Uw slaap is belangrijk voor ons!

Emma Basic matras

Emma Basic review - onze ervaringen

Letztes Update am: 07.12.2019

De Emma Basic-matras is van dezelfde makers als de iets bekendere Emma Original matras. Deze laatste is regelmatig getest door de Consumentenbond en scoort elke keer hoog in deze tests.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Emma Basic ontwikkeld als een eenvoudiger en goedkoper model. Een prima keuze, want een matras hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn voor een goede nachtrust. En, je kunt de Emma Basic-matras al kopen vanaf 299,00 euro.

Wij hebben voor u getest of de Emma Basic ook echt een goede basis om te slapen. Hieronder leest u over onze ervaringen.

Emma matras review

Structuur / Zones

De structuur van de Emma Basic is eenvoudig en bestaat uit twee lagen schuim: 

 • Lichaamsondersteunend comfortschuim 
 • Stabiel HRX-schuim (een soort koudschuim)
Emma Basic schuimlagen
Foto: © Matrassencheck

Voor de bovenste laag is comfortschuim gebruikt. Dit type schuim bestaat uit Visco en Hyper Zacht schuim, wat moet zorgen voor een aangenaam liggevoel. Dit type schuim past zich ook optimaal aan het lichaam aan en verlicht de druk op het lichaam. Dit zorgt voor een hoge drukontlasting en verdeelt het gewicht optimaal over de matras, waardoor drukpunten worden voorkomen.

 

Emma Basic matras kopen

 

De basis van de 18,5 cm hoge Emma Basic-matras is van HRX-schuim. Hierdoor is de matras robuust en speciaal ontworpen om het lichaam en de wervelkolom te ondersteunen. Omdat schuimmatrassen soms wat warmer kunnen zijn, heeft de fabrikant ventilatiekanalen in de laatste schuimlaag geïnstalleerd. Dit zorgt voor een aangenaam slaapklimaat en een goede luchtcirculatie.

 

De Emma Basic-matras wordt in Duitsland geproduceerd. De Emma Basic-matras bevat geen of weinig latex, gel of visco-schuim. Naar onze mening betekent dit dat er wat slaapcomfort verloren gaat. Maar de matras is ook veel goedkoper. 

Emma Matras schuimlaag druktest
Foto: © Matrassencheck

 

 

Dekking en verzorging

De matrashoes van de Emma Basic ziet er strak uit met haar witte kleur. Maar, een goede slaapervaring hangt natuurlijk meer af van wat de matrashoes kan doen en niet van hoe zij eruit ziet. 

De matrashoes is gemaakt van 100% polyester. Ook heeft de fabrikant antislipmateriaal aangebracht, zodat de matras op elk oppervlak kan liggen zonder weg te glijden.

Een groot voordeel van de matrashoes is de ademende eigenschap. De matrashoes vult zo de ventilatiemogelijkheden van de schuimlagen aan en zorgt voor een aangename slaaptemperatuur. Ook kunt u de hoes eenvoudig door middel van een rits verwijderen en wassen in de wasmachine op 60°C. De matrashoes is ook zeer goed ademend. 

 

Emma Basic matras omslag
Foto: © Matrassencheck

 

hardheid van de Emma Basic-matras

Omdat de Emma Basic uit slechts twee lagen schuim bestaat, kan de matras wat harder aanvoelen. Dit is vooral voordelig voor zwaardere mensen die vaak te diep in zachte matrassen weg zinken.

Emma Basic matras kopen

Wij hebben de hardheid getest met onze proefslapers. Na een lange testperiode beoordeelden onze proefslapers de matras als een matras van gemiddelde sterkte. Gemiddeld beoordelen onze proefslapers de Emma Basic met 7 van de 10 op onze hardheidsschaal, waarbij 10 het hardst is. Ook gaven zij aan snel te wennen aan het iets hardere matras.

 

 

Emma Basic hardheid
Foto: © Matrassencheck

 

 

Emma Basic matras: slaapgevoel en ligkarakteristieken

De Emma Basic heeft een middelmatig hard ligvlak, passend bij de hardheidsgraad. Dat hangt ook een beetje af van wat voor soort slaper je bent. Dus in welke positie je slaapt en wat je weegt. 

In principe kun je zeggen dat de Emma Basic je in elke positie goed kan ondersteunen. Het maakt niet uit of je op je rug, je zij of op je buik slaapt. Wel misten onze testslapers de zachtere visco- of latexschuimen, die zich zo comfortabel aan het lichaam aanpassen. Daartegenover staat dat de Emma Basic niet zo duur is.

 

Emma Basic slaapzak zijkant
Foto: © Matrassencheck

Door de hardheidsgraad is de matras bijzonder geschikt voor zwaardere mensen die graag op hun rug of buik slapen. Lichte mensen moeten er op letten of zijn wel voldoende in de matras zakken. 

Dit is vooral belangrijk als je op je zij ligt. Als je te weinig in de matras zinkt, kan dit snel leiden tot ernstige rug- of schouderpijn. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Het kan verschillen per persoon, maar ook onze lichtste proefslaper lag goed in de Emma Basic verzonken en heeft een goede en rustgevende nachtrust gehad. Deze zijslaper werd wakker zonder rugpijn.

Is de matras te hard voor je? Dan kun je beter kiezen voor een wat zachter model. Wij hebben ook de Emma Original en de Simba-matras getest, deze zijn beiden een uitstekende keuze als je een zachter model zoekt.

Emma Basic slaapzak op de rug
Foto: © Matrassencheck

Ondersteuningstest

Onze zinksnelheden laten zien dat onze proefslaper precies goed in de Emma Basic is weg gezonken. Op deze manier kan ze in elke positie goed ondersteund worden en zakt ze niet te diep in de matras. Tegelijkertijd is de matras niet te hard. Wat je goed kunt zien in de zijligging. Het zinkt 6 cm in het schoudergedeelte van de matras, wat een goede waarde is voor een zijslaper. 

 • Rugligging: 5-5,5 cm
 • Zijligging: 6 cm
 • Buikligging: 4,5 cm
 • Zittend op de rand: 8 cm
 • Staande in het midden: 13 cm
Emma Basic matras schouder
Foto: © Matrassencheck

Ruggengraatmeting

Ook op dit punt kan de Emma Basic worden geprezen. De ruggengraat van onze lichtere testslaper is ergonomisch verantwoord en recht uitgelijnd. Ze krijgt geen rugpijn op de matras. 

Om eerlijk te zijn waren we een beetje verbaasd dat de Emma Basic het lichaam zo goed ondersteunt. Het model is immers veel slanker dan veel andere matrassen. Dat spreekt voor de goede prijs-kwaliteitverhouding van de Emma Basic-matras. 

Is de matras ook geschikt voor koppels? 

Wij vinden van wel! Dit is niet alleen te danken aan de goede ligeigenschappen en aan het feit dat zowel zware als lichte mensen goed kunnen slapen op de matras. Een essentiële factor is de overdracht van beweging en de weerstand van de matras tegen verandering van positie. 

De weerstand tegen verandering van positie geeft aan of beweging op de matras nogal omslachtig of zonder problemen is. Verenmatrassen zijn meestal iets beter dan schuimmatrassen vanwege hun hoge veerkracht en elasticiteit. Maar dit is anders met de Emma Basic. Omdat dit geen pure visco-matras is, waarop het omdraaien meestal wat omslachtig is, is het vrij eenvoudig om van de ene naar de andere kant van positie te veranderen. 

Emma basic matras weerstandEmma Basic matras positie veranderen

Tijdens de bewegingsoverdracht wordt het spannend voor koppels. Je wilt immers niet elke keer wakker worden als je partner zich omdraait. In ons experiment hebben we twee scenario's gesimuleerd. Allereerst hebben we getest wat er gebeurt als iemand in bed stapt, terwijl de andere persoon er al in ligt. Bij de tweede poging hebben we getest hoe de matras zich gedraagt als iemand zich op de matras omdraait en van slaaphouding verandert.

Zoals u kunt zien, werken de meettoestellen nauwelijks, wat te wijten is aan het feit dat de matras een zeer goede bewegingsoverdracht heeft. De matras absorbeert eenvoudigweg de trillingen en komt nauwelijks terug. Ook de Emma Original heeft op dit punt kunnen overtuigen.

De Emma Basic-matras is verkrijgbaar in de volgende maten

De Emma Basic-matras is verkrijgbaar in de meest gangbare maten: 

 • 80x200 cm - 11,2 kg 
 • 90x200 cm - 12,6 kg 
 • 100x200 cm - 13,9 kg 
 • 120x200 cm - 16,6 kg 
 • 140x200 cm - 19,3 kg 
 • 160x200 cm - 22,0 kg
 • 180x200 cm - 24,7 kg
 • 200x200 cm - 27,4 kg - 27,4 kg

Emma Basic matras kopen

Emma Basic maten
Foto: © Matrassencheck

 

 

Levering en klantenservice

De levering van de Emma Basic-matras is zeer eenvoudig: de matras wordt gratis aan uw deur geleverd. De verzending wordt uitgevoerd door DPD of GLS. De matras wordt geleverd in een compacte doos waarin de matras vacuüm verpakt en opgerold wordt.

U hoeft alleen maar de matras uit te pakken en op uw bed te leggen. Geef de matras dan wel even de tijd om de normale maat te bereiken. 

Emma basic matras levering
Foto: © Matrassencheck

Het kan zijn dat je Emma Basic een beetje ruikt na het uitpakken. Dat niet ongewoon. Dit gebeurt vaak met nieuwe matrassen en is niks om je zorgen over te maken. Het zijn geen chemische verontreinigingen en dergelijke. Laat je matras even luchten, dan zou de nieuwe geur snel moeten zijn verdwenen. 

Een groot voordeel: de fabrikant laat je de matras 100 dagen zonder risico testen. Zo kun je de matras zonder zorgen bestellen. Als het je niet bevalt, haalt de fabrikant het gratis bij je op en krijg je je geld terug. Het enige belangrijke is dat je je aankoop annuleert tijdens de 100 dagen durende proefperiode. 

Emma Basic matras kopen

Daarnaast is er ook 10 jaar garantie op de duurzaamheid van de Emma Basic materialen. Voor de volledige garantie kunt u de garantievoorwaarden van Emma doornemen. Bewaar in ieder geval goed uw factuur op een veilige plaats.

 

Emma Basic levering
Foto: © Matrassencheck

 

 

Conclusie over de Emma Basic matras

De Emma Basic-matras heeft ons positief verrast! In onze optiek een heerlijk matras en we vonden het erg leuk om dit matras te testen. De prijs-kwaliteitverhouding is top. Het is een eenvoudig matras met een goed ligcomfort en goede ligeigenschappen.

We voelden ons comfortabel op de Emma-matras en werden goed ondersteund. Ondanks het ontbreken van dure schuimlagen zoals visco- of latex- of gelschuim, slaagt de Emma Basic erin zich aan te passen aan het lichaam van de betreffende slaper. 

En bevalt het matras je toch niet? Dan is dat geen enkel probleem. Dankzij de 100-daagse testfase met gratis ophaling als u de matras niet mooi vindt, neemt u geen enkel risico bij de aankoop.

Kortom, de Emma Basic-matras is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een goede matras voor een goede prijs.

Emma Basic matras kopen

 

Kortingscodes

Ook interessant...

Lidl Meradiso

Lidl Meradiso

Het Meradiso matras van Lidl is een absoluut koopje: hij kost slechts €99,99 in de kleinste maat. Dit maakt de Meradiso het goedkoopste matras dat we ooit hebben getest.

Bekijken
Emma Original matras

Emma Original matras

Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

Bekijken
Beter Bed matrassen

Beter Bed matrassen

"Retteketet, naar Beter Bed!" Wie kent die slogan eigenlijk niet? Reden om eens meer over dit Nederlandse bedrijf en hun bedden te vertellen.

Bekijken

Ook interessant...

 • Lidl Meradiso

  Lidl Meradiso

  Het Meradiso matras van Lidl is een absoluut koopje: hij kost slechts €99,99 in de kleinste maat. Dit maakt de Meradiso het goedkoopste matras dat we ooit hebben getest.

  Bekijken
 • Emma Original matras

  Emma Original matras

  Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

  Bekijken
 • Beter Bed matrassen

  Beter Bed matrassen

  "Retteketet, naar Beter Bed!" Wie kent die slogan eigenlijk niet? Reden om eens meer over dit Nederlandse bedrijf en hun bedden te vertellen.

  Bekijken

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.