Beste slaaptrainers van 2023

De beste slaaptrainers voor kinderen (2024)

Laatst bijgewerkt op: 14.07.2023 Geschatte leestijd: 12 Min.

Het is zondagochtend en je ligt nog heerlijk te slapen als de deur opengaat en je kleintje de hoek om gluurt. ‘Maaaammm, paaahhhaaappp!’

Je werpt een blik op de alarmklok en de rode cijfers staren onverbiddelijk terug: 05.50 uur.

Met een slaaptrainer voor kinderen hoeft je zondagochtend er niet zo uit te zien.

Slaaptrainers zijn hulpmiddelen die peuters en kleuters kunnen helpen bij het aanleren van een goed slaapritme. ⏰

Zo krijgt je kindje de rust die het nodig heeft om blij en gezond te zijn. En als jij je in het weekend nog een extra keer om kunt draaien, is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Wij leggen je uit hoe een slaaptrainer jullie kan helpen en vergelijken de beste slaaptrainers, met onze top 5 als resultaat.

Slaaptrainers kunnen vroege ochtenden verhelpen

Top 5 beste slaaptrainers voor kinderen

Susanne adviseert

Zazu Pam de Pinguïn

Pam de Pinguïn is een slaaptrainer, nachtlamp en speaker in één. Stel de kleuren in, maak afspraken met je kind en geniet van deze plezierige slaaptrainer.

Slaaptrainer Pam de Pinguïn van het merk Zazu is de favoriet van onze slaapexpert kinderslaapcoach Susanne van Willekes.

En dat is niet voor niets! Deze schattige pinguïn maakt op een hele makkelijke manier duidelijk wat er van je kindje verwacht wordt en is dus ook voor jonge peuters geschikt.

Als de pinguïn rood is, is het (nog) tijd om te slapen. ➡️ Kleurt de pinguïn oranje, dan is het bijna tijd om op te staan. ➡️ Verandert de kleur van de pinguïn naar groen, dan kan de dag beginnen.

Onderop de pinguïn vind je een kleine klok en kun je het wekmoment in stellen.

Pinguïn Pam kan ook als nachtlampje gebruikt worden. Haal je hem van het laadstation af, dan gaat het nachtlampje automatisch na 30 minuten uit.

Dankzij de draadloze verbinding kan Pam ook via Bluetooth verhaaltjes, liedjes en geluiden afspelen om mee in slaap te vallen.

Pam is razend populair, net als de andere slaaptrainer van Zazu: Sam het Schaap.

Die haalde onze top 5 echter niet omdat veel ouders klaagden over het geluid van de openspringende oogjes, wat hun kleintjes juist wakker maakte. Ook bleek de bediening van Sam nog niet zo eenvoudig.

Aansluiting: werkt met oplaadbare batterij via USB-kabel. De USB-kabel wordt meegeleverd, de lader niet.

Wat zeggen klanten?

De meeste klanten vinden Pam een erg fijne slaaptrainer en vertellen uitgebreid hoe leuk hun kinderen het vinden om de pinguïn van kleur te zien veranderen.

Uit de reviews blijkt dan ook dat de slaaptrainer echt werkt!

Ook over de extra functionaliteiten, zoals de draadloze speaker waarmee je bijvoorbeeld muziek af kunt spelen via Bluetooth, zijn gebruikers enthousiast.

Toch hebben klanten ook wat puntjes ter verbetering.

Ze zouden graag een kinderslot op de pinguïn hebben, zodat de kinderen niet zelf met de knopjes kunnen knoeien. 

Ook hadden verschillende mensen graag gezien dat het weklicht gedimd kan worden, zodat kinderen zo lang mogelijk doorslapen en niet door de wekker wakker worden.

Anderen opperden om de oranje ‘wachtstand’ instelbaar te maken, omdat dertig minuten voor sommige kindjes wel erg lang wachten is.

Tot slot, en dat is dan ook meteen het grootste nadeel van Pam de Pinguïn, worden er ook behoorlijk wat technische problemen gemeld.

Bepaalde kleuren licht gingen snel kapot, er zaten ‘donkere vlekken’ in de pinguïn of de slaaptrainer was erg snel leeg als hij zich niet op het oplaadstation bevond. 😫

Koop bij bol.com*€39,90

Voordelen

Leuke uitstraling en eenvoudig te begrijpen

Drie standen, waardoor je kindje leert een half uurtje te wachten voor het opstaat

Maakt bij overgang geen geluid

Ook als nachtlampje te gebruiken (in verschillende kleuren)

Draadloze speaker voor verhaaltjes, liedjes en geluid via Bluetooth

Nadelen

Gevoelig voor technische problemen

Weklicht niet te dimmen, wekt sommige kinderen

Wektijd niet te veranderen, 30 minuten is lang voor jonge kinderen

Helpt niet met leren klokkijken

Met handige app

Tommee Tippee Timekeeper

De Tommee Tippee Timekeeper slaaptrainer ziet er misschien net wat minder leuk uit, maar heeft wel heel veel handige instellingen, die niet alleen op de trainer zelf, maar ook in een gratis app aan te passen zijn.

Zo maak je je kindje heel gemakkelijk duidelijk wanneer het tijd is om te slapen, en wanneer het tijd is om op te staan. Niet alleen voor de standaard slaapmomenten, maar ook voor dutjes of aangepaste tijden zoals bijvoorbeeld in het weekend. 

De Tommee Tippee biedt tien kalmerende geluiden, vijf slaapliedjes en vijf natuurgeluiden.

Je kunt bij deze slaaptrainer ontzettend veel instellen: de alarmtijden, verschillende kleuren en geluiden, de lichtintensiteit en het geluidsvolume.

Ook de ‘wachttijd’ voor kinderen uit bed mogen komen is aan te passen.

Bovendien kun je de slaaptrainer makkelijk vergrendelen.

Aansluiting: Met USB-kabel, het stopcontactgedeelte wordt niet meegeleverd

Wat zeggen klanten?

Klanten zijn groot fan van de bijbehorende app waarmee ze de slaaptrainer op afstand in kunnen stellen. Ook zijn ze enthousiast over het feit dat zo zoveel verschillende dingen zelf in kunnen stellen, zoals het tijdstip van wakker worden, de lichtsterkte, de duur van de ‘wachttijd’ etc.

Via de app kun je ook dutjes en verschillende tijden voor doordeweeks en het weekend programmeren.

Klanten vinden de wekker degelijk en zeggen dat hij doet wat hij moet doen.

De enige nadelen die worden genoemd zijn het ontbreken van een USB-stekker. Er wordt wel een USB-kabel meegeleverd om de slaaptrainer mee op te laden, maar klanten zijn niet te spreken over het feit dat het stopcontactgedeelte niet wordt meegeleverd.

Een ander nadeel van de slaaptrainer dat veel wordt genoemd is het feit dat de slaapmodus niet automatisch kan worden ingesteld of via de app kan worden ingesteld, en er elke avond fysiek op een knopje voor moet worden gedrukt. Niet handig voor een hulpmiddel dat zich zo laat voorstaan op de bijbehorende app. 🤷‍♀️

Koop bij bol.com*€42,59

Voordelen

Instelbare licht- en geluidssterkte

Vergrendeling mogelijk

Handig te bedienen via een app

Wachttijd is aan te passen

Speelt verschillende geluiden, wekkers en slaapliedjes af

Nadelen

Wordt enkel met USB-kabel, niet met oplader geleverd

Moet bij problemen met wifi-netwerk opnieuw worden ingesteld

Slaapmodus moet elke avond manueel geactiveerd worden

Veel instellingen mogelijk

Kidsleep Classic

De Classic slaaptrainer van Kidsleep is een witte, ronde ledlamp waarvoor je decoratieve plaatjes kan plaatsen die dankzij de achterliggende verlichting oplichten.

Gebruik je hem als slaaptrainer, dan is het schermpje van de slaaptrainer in twee delen verdeeld. Aan het verlichte plaatje kan je kindje zien of het tijd is om te slapen of op te staan.

Overdag zien we een konijntje met een rugzak op, dat buiten op pad is. Als het tijd is om te slapen verschijnt een konijntje dat lekker in zijn warme bedje ligt.

De Kidsleep Classic is  daarnaast ook als wekker of nachtlampje te gebruiken.

Veel kinderen vinden het konijntje schattig en beschouwen de Classic al snel als een vriendje. 

De Kidsleep slaaptrainer wordt met extra plaatjes geleverd, zodat je kunt wisselen.

Zo is er bijvoorbeeld een speciaal plaatje bijgevoegd waarmee je de lamp als nachtlampje, in plaats van slaaptrainer kunt gebruiken. Het nachtlampje blijft dan de hele nacht aan en is met drie standen goed te dimmen.

Er is ook een plaatje bijgevoegd waarmee oudere kinderen hem als wekker kunnen gebruiken. Je kunt uit vier wekgeluiden kiezen: fluitende vogeltjes, een koekoeksklok, kraaiende haan of trein.

De slaaptrainer biedt ook een aantal slaapliedjes aan waarmee je kindje in slaap kan vallen. Net als voor het alarm, kun je het volume hiervan aanpassen.

Aan de slaaptrainer zit een klein digitaal klokje, waarmee je de wektijd kan instellen. Op dit schermpje verschijnen ook een zon of maan die langzaam onder gaat. Daardoor is de slaaptrainer ook door jonge peuters goed te begrijpen.

Bovendien kun je ook instellen dat de zon langzaam ondergaat voordat het tijd is om te slapen. Zo kun je je kinderen niet alleen helpen bij het opstaan, maar ook bij het naar bed gaan.

Handig aan deze slaaptrainer is dat je verschillende wektijden in kunt stellen, voor ‘normale’ ochtenden, middagslaapjes en het weekend.

Aansluiting: Adapter die aansluit op het stopcontact, maar kan ook op batterijen.

Wat zeggen klanten?

Veel klanten zijn erg enthousiast over de Kidsleep Classic slaaptrainer.

Ze vinden het fijn dat je verschillende wektijden in kunt stellen voor dutjes, doordeweekse nachten en het weekend, zodat je het niet steeds hoeft te veranderen.

Ze zijn daarnaast erg te spreken over de aftelklok, waardoor je de slaaptrainer ook kunt gebruiken als voorbereiding op het naar bed gaan.

Ook het feit dat bijna alles (zoals licht- en geluidssterkte en hoelang de ‘zonsopgang’ duurt) aan te passen en in te stellen is wordt gewaardeerd. Bij veel andere slaaptrainers duurt de ‘wachtstand’ een half uur, wat voor jonge kinderen nogal eens lastig is.

Dit is de perfecte slaaptrainer voor wie zijn kinderen zo lang mogelijk in bed wil houden, omdat dankzij het zachte licht en het gebrek aan geluid de meeste kinderen niet door de slaaptrainer wakker worden gemaakt.

Het grootste nadeel van de slaaptrainer is – net als bij alle andere slaaptrainers – dat de Kidsleep Classic nogal eens kapot gaat. Bij sommige ouders ging de wekker ineens midden in de nacht af, met huilende kleintjes tot gevolg. 😲

Ook zien ouders bij een volgende versie graag een kinderslot verschijnen.

Tot slot vinden sommige mensen de Kidsleep slaaptrainer vrij prijzig en groot.

Koop bij bol.com*€57

Voordelen

Om kinderen te leren wanneer het tijd is om op te staan, maar ook wanneer het tijd is om te gaan slapen

Verschillende instellingen voor doordeweeks, in het weekend en voor middagdutjes

Veel mogelijkheden m.b.t. instellingen (licht en geluid te dimmen, de duur van de overgangsfasen zijn in te stellen

Bevat slaapmuziekjes

Nadelen

Soms technische problemen

Geen kinderslot

Vrij groot

Relatief prijzig

Geliefd bij kinderen

Luvion Beer & Pinguïn

Luvion heeft een slaaptrainer die in de vorm van een pinguïn en een beertje komt. De Pinguïn van Luvion lijkt erg op Pam, maar heeft een digitaal klokje op zijn buik.

Dertig minuten voordat je kindje uit bed mag wordt het licht oranje. Dit verandert naar een groen licht als je kleintje op mag staan.

Een verschil met Pam de pinguïn is echter dat het oranje licht in eerste instantie maar zwak schijnt.

Tijdens de ‘wachtstand’ van dertig minuten gaat het steeds feller schijnen, zodat je kindje niet meteen door het licht wordt gewekt als je het geluk hebt dat het wat langer doorslaapt.

De slaaptrainer is geen goede peuterwekker, want hij maakt helemaal geen wekgeluiden. Wordt je kindje laat wakker, dan wacht hem of haar een groen lampje. Dit is dan wel weer fijn als je graag wil dat je kindje zo lang mogelijk doorslaapt.

De Pinguïn en Beer van Luvion werken niet met een rood licht. Is het ’s nachts tijd om nog verder te slapen, dan is het licht uit.

Wel zijn de Pinguïn en Beer als nachtlampje te gebruiken. Door bovenop de lamp te drukken, kunnen ook kinderen het nachtlampje zelf bedienen. Na 20 minuten gaat het automatisch uit.

Vind je twintig minuten nog erg lang? Deze slaaptrainers hebben een speciale eco-modus. Is de slaaptrainer in deze modus twee minuten inactief, dan gaat hij automatisch uit. De slaaptrainer blijft natuurlijk wel actief. Zodra je de slaaptrainer beweegt, wordt het beeldscherm weer geactiveerd.

Aansluiting: Opladen via USB-kabel. Kabel wordt meegeleverd, stopcontactgedeelte niet.

Ben je benieuwd wat klanten van de Luvion slaaptrainers vonden? Wij hebben het uitgezocht. 👇

Wat zeggen klanten?

Klanten vinden de slaaptrainers van Luvion schattig en eenvoudig te bedienen.

De meeste kinderen blijven inderdaad langer in bed dankzij Pinguïn en Beer.

Hoewel de slaaptrainers geen geluid maken en het nachtlampje te dimmen is, valt het weklicht niet te dimmen (dit licht wordt steeds sterker). Daarom klaagden sommige ouders over het feit dat de slaaptrainer hun kinderen wakker maakte als ze toevallig eens wat langer sliepen.

Sommige klanten kwamen met een creatieve oplossing door Pinguïn of Beer een ‘trui’ te geven. Ze knipten een sok af en schoven deze over de slaaptrainer heen, waarna alleen het hoofdje nog te zien was en licht gaf.

Een verbetering ten opzichte van Pam is de lockfunctie. Hierdoor weet je zeker dat je kindje de wekker niet (per ongeluk dan wel expres) aan zal passen.

Hoewel de vorm van de slaaptrainer wel een beetje nageaapt lijkt van Zazu, kunnen we het wel waarderen dat veel kleine klachten en problemen van Pam bij de slaapwekkers van Luvion zijn opgelost.

Helaas blijken ook de slaaptrainers van Luvion niet vrij van technische problemen en zijn de knopjes niet helemaal peuterproof.

Daar staat tegenover dat deze slaaptrainer uit de slaaptrainertest van Ouders van Nu in 2022 als beste uit de bus kwam.

Koop bij bol.com*€36,95

Voordelen

Wachtmodus waardoor je kind een half uurtje leert te wachten voor het opstaan

Ook als dimbaar nachtlampje te gebruiken

Heeft een kinderslot

Gaat automatisch uit en heeft eco-modus

Weklicht wordt geleidelijk feller

Nadelen

Weklicht volgens sommigen te fel, tenzij je een sok als hoes gebruikt

Kan geen wekgeluiden maken

Duur van de wachttijd (het oranje licht) is niet in te stellen

Technische problemen komen vaak voor en knopjes zijn niet erg peuterproof

Eenvoudig te bedienen

Alecto BC-100 slaaptrainer

De Alecto BC-100 slaaptrainer komt in de vorm van een witte wekker, maar is ook verkrijgbaar als een wekker in de vorm van een aapje, konijn of pandabeer.

Als het tijd is om te slapen kleurt de wekker blauw en bij de varianten in de vorm van een diertj

Hoewel de slaaptrainer voor de meeste kinderen goed te begrijpen zal zijn, is hij minder geschikt voor jonge peuters. De wekkers zijn namelijk behoorlijk kwetsbaar. 

De slaaptrainer van Alecto heeft verschillende lichtstanden waardoor het licht voor lichte slapers goed te dimmen is.

Ook maakt de wekker bij het slapen of opstaan geen geluid, dus als je geluk hebt en je kleintje uitslaapt, wordt hij of zij niet door de wekker gestoord.

De slaaptrainer bezit ook een kinderslot.

Aansluiting: draadloos, werkt met via USB-oplaadbare batterijen, kabel wordt meegeleverd, lader niet.

Wat zeggen klanten?

Klanten vinden de wekkers van Alecto leuk en gebruiksvriendelijk: zonder poespas.

De lichtintensiteit is in te stellen en de slaaptrainer kan ook als nachtlampje gebruikt worden.

Ook vinden klanten het fijn dat de wekker op batterijen werkt die lang meegaan.

Het enige nadeel is de glazen display: valt de wekker op de grond, dan verbrijzelt het scherm en is de slaaptrainer stuk.

Het is dus geen wekker om je kleine kinderen zelf mee rond te laten zeulen.

Zet je hem op een veilig plekje (een hoger plankje bijvoorbeeld), dan kan je kindje wel in een oogopslag zien of het al uit bed mag.

De slaaptrainer valt dan misschien eenvoudig kapot, hij lijkt wel minder technologische problemen te hebben dan alle andere slaaptrainers.

Koop bij Babypark*€27,89

Voordelen

Eenvoudig te bedienen: geen poespas

Heeft een kinderslot

Batterij gaat lang mee

Lichtintensiteit is aan te passen

Nadelen

Scherm valt makkelijk kapot, dus behoeft een veilig plekje

Weinig andere instellingen: geen muziekjes of geluiden, kunt zelf geen kleuren kiezen of verschillende tijden voor dutjes of het weekend

Slaaptrainer voor peuter of kleuter

Een slaaptrainer is een hulpmiddel dat kinderen helpt bij het aanleren van een goed slaapritme.

Je kunt een slaaptrainer niet alleen inzetten om je kindje aan te leren wanneer het uit bed mag, maar in sommige gevallen ook juist gebruiken om aan te geven wanneer het tijd is om te gaan slapen.

De meeste slaaptrainers maken dit op een leuke, visuele manier duidelijk, zodat ook jonge peuters het kunnen begrijpen.

Slaaptrainer: hoe het werkt

Wordt je kindje 's nachts of 's ochtends vroeg wakker, dan ziet het in één oogopslag dat het nog verder moet slapen, ook als het nog geen klok kan kijken.

Maakt de slaaptrainer gebruik van een tussenfase (zoals bij de oranje kleur hierboven), dan ziet je kleintje dat het bijna tijd is om op te staan, maar nog even moet wachten.

En dan komt het leukste moment: het lampje wordt groen en enthousiast mag je kind je wakker komen maken 😀.

Des te leuker kinderen een slaaptrainer vinden, des te meer ze geneigd zijn om ernaar te luisteren.

Veel slaaptrainers maken dan ook gebruik van bewegende of lichtgevende diertjes of poppetjes.

Sommige slaaptrainers gebruik je ’s nachts, maar er zijn versies die je ook voor dutjes kunt gebruiken.

Waarom een slaaptrainer gebruiken?

We hebben allemaal voldoende slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Slaap is cruciaal voor ons herstel.

Maar vooral voor kinderen, die zich nog volop ontwikkelen en razendsnel groeien, is slaap ontzettend belangrijk.

Genoeg slapen is voor kinderen erg belangrijk

Uit een analyse van belangrijke slaaponderzoeken [1] blijkt dat slaap onmisbaar is voor hun cognitieve ontwikkeling en fysieke groei.

Ook is er een duidelijke relatie tussen voldoende slaap en het functioneren van de stofwisseling [2] en het immuunsysteem [3].

Kinderen die onvoldoende slapen hebben bovendien een grotere kans slecht gedrag te vertonen, presteren slechter op school en hebben een verhoogd risico op obesitas in hun late jeugd/puberteit, bleek uit twee langdurige onderzoeken naar jongere [4] en oudere kinderen [5].

Maar niet alleen kinderen lijden onder slaapgebrek.

Bij menig ouder leiden de gebroken nachten tot mentale en fysieke gezondheidsproblemen en tot druk op de relaties binnen het gezien.

‘Slaap is een eerste levensbehoefte, geen overbodige luxe’, schrijft onze slaapexpert Susanne Willekes dan ook in haar boek ‘Slaap! Voor dreumes en peuter’.

Ze meldt dat wereldwijd één op de vier kinderen onder de vijf jaar in- en doorslaapproblemen heeft en dat naar schatting 30 tot 40 procent van de Nederlandse kinderen kampt met een slaaptekort.

Aangezien we weten hoe belangrijk slaap is, doen we er goed aan om slaapproblemen bij kinderen aan te pakken.

Willekes schrijft dat de meeste slaapproblemen gedragsmatig van aard zijn.

Een slaaptrainer kan een handig hulpmiddel zijn om die voor een deel te corrigeren.

Vanaf welke leeftijd slaaptrainer gebruiken?

Veel ouders vragen zich af vanaf welke leeftijd je een slaaptrainer kunt gebruiken.

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en daarom kan de beste leeftijd per kind verschillen.

Om een slaaptrainer voor peuters te kunnen gebruiken moet een kind in elk geval basale verbanden kunnen leggen, bijvoorbeeld: lamp is groen betekent opstaan of oogjes gesloten betekent tijd om te slapen.

De meeste kinderen beginnen dit door te krijgen vanaf een jaar of twee, dus tot die leeftijd raden we je aan om te wachten.

Er is nog een reden waarom slaaptrainers het meest nuttig zijn voor peuters vanaf twee jaar.

Vanaf deze leeftijd verhuizen veel peuters van een ledikant met spijlen naar een open peuterbed.

Overgang van ledikant naar kinderbed

Ze worden steeds meer mobiel en kunnen zelf uit bed te komen (en jou wakker te maken 🙄).

Merk je dat je kindje de bedoeling van de slaaptrainer nog niet goed snapt? Dan kan je het altijd een paar weken of maanden later nog eens proberen.

Hoe gebruik je een slaaptrainer?

Hoe je de slaaptrainer precies moet gebruiken, hangt natuurlijk af van het model dat je kiest.

Toch hebben we een paar algemene tips die je kunnen helpen.

 • Heb je het idee dat je kindje te jong is om het goed te begrijpen? Berg de slaaptrainer dan nog even op en probeer het een paar weken of maanden later nog een keer.
 • Wordt je kindje wakker voor de slaaptrainer aangeeft dat het tijd is om op te staan? Laat je kleintje de eerste paar keer zien dat de wekker ook nog slaapt en leg geduldig uit dat het nog te vroeg is om de dag te beginnen.
 • Nog steeds geen succes? Laat de lichten uit en ga niet uitgebreid kletsen of knuffelen met je kindje. Leg hem of haar simpelweg weer in bed en wijs fluisterend naar de slaaptrainer. Boos worden helpt niet of werkt zelfs averechts.
 • Komt je kindje toch elke ochtend te vroeg naar je kamer toe? Dan kan het ook zijn dat je de wekker te laat hebt ingesteld. Veel kleine kinderen worden van nature vroeg wakker. Zet hem wat eerder om te kijken of het beter gaat. Bij succes zal je kindje de wekker een stuk leuker vinden en kun je langzaam oefenen met een iets later tijdstip om op te staan.
 • Leg wat boekjes of speeltjes neer waarmee je kindje zich zonder toezicht veilig kan vermaken terwijl hij of zij wacht tot het tijd is om op te staan. Dit werkt vooral goed bij een slaaptrainer met een ‘tussenmodus’, zoals de oranje lamp van Pam, en als je kindje wat ouder is. Voor heel jonge kinderen is een half uur zelfstandig spelen soms nog wat veel gevraagd. Je kunt daarom kiezen voor een slaaptrainer waarbj je de wachttijd in kunt stellen.
 • Komt je kindje pas uit bed als de slaaptrainer dat aangeeft? Beloon je hem of haar dan uitgebreid met aandacht en lovende woorden, een sticker of een verhaaltje.
 • Probeer de slaaptrainer consequent elke dag te gebruiken, zodat je kindje eraan kan wennen en het deel gaat uitmaken van de routine. Een goede avondroutine, bijvoorbeeld in bad, tandenpoetsen en dan een verhaaltje, is erg belangrijk.

Goede avondroutine is belangrijk voor kinderen

Waar op letten bij het kopen van een slaaptrainer?

Slaaptrainers verschillen erg van elkaar in uiterlijk en functies, en wat het beste bij jou en je kindje past kan erg persoonlijk zijn.

De slaaptrainer wordt een vriendje

Bij het aanschaffen van een slaaptrainer kun je de onderstaande dingen overwegen. Dit is ook waar wij bij het vergelijken van de beste slaaptrainers voor onze top 5 op hebben gelet.

Veiligheid: Dit is natuurlijk een no-brainer. Slaaptrainers moeten veilig zijn voor kinderen en aan de Nederlandse/Europese veiligheidsnormen voldoen.

Stevigheid: Omdat schattige slaaptrainers al snel als vriendje worden gezien en kinderen er dus mee aan de haal gaan, is het handig als de slaaptrainer stevig is en niet te snel kapotgaat.

Makkelijk in gebruik (maar niet te makkelijk 😉): Het is handig als de functies van de slaaptrainer eenvoudig in te stellen zijn door de ouders, maar kinderen er niet heel simpel bij kunnen. In dat geval kunnen ze namelijk zelf de wekker (per ongeluk) anders instellen. Een kinderslot is dus geen overbodige luxe.

Goed te begrijpen: Een goede slaaptrainer is gemakkelijk te begrijpen, zelfs voor jonge kinderen. Sommige slaaptrainers maken gebruik van visuele signalen om aan te geven wanneer het tijd is om te slapen of wakker te worden, anderen gebruiken (ook) een klok met wijzers en/of een digitale klok. Deze zijn minder goed te begrijpen door jonge kinderen, maar helpen oudere kinderen wel weer bij het leren klokkijken. De leeftijd van je kleintje is bij het uitzoeken van een slaaptrainer dus belangrijk.

Aanpasbaarheid: Bij sommige slaaptrainers kun je alleen een wekker zetten, bij andere kun je hele slaaproutines met dutjes programmeren.

Dimbaar licht: Misschien vind je het handig als het de felheid en kleur van het licht van de slaaptrainer in te stellen is, zodat je ervoor kunt zorgen dat het je kindje niet juist wakker maakt.

Alarm hard of zacht: Sommige ouders willen een slaaptrainer met een luid alarm, zodat kinderen wakker worden als het alarm klinkt. Anderen willen juist dat de slaaptrainer zo min mogelijk geluid maakt, zodat hun kindje nog lekker door kan slapen als het voor de wekker wakker wordt.

Matrassencheck-tip: Vraag je voor het kopen van een slaaptrainer af of je wilt dat je kindje elke dag op een vast tijdstip wakker wordt, of dat je wilt dat je kindje zo lang mogelijk slaapt.

In dat laatste geval is het namelijk belangrijk dat de slaaptrainer ook geen andere geluiden maakt bij het overschakelen naar de wakkerstand. Dit is bij de Nijntje slaaptrainer en bij Sam het Schaap van Zazu het geval. De oogjes openen met een klikkend geluidje, wat veel kinderen ongewenst wekte en waardoor deze slaaptrainers net buiten onze top 5 vielen.

Andere functies: Sommige slaaptrainers functioneren ook als nachtlampje of kunnen zelfs liedjes, verhaaltjes of white noise (witte ruis) afspelen.

Jij kent je kindje natuurlijk het allerbeste en kunt dus een goede inschatting maken van wat gaat werken en wat het leukst gevonden wordt!

Waarom worden kinderen zo vroeg wakker?

Hoewel veel mensen in het weekend graag tot half negen uit zouden willen slapen, is dit voor de meeste kinderen niet realistisch.

Want hoe goed de slaaptrainer die je koopt ook is, het is normaal dat kinderen relatief vroeg wakker worden.

Wat precies normaal is? Ieder kind is natuurlijk anders, maar als kinderen na 06.00 uur ’s ochtends wakker worden, wordt dit als normaal gezien. De meeste jonge kinderen staan ’s ochtends tussen 06.00 uur en 08.00 uur op.

Kinderen worden meestal vroeg wakker

Wordt je kind voor 06.00 uur wakker? Dan kan dat aan verschillende dingen liggen.

Gebrek vast slaapschema: Veel kinderen hebben baat bij een vast slaapschema. Volg je dit niet, dan kan hun biologische klok verstoord raken, waardoor ze vroeg wakker worden. Hier kan een slaaptrainer bij helpen.

Te veel slaap: Als kinderen te veel slaap krijgen, bijvoorbeeld doordat ze overdag een te lang dutje doen, kunnen ze eerder wakker worden dan normaal.

Te weinig slaap: Verrassend genoeg kan ook te weinig slaap ervoor zorgen dat kinderen lastig in slaap vallen en eerder, of zelfs ’s nachts wakker worden.

Overprikkeling: Net als volwassenen kunnen kinderen last hebben van te veel prikkels voor ze naar bed gaan. Probeer ook televisiekijken, gamen en het gebruik van andere elektronische apparaten te vermijden, omdat blauwlicht het slaapritme kan verstoren.

Slaapproblemen: Sommige kleintjes hebben last van slaapproblemen, zoals nachtmerries, insomnia of slaapapneu, waardoor ze vroeg wakker worden.

Lichamelijke problemen: Lichamelijke klachten, zoals een verstopte neus door verkoudheid of allergieën of pijnlijke tandjes die doorkomen, kunnen een goede nachtrust in de weg staan.

Wil je weten hoeveel slaap je kindje nodig heeft? Of wil je dat je kindje makkelijker naar bed gaat of minder vroeg wakker wordt?

Het boek ‘Slaap! Voor dreumes en peuter van onze slaapexpert Susanne Willekes staat vol tips om kleine kinderen (en daarmee ook jou) aan een betere nachtrust te helpen.

Conclusie

Hoewel voor jonge kinderen normaal is om vroeg wakker te worden (lees: vroeger dan de meesten van ons met name in het weekend zouden willen), kan het 's nachts of in de heel vroege morgen uit bed komen gemakkelijk worden verholpen door een slaaptrainer te gebruiken.

Wordt je kindje voor 06.00 uur 's ochtends wakker en komt het uit bed omdat het niet weet hoe laat het is? Met behulp van kleurtjes of gesloten dierenoogjes maakt een slaaptrainer duidelijk of het nog tijd is om te slapen, je kleintje nog heel even moet wachten, óf al uit bed mag.

Onze favoriet, en die van van onze slaapexpert Susanne Willekes, is de schattige Pam de Pinguïn. Maar met behulp van onze top 5 vind je vast een slaaptrainer die bij jou en peuter of kleuter past!

Veelgestelde vragen

 • Zijn er ook slaaptrainers voor baby’s?


  Om een slaaptrainer te kunnen begrijpen, moet een kindje simpele verbanden kunnen herkennen, zoals groen betekent opstaan en rood betekent slapen. Baby’s zijn hiertoe nog niet in staat.

  Ben je op zoek naar manieren om je baby beter te laten slapen? Een white noise machine die witte ruis produceert kan uitkomst bieden.

 • Zijn er ook slaaptrainers voor volwassenen?


  Ja, er zijn ook slaaptrainers voor volwassenen.

  Ze werken op een vergelijkbare manier als slaaptrainers voor kinderen, maar zijn meestal gericht op specifieke problemen die volwassenen kunnen hebben, zoals slapeloosheid, problemen door jetlags of het aanpassen aan een nieuw werkschema.

  Ook de leuke poppetjes en visuele effecten tref je bij de varianten voor volwassenen niet aan 😜.

  Er zijn verschillende hulpmiddelen die volwassenen aan een betere nachtrust kunnen helpen, zoals:

  Daglichtlampen en lichttherapiebrillen: Daglichtlampen simuleren natuurlijk daglicht en worden gebruikt om de biologische klok van de gebruiker aan te passen, bijvoorbeeld om jetlags te verminderen of om de slaapcyclus te verplaatsen.

  Slaap-apps: Er zijn verschillende apps beschikbaar die gericht zijn op het verbeteren van de slaapkwaliteit, zoals slaaptrackers, meditatie-apps, of apps die geluiden afspelen die ontspannend zijn.

  Ontspanningsoefeningen: Er zijn ook oefeningen die gericht zijn op het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning, zoals yoga en ademhalingsoefeningen.

  Het is belangrijk om te weten dat slaaptrainers slechts één onderdeel zijn van een totale aanpak naar een betere nachtrust.

  Het kan daarom geen kwaad om bij slaapproblemen eerst een arts te consulteren, zodat deze kan helpen bij het maken van een behandelplan.

 • Zijn een slaaptrainer en kinderwekker hetzelfde?


  Nee. Een kinderwekker gebruik je om je kinderen mee wakker te maken, een slaaptrainer gebruik je om ze een goed slaapritme aan te leren. 

  Een kinderwekker kan wel onderdeel van uitmaken van een slaaptrainer, of met andere woorden: sommige slaaptrainers zijn ook een wekker. 

  Jonge kinderen die ‘s nachts of vroeg in de ochtend wakker worden kunnen nog niet klokkijken. Zonder slaaptrainer zit er voor hen niets anders op om uit bed te komen en jou wakker te maken, voor ze weten of het al tijd is om op te staan of niet. 

  Een slaaptrainer maakt op een makkelijke, visuele manier duidelijk of ze al uit bed mogen komen. 

 • Bronnen

Petra tekstschrijver

Petra Meijer

Journalist & content writer

Jarenlang offerde Petra haar nachtrust op om meer gedaan te krijgen. Nu ze erachter is hoe belangrijk het is om goed te slapen, is ze erop gebrand om niet alleen haar, maar ook jouw nachtrust te verbeteren.

Petra's certificaten:  Understanding Sleep (Royal Society for Public Health), The Science of Sleep and Dreams (New Scientist Academy). 

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.