Uw slaap is belangrijk voor ons!

Emma Basic matras

Emma Basic review: onze ervaringen

Letztes Update am: 29.01.2020

Het Emma Basic-matras is van dezelfde makers als het iets bekendere Emma Original matras. Dit laatste is regelmatig getest door de Consumentenbond en scoort elke keer hoog in deze tests.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Emma Basic ontwikkeld als een eenvoudiger en goedkoper model. Een prima keuze, want een matras hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn voor een goede nachtrust. En, je kunt het Emma Basic-matras al kopen vanaf 299,00 euro.

Wij hebben voor u getest of het Emma Basic matras ook echt een goede basis vormt om op te slapen. Hieronder leest u over onze ervaringen.

Emma matras review

Structuur / Zones

De structuur van de Emma Basic is eenvoudig en bestaat uit twee lagen schuim: 

 • Lichaamsondersteunend comfortschuim 
 • Stabiel HRX-schuim (een soort koudschuim)
Emma Basic schuimlagen
Foto: © Matrassencheck

Voor de bovenste laag is comfortschuim gebruikt. Dit type schuim bestaat uit Visco en Hyper Zacht schuim, wat moet zorgen voor een aangenaam liggevoel. Dit type schuim past zich ook optimaal aan het lichaam aan en verlicht de druk op het lichaam. Dit zorgt voor een hoge drukontlasting en verdeelt het gewicht optimaal over de matras, waardoor drukpunten worden voorkomen.

 

Emma Basic matras kopen

 

De basis van het 18,5 cm hoge Emma Basic-matras is van HRX-schuim. Hierdoor is het matras robuust en speciaal ontworpen om het lichaam en de wervelkolom te ondersteunen. Omdat schuimmatrassen soms wat warmer kunnen zijn, heeft de fabrikant ventilatiekanalen in de laatste schuimlaag aangebracht. Dit zorgt voor een aangenaam slaapklimaat en een goede luchtcirculatie.

 

Het Emma Basic-matras wordt in Duitsland geproduceerd. Het bevat geen of weinig latex, gel of visco-schuim. Naar onze mening betekent dit dat er wat slaapcomfort verloren gaat. Maar het matras is ook veel goedkoper. 

Emma Matras schuimlaag druktest
Foto: © Matrassencheck

 

 

De hoes en het reinigen

De matrashoes van de Emma Basic ziet er strak uit met haar witte kleur. Maar, een goede slaapervaring hangt natuurlijk meer af van wat de matrashoes doet en niet van hoe die eruit ziet. 

De matrashoes is gemaakt van 100% polyester. Ook heeft de fabrikant antislipmateriaal aangebracht, zodat de matras op elk oppervlak kan liggen zonder weg te glijden.

Een groot voordeel van de matrashoes is het ademend vermogen. De matrashoes vult zo de ventilatiecapaciteit van de schuimlagen aan en zorgt voor een aangename slaaptemperatuur. Ook kunt u de hoes eenvoudig door middel van een rits verwijderen en wassen in de wasmachine op 60°C.

 

Emma Basic matras omslag
Foto: © Matrassencheck

 

De hardheid van het Emma Basic-matras

Omdat de Emma Basic uit slechts twee lagen schuim bestaat, kan de matras wat harder aanvoelen. Dit is vooral voordelig voor zwaardere mensen die vaak te diep in zachte matrassen weg zakken.

Emma Basic matras kopen

Wij hebben de hardheid getest met onze proefslapers. Na een lange testperiode beoordeelden onze proefslapers het matras als een matras van gemiddelde hardheid. Gemiddeld beoordelen onze proefslapers de Emma Basic met een 7 van de 10 op onze hardheidsschaal, waarbij 10 het hardst is. Ook gaven zij aan snel te wennen aan het iets hardere matras.

 

 

Emma Basic hardheid
Foto: © Matrassencheck

 

 

Emma Basic matras: slaapgevoel en ligkarakteristieken

Het Emma Basic heeft een middelmatig hard ligvlak. Het hangt ook een beetje af van wat voor soort slaper je bent. Dus in welke positie je slaapt en wat je weegt, maar in principe kun je zeggen dat de Emma Basic je in elke positie goed kan ondersteunen. Het maakt niet uit of je op je rug, je zij of op je buik slaapt. Wel misten onze testslapers de zachtere visco- of latexschuimen, die zich zo comfortabel aan het lichaam aanpassen. Daartegenover staat dat de Emma Basic niet zo duur is.

 

Emma Basic slaapzak zijkant
Foto: © Matrassencheck

Door de hardheidsgraad is het matras bijzonder geschikt voor zwaardere mensen die graag op hun rug of buik slapen. Lichte mensen moeten er op letten of zij wel voldoende in de matras zakken. 

Dit is vooral belangrijk als je op je zij ligt. Als je te weinig in het matras zakt, kan dit snel leiden tot ernstige rug- of schouderpijn. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Het kan verschillen per persoon, maar ook onze lichtste proefslaper lag goed op de Emma Basic en heeft een goede en verkwikkende nachtrust gehad. Deze zijslaper werd wakker zonder rugpijn.

Is het matras te hard voor je? Dan kun je beter kiezen voor een wat zachter model zoals de Emma Original en de Simba. We hebben deze matrassen ook getest en de uitslag is dat beide een uitstekende keuze zijn als je een zachter model zoekt.

Emma Basic slaapzak op de rug
Foto: © Matrassencheck

Ondersteuningstest

Onze tests laten zien dat onze proefslaper precies goed in het Emma Basic matrs is gezakt. Ze wordt in elke positie goed ondersteund  en zakt ze niet te diep in de matras. Het matras is ook niet te hard wat je goed kunt zien in de zijligging. De schouder zakt 6 cm in het matras, wat een goede waarde is voor een zijslaper. 

 • Rugligging: 5-5,5 cm
 • Zijligging: 6 cm
 • Buikligging: 4,5 cm
 • Zittend op de rand: 8 cm
 • Staande in het midden: 13 cm
Emma Basic matras schouder
Foto: © Matrassencheck

Ruggengraatmeting

Ook op dit punt verdient het Emma Basic matras alle lof. De ruggengraat van onze lichtere testslaper is recht uitgelijnd en dat is ergonomisch verantwoord. Ze krijgt geen rugpijn op de matras. 

Om eerlijk te zijn waren we een beetje verbaasd dat het Emma Basic matras het lichaam zo goed ondersteunt. Het model is immers veel dunner dan veel andere matrassen. Dat spreekt voor de goede prijs-kwaliteitverhouding van het Emma Basic-matras. 

Is de matras ook geschikt voor koppels? 

Wij vinden van wel! Dit is niet alleen te danken aan de goede lig eigenschappen en aan het feit dat zowel zware als lichte mensen goed kunnen slapen op het matras. Een essentiële factor is bewegingsoverdracht en de weerstand tegen verandering van positie. 

De weerstand tegen verandering van positie geeft aan of bewegen op het matras lastig is of niet. Verenmatrassen zijn meestal iets beter op dit punt dan schuimmatrassen vanwege hun hoge veerkracht en elasticiteit. Maar dit is anders met het Emma Basic matras. Omdat dit geen puur visco-matras is, waarop het omdraaien meestal wat omslachtig is, is het vrij eenvoudig om van positie te veranderen. 

Emma basic matras weerstandEmma Basic matras positie veranderen

Met het oog op koppels waren we zeer benieuwd naar de uitslag van het testen van de bewegingsoverdracht. Je wilt immers niet elke keer wakker worden als je partner zich omdraait. Tijdens de test hebben we twee scenario's uitgevoerd. Allereerst hebben we getest wat er gebeurt als iemand in bed stapt terwijl de andere persoon er al in ligt. Vervolgens hebben we getest hoe de matras zich gedraagt als iemand zich op de matras omdraait en van slaaphouding verandert.

Zoals u hierboven kunt zien, slaat de meter nauwelijks uit. Dit betekent dat het matras zeer goed scoort als het gaat om  bewegingsoverdracht. Het matras absorbeert eenvoudigweg de trillingen. Conclusie: ook op dit punt heeft het Emma basic matras kunnen overtuigen!

Het Emma Basic-matras is verkrijgbaar in de volgende maten

Het Emma Basic-matras is verkrijgbaar in de meeste gangbare maten: 

 • 80x200 cm - 11,2 kg 
 • 90x200 cm - 12,6 kg 
 • 100x200 cm - 13,9 kg 
 • 120x200 cm - 16,6 kg 
 • 140x200 cm - 19,3 kg 
 • 160x200 cm - 22,0 kg
 • 180x200 cm - 24,7 kg
 • 200x200 cm - 27,4 kg

Emma Basic matras kopen

Emma Basic maten
Foto: © Matrassencheck

 

 

Levering en klantenservice

De levering van het Emma Basic-matras is zeer eenvoudig: het matras wordt gratis aan huis geleverd. De verzending wordt uitgevoerd door DPD of GLS. Het matras wordt geleverd in een compacte doos waarin de matras vacuüm verpakt en opgerold is.

U hoeft alleen maar de matras uit te pakken en op uw bed te leggen. Geef de matras dan wel even de tijd om de normale maat te bereiken. 

Emma basic matras levering
Foto: © Matrassencheck

Het kan zijn dat je Emma Basic matras een beetje ruikt na het uitpakken. Dat niet ongewoon. Dit heb je vaak met nieuwe matrassen en is niks om je zorgen over te maken. Het is geen chemische verontreiniging o.i.d.. Laat je matras even luchten, dan zou de geur snel moeten zijn verdwenen. 

Een groot voordeel: de fabrikant laat je de matras 100 dagen zonder risico testen. Zo kun je de matras zonder zorgen bestellen. Als het je niet bevalt, haalt de fabrikant het gratis bij je op en krijg je je geld terug. Het enige belangrijke is dat je je aankoop annuleert tijdens de 100 dagen durende proefperiode. 

Emma Basic matras kopen

Daarnaast is er ook 10 jaar garantie op de duurzaamheid van de Emma Basic materialen. Voor de volledige garantie kunt u de garantievoorwaarden van Emma doornemen. Bewaar in ieder geval uw factuur goed en op een veilige plaats.

 

Emma Basic levering
Foto: © Matrassencheck

 

 

Conclusie over het Emma Basic matras

Het Emma Basic-matras heeft ons aangenaam verrast! In onze optiek is dit een heerlijk matras en we vonden het erg leuk om dit matras te testen. De prijs-kwaliteitverhouding is top. Het is een eenvoudig matras met een goed ligcomfort en goede lig eigenschappen.

We voelden ons comfortabel op de Emma-matras en werden goed ondersteund. Ondanks het ontbreken van dure schuimlagen zoals visco-, latex- of gelschuim, slaagt de Emma Basic erin zich aan te passen aan het lichaam van de slaper. 

En bevalt het matras je toch niet? Dan is dat geen enkel probleem. Dankzij de 100 dagen proefperiode met gratis ophaaldienst mocht u het matras niet mooi vinden, neemt u geen enkel risico bij de aankoop.

Kortom, het Emma Basic-matras is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een goed matras voor een goede prijs.

Emma Basic matras kopen

 

Kortingscodes

Ook interessant...

Lidl Meradiso

Lidl Meradiso

Het Meradiso matras van Lidl is een absoluut koopje: hij kost slechts €99,99 in de kleinste maat. Dit maakt de Meradiso het goedkoopste matras dat we ooit hebben getest.

Bekijken
Emma Original matras

Emma Original matras

Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

Bekijken
Beter Bed matrassen

Beter Bed matrassen

"Retteketet, naar Beter Bed!" Wie kent die slogan eigenlijk niet? Reden om eens meer over dit Nederlandse bedrijf en hun bedden te vertellen.

Bekijken

Ook interessant...

 • Lidl Meradiso

  Lidl Meradiso

  Het Meradiso matras van Lidl is een absoluut koopje: hij kost slechts €99,99 in de kleinste maat. Dit maakt de Meradiso het goedkoopste matras dat we ooit hebben getest.

  Bekijken
 • Emma Original matras

  Emma Original matras

  Het Emma matras Original was in Nederland een van de eerste matrassen die het one-fits-all-principe belichaamde. De Emma zou even geschikt zijn voor alle personen en slaapposities.

  Bekijken
 • Beter Bed matrassen

  Beter Bed matrassen

  "Retteketet, naar Beter Bed!" Wie kent die slogan eigenlijk niet? Reden om eens meer over dit Nederlandse bedrijf en hun bedden te vertellen.

  Bekijken

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.