Beste daglichtlampen van 2023

Daglichtlampen: Beter slapen en fijner de winter door (2023)

Laatst bijgewerkt op: 22.06.2023 Geschatte leestijd: 9 Min.

We hebben er allemaal wel eens moeite mee in de winter: het is nog donker als we wakker worden en hoewel we weten dat we op moeten staan, zouden we ons het liefst nog eens even lekker omdraaien 🥱.

Om het allemaal nog wat lastiger te maken is het ook alweer donker als we thuiskomen van ons werk.

Door het gebrek aan natuurlijk daglicht dat we krijgen, zijn de donkere dagen maar moeilijk van de nachten te onderscheiden.

Het gevolg? We staan moe op, hebben minder energie en ook ons humeur lijdt eronder. Sommige mensen krijgen zelfs last van een echte winterdepressie (Seasonal Affective Disorder, SAD).

Een daglichtlamp (ook wel lichttherapielamp) kan je helpen om beter te slapen en de korte winterdagen fijner door te komen.

In dit artikel vertellen we je alles wat je over daglichtlampen moet weten.

Ook delen we onze top 5 van de beste daglichtlampen van 2023, gebaseerd op meer dan duizend reviews van tevreden en ontevreden consumenten. Dat scheelt jou weer een paar uur beoordelingen uitpluizen 😁.

Lees verder om te zien of een daglichtlamp ook jouw nachtrust en winter kan verbeteren!

Daglichtlampen

Wat is de beste daglichtlamp? Onze top 5:

Daglichtlampen - De belangrijkste eigenschappen

 • Bootst met een hoge lichtintensiteit natuurlijk daglicht na.
 • Helpt bij slaapproblemen ontstaan door een verstoord dag-nachtritme tijdens donkere winterdagen.
 • Gaat sombere gevoelens en zelfs winterdepressie (SAD) tegen.
 • Nuttig voor mensen die ‘s nachts werken of veel reizen.
 • Kan nachtuilen helpen vroeg uit bed te komen en vroege vogels helpen om laat op te blijven.
Onze favoriet

Beurer TL30

Met een betrouwbare reputatie als fabrikant van medisch gecertificeerde gezondheidsproducten en honderden lovende reviews, kan het met een daglichtlamp van Beurer eigenlijk niet misgaan.

Beurer heeft momenteel maar liefst tien modellen daglichtlampen op de markt: er is voor ieder wat wils!

De Beurer TL30, het kleinste model dat Beurer aanbiedt, is een van de populairste daglichtlampen van dit moment.

 • De TL30 heeft het formaat van een tablet en je neemt hem dus makkelijk overal mee naartoe.
 • De lamp maakt gebruik van energiebesparende leds voor een gelijkmatige verlichting die niet flikkert en vrij is van uv-straling.
 • Dankzij de aanpasbare voet van de Beurer TL30 kan de lamp zowel staand als liggend gebruikt worden.
 • Consumenten zijn enthousiast over de werking van het product, het gebruiksgemak en de aantrekkelijke prijs.

Koop bij bol.com*42 €

Beste lichttherapiebril

AYO AYOlite

AYO produceert lichttherapiebrillen en heeft met de AYOlite meerdere prijzen en onderscheidingen gewonnen.

De AYOlite lichttherapiebril maakt gebruik van het efficiëntere blauw-turquoise licht in plaats van wit licht. 

Lichttherapiebrillen winnen snel aan populariteit omdat je – in tegenstelling tot bij een daglichtlamp - niet aan een locatie gebonden bent terwijl je de lichttherapie ondergaat. Ook wordt het licht als minder verblindend ervaren en hoef je je niet af te vragen of je op de juiste afstand van de lamp zit.

 • Gebruikers van AYOlite vinden het fijn dat de daglichtbril lekker licht is en een stijlvol, minimalistisch design heeft.
 • De proefperiode van zestig dagen met een ‘niet goed, geld terug’- garantie vinden ze een geruststellend idee.
 • Ze zijn ook enthousiast over het gebruiksgemak: als je de pootjes van de bril uitvouwt, start hij meteen een sessie van twintig minuten, die hij ook automatisch beëindigt.
 • Brildragers kunnen de AYOlite lichttherapiebril gewoon over hun normale bril heen dragen. Dat is bij veel andere lichttherapiebrillen niet het geval.
 • Ook bijzonder aan de AYOlite: de uitgebreide app die jou op basis van jouw persoonlijke bioritme en leefstijlfactoren van advies voorziet. Op dit punt scoort de AYOlite echt wat beter dan de daglichtbril Luminette 3, die gebruik maakt van een verouderde app die online veel kritiek ontvangt.

Koop bij Slaapwijzer*219 €

Goede Prijs/Kwaliteit

BrellaVio Happy Light

BrellaVio is vooral bekend als maker en verkoper van spijkermatten, maar verkoopt ook daglichtlampen voor lichttherapie.

In vergelijking met andere daglichtlampen beschikt de BrellaVio Happy Light over meer verschillende instellingen. Je kunt hem dus aan je persoonlijke voorkeuren aanpassen en dat alles voor een vriendelijke prijs.

 • Van warm geel tot blauwwit: consumenten zijn erg blij dat ze de kleur van het licht aan kunnen passen.
 • Ook de intensiteit van het licht valt in te stellen. De Happy Light is met een maximale lichtintensiteit van 12.000 lux een van de weinige lichttherapielampen die een intensiteit hoger dan 10.000 aanbiedt. Als je er stil bij staat dat je bij de meeste lampen op minder dan twintig centimeter afstand moet zitten om de beoogde 10.000 lux te halen en de effectiviteit afneemt als je er verder vanaf zit, is dit niet verkeerd.
 • Naast de kleur van het licht en de intensiteit van het licht, kan ook de tijd worden ingesteld. BrellaVio’s lichttherapielamp beschikt over een timer. Zit de sessie erop, dan wordt de lamp vanzelf uitgeschakeld.
 • De BrellaVio daglichtlamp komt met een extra lang snoer van 1,80 meter.
 • Klanten merken op dat de standaard stevig is en het product degelijk aanvoelt. Ze suggereren zelfs dat je het product gerust een paar keer kan laten vallen 😮😬.
 • Tot slot zijn de online reviews positief over de geboden klantenservice.

Koop bij bol.com*69,95 €

Mooiste uitstraling

Liroma Bamboe

Met de bamboe-look voegt deze stijlvolle daglichtlamp echt wat toe aan het interieur van je huis.

Naast de fraaie Liroma Bamboe daglichtlamp biedt Lirona ook een daglichtlamp in de vorm van een luxe ring aan, en – als een van de weinige daglichtfabrikanten – een staande daglichtlamp met hetzelfde blauw-turquoise licht als waar veel van de lichttherapiebrillen gebruik van maken.

 • Het meest positief zijn gebruikers echter over de bijzondere uitstraling van de Bamboe daglichtlamp, die ook nog eens met een mooie hoes geleverd wordt.
 • De kleurtemperatuur, helderheid en sessieduur van de daglichtlamp zijn allemaal aan te passen.
 • Beoordelaars waarderen het dat de Bamboe daglichtlamp naast een daglichtmodus ook een zonsondergangmodus heeft, die het lichaam voorbereidt op slapen.
 • Klanten gaven aan dat het product niet onwijs stevig aanvoelt. Zoek jij een daglichtlamp die een vast plekje krijgt in je interieur zonder hem overal mee naar toe te slepen? Dan maakt het niet uit dat de lamp minder stevig is en is deze stijlvolle daglichtlamp wellicht wat voor jou.

Koop bij bol.com*49 €

Beste budgetoptie

Silvergear Daglichtlamp

Silvergear biedt een van de goedkoopste daglichtlampen aan.

De daglichtlamp van Silvergear is een van de goedkoopste lichttherapielampen die verkrijgbaar is. Ondanks de prijs ontvangt de daglichtlamp behoorlijk wat positieve reviews en – niet onbelangrijk – eigenlijk helemaal geen echt slechte reviews.

 • Consumenten zijn blij dat ze de intensiteit van het licht in kunnen stellen. Op de felste stand vinden ze hem namelijk wel erg heftig. De kleurtemperatuur van het licht is helaas niet aan te passen.
 • De lichttherapielamp beschikt over een timer
 • Hoewel de lamp volgens consumenten zijn werk lijkt te doen, is de kwaliteit van het product zelf wat minder. Sommige mensen klagen over een gebroken standaard.
 • De lage prijs van deze lamp is volgens gebruikers het grootste pluspunt. Heb je een klein budget en ben je op zoek naar simpele daglichtlamp die toch zijn werk doet? Dan is de daglichtlamp van Silvergear het overwegen waard.

Koop bij bol.com*33,99 €

Hoe we testen

Om jou van het beste advies te voorzien, worden de slaapproducten uitvoerig getest door ons veelzijdige team, dat honderden uren ervaring heeft met het beoordelen en testen van eigenschappen als duurzaamheid, ligcomfort en ergonomie. Producten die succesvol zijn getest, ontvangen ons Matrassencheck-keurmerk.

Weten hoe we precies te werk gaan? Bekijk dan ons volledige testproces.

Naar producten die we (nog) niet persoonlijk hebben getest, doen we uitgebreid onderzoek. Daarnaast werken we samen met deskundige slaapexperts, zodat jij verzekerd bent van relevante, betrouwbare informatie die je op weg helpt naar een betere nachtrust.

Wat is een daglichtlamp oftewel lichttherapielamp?

Een daglichtlamp bootst natuurlijk daglicht na. Zo kan het slaapproblemen die samenhangen met ons circadiaanse ritme (dag-nachtritme) verhelpen en sombere wintergevoelens door een winterdip of zelfs winterdepressie (SAD) tegengaan.

Tijdens lichttherapie zit, lig of werk je elke dag voor een bepaalde tijd in de buurt van de speciale daglichtlamp (ook wel lichttherapielamp genoemd) met een hoge lichtintensiteit.

Dit kan je nachtrust en gemoed verbeteren, blijkt uit onderzoek, vooral tijdens de donkere wintermaanden.

De meeste daglichtlampen gebruiken een lichtintensiteit van rond de 10.000 lux.

Heb je een lamp die minder sterk is, dan zul je hem langer moeten gebruiken om hetzelfde effect te bereiken. Een lamp die veel sterker is zal erg fel en niet comfortabel zijn.

Lux is een eenheid om lichtintensiteit mee uit te drukken (het aantal lumen per m2, gemeten op een meter afstand van de lichtbron).

Om je een idee te geven:

- 1 lux is kaarslicht

- 1.000 lux is een bewolkte dag

- 10.000-20.000 lux is daglicht

- 100.000-130.000 lux is zonlicht

De meeste daglichtlampen gebruiken wit licht, wat alle kleuren van het lichtspectrum bevat.

Er zijn tegenwoordig ook lichttherapiebrillen. Zij gebruiken blauw-turquoise licht. Dit licht hoeft een stuk minder fel te zijn om hetzelfde effect te bereiken, waardoor fans van de lichttherapiebrillen zeggen dat het minder verblindend is.

Blauw licht heeft een omstreden reputatie, omdat langdurige blootstelling eraan de ogen zou beschadigen.

In dat geval gaat het echter meestal over kunstmatig blauwviolet licht (dat wordt uitgestraald door laptops, telefoons en tablets) en niet over het blauw-turquoise licht van lichttherapiebrillen. Een blauw licht bril kan je ogen tegen overmatig blauw licht beschermen, maar dat is bij daglichtlampen of lichttherapiebrillen dus geen probleem.

Daglichtlampen worden ook gebruikt door sommige kunstenaars, kledingontwerpers of hobbyisten, zodat ze hun creaties bij daglicht kunnen zien. Dit type daglichtlampen laten we in dit artikel echter buiten beschouwing.

Waarom je een daglichtlamp zou willen gebruiken

Daglichtlampen hebben meerdere verschillende toepassingen en kunnen dus ook verschillende mensen helpen.

Voor wie is een daglichtlamp geschikt?

Vraag je je af of een daglichtlamp wat voor je is?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een daglichtlamp het proberen waard is als je slaapproblemen hebt die samenhangen met je dag-nachtritme, als je last hebt van sombere gevoelens of winterdepressie, avond- of nachtdiensten draait of als je regelmatig vliegt en je jetlag wil bestrijden.

1. Voor mensen met slaapproblemen die samenhangen met het dag-nachtritme:

Daglichtlampen kunnen uitkomst bieden bij slaapproblemen die samenhangen met ons bioritme, ontdekten onderzoekers.

Door op bepaalde tijden blootgesteld te worden aan daglicht kunnen we onze interne klok een handje helpen of zelfs manipuleren. Hierdoor kun je ’s ochtends makkelijker wakker worden en opstaan, heb je meer energie, val je ’s avonds beter in slaap en slaap je beter door. Er zijn ook mensen die de daglichtlamp ‘s middags gebruiken om de welbekende middagdip tegen te gaan.

daglichtlamp bij slaapproblemen bioritme

Heb je last van een serieuze slaapstoornis? Psychologen benadrukken dat lichttherapie het beste onderdeel uit kan maken van verschillende maatregelen om de slaapstoornis te behandelen.

2. Voor mensen met sombere gevoelens of zelfs een echte winterdepressie (SAD):

Sommige mensen voelen zich door de korte winterdagen somberder dan in de zomer. Maar anderen krijgen zulke sterke depressieve gevoelens, dat de seizoensgebonden klachten het functioneren in het dagelijks leven in de weg staat.

In dat geval spreken we van winterdepressie, Seasonal Affective Disorder of SAD. We gaan hier later nog dieper op in.

3. Voor mensen die onregelmatige diensten draaien:

Een daglichtlamp kan ook waardevol zijn voor wie onregelmatige diensten of nachtdiensten draait.

Verplegend personeel dat nachtdiensten draaide, had veel profijt van lichttherapie, ontdekten onderzoekers.

De werknemers sliepen niet alleen beter, maar voelden zich ook minder nerveus en minder depressief. Niet alleen goed voor de fysieke en mentale gezondheid, maar ook beter voor de productiviteit op de werkvloer, concludeerden de onderzoekers. Bovendien vermindert dit de kans op fouten en ongelukken op het werkt en leidt het tot een daling van ziekteverzuim.

4. Voor mensen die veel reizen en een jetlag willen verminderen:

Het strategisch inzetten van daglichttherapie kan ook helpen bij het voorkomen van een jetlag en is daarom handig voor mensen die veel reizen.

Gebruik de lamp ’s ochtends op de plaats van bestemming als je naar het oosten vliegt. Reis je naar het westen? Dan gebruik je de lamp ’s avonds op je bestemming.
Licht in de ochtend zorgt ervoor dat je eerder wakker wordt. Licht laat op de avond zorgt ervoor dat je later wakker wordt.

Daglichttherapie wordt om deze reden dan ook ingezet bij luchtvaartpersoneel en gebruikt om professionele atleten voor te bereiden op een andere tijdzone, zodat hun belangrijke prestaties in een ander werelddeel niet onder het tijdsverschil te lijden hebben.

5. Voor mensen met een ‘sociale jetlag’:

Ben je van nature een echte nachtuil of een vroege vogel? Bij sommige mensen komt hun natuurlijke dag-nachtritme niet overeen met hun gewenste levensstijl of slaappatroon. Dat wordt ook wel eens een sociale jetlag genoemd.

Voorbeelden van mensen met een sociale jetlag zijn bijvoorbeeld avondmensen die voor hun werk of studie vroeg uit bed moeten of ochtendmensen die het ’s avonds nog erg druk hebben.

Daglichtlampen kunnen helpen om het natuurlijke dag-nachtritme te verplaatsen.

Verschillende soorten daglichtlampen

Voor wie is een daglichtlamp niet geschikt?

Het wordt afgeraden om een daglichtlamp te gebruiken als je:

 • Gevoelig bent voor licht
 • Een oogaandoening hebt of hebt gehad
 • Een bipolaire stoornis of andere stemmingsstoornis hebt
 • Medicijnen slikt die op zonlicht kunnen reageren (fotosensibiliserende medicijnen)
 • Epileptische aanvallen hebt

In deze gevallen kun je het beste eerst met je dokter of psycholoog overleggen.

Daglichtlamp bij winterdepressie (SAD)

Zoals hierboven al even genoemd, kan een daglichtlamp helpen bij een winterdepressie. Maar wat is een winterdepressie precies en hoe kan een daglichtlamp hierbij helpen? Wij leggen het je uit 👇.

Wat is Seasonal Affective Disorder (SAD) of winterdepressie?

De symptomen van SAD zijn hetzelfde als die bij een normale depressie, met het verschil dat ze aan in de winter optreden en met het wisselen van de seizoenen weer verdwijnen.

Voorbeelden van symptomen van een depressie zijn neerslachtige gevoelens, stress, gevoelens van nutteloosheid, het verlies van interesse in activiteiten die je eerder leuk vond, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Hoe ernstig de klachten zijn, kan per persoon verschillen.

winterdepressie SAD

De diagnose (winter)depressies kan door medisch personeel op basis van ‘psychologenhandboek’ DSM-IV-TR worden vastgesteld.

Lichttherapie bij winterdepressie

Heb je last van een winterdepressie? Het is wetenschappelijk bewezen dat dagelijkse lichttherapie kan helpen.

Heb je last van ernstige depressieve klachten? Dan wordt aangeraden om je behandeling in overleg met een huisarts of psycholoog te plannen. Het kan zijn dat een combinatie van behandelmethoden nodig is.

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan daglichtlampen?

Nauwelijks.

Zelfs psychologen die aan de effectiviteit van lichttherapie twijfelen houden er vaak een ‘baat het niet, dan schaadt het niet’-opvatting op na.

In vergelijking met medicatie zijn er weinig bijwerkingen en kleven er aan lichttherapie maar weinig nadelen.

De enige nadelen die wel eens gemeld worden zijn zere ogen, hoofdpijn of duizeligheid door te fel licht.

Heb je daar last van? Ga dan voor een lamp waarbij je de intensiteit kan bijstellen en bouw de tijdsduur en intensiteit langzaam op.

Een zonnebril dragen tegen het felle licht is géén goed idee, dat maakt de lamp minder effectief.

Hoe gebruik je een daglichtlamp?

Een daglichtlamp gebruiken is een eitje 🥚.

Elke dag ga je voor een bepaalde tijd voor de lamp zitten.

Uit onderzoek naar de effectiviteit van daglichtlampen blijkt dat je dit het beste relatief snel na het wakker worden kunt doen, bijvoorbeeld tijdens je ontbijt. Het is echter ook mogelijk om de daglichtlamp ’s middags te gebruiken, om de bekende middagdip voor te blijven.

Waar moet je een daglichtlamp plaatsen?

Het is belangrijk dat het licht van de lamp je ogen bereikt, maar dat je er niet recht in kijkt. Je kunt de lichttherapielamp dus schuin voor je op een afstand tussen de 40 en 60 centimeter plaatsen.

lichttherapiebril

Gebruik je een lichttherapiebril? Dan hoef je hem alleen maar op te zetten en twintig minuten op te houden om de beoogde effecten te kunnen merken.

Volg de gebruiksaanwijzing van de daglichtlamp op en overleg bij ernstige slaapproblemen of depressieve klachten met een dokter of psycholoog.

Hoelang de daglichtlamp gebruiken?

Gebruik de lamp minimaal 20 minuten per dag.

Heb je een lamp met een lage intensiteit, dan moeten de sessies langer duren om effect te hebben.

De meeste daglichtlampen komen met instructies waarin vermeld staat hoelang een sessie moet duren. Doorgaans adviseren fabrikanten een minimale tijd tussen de 20 en 40 minuten.

Hoeveel sessies er nodig zijn om effect te merken, daar is nog niet zo eenduidig antwoord op te geven.

Sommige studies beschreven al een effect na een week, terwijl uit een andere studie naar daglichtlampen en winterdepressie bleek dat het minstens drie weken duurde voor het effect van de daglichtlamp groter was dan dat van een gemeten placebo-effect.

Hoe werkt een daglichtlamp – de wetenschap achter lichttherapie

Ieder mens heeft een circadiaans ritme (ook wel dag-nachtritme of bioritme genoemd) van grofweg 24 uur. ⏰

Het reguleert ons slaapritme en beïnvloedt allerlei fysiologische processen in ons lichaam, waaronder bijvoorbeeld onze hartslag, bloeddruk, temperatuur, spijsvertering en de afscheiding van hormonen zoals gelukshormoon serotonine en slaaphormoon melatonine.

Ons circadiaans ritme wordt met name beïnvloedt door licht.

Krijg je minder licht, dan kan je slaapritme verschuiven en raken de fysiologische processen in de war.

Bioritme in balans

Bij een normaal circadiaans ritme dat in evenwicht is, schiet ‘s ochtends onze bloeddruk omhoog en stopt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Onze spijsvertering komt op gang, er wordt testosteron aangemaakt en zo zijn we een paar uur na het wakker worden alert.

’s Middags kunnen we ons goed concentreren en snel op dingen reageren, aan het eind van de middag is ons lichaam in zijn beste vorm.

Tegen het vallen van de avond zijn onze bloeddruk en lichaamstemperatuur het hoogst en een paar uur later begint de aanmaak van melatonine, waardoor we moe worden.

Onze spijsvertering komt tot rust en we maken ons op om te gaan slapen.

Na onze diepe slaap zal vroeg in de morgen, zo rond 04.00 uur, onze lichaamstemperatuur het laagste zijn, voor de hele cyclus weer opnieuw begint.

Bioritme uit balans

Als ons circadiaanse ritme niet in evenwicht is of er een discrepantie tussen ons bioritme en onze gewenste levensstijl en slaappatronen bestaat (de sociale jetlag waar we het eerder over hadden), is dit van grote invloed op ons hele lichaam.

We voelen ons niet alleen moe en somber, het heeft ook een negatief effect op onze gezondheid, zoals bijvoorbeeld op ons hart en onze bloedvaten en spijsvertering.

Hoe een daglichtlamp kan helpen bij slaapproblemen

Door voor een bepaalde tijd consistent gebruik te maken van een lichttherapielamp of lichttherapiebril, kun je je bioritme bijsturen.

Als het licht van de daglichtlamp of lichttherapiebril in je ogen valt, geven de lichtgevoelige zenuwcellen in het netvlies van onze ogen een seintje aan onze hersenen dat de dag begonnen is.

➡️ Dit onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor je je wakkerder en energieker zal voelen dan wanneer je in het donker rond zou blijven lopen.

➡️ Bovendien zorgt blootstelling aan licht ’s ochtends ervoor dat de productie van melatonine ’s avonds eerder op gang komt, waardoor je gemakkelijker op tijd in slaap zult vallen en beter door zult slapen.

Hoe een daglichtlamp kan helpen bij depressieve gevoelens

Wetenschappers denken dat een winterdepressie waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een combinatie van winterse factoren.

Minder daglicht betekent dat er minder vitamine D wordt aangemaakt, wat aan depressieve gevoelens wordt gelinkt. Minder daglicht betekent ook dat het circadiaanse ritme wordt verstoord. Dit kan er weer toe leiden dat er te veel melatonine wordt aangemaakt, waardoor je een moe en futloos gevoel houdt. Gelukshormoon serotonine kom je bij weinig daglicht juist tekort.

Hoewel een daglichtlamp niets tegen het tekort aan vitamine D kan doen, kan het wel helpen om het dag-nachtritme te verplaatsen, wat de hormonen melatonine en serotonine zal helpen reguleren, wat niet alleen je slaap, maar ook je stemming kan verbeteren.

Waar op letten bij het kopen van een daglichtlamp?

Heb je besloten dat een daglichtlamp iets voor je is? Wij leggen je uit waar je bij het aanschaffen van een daglichtlamp op moet letten, en waar wij de 22 lampen uit onze review ook op hebben beoordeeld.

Maar eerst onze belangrijkste tip bij aanschaf van een daglichtlamp:

Controleer niet alleen de lichtsterkte van de lamp (meestal 10.000 lux) maar ook op welke afstand deze lichtintensiteit bereikt wordt.

Sommige fabrikanten zeggen alleen in hele kleine lettertjes ergens diep in de gebruiksaanwijzing verstopt dat de 10.000 lux alleen bij een afstand van tien tot twintig centimeter geldt 😟.

Wil je de lamp op vijftig centimeter afstand zetten zodat je tijdens de lichttherapie kan ontbijten of de krant kan lezen, dan duurt de sessie ook ineens een stuk langer.

Ga dus voor een lichttherapielamp met een hoge lichtintensiteit.

Naast lichtintensiteit zijn er nog een hoop andere variabelen om rekening mee te houden.

Net als bij andere producten spelen bij de aanschaf van een lichttherapielamp de prijs en de (garantie)voorwaarden natuurlijk een rol. Maar welke daglichtlamp het beste bij je past is ook erg persoonlijk.

Vraag jezelf af waar, wanneer en waarvoor je de lamp wilt gebruiken.

Hier moet je bij het kopen van een daglichtlamp op letten:

Type: Tegenwoordig zijn er twee typen daglichtlampen beschikbaar: de traditionele lampen en lichttherapiebrillen. Wij hebben de voordelen op een rijtje gezet.

Lichttherapiebril Traditionele daglichtlamp
voordelen

😀 Efficiënter, dus de sessies zijn minder lang.

😀 Het blauwe licht wordt als minder fel ervaren.

😀 Niet plaatsgebonden.

😀 Neemt twijfels over de juiste afstand tot de lamp weg.

😀 Hoeft niks op je neus te hebben.

😀 Doorgaans goedkoper dan een lichttherapiebril.

😀 Sommige mensen vinden het geen probleem om op een vaste plek te zitten.

Denk je dat een lichttherapiebril is voor je zou kunnen zijn? De lichttherapiebril van AYOlite kwam in onze vergelijking als beste naar voren.

Koop bij Slaapwijzer*219 €

Vorm: Ook de traditionele daglichtlampen komen in allerlei vormen en maten.

Er zijn bijvoorbeeld hangende lampen, bureaulampen of lichttherapielampen in de vorm van een tablet beschikbaar. Reis je veel? Kies dan voor een dunne, rechthoekige lamp die oplaadbaar is en neem er een met een afneembare voet. Ben je van plan de lamp op een vaste locatie te gebruiken? Dan vind je de uitstraling wellicht belangrijker dan het formaat.

Instellingen: Vraag jezelf af in hoeverre je het belangrijk vindt om de daglichtlamp op je persoonlijke voorkeuren aan te kunnen passen.

Sommige lampen hebben veel instellingen. Je kunt bijvoorbeeld de lichtintensiteit aanpassen. Dat is bijvoorbeeld fijn als je gevoelige ogen hebt.

Timer: Sommige lampen hebben een ingebouwde timer en gaan vanzelf uit als je lichtsessie erop zit. Zo weet je zeker dat je bij de lichttherapie de beste lengte aanhoudt en hoef je je tijdens de lichtsessie niet met de bediening van de lamp bezig te houden.

Certificering: Hecht je er belang aan dat de lichttherapielamp CE-gecertificeerd is en aan medische tests is onderworpen? Zo ja, dan is dat een van de variabelen die je mee kunt nemen in je keuze.

Type licht: Je kunt kiezen uit een daglichtlamp met led- of tl-licht.

Qua effectiviteit zit er geen verschil tussen de twee. Kijk dus vooral naar welk type licht je het prettigst vindt en bekijk de voordelen hieronder.

Ledlamp Tl-lamp
Voordelen

😀 Laag energieverbruik

😀 Lamp gaat doorgaans langer mee

😀 Licht wordt mooi gelijkmatig verdeeld

😀 Lamp wordt niet warm

😀 Voordeliger in aanschaf

😀 Extra hoge lichtopbrengst

😀 Beschikbaar in grotere modellen

Combineren met app: Sommige lichtapparaten kun je koppelen aan een app op je mobiele telefoon.

In dat geval kun je de therapie optimaliseren op basis van je persoonlijke bioritme, doelen en levensstijl. Daarnaast kan een app je helpen om je bioritme beter te begrijpen en kan hij je adviseren over slaaptijden, maaltijden, herstel en inspanning.

Sommige technologie-aanbidders zullen dit een ontzettend leuke toepassing vinden, anderen willen liever een enkele aan- en uitknop.

Hoewel er zeker een onderscheid te maken valt in kwalitatief goede en minder goede daglichtlampen, is de keuze voor de beste daglichtlamp dus voor een groot deel gebaseerd op persoonlijke voorkeuren.

Waarom hebben sommige merken daglichtlampen deze top 5 niet gehaald?

Daglichtlampen lijken steeds populairder te worden en het aanbod wordt steeds groter. Daardoor vallen een aantal populaire – en in principe goede merken - daglichtlampen net buiten onze Top 5. We noemen kort de belangrijkste merken.

Is een daglichtlamp van Medisana goed?

Een Medisana daglichtlamp is over het algemeen een goede keuze. Medisana is een bekend merk met een goede reputatie.

De daglichtlamp Medisana LT 460 wordt bijvoorbeeld veel verkocht en is relatief voordelig geprijsd.

Veel klanten zijn blij met hun Medisana lamp.

Toch zorgde een handvol negatieve reviews waarin consumenten de effectiviteit van de lamp in twijfel trokken ervoor dat de BrellaVio Happy Light het nét van de Medisana daglichtlamp won.

Is een daglichtlamp van Ikea goed?

Hoewel Ikea in het verleden een daglichtlamp in het assortiment had, verkoopt de Zweedse meubelgigant op dit moment geen daglichtlampen meer.

Ondanks de gunstige prijs gold dat het product online veel negatieve beoordelingen kreeg, waarbij veel klanten het idee hadden dat de lamp niet echt werkte. Hetzelfde geldt voor de daglichtlamp van Lidl die bij vlagen wordt aangeboden.

Is een daglichtlamp van Philips goed?

Elektronicaconcern Philips staat goed bekend als het om medische apparatuur gaat.

Ook in de afgelopen jaren heeft het bedrijf zich druk beziggehouden met het ontwikkelen van lampen die slaap zouden moeten beïnvloeden.

Helaas is de EnergyUp daglichtlamp HF3419/02 van Philips net als de Philips goLITE nog maar moeilijk leverbaar (en bijvoorbeeld niet meer te koop via bol.com).

Aangezien het voor de effectiviteit van daglichtlampen belangrijk is dat het licht de ogen bereikt, vallen lampen die moeten helpen bij het proces van wakker worden in dit artikel buiten de boot.

We zijn benieuwd of Philips in de toekomst nog nieuwe daglichtlampen uitbrengt.

De laatste tijd richt Philips zich met name op Wake-up lights, in plaats van op daglichtlampen. Ben je in plaats van in een daglichtlamp geïnteresseerd in een wake-up light van Philips? Dit waren onze favoriete wake-up lights.

Conclusie daglichtlampen

Daglichtlampen kunnen een oplossing zijn voor wie last heeft van vermoeidheid of sombere gevoelens die samenhangen met de korte winterdagen.

Ook voor mensen met onregelmatige werktijden of voor mensen die veel reizen en hun (sociale) jetlag willen minimaliseren is een daglichtlamp een uitkomst.

De keuze van een daglichtlamp is erg persoonlijk. We hopen dat we je wat houvast hebben gegeven om te kunnen beslissen welke daglichtlamp perfect bij je past.

Daglichtlampen: Veelgestelde vragen

Petra tekstschrijver

Petra

Content Writer

Jarenlang offerde ik mijn nachtrust op om meer gedaan te krijgen. Nu ik erachter ben hoe belangrijk het is om goed te slapen, ben ik erop gebrand om niet alleen mijn, maar ook jouw nachtrust te verbeteren. Meer weten? Neem dan contact met me op via petra@airi.media.

Heeft dit artikel je geholpen?
Ja
Nee

Bedankt voor je feedback! Meer tips, advies en kortingscodes ontvangen? ➔ Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback verzonden - bedankt!
Het versturen van je feedback is helaas niet gelukt. Probeer het nog een keer.

Waarom ons vertrouwen?

Bij het beoordelen van producten zijn betrouwbaarheid en vertrouwen belangrijke aandachtspunten. Waarom wij geloven dat jij op Matrassencheck kunt vertrouwen?

 • Speciale testfaciliteit: We hebben wereldwijd meer dan 180 producten getest en sinds kort een eigen testfaciliteit opgezet, die uitgerust is met de modernste apparatuur om de prestaties van de slaapproducten te analyseren.
 • Goedgekeurd door slaapexperts: We werken samen met internationale slaapexperts, die ons team trainen, onze artikelen beoordelen en ons waardevolle inzichten geven op het gebied van slaapgezondheid.
 • Professioneel netwerk: We zijn nauw verbonden met fabrikanten en slaapmerken, waardoor we inzicht hebben in de nieuwste producten, trends en technologiën.
 • Europese marktleider: We zijn met trots de nummer 1 review-website van Europa en maken deel uit van een uitgebreid netwerk dat wereldwijd blijft groeien.

Hoewel onze websites jaarlijks miljoenen bezoekers krijgen, draait het bij ons niet om de cijfers. Zorgen dat de beste keuzes op slaapgebied voor iedereen toegankelijk zijn, dat is waar we voor staan.

>180 producten getest

>19836 uur aan onderzoek

>6 miljoen mensen vertrouwen ons

7 experts

#1 op de Europese markt

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Bol.com, Coolblue, HEMA en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.