EK Deals 2021 ⚽🦶

Tot wel 34% korting bij Emma en Beter Bed!

Jouw slaap is belangrijk voor ons!

Consumentenbond Testwinnaars

De nieuwe matrassentest van de Consumentenbond (2021)

Laatst bijgewerkt op: 24.04.2021 Joos 5 Min.

Elk jaar doet de Nederlandse Consumentenbond een uitgebreide test van de verschillende (nieuwe) matrassen op de Nederlandse matrassenmarkt. Wij nemen graag de beste matrassen van 2021 door.

Alle matrassen worden uitvoerig getest en met elkaar vergeleken op verschillende vlakken en voor kenmerken zoals ondersteuning, zachtheid, ventilatie, prijs-kwaliteit, duurzaamheid en hygiëne.

Vervolgens stelt de Consumentenbond een tabel op met de beste matrassen en publiceert ze een afzonderlijke beoordeling van elke matras.

Dit jaar nam de Consumentenbond onder andere de Emma O2, de Matt Sleeps, de LIDL Meradiso, de M-Line-matrassen, Auping en de Comfort 500 van Leen Bakker onder de loep.

We kunnen echter al verklappen dat de grote winnaar van 2021 de EMMA O2 is.

Maar is dat ook nouw beste matras 2021? Kom er nu achter! 👇

 • Overzicht
 • Over de Matrassentest
 • Het testproces
 • Hardheidsgraad
 • Aankoopvoorwaarden
 • Conclusie

Alle testwinnaars van de Consumentenbond:

In een notendop:

 • De Emma O2 scoort de beste op ondersteuning en comfort
 • De LIDL Meradiso is de voordeligste (kwaliteits-)matras
 • Beter Bed heeft veel hoogwaardige koudschuimmatrassen
 • Gratis uitproberen is een belangrijke voorwaarde bij de aankoop
 • De beste prijzen en keuze vind je altijd online, niet in de winkel
 • Een matras is altijd een persoonlijk product
EK deal
Emma O2 matras op het bed

Emma O2

Emma O2

De Emma O2 is het beste matras van 2021! Door de verschillende soorten schuimlagen, heeft dit matras uitstekende ligeigenschappen.

Als je echt op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan is de Emma O2 iets voor jou.

Dit is de beste matras van 2020 volgens de Consumentenbond. Hij biedt goede ventilatie en vochtafvoer in een betaalbare matras.

De Emma O2 in een notendop

De Emma O2 scoort in de test van de Consumentenbond erg hoog op levensduur en ligeigenschappen. Ook de drukverdeling en stabiliteit zijn bovengemiddeld. Deze matras is dankzij de relatief lage prijs en goede leveringsvoorwaarden heel aantrekkelijk.

De duurzame gebruikte materialen zorgen voor voldoende slaapcomfort ongeacht je lichaamsgewicht of slaaphouding.

Het koudschuim van de Emma O2 vormt zich naar je lichaam zodat je precies daar waar je het nodig hebt voldoende ondersteuning krijgt, zonder dat je te diep wegzakt of in een ongezonde houding te liggen komt.

Ook in onze test scoort deze matras enorm positief. Hij biedt een goede combinatie tussen comfort, zachtheid, een aangenaam slaapklimaat (door de goede ventilatie) en veerkracht.

De uitstekende leveringsvoorwaarden van Emma spelen ook een rol in onze beslissing om de Emma O2 uit te roepen tot onze nieuwe favoriete matras.

25% EK korting met "CHECK25" *

Laagste prijs
LIDL Meradiso Matras

LIDL Meradiso

LIDL Meradiso

De Meradiso matras van Lidl is een absoluut koopje: hij kost slechts €99,99 in de standaardmaat. Ook volgens de Consumentenbond is dit de beste goedkope matras!

Voor mensen die graag harder willen liggen en op hun rug willen slapen, is de Meradiso het ideale koopje: een duurzame en stevige matras aan een betaalbare prijs.

De LIDL Meradiso in een notendop

De Meradiso is een klassieke koudschuimmatras in verschillende hardheidsgraden, en scoort erg goed in de test van de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond is de matras erg voordelig, iets wat wij kunnen beamen.

De matras is opgebouwd uit duurzame lagen schuim die ervoor zorgen dat hij een lange levensduur. Dit is niet het geval bij andere matrassen in deze prijsklasse.

Verder zijn ook de probeer- en retourvoorwaarden van LIDL erg aantrekkelijk. Bij LIDL kun je je matras 90 dagen gratis uitproberen. Dit is belangrijk omdat het een tijdje kan duren voor je weet of een matras bij jouw lichaamstype past.

Het comfort van de Meradiso is volgens de Consumentenbond bovengemiddeld. Vooral voor rugslapers voldoet de matras aan de verwachting en biedt hij voldoende ondersteuning.

Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de hardheidsgraad en het materiaal dat je kiest, maar eigenlijk is er geen enkele Meradiso-variant die slecht scoort bij de Consumentenbond.

Kopen bij LIDL*

Beste koop
Beter Bed M-Line Wave Matras

M-Line Wave

M-Line Wave

De M-Line Wave is een uitstekende hybride matras die lagen koudschuim combineert met traagschuim. De lagen kunnen gedraaid worden om de ligeigenschappen van de matras aan te passen.

Deze matras van M-Line, te koop bij Beter Bed, scoort goed op comfort en duurzaamheid volgens de Consumentenbond.

De M-Line Wave in een notendop

De M-Line Wave van Beter Bed staat in de top 10 van de Consumentenbond, wat betekent dat ze best wel tevreden zijn over de eigenschappen zoals de duurzaamheid, prijs-kwaliteitsverhouding, het liggevoel en de verkoopsvoorwaarden.

De matras biedt een goede drukverdeling dankzij de combinatie van verschillende soorten schuim. De volgorde van deze lagen kan gewijzigd worden om de hardheidsgraad aan te passen.

De matras scoort iets minder goed op het vlak van vochtdoorlatendheid, wat een probleem kan vormen voor mensen die veel transpireren.

25% korting bij MLine *

Stevig matras
Matt Sleeps Het Matras

Matt Sleeps

Matt Sleeps

De matras van Matt Slaaps is erg populair in Nederland en eveneens beschikbaar in de afmeting 160 x 200 cm matras. Dankzij de unieke dubbelzijdige opbouw in meerdere lagen, zodat je de zachtheid en het slaapgevoel perfect kunt aanpassen aan jouw persoonl

Voor de Matt Sleeps van 160x200 cm betaal je €795 en wordt gratis bij je thuis geleverd. Als tevredenheidsgarantie kun je er 120 dagen op proefslapen voor je een beslissing maakt.

De Matt Sleeps in een notendop

Deze hybride schuimmatras van 160 x 200 cm van Matt Sleeps is opgebouwd uit verschillende soorten koudschuim, traagschuim en een speciale comfortlaag, die aangepast kunnen worden aan uw persoonlijke houding.

De matras van Matt Sleeps  doet het erg goed omwille van het veelzijdige ontwerp. De populaire matras heeft een modulaire opbouw: één duurzame matras bestaande uit verschillende lagen schuim, die in verschillende volgordes gecombineerd kunnen worden om de ondersteuning, ventilatie en zachtheid van de matras aan te passen aan jouw voorkeuren en die van je partner.

Heeft een uniek ontwerp dat erg stijlvol is en veelzijdig slaapcomfort biedt voor zowel rug-, zij- als buikslapers in de afmeting 160 x 200 cm.

Uit onze test blijkt dat dit een harde, stevige matras is die over voldoende veerkracht beschikt, ook voor zwaardere slapers.

De Matt Sleeps is een van de beste matrassen in de afmeting 160 x 200 cm.

8% korting bij Matt Sleeps *

Leen Bakker Comfort 500 Matras

Comfort 500

Comfort 500

De comfort 500 van Leen Bakker is een stevige pocketveringmatras met een soepele afdeklaag van schuim. Volgens de Consumentenbond biedt hij uitstekende ondersteuning.

Deze matras is beschikbaar vanaf € 250,00 en wordt voor een klein meerbedrag bij je thuis geleverd. Een uitstekende keuze voor wie een duurzame matras zoekt die comfort en ondersteuning balanceert.

De Comfort 500 in een notendop

De Comfort 500 komt als een van de beste matrassen uit de test van de Consumentenbond, is de Comfort 500.

Dit model van Leen Bakker eenvoudige maar stevige matras, die bestaat uit een kern van individueel verpakte pocketveren en een laag koudschuim aan de buitenzijde van de matras. Dit biedt een goed evenwicht tussen stevige ondersteuning en zachtheid.

De Consumentenbond beoordeelt deze matras als buitengewoon goed, met een redelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Vooral de levensduur van de matras en de ligeigenschappen zijn bovengemiddeld goed in hun test.

Kopen bij Leen Bakker*

Beter Bed Silver Deluxe Foam Matras

Silver Deluxe Foam

Silver Deluxe Foam

De Silver Pocket Deluxe Foam is een dikke pocketveringmatras van Beter Bed, afgewerkt met een deklaag in koudschuim. Consumentenbond raad deze matras aan voor lichtere slapers.

Deze matras is iets duurder, maar valt daardoor wel onder de uitprobeergarantie (90 dagen). De hoogwaardige materialen bieden een uitstekend comfortniveau.

De Silver Deluxe Foam in een notendop

De Silver Pocket Foam Deluxe is een van de beste matrassen bij Beter Bed, en kreeg naast de goede score van de Consumentenbond ook heel wat goede beoordelingen van tevreden klanten.

Hij bestaat uit een stevige kern van dynamische veren, afgewerkt met een dikke laag polyether voor maximaal comfort en een anti-allergische tijk. De matras in 20 cm hoog en beschikt over vijf comfortzones voor een optimale ondersteuning van het hele lichaam.

De Consumentenbond heeft in 2020 weer verschillende matrassen van Beter Bed getest, en enkele daarvan komen in de top 10 terecht.

Als we in detail naar de testresultaten gaan kijken, dan komt de Silver Deluxe Foam hier vooral goed uit de test omwille van de goede ondersteuning voor zijslapers.

Het is een relatief eenvoudige matras aan een iets hogere prijs, maar hij biedt voldoende comfort voor de meeste mensen en bovendien kan de tijk worden afgeritst om in de wasmachine te wassen. De beperkte vochtdoorlatendheid maakt deze matras wel minder geschikt voor mensen die veel transpireren.

-50% bij Beter Bed*

Over de Matrassentest van de Consumentenbond

De Matrassentest van de Consumentenbond geldt al enkele jaren als de referentie op de Nederlandse matrassenmarkt. In deze doorlopende test worden verschillende modellen van verschillende merken getest.

Dit gaat zowel om goedkopere modellen of merken zoals LIDL of Aldi, als om dure matrasfabrikanten zoals Auping of Tempur. Natuurlijk komen ook de matrassen die online verkocht worden, zoals de Emma aan bod.

Het beste matras van 2021

Opnieuw is het Emma O2 matras het beste matras. De keuze van matrassen in 2021 wordt wel steeds groter, dus we zijn benieuwd of dit zo blijft.

Maar kies altijd jouw beste matras 2021. Maak gebruik van het proefslapen!

In onze slaaptesten scoort het Emma O2 matras ook erg goed. Lees nu onze Emma O2 review, of maak gelijk gebruik van onze kortingscode:

25% korting met 'CHECK25' *

De testwinnaars

Na afloop van de test worden matrassen gerangschikt op basis van een aantal criteria, en worden de test winnaars geselecteerd.

Het spijtige is dat de Consumentenbond de resultaten van de test niet gratis vrijgeeft, maar deze achter een paywall verbergt.

Daarom hebben wij besloten om de resultaten in dit artikel zelf te bespreken en te vergelijken met onze eigen ervaringen, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Net zoals Matrassencheck is de Consumentenbond een onafhankelijke organisatie, die geen specifieke modellen of merken probeert te verkopen. Op die manier weet je dat je steeds eerlijke, correcte informatie krijgt.

Emma O2 matras op het bed
Foto: © Matrassencheck

De resultaten van de Matrassentest worden online gepubliceerd, en bestaan onder andere uit een beknopt overzicht van de voor- en nadelen voor elke matras, een bespreking van de prijs-kwaliteitsverhouding en een handige tabel waarin de matrassen worden gerangschikt.

In dit artikel vind je de matrassen die het beste komen uit de Matrassentest van de Consumentenbond in 2021 en de winnaars van de matrassentest.

Het testproces

De Matrassentest gebeurt niet willekeurig, maar volgt een vaste werkwijze.

De Consumentenbond koopt de matrassen zelf, en stuurt ze vervolgens op naar een onafhankelijk labo dat een hele reeks testen uitvoert, onder andere inzake ondersteuning, duurzaamheid en ventilatie.

Selectie

De Consumentenbond selecteert matrassen die populair zijn op de Nederlandse markt, zowel van bekende als minder bekende merken, en zowel online als in klassieke winkels.

De selectie moet een accurate afspiegeling zijn van de markt. Alle geteste matrassen zijn eenpersoonsmatrassen in de maat 90 x 200 cm. Ook de lijst met test winnaars is opgesteld op basis van deze criteria.

Vaak zijn matrassen beschikbaar in verschillende hardheidsgraden. De Consumentenbond selecteert meestal een hardheidsgraad in functie van de lichaamseigenschappen van hun proefpersoon, of een gemiddeld hardheidsgraad.

Wanneer een matras modulair is opgebouwd en aangepast kan worden, zoals de Matt Sleeps, worden de verschillende configuraties getest en in rekening genomen bij het opstellen van de beoordeling.

Criteria

De Matrassentest houdt rekening met een breed aantal testcriteria, die we hieronder kort overlopen.

Ondersteuning

Het eerste criterium is dat van de lichaamsondersteuning.

Een goede ondersteuning is belangrijk voor een gezonde lichaamshouding, en is afhankelijk van jouw persoonlijke lichaamsbouw.

Zwaardere mensen zullen een stevigere ondersteuning nodig hebben. Zijslapers hebben vaak een matras nodig waar ze niet te diep in wegzakken, omdat er meer gewicht wordt geplaatst op minder drukpunten.

Goede ondersteuning is cruciaal voor een rustige, ergonomisch verantwoorde nachtrust.

Foto: © Matrassencheck

Duurzaamheid

Natuurlijk is duurzaamheid een belangrijke factor, zowel voor uw portefeuille als voor het milieu. Daarvoor gebruikt de Consumentenbond een 140 kg zware wals, die maar liefst 30.000 keer over de matras heen rolt.

Deze beweging moet het gebruik van de matras gedurende een periode van 10 jaar nabootsen. Na de test bekijkt het team van Consumentenbond opnieuw hoe het met de kwaliteit, stevigheid en eigenschappen van de matras gesteld is.

Natuurlijk zal de veerkracht en elasticiteit van de matras hierbij zijn aangetast, maar de vraag is in welke mate dit het geval is.

Drukverdeling

De drukverdeling van een matras moet evenwichtig zijn om pijn in bepaalde lichaamsdelen te voorkomen.

Deze test gebeurt aan de hand van verschillende sensoren, die registreren hoeveel druk er op een bepaalde plek wordt uitgeoefend wanneer iemand op de matras gaat liggen.

Dit kan aangeven of er bepaalde zwakke plekken op de matras zijn waar deze onvoldoende ondersteuning biedt.

Veerkracht

Deze eigenschap is vooral belangrijk rond de schouders en het bekken / de heupen. Meestal bieden pocketveringmatrassen iets meer veerkracht, maar een goede combinatie van soorten schuim kan hier ook volstaan.

Dikte

Een dikke matras is niet altijd beter, met name wanneer het gebruikte materiaal van slechte kwaliteit is.

Een matras die echter te dun is, kan voor zware personen een probleem vormen: ze voelen dan de lattenbodem of box die eronder zien.

Ventilatie en temperatuur

Dit is een eigenschap waar veel matrassen het moeilijk mee hebben. Ventilatie zorgt ervoor dat een matras fris blijft, zelfs in de zomer.

Dit is vooral belangrijk voor mensen die veel transpireren. Pocketveringmatrassen scoren vaak iets beter op dit vlak.

Naast de luchtdoorlatendheid is ook de temperatuurabsorptie van een matras belangrijk bij de keuze. Dit is een factor die voor iedereen anders ligt, het is meer afhankelijk van persoonlijke voorkeuren dan de kwaliteit van een matras.

heatmap om de temperaturrabsorptie van een matras te testen
Foto: © Matrassencheck

Koudschuimmatrassen bieden vaak een fris slaapgevoel, in tegenstelling tot traagschuimmatrassen die nauw aansluiten op het lichaam en zo meer warmte vasthouden.

Bij Matrassencheck gebruiken we een heatmap om de temperatuurabsorptie van een matras te testen (zie bovenstaande afbeelding).

Hardheidsgraad

De hardheidsgraad van een matras is een belangrijke factor bij het bepalen van een matras die bij jou past.

De ideale hardheidsgraad van een matras is afhankelijk van je lichaamsgewicht, slaaphouding en persoonlijke voorkeuren.

Hardheidsgraad Matrassen
Foto: © Matrassencheck

Een matras die te hard is, voelt vaak onprettig aan en zorgt voor schouder- en bekkenpijn, zeker bij zijslapers. Een te zachte matras kan dan weer rugproblemen opleveren op de lange termijn.

Daarom is het belangrijk dat je een matras voldoende kunt testen voor je een beslissing neemt. Gelukkig bieden veel online winkels de mogelijkheid om een matras thuis uit te proberen.

De hardheidsgraad wordt vaak uitgedrukt met een label van H1 tot H5. Hoe hoger het cijfer, hoe steviger de matras:

 • Matrassenfabrikanten zoals Emma, LIDL en Leen Bakker bieden matrassen in verschillende hardheidsgraden
 • Matt Sleeps en M-Line hebben matrassen die modulair zijn opgebouwd. De hardheidsgraad kan dus worden aangepast door de lagen te verwisselen van plaats.

Aankoopvoorwaarden

In de test van de Consumentenbond is veel aandacht uitgegaan naar de mogelijkheid tot proefslapen en retourneren. Ook andere criteria met betrekking tot de aankoopvoorwaarden zijn opgenomen in de test.

Concreet blijkt uit de bevindingen van de Consumentenbond dat de gangbare termijn voor proefslapen tussen de 50 en de 120 dagen bedraagt. Dit is ruim voldoende om de matras te testen en een oordeel te vellen.

Conclusie

Wij vinden de Matrassentest van de Consumentenbond een absolute referentie voor de aankoop van een nieuwe matras.

Daarom houden we bij elke review die we schrijven rekening met de bevindingen van de Consumentenbond, en zullen we ook steeds de belangrijkste voor- en nadelen opgesomd door de Consumentenbond bespreken.

Het valt in de tests van de Consumentenbond op dat er veel aandacht uitgaat naar aspecten zoals ventilatie en hygiëne, en in mindere mate plaats is voor het liggevoel.

Hoewel het liggevoel van een matras erg persoonlijk en individueel is, trachten we hier in onze eigen beoordelingen toch iets meer aandacht aan te besteden.

Als we de Matrassentests van de Consumentenbond van de afgelopen jaren overlopen, dan valt het ons ten slotte ook op dat er enkele merken zijn die jaar na jaar terugkomen in de top 10.

Verrassend genoeg zijn dit ook de matrassen die wij bij Matrassencheck aanbevelen op basis van onze eigen tests.

Welke matrassen scoren zowel goed bij Matrassencheck als bij de Consumentenbond?

Criterium Merk en/of model
Goedkope kwaliteit LIDL Meradiso, LIDL Badenia, M Line Wave
Comfort en ondersteuning Emma O2, Auping, Comfort 500
Veelzijdigheid Matt Sleeps, Silver Foam Deluxe

De beste matrassen in 2021:

Bekijk ook...

Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.

Coupons

Besparen op matrassen? Elke week verzamelen we actuele kortingen en couponcodes.

Coupons

Over ons

Wij zijn een internationaal, ervaren en gepassioneerd team, gevestigd in NY, Amsterdam, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en vele andere landen. We willen u vooral helpen om beter te slapen. Matrassencheck is een onafhankelijk consumentenportaal en is 100% gratis. 

Categorieën