Er bestaan verschillende soorten lattenbodems. Een lattenbodem bestaat in principe uit meerdere latten, die meestal in een rechthoekig frame zijn vastgemaakt.
De latten zijn gemaakt van hout of kunststof, zoals Glasvezel. Latten van kunststof zijn meestal iets elastischer dan houten latten, terwijl die laatste iets meer stabiliteit bieden. Het frame van een lattenbodem kan vervaardigd zijn uit hout, kunststof of metaal.
De keuze van de juiste lattenbodem hangt ook af van uw eigen behoeften. Want elk type lattenbodem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ook de materialen die gebruikt worden in de respectievelijke soorten lattenbodems verschillen.
Uw keuze zal dus vooral afhangen van de criteria die u belangrijk vindt: Comfort, stabiliteit, flexibiliteit, hoogwaardige materialen of eenvoudige bediening.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten lattenbodems:
- vaste lattenbodem
- verstelbare lattenbodem/handmatig en elektrisch
- Oprolbare bedbodem
- Veerhouten frame
- Schotelbodem
Om het overzicht niet te verliezen, willen we elk type lattenbodem even kort toelichten.
Vaste lattenbodem
Een vaste lattenbodem vormt de tegenhanger van een verstelbare lattenbodem. Hierbij kan men noch het hoofd- of voeteneinde van de bedbodem verstellen. Het is een volledig normale lattenbodem, van uitstekende kwaliteit.
Vaste lattenbodems bestaan meestal uit 26, 28 of 42 latten. De vaste lattenbodem is geschikt voor elk type matras. Vaste lattenbodems en oprolbare bedbodems zijn in het bijzonder geschikt voor springveermatrassen.
Verstelbare lattenbodem - handmatig of elektrisch
Dit is een lattenbodem die in hoogte verstelbaar is. Vaak kan het hoofd- of voeteneinde van dergelijke modellen tot 45 graden worden versteld. Dit kan het bijvoorbeeld aangenamer maken om te lezen in bed.
Sommige mensen hebben deze verstelbaarheid ook nodig voor orthopedische doeleinden, om de bloedcirculatie of de ademhaling te verbeteren.
Als u nog iets moderner wilt en geen zin heeft om het bed handmatig te verstellen, raden wij u elektrisch verstelbare lattenbodems aan.
Deze kunnen eenvoudig worden aangepast met behulp van een afstandsbediening, net als een televisie. Het hoofd- en voeteneinde kunnen met een druk op de knop, los van elkaar, worden versteld.
Elektrische lattenbodems hebben ook het voordeel dat ze kunnen worden gebruikt door oudere mensen om gemakkelijker uit bed op te staan.
Verstelbare lattenbodems zijn beschikbaar voor de meeste types matrassen (visco-matrassen, koudschuimmatrassen, latexmatrassen). Voor springveermatrassen raden wij echter een vaste lattenbodem aan.
Maar in principe zijn verstelbare lattenbodems natuurlijk iets duurder. Vooral elektrische bedbodems met een afstandsbediening vereisen een hoger budget.
Oprolbare bedbodem
Een oprolbare bedbodem bestaat uit stabiele latten, die allemaal verbonden zijn door een band van stof of kunststof. Een oprolbare bedbodem heeft geen frame, maar bestaat alleen uit de verbindingen tussen de latten. Dit maakt het ook mogelijk om ze op te rollen.
Oprolbare bedbodems zijn meestal vrij goedkoop door hun eenvoudige ontwerp en zijn daarom zeer populair, vooral bij jongere mensen. Net als de vaste lattenbodem is de oprolbare bedbodem geschikt voor alle soorten matrassen.
Maar een oprolbare bedbodem kan natuurlijk niet aan uw persoonlijke voorkeuren worden aangepast. Andere modellen bieden ook meer ligcomfort.
Veerhouten frame
Lattenbodem en bedframe - deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Het overgrote deel van de lattenbodems bestaan uit beukenhout.
Ze bestaan - zoals de naam al doet vermoeden - uit een houten frame waarin alle latten met elastische balken zijn bevestigd. De latten van zo'n rooster zijn vervaardigd uit gelamineerd hout en worden gekenmerkt door hun verhoogde elasticiteit, wat het bed een goede vering geeft.
Er wordt weleens gezegd dat hoe meer latten een lattenbodem heeft, hoe comfortabeler deze is. Op deze manier wordt het gewicht dat op de matras komt verdeeld over verschillende latten, waardoor de druk op de matras beter wordt verdeeld. Meestal hebben lattenbodems tussen 28-42 latten.
Schotelbodem
Een schotelbodem, ook wel schotelframe of modulair frame genoemd, is een zeer speciale lattenbodem. Door zijn speciale ontwerp wordt het vaak gebruikt voor orthopedische doeleinden, bijvoorbeeld voor mensen met rugklachten.
Een schotelbodem heeft op sommige plaatsen meerdere kunststofplaten met scharnierende draagverbindingen in plaats van een normale houten lat.
Zo verkrijgt men een hoge flexibiliteit en ook een hoge elasticiteit. Omdat de verschillende schotels nauwkeurig kunnen worden aangepast aan de gewenste ligpositie.
In de praktijk is dit vooral gunstig voor zijslapers. Een schotelbodem is bijzonder geschikt voor koudschuim- of visco-schuimmatrassen. Helaas zijn deze schotelbodems soms wat hoger. Daarom zijn ze niet voor elk bed geschikt.