2 / 5

 • Prijs/Kwaliteit

  2 / 5

Slaapcomfort & ondersteuning
Materiaal
Geur
Slaapklimaat
Bewegingsoverdracht
Levering & Retour
Prijs/Kwaliteit

Bovendien...

 • Wetenswaardigheden


  Het matras dat we hebben getest, kan ook worden gecombineerd met een boxspringbed.

  De voordelen van een boxspring bed in vergelijking met een lattenbodem zijn hier te vinden.

  IKEA biedt ook verschillende toppers waarmee u uw slaapcomfort kunt verfijnen en optimaliseren.

 • Over de fabrikant


  Wie kent de Zweedse meubelzaak niet? Het bedrijf is een van de meest succesvolle bedrijven op het gebied van meubels en heeft nu vestigingen over de hele wereld. Zelfs in Shanghai ontdekten we een filiaal. We zijn ervan overtuigd dat iedereen al ten minste één IKEA kast of bed heeft gebouwd en misschien zelfs thuis een matras van IKEA heeft.

 • Accessoires


  IKEA heeft een ongelooflijk breed assortiment en natuurlijk een enorme selectie accessoires om te slapen. Of het nu gaat om dekens, kussens, hoeslakens of iets anders - IKEA biedt het aan. Het loont om eens een kijkje te nemen in de online winkel van IKEA.

Heeft dit artikel je geholpen?
Ja
Nee

Bedankt voor je feedback! Meer tips, advies en kortingscodes ontvangen? ➔ Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback verzonden - bedankt!
Het versturen van je feedback is helaas niet gelukt. Probeer het nog een keer.

Waarom ons vertrouwen?

Bij het beoordelen van producten zijn betrouwbaarheid en vertrouwen belangrijke aandachtspunten. Waarom wij geloven dat jij op Matrassencheck kunt vertrouwen?

 • Speciale testfaciliteit: We hebben wereldwijd meer dan 180 producten getest en sinds kort een eigen testfaciliteit opgezet, die uitgerust is met de modernste apparatuur om de prestaties van de slaapproducten te analyseren.
 • Goedgekeurd door slaapexperts: We werken samen met internationale slaapexperts, die ons team trainen, onze artikelen beoordelen en ons waardevolle inzichten geven op het gebied van slaapgezondheid.
 • Professioneel netwerk: We zijn nauw verbonden met fabrikanten en slaapmerken, waardoor we inzicht hebben in de nieuwste producten, trends en technologiën.
 • Europese marktleider: We zijn met trots de nummer 1 review-website van Europa en maken deel uit van een uitgebreid netwerk dat wereldwijd blijft groeien.

Hoewel onze websites jaarlijks miljoenen bezoekers krijgen, draait het bij ons niet om de cijfers. Zorgen dat de beste keuzes op slaapgebied voor iedereen toegankelijk zijn, dat is waar we voor staan.

>180 producten getest

>19836 uur aan onderzoek

>6 miljoen mensen vertrouwen ons

7 experts

#1 op de Europese markt

Interessante matrassen
  s

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Bol.com, Coolblue, HEMA en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.