⚡️BLACK FRIDAY IS BEGONNEN⚡️

Profiteer nu van de laagste prijzen van het jaar!

De beste lattenbodems

Het belang van een goede lattenbodem (Update 2023)

Laatst bijgewerkt op: 16.08.2023 Geschatte leestijd: 12 Min.

Veel mensen associëren een goed matras en een comfortabel kussen met een ontspannende en gezonde nachtrust.

De lattenbodem wordt vaak vergeten. Zonde, want een goede lattenbodem kan een gezonde slaaphouding ondersteunen.

Het kan helpen bij lichamelijke klachten en de ventilatie van je matras te verbeteren. 👍

Helaas is niet elke bedbodem hiervoor geschikt.

In dit artikel helpen we je daarom met onze lattenbodem test en review bij het maken van je keuze.

Laten we beginnen. 🙌

Beste lattenbodem

De beste lattenbodems

Beste koop

Leen Bakker Lattenbodem Tosca

De Tosca is een eenvoudige maar duurzame lattenbodem voor eenpersoonsbedden, en biedt een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Deze lattenbodem biedt betaalbare ondersteuning voor eenpersoonsmatrassen in drie afmetingen (70 - 80 - 90 x 200 cm), aan een prijs onder 100 euro. Het gelaagd berkenhout kan gecombineerd worden met verschillende soorten matrassen.

Ben je op zoek naar een eenvoudige lattenbodem voor een eenpersoonsmatras aan een degelijke prijs, dan is de Tosca van Leen Bakker wellicht wat je zoekt. Voor minder dan 100 euro krijg je een berkenhout lattenbodem met uitstekende veerkracht.

De latten staan dicht bij elkaar voor een goede drukverdeling, en de lattenbodem is opgedeeld in een stevige heupzone, een soepele schouderzone en een instelbare middensector zodat je het comfort kunt aanpassen aan jouw lichaam en matras. 

De Tosca is ook geschikt voor wat zwaardere mensen, want hij heeft een maximale belasting van 200 kg.

Koop bij Leen Bakker*119 €

Voordeligste Keuze

Sleepfast Lattenbodem Elektrisch Verstelbaar

Deze elektrisch verstelbare lattenbodem van Sleepfast heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De lattenbodem heeft 28 beukenhouten latten en een draagkracht van 120 kg.

 -

 -

Beste koop

Lidl HN8

Deze lattenbodem van LIDL is geschikt voor wie aangepaste ondersteuning nodig heeft. Ook beschikbaar in 140x200 cm!

De HN8-lattenbodem is aanpasbaar aan je matras en persoonlijke slaapvoorkeuren. Vanaf € 229,00 krijg je een elektrisch verstelbare lattenbodem die gecombineerd kan worden met elke soort matras.

Deze elektrisch verstelbare lattenbodem van LIDL biedt je de comfortabele mogelijkheid om de stand en hoogte van je matras aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeuren. Dit is een ideale oplossing voor mensen met rugproblemen of schouderpijn.

De verschillende zones van deze lattenbodem zijn afzonderlijk verstelbaar: zo kun je bijvoorbeeld de schouderzone wat hoger instellen om problemen in de onderrug te voorkomen.

Deze duurzame lattenbodem gaat gemakkelijk een tiental jaar mee, heeft een maximale belasting van 130 kg en bestaat uit 28 elastische latten.

Koop bij Lidl*249 €

Afstembaar op elke slaaphouding

M line Multi Motion verstelbaar

Een elektrisch verstelbare bedbodem van MLine, met 7 comfortzones en een hoge draagkracht.

De twee bedhelften zijn afzonderlijk van elkaar te verstellen.

Zo kunnen zowel jij als je partner genieten van het optimale zit- of ligcomfort.

Deze praktische verstelbare bedbodem is de ideale oplossing voor koppels. Geen gedoe meer met twee losse elektrische bedbodems, maar lekker alles in één!

De houten lattenbodems kunnen afzonderlijk van elkaar worden ingesteld. Ze beschikken over een neksteun, verstelbaar hoofd- en voeteneind, en een knieknik.

De lattenbodem is veerkrachtig en ventileert goed. Geschikt voor elk matras, ook voor pocketvering.

De bedbodem wordt bovendien gratis voor je gemonteerd! 🛠

Koop bij Bol.com*1.549 €

Premium tip

Tempur Premium Flex 2000

De elektrische schotelbodem van Tempur is volledig naar wens aan te passen. Geniet van comfort dankzij de flexibele schotels, die ondersteuning bieden aan 4 zones.

 -

 -

Hoe we testen

Om jou van het beste advies te voorzien, worden de slaapproducten uitvoerig getest door ons veelzijdige team, dat honderden uren ervaring heeft met het beoordelen en testen van eigenschappen als duurzaamheid, ligcomfort en ergonomie. Producten die succesvol zijn getest, ontvangen ons Matrassencheck-keurmerk.

Weten hoe we precies te werk gaan? Bekijk dan ons volledige testproces.

Naar producten die we (nog) niet persoonlijk hebben getest, doen we uitgebreid onderzoek. Daarnaast werken we samen met deskundige slaapexperts, zodat jij verzekerd bent van relevante, betrouwbare informatie die je op weg helpt naar een betere nachtrust.

Waarom heb je een goede lattenbodem nodig?

Een stabiele lattenbodem heeft een aantal voordelen. Het verbetert de aanpassing aan het lichaam. Vooral in de hoogte verstelbare lattenbodems zijn hiervoor geschikt.

Lattenbodems die in zones zijn onderverdeeld, zoals lattenbodems met 7 zones, zorgen voor een betere drukverdeling. Deze lattenbodems hebben verschillende comfortzones voor de zwaartepunten van het lichaam, zoals het bekken of de schouders. In deze zachtere zones kan het lichaam iets meer doorzakken.

De lattenbodem verbetert ook de luchtcirculatie onder de matras en zorgt voor aangenamere slaapomstandigheden. Een stabiele lattenbodem vormt een solide basis en vermindert de vorming van kuiltjes.

Checklist: Hierop moet je letten bij de aankoop van een lattenbodem

De juiste lattenbodem kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Als u onze checklist echter volgt bij uw aankoop, kunt u de selectie in ieder geval al wat beperken, waardoor de beslissing toch iets eenvoudiger wordt.

De beste aankooptips voor lattenbodems 2020:

Bepaal een budget

Hier kunt u de keuze al sterk beperken. U kunt heel weinig, maar ook heel veel uitgeven aan een lattenbodem. Alles hangt ervan af hoeveel belang u hecht aan de kwaliteit en de duurzaamheid van een lattenbodem.

Naar onze mening is een gemiddeld geprijsd model een goede keuze. Deze zijn niet te duur, maar bestaan meestal uit zeer goed materiaal.

Welk type lattenbodem past bij u?

Natuurlijk hangt het ervan af waar u de lattenbodem voor wilt gebruiken. Moet deze gewoon dienen als ondersteuning voor uw matras? Dan is een eenvoudig houten frame waarschijnlijk voldoende.

Als u echter nog meer aanpassing aan uw lichaam en flexibiliteit wilt bereiken met uw lattenbodem, dan is een lattenbodem met platen een zeer goede keuze.

Verstelbaar of vast?

Natuurlijk speelt ook dit onderscheid een rol bij het kiezen van een lattenbodem. Als een normale lattenbodem voldoende is, dan heeft u alleen een vast model nodig.

De matras moet er namelijk enkel maar bovenop liggen. Als u wilt lezen, tv kijken of zelfs op bed wilt ontbijten, biedt een verstelbare lattenbodem grote voordelen.

Luxemodellen kunnen ook elektrisch worden versteld met een afstandsbediening. Als u een binnenveringsmatras heeft, dan raden we u zeker aan om een vaste lattenbodem te kopen.

Let op de kwaliteit

Besteed voldoende aandacht aan de kwaliteit. Zo levert de lattenbodem u ook echt iets op en vermijdt u dat u uw geld uit het raam gooit zonder er wat voor terug te krijgen.

Op die manier kunt u de lattenbodem zonder problemen enkele jaren gebruiken. Samengelijmd, gelamineerd beukenhout kenmerkt zich door zijn robuustheid. Hoogwaardige lattenbodems hebben minimaal 42 latten.

Individuele behoeften

Natuurlijk moet u ook rekening houden met uw individuele behoeften bij de aankoop. Mensen die iets zwaarder zijn vinden het vaak vervelend dat er bij hun aankoop informatie ontbreekt over de maximale belasting.

Nochtans is dit informatie die vaak vermeld wordt door de fabrikanten van de matras. Het kan ook zinvol zijn om het gewicht van de matras te kennen.

Daarnaast bieden sommige fabrikanten ook zogenaamde XXL-lattenbodems aan, die speciaal zijn ontworpen voor mensen met overgewicht en soms tot 300 kg kunnen worden belast.

Klantenservice

We raden u zeker aan om online te kopen. Dit is gemakkelijker, sneller en u krijgt meer tijd om producten te vergelijken. Zorg er in ieder geval voor dat de onlineshops van de betreffende fabrikanten de nieuwe lattenbodem gratis laten leveren bij u thuis.

Ook de proefperiode van 30 dagen, die door sommige verkopers wordt aangeboden, vinden we bijzonder praktisch. Dit geeft u genoeg tijd om het product uit te proberen en te zien of alles naar wens is.

In de meeste gevallen ook kun je de lattenbodem ook gratis retourneren, waardoor de aankoop volledig risicovrij is.

Welke soorten lattenbodems zijn er?

Er bestaan verschillende soorten lattenbodems. Een lattenbodem bestaat in principe uit meerdere latten, die meestal in een rechthoekig frame zijn vastgemaakt.

De latten zijn gemaakt van hout of kunststof, zoals Glasvezel. Latten van kunststof zijn meestal iets elastischer dan houten latten, terwijl die laatste iets meer stabiliteit bieden. Het frame van een lattenbodem kan vervaardigd zijn uit hout, kunststof of metaal.

De keuze van de juiste lattenbodem hangt ook af van uw eigen behoeften. Want elk type lattenbodem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ook de materialen die gebruikt worden in de respectievelijke soorten lattenbodems verschillen.

Uw keuze zal dus vooral afhangen van de criteria die u belangrijk vindt: Comfort, stabiliteit, flexibiliteit, hoogwaardige materialen of eenvoudige bediening.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten lattenbodems:

 • vaste lattenbodem
 • verstelbare lattenbodem/handmatig en elektrisch
 • Oprolbare bedbodem
 • Veerhouten frame
 • Schotelbodem

Om het overzicht niet te verliezen, willen we elk type lattenbodem even kort toelichten.

Vaste lattenbodem

Een vaste lattenbodem vormt de tegenhanger van een verstelbare lattenbodem. Hierbij kan men noch het hoofd- of voeteneinde van de bedbodem verstellen. Het is een volledig normale lattenbodem, van uitstekende kwaliteit.

Vaste lattenbodems bestaan meestal uit 26, 28 of 42 latten. De vaste lattenbodem is geschikt voor elk type matras. Vaste lattenbodems en oprolbare bedbodems zijn in het bijzonder geschikt voor springveermatrassen.

Verstelbare lattenbodem - handmatig of elektrisch

Dit is een lattenbodem die in hoogte verstelbaar is. Vaak kan het hoofd- of voeteneinde van dergelijke modellen tot 45 graden worden versteld. Dit kan het bijvoorbeeld aangenamer maken om te lezen in bed.

Sommige mensen hebben deze verstelbaarheid ook nodig voor orthopedische doeleinden, om de bloedcirculatie of de ademhaling te verbeteren.

Als u nog iets moderner wilt en geen zin heeft om het bed handmatig te verstellen, raden wij u elektrisch verstelbare lattenbodems aan ⇐ lees hier onze review van elektrische lattenbodems.

Deze kunnen eenvoudig worden aangepast met behulp van een afstandsbediening, net als een televisie. Het hoofd- en voeteneinde kunnen met een druk op de knop, los van elkaar, worden versteld.

Elektrische lattenbodems hebben ook het voordeel dat ze kunnen worden gebruikt door oudere mensen om gemakkelijker uit bed op te staan.

Verstelbare lattenbodems zijn beschikbaar voor de meeste types matrassen (visco-matrassen, koudschuimmatrassen, latexmatrassen). Voor springveermatrassen raden wij echter een vaste lattenbodem aan.

Maar in principe zijn verstelbare lattenbodems natuurlijk iets duurder. Vooral elektrische bedbodems met een afstandsbediening vereisen een hoger budget.

Oprolbare bedbodem

Een oprolbare bedbodem bestaat uit stabiele latten, die allemaal verbonden zijn door een band van stof of kunststof. Een oprolbare bedbodem heeft geen frame, maar bestaat alleen uit de verbindingen tussen de latten. Dit maakt het ook mogelijk om ze op te rollen.

Oprolbare bedbodems zijn meestal vrij goedkoop door hun eenvoudige ontwerp en zijn daarom zeer populair, vooral bij jongere mensen. Net als de vaste lattenbodem is de oprolbare bedbodem geschikt voor alle soorten matrassen.

Maar een oprolbare bedbodem kan natuurlijk niet aan uw persoonlijke voorkeuren worden aangepast. Andere modellen bieden ook meer ligcomfort.

Veerhouten frame

Lattenbodem en bedframe - deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Het overgrote deel van de lattenbodems bestaan uit beukenhout.

Ze bestaan - zoals de naam al doet vermoeden - uit een houten frame waarin alle latten met elastische balken zijn bevestigd. De latten van zo'n rooster zijn vervaardigd uit gelamineerd hout en worden gekenmerkt door hun verhoogde elasticiteit, wat het bed een goede vering geeft.

Er wordt weleens gezegd dat hoe meer latten een lattenbodem heeft, hoe comfortabeler deze is. Op deze manier wordt het gewicht dat op de matras komt verdeeld over verschillende latten, waardoor de druk op de matras beter wordt verdeeld. Meestal hebben lattenbodems tussen 28-42 latten.

Schotelbodem

Een schotelbodem, ook wel schotelframe of modulair frame genoemd, is een zeer speciale lattenbodem. Door zijn speciale ontwerp wordt het vaak gebruikt voor orthopedische doeleinden, bijvoorbeeld voor mensen met rugklachten.

Een schotelbodem heeft op sommige plaatsen meerdere kunststofplaten met scharnierende draagverbindingen in plaats van een normale houten lat.

Zo verkrijgt men een hoge flexibiliteit en ook een hoge elasticiteit. Omdat de verschillende schotels nauwkeurig kunnen worden aangepast aan de gewenste ligpositie.

In de praktijk is dit vooral gunstig voor zijslapers. Een schotelbodem is bijzonder geschikt voor koudschuim- of visco-schuimmatrassen. Helaas zijn deze schotelbodems soms wat hoger. Daarom zijn ze niet voor elk bed geschikt.

Wat zijn de voordelen van een lattenbodem met 7 zones?

Sommige lattenbodems zijn bovendien onderverdeeld in 7 zones en voldoen zo aan hoge orthopedische eisen. Afhankelijk van de zone zijn de latten harder of zachter (d.w.z. flexibeler). Daardoor is het mogelijk om de matras en dus ook het lichaam op bepaalde plaatsen iets dieper te laten inzakken.

Dit resulteert in een gezondere uitlijning van de wervelkolom. Vooral voor zijslapers is het belangrijk dat ze rond het schoudergebied of zelfs het bekkengebied wat dieper in de matras wegzakken, terwijl ze op andere plaatsen wat steviger ondersteund worden.

In zones onderverdeelde lattenbodems zijn zowel in een verstelbare als in een vaste uitvoering verkrijgbaar. Maar men mag niet verwachten je hiermee rugproblemen kunt verhelpen. Sommige klanten melden echter dat het gebruik van deze lattenbodems hun pijn kan verlichten of zelfs voorkomen.

Welke maten zijn beschikbaar voor een lattenbodem?

Bij de aankoop van een lattenbodem moet u er natuurlijk op letten dat u dezelfde maat als uw matras koopt. Als u twee afzonderlijke matrassen in een tweepersoonsbed wilt gebruiken, moet u natuurlijk ook twee afzonderlijke lattenbodems aanschaffen.

Dit is de enige manier om te garanderen dat beide personen de nodige flexibiliteit krijgen. De variant met twee matrassen naast elkaar in een tweepersoonsbed is vooral aan te bevelen voor partners met een gewichtsverschil van meer dan 15 kg.

Bij een tweepersoonsbed in 180x200 cm is de aanschaf van twee lattenbodems in 90x200 cm daarom aan te bevelen.

De normale maten zijn:

 • Lattenbodem 80x200 cm
 • Lattenbodem 90x200 cm
 • Lattenbodem 100x200 cm
 • Lattenbodem 120x200 cm
 • Lattenbodem 140x200 cm
 • Lattenbodem 160x200 cm
 • Lattenbodem 180x200 cm

Natuurlijk zijn er ook lattenbodems in speciale maten, zoals 90x220 cm of 140x210 cm.

Waar kun je goede lattenbodems kopen?

In bijna elke meubelzaak kunt u lattenbodems kopen. Afhankelijk van de fabrikant of leverancier kunnen er natuurlijk sterke verschillen in de kwaliteit en de prijs bestaan.

Er zijn al lattenbodems beschikbaar voor minder dan € 20,00. Maar indien u dat wilt kunt u net zo goed een bedbodem kopen voor meer dan € 1.000,00. De gemiddelde prijs voor een goed model ligt ongeveer tussen € 100,00 en € 200,00.

Wij raden u aan een lattenbodem te kopen op het internet. De prijzen liggen hier soms zelfs iets lager dan in klassieke winkels. Maar wat wij vooral aangenaam vinden is dat het product rechtstreeks bij u thuis wordt geleverd. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over het vervelende en vermoeiende transport van de lattenbodem.

In de afgelopen weken heeft ons team een breed scala aan lattenbodems in populaire Nederlandse meubelzaken onder de loep genomen. De volgende webwinkels verkopen naar onze mening zeer interessante modellen aan goede voorwaarden en prijzen.

Onze budgettip: IKEA-lattenbodems

IKEA Logo

De IKEA-lattenbodem is een klassieker in de Nederlandse slaapkamer. Dit is mede te danken aan de degelijke kwaliteit, maar ook aan de goede prijs waarvoor de lattenbodems van de Zweedse meubelfabrikant worden aangeboden. IKEA verkoopt zowel vaste als verstelbare lattenbodems. Wat IKEA echter niet heeft, zijn elektrisch verstelbare lattenbodems.

Ons beviel de IKEA Eidsfoss-lattenbodem het meest. Deze is te koop voor een prijs van € 79,00. Een voordeel van deze lattenbodem is dat het mogelijk is om de hardheidsgraad individueel aan te passen aan uw behoeften.

Bovendien wordt deze volledig gemonteerd en klaar voor gebruik bij u thuis geleverd. De IKEA-lattenbodem is verkrijgbaar in de volgende maten: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm en 140 x 200 cm. Als u op zoek bent naar een geschikte IKEA-matras, dan raden wij u onze Raadgever aan.

De beste keuze: Ravensberg-lattenbodems

De webwinkel van Ravensberger heeft een grote selectie van verschillende soorten lattenbodems. De lattenbodems van deze fabrikant combineren de beste kwaliteit met een uitstekende prijs.

Als klant krijgt u dus een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De fabrikant Ravensberger, die ook matrassen verkoopt, heeft bijna elk type lattenbodem in zijn assortiment: eenvoudige lattenbodems (verstelbaar en vast), schotelbodems, maar ook hoogwaardige elektrische bedbodems, die ook voorzien zijn van schoteltechnologie.

Een voordeel van de lattenbodems van het merk Ravensberger is dat ze allemaal al volledig in elkaar gezet en klaar voor gebruik zijn.

Bovendien zijn alle lattenbodems bovendien verdeeld in minstens 5 zones (soms zelfs 7 zones). Dit resulteert in meer ondersteuning en aanpassing aan het lichaam. Naast de standaardmaten zijn de lattenbodems van Ravensberger ook in enkele speciale maten verkrijgbaar.

De beste keuze: Tempur-lattenbodems

Tempur matrassen logo

Tempur is een van de beste matrassenproducenten op de markt. Naast diverse matrassen biedt Tempur ook bijpassende lattenbodems aan. Tempur heeft twee verschillende soorten lattenbodems in aanbieding:

 • TEMPUR® Premium Flex-bedbodem
 • TEMPUR® Hybride Flex-bedbodem
 • TEMPUR®-accessoires voor bedbodems

Vooral de accessoires voor bedbodems vonden we een grote meerwaarde. Van praktische matrashouders tot moderne verlichtings- en massage-units, Tempur biedt u alles wat u maar kunt wensen. Als u op zoek bent naar een geschikt Tempur-matras, dan raden wij u onze Raadgever aan.

Premium-modellen: allnatura-lattenbodems

De lattenbodems van het familiebedrijf allnatura uit Baden, dat ook veel andere slaapproducten produceert (bijvoorbeeld de allnatura Supra-Comfort-matras) onderscheiden zich vooral omwille van hun hoge kwaliteit.

De lattenbodems zijn meestal gemaakt van hoogwaardig gelamineerd hout, en soms zelfs van hoogwaardig massief hout.

Maar dat wilt ook zeggen dat de lattenbodems van allnatura beduidend duurder zijn. Het goedkoopste model kost € 159,00. In ruil daarvoor kunt u echter ook gebruikmaken van een proefperiode van 30 dagen. Als de lattenbodem u niet bevalt, kunt u deze probleemloos terugbrengen in deze proefperiode.

De producten van allnatura zijn grondig getest op schadelijke stoffen en worden op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd. Wat de bedbodems van allnatura ook bijzonder maakt, is dat ze niet enkel aan de oppervlakte worden behandeld.

Bij allnatura vindt u elk denkbaar type bedbodem. Een groot voordeel van online shoppen is dat u als klant persoonlijke suggesties kunt krijgen over lattenbodems die tegemoetkomen aan bepaalde behoeften of noden.

Allnatura biedt geschikte lattenbodems voor mensen met overgewicht, maar ook voor veganisten (d.w.z. zonder dierlijke materialen). Allnatura scoort niet alleen dankzij het uitgebreide assortiment, maar ook met zijn hoge kwaliteit en ecologisch verantwoorde productie.

Wat zegt de consumentenbond over bedbodems

Hoe belangrijk is een bedbodem?

Wat de consumentenbond zegt over lattenbodems:

De Consumentenbond heeft zelf geen uitvoerige tests gedaan van verschillende lattenbodems, maar verwijst wel naar de resultaten van tests die in Duitsland zijn gedaan. In totaal werden er bij die tests twaalf producten getest.

Het resultaat van die test is ronduit teleurstellend. Geen van de geteste lattenbodems krijgen namelijk een echt goede beoordeling. Alle lattenbodems - die kosten tussen de € 12 en de € 1000 - krijgen slechts een 'voldoende' in de algemene beoordeling.

Het slechte testresultaat kan verklaard worden door het feit dat geen enkel model het beter zou doen dan een eenvoudige houtplaat. Wat meer is, het ligcomfort van de matrassen zou zelfs verslechteren door ze met de geteste bedbodems te gebruiken.

De Consumentenbond beveelt daarom een eenvoudige, vaste bedbodem aan. Idealiter een frame dat u zelf heeft geassembleerd. Deze zouden een beter resultaat opleveren.

In tegenstelling tot sommige andere tests, zijn de testers waar op de website van de Consumentenbond naar verwezen wordt, minder onder de indruk van lattenbodems en vinden ze deze nogal overbodig. Hubertus Primus, het hoofd van Stiftung Warentest, is van mening dat lattenbodems volledig overschat worden.

De lattenbodems zijn getest volgens vijf verschillende criteria: Invloed op de lighouding, duurzaamheid, gebruiksgemak, veiligheid en reclame.

Voor elk van deze criteria werd een cijfer toegekend. Deze aparte beoordelingen worden dan gewogen en samengebracht in een algemene testbeoordeling, op basis waarvan een eindcijfer wordt toegekend aan elk product.

Welk bed kun je combineren met een lattenbodem?

Voorzichtigheid is geboden bij het kiezen van een bed. Want niet elk bed kan zomaar met een lattenbodem worden gebruikt.

Op een boxspring wordt er bijvoorbeeld helemaal geen lattenbodem gebruikt. Heb je een massiefhouten bed of een gestoffeerd bed, dan is een goede bedbodem echter onmisbaar.

Een lattenbodem kan ook gebruikt worden met een stijlvol massiefhouten bed.

Een niet te onderschatten punt bij de aankoop is de vraag of de gekozen lattenbodem echt in uw bed past. Als uw bed een doorlopende bodem en een centrale ligger heeft, dan kunt u voor elk type lattenbodem kiezen. A

ls het bedframe echter een midden- of hoeksteunpunt heeft, dan heeft u een lattenbodem nodig met een omliggend frame.

Bij de elektrische lattenbodem is het ook belangrijk dat er voldoende ruimte onder het bed aanwezig is. De motor moet meestal onder het bed worden opgeborgen. Als u een bed met bedladen heeft, dan kiest u beter voor een vast of manueel verstelbaar bed. Helaas is een elektrisch model in dit geval niet haalbaar.

Hoe maak ik de lattenbodem schoon?

Natuurlijk is het ook heel belangrijk om de lattenbodem te verzorgen, zodat deze lang meegaat blijft en u stof kunt afnemen. Het schoonmaken is niet bijzonder moeilijk en neemt niet veel tijd in beslag.

Eerst moet u wat ruimte vrijmaken. Plaats indien nodig het omringende meubilair tegen de muur, zodat u overal gemakkelijk bij kunt. Neem dan de matras af om het bed schoon te maken. U moet immers bij de lattenbodem kunnen. Wanneer dat is gebeurd, kunt u aan de slag gaan.

Als eerste stap raden wij aan een stofzuiger te gebruiken om grote hoeveelheden pluis, vuil en stof simpelweg op te zuigen. Natuurlijk moet u ook onder het bed stofzuigen. Verschillende stofzuigerhulpstukken helpen om het vuil uit elk hoekje en gaatje te verwijderen.

Vervolgens kunt u de afzonderlijke latten van de bedbodem met een vochtige doek afvegen. Daarna kunnen de latten weer worden afgeveegd met een droge doek. Als u merkt dat bepaalde latten iets meer versleten zijn, kunt u ook de afzonderlijke latten vervangen.

Ten slotte plaats u alle onderdelen weer op het bed zoals voorheen. En dan bent u klaar! Bij ons duurt het schoonmaken meestal zo'n 20 minuten. Maar misschien bent u nog sneller.

Wat doe ik tegen een piepende lattenbodem?

Een piepende lattenbodem is een grote bron van ergenis. In het ergste geval kan de lattenbodem u zelfs wakker houden door geluid te maken telkens u in bed beweegt.

Wanneer u een lattenbodem koopt, zorgt u er best voor dat de deze ook op uw bed past. Want als het bedframe te groot is voor de lattenbodem, kan het frame verschuiven wanneer u beweegt, met als gevolg dat het gaat kraken of piepen. Meet daarom altijd alles precies op of bevestig het frame aan het bed.

Als u een metalen frame hebt, kan dat ook een reden zijn waarom uw lattenbodem piept. Dit in tegenstelling tot geluidsarme lattenbodems, die meestal uitsluitend van hout zijn gemaakt. Meestal volstaat het om siliconenspray aan te brengen op de delen van het frame of de bedbodem die piepen.

De lattenbodem verstellen - hoe doet u dat?

De lattenbodem correct afstellen vormt voor veel mensen een uitdaging. In principe bestaan er twee verschillende schuifsystemen:

 • O-schuiver
 • T-schuiver

Afhankelijk van het schuiftype pakt u dit anders aan. Voor O-schuivers geldt in principe het volgende: Als de schuifknop verder naar buiten gedraaid staat, voelt het harder aan.

Als de schuifknop naar binnen gedraaid staat, voelt het zachter aan. Voor T-schuivers geldt het tegenovergestelde. Hoe verder de schuifregelaars naar buiten gedraaid staat, hoe zachter het voelt. Hoe verder de schuiver naar binnen gedraaid staat, hoe harder het aanvoelt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Ja
Nee

Bedankt voor je feedback! Meer tips, advies en kortingscodes ontvangen? ➔ Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Feedback verzonden - bedankt!
Het versturen van je feedback is helaas niet gelukt. Probeer het nog een keer.

Waarom ons vertrouwen?

Bij het beoordelen van producten zijn betrouwbaarheid en vertrouwen belangrijke aandachtspunten. Waarom wij geloven dat jij op Matrassencheck kunt vertrouwen?

 • Speciale testfaciliteit: We hebben wereldwijd meer dan 180 producten getest en sinds kort een eigen testfaciliteit opgezet, die uitgerust is met de modernste apparatuur om de prestaties van de slaapproducten te analyseren.
 • Goedgekeurd door slaapexperts: We werken samen met internationale slaapexperts, die ons team trainen, onze artikelen beoordelen en ons waardevolle inzichten geven op het gebied van slaapgezondheid.
 • Professioneel netwerk: We zijn nauw verbonden met fabrikanten en slaapmerken, waardoor we inzicht hebben in de nieuwste producten, trends en technologiën.
 • Europese marktleider: We zijn met trots de nummer 1 review-website van Europa en maken deel uit van een uitgebreid netwerk dat wereldwijd blijft groeien.

Hoewel onze websites jaarlijks miljoenen bezoekers krijgen, draait het bij ons niet om de cijfers. Zorgen dat de beste keuzes op slaapgebied voor iedereen toegankelijk zijn, dat is waar we voor staan.

>180 producten getest

>19836 uur aan onderzoek

>6 miljoen mensen vertrouwen ons

7 experts

#1 op de Europese markt

Bekijk ook ...
  s

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Bol.com, Coolblue, HEMA en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.