Uw slaap is belangrijk voor ons!

IKEA Myrbacka matras

IKEA Myrbacka matras review

Letztes Update am: 17.10.2019

et IKEA Myrbacka matras  is een van de zeven schuimmatrassen die IKEA aanbiedt. Het Myrbacka matras bestaat in twee verschillende versies. Het matras is verkrijgbaar als latex- of traagschuimmatrasVoor onze test hebben we gekozen voor de populaire memory foam-variant. Dit is, volgens IKEA, het stevigere model. De latexversie daarentegen is de versie met gemiddelde sterkte. Andere IKEA modellen bieden ook de mogelijkheid om de mate van hardheid te kiezen. In totaal heeft de meubelgigant uit Zweden 15 matrassen in 18 verschillende versies (hier vindt u een overzicht van alle IKEA-matrassen, prijsinformatie en voor- en nadelen).

Het IKEA Myrback matras in de traagschuim versie zou zich bijzonder goed kunnen aanpassen aan uw lichaam, en zou voor een aangenaam en ontspannen gevoel van liggen en slapen zorgen. De middelharde latexversie is bedoeld om veerkrachtig en elastisch te zijn. Met een prijs van 429€ in de standaardmaat 140x200 cm, is het IKEA Myrbacka matras niet zo goedkoop als je zou verwachten van een IKEA matras.

De retourvoorwaarden van IKEA Nederland zijn ongebruikelijk en niet zo goed. U kunt het matras namelijk maar één keer omruilen, en dit kan alleen voor een ander IKEA matras. U kunt dus niet uw geld terug krijgen. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor het terugbrengen van het matras, wat uitermate vervelend en zwaar kan zijn.

In dit artikel delen we onze testresultaten van het Myrbacka matras van IKEA. Spoiler: Helaas waren we niet helemaal overtuigd. We adviseren u daarom om naar de beoordelingen van onze testwinnaars te kijken

IKEA Myrbacka matras review

Opbouw / Zones

Het IKEA Myrbacka matras is verkrijgbaar als matras van latex of traagschuim. Als extra schuimlaag gebruikt IKEA polyetherschuim in beide varianten van Myrbacka. Dit vormt de basis van het matras en maakt het matras stabieler en duurzamer.

IKEA Myrbacka review

In de latexversie maakt IKEA gebruik van synthetische latex en zeer elastisch polyetherschuim. In de traagschuim versie wordt traagschuim gecombineerd met een laag zeer elastische polyether schuim en nog een andere laag polyether. Deze extra laag van normale polyether zou het schuimmatras een beetje steviger maken dan de latexversie.

Het IKEA Myrbacka matras heeft, net als veel andere IKEA matrassen, twee lagen polyetherschuim. Deze zouden voor een stabiel oppervlak moeten zorgen. De dichtheid van het zeer elastische polyetherschuim is al erg laag met 35 kg / m3. In de tweede polyetherlaag is de dichtheid zelfs nog lager, met 28 kg / m3. Dit toont duidelijk aan dat beide lagen van inferieure kwaliteit zijn. Het bovenste geheugenschuim in de stevigere variant heeft een dichtheid van 50 kg / m3 en ligt daarom binnen het normale bereik. We hadden echter het gevoel dat het traagschuim dat IKEA gebruikt zich niet zo aangenaam aanpast aan de lichaamscontouren als modellen van hogere kwaliteit doen.

IKEA Myrbacka review opbouw

Bedekking en Zorg

De hoes van Het IKEA Myrbacka matras is wit van kleur. De bovenkant van de hoes is ook wit. De matrasbekleding bestaat uit een combinatie van katoen en polyester. Het gebruik van deze materialen belooft een langdurige levensduur. De bedekking is zeer dun, zodat de schuimlagen beter "geventileerd" kunnen worden. Je kunt de stof van Myrbacka volgens de fabrikant op max. 60 graden wassen. We waren niet onder de indruk van de hoes. Hij voelt erg dun en niet zo zacht als in modellen van hogere kwaliteit.

IKEA Myrbacka review bedekking

Positief is echter dat de hoes van het IKEA Myrbacka matras aan de zijkant handvaten heeft. Niet elke fabrikant geeft daar om. Dit maakt het veel gemakkelijker om het matras te verplaatsen. U moet echter niet te hard aan de hendels trekken, omdat ze niet erg stevig zijn vastgezet.

De intense chemische geur van het IKEA Myrbacka matras is ook zeker een minpunt. Deze geur was na een paar dagen nog te ruiken. Alles bij elkaar is de Myrbacka ook in deze gebieden van lagere kwaliteit.

Hardheid en Slaapgevoel

Het IKEA Myrbacka matras is verkrijgbaar in twee verschillende hardheden: middelhard en stevig. We geven het stevigere traagschuimmatras 6 van de 10 punten op onze hardheidsschaal.

Het IKEA Myrbacka matras is objectief een middelstevig matras. Het telt niet echt mee voor de solide matrassen die IKEA daadwerkelijk verkoopt. Van een matras met gemiddelde sterkte zou je eigenlijk een hoge flexibiliteit verwachten en daarom classificeren als vrij universeel. Helaas kunnen we dat niet over de Myrbacka zeggen. Tijdens onze tests zagen we dat de Myrbacka eigenlijk alleen geschikt is voor kleinere en lichtere slapers en alleen voor deze mensen zorgt voor een comfortabel gevoel. Vooral voor grotere en zwaardere personen kan de Myrbacka in de traagschuim versie niet overtuigen.

IKEA Myrbacka hardheid

We hadden dit anders verwacht vóór onze tests, omdat IKEA het matras momenteel beschrijft als stevig en traagschuim normaal gesproken een goede lichaamsaanpassing garandeert. Hoewel onze lichte slaper goed in elke slaaphouding kon slapen, scoorde het matras in alle slaaphoudingen bij zwaardere en "normaal-zware" mensen slechts zeer gemiddeld tot onder het gemiddelde. De IKEA Myrbacka kon de druk niet echt verdelen en verlichten, waardoor het matras oncomfortabel was. Onze ervaringen met het matras laten ook zien dat de puntelasticiteit van Myrbacka onvoldoende is. Daarom vonden we het ook moeilijk om van de buik naar de zij te draaien, omdat we altijd te diep in de matras waren gezonken en het matras de druk niet kon balanceren en verdelen. Op dit punt zijn we beter gewend van andere matrassen.

Het is ook verrassend dat het gebruik van harder polyetherschuim niet heeft gezorgd voor een stevig, comfortabel gevoel. Zware slapers moeten absoluut hun toevlucht nemen tot een ander model. Voor lichte slapers kan het matras echter een goedkoop alternatief zijn voor duurdere producten.

Houd er echter rekening mee dat de Myrbacka na verloop van tijd nog zachter wordt. Het matras reageert niet erg goed op warmte en vochtigheid. Na verloop van tijd worden het schuim en de toch al lage stabiliteit van het matras slechter. We vonden dat erg negatief. Na enige tijd werd ons duidelijk dat het matras in het midden een holte vormt en inzakt.

IKEA Myrbacka review slaapgevoel

Hoewel we de latexversie slechts korte tijd konden testen, willen we u toch een kort overzicht van de lig-karakteristieken geven en onze ervaring met de middelharde versie van Myrbacka met u delen. Het matras voelt inderdaad zachter aan dan de stevige traagschuim versie. We plaatsen het latexmatras op onze hardheidsschaal tussen 4 en 5 van de 10 punten. Het is zeker nog zachter dan de stevige versie en daarom niet geschikt voor zwaardere personen. Nogmaals, kleinere en lichtere slapers zullen gemiddeld weer een goed slaapcomfort ervaren, maar ook deze zullen dieper in het matras zinken dan normaal. Het matras zag er ook niet echt stabiel uit in onze ogen. Zwaardere mensen zullen er letterlijk in wegzakken. In de korte testperiode van het latexmatras was het echter merkbaar dat het duidelijk beter reageerde op warmte en vocht dan de variant met traagschuim.

IKEA Myrbacka review hardheit

Als u op zoek bent naar een matras van hoge kwaliteit, kunt u beter een ander model bestellen.

⇒ Hier is een overzicht van al onze geteste matrassen!

Levering en Klantenservice

We hebben het IKEA Myrbacka matras online besteld. Het wordt opgerold geleverd in een plastic verpakking. Net als elk ander IKEA-product is het echter ook verkrijgbaar in de winkel. De levering duurde ongeveer 5-7 werkdagen. Maar let op de leveringsvoorwaarden van IKEA. Niet alle matrasmaten worden voor €4,99 geleverd, vanaf bepaalde maten moet worden betaald voor een bezorging met vrachtwagen, dit kost dan ineens €45. De kosten voor het retourneren van de matras moeten ook worden vergoed. U zal het matras zelf terug moeten brengen naar IKEA, dit kan een hoop moeite en tijd kosten. Hierdoor is IKEA aanzienlijk anders dan vergelijkbare online aanbieders.

IKEA Myrbacka levering

U heeft een proefperiode van 90 dagen om uw matras te testen. Deze proefperiode is echter niet geheel vrijblijvend, aangezien u het matras alleen éénmalig kan omruilen voor een ander IKEA matras. U kunt dus niet uw geld terug krijgen.

IKEA verleent een garantie van 25 jaar voor het Myrbacka matras. Dit is natuurlijk een aanzienlijk aantal. We raden echter absoluut niet aan om zo lang een matras te gebruiken.

Wat ons een beetje verbaasde, is dat IKEA geen informatie verstrekt over het land van vervaardiging. Zelfs met een oproep aan de hotline werd deze informatie ons niet gegeven. Dit is natuurlijk vrij ontrustend, want het zou dus goed kunnen dat IKEA zijn matrassen vervaardigd in landen waar de werknemers erg slecht betaald krijgen. We weten het echter gewoonweg niet, we zullen u op de hoogte houden hierover.

Onze beoordeling

Materiaal:  (2,0 / 5)
Comfort:  (2,5 / 5)
Prijs-kwaliteitverhouding:  (3,5 / 5)
Ademend vermogen:  (3,5 / 5)
Design:  (3,0 / 5)
Service:  (1,0 / 5)
Retourneren:  (1,0 / 5)
Gemiddeld:  (2,5 / 5)

 

Conclusie

Tot slot kan worden gezegd dat het IKEA Myrbacka matras veel zachter is dan u aanvankelijk denkt en in onze test niet verder gaat dan een gemiddeld resultaat. Voor zware slapers is het matras niet geschikt. Aan de andere kant kunnen lichte slapers relatief goed slapen in elke slaaphouding. Maar deze moeten ook weten dat de Myrbacka nog steeds zachter wordt na een tijdje!

Een groot voordeel is de lage prijs. In vergelijking met andere fabrikanten zijn IKEA-matrassen veel goedkoper. Maar IKEA is ook geen fabrikant die zich expliciet heeft gespecialiseerd in de productie van matrassen.

Een nadeel waarmee u te maken heeft met alle IKEA matrassen zijn de slechte retourvoorwaarden. U kunt u geld niet terugkrijgen en alleen maar het matras omruilen voor een ander IKEA matras. Dit is zeker iets wat bij andere gespecialiseerde matrasfabrikanten anders is.

Het IKEA Myrbacka matras is een redelijk gemiddeld matras dat meestal zachter is dan hard. Daarom is het slechts gedeeltelijk geschikt voor de meeste slapers. Vanwege de relatief lage kwaliteit en de problematische retour van IKEA matrassen, bevelen we u liever andere matrassen aan.

Bovendien...

 • Wetenswaardigheden

  Het matras dat we hebben getest, kan ook worden gecombineerd met een boxspringbed. De voordelen van een boxspring bed in vergelijking met een lattenbodem zijn hier te vinden. IKEA biedt ook verschillende toppers waarmee u uw slaapcomfort kunt verfijnen en optimaliseren.

 • Over de fabrikant

  Wie kent de Zweedse meubelzaak niet? Het bedrijf is een van de meest succesvolle bedrijven op het gebied van meubels en heeft nu vestigingen over de hele wereld. Zelfs in Shanghai ontdekten we een filiaal. We zijn ervan overtuigd dat iedereen al ten minste één IKEA kast of bed heeft gebouwd en misschien zelfs thuis een matras van IKEA heeft.

 • Accessoires

  IKEA heeft een ongelooflijk breed assortiment en natuurlijk een enorme selectie accessoires om te slapen. Of het nu gaat om dekens, kussens, hoeslakens of iets anders - IKEA biedt het aan. Het loont om eens een kijkje te nemen in de online winkel van IKEA.

Interessante matrassen

Lidl Meradiso

Lidl Meradiso

Het Meradiso matras van Lidl is een absoluut koopje: hij kost slechts €99,99 in de kleinste maat. Dit maakt de Meradiso het goedkoopste matras dat we ooit hebben getest.

Mehr erfahren
Emma matras original

Emma matras original

Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

Mehr erfahren
Simba matras

Simba matras

De SIMBA is een middelhoge hybride matras, die vooral als prettig werd ervaren door onze lichte en middelzware zij- en rugslapers. Vooral het enigszins veerkrachtige gevoel maakt de SIMBA uniek.

Mehr erfahren

Interessante matrassen

 • Lidl Meradiso

  Lidl Meradiso

  Het Meradiso matras van Lidl is een absoluut koopje: hij kost slechts €99,99 in de kleinste maat. Dit maakt de Meradiso het goedkoopste matras dat we ooit hebben getest.

  Mehr erfahren
 • Emma matras original

  Emma matras original

  Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

  Mehr erfahren
 • Simba matras

  Simba matras

  De SIMBA is een middelhoge hybride matras, die vooral als prettig werd ervaren door onze lichte en middelzware zij- en rugslapers. Vooral het enigszins veerkrachtige gevoel maakt de SIMBA uniek.

  Mehr erfahren

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.