Hoe lang gaat een boxspring mee?

Hoelang gaat een boxspring mee?

Laatst bijgewerkt op: 14.07.2023 Geschatte leestijd: 3 Min.

Een boxspring is een comfortabel en luxueus bed dat steeds populairder wordt.

Het bestaat uit een verend onderstel (de boxspring), een matras, matrastopper en meestal ook uit een hoofd- en of voetbord.

Maar hoelang gaat een boxspring mee?

Een goede boxspring kan tientallen jaren meegaan, maar de levensduur kan variëren en hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de materialen, de mate van gebruik en hoe goed je voor je bed zorgt.

In dit artikel bespreken we waar de levensduur van een boxspring door bepaald wordt en hoe je hem kunt verbeteren.

Koppel op boxspring

Hoelang gaat een boxspring mee?

Hoewel het onderstel van een boxspring wel 20-25 jaar mee kan gaan, zal je de andere onderdelen van een boxspring sneller moeten vervangen.

Net als bij een gewoon bed gaat het matras van de boxspring gemiddeld 10 jaar mee, voordat je toe bent aan een nieuw matras.

De matrastopper bovenop je matras is zelfs nog wat sneller aan vervanging toe: deze gaat doorgaans 5-7 jaar mee.

Maar hoe weet je nu precies wanneer het tijd is voor vervanging?

Je herkent slijtage aan bobbels of verzakkingen en een afname van het slaapcomfort. Als onderdelen aan vervanging toe zijn kun je bijvoorbeeld nek- of rugpijn krijgen.

Versleten boxspring kan tot rugpijn leiden

Welke factoren beïnvloeden de levensduur van de boxspring?

De levensduur van je boxspring hangt af van verschillende factoren. Laten we ze eens wat beter bekijken.

Kwaliteit van de materialen

Een belangrijke factor die de levensduur van een boxspring beïnvloedt, is de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Goedkope boxsprings zijn vaak gemaakt van minder duurzame materialen en hebben daarom een kortere levensduur.

Als je op zoek bent naar een boxspring die lang meegaat, is het de moeite waard om te investeren in kwaliteit.

Kies voor een boxspring met een stevig, duurzaam frame en een matras van hoge kwaliteit. De boxsprings uit onze top 8 voldoen allemaal aan deze eisen!

De mate van gebruik

Naast de kwaliteit van de materialen, speelt ook het gebruik een belangrijke rol bij de levensduur van een boxspring.

Het is natuurlijk logisch dat een boxspring die dagelijks gebruikt wordt minder lang meegaat dan een boxspring in een logeerkamer of vakantiehuisje.

Des te intensiever je het bed gebruikt, des te sneller het zal slijten.

Het is belangrijk om je boxspring alleen te gebruiken waarvoor hij bedoeld is, namelijk om op te slapen.

Gebruik het bed niet voor andere doeleinden, zoals als trampoline. 🤪

Niet springen op de boxspring

Door het bed alleen te gebruiken om op te slapen, gaat je boxspring langer mee.

Lichaamsgewicht

Tot slot maakt het lichaamsgewicht van de gebruiker een verschil. Des te zwaarder je bent, des te meer gewicht de boxspring moet dragen en des te sneller hij aan vervanging toe is.

Vijanden: vocht en vuil

Vocht en vuil zijn de grootste bedreigingen voor de levensduur van je boxspring.

Wist je dat ieder mens door ademen (40%) en zweten (60%) per nacht tussen de 250 en 500 ml vocht verliest?

Per nacht verlies je 250-500 ml vocht, waarvan een groot deel in het matras terecht komt.

Uitgaande van 3 liter per week, is dat na 10 jaar meer dan 1500 liter!

Een deel verdampt natuurlijk, maar een groot deel van dit vocht komt in het matras terecht.

En in combinatie met onze lichaamswarmte zorgt dit voor een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.

Zelfs als het matras na 10 jaar nog niet is versleten, is het vanuit hygiënisch oogpunt tijd voor een nieuw, fris exemplaar.

Wil je dat je boxspring lang meegaat? Kies er dan een die vocht goed afvoert.

Uit de boxspringtest van de Nederlandse Consumentenbond [1] kwam naar voren dat de afvoer van vocht meteen het zwakste punt van de meeste boxsprings is.

Alleen de M Line Elite scoorde in de test van de Consumentenbond een voldoende. Zweet je 's nachts veel? Dan is deze boxspring zeker interessant voor je.

Hoe zorg je dat je boxspring langer meegaat?

Hoewel de levensduur van je boxspring van veel zaken afhankelijk is waar je geen of weinig invloed op hebt (bijvoorbeeld je lichaamsbouw en gewicht, of het feit dat je ’s nachts vocht verliest), zijn er zeker dingen die je zelf kunt doen om de levensduur van je boxspring te verlengen.

Boxspring goed onderhouden

Wij zetten onze tips op een rijtje:

1. Goed opmaken: Zorg ervoor dat je je boxspring goed opmaakt. Gebruik een matrasbeschermer en/of molton en een hoeslaken.

2. Luchten: Maak je bed ’s ochtends niet meteen op, maar sla het open zodat het kan luchten.

3. Open gordijnen: Open elke ochtend de gordijnen om huisstofmijten tegen te gaan. Ze gedijen beter in donkere ruimten.

4. Ventilatie: Open het raam als het buiten droog is, maar laat het bij mist en regen niet de hele dag openstaan.

5. Keren: Keer het matras eens per maand. Sommige matrassen kun je alleen roteren (zoals traagschuimmatrassen), anderen kun je ook omkeren.

6. Beddengoed wassen: Was al je beddengoed elke week op minimaal 60 graden. Ook je molton gaat mee de was in.

7. Matrashoes wassen: De hoes van je matras (tijk) stop je elk half jaar een keer in de wasmachine. De meeste hoezen kan je zelf wassen, maar sommige tijken vereisen chemische reiniging.

8. Vermijd direct zonlicht: Zet je boxspring liever niet in direct zonlicht staat, want dan zal de stof sneller slijten en verkleuren. Een boxspring van leer kan uitdrogen en zelfs barstjes gaan vertonen.

9. Schoonmaken:

- Boxspring van stof: Gebruik de stofzuiger eens per week om met een opzetstuk onderdelen te zuigen en zo huidschilfertjes, stof, huisstofmijten en ander vuil te verwijderen. Voor echte vlekken kun je een vochtige doek gebruiken.

- Boxspring van leer: Stof hem wekelijks af met een droge doek. Gemorst? Dep het direct met een katoenen doek op om te voorkomen dat het vocht erin trekt.

- Elektrische boxspring: Laat nadat je de boxspring verstelt, de motor even afkoelen om overbelasting te voorkomen en verstel de boxspring alleen in liggende positie (niet wanneer je bijvoorbeeld rechtop zit). De scharnieren houd je soepel met een beetje siliconenspray.

Conclusie

Als een boxspring van goede kwaliteit is en goed verzorgd wordt, kan het onderstel 20-25 jaar mee, het matras 10 jaar mee en de matrastopper is na 5-7 jaar aan vervanging toe.

De kwaliteit van de materialen, mate van gebruik en het lichaamsgewicht van de gebruiker zijn van invloed op de levensduur.

Vocht en vuil bedreigen de levensduur het meest: dus kies een boxspring die het vocht goed afvoert en verzorg hem goed om de levensduur te verlengen.

Veelgestelde vragen

  • Hoelang gaat een boxspring gemiddeld mee?


    Een boxspring gaat gemiddeld 20-25 jaar mee, maar het matras is na gemiddeld 10 jaar aan vervanging toe, en het topmatras dient elke 5-7 jaar vervangen te worden.

  • Moet ik de hele boxspring vervangen als een onderdeel versleten is, of kan ik alleen dat specifieke onderdeel vervangen?


    Dat hangt af van het specifieke onderdeel dat versleten is en de constructie van de boxspring. Meestal is het mogelijk om alleen dat specifieke onderdeel te vervangen.

  • Wat zijn de tekenen dat het tijd is om mijn boxspring te vervangen?


    Zijn er tekenen van slijtage of maakt je boxspring ineens rare geluiden? Dan kan het tijd zijn om je boxspring te vervangen. 

    Ook als je merkt dat je niet langer de juiste ondersteuning krijgt tijdens het slapen, wat plotselinge klachten als rug- en nekpijn kan veroorzaken, kan betekenen dat je boxspring aan vervanging toe is.

  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn boxspring langer meegaat?


    Maak je boxspring regelmatig schoon en draai hem zo nu en dan. Maak je boxspring op de juiste manier op en gebruik een molton en matrasbeschermer. Gebruik tot slot je boxspring alleen om te slapen (en bijvoorbeeld niet als trampoline).

  • Maakt het uit of ik een goedkope of een dure boxspring koop als het gaat om de levensduur?


    Over het algemeen geldt dat duurdere boxsprings van betere kwaliteit zijn en daarom langer meegaan dan goedkopere modellen. Duurdere boxsprings zijn vaak gemaakt van hoogwaardige materialen en hebben betere constructie, waardoor ze duurzamer zijn en minder snel slijten.

    Dit betekent echter niet dat je per se een hele dure boxspring moet kopen om langdurig comfort te hebben. Investeer in een boxspring die past bij jouw individuele behoeften en voorkeuren. Een goed passende, comfortabele en ondersteunende boxspring kan lang meegaan, ongeacht de prijs.

    Het is ook belangrijk om goed voor je boxspring te zorgen en deze regelmatig te onderhouden. Door je boxspring schoon te houden, regelmatig te draaien en eventuele reparaties tijdig uit te voeren, kun je de levensduur van je boxspring verlengen, ongeacht de prijsklasse.

  • Bronnen

Petra tekstschrijver

Petra Meijer

Journalist & content writer

Jarenlang offerde Petra haar nachtrust op om meer gedaan te krijgen. Nu ze erachter is hoe belangrijk het is om goed te slapen, is ze erop gebrand om niet alleen haar, maar ook jouw nachtrust te verbeteren. Vragen of opmerkingen over dit artikel? Neem dan contact met Petra op via petra@airi.media.

Petra's certificaten:  Understanding Sleep (Royal Society for Public Health), The Science of Sleep and Dreams (New Scientist Academy). 

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

    JA, GRAAG! >
    Nee, bedankt

    Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.