Uw slaap is belangrijk voor ons!

Beste matras

Het beste matras: een persoonsgebonden keuze

Letztes Update am: 29.01.2020

Een matras is de basis voor een goede nachtrust. Uiteraard samen met de bodem en het bedframe. Maar dat matras. Dat geeft je ondersteuning en zorgt ervoor dat je op-en-top uitrust. Het ultieme matras bestaat echter niet. Hoewel veel mensen dezelfde voorkeuren hebben, zijn er toch verschillen. De een heeft het liefst het comfort van een boxspring, terwijl de ander het heerlijk vindt om op een heel zacht matras te slapen. Zoveel mensen, zoveel wensen en daarom is de keuze voor het beste matras persoonsgebonden. We proberen in dit artikel zoveel mogelijk tips te geven, zodat je tot de beste keuze voor jezelf komt.

beste matras

Afhankelijk van slaaptype en lichaamsbouw

Wist je dat de keuze voor het beste matras afhankelijk is van je lichaamsbouw en de manier waarop je slaapt? Ook gezondheidsproblemen vormen een belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van een matras. En zelfs of je het matras met iemand deelt. Kinderen hebben weer andere behoeftes dan volwassenen. Daarom delen we de beste keuzes voor jou op in verschillende categorieën. Om te beginnen bespreken we je slaaphouding.

Rug, zij, buik of woelwater?

Weet jij hoe je slaapt? Hoewel we de hele nacht door in beweging zijn om zo verschillende delen van het lichaam tot rust te brengen, heb je zo je voorkeuren. Misschien kies je je houding niet heel bewust. Je begint bijvoorbeeld op je rug, maar slaapt op je zij veel beter om zo rugklachten te verminderen. Op de website dokter.nl staat uitleg waarom we bepaalde slaaphoudingen aannemen. Heb je geen gezondheidsklachten, dan kies je vaak een houding die je gewend bent. En die natuurlijk gewoon het comfortabelst aanvoelt. Denk er eens over na hoe je in bed gaat liggen of hoe je het lekkerst in slaap valt. Is dat:

Lees dan snel verder welk matras het beste daarbij past.

Matras voor rugslapers

Slaap je op je rug, dan heb je behoefte aan een stevig matras. De reden hiervoor is simpel. Wanneer je op de rug slaapt, heb je extra ondersteuning nodig voor je hoofd en onderrug. Zo sta je ’s morgens vrolijk en uitgerust weer op. Het beste matras voor rugslapers is puntelastisch. Dat wil zeggen dat het een bepaalde, elastische spanning heeft, waardoor druk op het lichaam wordt verminderd. De beste matrassen voor rugslapers bevatten een veerkern (pocketvering bijvoorbeeld), viscose, gelschuim of koudschuim. Al deze materialen vormen zich naar het lichaam en bieden zo de beste ondersteuning. Combinatiemodellen zijn ook geschikt. Slaap je op je rug, kies dan voor een stevig matras.

Matras voor zijslapers

Vind je het heerlijk om op je zij te slapen? Lekker met de benen opgetrokken en de armen tegen de borst? Het is een van de comfortabelste houdingen, vooral als je last hebt van je rug. Omdat je slechts aan één kant ondersteuning ervaart en dieper ligt dan bijvoorbeeld de rugslaper, is een zachter matras aan te raden. Het beste matras is zeer puntelastisch, is zeer zacht tot medium zacht, en biedt een optimale ergonomische uitlijning. Dat wil zeggen dat je wervelkolom recht blijft. Dat is ideaal voor een goede nachtrust. Slaap je op je zij, zoek dan een matras met koudschuim, latex, gel of viscose. Een matras met heel veel vering is vaak te stevig voor de zijslaper.

Matras voor buikslapers

Slaap je op je buik? Kies dan voor een medium tot hard matras met pocketvering. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat je bekken en onderlichaam ontspannen blijven. En hij voorkomt een holle rug. Buikslapers hebben baat bij een goed ademend matras. Pocketvering heeft deze eigenschap zeker. Voor een extra comfortabel slaapgenot is een combinatiemodel met een laagje gel, koudschuim of traagschuim zeker aan te raden.

Wie slaapt er op het matras?

Niet alleen je houding is belangrijk. Het maakt ook een verschil of je alleen slaapt of het matras met iemand deelt. Verder hebben kinderen weer heel andere behoeftes dan tieners of volwassenen. Om het juiste matras te kiezen, zetten we hier deze behoeften voor verschillende slapers op een rij.

Heerlijk samen slapen

Slaap je samen op één matras, kies dan voor een matras met een hoge puntelasticiteit. Hierdoor heb je weinig tot geen last van bewegingen van je partner. Een goede zogeheten reboundhardheid is ook gewenst, zodat jij niet uit bed stuitert als je partner opstaat. Ook een goede stabiliteit van het matras is belangrijk. Dat is ook bijzonder fijn als je samen seks hebt. Een te zacht matras is daarbij niet fijn. Heb je beide erg uiteenlopende behoeftes, dan is het beter om twee losse matrassen te kopen. Die moeten dan wel even hoog en dik zijn. Dat slaapt wel zo lekker.

Het beste matras voor je kindje

Kinderen woelen het hele bed door. Dan liggen ze op de rug, dan half gedraaid, en ’s morgens eindigen ze zelfs vaak aan het voeteneinde. Dat is heel normaal. Kinderen en baby’s bewegen veel in bed, omdat ze tijdens de slaap alle indrukken van de dag verwerken. Soms liggen ze op hun zij, dan weer op de buik, soms op de knietjes met de billen omhoog. Hoe ze ook slapen, een veilig matras dat geschikt is voor kinderen is geen overbodige luxe. Let bij het kiezen van een matras voor je kindje op de volgende punten:

 • extra aandacht voor veilige, kindvriendelijke materialen;
 • goede stabiliteit, maar niet te hard;
 • een goed passende maat voor het bed, om schuiven te voorkomen;
 • zuurstofdoorlatend.

Gebruik voor de juiste luchtcirculatie het matras in combinatie met een lattenbodem. De Consumentenbond testte de beste babymatrassen in december 2018, waarbij ook de bovenstaande criteria meetelden.

Tips voor de aanschaf van je nieuwe matras

Wat voor jou nu het beste matras is, is ook afhankelijk van je budget. Goedkopere matrassen zijn niet per definitie minder van kwaliteit. Ga voordat je online een matras aanschaft eens in een bedden- of woonwinkel matrassen testen. Neem daarbij je eigen hoofdkussen mee, om zo je persoonlijke slaapsituatie te evenaren. Ook losse kleding, zoals een trainingspak, helpt daarbij. Kijk ook nog even hier op de website rond om zo de beste matrassen voor jou en je gezin te vinden.

Ook interessant...

Beste matras voor zijslapers

Beste matras voor zijslapers

Het ideale matras voor zijslapers heeft een goede tot zeer goede stabiliteit / ondersteuning. De stabiliteit moet niet worden verward met de mate van hardheid of met het slaapgevoel.

Bekijken
Beste matras voor rugslapers

Beste matras voor rugslapers

Voor rugslapers is een matras met uitstekende stabiliteit cruciaal. Het zorgt ervoor dat uw wervelkolom bij uitstek is uitgelijnd.

Bekijken
Het beste matras voor buikslapers

Het beste matras voor buikslapers

Ons team van Matrassencheck heeft voor u de belangrijkste punten op een rijtje gezet waarop u moet letten bij de volgende aankoop van een matras als buikslaper.

Bekijken

Ook interessant...

 • Beste matras voor zijslapers

  Beste matras voor zijslapers

  Het ideale matras voor zijslapers heeft een goede tot zeer goede stabiliteit / ondersteuning. De stabiliteit moet niet worden verward met de mate van hardheid of met het slaapgevoel.

  Bekijken
 • Beste matras voor rugslapers

  Beste matras voor rugslapers

  Voor rugslapers is een matras met uitstekende stabiliteit cruciaal. Het zorgt ervoor dat uw wervelkolom bij uitstek is uitgelijnd.

  Bekijken
 • Het beste matras voor buikslapers

  Het beste matras voor buikslapers

  Ons team van Matrassencheck heeft voor u de belangrijkste punten op een rijtje gezet waarop u moet letten bij de volgende aankoop van een matras als buikslaper.

  Bekijken

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.