Hoe slaapt Nederland?

Slaapt Nederland goed?

Laatst bijgewerkt op: 15.04.2024 Geschatte leestijd: 7 Min.

Wist je dat we een derde van ons leven slapend doorbrengen? 💤

In dit artikel onderzoeken we of Nederlanders gemakkelijk in slaap vallen of juist veel tijd spenderen met naar het plafond staren.

Spoiler alert: Nederlanders ervaren steeds vaker slaapproblemen, vooral onder jongeren.

Gelukkig kunnen veel van deze problemen worden aangepakt met enkele aanpassingen in onze levensstijl.

Daarnaast gaan we dieper in op de verrassende statistieken over de slaapgewoonten van Nederlanders.

Hoe slaapt Nederland?

Hoe slaapt Nederland?

Laten we met de deur in huis vallen: gemiddeld gezien kunnen onze nachtrust en slaapgewoonten wel wat verbetering gebruiken.

Voordat we verder duiken in belangrijke slaapdata, lichten we eerst even uit hoe Nederlanders slapen.

Onze slaapcyclus

Onze slaapcycli duren gemiddeld 90 minuten en bestaat uit 4 tot 6 opeenvolgende cycli [1].

Deze fasen zijn verdeeld in REM slaap, die 25% vertegenwoordigt, en niet-REM slaap, die ongeveer 75% van onze slaaptijd inneemt. De laatste is onderverdeeld in drie fasen: inslapen, lichte slaap en diepe slaap. 😴

Tijdens de REM slaap vinden de meeste dromen plaats. Gemiddeld dromen we zo'n 2 uur per nacht [2], hoewel we deze dromen ons vaak niet meer herinneren.

In Nederland ervaren ca. 2 miljoen mensen [3] wel eens een nachtmerrie.

Slaapgewoonten

Nederlandse stellen [4] geven er de voorkeur aan om met de rug naar elkaar toe in slaap te vallen, gevolgd door lepeltje-lepeltje. 😮‍💨

Gemiddeld maakt 1 op de 10 stellen [5] ruzie over wie aan welke kant van het bed slaapt. Meestal winnen vrouwen deze strijd.

De linkerzijde (51%) blijkt ongeveer even populair te zijn als de rechterzijde (49%).

Daarnaast houden we wel van wat gezelligheid in bed, want maar liefst 40% van de honden- en kattenbezitters [6] laat zijn of haar huisdier in bed slapen!

Wij kunnen geen nee zeggen tegen Nimbus, onze eigen petspert, in bed.
Cheeky fact: ongeveer 20% van de Nederlanders [7] tussen de 45 en 65 jaar oud slaapt naakt.

Statistieken over slaaptekort

Liggen de Nederlanders 's nachts snel onder de wol of liggen zij juist nog lang te piekeren? Laten we eens kijken naar de Nederlandse slaaptijd en slaapkwaliteit.

Slaaptijd

Nederlanders slapen gemiddeld 7 uur en 12 minuten [8] per nacht, wat op zich voldoende lijkt te zijn.

Gebruik onze slaapcalculator om erachter te komen hoeveel slaap jij nodig hebt.

Echter, maar liefst 63% van de Nederlanders geeft aan ontevreden te zijn over de kwaliteit van hun slaap.

Slaapkwaliteit

Niet alle slaap is hetzelfde. Slaap bestaat uit vier fasen: inslapen, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap (droomslaap).

Zoals slaapwetenschapper Merijn van de Laar in deze video uitlegt, is de diepe slaap het belangrijkst om uitgerust te ontwaken. Deze fase van de slaap komt vooral voor in de eerste uren nadat je in slaap valt.

Dit betekent dus dat niet alleen de uren die je in bed doorbrengt tellen, maar vooral ook hoe diep je hebt geslapen van belang is.

Hoe kun jij je slaapcyclus optimaliseren?

Een slaapcyclus duurt gemiddeld tussen de 60 en 120 minuten en bestaat uit 3 tot 6 opeenvolgende cycli. Door de duur per nacht van 60 naar 90 minuten te verhogen [9], kunnen we ons welzijn en gezondheid aanzienlijk verbeteren.

Deze fasen zijn verdeeld in REM slaap, die 25% vertegenwoordigt, en niet-REM slaap, die ongeveer 75% van onze slaaptijd inneemt. De laatste is onderverdeeld in drie fasen: inslapen, lichte slaap en diepe slaap. 😴

Slaaptekort

Minder dan 5 uur per nacht slapen verhoogt het risico op een hartaanval met 48% en een beroerte met 15% [10], terwijl minder dan 6 uur het risico op type 2 diabetes met 28% [11] verhoogt.

Achttien uur achtereen wakker blijven beïnvloedt de cognitieve vaardigheden net zoals een bloedalcoholgehalte op de wettelijke limiet [12] dat zou doen.

Slaapgebrek verviervoudigt ook het risico op verkoudheden [13], terwijl dit bij adolescenten een vermindering van de grijze stof laat zien [14]. 🧠

Op sociaal niveau [15] zou 30% van de jongvolwassen uitjes annuleren vanwege een slechte nacht, en dagelijkse activiteiten zoals sporten of winkelen kunnen eronder lijden. Ook het huwelijksleven en familierelaties kunnen lijden onder slaapgebrek, wat invloed heeft op stemming en geduld.

De cijfers over slaapstoornissen

Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders [16] boven de 12 jaar heeft problemen met slapen.

We spreken van een slaapstoornis als je gedurende lange tijd problemen hebt met slapen en hierdoor overdag last hebt van functioneringsproblemen.

Voorbeelden van deze problemen zijn: te weinig slapen, te veel slapen, moeite hebben met in slaap vallen, vaak wakker worden of te vroeg wakker worden.

Vrouwen slapen over het algemeen slechter dan mannen.

Voor de meerderheid van de mensen [17] (49%) begint het probleem wanneer ze 's nachts wakker worden. Eenmaal wakker is het moeilijk om weer in slaap te vallen

Bijna de helft (45%) geeft aan dat ze iets willen ondernemen om beter te slapen, maar ze ondernemen geen actie.

De oorzaken

Het onderzoek van de Hersenstichting [17]toont aan dat veel mensen wel weten wat goed voor hen is, maar het daadwerkelijk uitvoeren ervan is een ander verhaal:

 • 73% weet dat het gebruik van een scherm vlak voor het slapengaan slecht is, maar 94% doet het toch
 • 62% weet dat het consumeren van cafeïnehoudende dranken een paar uur voor het slapengaan slecht is, maar 66% doet het toch
 • 59% weet dat het consumeren van alcohol een paar uur voor het slapengaan resulteert in slechtere slaap, maar 66% doet het toch
 • 93% weet dat voldoende beweging overdag leidt tot betere slaap, maar toch beweegt 53% niet voldoende
 • 78% weet dat het handhaven van een vast slaap-waakritme helpt voor een betere slaap, toch staat maar 73% op dezelfde tijd op en gaat 67% iedere dag om dezelfde tijd naar bed

Ai, we weten dus wel wat goed voor ons is maar om het daadwerkelijk te doen...!😅

Naast levensstijl kunnen volgens hoogleraar Eus van Someren [18] ook oorzaken van slapeloosheid genetische aanleg of traumatische ervaringen in de jeugd zijn.

Daarnaast is stress, zoals op het werk of thuis, een bekende oorzaak van 's nachts wakker liggen of moeite hebben met slapen.

Medicijnen en slaap

In 2023 luiden artsen de alarmbellen vanwege het feit dat maar liefst 1,3 miljoen [19] Nederlanders slaapmedicatie gebruiken.

Bij maar liefst tweederde van de patiënten die met slaapproblemen naar de dokter gaan, schrijft de arts medicatie voor.

Voor kortstondig gebruik (een paar nachten tot maximaal twee weken) kan dit effectief zijn. Echter, het probleem schuilt in het feit dat deze pillen op de lange termijn zeer verslavend kunnen zijn. Het lichaam raakt gewend aan de medicatie, waardoor de effectiviteit ervan verloren gaat. Bovendien kan er ook een geestelijke afhankelijkheid ontstaan.

Slaappillen [20] kunnen worden onderverdeeld in twee groepen: de benzodiazepinen, ook bekend als 'benzos', 'tranquilizers' of 'pammetjes', en non-benzodiazepinen.

Een zorgwekkende ontwikkeling is dat steeds meer mensen zich wenden tot verslavingsartsen omdat ze niet meer zonder deze pillen kunnen. Het trieste nieuws is dat hoewel de slaapmedicatie niet de oorspronkelijke problemen oplost, de slaapproblemen juist kunnen verergeren bij het afbouwen van het gebruik van deze pillen.

Medicijnen zijn voor de lange duur dus niet echt aan te raden, wat helpt dan wel?

Gedragstherapie voor slapeloosheid (CGT-I)

Cognitieve Gedragstherapie voor Insomnie (CGT-I) wordt aanbevolen voor mensen met slapeloosheid. Onlangs hebben we een interview gepubliceerd met onze eigen in-house expert Andrew Green, dat volledig gewijd is aan CGT-I.

In CGT-I draait het om het aanleren van nieuwe slaapgewoonten, waarbij het vinden van de juiste bedtijd centraal staat. Daarnaast analyseert de therapie ook hoe je de tijd voor het slapengaan doorbrengt en biedt het strategieën voor wat te doen als je 's nachts wakker ligt.

Technologie en slaap

Technologie maakt tegenwoordig een groot deel uit van onze avondroutine en heeft dan ook veel invloed op hoe goed Nederlanders slapen.

Smartphone en schermen in bed

Hoewel uit Nederlands onderzoek bleek dat 35% van de jongeren van 18 tot 24 jaar met een smartphone in bed slaapt [21], vragen we ons af of dit cijfer niet wat meer is...

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dit cijfer onder jongeren van 18-29 jaar [22]eerder in de buurt van 90% te liggen.

Uit onderzoek van het RIVM [23] blijkt dat veel Nederlanders lichtgevende schermen gebruiken in de avond: het gebruik is het hoogst onder adolescenten (13-18 jaar) en volwassenen. Vaak neemt het gebruik in de avond ook aanzienlijke tijd in beslag (meer dan twee uur).

Het blijkt dat de groep die dagelijks of langdurig gebruikmaakt van schermen voor het slapengaan, tot 40 minuten korter slaapt dan de groep die dat niet of nauwelijks doet.

smartphonegebruik in bed
Onze tester Coco toont aan hoe het niet moet.

Van de kinderen (8-13 jaar) gebruikt 22% dagelijks een scherm in de avond.

Onder adolescenten (13-18 jaar) is dit 83%.

De gevolgen van technologie voor het slapengaan

Het licht van schermen kan invloed hebben op ons circadiaans ritme, onze gemoedstoestand en onze nachtrust [24].

Maar liefst 57% van tieners die technologie gebruikt in de slaapkamer, ervaart slaapproblemen [25].

Mensen die dagelijks een scherm gebruiken in het uur voor het slapen, hebben meer slaapklachten, zoals later in slaap vallen, korter slapen en ’s nachts wakker worden. Ook vermelden zij meer symptomen van slaaptekort overdag, zoals moeite om wakker te blijven.

Deze klachten verminderen bij personen die als experiment een week lang geen scherm gebruikten of tijdens het schermgebruik een speciale blauw licht bril droegen.

Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren. Door een structureel slaaptekort kunnen mensen zich slechter concentreren en minder goed presteren. Ook kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.

Veelgestelde vragen

Resie Jansen

Partner relations & content writer

Resie hoopt dat de adviezen in dit artikel je helpen om weer een stap dichter bij een goede nachtrust te komen. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om ze te stellen via resie@airi.media.

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.