Beste lattenbodem

Beste Lattenbodems Getest 2024 | Jouw keuzegids voor een goede bedbodem

Laatst bijgewerkt op: 22.02.2024 Geschatte leestijd: 10 Min.

Veel mensen associëren een goed matras en een comfortabel kussen met een ontspannende en gezonde nachtrust.

De lattenbodem wordt vaak vergeten. Zonde, want een goede lattenbodem kan een gezonde slaaphouding ondersteunen.

Het kan helpen bij lichamelijke klachten en de ventilatie van je matras te verbeteren. 👍

Helaas is niet elke bedbodem hiervoor geschikt.

In dit artikel helpen we je daarom met onze lattenbodem test en review bij het maken van je keuze.

Laten we beginnen. 🙌

Beste lattenbodem

Hoe we testen

Om jou van het beste advies te voorzien, worden de slaapproducten uitvoerig getest door ons veelzijdige team, dat honderden uren ervaring heeft met het beoordelen en testen van eigenschappen als duurzaamheid, ligcomfort en ergonomie. Producten die succesvol zijn getest, ontvangen ons Matrassencheck-keurmerk.

Weten hoe we precies te werk gaan? Bekijk dan ons volledige testproces.

Naar producten die we (nog) niet persoonlijk hebben getest, doen we uitgebreid onderzoek. Daarnaast werken we samen met deskundige slaapexperts, zodat jij verzekerd bent van relevante, betrouwbare informatie die je op weg helpt naar een betere nachtrust.

Waarom heb je een goede lattenbodem nodig?

Een goede bedbodem is belangrijk voor een comfortabele en gezonde slaapervaring.

Het kan zorgen voor een betere drukverdeling - vooral bij dunne of zeer zachte matrassen - en extra ondersteuning.

Wanneer [...] een lattenbodem doorzakt of geen steun biedt of je een verkeerde slaaphouding hebt, wordt je lichaam onvoldoende ondersteund. Dit beïnvloedt niet alleen het psychisch welzijn, maar zorgt ook voor fysiek ongemak, pijn, problemen van de tussenwervelschijven, spierspanning of pijnlijke drukpunten.

Walter Braun

Matrasexpert

Lattenbodems met onderverdeling in zones, zoals die met 7 zones, kunnen tevens de drukverdeling bevorderen.

Deze lattenbodems beschikken over verschillende comfortzones. Ze zijn aangepast aan de zwaartepunten van het lichaam, zoals het bekken en de schouders. In de zachtere zones kan het lichaam iets dieper wegzinken.

Daarnaast bevordert de lattenbodem de luchtcirculatie onder de matras. Dit leidt tot aangenamere slaapomstandigheden en vermindert de kans op schimmelvorming.

Een stabiele lattenbodem creëert een solide basis, die ook de kans op kuilvorming vermindert.

Leg jij je matras op pallets? Dan is de kans groot dat je matras sneller beschadigt.

Wat zegt de Consumentenbond over bedbodems

De Consumentenbond heeft zelf geen uitvoerige tests gedaan van verschillende lattenbodems, maar verwijst wel naar de resultaten van tests die in Duitsland zijn gedaan.

De resultaten uit deze Duitse Stiftung Warentest werden gepubliceerd onder de titel 'Bedbodems onbelangrijk voor lichaamsondersteuning'

Het resultaat van die test is teleurstellend. Geen van de geteste lattenbodems krijgen namelijk een echt goede beoordeling. Alle lattenbodems - die kosten tussen de €12,- en de € 1000,- - krijgen slechts een 'voldoende' in de algemene beoordeling.

Hubertus Primus, het hoofd van Stiftung Warentest, is dan ook van mening dat lattenbodems volledig overschat worden.

Dat een goede bedbodem niet duur hoeft te zijn, daar sluiten wij - en onze slaapexperts - ons bij aan.

40 jaar professionele ervaring heeft me geleerd dat lattenbodems en dekens niet duur hoeven te zijn. Je hoeft dus niet meer te betalen voor een merknaam. Let wel op de garantie- en retourvoorwaarden.

Walter Braun

Matrasexpert

Maar dat ze niet kunnen bijdragen aan een betere ondersteuning of drukverdeling, daar zijn we het niet helemaal mee eens.

Vooral bij dunnere, zachtere matrassen, kan een lattenbodem met zones

Slaap jij op pallets? Gebruik jij een lattenbodem met weinig latten? Dan is de kans groter dat je matras doorzakt en wordt de kans op kuilvorming vergroot.

💡De garantieperiode op een matras kan komen te vervallen wanneer je geen fatsoenlijke bedbodem gebruikt.

Checklist: Waar moet je op letten bij het kopen van een lattenbodem

Het selecteren van de juiste lattenbodem kan een uitdaging zijn, maar met onze checklist wordt je keuze vereenvoudigd.

Hoe kies je de beste lattenbodem?

  • Type Lattenbodem: Overweeg het gebruik. Voor basis matrasondersteuning is een eenvoudig houten frame genoeg. Voor meer lichaamsaanpassing en flexibiliteit, overweeg een model met verstelbare latten.
  • Verstelbaarheid: Vaste modellen volstaan voor standaard gebruik. Voor extra comfort bij het lezen of tv-kijken, kies een elektrische lattenbodem, eventueel met afstandsbediening.
  • Kwaliteit: Zoek naar duurzaamheid, zoals gelamineerd beukenhout, en modellen met minimaal 42 latten voor optimale drukverdeling.
  • Individuele Behoeften: Let op de maximale belasting, vooral als je een zwaarder gewicht hebt. Sommige fabrikanten bieden XXL-modellen aan die tot 300 kg kunnen dragen.
  • Klantenservice: Koop online voor gemak en vergelijkingsmogelijkheden. Kies voor fabrikanten die gratis levering en een proefperiode van 30 dagen aanbieden, wat het risico van je aankoop vermindert.
  • Bepaal je budget: Dit helpt je keuzes te beperken. Een gemiddeld geprijsd model biedt vaak een goede balans tussen kosten en kwaliteit.

Door deze richtlijnen te volgen, maak je een geïnformeerde keuze die aan je behoeften en budget voldoet.

Welke soorten lattenbodems zijn er?

Lattenbodems zijn er in verschillende materialen zoals hout en kunststof.

Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen. Zo zijn kunststof latten elastischer, terwijl houten latten vaak meer stabiliteit bieden.

De keuze voor de juiste lattenbodem hangt af van wat je belangrijk vindt: comfort, stabiliteit, flexibiliteit of materiaal. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten lattenbodems om je te helpen de beste keuze te maken.

  • Vaste lattenbodem
  • Verstelbare lattenbodem/handmatig en elektrisch
  • Oprolbare bedbodem
  • Veerhouten frame
  • Schotelbodem

We lichten ze allemaal wat verder toe.

Vaste lattenbodem

Een vaste lattenbodem vormt de tegenhanger van een verstelbare lattenbodem. Hierbij kan men noch het hoofd- of voeteneinde van de bedbodem verstellen.

Vaste lattenbodems bestaan meestal uit 26, 28 of 42 latten. De vaste lattenbodem is geschikt voor elk type matras. Vaste lattenbodems en oprolbare bedbodems zijn in het bijzonder geschikt voor springveermatrassen.

Vaak geldt hier ook: hoe meer latten, hoe beter het gewicht van het matras én de slaper verdeeld wordt.

Verstelbare lattenbodem - handmatig of elektrisch

Verstelbare lattenbodems, laten toe het bed aan te passen voor extra comfort of orthopedische redenen. Elektrische modellen bieden gemak met een afstandsbediening.

Sommige mensen hebben deze verstelbaarheid ook nodig voor orthopedische doeleinden, om de bloedcirculatie of de ademhaling te verbeteren.

Voor meer gemak raden we elektrisch verstelbare lattenbodems aan. Deze kunnen eenvoudig worden aangepast met behulp van een afstandsbediening, net als een televisie. Het hoofd- en voeteneinde kunnen met een druk op de knop, los van elkaar, worden versteld.

Elektrische lattenbodems hebben ook het voordeel dat ze kunnen worden gebruikt door oudere mensen om gemakkelijker uit bed op te staan.

Verstelbare lattenbodems zijn beschikbaar voor de meeste types matrassen (visco-matrassen, koudschuimmatrassen, latexmatrassen). Voor springveermatrassen raden wij echter een vaste lattenbodem aan.

Maar in principe zijn verstelbare lattenbodems natuurlijk iets duurder. Vooral elektrische bedbodems met een afstandsbediening vereisen een hoger budget.

Oprolbare bedbodem

Een oprolbare bedbodem bestaat uit stabiele latten, die allemaal verbonden zijn door een band van stof of kunststof. Een oprolbare bedbodem heeft geen frame, maar bestaat alleen uit de verbindingen tussen de latten. Dit maakt het ook mogelijk om ze op te rollen.

Oprolbare bedbodems zijn meestal vrij goedkoop door hun eenvoudige ontwerp en zijn daarom zeer populair, vooral bij jongere mensen. Net als de vaste lattenbodem is de oprolbare bedbodem geschikt voor alle soorten matrassen.

Ze bieden echter wat minder ligcomfort dan andere bedbodems en hebben minder aanpassingsmogelijkheden.

Veerhouten frame

Lattenbodem en bedframe - deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Het overgrote deel van de lattenbodems bestaan uit beukenhout.

Ze bestaan - zoals de naam al doet vermoeden - uit een houten frame waarin alle latten met elastische balken zijn bevestigd.

De latten van zo'n rooster zijn vervaardigd uit gelamineerd hout en worden gekenmerkt door hun verhoogde elasticiteit, wat het bed een goede vering geeft.

Er wordt weleens gezegd dat hoe meer latten een lattenbodem heeft, hoe comfortabeler deze is. Op deze manier wordt het gewicht dat op de matras komt verdeeld over verschillende latten, waardoor de druk op de matras beter wordt verdeeld. Meestal hebben lattenbodems tussen 28-42 latten.

Schotelbodem

Een schotelbodem, ook wel schotelframe of modulair frame genoemd, is een zeer speciale lattenbodem. Door zijn speciale ontwerp wordt het vaak gebruikt voor orthopedische doeleinden, bijvoorbeeld voor mensen met rugklachten.

Een schotelbodem heeft op sommige plaatsen meerdere kunststofplaten met scharnierende draagverbindingen in plaats van een normale houten lat.

Zo verkrijgt men een hoge flexibiliteit en ook een hoge elasticiteit. Omdat de verschillende schotels nauwkeurig kunnen worden aangepast aan de gewenste ligpositie.

In de praktijk is dit vooral gunstig voor zijslapers. Een schotelbodem is bijzonder geschikt voor koudschuim- of visco-schuimmatrassen. Helaas zijn deze schotelbodems soms wat hoger. Daarom zijn ze niet voor elk bed geschikt.

Wat zijn de voordelen van een lattenbodem met 7 zones?

Sommige lattenbodems zijn bovendien onderverdeeld in 7 zones en voldoen zo aan hoge orthopedische eisen. Afhankelijk van de zone zijn de latten harder of zachter (d.w.z. flexibeler). Daardoor is het mogelijk om de matras en dus ook het lichaam op bepaalde plaatsen iets dieper te laten inzakken.

Dit resulteert in een gezondere uitlijning van de wervelkolom.

Vooral voor zijslapers is het belangrijk dat ze rond het schoudergebied of zelfs het bekkengebied wat dieper in de matras wegzakken, terwijl ze op andere plaatsen wat steviger ondersteund worden.

De belangrijkste punten van het lichaam (zoals de schouders en het bekken) moeten in het matras zinken, terwijl de taille ondersteund wordt. In de zijslaaphouding moet de wervelkolom recht zijn en op één lijn liggen, van je heupen tot je nek.

Walter Braun

Matrasexpert

In zones onderverdeelde lattenbodems zijn zowel in een verstelbare als in een vaste uitvoering verkrijgbaar. Maar men mag niet verwachten je hiermee rugproblemen kunt verhelpen. Sommige klanten melden echter dat het gebruik van deze lattenbodems hun pijn kan verlichten of zelfs voorkomen.

Waar kun je goede lattenbodems kopen?

Lattenbodems zijn in bijna elke meubelzaak verkrijgbaar.

De kwaliteit en prijs kunnen echter sterk variëren per fabrikant of leverancier. Zoals eerder gezegd hoeft een goede lattenbodem echter niet duur te zijn: voor een kwalitatief goed model liggen de gemiddelde prijzen tussen de €100,- en €200.

Online een lattenbodem kopen is vaak voordeliger dan in fysieke winkels. Een groot pluspunt van online aankopen is de thuisbezorging, wat je het gedoe van vervoer bespaart. Ons team heeft recent een reeks lattenbodems bekeken in populaire Nederlandse webwinkels en vond daar enkele interessante modellen tegen goede prijzen en voorwaarden.

IKEA-lattenbodems

De IKEA-lattenbodem staat bekend om zijn aantrekkelijke prijs en prima kwaliteit, en is dan ook een favoriet in veel Nederlandse slaapkamers.

IKEA biedt zowel vaste als verstelbare modellen, hoewel elektrisch verstelbare opties ontbreken.

De LURÖY is de populairste budget-lattenbodem van IKEA. Voor slechts €20,- kun je al een eenpersoons lattenbodem kopen. Een prima optie voor de beginnende slaper, of mensen met een kleiner budget. Met 17 latten is de drukverdeling echter aan de lage kant, vooral wanneer je er een dun of zacht matras op plaatst.

Leen Bakker lattenbodem

In het assortiment van Leen Bakker vind je verschillende bedbodems. Naast standaard vlakke lattenbodems, bieden ze ook elektrisch verstelbare bedbodems en rolbodems aan.

De Leen Bakker Tosca lattenbodem is volgens onze tests een van de beste lattenbodems. Het heeft een uitstekende prijs-kwalitetverhouding, 32 latten én een hoog belastbaar gewicht van maar liefst 200 kg.

Beter Bed lattenbodem

De Beter Bed lattenbodems krijgen hoge beoordelingen van klanten. Vooral over de BossFlex collectie zijn ze enthousiast.

Deze bedbodems zijn verkrijgbaar in verschillende varianten.

De standaard BossFlex lattenbodem kan handmatig versteld worden, zodat jij zelf de ondersteuning van de comfortzones kan bepalen.

Deze Beter Bed lattenbodems hebben een hoog aantal latten (vanaf 39) en worden vooral geadviseerd voor gebruik bij een pocketveringmatras.

De lattenbodems van Beter Bed zijn zowel verkrijgbaar via hun eigen website als op bol.com.

Sleepfast lattenbodem

Sleepfast is een succesvolle webwinkel die een enorm aanbod aan slaapproducten van verschillende merken aanbiedt - waaronder hun eigen Sleepfast merk.

Zo vind je bij Sleepfast M line lattenbodems en Tempur schotelbodems.

Ook over de lattenbodem van het merk zelf zijn we positief.

De Sleepvast vlakke lattenbodem is al verkrijgbaar vanaf €120,- en heeft 28 latten en is gemaakt van flexibel rubber en beukenhout. Deze lattenbodem is ook verkrijgbaar in een elektrisch verstelbare variant.

Welk bed kun je combineren met een lattenbodem?

Voorzichtigheid is geboden bij het kiezen van een bed. Want niet elk bed kan zomaar met een lattenbodem worden gebruikt.

Op een boxspring wordt er bijvoorbeeld helemaal geen lattenbodem gebruikt. Heb je een massiefhouten bed of een gestoffeerd bed, dan is een goede bedbodem echter onmisbaar.

Een lattenbodem kan ook gebruikt worden met een stijlvol massiefhouten bed.

Een niet te onderschatten punt bij de aankoop is de vraag of de gekozen lattenbodem echt in uw bed past. Als uw bed een doorlopende bodem en een centrale ligger heeft, dan kunt u voor elk type lattenbodem kiezen. A

ls het bedframe echter een midden- of hoeksteunpunt heeft, dan heeft u een lattenbodem nodig met een omliggend frame.

Bij de elektrische lattenbodem is het ook belangrijk dat er voldoende ruimte onder het bed aanwezig is. De motor moet meestal onder het bed worden opgeborgen. Als u een bed met bedladen heeft, dan kiest u beter voor een vast of manueel verstelbaar bed. Helaas is een elektrisch model in dit geval niet haalbaar.

Wat doe ik tegen een piepende lattenbodem?

Een piepende lattenbodem is een grote bron van ergenis. In het ergste geval kan de lattenbodem u zelfs wakker houden door geluid te maken telkens u in bed beweegt.

Wanneer u een lattenbodem koopt, zorgt u er best voor dat de deze ook op uw bed past. Want als het bedframe te groot is voor de lattenbodem, kan het frame verschuiven wanneer u beweegt, met als gevolg dat het gaat kraken of piepen. Meet daarom altijd alles precies op of bevestig het frame aan het bed.

Als u een metalen frame hebt, kan dat ook een reden zijn waarom uw lattenbodem piept. Dit in tegenstelling tot geluidsarme lattenbodems, die meestal uitsluitend van hout zijn gemaakt. Meestal volstaat het om siliconenspray aan te brengen op de delen van het frame of de bedbodem die piepen.

Veelgestelde vragen

  • Bronnen

  • Welke maten lattenbodems zijn er?


    Bij de aankoop van een lattenbodem moet je er natuurlijk op letten dat je dezelfde maat als je matras koopt. Als je twee afzonderlijke matrassen in een tweepersoonsbed wilt gebruiken, moet je natuurlijk ook twee afzonderlijke lattenbodems aanschaffen.

    Dit is de enige manier om te garanderen dat beide personen de nodige flexibiliteit krijgen. 

    Bij een tweepersoonsbed in 180 x 200 cm is de aanschaf van twee lattenbodems in 90 x 200 cm daarom aan te bevelen.

    De normale maten zijn:

    • Lattenbodem 80 x 200 cm
    • Lattenbodem 90 x 200 cm
    • Lattenbodem 100 x 200 cm
    • Lattenbodem 120 x 200 cm
    • Lattenbodem 140 x 200 cm
    • Lattenbodem 160 x 200 cm
    • Lattenbodem 180 x 200 cm

    Natuurlijk zijn er ook lattenbodems in speciale maten, zoals 90x220 cm of 140x210 cm.

  • Hoe kan ik een lattenbodem schoonmaken?


    Het schoonmaken van je lattenbodem is belangrijk voor de levensduur en hygiëne. Het schoonmaakproces is eenvoudig en kost weinig tijd.

    Begin met het vrijmaken van ruimte en verwijder de matras zodat je gemakkelijk bij de lattenbodem kunt.

    Gebruik een stofzuiger met verschillende hulpstukken om pluis, vuil en stof op en rond de lattenbodem op te zuigen, inclusief de ruimte eronder.

    Veeg daarna de latten schoon met een vochtige doek, gevolgd door een droge doek om ze af te drogen. Als sommige latten versleten zijn, overweeg dan om deze te vervangen.

    Zet alles weer terug op zijn plaats en je bent klaar.

  • Hoe kan ik mijn lattenbodem verstellen?


    De lattenbodem correct afstellen vormt voor veel mensen een uitdaging. In principe bestaan er twee verschillende schuifsystemen:

    • O-schuiver
    • T-schuiver

    Afhankelijk van het schuiftype pakt je dit anders aan. Voor O-schuivers geldt in principe het volgende: Als de schuifknop verder naar buiten gedraaid staat, voelt het harder aan.

    Als de schuifknop naar binnen gedraaid staat, voelt het zachter aan. Voor T-schuivers geldt het tegenovergestelde. Hoe verder de schuifregelaars naar buiten gedraaid staat, hoe zachter het voelt. Hoe verder de schuiver naar binnen gedraaid staat, hoe harder het aanvoelt.

  • Wat kan ik doen als de lattenbodem piept of kraakt?


    Een piepende lattenbodem is erg vervelend. Zorg ervoor dat de lattenbodem goed bij je bed past. Een te groot bedframe kan verschuiven en piepen veroorzaken. Meet daarom alles zorgvuldig of bevestig de lattenbodem stevig aan het bed. Metalen frames kunnen ook piepen. Kies bij voorkeur voor een houten lattenbodem voor minder geluid. Siliconenspray op piepende delen kan het probleem meestal oplossen.

Judith tekstschrijver

Judith Willems

Content writer | slaap- en matrasadvies

Door haar achtergrond in creative copywriting én haar expertise op het gebied van slapeloosheid, bevindt Judith zich bij Matrassencheck op de perfecte blek. Ze test producten, volgt menig slaapcursus en werkt nauw samen met slaapprofessionals, wat haar een stapje dichter bij haar missie brengt: mensen inspireren hun slaap serieus te nemen. Heb jij vragen over dit artikel of wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Stuur het naar: judith@airi.media.

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Waarom ons vertrouwen?

Bij het beoordelen van producten zijn betrouwbaarheid en vertrouwen belangrijke aandachtspunten. Waarom wij geloven dat jij op Matrassencheck kunt vertrouwen?

  • Speciale testfaciliteit: We hebben wereldwijd meer dan 180 producten getest en sinds kort een eigen testfaciliteit opgezet, die uitgerust is met de modernste apparatuur om de prestaties van de slaapproducten te analyseren.
  • Goedgekeurd door slaapexperts: We werken samen met internationale slaapexperts, die ons team trainen, onze artikelen beoordelen en ons waardevolle inzichten geven op het gebied van slaapgezondheid.
  • Professioneel netwerk: We zijn nauw verbonden met fabrikanten en slaapmerken, waardoor we inzicht hebben in de nieuwste producten, trends en technologiëen.
  • Europese marktleider: We zijn met trots de nummer 1 review-website van Europa en maken deel uit van een uitgebreid netwerk dat wereldwijd blijft groeien.

Hoewel onze websites jaarlijks miljoenen bezoekers krijgen, draait het bij ons niet om de cijfers. Zorgen dat de beste keuzes op slaapgebied voor iedereen toegankelijk zijn, dat is waar we voor staan.

>180 producten getest

>19836 uur aan onderzoek

>6 miljoen mensen vertrouwen ons

7 experts

#1 op de Europese markt

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

    JA, GRAAG! >
    Nee, bedankt

    Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.