Jouw slaap is belangrijk voor ons!

Matras 80x200 cm

Matrassen van 80x200 cm: ervaringen en test (2021)

Laatst bijgewerkt op: 28.04.2021 Jonas 6 Min.

Een matras 80x200 cm is een van de kleinste afmetingen voor een eenpersoonsbed. De matras van 80x200 cm is geschikt voor kinderen en tieners maar ook voor kleinere volwassenen. Deze matrasmaat is echter niet geschikt voor grotere mensen of koppels.

De matras van 80x200 cm wordt vaak gebruikt in kinderbedden of stapelbedden. Hij neemt nauwelijks ruimte in beslag in de kamer en is veel goedkoper dan grotere modellen.

Veel koppels gebruiken ook twee matrassen van 80x200 cm in plaats een bredere matras. Zo heeft elke partner zijn eigen helft, met zijn eigen hardheidsgraad. Met name wanneer u een binnenveringsmatras wilt gebruiken, raden we deze configuratie aan.

Ons team heeft meer dan 100 verschillende matrassen onderzocht, met verschillende personen en lichaamstypes. De beste matrassen hebben we wekenlang getest op hardheid, stevigheid, comfort, duurzaamheid en ventilatie. Daarom kunnen we heel goed inschatten welke kenmerken de modellen hebben en voor welke slaaptypes ze geschikt zijn. Hieronder vind je onze favoriete 80 x 200 cm matrassen.

Matras 80x200
 • Overzicht
 • Consumentenbond
 • Goedkope matrassen
 • Welke hardheidsgraad?
 • 80x200 cm vs. 160x200 cm
 • Onze conclusie

Onze aanbevelingen voor matrassen van 80 x 200 cm

De eigenschappen van een matras 80x200

 • De matras 80x200 cm is ontworpen voor kinderen, tieners en kleinere volwassenen.
 • Deze maat is niet geschikt voor koppels. Zij kunnen echter twee matrassen van 80x200 cm naast elkaar leggen.
 • Let bij de aankoop altijd op de leverings- en retourvoorwaarden. Is er een proefperiode voorzien? Meestal is dit 30 - 100 dagen.
 • Kies het juiste type matras: gelschuim, binnenvering, traagschuim, latex of koudschuim.
 • Kies de juiste hardheidsgraad in functie van je gewicht en het gevoel.
Consumentenbond testwinnaar
Emma O2 matras op het bed

Emma O2

Emma O2

De Emma O2 combineert de beste eigenschappen van verschillende soorten schuim voor een goede balans tussen zachtheid, comfort en ondersteuning. Deze matras is de beste volgens de Consumentenbond.

Als je echt op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de Emma O2 iets voor jou.

Dit is de beste matras van 2020 volgens de Consumentenbond. Hij biedt goede ventilatie en vochtafvoer in een betaalbare matras.

De Emma O2 in een notendop

De Emma O2 scoort in de test van de Consumentenbond erg hoog op levensduur en ligeigenschappen. Ook de drukverdeling en stabiliteit zijn bovengemiddeld. Deze matras is dankzij de relatief lage prijs en goede leveringsvoorwaarden heel aantrekkelijk.

De duurzame gebruikte materialen zorgen voor voldoende slaapcomfort ongeacht je lichaamsgewicht of slaaphouding.

Het koudschuim van de Emma O2 vormt zich naar je lichaam zodat je precies daar waar je het nodig hebt voldoende ondersteuning krijgt, zonder dat je te diep wegzakt of in een ongezonde houding te liggen komt.

Ook in onze test scoort deze matras enorm positief. Hij biedt een goede combinatie tussen comfort, zachtheid, een aangenaam slaapklimaat (door de goede ventilatie) en veerkracht.

De uitstekende leveringsvoorwaarden van Emma spelen ook een rol in onze beslissing om de Emma O2 uit te roepen tot onze nieuwe favoriete matras.

25% korting met "CHECK25"*

Uitgelicht
Emma One

Emma One

Emma One

De Emma One is een van de beste matrassen die we ooit hebben getest. Hij combineert unieke ligeigenschappen met duurzame materialen en een uitstekende prijs.

Een erg populaire twijfelaar is de Emma One-matras. Deze matras beschikt over unieke ligeigenschappen en heeft een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Dit wordt ook bevestigd door onze test. 

De Emma One in een notendop

Het is juist dit schuim, in combinatie met de Airgocell en het koudschuim, dat de Emma One zo comfortabel maakt om in te slapen. De matras wordt overigens aangeboden in drie varianten: hard, medium en zacht. De Emma One kan zowel door lichte als zware personen worden gebruikt.

20% korting bij Emma*

De prijs-kwaliteitsverhouding is ook echt goed. De Emma One is al verkrijgbaar vanaf €299,00. Dit is relatief weinig voor een matras van deze kwaliteit. Daarnaast heeft u ook recht op een 100-daagse testfase, zodat u ruim voldoende tijd heeft om uw aankoop te testen. 

Koningsdag deal
TEMPUR Sensation Elite

TEMPUR Sensation Elite

TEMPUR Sensation Elite

Een 25 cm dikke, medium stevige matras die uit verschillende lagen schuim en een duurzame ondersteuningslaag bestaat voor ultiem comfort en een goede ondersteuning.

De Tempur Sensation Elite is een 25 cm dikke, medium stevige matras die uit verschillende lagen schuim en een duurzame ondersteuningslaag bestaat voor ultiem comfort en een goede ondersteuning. 

De TEMPUR Sensation Elite in een notendop

Alles alleen het beste goed genoeg is voor jou, dan is de TEMPUR Sensation Elite misschien wel wat voor jou. Deze hoogwaardige matras combineert verschillende soorten koudschuim in een 25 centimeter dikke matras (beschikbaar in verschillende afmetingen) met een hoes die eenvoudig af te ritsen is.

De matras is behoorlijk stevig en biedt een zeer gelijkmatige drukverdeling, ideaal dus voor zijslapers of wat zwaardere mensen.

Daarnaast krijg je met de Tempur Sensation Elite ook een matras met goede ventilatie een speciale 'Cool Touch'-technologie zodat warmte geabsorbeerd wordt en de matras zelfs in de zomer lekker fris blijft.

Aan dit alles hangt natuurlijk wel een stevig prijskaartje, matrassen van Tempur bevinden zich zonder twijfel in de hoogste prijsklasse. Gelukkig kun je dit exemplaar kopen met 25% korting bij Beter Bed, door de onderstaande knop te gebruiken.

50% korting bij Beter Bed *


 

Ravensberger ERGOspring

Ravensberger ERGOspring

Ravensberger ERGOspring

Matras met een zeer hoge SG: 72 kg/m³, hoogwaardige combinatie pocketveren en latexschuim met zeven comfortzones.

De ERGOspring® is ongetwijfeld van de meest hoogwaardige matrassen, met een ongeëvenaard soortelijk gewicht van 72 kg/m3 en een combinatie van individueel verpakte pocketveren en latexschuim.

De matras is onderverdeeld in maar liefst 7 zones en biedt daarmee de best mogelijke lichaamsondersteuning.

 

De Ravensberger ERGOspring in een notendop

Deze pocketveringmatras heeft een bijzonder hoog soortelijk gewicht, wat betekent dat de ERGOspring niet alleen duurzaam is, maar ook een stevige, volledige lichaamsondersteuning biedt.

Het model is zowel geschikt voor gebruik met een lattenbodem als in een boxspring. De combinatie van verschillende materialen - individueel verpakte pocketveren en dicht kwaliteitsschuim - zorgt voor een superieur comfort in verschillende zones. Daarom is deze matras ook geschikt voor mensen met rugklachten of schouderproblemen.

Een bijkomend voordeel van deze matras is de afneembare tijk (matrashoes), die gemakkelijk in de wasmachine gewassen kan worden voor optimaal comfort.

Beste koop
Wave

Wave

Wave

De MLine Wave is een uniek matras. Er is de mogelijkheid om de matras naar eigen idee samen te stellen.

De MLine Wave is een kwalitatief zeer goed matras. Je kan de matras op 4 verschillende manieren aanpassen. Zodat er een ideaal matras ontstaat voor elke soort slaper.

De Wave in een notendop

Als stabiliteit en ondersteuning voor jou prioriteit zijn, dan is de Wave misschien we de beste matras voor jou. 

Het koudschuim in de matras past zich volledig aan jouw lichaam aan, waardoor je geen topmatras meer nodig hebt.

De Aircomfort-toplaag zorgt voor extra zachtheid.

20% korting, gebruik code "CHECK20" *

Laagste prijs
Lidl Meradiso op het bed

Lidl Meradiso

Lidl Meradiso

Dit is een absolute prijstopper die verrassend veel comfort biedt. Hij is beschikbaar in verschillende hardheidsgraden en maten.

Dit is een absolute prijstopper die verrassend veel comfort biedt. Hij is beschikbaar in verschillende hardheidsgraden en maten.

De Lidl Meradiso in een notendop

Dit is een absolute prijstopper die verrassend veel comfort biedt. Hij is beschikbaar in verschillende hardheidsgraden en maten.

Matras 80x200 bij de Consumentenbond

De Nederlandse Consumentenbond test elk jaar de populairste matrassen op de Nederlandse markt, en publiceert dan een rapport over het comfort, de hardheidsgraad, de prijs-kwaliteitsverhouding en de randvoorwaarden zoals levering, betaling en proefperiode.

De geteste matrassen bij de Consumentenbond hebben meestal een andere afmeting (bv. 90x200 cm of 180x200 cm), maar gelukkig zijn de modellen vaak beschikbaar in verschillende afmetingen (en zelfs verschillende hardheidsgraden).

De prijs van een 80 x 200 cm is meestal iets lager, maar verder zijn de verschillen beperkt. Dat betekent ook dat het oordeel van de Consumentenbond relevant is voor wie een matras van 80x200 cm koopt.

Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat de beste matrassen, die het meest geschikt zijn voor verschillende slaaphoudingen en beddenconfiguraties, de Emma One, de Auping Inizio en de Lidl Meradiso zijn.

Het beste matras 80x200

Daarom hebben we deze matrassen ook aan een eigen test onderworpen (merk op dat de Lidl Meradiso enkel beschikbaar is in 90x200 cm).

De Emma O2 komt als winnaar naar voren. Dit matras 80x200 voor optimaal slaapcomfort, is zeer populair.

Met onze speciale kortingscode met maar liefst 25% korting te verkrijgen, een aanrader:

25% korting met 'CHECK25' *

Goedkope matrassen 80x200 cm

Ben je specifiek op zoek naar een goedkoop alternatief voor kwaliteitsmatrassen dat toch voldoende comfort en ondersteuning biedt? Hieronder hebben we enkele voordelige modellen opgelijst. Gebruik de oranje knop om gebruik te maken van onze unieke kortingen en deals voor deze matrassen.

IKEA Morgedal matras

Uit onze test blijkt dat de Morgedal-latexmatras een van de betere modellen is. Deze matras heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding en is geschikt voor mensen met een kleiner budget. De Morgedal scoort ook sterk in de test van de Consumentenbond.

Naar onze mening had de Morgedal een iets te sterke chemische geur en we vonden het niet zo comfortabel als andere matrassen uit onze test. Daarom kunnen we hem enkel aanraden voor mensen voor wie prijs de belangrijkste factor is.

Koop de Morgedal voor € 125*

Oxford Matras van Dekbed-Discounter

Ook bij Dekbed-Discounter zijn enkele uitstekend geprijsde matrassen te vinden. In dit artikel vind je trouwens onze review van de beste en populairste matrassen bij Dekbed-Discounter.

Een van die matrassen is de Oxford. Dit is een van de populairste matrassen op Dekbed-Discounter. Hij is niet enkel uiterst betaalbaar, maar biedt ook goede ondersteuning en verdeling van het lichaamsgewicht dankzij de zeven comfortzones.

Deze matras is reeds beschikbaar voor minder dan €130,00 in het model van 80x200 cm en biedt uitzonderlijk goede ondersteuning voor een model in deze prijsklasse.

De kern van de matras bestaat uit pocketvering waarbij de verschillende veren apart verpakt zijn in textielzakjes voor een optimale drukverdeling. Dit is afgewerkt met een dikke laag koudschuim.

Koop de Oxford met korting*

H2, H3 of H4 - Welke hardheidsgraad voor een matras van 80x200 cm?

De keuze voor de juiste hardheidsgraad van je matras is belangrijk, zeker als je geen one-size-fits-all-matras kiest, d.w.z. een matras van 80x200 cm met een standaard hardheidsgraad.

De meeste matrassen die we hebben besproken in dit artikel hebben een gemiddelde hardheidsgraad, soms met een lichte afwijking naar boven of beneden. Wanneer je een Emma-matras kiest kun je zelf ook de hardheidsgraad kiezen die het best bij jouw slaaphouding past.

De juiste mate van stevigheid moet worden bepaald aan de hand van je gewicht. Maar ook persoonlijke voorkeuren spelen hier een rol, sommigen liggen graag wat steviger, anderen wat zachter. De volgende tabel dient als leidraad.

Hardheidsgraad Liggevoel Lichaamsgewicht (Aanbevolen)
H1 zacht tot 60 kg
H2 zacht-middelhard 60-80 kg
H3 middelhard-hard 80-100 kg
H4 zeer hard vanaf 100 kg
H5 ultra hard vanaf 130 kg
One-fits-all varieert Lees onze reviews

Dubbele matras 80x200 cm vs. 160x200 cm

Veel koppels kiezen ervoor om twee aparte matrassen van 80x200 cm te leggen in een tweepersoonsbed van 160x200 cm. Dit heeft als voordeel dat elke zijde afzonderlijk kan worden gekozen.

Wij raden dit vooral aan bij binnenveringmatrassen, omdat deze sterk meebewegen. Op een aparte matras merkt u de bewegingen van uw partner niet op en kunt u ongestoord slapen. Bij traag- of koudschuimmatrassen ontstaat dit probleem niet omdat ze uw bewegingen goed absorberen.

Een nadeel van twee afzonderlijke matrassen is de kuil in het midden, en het feit dat dit meestal ook iets duurder is dan een grote matras van 160x200 cm.

Matraswig

De matraswig, ook bekend als de liefdesbrug, is de ideale oplossing voor de kuil die ontstaat tussen twee eenpersoonsmatrassen in een tweepersoonsbed.

Het is een hulpstuk waarmee je de ruimte tussen twee eenpersoonsmatrassen kunt wegwerken. Je verbindt de twee losse matrassen met elkaar waardoor je een tweepersoonsmatras krijgt.

De matraswig is een goedkope oplossing. Deze zijn te koop voor een redelijke prijs (ongeveer € 20).

De beste matraswig bij Bol.com*

Onze conclusie

Er bestaan zeker enkele zeer goede matrassen van 80x200 cm, voor elk type matras: koudschuim, traagschuim of binnenvering. Maar niet elke matras past bij elke persoon. De verschillende soorten matrassen bieden specifieke voor- en nadelen afhankelijk van je slaaphouding of voorkeuren.

Daarnaast zijn er soms enorme kwaliteitsverschillen. Houd daarom zeker rekening met de aanbevelingen van onze experts in dit artikel, zo weet je zeker dat je kwaliteit krijgt aan de beste prijs.

25% korting met 'CHECK25' *

Let ook op de juiste stevigheidsgraad, die gebaseerd moet zijn op uw gewicht. Een interessant alternatief voor een grote 160x200-matras zijn twee aparte 80x200-matrassen waarbij elke partner zijn eigen hardheidsgraad kan kiezen, eventueel gecombineer met een matraswig.

Als onze favorieten niet bij u passen, vindt u bij onze reviews nog enkele interessante modellen die u kunnen bevallen. Of bekijk hieronder de toppers van dit moment!
Bekijk ook ...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën