Ravensberger Orthopedisch 7-zone HR koudschuim matras review

Het Ravensberger 7-zone koudschuim matras getest (2024)

Laatst bijgewerkt op: 08.09.2023 Geschatte leestijd: 5 Min.

Let op: dit matras wordt niet meer in Nederland verkocht. Alternatief? Bekijk eens onze best geteste matrassen. Of lees hieronder over twee goede orthopedische alternatieven: de Tempur Sensation Elite en de M line Slow Motion 6.

Op herhaald verzoek van onze lezers hebben we voor het eerst een model uit de Ravensberger-collectie getest: het Ravensberger Orthopedisch 7-zone HR koudschuim matras. 💪

Ravensberger is een al lang gevestigde Duitse fabrikant, die matrassen van alle soorten in het assortiment heeft.

Zoals de naam al aangeeft, is het onderverdeeld in 7 ligzones. Daardoor kan het matras voor orthopedische doeleinden gebruikt worden. Het matras is verkrijgbaar in verschillende hardheidsgradaties.

Het Ravensberger 7-zones koudschuimmatras is zowel online als in speciaalzaken verkrijgbaar. In Nederland heeft Ravensberger één eigen vestiging, deze is in Zoeterwoude.

Meer weten? Lees het in onze Ravensberger review. 👇

Tip: wij hebben meerdere orthopedische matrassen met elkaar vergeleken. Je leest er meer over in dit artikel.

Ravensberger Orthopedisch Matras

Goede orthopedische alternatieven

Ons oordeel in een notendop

 • Het Ravensberger orthopedisch matras heeft een goede prijs-/kwaliteitsverhouding

 • Het biedt echter niet genoeg comfort en ondersteuning voor wie echt last van rugklachten heeft.

 • Om rugklachten te verhelpen heb je een matras van hogere kwaliteit nodig.

Product van het Jaar

Tempur Sensation Elite

De Tempur Sensation Elite is een NASA-gecertificeerd traagschuimmatras. Het biedt medium-stevig comfort en goede ergonomische ondersteuning, vooral voor slapers met een licht tot gemiddeld gewicht.
 • Gratis levering
 • 90 dagen omruilgarantie
 • 10 jaar garantie
 • Oude matras gratis retour
 

Tempur Sensation Elite

Soort matras Traagschuimmatras
Formaten van 70 x 200 cm tot 200 x 220 cm
Dikte 25 cm
Hardheid (1-10) 6
Aanpasbaar? nee
Geschikt voor Rug-, buik- en zijslapers + rugklachten
Prijsklasse €1849
Onze beoordeling 4.4⭐

Onze testresultaten

Het Tempur Sensation Elite matras is de perfecte combinatie van luxe, hoog comfort en ergonomische ondersteuning. Het premium matras combineert verschillende soorten traagschuim, wat voor een gelijkmatige drukverdeling zorgt. 

Het matras is stevig, maar heeft een wat hogere zinkdiepte dan andere premium traagschuimmatrassen. Dit maakt het een perfecte keuze voor zijslapers die op zoek zijn naar een orthopedisch matras. 

De Tempur-kwaliteit komt wel met een aardig prijskaartje. Maar een matrassenmerk dat officieel gecertificeerd is door de NASA, mag ook wel iets kosten.

Koop bij Tempur*

Lees onze uitgebreide Tempur Sensation Elite review.

Voordelen

NASA-gecertificeerd traagschuim biedt optimale ondersteuning aan slapers met een licht of gemiddeld gewicht

Door de goede drukverdeling is het zeer geschikt voor slapers met rug- en nekklachten

De hoes is afneembaar en wasbaar op 60 graden - extra hygiënisch

Nadelen

Het matras is lastig te verplaatsen, door het hoge gewicht en gebrek aan draaghengsels

Zwaardere slapers (>95 kg) kunnen wat te diep in het matras zakken

Premium tip

M line Slow Motion 6

Een luxe, hybride matras ontwikkeld door de bekende Nederlandse slaapfabrikant M line. De combinatie van pocketveren, HR-schuim en traagschuim zorgen voor een unieke slaapbeleving.
 • Gratis verzending en retour
 • 100 nachten proefslapen
 • 10 jaar garantie

M line Slow Motion 6 details

 

M line Slow Motion 6

Soort matras Hybride
Formaten van 70 x 200 cm tot 200 x 220 cm
Dikte 26 cm
Hardheid (1-10) Stevig (8)
Aanpasbaar? Nee
Geschikt voor Rug- en buikslapers + zwaardere slapers + rugklachten
Prijs (90 x 200 cm) €1699
Onze beoordeling 4.6⭐

Onze testresultaten

De Slow Motion 6 is zeker niet het goedkoopste matras, maar scoort hoog op het gebied van comfort, drukverlichting en ondersteuning. Dit is te danken aan de combinatie van pocketveren en traagschuim.

De hoge dichtheid van het traagschuim zorgt voor een langere levensduur en een betere puntelasticiteit - wat betekent dat de druk op het lichaam optimaal wordt verdeeld.

Door de hardheid is het Slow Motion 6 matras perfect voor rug- en buikslapers en mensen met een hoger lichaamsgewicht. Slapers lichter dan 80 kg kunnen beter voor de Slow Motion 5 gaan. Ze zinken dan wat dieper in een matras, waardoor hun lichaam goed wordt uitgelijnd. 

Doordat de matrashoes van de Slow Motion op 60 graden kan worden gewassen, scoort het matras ook hoog op het gebied van hygiëne.

Koop bij Sleepfast*€1.699

Lees onze uitgebreide M line Slow Motion 6 review.

Voordelen

Uitstekende drukverdeling en ondersteuning dankzij combinatie van traagschuim en pocketveren

Perfecte keuze voor mensen met rug- en gewrichtspijn

M Line maakt gebruik van materialen van hoge kwaliteit, met een hogere dichtheid dan veel andere merken (80 kg/m³)

Nadelen

Wat lastiger te hanteren door het hoge gewicht en gebrek aan draaghengsels

Mensen met een wat lichter gewicht kunnen beter voor de Slow Motion 5 gaan

Het matras heeft een behoorlijk prijskaartje

Opbouw / Zones

Het doel van Ravensberger is om bij te dragen aan een gezonde en vredige slaap. De Ravensbergermatrassen bieden één van de beste prijs-kwaliteit verhoudingen in de markt.

Alleen al de prijs van het 7-zone koudschuimmatras is voordelig. Het kost slechts € 299 in de standaardmaat 140 x 200 cm.

Ook erg fijn: het koudschuimmatras van Ravensberger is verkrijgbaar in bijna alle gangbare maten. Maar kun je een goede matras verwachten voor deze prijs?

We hebben de test gedaan en rapporteren over onze ervaring met het Ravensberger Orthopedisch 7-zone koudschuim matras.

Koop bij Bol.com*€0

Ravensberger Orthopedisch Matras Opbouw

Het Ravensberger orthopedische matras bestaat uit een enkele laag koudschuim. Het materiaal wordt door de fabrikant aangeduid als RAVOpur® HR koudschuim.

Het orthopedische matras van Ravensberger is dus een puur koudschuimmatras. Het komt op een totale hoogte van 19 cm. De kern is 16 cm hoog. Het matras is dus relatief dun.

⇒ Koudschuim is een modern materiaal dat veel positieve eigenschappen heeft. Past een koudschuimmatras ook bij u? Hier vindt u alle informatie over het populaire materiaal.

Het volumegewicht van de schuimlaag van het Ravensberger matras varieert afhankelijk van de selecteerbare hardheidsgraad:

 • De H 2 -variant heeft een RG van 40 kg / m3
 • De H 3-variant heeft een RG van 45 kg / m3
 • Het hardste H 4-model heeft een RG van 50 kg / m3

Het centrale punt van het orthopedische matras van Ravensberger is onderverdeeld in 7 zones. De fabrikant noemt dit een 2D 7-zone kern. Dat klinkt heel technisch.

Waar het op neer komt is dat vooral in het bekken- en schoudergebied het lichaam dieper in het matras kan zinken. In het gebied van onderrug zou de Ravensberger een ondersteunend effect hebben. Dit zou een orthopedische werking hebben en kan rugpijn dus verminderen.

De fabrikant heeft verschillende testcertificaten voor de Ravensberger 7-zone koudschuimmatras verworven. Zo is het matras onschadelijk voor de gezondheid en milieuvriendelijk.

Koop bij Bol.com*€0

Hardheid en comfort

In onze test hebben we de gangbare H 3-variant van het Ravensberger koudschuim matras getest. Het resultaat: het is een matras in het middelharde gebied. We beoordelen de H 3-variant met 5 van de 10 punten op onze hardheidsschaal.

Onze ervaring met de Ravensberger 7-zone koudschuimmatras was over het algemeen goed.

Met zijn gemiddelde hardheid is het Ravensberger orthopedische matras in de H 3-versie geschikt voor de meeste soorten slaap. In onze test hadden we ook voldoende zinkdiepte in de zijpositie en was het matras erg comfortabel.

Maar we raden zware slapers en pure rug- en buikslapers aan voor een steviger model te kiezen. Over het algemeen vonden we het slaapklimaat behoorlijk warm.

Dit komt omdat koudschuimmatrassen de lichaamswarmte opslaan. Het Ravensberger 7-zone matras bevelen we daarom aan voor mensen die het vaak ’s nachts koud hebben. Als u veel transpireert of liever een beetje koeler slaapt, raden we een ander model aan, bv. het Emma Hybrid Adjustable.

Koop bij Bol.com*€0

Als zuiver koudschuimmatras mist het Ravensberger Orthopedisch 7-zone matras volgens ons een zekere comfortlaag, zoals een latex of een geheugenschuimlaag. Toch is de Ravensberger nog steeds erg comfortabel te noemen.

Goede ergonomische functies en geweldig voor koppels

Als matras van koudschuim heeft het Ravensberger matras een lage bewegingsoverdracht. De bewegingen van uw partner worden heel goed geabsorbeerd.

Dus het matras is zeer geschikt voor koppels en onrustige slapers. Dit is goed te zien in onze favoriete test met de medicijnbal en het gevulde glas water.

Als uw partner 's nachts vaker draait, merkt u dat nauwelijks op het Ravensberger matras.

Het orthopedische matras is gemaakt van koudschuim. Het heeft daarom een ​​goede puntelasticiteit en een groot vermogen tot aanpassing aan het lichaam.

De onderverdeling in 7 zones voldoet aan zijn doelstelling. In het bekkengebied en in het schoudergebied zorgt het orthopedische matras van Ravensberger voor een groter zinkvermogen.

De rug wordt ook goed gestabiliseerd. Dit zorgt ervoor dat de wervelkolom in een gezonde positie blijft. Voor mensen met rugproblemen kan het Ravensberger 7-zone matras een goede keuze zijn.

Het bijzondere aan het Ravensberger 7-zones koudschuim matras

Het speciale aan het orthopedische matras van Ravensberger is de relatief lage prijs voor een koudschuimmatras met 7 zones. Qua ontwerp is het goed te vergelijken met de testwinnaar van de Duitse Consumentenbond het Bett1 Bodyguard matras.

Bezorging en klantenservice

Het Ravensberger matras is eenvoudig online te bestellen. U kunt alle Ravensberger matrassen tot 30 dagen en nachten testen. Tijdens deze testfase biedt Ravensberger aan om het matras kosteloos op te halen als het matras u niet bevalt.

Helaas heeft de leverancier er nog niet voor gekozen om deze proefperiode te verlengen naar 100 dagen, zoals veel andere fabrikanten zoals Hypnia en Emma Sleep wel hebben.

Met de klantenservice hadden we goede ervaringen. Het personeel was erg vriendelijk en vragen werden snel en vakkundig beantwoord.

Conclusie: Ravensberger Orthopedisch Matras

termen de gemiddelde klant. Het 7-zones koudschuimmatras is een vrij eenvoudig vormgegeven matras. Het bestaat uit slechts één materiaal - een kern van koudschuim. In onze test bewees ze de typische eigenschappen voor een koudschuim matras te bezitten.

Het Ravensberger 7-zone matras is zeer flexibel en heeft een goede puntelasticiteit. Wel slaapt het nogal warm. De H3 variant hebben wij beoordeeld als middelsterk (5 uit 10 punten op onze hardheidsschaal).

Koop bij Bol.com*€0

Dit maakt het geschikt voor de meeste soorten slaap en personen. Het Ravensberger matras is ook geschikt voor mensen die onrustig slapen.

Vanuit het oogpunt van comfort vonden we het Ravensberger matras alleen niet zo goed als bijvoorbeeld het Emma Hybrid Adjustable matras of het Hypnia Welzijn Supreme matras.

Het Ravensberger Orthopedisch 7-zone matras is een zeer solide model voor een goede prijs. Zijslapers en lichte tot normale personen kunnen met dit matras eigenlijk niet verkeerd zitten.

Beoordeling

4.2
 • Slaapcomfort & ondersteuning

  4 / 5

 • Materiaal

  4 / 5

 • Geur

  4 / 5

 • Slaapklimaat

  4,5 / 5

 • Bewegingsoverdracht

  4,5 / 5

 • Levering & Retour

  4 / 5

 • Prijs/Kwaliteit

  4,5 / 5

Slaapcomfort & ondersteuning
Materiaal
Geur
Slaapklimaat
Bewegingsoverdracht
Levering & Retour
Prijs/Kwaliteit
Remco tekstschrijver & matrassentester

Remco Kiers

Producttester & SEO-specialist

Als de drijvende kracht achter de SEO en partnerrelaties bij Matrassencheck in 2020-2022, heb ik mij ingezet om de website te optimaliseren en diverse matrassen persoonlijk getest. Mijn bijdragen hebben een duurzame impact achtergelaten op de site, een trots resultaat dat ook na mijn vertrek blijft voortbestaan.

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.