Wave Smart matras

Wave Smart matras review: Onze ervaringen (2024)

Laatst bijgewerkt op: 04.03.2024 Geschatte leestijd: 13 Min.

Geen zin in gedoe met aanpasbare lagen? Gewoon op zoek is naar een goed matras voor een lage prijs?

We stellen het Wave Smart matras van Wave by M line graag aan je voor!

Biedt dit voordelige matras van pocketveren en koudschuim het comfort dat we van M line gewend zijn? En is dit matras ook voor jou een slimme keuze?

Lees het in onze Wave Smart by M line review. 👇

Testpersoon op Wave Smart matras

Waarom kopen?

 • Voordelig matras
 • Geen gedoe met aanpasbare lagen
 • Goede ondersteuning
 • Hoes wasbaar op 40℃
 • 125 dagen proefslapen
 • Gratis bezorging en gratis retour
 • 10 jaar garantie

Waarom niet kopen?

 • Te hard voor sommige slapers (o.a. lichte zijslapers)
 • Minder geschikt voor wie een zeer premium matras wil

Voor wie is de Wave Smart by M line geschikt?

Uit onze ervaring blijkt de Wave Smart een goede keuze als je van een stevig ligcomfort met veel ondersteuning houdt en je voor weinig geld een prima matras op de kop wilt tikken.

Het Wave Smart matras is in tegenstelling tot de gewone Wave by M line en het Wave Light matras niet aanpasbaar.

Desondanks geeft het matras voldoende ondersteuning aan de meeste slapers. Wij vonden het matras vooral in de rugligging erg comfortabel.

Onze zwaardere testslaper vond de Wave Smart ook in de zijpositie heerlijk liggen, maar onze lichtere testslaper gaf de voorkeur aan het zachtere Wave Light matras.

Het feit dat het matras niet aanpasbaar is, maakt het minder geschikt voor wie van een zacht matras houdt.

Ben je groot fan van zacht ligcomfort, dan vind je de Wave Smart waarschijnlijk te hard.

Ook geïnteresseerde lichte zijslapers raden we aan om echt gebruik te maken van de gratis proefperiode.

Het kan namelijk zijn dat je als lichte zijslaper door het stevige oppervlak niet diep genoeg in het matras wegzakt om een goede uitlijning van de wervelkolom te garanderen. Dat kan pijnklachten veroorzaken.

Het Wave Smart matras is uitermate geschikt voor:

 • rugslapers en zwaardere zijslapers, dankzij het stevige ligoppervlak met goede ondersteuning
 • wie geen zin heeft in het gedoe van aanpasbare lagen
 • wie op zoek is naar een voordelig matras

Het Wave Light matras is minder geschikt voor:

 • zeer lichte zijslapers
 • een lichaamsgewicht van > 120 kg
 • wie een aanpasbaar matras wil
 • wie van een zacht matras houdt waar je in wegzinkt

Onze ervaringen met het Wave Smart matras

“Ik houd van een stevig matras en de Wave Smart geeft me echt lekker veel ondersteuning,” zegt een van onze testslapers.

Samen met zijn partner onderwierp hij zowel de Wave Smart als de Wave Light aan een uitgebreide test.

Terwijl zijn partner groot fan is van de Wave Light, gaf onze mannelijke testslaper de voorkeur aan het Wave Smart matras.

“De stevige kant van de Light ligt misschien net wat harder, maar ik heb het gevoel dat de Smart dankzij de pocketvering mijn lichaam nóg meer ondersteuning biedt. Het is een andere ligervaring.”

Onze eerste indruk

Het Wave Smart matras werd vacuüm verpakt geleverd, in een nogal saaie doos maar mét handig mesje om de verpakking open te snijden en met een handig boekje.

Het matras was makkelijk uit te pakken. De Wave Smart is aanzienlijk zwaarder dan de Wave Light, maar dankzij de draaghengsels was het voor onze testers toch niet al te lastig om hem op het bed te plaatsen.

Het matras maakt meteen een solide, degelijke indruk.

Verpakking Wave Smart matras
Het matras kwam in een saaie doos...

Edge-support Smart matras
... maar maakte meteen een solide indruk.

Dit kwam ook duidelijk naar voren toen onze testers op het matras gingen zitten.

Dit is een goede manier om de edge-support te testen: de mate van stevigheid en stabiliteit aan de randen van het matras.

Goede edge-support zorgt ervoor dat de randen van het matras niet te veel inzakken wanneer je erop zit of aan de rand slaapt.

Koudschuim is comfortabel en ondersteunend, maar de toevoeging van de kern van pocketveren verhoogt de structurele integriteit van het matras. Volgens onze testslapers kon je dan ook prima op de rand van het matras zitten zonder ervan af te glijden.

De nieuwe geur van het matras - wat bekend staat als off-gassing en bij nieuwe matrassen niet ongebruikelijk is - bleek zeer minimaal.

“De hoes van het matras voelde ook meteen fijn aan, maar is misschien minder geschikt voor wie ‘s nachts zeer veel zweet,” aldus onze testslaper.

Slapen op het Wave Light matras

Onze testers hebben meerdere weken op de Wave Smart by M line geslapen.

“Ik moest 3 à 4 dagen wennen aan het nieuwe matras, maar slaap er sindsdien heerlijk op,” zegt onze mannelijke testpersoon.

Zeker gezien de prijs is hij echt onder de indruk van het matras.

“Ik houd echt van een stevig matras dat goede ondersteuning biedt. Hiervoor sliepen we op een IKEA-matras, maar dat verloor al snel zijn ondersteuning en veranderde in één grote kuil. De Wave Smart is wat ondersteuning betreft echt een enorme verbetering en gaat hopelijk ook een stuk langer mee.”

Met de verwachte levensduur van het Wave Smart by M line matras zit het dankzij de combinatie van koudschuim en pocketveren wel goed. Wave by M line biedt dan ook 10 jaar garantie.

Wave Smart matras met Wave Topper
Het Wave Smart matras met de Wave Topper er bovenop.

De testslapers hebben de matrassen ook uitgeprobeerd met de Wave Topper er bovenop.

“Dankzij de topper heb je helemaal niet meer door dat je op twee verschillende matrassen ligt. Hij voegt bovendien een zachtere laag toe aan de stevige matrassen.”

Of de Wave Topper wat voor je is, verschilt volgens onze testpersonen van persoon tot persoon. Wij schreven een uitgebreide Wave Topper review waarin we dit verder uitleggen.

Hoe stevig is het Wave Smart by M line matras?

Het Wave Smart matras van Wave by M line valt in de categorie van stevige matrassen.

Dat is niet verbazingwekkend, want de stevige kern van pocketveren is aan beide kanten afgewerkt met een polyurethaan schuim (koudschuim) met een hoge dichtheid.

We geven de Wave Smart een 7 uit 10 punten op onze hardheidsschaal.

De zachte kant van de Wave Light scoort op diezelfde hardheidsschaal eerder rond de 5,5 en de harde kant van de Wave Light scoort rond de 8.

De zinkdiepte van de harde kant van de Wave Light
Toen onze testpersoon zijn vuisten in de stevige kant van de Wave Light drukte, zonken ze 9 cm weg.

De zinkdiepte van de Wave Smart
Bij het Wave Smart matras zonken zijn vuisten slechts 5,5 cm in het matras.

Op de bovenstaande afbeeldingen kun je het verschil in zinkdiepte tussen de twee matrassen duidelijk zien.

Hoewel het ligcomfort van de Wave Smart een tikkeltje zachter is dan dat van de stevige kant van de Wave Light, ervaar je meer ondersteuning.

Dit komt door de kern met pocketveren.

Of je voorkeur uitgaat naar een matras van koudschuim of een matras met pocketveren, dat is natuurlijk persoonlijk.

Maar houd je van een zacht matras waarin je echt lekker wegzakt, dan kun je het beste een matrastopper toevoegen of voor een matras kiezen dat over (een toplaag van) traagschuim beschikt.

Koop bij Wave by M line*

Ondersteuning in verschillende slaaphoudingen

Volgens Wave by M line is de Wave Smart voor alle slaaphoudingen geschikt.

Uit onze test kwam naar voren dat de Wave Smart uitermate geschikt is voor rugslapers.

Rugligging: Dankzij de combinatie van pocketveren en koudschuim werd de druk van het lichaam in de rugligging bijzonder goed verdeeld en ervoeren onze testslapers een fijne tegendruk en veel ondersteuning.

Rugslaper op het Wave Smart by M line matras
Vooral rugslapers die van een stevig matras houden zullen heerlijk op het Wave Smart matras slapen.

Zijligging: Zoals eerder opgemerkt is het matras in de zijligging vooral geschikt voor wat zwaardere personen van meer dan 60 kg.

Bij onze 80 kg wegende testpersoon zorgen de zeven comfortzones ervoor dat zijn schouders enigszins in het matras wegzinken en de ruggengraat in een rechte lijn met zijn nek en schouders komt te liggen.

Buikligging: Hoewel de buikpositie een ongezonde lichaamshouding is, kunnen ook buikslapers op de Wave Smart een relatief goede nachtrust verwachten.

Bij zachte matrassen kan bij buikslapers namelijk een soort hangmateffect ontstaan, maar dit stevige matras weet de druk van het lichaam ook in de buikpositie prima te verdelen.

Hoe comfortabel is het Wave Smart matras?

The combination of pocket springs and firm cold foam makes the Wave Smart mattress a very comfortable mattress for those who like a harder, well-supportive sleeping surface.

Back sleepers and heavier side sleepers will especially appreciate the Wave Smart mattress. As mentioned earlier, the mattress is less suitable for light side sleepers.

Our sleep expert Björn Steinbrink explains why:

Many people like to sleep on their sides, but experience too much pressure on their shoulder joint, which can lead to tension and pain. This is often due to a too "firm" shoulder zone of the mattress and slatted base.

Björn Steinbrink

Sleep coach

Motion transfer

When we test mattresses, we are always curious about motion transfer. It is quite annoying if you are startled awake at night when your partner turns over.

We have tested the Wave Smart mattress in size 90 x 200 cm and therefore cannot say with certainty that your partner's movements cannot be felt.

However, our test sleepers did do some tests by placing a filled glass of water on the bed. This showed that the movements remain quite isolated.

Couples can also get along well with the Wave Smart mattress. 🤩

Koop bij Wave by M line*

The sleeping climate of the Wave Light

According to manufacturer Wave by M line, the open structure of the pocket spring core in the mattress ensures free air circulation, which keeps the Wave Smart fresh and regulates moisture excellently.

However, our test sleepers indicate that in their opinion the mattress is less suitable for those who sweat a lot at night.

“The fabric doesn't feel particularly warm, but if you're a real night sweater, I wouldn't recommend this mattress,” said our tester.

The fact that the cover is washable at 40℃ instead of 60℃ strengthens our conclusion.

Night sweaters, but also people with allergies, are therefore better off with a different mattress, such as the cooling Hypnia Supreme Wellness matras, or the M line Cool Motion mattress , where we did the Cool Motion review. wrote about.

Wave Smart: Opbouw en materialen

Het M line Wave Smart matras is in totaal 18 cm dik.

Het is een hybride matras, met een kern van pocketveren omhuld met koudschuim.

De 13 cm dikke pocketveringkern heeft 250 pocketveren per m², wat prima, maar zeker niet bovengemiddeld is. Aan beide kanten van de pocketveren is een 2 cm dikke laag koudschuim aangebracht.

Deze lagen voegen comfort toe maar leveren dankzij de hoge dichtheid ook een fijne tegendruk.

Fijn als je daar - zoals onze testslapers - van houdt, maar minder geschikt als je een zachtere ligervaring prefereert.

De hoes kun je openritsen en eenvoudig verwijderen om te wassen.

Ook opengeritst kun je duidelijk zien dat de Wave Smart veel ondersteuning biedt.

Tot slot is er nog de matrashoes - ook wel tijk genoemd.

Hij bestaat voor 100% uit polyester. Je kunt hem eenvoudig openritsen en hij mag op 40℃ in de wasmachine gewassen worden.

Natuurlijk hebben we ook dit getest: niemand houdt er ten slotte van om te worstelen met een gekrompen matrashoes. Het terugplaatsen van de hoes verliep echter soepel. 🙂

Wave Smart: Afmetingen & prijzen

De Wave Smart zit standaard qua prijsklasse net iets boven de goedkope matrassen onder de €250,- maar is nog steeds ontzettend voordelig.

Een eenpersoons Wave Smart matras koop je voor minder dan €300,-. Voor een matras van 160 x 200 cm betaal je ongeveer €450,-.

Dit maakt de Wave Smart ideaal voor wie op zoek is naar een gewoon degelijk matras zonder daar de hoofdprijs voor te betalen.

Wave by M line heeft echter frequente kortingsacties, waarmee je soms tot wel 50% korting krijgt op je matras.

Op dit moment (jan ‘24) is dat bijvoorbeeld het geval, waardoor een eenpersoonsmatras van 90 x 200 cm minder dan €150,- kost en een tweepersoonsmatras van 160 x 200 cm minder dan €225,- kost!

De Wave Smart is in zeven maten verkrijgbaar.

Hieronder zetten we de maten en standaard prijzen voor je op een rij:

Formaat Wave Light matras standaardprijs matras
80 x 200 x 18 cm € 269,-
90 x 200 x 18 cm € 299,-
90 x 210 x 18 cm € 339,-
100 x 200 x 18 cm € 379,-
140 x 200 x 18 cm € 399,-
160 x 200 x 18 cm € 449,-
180 x 200 x 18 cm € 499,-

Je vraagt je misschien af hoe het mogelijk is om zo'n goedkoop matras te maken, zonder al te veel kwaliteit te verliezen.

Bij het Smart matras komt dit met name door de eenvoudige samenstelling (weinig verschillende lagen) en de dikte.

De dikte van de Wave Smart en de dikte van andere hybride matrassen vergeleken

Hybride matras Dikte
Wave Smart 18 cm
Emma Hybrid 25 cm
M line Slow Motion 26 cm
Hypnia Supreme Wellness 27 cm

In vergelijking met de duurdere matrassen van M line, zijn de Wave matrassen van Wave by M line duidelijk een low budget versie.

Ben je echter op zoek naar een goed ondersteunend stevig matras en hoeft het van jou allemaal niet zo fancy? Met dit matras zonder poespas is helemaal niets mis!

De Wave Smart vergeleken & alternatieven

Het Wave Smart matras is geschikt voor wie een simpel maar degelijk matras wil, dat een stevig ligcomfort biedt met goede ondersteuning.

Wil je echter invloed kunnen uitoefenen op je ligervaring, dan kan je beter voor een van de andere twee matrassen van Wave by M line gaan, die wél aanpasbaar zijn.

Andere producten Wave by M line: een vergelijking

Naast het Wave Smart matras biedt Wave by M line nog twee matrassen aan.

Het gewone Wave by M line matras bestaat uit verschillende lagen waarmee je vier mogelijke hardheden kunt samenstellen.

Wij waren erg enthousiast over dit Wave by M line matras, dat in 2023 bovendien tweede werd bij de Consumentenbond matrassentest [1] en er momenteel op de derde plek staat.

Het Wave Light matras bestaat uit koudschuim en is omkeerbaar. De ene kant is lekker stevig, de andere kant heerlijk zacht.

We vatten de verschillen tussen de drie Wave by M line matrassen even voor je samen:

Wave Smart Wave Wave Light
Materiaal? Pocketveren & koudschuim Traag- en koudschuim Koudschuim
Aanpasbaar? Nee Ja: vier hardheden Ja: twee hardheden
Dikte 18 cm 24 cm 18 cm
Comfortzones 7 5 7
Formaten 7 formaten 10 formaten 7 formaten
Standaardprijs (160 x 200 cm) € 449,- € 999,- € 594,-

Lees meer over deze matrassen in onze Wave by M line review of lees over onze ervaringen met het Wave Light matras.

Alternatieven van anderen merken

Het assortiment van Wave by M line is met deze drie matrassen mooi gevarieerd.

Maar als je niet twijfelt tussen verschillende Wave by M line matrassen maar tussen verschillende hybride matrassen, dan willen we je ook wat alternatieven bieden.

Het Emma Hybrid Adjustable II matras bestaat net als de Wave Smart uit een kern van pocketveren gecombineerd met schuim.

Een groot verschil is echter dat de Emma Hybrid Adjustable verschillende aanpasbare schuimlagen gebruikt, waardoor je de stevigheid van het matras zelf kunt bepalen.

Wij hebben het matras uitvoerig getest voor onze Emma Hybrid Adjustable II review en waren erg enthousiast.

Een ander hybride matras dat pocketveren met schuim combineert, is het Hypnia Supreme Wellness matras.

In plaats van het stevige koudschuim van de Wave Smart heeft Hypnia echter gekozen voor een combinatie van pocketveren met latex en traagschuim.

Hierdoor is het Hypnia Supreme Wellness matras een betere optie voor wie op zoek is naar een zachtere ligervaring. Wij delen onze ervaringen met dit matras in onze Hypnia Supreme Wellness review.

Reviews, service & aankoopvoorwaarden

Over het specifieke Wave Smart by M line matras zijn online helaas nog nauwelijks reviews te vinden.

Dit is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Maar uit online reviews blijken de meeste klanten wel erg tevreden over de service van Wave by M line.

Wave by M line scoort gemiddeld een 7,4 op review website Kiyoh.nl [2], waar het bedrijf meer dan 200 keer beoordeeld werd.

Online reviews Wave by M line op Kiyoh

Positieve reviews benadrukken de snelle levering, de gunstige prijs van de matrassen, het slaapcomfort en de mogelijkheid tot proefslapen.

Vooral over de lange proefperiode zijn wij enthousiast. Het kan namelijk wel even duren voor je aan een nieuw matras gewend bent, zegt onze slaapexpert Walter Braun:

Ongeveer 85% van de mensen is na 1-2 weken gewend. Bij 10% duurt het 4-5 weken, terwijl 5% van de mensen meer dan 5 weken nodig heeft om aan een nieuw matras te wennen. Het is dus mogelijk dat een nieuw matras niet meteen comfortabel ligt.

Walter Braun

Matrasexpert

De positieve reviews zijn niet verbazingwekkend, want de aankoopvoorwaarden van Wave by M line zijn prima in orde:

 • Er is een risicovrije proefperiode van maar liefst 125 nachten
 • Je krijgt 10 jaar garantie op je nieuwe matras
 • Je matras wordt gratis bezorgd en gratis opgehaald als het niet bevalt
 • Er is een niet-goed-geld-terug garantie

We hopen in de toekomst meer klantervaringen die specifiek over het Wave Smart matras gaan te kunnen delen.

Wave Smart matras: Onze Conclusie

Qua opbouw is de Wave Smart een simpel hybride matras zonder toeters en bellen.

Maar uit onze ervaring blijkt dat het matras uitstekende ondersteuning en een fijn stevig ligcomfort biedt, dat niet onder doet voor verschillende duurdere matrassen.

De Wave Smart kost standaard net iets meer dan de categorie met goedkope matrassen, maar valt nog steeds in een lage prijsklasse. Gezien de prijs hebben we op de kwaliteit en de aankoopvoorwaarden niets aan te merken.

Omdat het Wave Smart by M line matras niet aanpasbaar is, is het niet geschikt voor iedere slaper.

Rugslapers die van een stevig matras houden zullen er waarschijnlijk erg enthousiast over zijn. Het matras is minder geschikt voor lichte zijslapers (< 60 kg) en/of mensen die een zachter matras prefereren.

Gelukkig mag je op het Wave Smart matras 125 nachten vrijblijvend proefslapen. Past het matras niet bij je? Dan laat je het gratis ophalen en krijg je je geld terug.

Van de beslissing om dit voordelige, stevige matras te kopen hoef je dus niet wakker te liggen 😴. Welterusten!

Contact Wave by M line

Heb je een klacht of hulp of advies nodig? Wave by M line is via e-mail bereikbaar via info@wavebymline.nl of telefonisch op het volgende nummer: 0413-338975.

Veelgestelde vragen

 • Wat vindt de Consumentenbond van het Wave Smart matras?


  De Consumentenbond [3] was enthousiast over het Wave Smart matras en beoordeelde het in 2023 met gemiddeld een 7.

  Daarmee scoorde de Wave Smart lager dan het gewone Wave by M line matras (dat op de tweede plek belandde), maar hoger dan de Wave Light

 • Moet ik de Wave Smart of het gewone Wave by M line matras kopen?


  Daar is niet zo eenduidig antwoord op te geven. Welk matras het beste bij je past hangt ondere andere af van je lichaamsbouw, slaaphouding, budget en voorkeuren. 

  Het gewone Wave by M line matras bestaat uit verschillende lagen koud- en traagschuim en daarom kan je er vier verschillende stevigheden mee creëren. De Wave by M line is standaard twee keer zo duur als het Wave Smart matras.

  Het Wave Smart matras is een hybride matras dat gemaakt is van koudschuim en pocketveren. Je kunt het niet aanpassen: het ligt behoorlijk stevig en biedt goede ondersteuning. Het matras is standaard een stuk goedkoper. 

  We raden je aan om naast deze review ook onze review van het Wave by M line matras te lezen om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

 • Moet ik de Wave Smart of de Wave Light kopen?


  Dat hangt af van vele factoren: zoals je slaaphouding, lichaamstype, budget en voorkeuren. 

  Het Wave Light matras bestaat uit koudschuim en is omkeerbaar. De ene kant zorgt voor een steviger ligcomfort, de andere kant ligt een stuk zachter. De Wave Light is het meest geschikt voor zijslapers met een lichaamsgewicht van meer dan 60 kg.

  De Wave Smart heeft een kern van pocketveren met een comfortlaag van stevig koudschuim. Je kunt het matras niet keren of aanpassen. De Wave Smart is het meest geschikt voor rugslapers en zorgt voor een stevig ligervaring.

  We raden je aan om naast deze review ook onze review over het Wave Light matras te lezen. Hopelijk wordt het zo gemakkelijker om te kiezen!

 • Hoe moet ik het Wave Smart matras onderhouden?


  In principe gelden voor het onderhoud van de Wave Smart dezelfde aanbevelingen als voor andere matrassen:

  - Laat het matras regelmatig luchten door je dekbed open te slaan en de ramen te openen.

  - Gebruik een matrasbeschermer en/of molton en was de matrashoes regelmatig (in het geval van de Wave Smart op maximaal 40℃).

  - Keer het matras regelmatig om de levensduur ervan te verlengen en kuilvorming tegen te gaan.

 • Zit er een sterke geur aan het Wave Smart matras?


  Nieuwe matrassen hebben soms een sterke geur, wat bekend staat als off-gassing. De geur kan samenhangen met hoe lang het duurt voor het nieuwe matras na fabricage vacuüm wordt verpakt.  

  Bij ons Wave Smart matras was de nieuwe geur aanmerkelijk minder aanwezig dan bij het Wave Light matras. Op beide matrassen konden we dezelfde nacht nog slapen.

  Ervaar je wel een nieuwe geur na het openen van je matras? De geur vervliegt meestal snel als je het een aantal uur in een goed geventileerde ruimte laat luchten en is niet schadelijk voor de gezondheid.

 • Bronnen

Petra tekstschrijver

Petra Meijer

Journalist & content writer

Jarenlang offerde Petra haar nachtrust op om meer gedaan te krijgen. Nu ze erachter is hoe belangrijk het is om goed te slapen, is ze erop gebrand om niet alleen haar, maar ook jouw nachtrust te verbeteren.

Petra's certificaten:  Understanding Sleep (Royal Society for Public Health), The Science of Sleep and Dreams (New Scientist Academy). 

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.