Ravensberger ERGOspring matras review

Ravensberger ERGOspring: onze ervaring

Laatst bijgewerkt op: 20.09.2023 Geschatte leestijd: 8 Min.

Let op: Hoewel het nog wel mogelijk is om dit matras in Duitsland [1] te bestellen, wordt dit matras in Nederland niet meer verkocht. Op zoek naar een goed alternatief voor de Ravensberger ERGOspring? Wij raden de M line Slow Motion 6 aan.

De ERGOspring® 1000 is ongetwijfeld een van de meest hoogwaardige matrassen die de fabrikant Ravensberger in zijn assortiment heeft.

De Ravensberger ERGOspring is ontworpen om aan bijzondere orthopedische eisen te voldoen en de slaper uitstekende ondersteuning van de wervelkolom te bieden. 🤩

We hebben enkele weken op het Ravensberg-matras geslapen en delen graag onze ervaringen.

Tip: We hebben ook verschillende orthopedische matrassen met elkaar vergeleken. Lees er meer over in dit artikel.

Ravenberger ERGOspring: onze ervaring

De beste alternatieven voor (lichte) zijslapers

De belangrijkste informatie in het kort:

 • De Ravensberger ERGOspring® is een hoogwaardige pocketveringsmatras.

 • Met 72 kg/m³ heeft de matras een uitzonderlijk hoge materiaaldichtheid (gemiddelde: 40 kg/m³).

 • De hoes kan worden verwijderd en gewassen.

 • Zelfs zware slapers liggen zeer comfortabel op de ERGOspring®-matras.

 • Zeer stabiel matras: de Ravensberger is daarom ook ideaal voor koppels.

Voordelen

 • goede ligeigenschappen

 • hoogwaardige materialen

 • individueel belastbare springveren

 • zeer hoge materiaaldichtheid (72 kg/m³)

 • matras is erg duurzaam

 • hoes is afneembaar en wasbaar op 60°C

 • Verkrijgbaar in twee hardheidsgraden (H2 en H3)

 • Ook geschikt voor zware personen

 • 30 dagen proefslapen zonder verplichtingen

Nadelen

 • matras wordt niet opgerold geleverd

 • vrij zwaar (hulp is nodig bij het dragen)

 • lichte zijslapers zakken niet voldoende door (wij adviseren een zachtere matras zoals de Emma Original of de Hypnia Welzijn Supreme)
Extra zacht

Emma Original matras

De Emma Original is een prijswinnend matras van het populaire merk Emma. Heerlijk zacht en ideaal voor lichtere slapers.

Het is een zeer zacht schuimmatras met een aangenaam slaapklimaat. Het matras biedt goede ondersteuning, zeker voor lichtere personen.

De Emma Orginal is door de Consumentenbond beoordeeld en uitgeroepen tot beste matras in Nederland. Bovendien heeft het in België de titel 'Product van het Jaar' ontvangen.

Het is een one-size-fits-all matras. Hiermee zorgt Emma ervoor dat de Emma Original geschikt is voor vrijwel iedere slaper.

De combinatie van Airgocell-schuim, traagschuim en koudschuim zorgt voor goede lichaamsondersteuning en heerlijk slaapcomfort.

Voor het geld hoef je het niet te laten, de Emma Original heeft een zeer scherpe prijs.

Extra dik

Hypnia Supreme Wellness

Een extra dik en comfortabel matras. Gemaakt van traagschuim, latex en pocketveren. Ideaal voor wie van een rijk, luxe matras houdt.
 • Soort matras: Hybride
 • Hardheid (1-10): 5
 • Dikte: 30 cm
 • Prijsklasse: €639 - €1469
 • Beoordeling (1-5): 4.6⭐

Onze ervaringen

De Hypnia Supreme Wellness beschikt over 7 comfortzones, die individuele ondersteuning bieden aan de verschillende delen van het lichaam. Dit maakt het matras ook geschikt voor het verlichten van rugklachten.

Het matras wordt door onze testslapers beoordeeld als een zacht tot medium-stevig matras, dat ideaal is voor zijslapers. Wie wat zwaarder van gewicht is, kan beter voor een matras met een hogere hardheidsgraad kiezen. 

Het Matrassencheck-testteam was enthousiast over de heerlijk zachte tijk, gemaakt van bamboevezels. Het natuurlijke bamboe staat bekend om zijn vochtafvoerende eigenschappen en voelt heerlijk aan op de huid.

Bovendien is de hoes hypoallergeen, wat de Hypnia Supreme Wellness geschikt maakt voor mensen met allergieën.

Koop bij Hypnia*€429,99

Lees onze uitgebreide Hypnia Supreme Wellness review.

Voordelen

De perfecte hardheidsgraad en ondersteuning voor zijslapers

Scoort hoog op het gebied van levensduur en garantietermijn

Hybride combinatie van traagschuim en pocketveren zorgt voor ondersteuning en ventilatie

Goede aankoopvoorwaarden (120 nachten proefslapen, gratis verzending en retour, 15 jaar garantie)

Nadelen

Het matras is erg zwaar en lastig zelf te verplaatsen

De matrashoes (tijk) is niet wasbaar of afneembaar; gebruik van een aparte hoes wordt geadviseerd

Opbouw / zones

De Ravensberger ERGOspring® is een hoogwaardig binnenveringsmatras. In de matrasmaat 100x200 cm bestaat deze uit maar liefst 1.000 die individueel verpakt zijn.

Ravensberger gebruikt enkel hoogwaardige materialen

Als comfortmateriaal voor de Ravensberger-matras wordt een latexschuimlaag van 4 cm (20% natuurlatex) gebruikt. De latexlaag wordt aan beide zijden gebruikt en zorgt voor een aangenaam slaapcomfort. De buitengewoon hoge materiaaldichtheid van 72 kg/m³ is opvallend. Ravensberger onderscheidt zich daarmee duidelijk van de concurrentie, bij wie de matrassen meestal een dichtheid van 40 kg/m³ of minder hebben.

ravensberger ergospring matras

Koop bij Bol.com*€629

De hoogwaardige pocketvering zorgt, in combinatie met het 4 cm dikke latexschuim, voor een comfortabel, gezond ligoppervlak.

De 7 ligzones van de Ravensberg ERGOspring®-matras hebben elk een unieke functie. Elke zone heeft een verschillend aantal veren, en elke veer kan zich individueel aanpassen aan de belasting. Dit zorgt voor een optimale aanpassing van de matras aan het lichaam, een hoge drukontlasting en een aangenaam liggevoel.

Hardheidsgraad van de ERGOspring

We hebben de Ravensberg ERGOspring®-matras in de hardheidsgraad H3 getest. Online kan je de matras in verschillende hardheidsgraden kopen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. De fabrikant beveelt de H2-variant aan voor een lichaamsgewicht tot 95 kg, terwijl mensen die meer dan 95 kg wegen eerder voor de H3-matras moeten kiezen.

ravensberger ergospring zijslapen

Ravensberger biedt een hardheidscalculator [2] aan in haar online shop om de juiste hardheidsgraad te bepalen. Het enige wat je hoeft te doen is je lengte en je lichaamsgewicht in te vullen. Volgens deze calculator kan je de Ravensberger ERGOspring® in H3-versie zelfs met een gewicht van 150 kg gebruiken, als je grote dan 192 cm bent.

Op basis van onze persoonlijke ervaringen met het Ravensberger-matras beschouwen wij deze matras als vrij stevig, en voornamelijk geschikt voor iets zwaardere personen of zijslapers. Wie de voorkeur geeft aan een zachtere matras moet ons review van de Emma One lezen.

Hoes en onderhoud

De zachte, goed ventilerende, natuurlijke Tencel-hoes van de matras kan eevoundig afgeritst worden en in de wasmachine worden gewassen op 60°C. De hoes bestaat uit 40% Tencel en 60% polyester. Volgens de fabrikant bevat de matras ook houtvezels van de eucalyptusboom. Vier verticaal bevestigde draaglussen zorgen ervoor dat de matras eenvoudig te vervoeren is.

ravensberger ergospring lussen

Door het gebruik van Tencel-vezels is deze matras. Dit maakt de hoes ook bijzonder resistent tegen bacteriën. De ERGOspring is daarom bijzonder geschikt voor mensen met een allergie. Ook het materiaal aan de binnenzijde van deze matras is allergievriendelijk, wat de ERGOspring het OEKO-TEX-certificaat opleverde.

Het liggevoel van de Ravensberger ERGOspring

Wij vonden dat de Ravensberg ERGOspring® een zeer aangenaam liggevoel had. De in de Ravensberger geïntegreerde vering zorgt voor een uitzonderlijke drukontlasting en een zeer hoge puntelasticiteit. Dit betekent dat vervelende en onaangename drukpunten, die vaak aanwezig zijn bij matrassen van lagere kwaliteit, geen probleem meer vormen.

Een voordeel van het ERGOspring®-matras is dat deze door de 7 verschillende ligzones, elk met een ander ondersteuningsprofiel, behoorlijk universeel bruikbaar is, en dus geschikt is voor zowel zijslapers als voor rug- en buikslapers.

Koop bij Bol.com*€629

ravensberger ergospring matras rugslapen

Lichte zijslapers moeten er echter op letten dat ze bij de schouders voldoende in de matras doorzakken, om problemen met de rug en wervelkolom te vermijden. In principe kan echter worden gesteld dat het unieke ontwerp van de Ravensberg-matras een ergonomisch correcte en orthopedisch verantwoorde ligpositie perfect mogelijk maakt.

ravensberger ergospring matras zijslapen

Door de bijzonder goede lichaamsondersteuning en een hoge hardheidsgraad kan de Ravensberg-matras ook uitstekend door zwaardere personen worden gebruikt. Het geïntegreerde latexschuim biedt de slaper een aangenaam zacht oppervlak.

ravensberger ergospring zinkdiepte

Slaapklimaat van de Ravensberger ERGOspring

slaapklimaat ravensberger ergospringDankzij de unieke structuur van de matras is er ook een goede luchtcirculatie. Binnenveringsmatrassen worden over het algemeen gekenmerkt door hun goede klimatologische eigenschappen. Door de ruimte tussen de afzonderlijke veren bevindt zich in de matras een geïntegreerd koelsysteem, dat zorgt voor een goede warmteafvoer en een goede vochtuitwisseling.

Onze temperatuurfoto laat ook zien dat de warmte niet al te sterk wordt geabsorbeerd door het matrasoppervlak. Dit alles valt binnen het normale bereik, wat zorgt voor een aangenaam slaapklimaat.

Koop bij Bol.com*€629

Zo diept zakt men weg in de Ravensberger-matras

Hoe diep je wegzakt in de Ravensberg ERGOspring®-matras, hangt natuur af van je lichaamsgewicht.

We hebben voor een proefslaper van 65 kg de wegzakking in verschillende slaaphoudingen gemeten. Opvallend is dat onze proefslaper, in vergelijking met zachtere matrassen, tot een vergelijkbare diepte in het matras zinkt, vooral in de rug- en buikligging. Dit is een positief punt voor de Ravensberg-matras.

zinkdiepte ravensberger

Wanneer men in de zijpositie op de matras ligt, zakt men rond de schouderzone iets dieper weg in de matras, wat het comfort ten goede komt. We raden zijslapers aan om de H2-hardheidsgraad te kiezen. Als je op de rand van de matras gaat zitten of in het midden gaat liggen, dan merk je dat dit een stevig, stabiel model is.

Wegzakdiepte proefpersoon (1,78 m / 65 kg)
Rugligging 4,5 cm
Zijligging 4 cm
Buikligging 3,5 cm
Zittend op de rand 9,5 cm
Staand in het midden 13 cm

Algemeen genomen kunnen we stellen dat de Ravensberger ERGOspring een goede ondersteuning en stabiliteit biedt voor de verschillende slaapposities. De binnenvering doet precies wat ze moet doen en de zeven zones van de matras helpen om de juiste drukpunten te verlichten.
Alleen in het schoudergebied zakken middelzware personen niet genoeg door. Zij kiezen dan ook beter voor een minder stevige matras.

Wervelkolom op de Ravensberger-matras

Voor onze middelzware slaper met een lichaamsgewicht van 65 kg is de Ravensberg ERGOspring®-matras H3 in de zijligging iets te hard. Rond de schouderzone zinkt men iets te diep door, wat rugproblemen kan veroorzaken.

uitlijning ravensberger matras

Na de test van de ERGOspring meldde onze proefslaper ook lichte rugpijn. Dit ligt in de lijn van onze verwachtingen gezien de wegzakdiepte.

Lichte en middelzware personen moeten daarom kiezen voor een matras met een zachtere hardheidsgraad. De juiste keuze van het kussen is ook belangrijk voor zijslapers. Een goede keuze zou de Emma One zijn.

Levering en service

De levering van de Ravensberg ERGOspring® matras gaat zeer snel. Binnen enkele dagen wordt het matras bij je thuis afgeleverd. De verzending binnen Nederland is trouwens volledig kostenloos.

ravensberger ergospring productfoto

Hoewel de verpakking van de matras erg onhandig en volumineus is, zegt dit ook iets over het kwaliteitsbewustzijn van de fabrikant Ravensberger. Want het oprollen van de ERGOspring®-matras, een binnenveringsmatras zou de matrasstructuur en de vering kunnen beschadigen.

Ook voordelig is de proefperiode van 30 dagen, die door de fabrikant aan alle klanten wordt toegekend. U kunt dus gemakkelijk thuis testen of de matras geschikt is voor u of niet. Een eventuele retourzending of omruiling wordt georganiseerd en betaald door de fabrikant. Zo verloopt uw aankoop volledig zonder risico.

De garantie op de matras- en lattenbodems van Ravensberger bedraagt 10 jaar. Matrasovertrekken daarentegen krijgen een garantie van 5 jaar.

Samenvatting van onze review

Onze ervaring met de Ravensberger ERGOspring®-matras met 7 zones zijn zeer positief. Het slaapcomfort op de matras is naar onze mening zeer goed. Door de optimale lichaamsaanpassing en de sterke vering kan de Ravensberger matras door veel verschillende soorten slapers worden gebruikt.

Alleen lichte en middelzware zijslapers kunnen mogelijk wat rugpijn krijgen wanneer ze voor deze matras kiezen, omwille van problemen met de ruggegraat. Voor deze zijslapers adviseren wij een matras met een zachtere hardheidsgraad. Aanbevolen modellen zijn bijvoorbeeld de Emma One-matras.

Je kunt ook het zachtere model van ERGOspring® uitproberen. Als je niet zeker weet welk type matras het meest geschikt is voor jou, raden wij je aan onze uitgebreide vergelijking van binnenveringsmatrassen en schuimmatrassen te lezen.

Koop bij Bol.com*€629

Veelgestelde vragen

Remco tekstschrijver & matrassentester

Remco Kiers

Producttester & SEO-specialist

Als de drijvende kracht achter de SEO en partnerrelaties bij Matrassencheck in 2020-2022, heb ik mij ingezet om de website te optimaliseren en diverse matrassen persoonlijk getest. Mijn bijdragen hebben een duurzame impact achtergelaten op de site, een trots resultaat dat ook na mijn vertrek blijft voortbestaan.

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

  JA, GRAAG! >
  Nee, bedankt

  Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.